a2 sürücü belgesi nasıl alınır / A2 SINIFI EHLİYET İLE İLGİLİ SORUNUZ KALMASIN !

A2 Sürücü Belgesi Nasıl Alınır

a2 sürücü belgesi nasıl alınır

Bir çoğumuzun bildiği gibi, A2 sınıfı ehliyet Türkiye sınırları içerisinde motosiklet, scooter ve mobilet kullanabilmek için almamız gereken ehliyet çeşidi. Bu ehliyeti alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan ehliyet sınavlarına girmek ve başarılı olmak gerekiyor. Sınava başvurabilmek için de herhangi bir motorlu taşıtlar sürücü kursundan(mtsk) eğitim almak şart.

  1. A2 sınıfı ehliyet alabilmek için şartlar neler ?
  2. A2 sınıfı ehliyet almak için gerekli belgeler nelerdir ?
  3. Maliyeti ne kadar ?
  4. A2 sınıfı ehliyet sınavı nasıl yapılır ?
  5. Daha önce çıkmış sorulara nereden ulaşabilirim ?
  6. A2 sınıfı ehliyet sınavları ne zaman ?
  7. Daha önce başka bir sınıftan ehliyet aldım. A2 ehliyet almak için ne yapmam gerekiyor ?

Yukarıdaki soruların tamamına bu yazımızda cevap vermeye çalıştık. Öncelikle kursa kayıt şartlarından bahsedelim. MTSK başvuruları için;

  • 17 yaşını bitirmiş olmak,
  • En az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak,
  • Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak

gerekiyor. Bu şartları sağladığınız taktirde kursa kayıt yaptırabilirsiniz. Daha sonra kurs müdürlüğü sizin için ehliyet dosyası hazırlayacaktır. Bu dosya içinde bulunması gereken evrakların listesi ise şöyle;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Daha önce alınmış başka bir sınıf sürücü belgesi varsa fotokopisi
  • Öğrenim belgesi
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 5 adet vesikalık fotoğraf
  • Pratisyen veya uzman tabip tarafından verilmiş "sürücü olur" sağlık raporu
  • Sabıka kaydının olmadığına dair dilekçe 
  • Bankadan alınmış ehliyet harcı makbuzu

Ehliyet kursuna verilecek ücret başta olmak üzere karşılamanız gereken bazı masraflar var. Ehliyeti alana dek karşılamanız gereken tüm masrafları hesaplayalım. İlk olarak, daha önce söylediğimiz gibi başvurduğunuz MTSK'ya ödemeniz gereken bir bedel olacak. Bu fiyat ilden ile ve kurumdan kuruma değişiyor.        

 Kurs ücreti (ortalama fiyat) 500 TL
 Yazılı sınav harcı (2015 yılı için) 60 TL
 Direksiyon sınav harcı (2015 yılı için) 60 TL
 Ehliyet harcı (2015 yılı için) 127 TL
 Ehliyet kart ücreti (2015 yılı için) 119 TL
 TOPLAM 866 TL

 

Gelelim sınav sistemine. A2 sınıfı ehliyet alabilmek için yazılı sınav ve direksiyon sınavı olmak üzere 2 sınava girmeniz gerekiyor. Eğer daha önce başka bir sınıftan sürücü belgesi aldıysanız, yazılı sınava tekrar girmenize gerek yok. Yazılı sınav, MEB tarafından daha önce duyurulmuş tarihlerde saat 11:00'de başlıyor ve 60 dakika sürüyor. Bu sınavda ilk yardım(13 soru), trafik ve çevre(27 soru) ve araç tekniği(10 soru) olmak üzere 3 farklı dersten toplam 50 soru yer alıyor. 

Yazılı sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yaklaşık 2-3 haftalık süreçte direksiyon sınavı yapılıyor. 

Yeni sınav sistemine göre direksiyon sınavı yaklaşık 30 dakika sürüyor. 

 Resimdeki gibi parkurda yapılacak sınavın ardından trafikte de sürüş yapılıyor. 

Yazılı ve direksiyon sınavı için ayrı ayrı 4 hakkınız bulunmakta. 4 hakkınızda da başarılı olamazsanız ikinci kez ücreti yatırıp 4 hakka daha sahip olabilirsiniz. Bu haklarınızda da sınavı geçemezseniz, dosyanız yanıyor.

Geçmiş senelerde çıkmış yazılı sınav sorularına ulaşmak için en doğru kaynak Milli Eğitim Bakanlığı. Aşağıdaki link, sizi tüm geçmiş sınav sorularına ve cevaplarına ulaşabileceğiniz ilgili MEB web sayfasına yönlendirecek. 

T.C MEB Motorlu Taşıtlar Geçmiş Sınav Soruları ve Cevapları

 

Sıra geldi sınav tarihlerine. MEB, motorlu taşıtlar için her yıl 6 sınav düzenliyor. 2015 yılı için Ocak, Mart ve Haziran aylarında sınavlar yapıldı. Geriye kalan 3 sınavın tarihlerini aşağıdaki tabloda görebilirsiniz. 2016 yılının sınav tarihleri ise henüz açıklanmadı.

Yazılı sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yaklaşık 2-3 haftalık süreçte direksiyon sınavı yapılıyor. 

Ehliyet Yazılı Sınav TarihleriEhliyet Sınav Ücretlerinin
Bankaya Yatırılma Tarihleri

Sınavların Açıklanma Tarihi
Başlangıç TarihiBitiş Tarihi
22 Ağustos 2015 Cumartesi1 Temmuz 2015 Çarşamba21 Temmuz 2015 Salı2 Eylül 2015 Çarşamba
10 Ekim 2015 Cumartesi25 Ağustos 2015 Salı15 Eylül 2015 Salı20 Ekim 2015 Salı
12 Aralık 2015 Cumartesi16 Ekim 2015 Cuma17 Kasım 2015 Salı22 Aralık 2015 Salı

 

En çok karşılaşılan durumlardan biri de daha önce başka bir sınıftan ehliyet almış olmak. Bu durumda A2 ehliyet almak istiyorsanız, yazılı sınava girmenize gerek yok. Eğer sürücü belgenizi 2007 yılından önce aldıysanız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giderek doğruluğunu teyit ettirmeniz gerekiyor. Bunun dışında süreç şimdiye kadar anlattığımız şekilde işliyor. 

Sınavı başarıyla geçtikten sonra ehliyetinizi almak için Trafik Şube Müdürlüğü'nden randevu alıp ehliyet dosyanızı teslim etmeniz gerekiyor. Randevu sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Trafik Şube Müdürlüğü Ehliyet Randevusu

Ehliyetiniz dosya tesliminden yaklaşık 1 ay sonra çıkacaktır. Süreç biraz uzun ve sancılı gibi görünse de motosiklet keyfi için değeceğine eminiz. 

Keyifli Sürüşler !

 

0 yorum(lar) / Etiketler : a2ehliyet

  • ,
  • motosiklet sınavı
  • ,
  • motosiklet ehliyeti
  • ,
  • motoruma

    B Ehliyet Sınıfından A – A1 – A2 Sınıfına Nasıl Geçiş Yapılır?

    B Ehliyet belgesine sahip olupta A Ehliyet Belgesi, A1 Ehliyet Belgesi ve A2 Ehliyet Belgesi’ne geçiş yapmak isteyen Sürücüler için geçiş şartları aşağıdaki gibidir;

    B Sınıfından A2 Sınıfına Geçiş


    Eski Sürücü Belgesi Karşılığı,"A2"
    Yaş,18
    Deneyim,Yok
    Alması Gereken Eğitim,Simülatör ve direksiyon uygulama dersi
    Gireceği Sınavlar,Direksiyon eğitimi uygulama sınavı
    Kullanabileceği Araçlar"M" - "A1"-"A2"
    Değişim Süresi,10 yıl
    Kurs ÜcretiFiyat detayı için tıklayınız...
    Teorik HarcıYok
    Direksiyon HarcıFiyat detayı için tıklayınız...
    Başarısız Adaylar içinAlması gereken ders Ücret ilanına göre normal harçlara eklenecek.
    Otomatik SeçeneğiVar

     

     

     

     

    B Sınıfından A1 Sınıfına Geçiş


    SINIFIARAÇARAÇ TANIMI

    M

    M Sınıfı Ehliyet

    Moped : İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

    A1

    A1 Sınıfı Ehliyet

    Motorlu Bisiklet : Silindir hacmi 125 CC, gücü 11 Kw. ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 Kw'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

    A2

    A2 Sınıfı Ehliyet

    Motosiklet : Gücü 35 KW'ı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 KW'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikleri kullanacaklara verilir.

    A

    A Sınıfı Ehliyet

    Motosiklet : Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 35 KW'ı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

    B1

    B1 Sınıfı Ehliyet

    Dört tekerlekli Motosiklet : Net motor gücü 15 KW'ı, net ağırlığı 400 KG'ı, yük taşımacılığında kullananlar için net ağırlığı 550 KG'ı geçmeyen dört (4) tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

    B

    B Sınıfı Ehliyet

    Otomobil/Kamyonet : Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.

    B

    B Sınıfı Engelli Ehliyet

    Otomobil/Kamyonet (Engelli) : Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.

    BE

    BE Sınıfı Ehliyet

    B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.

    C1

    C1 Sınıfı Ehliyet

    Azami yüklü ağırlığı 3.500 KG'ın üzerinde olan ve 7.500 KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir.

    C1E

    C1E Sınıfı Ehliyet

    C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

    C

    C Sınıfı Ehliyet

    Kamyon : Kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.

    CE

    CE Sınıfı Ehliyet

    C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

    D1

    D1 Sınıfı Ehliyet

    Minibüs : Minibüs kullanacaklara verilir.

    D1E

    D1E Sınıfı Ehliyet

    Minibüs : D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

    D

    D Sınıfı Ehliyet

    Otobüs : Otobüs kullanacaklara verilir.

    DE

    DE Sınıfı Ehliyet

    D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara ve azami yüklü ağırlığı 750 KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

    F

    F Sınıfı Ehliyet

    Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.

    G

    G Sınıfı Ehliyet

    İş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

     

     

     

     

    B Sınıfından A Sınıfına Geçiş


    A Motosiklet Ehliyet, A Ehliyet, A Ehliyet Yaş, A Ehliyet Fiyat

    Eski Sürücü Belgesi Karşılığı,"A2"
    Yaş,24
    Deneyim,2 yıl A2 Ehliyeti olması
    Alması Gereken Eğitim,Simülatör ve direksiyon uygulama dersi
    Gireceği Sınavlar,Direksiyon eğitimi uygulama sınavı
    Kullanabileceği Araçlar"M" - "A1"-"A2"-"A"
    Değişim Süresi,10 yıl
    Kurs ÜcretiFiyat detayı için tıklayınız...
    Teorik HarcıYok
    Direksiyon HarcıFiyat detayı için tıklayınız...
    Başarısız Adaylar içinAlması gereken ders Ücret ilanına göre normal harçlara eklenecek.
    Otomatik SeçeneğiVar

    A1, A2, A Motor Ehliyeti Nasıl Alınır? Fiyatları Ne Kadar?

    Karayollarında motorlu araçlar sınıfında yer alan iki, üç ve dört tekerlekli motosiklet aracı kullanmak isteyen sürücü adayları özel sürücü kursları aracılığıyla ehliyet almaları gerekmektedir. İlk kez motosiklet ehliyeti alacaklar veya mevcut ehliyetini büyütmek isteyenlerin başvuru işlemleri, teorik ve uygulamalı sınavlarda nelerle karşılaşacağı, motor ehliyeti fiyatları gibi bilgileri 2023 yılı için sizlerle paylaştık.

    motor ehliyeti

    Motor Ehliyeti Sınıfları

    Beş sınıfa ayrılmış olan iki, üç veya dört tekerlekli motosiklet ehliyetleri şu şekildedir;

    M sınıfı ehliyet; motorlu bisiklet olarak bilinen iki, üç ve dört tekerlekli moped kullanıcılarına verilir.
    A1 sınıfı ehliyet; iki ve üç tekerlekli silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyen sepetli ve sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
    A2 sınıfı ehliyet; motor gücü 35 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli veya sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir.
    A sınıfı ehliyet; motor gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli, motor gücü 35 kilovatı geçen sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosiklet kullanıcılarına verilir.
    B1 sınıfı ehliyet; motor güçleri 15 kilovatı geçmeyen aracın ağırlığı 400 kg olan veya yük taşımacılığında kullanıldığında 550 kg’ı geçmeyen dört tekerlekli motosiklet kullanıcılarıyla batarya ağırlığı dikkate alınmadan hesaplanan elektrikli araç kullanıcılarına verilen ehliyettir. 

    Motor Ehliyetine Sahip Olmak İçin Gerekli Şartlar

    •B1, A1 ve M sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları 16 yaşını doldurmuş olmalı
    •A sınıfı ehliyet almak için en az 24 yaşında olmak veya 2 yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmak
    •A2 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları 18 yaşını doldurmalı
    Motosiklet ehliyeti almak isteyen sürücü adayları için en az ilkokul mezuniyeti şartı arandığını belirtmek isteriz.

    Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Başvuru Evrakları

    İlk kez motosiklet ehliyeti alacak sürücü adayları MEB’e bağlı özel sürücü kurslarına başvuru yaparken aşağıda yer alan evrakları eksiksiz olarak sunmaları gerekmektedir.

    •Kimlik fotokopisi(nüfus cüzdanı, avukatlık kartı veya pasaport)
    •Mezuniyet diploması veya öğrenim belgesi fotokopisi(aslıyla birlikte)
    •Adli sicil kaydı ( en fazla ehliyet almasına engel teşkil etmeyen suçları içermiş olmalı)
    •Pratisyen veya uzman hekim tarafından verilen sağlık raporu(Aile hekimi raporu da olabilir)
    •Herhangi bir sürücü belgesi varsa fotokopisi
    •Son altı ay içerisinde çektirilmiş olan iki adet biyometrik fotoğraf
    •Sınav ücretini kursiyerin kendisi veya sürücü kursu aracılığıyla yatırması ve makbuzu kendi dosyasına ekletmesi
    •18 yaşını doldurmamış olanlardan veli veya vasi muvafakat namesi

    Motosiklet Ehliyeti İçin Verilen Eğitimler

    M, A1, A2, A ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylarına verilen teorik ve uygulamalı(direksiyon) eğitimleri kayıtlı olduğu sürücü kursu tarafından verilmektedir.

    İlk defa ehliyet alacak adaylara Trafik Bilgisi, Araç Tekniği ve İlkyardım dersleri teorik olarak verilirken, var olan motosiklet ehliyetini yükseltmek veya başka bir ehliyete sahipken motosiklet ehliyeti almak isteyenlere yalnızca direksiyon eğitimi sürücü kursları tarafından verilir.

    Teorik eğitimler sürücü kursları tarafından Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği ders saati süresince verilir.

    Direksiyon eğitimlerinin tamamı sürücü kursuna ait otomatik veya manuel vitesli motosikletleriyle verilir.

    Eğitimler genellikle sürücü adaylarının gireceği sınav parkurunda verilmektedir. Hem teorik hem de direksiyon derslerine devam zorunluluğu bulunmaktadır.

    Motosiklet Sınavları Nasıl Yapılır?

    Teorik ve direksiyon eğitimini sürücü kurslarından alan sürücü adayları Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği tarihlerde yazılı ve uygulamalı sınavlara gireceklerdir.

    Teorik sınav; sürücü kurslarından yeterli eğitimleri alan sürücü adaylarına belirlenen yer ve tarihlerde e-sınav veya yazılı olarak yapılan sınav türüdür. Kursiyerlere teorik sınavda araç tekniği, ilkyardım ve trafik bilgisi konularından 50 soru yöneltilmektedir. 100 tam puan üzerinden değerlendirmeye alınan bu sınavda en az 70 puan alan adaylar başarılı sayılıp direksiyon sınavına alınmaktadır. Sürücü adayları aldıkları teorik bilgiler ışığında kendilerine yöneltilen 12 adet ilkyardım, 9 adet araç tekniği, 23 adet trafik bilgisi ve 6 adet trafik adabı sorusuna cevap vermek zorundadır. Trafik adabı kursiyerlere sürücü kursları tarafından trafik bilgisi dersi içerisinde verilmektedir. Yazılı ve e-sınavda yanlışlar doğruyu götürmediği için adayların tüm soruları boş bırakmamaları kendi lehlerine olacaktır.

    Direksiyon sınavı; kayıtlı olduğu sürücü kursunun araçlarıyla direksiyon eğitimini tamamlayan ve teorik sınavda başarılı olan sürücü adaylarının girecekleri sınav türüdür. Motosiklet ehliyeti alacak kişiler direksiyon sınavına iki aşamalı olarak girmektedirler. Aynı tarihte hem özel parkurda hem de trafik akışının olduğu güzergahlarda motosiklet kullanacaklardır.

    • Sürücü adayları özel parkurda sınav yönetmeliği tarafından belirlenen hareketleri ve engelleri başarılı bir şekilde aşması istenir.
    • Direksiyon sınavı 35 dakika olup, 5 dakikalık özel parkur etabını başarılı bir şekilde geçen adaylar 30 dakika civarında trafik akışının olduğu güzergahta motosiklet kullanacaklardır. Her iki etabı da istenen kriterler çerçevesinde geçen kursiyerler başarılı bir şekilde ehliyet almaya hak kazanırlar.


    Direksiyon sınav sonuçları sürücü kursları aracılığıyla aynı gün veya bir sonraki gün sınava giren sürücü adaylarına bildirilir. Birkaç haftalık süreçten sonra kayıtlı olduğu sürücü kursundan dosyasını alan adaylar belirlenen harçları ödemek suretiyle emniyetin trafik şubelerinden ehliyetlerini alabilirler.

    Hiç Ehliyeti Olmayanlar İçin Motor Ehliyeti Maliyetleri Her şey Dahil Ne Kadar?

    Sürücü kursu ücretleri

    A1 için: 5.080 TL 

    A2 için : 5.900 TL

    A için: 7.050 TL

    A1,A2 ve A için ödenecek harç ücretleri

    825,70 TL+ 624 TL + 145= 1.594,70 TL'dir. Bütün motor sınıfları için aynıdır.

    A1,A2 ve A için ödenecek teorik sınav ve direksiyon sınav ücreti

    Teorik sınav: 160 TL 

    Direksiyon sınav ücreti: 295 TL'dir.

    Toplam Maliyet:

    A1 Motor Ehliyet Fiyatı :5.080 + 1594,70 + 295+ 160 = 7.130 TL

    A2 Motor Ehliyet Fiyatı :5.900 + 1594,70+ 295 + 160 = 7.950 TL

    A Motor Ehliyet Fiyatı :7050 + 1594,70 + 295 + 160 = 9.100 TL

    B Sınıfı Veya Başka Bir Sınıf Ehliyeti Olanlar İçin Motor Ehliyeti Farkı Nedir?

    Eğer herhangi bir sürücü belgeniz varsa motor ehliyetine fark ücreti ödenir. Teorik sınava girilmez sadece motor direksiyon sınavına girilir. Sürücü kursu ücretleri motorlar için daha düşüktür. 

    Sürücü kursu ücretleri

    A1 için: 3.700 TL 

    A2 için : 4.300 TL

    A için: 5.700 TL

    A1,A2 ve A için ödenecek harç ücretleri

    825,70 TL+ 624 TL + 145= 1.594,70 TL'dir. Bütün motor sınıfları için aynıdır.

    A1,A2 ve A için ödenecek teorik sınav ve direksiyon sınav ücreti

    Teorik sınav: Teorik sınava girilmez. O yüzden ücret ödenmez.

    Direksiyon sınav ücreti: 295 TL'dir.

    Toplam Maliyet:

    A1 Motor Ehliyet Fiyatı : 3700 + 1.594,70 + 295 = 5.590 TL

    A2 Motor Ehliyet Fiyatı : 4300 + 1.594,70 + 295 = 6.190 TL

    A Motor Ehliyet Fiyatı : 5700 + 1.594,70 + 295 = 7.590 TL

    Not: A1, A2 ve A sınıfı ehliyetlerde iki faktör önemlidir. Birinci faktör yaş, ikinci faktör ise kullanmak istediğiniz motorun cc değeri. Konu hakkında detaylı bilgi için:

    https://ehliyetsinavihazirlik.com/index.php/motosiklet-motor-silindir-hacmi-kac-cc-olmali.html

    Motor Ehliyet Sınavı Nasıl Yapılır?

    Öncelikle aşağıda yer alan görseli üzerine tıklayarak inceleyiniz.

    Motor ehliyeti sınavları 7 aşamada gerçekleşir. Her tamamlanacak görev ortalama 5 dakika sürer. Sınavlar üste verilen krokiye göre dizayn edilir. Üst kısımda verilen görselde adayın yapması istenen 7 beceri aşağıda listelenmiştir.

    • 1- Motoru çalıştırma ve ardından hareketi sağlama
    • 2- Koniler arasından slalom yaparak geçme
    • 3- Sekiz hareketi çizme
    • 4- Sarı çizgiler üzerindeyken denge sağlama
    • 5- Fren yapma ve durma becerileri
    • 6- Belirli engellerden kaçma
    • 7- Ani şekilde fren yapma şeklindedir.

    A2 Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

    Karayollarında motorlu araçlar sınıfında yer alan motosiklet araçlarını kullanmak isteyen sürü adayları özel sürücü kursları aracılığıyla ehliyet almaları gerekmektedir. Daha önce motosiklet ehliyeti olmayanlar mevcut ehliyeti olup büyütmek isteyenlerin başvuru işlemleri, teorik ve uygulamalı sınavlarda nelerle karşılaşacağını motor ehliyet fiyatlarını bu yazımızda sizler için derledik. A2 motor ehliyeti hakkında detaylı bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz. Unutmayın ki, motor kullanımı için bile ehliyet alınması gerekiyor. Motorlar için özel olan A2 ehliyeti hakkında merak edilenler:

    A2 Motor Ehliyet Sınavı

    Motor gücü 35 kilovatı geçmeyen ve 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli sepetli ya da sepetsiz motosiklet kullanıcılarına verilir. A2 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları 18 yaşını doldurmuş olması gerekir. Ehliyet almak isteyen sürücü adayları için en az ilkokul mezuniyeti şartı aranmaktadır.

    Sınavlar Nasıl Yapılır?

    Milli Eğitim Bakanlılığının belirlediği tarihlerde yazılı ve uygulamalı sınava gireceklerdir. Teorik ve direksiyon eğitimini sürücü kurslarından almak şartı ile. Teorik sınav sürücü kurslarından yeterli eğitimleri alan sürücü adaylarına belirlenen yer ve tarihlerde e-sınav ya da yazılı olarak yapılan sınav türüdür. Teorik sınavda araç tekniği, ilk yardım ve trafik bilgisi konularından 50 soru gelmektedir. 100 tam puan üzerinden değerlendirmeye alınan bu sınavda en az 70 puan alan başarılı sayılıp direksiyon sınavına girmeye hak kazanmış olur. Direksiyon sınavında ise kayıtlı olduğu sürücü kursunun araçlarıyla direksiyon eğitimini tamamlayan ve teorik sınavda başarılı olan sürücü adaylarının girecekleri sınav türüdür. Motosiklet ehliyeti alacak kişiler direksiyon sınavına iki aşamalı olarak girmektedir. Aynı tarihte hem özel parkurda hem de trafik akışının olduğu güzergâhta motosiklet kullanmaları gerekmektedir. Direksiyon sınavı 35 dakika olup 5 dakikalık özel parkur etabından başarılı bir şekilde geçen adaylar 30 dakika civarında trafik akışının olduğu güzergâhlarda motosikletler kullanırlar. Her iki parkurda da istenen kriterler çerçevesinde geçen sürücüler başarılı bir şekilde ehliyet almaya hak kazanmış olurlar.

    Motor Ehliyet Maliyetleri Ne Kadar?

    A1 ehliyet alacak olanlar için bu ücret 1250 TL, A2 ehliyet alacaklar için 1500 TL A sınıfı ehliyet alacaklar için ise 1850 TL olarak belirlenmiştir. A1,A2 ve A sınıfı için ödenecek harç ücretleri ise 249,30 TL+200 TL +37=486,30 TL olarak belirlenmiş olup tüm motor sınıfları için aynı ücret geçerlidir. A1,A2 ve A sınıfı teorik sınav ve direksiyon ücretleri de Teorik sınav 90 TL, Direksiyon sınav ücreti 120’TL olarak bilinmektedir.

    Ehliyet Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gereklidir?

    Daha önce ehliyeti olmayıp ilk kez motosiklet ehliyeti alacak sürücü adayları MEB’e bağlı olan özel sürücü kurslarına başvuru yaparken aşağıda yer alan evrakları eksiksiz olarak sunmaları gerekir.

    1. Kimlik fotokopisi(Nüfus Cüzdanı veya pasaport)
    2. Mezuniyet diploması veya öğrenim belgesi
    3. Adli sicil kaydı(Ehliyet almasına engel olmayan suçları içermiş olmalı.)
    4. Uzman veya hekim tarafından verilen sağlık raporu(Aile hekimleri tarafından alınan raporlarda geçerlidir.)
    5. Son altı ay içinde çektirilmiş olan iki adet biyometrik fotoğraf.
    6. Sınav ücretini kurslara veya sürücü kursları aracılığıyla yatırılması ve makbuzu kendi dosyasına ekletmesi.
    7. 18 yaşını doldurmamış olanlardan veli veya muvafakat namesi olması.

    nest...

    oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır