Laptop mu kasa mı

Laptop Mu Kasa Mı

laptop mu kasa mı

Laptop mu masaüstü mü; hangisini seçmeli?

Eğer mevcut PC’niz, bırakın bir fotoğrafı veya videoyu düzenlemeyi, basit bir Windows oyununu bile çalıştırmakta epey zorlanıyorsa, demek ki onu değiştirme zamanı gelmiştir. Artan fiyatlar ve maliyetler nedeniyle bir bilgisayar satın almak eskisi kadar kolay değil, ancak ihtiyaçlar önemli olduktan sonra da bir şekilde adım atmanız gerekiyor. Neyse ki, piyasada bulunan birçok seçenek mevcut. Üstelik fiyat-performans oranı yüksek ürünler de bulmanız mümkün. Öte yandan farklı üreticilerin veya satıcıların yaptığı kampanyalarla turnayı tam da gözünden vurmanız mümkün.

Peki, sizin için en uygun bilgisayar hangisi? Laptop mu masaüstü mü tercih etmeli? Bu dosya yazısında verdiğimiz detaylar en uygun bilgisayarı seçme konusunda sizin için yol gösterici olacaktır.

Masaüstü mü, yoksa dizüstü mü?

Eğer taşınabilirlik ve rahat hareket etmek sizin için önemliye, en güzeli dizüstü bilgisayar (laptop veya notebook, nasıl nitelendireceğiniz sizin elinizde) tercih etmek olacaktır. Ancak daha büyük ekranın esnekliğini ve grafik kartı, sabit disk sürücüsü, RAM gibi diğer bileşenleri yeri geldiğinde yükseltmek isterseniz, o hâlde en güzeli bir masaüstü PC tercih etmek olacaktır.

Laptop mu masaüstü mü; hangisini seçmeli?

Masaüstü bilgisayar (desktop) satın aldığınız takdirde, görüntü için bir monitöre de ihtiyacınız olacaktır. Tabii ki, arzu ettiğiniz takdirde Dell, Lenovo, Asus gibi üreticilerin hepsi-bir-arada modellerini veya Apple’ın iMac bilgisayarlarını tercih edebilirsiniz. Bu modellerde ekran doğrudan bilgisayara entegre edilmiş biçimde geliyor.

Eğer dizüstü bilgisayar tercih ederseniz, bu durumda boyut ve ağırlık gibi unsurları dikkate almalısınız. Daha büyük bir ekran tercih etmek iyi olacaktır, ancak bu durumda boyut ve ağırlık gibi unsurların değerleri de artacaktır. 12 inçlik bir dizüstü bilgisayar yerine 17 inçlik bir dizüstü bilgisayar tercih etmek gözlerinizi epey rahatlatacaktır. Bununla birlikte çantanızda veya elinizde taşıyacağınız bilgisayarın ağırlığı ve kalınlığı da artacaktır.

Dizüstü bilgisayarların giderek daha güçlü hâle gelmesine rağmen; oyun oynama, video düzenleme, animasyon yapımı ve benzeri, grafik gücü gerektiren uygulamalar için dizüstü bilgisayar hâlâ en iyi seçenek gibi görünüyor. Ancak taşınabilirlik sizin için öncelikse, o hâlde tercihiniz dizüstü bilgisayarlar olmalı.

Laptop veya desktop PC arasında karar verirken dikkat etmeniz gereken diğer unsurlar arasında ek maliyetler, gürültü, soğutma ve çevresel birimler bulunuyor. Benzer teknik özelliklere sahip olan bir dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayarı karşılaştırdığımızda, birincisi daha maliyetli olacaktır. Çünkü ekran ve giriş mekanizmalarını da bir arada alıyor, aynı zamanda pil için de para veriyorsunuz.

Bununla birlikte dizüstü bilgisayarların büyük bir kısmı kompakt yapıda geliyor. Bununla birlikte dizüstü bilgisayarı serin tutmak için fanın sıklıkla çalıştığını görebilirsiniz. Bu da ara sıra rahatsız edici sınırlara varabilir. Öte yandan masaüstü bilgisayarlar da özellikle oyun veya video düzenleme gibi ağır iş yüklerinde fanları aşırı derecede çalıştırabiliyor. Yine de, kasanın daha iyi seviyedeki hava akış sistemi sayesinde çoğu durumda dizüstü bilgisayarlardan daha sessiz şekilde çalışır. Bununla birlikte bir masaüstü bilgisayarın soğutma sistemini dilediğiniz gibi modifiye ederek daha iyi performans elde edebilirsiniz. Ne var ki, bu durum dizüstü bilgisayarlarda çok kolay değildir.

Çevresel arabirim elemanları açısından bakarsak, masaüstü bilgisayarlarda dizüstü bilgisayarlardakine göre daha fazla port bulunuyor. Bu sayede yazıcı, harici depolama birimi, hoparlör, mikrofon gibi aksesuarları daha rahat şekilde bağlayabilirsiniz. Eğer elinizde bağlamanız gereken çok sayıda eleman varsa, o hâlde bir desktop PC sizin için en iyisi olacaktır. En son port standartları USB-C ve Thunderbolt 3 de, bir bilgisayar satın alırken dikkat etmenizin iyi olacağı unsurlar arasında bulunuyor.

Mac mi, Windows mu tercih etmeli?

İşletim sistemi seçiminde kişisel tercihler ve deneyimler önemli rol oynuyor. Bu nedenle işletim sistemi tavsiyesinde bulunmak o kadar kolay değil. Sizin için en idealinin hangisi olduğunu bulmak için en güzeli, her ikisini de deneme fırsatı bulmak ve sık kullandığınız programları her bir platformda çalıştırmak olacaktır.

Laptop mu masaüstü mü; hangisini seçmeli?

Mac bilgisayarlar genel olarak Windows tabanlı PC’lerden daha pahalıdır. Yine de, güvenlik açısından daha iyi seviyededir. Çevrede nispeten daha az macOS işletim sistemiyle çalışan bilgisayar bulunduğundan, korsanlar da bu bilgisayarları hedeflemeye daha az ilgi duyarlar. Aynı zamanda Apple’ın ürünleri için tercih ettiği kapalı ekosistem yaklaşımı, ürünlerinde zararlı yazılım dağıtımını imkansız olmasa bile, epey zor hâle getiriyor.

Windows PC’ler daha sağlam ve kapsamlı bir oyun ekosistemine sahiptir. Bu nedenle oyun oynamayı öncelikli tutanlar veya profesyonel oyuncular için daha uygundur.

Bunun dışında hem macOS hem de Windows için güçlü bir uygulama ekosistemi mevcut durumda. Her iki platform için birçok uygulama mevcut. Bu sayede işlerinizi yerine getirmek için uygulama bulmakta fazla sıkıntı çekmeyeceksiniz. Öte yandan kendi uygulama mağazaları Microsoft Store ve Mac App Store da oldukça güçlü görünüyor.

Bu arada, Intel işlemcili Mac bilgisayarları Windows işletim sistemini Boot Camp, Parallels veya VMWare Fusion gibi yazılımlarla çalıştırabiliyor. Şu anda yeni Apple M1 işlemcili bilgisayarlar için böyle bir imkan yok, ancak yakın gelecekte sanallaştırma yoluyla Windows’un ARM tabanlı versiyonunun da çalıştırılacağını tahmin ediyoruz.

Güç ve performans

Performans bir bilgisayar için en önemli kriterdir. CPU da bir bilgisayarın sunacağı performansı belirlemenin temelinde bulunuyor. En azından çift çekirdekli bir CPU seçimi yerinde olacaktır, ancak dört çekirdekli bir işlemciyi seçerseniz, günlük işlerinizde esas farkı hissedebilirsiniz. Intel’in Core i3 veya AMD’nin Ryzen 3 CPU’ları günlük işler için fazlasıyla yeterli oluyor. Üstelik ikincisi, daha uygun fiyatlı olması da hesaba katıldığında daha yüksek bir fiyat-performans oranı sunuyor.

Laptop mu masaüstü mü; hangisini seçmeli?

Eğer fotoğraf veya düzenleme işleri için ya da en yeni oyunları rahatlıkla oynamak için biraz daha güç isterseniz, o zaman altı veya daha üstü sayıda çekirdek barındıran bir işlemci tercih etmelisiniz. Intel Core i5 veya Core i7 ya da AMD Ryzen 5 veya Ryzen 7 serisi işlemciler uygun olacaktır.

Sistem belleği veya RAM tarafına geldiğimizde, elinizden geldiği kadar yüksek miktarda RAM seçmeniz yararınıza olacaktır. 8 GB RAM günlük işler için yeterli olacaktır. Ofis dokümanlarını çalıştırma, internette gezinme veya temel Photoshop veya Premiere işleri için bu kadar RAM yeterli. Ancak aynı anda birden fazla uygulamayla çalışan bir kullanıcıysanız, biraz daha profesyonel tarafa doğru kayıyorsanız ya da oyun oynarken performans sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız, o hâlde başlangıcı 16 GB RAM ile yapmalısınız. Çok fazla video düzenleme veya benzeri yoğun işlerle uğraşıyorsanız, o hâlde 32 GB veya daha yüksek RAM tercihinde bulunmalısınız.

Grafik kartı bir PC’nin en pahalı parçalarından bir tanesi olabilir. Daha çok oyun oynamayı düşünüyorsanız, o hâlde iyi bir GPU seçimi yaptığınızdan emin olmalısınız. Tabii ki, bütçeniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda en iyi kararı vermelisiniz. Eğer tek oynayacağınız Minecraft ise, 6000-7000 TL’lik bir kart almanıza gerek yok. Ancak üst sınıf oyunları ortalama bir GPU’da oynamak da size iyi bir deneyim sunmayacaktır.

Depolama

Sabit veya katı hâl disk sürücüsünün büyüklüğü ne kadar programı veya dosyayı, yer sıkıntısı yaşamadan sığdırabileceğinizi gösterir. Son zamanlarda OneDrive, Google Drive, iCloud Drive benzeri bulut tabanlı depolama servisleri yüksek yerel depolama kapasitesine olan ihtiyacı azaltsa da, en güzeli 512 GB’lık depolama alanıyla başlamak olacaktır. Eğer depolamak istediğiniz çok fazla oyun veya film varsa, ikinci bir sürücüyle 1 TB veya 2 TB depolama alanı eklemeniz yerinde olacaktır.

Günümüzde çoğu bilgisayar depolama birimi olarak SSD, yani katı hâl sürücüsü barındırıyor. SSD’ler daha eski olan HDD’lerden, yani içinde hareket eden, manyetik parçalar barındıran sabit disk sürücülerinden daha hızlıdır. Yani dosyaları daha hızlı açar veya bulur. Öte yandan SSD’ler, işletim sisteminin başlatılacağı sürücü için de en iyi seçim olacaktır. Geleneksel HDD’ler ise ek depolama alanı veya ikinci sürücüler olarak seçilebilir, ekonomik çözüm olabilir.

Eğer sürücünüzdeki boş depolama alanının tükenmesinden endişe duyuyorsanız, laptop veya masaüstü bilgisayarınızın depolama alanını artıracak daha ucuz harici sürücü seçenekleri mevcut. Harici disk sürücülerinin hem sabit disk hem de SSD versiyonları bulunuyor. Eğer bütçeniz yeterliyse, hız bakımından da daha ileride olan, Thunderbolt 3 gibi yeni teknolojileri içeren harici SSD sürücüleri tercih edebilirsiniz. Bu arada Google Drive gibi bulut tabanlı depolama servislerinden de yararlanabilirsiniz.

Wi-Fi ve Bluetooth

Laptop mu masaüstü mü; hangisini seçmeli?

Eğer bir laptop satın almayı düşünüyorsanız, o hâlde bu bilgisayarda entegre kablosuz bağlantı özellikleri bulunacaktır. Böylelikle evde, işte, okulda veya halka açık noktalarda bulunan Wi-Fi şebekelerine bağlanarak internete erişme imkanına sahip olacaksınız. En yeni dizüstü bilgisayarlarda 802.11ax (Wi-Fi 6) teknolojisi yer alıyor. Bu teknoloji daha eski olan 802.11ac (Wi-Fi 5) teknolojisine göre yüzde 30 ile yüzde 60’a varan oranda daha iyi performans sağlıyor. Yeni bir bilgisayar satın alacaksanız ve Wi-Fi 6 teknolojili bir modeli tercih ederseniz, geleceğe dönük önemli bir yatırım yapmış olacaksınız.

Bluetooth ise notebook’ların hemen hemen tamamında ve bazı masaüstü modellerde bulunan genel kablosuz bağlantı özelliklerinden bir tanesi oluyor. Bu sayede telefon, tablet ve benzeri cihazlarla kablolar olmadan, daha rahat şekilde bağlantı kurabilirsiniz. Hatta kulaklıkları da kolaylıkla bağlayabilirsiniz. Böylelikle müzik dinlerken veya internet üzerinden toplantılara katılırken hareket serbestliğiniz olacaktır.

Sadece satın alacağınız laptop bilgisayarda değil, masaüstü bilgisayarda da Wi-Fi 5 ya da Wi-Fi 6 bağlantısının olmasına dikkat edin. Bu destek dahili olarak sağlanabileceği gibi, opsiyonel olarak sunulan bir donanımla da bu desteği kazandırabilirsiniz. Öte yandan hem dizüstü bilgisayar hem de masaüstü bilgisayarın dahili Ethernet portuyla gelmesi tercih edilebilir. Bu sayede internete Ethernet kablosu aracılığıyla, kablosuz bağlantıya göre daha yüksek hızlarda bağlanabilirsiniz.

Kendi bilgisayarınızı yapın

Laptop mu yoksa masaüstü mü satın alacağınıza karar veremiyorsanız, alternatif bir yoldan da gidebilirsiniz. Eğer biraz daha farklı bir şeyler arıyorsanız ve işin içine biraz daha macera katmak isterseniz, o hâlde kendi bilgisayarınızı yapma seçeneğini tercih edebilirsiniz. İhtiyaç duyacağınız parçaları bulmak eskisinden daha kolay. İşlemci, GPU, RAM, depolama alanı, kasa, monitör gibi bileşenleri internet üzerinden ayrı ayrı sipariş ederek kendi masaüstü bilgisayarınızı oluşturabilirsiniz.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.

Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde birçok bilgisayar çeşidinin olması insanların kafasının karışmasına neden olmaktadır. Eğer her gittiğiniz yere götürmek için bir bilgisayar arıyorsanız bir laptop sizin için ideal olacaktır ve taşıma sorununu en aza indirecektir. Bilgisayar alırken taşınabilir olması sizin için önemli değilse ve aynı fiyata daha fazla performans arıyorsanız bir masaüstü bilgisayar daha faydalı olacaktır.

Bu iki ana bilgisayar kategorisi dışında pek çok farklı bilgisayar modeli bulunur. Bu seçeneklerin arasında doğru kararı vermek ise kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlıdır. Bazı önemli sorulara yanıt vererek aklınızdaki bilgisayar modelini bulabilirsiniz.

Kullanım Amacınız Nedir?

Bilgisayar almadan önce ilk olarak kullanım amacınızı gözden geçirmeniz gerekir. Alacağınız bilgisayarı en çok nerede kullanacağınızı düşünmelisiniz. Masaüstü bilgisayarlar, laptoplara göre aynı fiyata daha fazla performans sunar. Ayrıca tamir masrafları da dizüstü bilgisayarlara göre çok daha azdır. Özellikle iş yerinde kullanmak için daha ergonomik bir seçenek olan masaüstü bilgisayarlar, oyun oynamak isteyenler için de ideal seçenek olabilir. Yeni nesil masaüstü bilgisayarlardan birisi olan all-in-one bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlara göre biraz daha yüksek fiyatlı olmalarına rağmen bilgisayar kasasının kapladığı alanı minimuma indirerek daha iyi bir kullanım imkânı sunabilir.

Laptoplar ise taşınabilirliğe önem veren ve sabit bir ortama bağımlı kalmak istemeyen kullanıcılar için ideal bir tercih olarak değerlendirilir. İnternet sitelerinde dolaşmak, dizi ve film izlemek için en uygun seçeneklerden birisi olan notebook modelleri bu amaçlarla bilgisayar kullanmak isteyen kullanıcıların öncelikli tercihi olmalıdır. Taşınabilir oyun sistemine sahip olmak isteyenler için de oyunculara yönelik çeşitli gaming laptop modelleri bulunur ve oyunculara iyi bir performans deneyimleme imkânı sunar. Ayrıca çizim yapma amacıyla profesyonel bir model seçmek isteyen kullanıcılar da özellikle grafik tasarım için laptop modellerini kontrol edebilir.

Masaüstü bilgisayarlar ise daha çok alan sıkıntısı olmayan kullanıcılara hitap eder. Genel olarak laptoplardan daha iyi performansa sahip olan masaüstü bilgisayarlar, tıpkı dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi günlük işlerinizde size yardımcı olur. Bunun yanı sıra güçlü teknik özelliklere sahip olması bu bilgisayar modellerini bir adım daha öne taşır. Ayrıca masaüstü bilgisayarlar; işlemci ve ekran kartı gibi hassas parçaların yükseltilebilmesiyle beraber laptoplara göre daha uzun süre kullanılabilmektedir.

Bilgisayar Ne Kadar Elektrik Harcar?

Bilgisayar Ne Kadar Elektrik Harcar?

“Bilgisayar ne kadar elektrik harcar?” sorusunun cevabı, bilgisayarın donanımına ve kullanım şekline bağlıdır. Ortalama bir laptop saatte ortalama 60 Watt elektrik tüketir.

Haftanın her günü, günde 4 saat aktif olarak kullanılan bir laptop bir ayda 11 kWh elektrik tüketir. Haftanın her günü, günde 4 saat aktif olarak kullanılan bir oyuncu laptopunun aylık enerji tüketimi ise 14 kWh civarında olur.

Masaüstü bilgisayarlar, laptoplara göre daha fazla elektrik harcar. Bir masaüstü bilgisayar ayda ortalama 17,5 kW elektrik tüketir.

Bilgisayar Elektrik Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Bir bilgisayarın ne kadar elektrik tükettiğini hesaplamak için bir saatte kaç Watt elektrik tükettiğini bilmek gerekir. Bilgisayarın elektrik tüketimi formülü şöyledir:

Saatlik enerji tüketimi (kiloWatt) X Kullanım süresi (saat) X 1 kiloWattsaat elektrik fiyatı= Bilgisayarın elektrik tüketimi (TL)

Sıkça Sorulan Sorular

1 Saatte 1 Bilgisayar Kaç Watt Harcar?

Bilgisayarların saatlik enerji tüketimi bilgisayarın türüne ve donanımına göre değişebilir. Günlük kullanım için üretilen laptoplar genellikle ayda 11 kW enerji harcar. Oyuncu laptopları ise 14 kW saatlik elektrik tüketimine sahiptir. Masaüstü bilgisayarlar ise daha geniş bir yelpazede yer alarak, donanıma bağlı olarak saatte 17,5 kW elektrik harcar.

Laptop Ayda Ne Kadar Elektrik Harcar?

Laptoplar genellikle masaüstü bilgisayarlardan daha az elektrik harcar. Az donanımı bulunan bir dizüstü bilgisayar haftada 11 kWh elektrik harcar. Yüksek donanımlı bir oyuncu bilgisayarı ise haftada 14 kWh elektrik tüketir.

Bilgisayarın Harcadığı Elektrik Enerjisi Nasıl Azaltılır?

Bilgisayarın harcadığı elektrik miktarını azaltmak için bazı yollar bulunuyor:

  • Monitör Parlaklığı: Özellikle laptoplarda monitör parlaklığı otomatik moda alınabilir. Böylelikle bilgisayar karanlık yerlerde gereğinden fazla enerji harcamaktan kaçınır.
  • Pil Tasarrufu Modu: Laptoplarda bulunan bu özellik sayesinde bilgisayarın gereksiz uygulamaları kapatması ve daha az enerji harcaması mümkündür.
  • Ekran Koruyucusu: Ekran koruyucuları genellikle daha fazla enerji harcanmasına sebep olur. Grafik bakımından zengin ekran koruyucuları bilgisayarın gereğinin iki katına kadar enerji harcamasına sebep olurken, uyku moduna geçmesini de önler.
  • Şarj Süresi: Laptoplar şarj edilirken %100’e ulaştığından şarjdan kesilmelidir. Aksi takdirde hem enerji tüketimi devam eder hem de laptopun pil ömrü kısalır.
  • LSD Monitör: LSD monitörler, geleneksel CRT monitörlere göre %50 ila %70 arasında daha az enerji harcar.
  • Kullanılmayan Arka Plan Uygulamaları: Arka planda çalışan ve kullanılmayan uygulamalar kapatılabilir. Bu uygulamalar bilgisayarın RAM’i üzerinde çalışmaya devam eder ve RAM bir bilgisayarda en fazla enerji tüketen araçlardandır.

Bilgisayar Donanımının Elektrik Harcamasına Etkisi Nedir?

İşlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), sabit disk (HDD), ana kart ve RAM gibi donanımlar, bilgisayarların en çok enerji tüketen aygıtlarıdır. Ürünün kullanım amacına bağlı olarak, ihtiyaçtan fazla donanıma sahip olan bilgisayarlar enerji tasarrufunun önünde engeldir. Ayrıca bilgisayarın donanımlarının çevre dostu ve enerji tasarruflu olup olmadığı da araştırılmalıdır.

Bilgisayar ile Elektrik Tasarrufu için Kasanın Temizliği İşe Yarar mı?

Kasa temizliği, masaüstü bilgisayarlarda enerji tasarrufuna yardımcı olabilecek bir yoldur. Özellikle fan kısmının tozlanması, fanın normalinden fazla çalışmasına ve hem daha fazla enerji tüketmesine hem de verimsiz performans sergilemesine neden olur. Ayrıca bilgisayar kasalarının yan ve arka kısımlarında bulunan ve kasa içine hava girişini sağlayan delikler de periyodik olarak temizlenmelidir. Böylelikle bilgisayarın uzun ömürlü olması sağlanırken, performanstan da kayıp yaşanmaz.

Bilgisayarın Ne Kadar Elektrik Harcadığı Nasıl Öğrenilir?

Bilgisayarın ne kadar elektrik harcadığını öğrenmek için güç kaynağı hesaplayıcı programları kullanılabilir. Bu çevrimiçi uygulamalarda bilgisayarın işlemci, grafik işlemcisi, sabit disk, ana kart, RAM, fan ve USB girişi sayısı bilgileri girilir ve yaklaşık bir saatlik enerji tüketimine ulaşılır. Bu doğrultuda elektrik tasarrufu yapmak için yüksek elektrik harcayan parçalar, tasarruflu olanları ile değiştirilebilir. Ancak bu rakam sadece bir ortalama olarak görülmelidir. Bilgisayarın enerji tüketiminin kullanılan programlara, varsa fan tozlanması gibi teknik arızalara ve kullanılan şartlara göre değişebileceği göz ardı edilmemelidir.

Masaüstü Bilgisayar

En Çok Tercih Edilen Masaüstü Bilgisayar Markaları Hangileridir?

En Çok Tercih Edilen Masaüstü Bilgisayar Markaları Hangileridir?

Masaüstü bilgisayarlar, yaygın olarak kullanılan sistem çeşitlerinden biridir. Genellikle pek çok donanımsal bileşenin bir araya gelmesiyle oluşurlar. Tasarımıyla da dikkat çeken beyaz masaüstü bilgisayarlar bulunur. Masaüstü bilgisayarların avantajı, onu oluşturan donanımların uygun alternatiflerle kolayca değiştirilebilmesidir. Bu kavramı duyunca aklımıza çoğunlukla masaüstü kasalı bilgisayarlar gelir. Fakat kasasız masaüstü bilgisayarlar da piyasada bulunur. Cihazı kullanmak için gereken bütün parçalar bir arada satın alınabileceği gibi, istenilen özellikleri barındıracak şekilde ayrı ayrı da alınabilir. Kullanılacak alana ve özelliklerine bağlı olarak pek çok masaüstü bilgisayar çeşidi bulunur.

Eğer ofiste kullanılacaksa masaüstü ofis bilgisayarı, daha çok oyun oynanacaksa masaüstü oyuncu bilgisayarı satın almak isteyebilirsiniz. Bu cihazların dışında kolayca taşınabilir masaüstü bilgisayar türleri de bulunur. Küçük masaüstü bilgisayarlar veya kendinden kasalı masaüstü bilgisayar bu noktada tercih edebileceğiniz seçeneklerdir. Eğer bütün parçaları kendiniz toplamak isterseniz bir masaüstü bilgisayar kasası aldıktan sonra diğer donanımları da ayrı ayrı satın alabilirsiniz. Ayrıca bütün gerekli parçaları içinde barındıran all in one masaüstü bilgisayar (hepsini içeren) seçenekleri sayesinde hiçbir donanımsal kurulum gerektirmeyen ve kullanıma hazır masaüstü bilgisayar sahibi olabilirsiniz. Bir masaüstü bilgisayar seti almak isterseniz pek çok seçenekle karşılaşırsınız. Kullanım şeklinize uygun seçimi yapmanıza yardımcı olacak masaüstü bilgisayar önerileri, alışverişiniz sonrasında mutlu hissetmenizi sağlar.

En çok tercih edilen sıfır masaüstü bilgisayar markaları denince akla gelen birkaç isim vardır. Farklı ürünlerini kolaylıkla bulabileceğiniz bu markalar Lenovo, HP, Asus, Dell, Casper ve Apple şeklinde sıralanabilir. Bir yakınınızdan masaüstü bilgisayar tavsiyesi istediğinizde bu markalardan birinin adının geçmesi oldukça olasıdır. Önde gelen bu teknoloji devleri, yeni nesil masaüstü bilgisayar modelleriyle kullanıcılara pek çok seçenek sunar. Bu markaların sıklıkla tercih edilmesinin farklı sebepleri bulunur.

Bir bilgisayar almak istediğinizde onu uzun süre boyunca sorunsuz bir biçimde kullanmak birinci önceliğiniz olacaktır. Saydığımız markalar, dayanıklı ve kullanıcı dostu ürünleri satışa sunar. Ürünler her ne kadar dayanıklı olsa da çeşitli sebepler nedeniyle yazılımsal veya donanımsal problemlerin yaşanması olasıdır. Böyle bir problemle karşılaşıldığı zaman en doğru çözüme ulaşmanın yolu, satın almış olduğunuz bilgisayarın üreticisi ile iletişime geçmektir. Önde gelen markalar, bu gibi durumlarda sağladığı teknik destek sayesinde kullanıcıların güvenini kazanmıştır.

Masaüstü Bilgisayar Çeşitleri ve Masaüstü Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?

Masaüstü Bilgisayar Çeşitleri ve Masaüstü Bilgisayar Özellikleri Nelerdir?

Bir masaüstü bilgisayar satın almak istediğinizde karar vermeniz gereken ilk nokta bilgisayarınızı hangi amaçlarla kullanacağınızdır. Bu kararı verdikten sonra tercih edebileceğiniz pek çok farklı bilgisayar çeşidi bulunur. Örneğin cihazın çok yer kaplamasını istemiyorsanız mini masaüstü bilgisayar seçeneklerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Çizim yapmak isteyen kullanıcılar ise gönül rahatlığı ile dokunmatik masaüstü bilgisayar modellerine yönelebilir. İş yerlerinde kullanılmak üzere üretilen masaüstü iş bilgisayarı modelleri, çalışanların ihtiyaçlarına göre uygun boyutlarda tasarlanır ve özel yazılımlar barındırırlar.

Kullanım alanı göz önünde bulundurularak üretilen bir başka çeşit olan masaüstü oyun bilgisayarı, oyuncuların özel ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanır. Bu bilgisayar türü, genellikle büyük bir ekran ve son teknoloji oyunların tavsiye edilen sistem gereksinimlerini karşılamak üzere geliştirilmiş olan grafik kartı ve RAM gibi donanımlara sahiptir. Keyifli bir oyun deneyimi yaşamak için donanımsal gerekliliklerin yanı sıra doğru yazılımsal bileşenler de bir pc masaüstü bilgisayar için oldukça önemlidir. Bilgisayarlar için geliştirilen oyunların yazılımsal gerekliliklerine en kapsayıcı biçimde cevap veren işletim sistemi, Microsoft’un geliştirdiği Windows’tur. Yeterli donanıma sahip olunduğu takdirde Windows 10 masaüstü bilgisayar, birçok oyunun akıcı bir biçimde oynanmasına imkân tanır. Kullanıcılarının çeşitliliği göz önünde bulundurularak belirlenen masaüstü oyun bilgisayarı fiyatları oldukça geniş bir aralığa yayılmıştır. İhtiyacınıza uygun pek çok seçeneği Oyuncu masaüstü bilgisayarı kategorisinde bulabilirsiniz.

İstenilen sonuçların elde edilmesi için masaüstü bilgisayar özellikleri kullanım alanları göz önünde bulundurularak araştırılması gereken bir konudur. Bilgisayarları sınıflandırırken göz önünde bulundurulan temel teknik özellikler; boyut, işlemci gücü, RAM (rastgele erişimli bellek) kapasitesi ve grafik kartının serisidir. Kullanmayı planladığınız programlar veya sıklıkla oynayacağınız oyunların performansı bu bileşenlerle yakından ilişkilidir. Bunların yanı sıra bilgisayarın hafızası ne kadar veri depolayabileceğinizi belirleyen bir diğer bileşendir. Pek çok oyun, uygulama, film ve müzik depolamak isteyen kullanıcılar göz önünde bulundurulduğunda bir masaüstü bilgisayar 1 tb veya daha fazla depolama alanına ihtiyaç duyar.

Bilgisayar özellikleri sıralanırken ilk bahsedilen özelliklerden biri olan RAM, kullanım anında hızlıca çağrılması istenen verileri geçici olarak depolayan birimdir. Kullanılan uygulamalar ve oyunlar geliştikçe daha fazla belleğe sahip bir RAM’e gereksinim duyulur. Kolaylıkla değiştirilebilen ve pek çok alternatifi bulunabilen bu donanım, profesyonel kullanıcıların tercih ettiği programlardan yüksek performans alınmasını sağlar. Ayrıca kolayca değiştirilebilir bir donanım olması sayesinde uygun fiyatlıdır. Örneğin bir 8 GB RAM masaüstü bilgisayar 16 GB RAM seviyesine kolaylıkla yükseltilebilir. Temel kullanım için bir masaüstü bilgisayarın 8 GB RAM barındırması yeterlidir. Güncel oyun ve programları iyi bir performansla deneyimlemek isteyen kullanıcıların daha yüksek RAM’lere yönelmeleri, uzun vadede faydalarına olacaktır. 32 GB RAM masaüstü bilgisayar doğru bir grafik kartı ve işlemci ile pek çok uygulamanın üstesinden kolayca gelebilir. Bu iki ucun arasında ihtiyaçlarınıza uygun olacak şekilde tercih edeceğiniz bir 12 GB RAM masaüstü bilgisayar da pek çok işinizi görecektir. Bütçe ve performans açısından düşünüldüğünde 16 GB RAM masaüstü bilgisayar fiyatları sayesinde en çok tercih edilen seçenekler arasında yer alır.

Masaüstü Bilgisayar ile Birlikte Alınabilecek Bilgisayar Aksesuarları Nelerdir?

Masaüstü Bilgisayar ile Birlikte Alınabilecek Bilgisayar Aksesuarları Nelerdir?

Masaüstü bilgisayarlar, kolaylıkla yenilenebilen bileşenleri ve artırılabilen hafızaları ile öne çıkar. Bir masaüstü bilgisayarı set hâlinde almadıysanız en azından birkaç donanıma ihtiyacınız olacaktır. Bu masaüstü bilgisayar aksesuarları şu şekilde listelenebilir:

Monitör: Masaüstü bilgisayar full set olarak alınmadıysa ilk ihtiyaç duyulan parça monitör olacaktır. Yapacak olduğunuz işlemlere ve masanızda kaplamasını istediğiniz alana göre farklı boyutlara sahip pek çok monitör seçeneği bulunur. Monitör büyüklüğü genellikle inç ölçü birimiyle ölçülür. İnç cinsinden belirlenen monitör büyüklüğünü yaklaşık olarak 2,5 ile çarparak cm cinsinden değerini bulabilirsiniz. Bu büyüklük, ekranın bir köşesinden çaprazındaki diğer köşeye olan uzaklığı belirtir. Çoğu bilgisayar ile birden çok monitörü çalıştırmak mümkündür. Böylece farklı uygulamaları aynı anda görerek iş yaparken hız kazanılabilir, kullandığınız cihazdan daha fazla verim alabilirsiniz.

Klavye: Kullanıcıların bir bilgisayara komut girmek için ihtiyaç duyacağı iki ana aksesuardan biri klavyedir. Klavyeler, kullanılacakları ülkenin alfabesine uygun olacak şekilde düzenlenir. Karakterlerin klavye üzerindeki konumuna bağlı olarak Türkçe klavyeler Q tipi ve F tipi olmak üzere ikiye ayrılır. Bunların ilki, evrensel dizilime çok benzer şekilde ilk altı harfi QWERTY şeklinde düzenlenmiş olan klavyelerdir. F tipi klavyeler ise Türkçe için özel olarak geliştirilmiştir. Türkçedeki harf sıklıkları ve ardışıklıkları ile parmakların fiziksel özellikleri göz önünde bulundurularak geliştirilmiş olan bu klavye türü, Q tipi klavye kadar yaygın kullanılmamaktadır. Ayrıca klavyeler kullanım alanına bağlı olarak özel malzemelerle ve şekillerde de üretilebilir. Bu durumun en bilinen örneği oyuncu klavyesidir. Bu cihazlar, şık bir tasarıma ve rahat kullanım özelliklerine sahiptir. Burada bahsedilen pek çok klavye modeline ve daha fazlasına Klavye modelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Mouse: Türkçe ismiyle fare, klavye ile beraber bilgisayar kullanımı için ihtiyaç duyulan diğer ana aksesuardır. Bilgisayarda işlem yaparken ekranda görülen imleci hareket ettirmeye, seçimler yapmaya, sayfalarda aşağı ve yukarı gezinmeye yarar. Tıpkı klavyeler gibi kullanım alanları göz önünde bulundurularak tasarlanmış olan pek çok çeşidi vardır. Mouselar kablolu olabildiği gibi kablosuz seçenekleri de mevcuttur. Son derece farklı özelliklere sahip olan kablolu ve kablosuz mouse modellerine Mouse modelleri ürün kategorisini inceleyerek ulaşabilirsiniz. Kişinin bilgisayarı daha etkin bir biçimde kullanmasına yardımcı olan klavye ve mouse, sahip oldukları fonksiyonlar ve üretim materyalleri ile de öne çıkar.

Hoparlör ve kulaklıklar: Monitör ile görüntü elde ettikten sonra kullandığımız uygulamaların sesini duymak, film izlemek veya müzik dinlemek için bir ses çıkış birimine ihtiyacımız olur. Burada edinmemiz gereken aksesuar bir hoparlör veya kulaklık olacaktır. Böylece bilgisayarımızı bir medya merkezi hâline getirebilir, kullanım alanlarını artırabiliriz. Mikrofonlu oyuncu kulaklıkları ile oyun sırasında tüm sesleri en yüksek kalitede duyabilir, diğer oyuncularla iletişim kurma imkânına sahip olabilirsiniz.

Harici ve USB flash diskler: Bilgisayarınızın sahip olduğu hafıza miktarı, uygulamalarınız ve dosyalarınızın sayısı arttıkça yetersiz hâle gelmeye başlayabilir. Buna benzer durumlarda dosyalarınızı bir taşınabilir disk kullanarak depolamak isteyebilirsiniz. Harici diskler, pek çok boyut seçeneğine sahiptir. Bu cihazlar, dosyaları her yere taşınabilir ve başka bilgisayarlarda kolaylıkla okunabilir hâle getirir. Ayrıca daha minimal bir tasarıma sahip olan USB flash diskler, küçük boyutlarına rağmen fazla miktarda veriyi içerisinde barındırabilir.

Webcamler: Uzaktan iletişimin yaygınlaştığı günümüzde, web kameraları da iletişimin ayrılmaz bir parçası hâline gelmiştir. Kullanımı oldukça kolay olan webcam, genellikle bir USB kablo ile bilgisayarınızın ilgili girişine bağlanır ve sürücüler yüklendikten sonra kullanıma hazır hâle gelir.

Masaüstü Bilgisayar mı Laptop mu Daha Kullanışlıdır?

Masaüstü Bilgisayar mı Laptop mu Daha Kullanışlıdır?

Masaüstü bilgisayarlar, uygun fiyatlarla satışa sunulur ve donanımsal açıdan güçlü seçenekler sunar. Fakat bu tür bilgisayarları gündelik olarak yanınızda taşımanız mümkün değildir. Öte yandan laptoplar (dizüstü bilgisayarlar), barındırdıkları nanoteknoloji sayesinde daha yüksek fiyatlar karşılığında satın alınabilir. Tahmin edileceği üzere bir laptopun en büyük avantajı kolaylıkla her yere taşınmasıdır. Dolayısıyla iki bilgisayar çeşidinin de kendine has avantajları ve dezavantajları olduğunu söyleyebiliriz. Ne var ki kullanışlılık kişiden kişiye ve durumdan duruma göre değişen bir kriterdir. Bu açıdan hangisinin daha doğru bir seçenek olduğuna ancak kullanıcının kendisi karar verebilir. Eğer sürekli olarak cihazı taşımanız gerekmiyorsa masaüstü bilgisayar satın almak daha yerinde bir tercih olacaktır. Böyle bir tercihin sonucunda yüksek performanslı bir cihaz edinmek için ayrılması gereken bütçe, aynı performansa sahip bir dizüstü bilgisayar için ayrılacak olan bütçeden daha düşük olacaktır. Öte yandan sık sık yer değiştiren ve bilgisayarını da yanında taşımak isteyen kullanıcılar için doğru seçim dizüstü bilgisayar olabilir. Bir çantaya koyarak kolaylıkla taşınabilen ve sahip oldukları şarj edilebilir batarya sayesinde elektriğin olmadığı yerlerde de kullanılabilen dizüstü bilgisayarlar, farklı tasarımlara sahiptir. İki bilgisayar çeşidinde de gerekli görülen parça değişimlerini yapmak, oldukça kolay bir işlemdir. Aradığınız türden taşınabilir bilgisayarlara Laptop modelleri kategorisini inceleyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Kaliteli Masaüstü Bilgisayar İşlemcileri Nasıl Seçilir?

Kaliteli Masaüstü Bilgisayar İşlemcileri Nasıl Seçilir?

Merkezi işlem birimi veya bir diğer adıyla işlemci, bir bilgisayarın en önemli bileşenlerindendir. İşlemci, bilgisayarın tüm donanım ve yazılımının uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar ve kullanıcıdan aldığı komutları işler. Bir masaüstü bilgisayar işlemci olmadan çalışamaz. İşlemciler sınıflandırılırken göz önünde bulundurulan önemli iki kriter çekirdek sayısı ve işlemcinin ait olduğu nesildir. Daha fazla sayıda çekirdek, aynı anda daha çok işlemin yapılabilmesini sağlar. Son nesil bir işlemci ise gelişmiş üretim teknolojileri kullanılarak geliştirildiği için yüksek performans sunar. Kaliteli bir işlemci seçerken güvenilir üreticileri tercih etmek de önemli arz eder. Örneğin işlemci denince akla gelen önemli üreticilerden Intel ve AMD, bu alanda kullanıcılara pek çok seçenek sunar. Her geçen gün daha da gelişen işlemci teknolojilerinden birine sahip olan i9 masaüstü bilgisayar, hızını maksimuma çıkarır ve pek çok farklı görevi aynı anda çalıştırabilir. Bir alt segment olmasına rağmen pek çok kullanıcı için fazlasıyla yeterli olabilen i7 işlemci masaüstü bilgisayar ise yüksek performans için hâla tercih edilebilecek bir seçenektir. Güçlü bir donanım gerektiren en güncel oyunları oynamak veya video düzenleme işlemleri gerçekleştirmek için bir masaüstü bilgisayar i7 işlemci sayesinde kullanıcıların ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılar.

Bunların yanı sıra i5 9. nesil masaüstü bilgisayar gündelik kullanıcılar için fiyat/performans açısından oldukça tatmin edicidir. Bir masaüstü bilgisayar i5 işlemci ile pek çok oyun ve uygulamayı çalıştırılabilir. Ayrıca i5 işlemci masaüstü bilgisayar fiyatları bir hayli uygundur. İşlemci için daha düşük bir bütçe ayırmak isteyen kullanıcılar, i3 masaüstü bilgisayar seçeneklerini değerlendirebilir. Modeli daha düşük olsa da diğer donanımlarla güçlendirilmiş bir masaüstü bilgisayar, i5 işlemci içeren başka bilgisayarlardan daha iyi bir performans sergileyebilir. Benzer şekilde i5 işlemciler, belirli donanımsal güçlendirmeler yapıldığında bir İntel Core i7 masaüstü bilgisayar performansı ile yarışabilir. İyi bir i5 masaüstü bilgisayar 32 GB RAM ile pek çok uygulamanın üstesinden kolayca gelebilir.

Masaüstü Bilgisayar Fiyatları Ne Kadardır?

Masaüstü Bilgisayar Fiyatları Ne Kadardır?

Masaüstü bilgisayarların pek çok çeşit ve özelliğinden bahsettik. Bu çeşit ve özellikler, fiyatları oldukça geniş bir aralığa yaymaktadır. Masaüstü bilgisayar fiyatları, aynı performansı sunan laptop fiyatlarına oranla genellikle daha düşüktür. Laptoplar daha küçük bir alanda daha fazla fonksiyonu barındırdığı için daha fazla nanoteknoloji içerir. Dolayısıyla masaüstü bilgisayarlar bu noktada daha uygun fiyatlarla kullanıcın karşısına çıkar. Cihazın sahip olduğu RAM, işlemci ve grafik kartı gibi ana bileşenler sebebiyle de masaüstü bilgisayar fiyatları değişiklik gösterir. Örneğin 32 GB RAM masaüstü bilgisayar fiyatları, diğer bütün özelliklerin aynı kalması durumunda 8 GB ram masaüstü bilgisayar fiyatlarından daha yüksek olacaktır. Bilgisayarın sadece hangi bileşenlere sahip olduğu geldiği, aksesuar barındırıp barındırmadığı da fiyat noktasında belirleyici bir rol oynar. Bu açıdan masaüstü bilgisayar fiyatları için kesin bir aralık vermek kolay değildir. Ancak her bütçeden kullanıcı için uygun seçenekler bulmak mümkündür. All-in one monitör pc kategorisinde yer alan ürünler ise monitörlü masaüstü bilgisayar olarak adlandırılır. Bu ürünler, genellikle yüksek bir bütçeye sahip kullanıcılar tarafından tercih edilir. Bilgisayar satın almak için bir bütçe belirlerken bireysel ihtiyaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Masaüstü oyun bilgisayar fiyatları pek çok değişkene bağlıdır. Bu nedenle önceliklerinizi belirleyecek yapacağınız bir satın alma işlemi sonrasında kendinizi daha mutlu hissedersiniz.

 Google News

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, önü sonu gelmeyen bir soruya açıklık getirmeye çalışacağız. Soru başlıkta da görüldüğü gibi açık: laptop almak mı yoksa masaüstü toplamak mı?

Bildiğiniz gibi PC Hocası YouTube kanalımızda Flash TV oyunculuğu içeren özel videolar paylaşıyoruz ve bu videolarda teknolojik sorunsallara mizahi açıdan yaklaşım getiriyoruz. Son paylaştığımız video da bunlardan biri oldu. Videoda üniversiteye gidecek bir bireyin laptop almak ya da almamak arasındaki kararsızlığının getirdiği sorunlara değindik. Bahsi geçen video bağlantısını yazının başına bırakıyoruz, izlemediyseniz söz konusu videoyu izleyebilirsiniz. Lafı fazla uzatmadan konu üzerine gerçekleri konuşmaya devam edelim ve laptop masaüstü ayrımına yakından bakalım.

Laptop Bilgisayarlar

Bildiğiniz gibi bundan yıllar önce ilk kişisel bilgisayarlar (PC) piyasaya sürüldüğünde dev cüsseleri ile dikkat çekiyordu. Evinizin belirli bir köşesine konumlandırdığınız bilgisayarları sadece o alanda kullanabiliyordunuz. Zamanına göre yüksek işlem kapasiteleri bilgisayarların içerisinde daha büyük parçalar olmasını gerektirdiği için ebatlar büyük ve ağır oluyordu. Esasen şimdiki masaüstü bilgisayarlarda kurduğumuz yerde sabit kalıyor ya da içerdiği parçalar ağır ancak çağımızda masaüstüne alternatif olan taşınabilir bilgisayarlar mevcut.

Elbette zaman değişti, teknoloji gelişti ve laptop/notebook ya da dilimizde dizüstü adı ile duyduğumuz taşınabilir bilgisayarlar tüketimimize sunuldu. Laptoplar, ilk dönemlerinde masaüstü bilgisayarlar kadar cüsseli değildi ancak çok da taşınabilir sayılmazlardı. Örneğin dünyanın ilk kişisel bilgisayarı IBM 5150 masaüstü formdaydı ve 20 kilogram ağırlığındaydı. Buna karşın üretilen ilk taşınabilir bilgisayar Osborne 1 modeli tam 24 kilogram ağırlığındaydı. Taşınabilirliği siz ölçün.

Günümüzde ise laptoplar, daha taşınabilir ve çok daha fazla güç üretebilir hale geldi. Öyle ki son dönemde gelişen işlemci ekran kartı donanımları, laptop bilgisayarlar ile masaüstü bilgisayarlar arasındaki performans farkını neredeyse sıfıra indirdi. Dolayısı ile yeni bir bilgisayar almak isteyen insanlar, laptop modellerine de ciddi manada dikkat eder oldu. Peki neden laptop tercih edilir?

Esasen laptop kullanacak olan tüketicilerin dikkat ettiği en temel başlık, taşınabilirlik oluyor. Sürekli seyahat halinde, sabit bir ortamda çalışmayan/kalamayan kullanıcılar için laptop bilgisayarlar ciddi manada hayat kurtarıyor. Zira tüm işini bilgisayar üzerinde gören kullanıcılar, işlerini yanlarında taşıyabildikleri için, çalışma noktasında da geri kalma durumu yaşamıyor. Bunun yanında neredeyse masaüstü sistemlerle aynı fiyata ekranı ile her şey dahil taşınabilir bir bilgisayar sahibi olmak da cazip geliyor.

Öte yandan tüm işi çeşitli belge/dosya hazırlamak ya da webde dolaşmak, film izlemek veya müzik dinlemek olan kullanıcılar için de laptoplar ilk tercih ürünler oluyor. Çünkü zaten yüksek performans gerektirmeyecek olan bu işler, uygun fiyatlı taşınabilir bir bilgisayar ile çok rahat şekilde halledilebiliyor.  Diğer yandan laptop kullanmak için şarj etmek haricinde sürekli bir elektrik bağlantısına ihtiyacınız olmuyor. Çünkü günün büyükçe bir kısmını sizler için idare edebilecek pillere sahipler. Peki laptopların hiç mi dezavantajı yok elbette var.

Laptopların ilk dezavantajı performans konusu. Her ne kadar başta da söylediğimiz gibi güncel modeller artık masaüstü sınıfında güç üretiyor olsa da ortalama bir laptop, masaüstü sistemlere göre daha düşük performansa sahip olabiliyor. Üstelik laptoplarda yüksek performans daha yüksek fiyat etiketi demek. Diğer yandan laptoplarda özelleştirme bireysel olarak mümkün değil.

Bireysel diyoruz çünkü son dönemde birçok üretici, kullanıcılara çeşitli donanım değişikliği hakkı sunuyor. Bu tarafta işlemci ya da ekran kartı, tercihe göre değiştirilip kullanıcıya bu şekilde sunulabiliyor. Fakat kullanıcı, laptopun içini açıp ekran kartını yükselteyim ya da işlemcimi şununla değiştireyim diyemiyor çünkü bu cihazlar, fabrikada tümleşik olarak üretildiği için ayrılabilir yapıya sahip olmuyorlar. Sadece bellek ve depolama noktasında bir özgürlük mevcut. Dolayısı ile laptop tarafında yükseltme yeni bir laptop anlamına geliyor.

Masaüstü Sistemler

Geldik sorunun diğer elemanına. Masaüstü sistemler, yapıları bakımından oldukça büyük, ancak sunduğu performans tarafında son derece güçlü yapılar. Son dönemde gelişen donanım dünyası, her ne kadar boyutları ufak hale getirse de, güçlenen devreler daha fazla ısı üretiyor. Dolayısı ile donanım tasarımlarında soğutma, önemli bir tasarımsal detay haline geliyor. Bu yüzden son dönemde gördüğümüz ekran kartı, işlemci gibi parçaların daha ağır ve daha büyük yapıda olduğunu gözlemliyoruz. Dolayısı ile sistemi sabit şekilde bir noktada kullanmak daha mantıklı oluyor.

Yeni bir PC sahibi olmak isteyen kullanıcılar yazının başında da belirttiğimiz gibi laptop ya da masaüstü arasında gidip geliyor. Masaüstü tercih sebepleri arasında ilk nokta, daha fazla performans ve özelleştirme seçeneği oluyor. Masaüstü sistemlerde konu hakkında bilgisi olan bir kullanıcı birbirinden farklı birçok parçayı kendi kullanım amacına göre seçip birleştirebiliyor. Bu, hem fiyattan hem de performanstan tasarruf anlamına geliyor. Üstelik masaüstü sistemler gelişime açık olduğu için ilerleyen dönemlerde tüm parçaları ayrı ayrı yükseltme imkanı da sunuyor.

Daha çok ev ve ofis tipi kullanıcılar için ideal olan masaüstü sistemler, son dönemde artan gaming furyasının da bir numaralı tercihi konumunda. Her ne kadar laptop kanadında da masaüstü performansı sunan bilgisayarlar bulunsa da, RGB aydınlatmalar gibi görsel deneyim sunan detaylar oyuncuları masaüstüne daha yakın hale getiriyor. Peki masaüstü sistemlerin dezavantajları neler?

Bu noktada en büyük dezavantaj çok fazla alternatifin içinde uygun parçaları seçip doğru performansı yakalamak. İşlemci seçimi, ekran kartı seçimi bu ikisinin arasındaki uyum ve diğer parçaların detayları derken masaüstü sistemler maliyet tarafında da ciddi yük oluşturabilme potansiyeline sahip. Bir diğer can alıcı nokta ise, sistemin sabit kalıyor olması.

Masaüstü sistemler, oldukça ağır ve sallantıya karşı son derece narin yapılar. Dolayısı ile ha deyince okula götüreyim diyemiyorsunuz, kaldı ki monitör, klavye, kulaklık gibi diğer ekipmanlar taşınabilirliği öldüren diğer parçalar olarak karşınıza çıkıyor. Bu parçaların arasındaki kablo bağı ise farklı bir sorun. Diğer yandan harici bir güç kaynağınız yoksa (UPS), elektrikler kesildiğinde işleriniz yarıda kalabilir. Büyük olmalarına rağmen masaüstü cihazların içerisinde dahili bir pil bulunmaz. Dolayısı ile çalışma ortasında elektrik kesintisinde laptoplar gibi devam edebilmeniz mümkün değil.

Hangisi Kullanımıma Uygun?

Her iki bilgisayar tipininde genel detaylarına değindik. Eğer yeni bir PC sahibi olmak istiyorsanız kendinize sormanız gereken temel şey: “ben bu bilgisayarı nasıl kullanacağım?” olmalı. Eğer bir üniversite öğrencisiyseniz ya da evden işe işten eve bilgisayar ile çalışan bir çalışansanız laptop bilgisayarlar sizler için biçilmiş kaftan olacaktır. Eğer vaktinizin çoğu sabit bir ortamda geçiyorsa ya da sadece belli zaman diliminde evde PC ihtiyacınız oluyorsa, sabit masaüstü sistemlere yönelmeniz daha akıllıca olacaktır.

Kullanım tipi sorusuna yanıt aldıysanız, “kullanım içeriklerim neler?” sorusuna da cevap vermeniz gerekir çünkü her iki platformda da satın alacağınız bilgisayarın kabiliyeti, kullanım içeriğinize göre değişecektir. Örneğin bir üniversite öğrencisi için laptoplar, taşınabilirliği açısından son derece kullanışlı olabilir ancak bu öğrenci güncel oyunları da laptopunda oynamak isteyebilir. Dolayısı ile seçeceği laptop buna uygun güce sahip olmalı. Ya da işten eve geldiğinde sadece webde gezinmek ve film izlemek isteyen bir masaüstü kullanıcısı buna uygun güç gerektiren bir sisteme harcama yapmak isteyebilir. Örnekler çoğaltılabilse de mantık aynı kalmalı. Bilgisayar kullanım amacının belirlenmesi.

Amaç belirlendikten sonra ise geriye donanımın amaca uygun tercih edilmesi kalıyor. Elbette bu alanda fiyat değişkeni devreye giriyor zira performans talebi arttıkça ki özellikle laptoplarda, fiyatlar ciddi oranda yukarı tırmanıyor. Dolayısı ile bu tarafta da amaca uygun donanım tercihi, bütçeyi de rahatlatabilir. Mesela işi sadece belge hazırlamak, webde gezinmek olan bir kullanıcı içim içerisinde RTX 2070 ekran kartı olan bir PC almak, tamamen paranın boşa harcanması anlamına geliyor. Aynı şekilde yoğun şekilde oyun oynayacak bir laptop kullanıcısının, içerisinde dahili APU bulunan modeli tercih etmesi de tamamen yanlış bir seçim olacaktır.

Özet olarak bu tarafta da gerekli performansı üretebilecek gerekli parçaları doğru seçmek de, bilgisayar tarafında akıllı bir yatırım yapmanın ön koşulu oluyor.

Özet

PC Hocası olarak yazının başında da belirttiğimiz gibi Flash TV oyunculuğu içeren videomuzda bu yazdıklarımıza mizahen bir değinme gerçekleştirdik. Videodaki kardeşimiz, üniversiteyi kazanmış ancak dersleri için okula götürebileceği bir bilgisayar ihtiyacı doğmuş. Aynı zamanda oyun oynamayı da seven kardeşimiz, evdeki masaüstünü de oraya kadar taşıyamayacağı için laptop almaya karar vermiş. Neyse ki parasını mahalle bilgisayarcısına kaptırmadan sorunu çözmüş.

Videoda kardeşimizin tercih ettiği laptop, bizim de daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz ASUS TUF Gaming A15 modeli olmuş. Sunduğu özelliklerle taşınabilir bir oyun bilgisayarı olan bu laptop hakkındaki detaylı inceleme yazısına burada bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Öte yandan bilgisayar tercihinizi masaüstü sistemlerden yana kullanacak olursanız, YouTube kanalımızda bulunan ASUS imzalı ya da farklı donanımlı sistemlere göz atabilirsiniz.

Sonuç olarak bilgisayar tercihi, kullanım alanına, kullanım senaryosuna ve hatta artık bütçeye göre değişken bir hal aldı. Dolayısı ile ihtiyaçlar ve bütçeler çerçevevsinde tercihlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Zira kardan çok zarar etme ihtimaliniz yüksek.

Dizüstü bilgisayar ve masaüstü bilgisayar arasındaki savaş bitecek gibi görünmüyor. Pek çok evde ve iş yerinde aslında her ikisi birlikte yaşamlarını sürdürseler de, dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar arasında halen bir mücadele söz konusu. Yakın geçmişte bu savaşta masaüstü, performans açısından önde olduğu için rakipsiz görülebilirdi. Ama dizüstü bilgisayarların gittikçe güçlenmesiyle bu mücadele farklı bir boyuta taşınmış oldu.

Dünyanın En Şanssız İnsanı Olabilir: Hayatı Boyunca 7 Kez Yıldırım Çarptı!Dünyanın En Şanssız İnsanı Olabilir: Hayatı Boyunca 7 Kez Yıldırım Çarptı!Bakış açısına göre en şanslı veya en şanssız olarak nitelendirilebilecek kişilerden biri ile tanışın: Roy Sullivan, hayatı boyunca 7 kere yıldırım çarpması ile dikkatleri çeken bir isim...

Aslına bakarsanız, her ikisi de kendi avantajlarının yanı sıra dezavantajları ile birlikte geliyor ve biri diğerinden gerçekten daha iyi değil. Hangisinin daha iyi bir seçim olacağı ise, özel ihtiyaçlar ve tercihlerle ilgili. Öyleyse gelin, seçim yaparken dikkate almanız gereken tüm faktörleri birlikte gözden geçirelim.

Masaüstü Bilgisayar Nedir, Dizüstü Bilgisayar Nedir?

Bir masaüstü bilgisayar, en temel tanımıyla bir masanın üzerinde duran statik, sabit bir bilgisayardır. Genellikle ayrı ayrı duran çeşitli parçalardan oluşur: Kasa, monitör, klavye ve fare gibi...

Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayara oranla çok daha özelleştirilebilir bir yapıya sahiptir. Bir masaüstü bilgisayar kurarken, PC'nin hemen her parçası için çeşitli parçalar arasında seçim yapabilirsiniz. Ama seçimleriniz bir dizüstü bilgisayarda daha sınırlıdır.

Bir dizüstü bilgisayar (laptop ya da notebook olarak da adlandırılır) ise, genellikle yanlarında isteğe bağlı çevre birimleri için USB girişleri bulunan, taşınabilir, hepsi bir arada bir aygıttır. Dizüstü bilgisayarlarda yerleşik bir ekran, yerleşik bir klavye, fare görevi gören bir touchpad bulunur. Ayrıca dahili bataryaları ile, belli bir süre fişe takılı olmadan da çalışabilir. Çoğu modern modelde, batarya yeniden şarj edilmeden önce 12 saat veya daha fazla güç sağlayabilir.

laptop

Neden Bir Dizüstü Bilgisayar Almalısınız?

Her gün ev dışında okula giden ve dersler için bilgisayara ihtiyaç duyan öğrenciler için dizüstü bilgisayar en iyi seçenektir. Ayrıca işi gereği çok fazla dolaşmak zorunda olanlar, ev ve iş arasında çok fazla veriyi taşımak zorunda olanlar da dizüstü bilgisayarlara yönelebilir.

Taşınabilirlik: Bilgisayarınızı düzenli olarak evden çıkarmanız gerekiyorsa, laptoptan vazgeçmeniz mümkün değil. Ancak çoğu kullanıcı, laptopu daha küçük olduğu için satın alıyor. Bu kullanıcılar, laptoplarını neredeyse her zaman ofis veya evinde masanın üzerinde bırakıyor.

Güç: Laptoplar, masaüstü PC'lerden daha az güç tüketiyorlar. Sahip oldukları pil ise elektrik dalgalanmalarında veya kesintilerinde işinizi kaybetmenizi engelliyor.

masaüstü

Neden Bir Masaüstü Bilgisayar Almalısınız?

Eğer aradığınız her işi yapacak bir bilgisayarsa, bu bilgisayarın bir masada sabit durması sizin için problem değilse, bir masaüstü bilgisayara yönelebilirsiniz. Her ne kadar artık oyuncular için özel dizüstü bilgisayarlar bulunabilse de, doğru konfigüre edilmiş bir masaüstü bilgisayar oyuncular için de doğru seçim olacaktır.

Daha da önemlisi, bir masaüstü bilgisayar, değişen performans ihtiyacına daha iyi cevap verebilir. Örneğin masaüstü bilgisayara çok daha kolay RAM ekleyebilir, çok daha kolay ekran kartını değiştirebilirsiniz. Ayrıca dilediğiniz zaman büyük monitöre geçme şansınız da var.

Buradaki kilit detay ise şu: Bir masaüstü bilgisayarı okula ya da işe taşıyamazsınız.

Maliyet: Eş düzeyde donanımlara baktığınızda, masaüstü PC'ler önemli ölçüde daha ucuzlar. Yani aynı paraya çok daha iyi bir masaüstü PC'ye sahip olabilirsiniz.

Estetik: Masaüstü PC denildiğinde aklınıza çirkin kasalar, kablo karışıklığı ve devasa monitörler geliyor olabilir. Ancak masaüstü PC'niz böyle olmak zorunda değil. Önde gelen firmaların hepsi bir arada PC'leri, görünüm açısından oldukça iyi PC'ler sunuyorlar. Elbette gösterişli masaüstü PC kasalarını atlamak da büyük haksızlık olacaktır.

Büyük monitör: Masaüstü PC'lerde monitör sayısı, boyutu ve çözünürlüğü konusunda kısıtlı değilsiniz. Bazı işlerde birden fazla monitörle veya yüksek çözünürlüklü, geniş çalışma alanı sunan monitörlerle çok daha verimli olunabildiği bir gerçek. Elbette oyunlar da birçok kullanıcı için geniş monitörlerde daha keyifli olacaktır.

laptop

Fiyat ve Yükseltme İmkanları

Bir masaüstü bilgisayar ve bir dizüstü bilgisayar aynı özelliklere sahipse, genel kural, dizüstü bilgisayarın daha pahalı olacağıdır. Üst düzey dizüstü bilgisayarlar genellikle masaüstü bilgisayarlardan daha yüksek fiyatlara sahiptir ve ayrıca yukarıda listelenen tüm sınırlamalara da sahiptirler. Yüksek kaliteli dizüstü bilgisayarlar, okul çalışmalarına ek olarak oyun ve akış için de kullanılabildiğinden hala harika bir yatırımdır.

Üst düzey bir masaüstü, ebeveynler için daha düşük bir ön maliyetle uzaktan eğitim öğrencisi tarafından daha sık kullanılabilir. Sonunda, bilgisayarı yükseltmek zaman alıcı ve pahalı bir süreç olabilir, ancak ilk cepten çıkma maliyetlerinin çok yüksek olması gerekmez.

Örneğin mevcut masaüstü bilgisayarınız üç yaşın üzerindeyse, yükseltme için pek çok seçeneğe sahipsiniz. Ne olursa olsun, yükseltilecek temel parçalar her zaman bellek, sabit sürücü (SSD) ve grafik kartı olacaktır.

Hepsi Bir Arada Bilgisayarlar

Bileşenlerinin ekranın arkasına yerleştirildiği şık aygıtlar olan hepsi bir arada bilgisayarlardan da bahsetmekte yarar var. Bu bilgisayarlarda çok sayıda kabloyu bağlamanıza gerek yoktur, masa üzerinde daha az yer kaplarlar, taşınması ve ayarlanması daha kolaydır. Ama onları da bir dizüstü bilgisayar gibi oradan oraya taşıyamazsınız. Aynı zamanda normal masaüstü bilgisayarlar kadar kolay yükseltilemezler.

İşletim Sistemi İçin Ekstra Ödeme mi?

Bu noktada konu iki farklı yöne sapıyor. Eğer masaüstü bilgisayarınızı kendiniz kuracaksanız, bir de işletim sistemi masrafınız olacağını bilmelisiniz. Ama markalı bir masaüstü bilgisayar, istisnalar dışında Windows kurulu olarak gelir. Dizüstü bilgisayarlar için de aynı durum geçerli, genellikle zaten kurulu bir işletim sistemi ile birlikte gelirler.

masaüstü

...Ve Sonuç

Sonuç olarak, ihtiyaçlarınızı anladığınız sürece bir bilgisayar seçmek zor değildir. Her gün okula ya da işe gitmeniz gerekiyorsa ve verilerinizi evden işe, işten eve taşımak zorunda kalmak istemiyorsanız, seçiminiz dizüstü bilgisayar olmalı.

Ama bilgisayarınız sadece evinizde ya da iş yerindeki masanızda duracaksa ve onu (dolayısı ile verilerinizi) oradan oraya taşımak gibi bir ihtiyacınız yoksa, masaüstü bilgisayar hem maliyet açısından daha uygun olacaktır; hem de çok daha fazla seçenek sunacaktır.

İlgili GaleriDevrim bilgisayarları Galeriye Gözat

Okuyucu Yorumları

Oyun Oynamak İçin Masaüstü mü Yoksa Laptop mu Alınmalı?

Yeni bir bilgisayar almaya karar verenlerin, bilgisayar konusunda tecrübeli olanların bile kararsız kaldığı bir konu: Oyuncu bilgisayarı alırken masaüstü bilgisayar almak mı daha iyi, dizüstü bilgisayar almak mı? Bu kez yılların bitmeyen tartışmasını ele alacağız, ancak bunu sadece ‘taşınabilirlik’ gibi bildiğimiz kavramlar üzerinden yapmayacağız.

Bildiğimiz avantajlar ve dezavantajlardan elbette bahsedeceğiz. Ancak detaylandıracağımız kısım, hangisinden daha çok verim ve keyif alabileceğiniz sorusunun cevabı olacak. Kişisel tercih deyip de geçmeyeceğiz. Bu tercihi şekillendirmenizi sağlayacağız. Genelde bilgisayarların oyun açısından kullanımına odaklanacağız.

Önce bilinen gerçeklerden başlayalım: Masaüstü bilgisayar-dizüstü bilgisayar avantajları ve dezavantajları neler?

masaüstü laptop

Masaüstü bilgisayar avantajları:

  • Aynı birimlere sahip olsa bile daha yüksek performans sunar.
  • Kolaylıkla ihtiyacınıza göre özelleştirilebilir, güncel parçalarla yenilenebilir.
  • Dizüstü bilgisayarlara göre daha ucuzdur.
  • Soğutması kolaydır.
  • Çok sayıda bağlantı noktasına (USB-A, USB-C, Display Port vs.) sahiptir.

Masaüstü bilgisayar dezavantajları:

  • Taşınamaz, her istediğiniz yerde kullanılamaz.
  • Klavye ve monitör gibi ekstra ekipmanlar satın almanız gerekir.
  • Sürekli elektrik ihtiyacına sahip olursunuz.
  • Kablo kirliliğine yol açabilir.
  • Yer kaplar.

Dizüstü bilgisayar avantajları:

  • Taşınabilir, istediğiniz yerde istediğiniz amaçla kullanabilirsiniz.
  • Elektrik yokken bile kullanılabilir.
  • Prize bağlıyken masaüstü bilgisayardan daha az enerji tüketir.
  • Klavye ve ek monitör isteğe bağlı olarak satın alınır.
  • Neredeyse hiçbir yer kaplamaz.
  • Dilediğiniz zaman masaüstü bilgisayar gibi çevre birimleriyle kullanabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayar dezavantajları

  • Masaüstü bilgisayarlara göre daha pahalıdır.
  • Soğutmak için ekstra ekipmana ihtiyaç duyulabilir.
  • Yüksek güç tüketen işlemlerde kabloya bağlı olmak zorundasınızdır.
  • Ekran kartı ve işlemcisi gibi kritik parçaları değiştirilemez.
  • Sınırlı sayıda bağlantı noktasına sahiptir. 

Asıl sorularımıza gelelim: Hangisinde oyun oynamak daha keyifli?

masaüstü bilgisayar

İşin keyif tarafına geldiğimizde pek çok etmen rol oynayacaktır. Masaüstü oyun bilgisayarı kurduğunuz masa, kullandığınız koltuk, ekipmanlar, monitörünüz… Fakat karşılaştırma için bu şartlarıher iki seçenek için de aynı tuttuğumuzu varsayacağız.

Sadece oyun içinde aldığımız keyfi ele almak içinse işin performans tarafına bakmakta fayda var. Sonuçta bir oyunda takılmalar yaşadığınızda o oyunda elde ettiğiniz deneyim pek de olumlu olmuyor.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar kâğıt üzerinde aynı donanım parçalarına sahip olabiliyor. Fakat donanımların fiziksel boyutları bile büyük bir ipucu sunuyor. Bilgisayarımızdaki kritik parçaların en küçüğü olan işlemcileri ele alalım, her iki bilgisayarda da 12. nesil Intel i7 işlemci olduğunu varsayalım. Model isimlerini, bilgisayar dünyasına çok da hâkim olmayanlar için bu noktada es geçelim.

işlemci karşılaştırma

12. nesil bir Intel i7 işlemcinin masaüstü bilgisayarda sunduğu performans, dizüstü bilgisayarda sunduğu performanstan %25 kadar daha fazla olabilir. Hatta oyun dışında 3D render gibi işlemlerde bu fark %40’lara kadar ulaşabilir. 

Aynı şey, ekran kartları için de geçerli olacaktır. NVIDIA’nın popüler ekran kartı GeForce RTX 3060 ekran kartı, masaüstü bilgisayarlarda neredeyse iki kata kadar bile çıkabilir. Bunun nedeni de dizüstü bilgisayarlarda kullanılan işlemcilerin daha az işlem kabiliyetine sahip olması, dolayısıyla ekran kartı ile arasındaki iletişimin daha sınırlı olmasından kaynaklı olacaktır.

fps

Bu aradaki yüzdelik farklar, oyunda elde ettiğiniz FPS değerini de yüksek oranda etkiliyor. Masaüstünde 150 FPS ile oynayabildiğiniz bir oyunu, aynı model adına sahip bileşenleri taşıyan dizüstü bilgisayarda 100-120 FPS aralığında oynayabilirsiniz. Özellikle rekabetçi oyunlarda bu farkın oldukça önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Masa başında oturup oyun oynadığınız bir gerçeklikte bu sayılara baktığımızda, masaüstü bilgisayarlarda oyun keyfinin çok daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Ancak dizüstü bilgisayarlarda elektrikler gittiğinde de oyun oynamaya bir süre devam edebileceğinizi (daha düşük performans ile), isterseniz de salonda koltuğunuzda yatarken oyun oynayabileceğinizi unutmamak gerekir.

Maliyetler, performans, faturalar..: Hangisinde oyun oynamak daha verimli?

bilgisayar maliyeti

Verimlilik kaleminde ise üç ana faktörü ele alacağız: Kurulum maliyeti, performans ve faturaya etki.Gaming laptop, masaüstü kardeşleriyle aynı modeli taşısalar bile bir monitöre, klavyeye ve taşınabilirliğe sahip olduklarından iki kat ve üzerine varan daha yüksek fiyatlardan satılabiliyor.

Ucuz yolu, masaüstü bilgisayarı tercih ettiğinizdeyse bu kez her bir çevre bileşenini ayrı ayrı satın almanız gerekiyor. Kaliteli monitör, klavye, fare ve kamera almayı tercih ettiğinizde maliyet, dizüstü bilgisayara yakın olabiliyor, hatta özellikle monitör tercihinize göre üstüne çıkabiliyor.

Kurulum maliyetinde aynı fiyatla iki bilgisayarı da oluşturduğunuzu varsayalım. Dizüstü bilgisayar tercih ederseniz aynı paraya daha küçük ve az kabiliyetli monitör ve daha düşük performans elde ediyor, ancak taşınabilirlik gibi önemli bir şartı karşılıyorsunuz.

Aynı fiyata kurduğunuz masaüstü sisteminiz ise size çok daha yüksek performans ve görüntü kalitesi sunuyor, ancak taşınabilirliğe veda ediyorsunuz.

bilgisayar

Gelecek yıllardaki maliyetlere baktığımızda ise yine büyük bir fark ortaya çıkabiliyor. Masaüstü bilgisayarınızın parçalarını değiştirmek istediğinizde “eskiyi sat, yeniyi al” yaparak çok düşük maliyetle en güncel donanımlara sahip olabiliyorsunuz.

Dizüstü bilgisayarlarda işlemci veya grafik kartını değiştirmeye kalktığınızda ise… Kalkamıyorsunuz. Bunun yerine doğrudan bilgisayarı satarak yeni bir dizüstü bilgisayar satın almak zorunda kalıyorsunuz. Yeni bir bilgisayar almak ile yeni parçalar almak arasındaki fiyat farkı oldukça yüksek oluyor.

bilgisayar

Elektrik faturalarının kabarık olduğu gerçeğini de unutmamız gerekiyor. Peki, hangi bilgisayarı alırsak faturayı daha az şişiririz? Burada net bir kazananımız var. Dizüstü bilgisayarlar, aynı görevi yerine getirirken masaüstü bilgisayarlara göredaha düşük enerji harcamakta.

Önceki yılların modellerine göre daha yüksek verim sunan RTX 3060’ı ele alalım. Ekran kartının masaüstü modellerinde güç tüketimi 170 W’a kadar ulaşabiliyor. Aynı ekran kartı, dizüstü bilgisayarlarda ise en fazla 115 W güç tüketiyor. Aynı oran, işlemcilerde ve anakartlarda da geçerli durumda.

Özetle…

Sadece evinizde oturarak oyun oynamak istiyorsanız ve yüksek performans istiyorsanız tercihinizi masaüstü bilgisayardan yana yapmak daha mantıklı olacaktır. Fakat bir masaya takılı kalmadan istediğiniz her yerde oyun oynamak veya farklı işler yapmak istiyorsanız, dizüstü bilgisayar sizin için daha kıymetli olacaktır.

#işbirliği

Emoji İle Tepki Ver

15

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede