beyinde damar tıkanıklığı / Beyin Damar Tıkanıklığı - Saygın Klinik

Beyinde Damar Tıkanıklığı

beyinde damar tıkanıklığı

Özellikle beyin görüntülemesinde MR cihazının kullanıma girmesi ile birlikte artık bu terimi sık olarak kullanmaya başladık. MR hassasiyeti nedeniyle bu tarzda tıkanıklıklarda ortaya çıkan küçük beyaz lekeleri (hasarlı bölgeler) bize çok rahat gösterebilmektedir. Özellikle damar sertliği açısından şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, sigara içme, kolesterol yüksekliği gibi risk faktörlerinin bulunduğu kişilerde bu beyaz lekeler sıklıkla görülebilmektedir. Beynin beyaz cevher adı verilen derin iç kısımlarında yerleşmektedirler. Pekala bu hasarların beynimizde bulunduğu saptandı ise ne yapmalıyız? Öncelikle panik olmaya gerek yok. Çünkü bunlar yerleşim yeri itibarı ile beynin sessiz adı verilen fonksiyonsuz bölgelerinde olduğu için hali hazırda soruna yol açmamaktadırlar. Ancak kişi için uyarıcıdırlar. Eğer daha geniş damarlara yayılacak olursa o zaman ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tüm risk faktörleri açısından kişinin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekir. Özellikle sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı gibi değiştirilebilir risk faktörleri için harekete geçilmelidir. Yine daha geniş damarlarda darlık-tıkanıklık durumu nedir? bunun araştırılması, eşlik eden yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıkların uygun ilaçlarla kontrole alınması şarttır.

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi

Beyin Damar Tıkanıklığı Nasıl Tedavi Edilir?

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde ya da genel olarak beyin damarı hastalıklarının tedavisinde, elbette problemin ne tip bir patolojik süreç olduğu, örneğin tıkayıcı (tromboz, emboli, …) ya da kanama şeklinde (= hemorajik) olması, hangi damarların ve damar yapısının tutulduğu, tıkanma ya da kanamanın ne zaman olduğu, hastalığın derecesi, hastanın nörolojik ve sistemik durumu, beraberinde bulunan hastalıklar ve kullandığı ilaçlar, … gibi pek çok belirleyici faktör tedavi stratejisini oluşturmada önemlidir. 

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi Nasıl Planlanır?

Bu tip hastalarda tanı ve tedavi için yapılanlar çok dinamik, hızlı ve birlikte yürütülmesi gereken işlemlerdir. Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde ; Hastanın tedavisini ve sonucu belirleyen en önemli faktörlerden biri de, hastanın olabildiğince erken dönemde, denebilir ki dakikalar saniyeler ile ölçülen bir zaman dilimi içinde, hastaneye ulaştırılmasıdır.

 

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinin pek çok tedavi şekli vardır; 

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde; İlaç tedavisi, spesifik ilaç tedavisi (atardamar ya da toplardamar içine pıhtı çözücü spesifik ilaç verilmesi), 

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde; Cerrahi tedavi (çeşitli amaçlar ile ve farklı aşamalarda ve farklı amaçlara yönelik çeşitli cerrahi müdahaleler uygulanabilir; örneğin, büyük bir kanama ise kanama boşaltılabilir, beyin damarı tıkanmalarında ödeme bağlı beyinde bası oluştuğunda beynin rahatlatılması ameliyatı yapılabilir, tıkanan beyin damarına çok erken dönemde girişimde bulunulabilir, beyinde kanlanma yetersizliği olan hastalarda ya da riskli durumlarda, örn. beynin büyük damarlarını tutan tümörlerin cerrahisinde, … beyin damarlarının yeniden yapılandırılması gibi, … cerrahi girişimler) uygulanabilir.

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinindeki bir başka tedavi yaklaşımı nöroradyolojik (damar lümenini açmaya yönelik çeşitli uygulamalar, örn. stentleme, … ) girişimlerdir. Bunun yanı sıra beyin damar tıkanıklığı tedavisinde hastanın yaşamsal işlevlerini ve vücut fizyolojisini optimal/en uygun durumda tutabilmek için destek ve bakım tedavisi ve ilk günden itibaren başlatılan erken fizyoterapi tedavinin temel unsurlarıdır. 

 

Görüldüğü gibi, beyin damar tıkanıklığı tedavisi çok yönlü, mültidisipliner, donanımlı ve uzman bir hastane ve ekibi gerektirmektedir. Bu bakımdan, beyin damar tıkanıklığı tedavisi uygulanmadan önce bu tip hastaların olabildiğince erken aşamada ve uygun merkezlere ulaştırılması gerekir. Bu durum  beyin damar tıkanıklığı tedavisinde, hastalığın seyrinin ve sonucun iyi olması için büyük önem taşımaktadır. 

Beyin Damar Tıkanıklığının Tedavi Sonrasında Tekrarlama Riski Var Mıdır?

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisi, çoğunlukla o atağa yönelik bir tedavidir ve sonrasında hastalığın ilerlememesi ve yeniden benzer bir durumla karşılaşmamak için beyin damar tıkanıklığı tedavisinde gerekli tedavinin uygulanması ve doğru yaşam biçiminin kazanılıp sürdürülmesi lazımdır.

Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde; Vücudumuzdaki damarsal yapı hayati bir önem taşımaktadır ve ayrıca sağlıklı bir yaşam için de yapısal ve fizyolojik olarak işlevsel bir damarsal yapı şarttır. Vücudumuzdaki pek çok sistemin hastalıkları, sistemik hastalıklar, kanserler, dejeneratif hastalıklar, yaşlanma, … vd. sağlık durumları doğrudan damarların yapısı ile ilişkilidir. Damarsal yapının yapısal ve işlevsel (= anatomofizyolojik) sağlıklılığı, genel sağlık durumu gibi, yine içsel (= endogene) ve çevresel pek çok faktöre bağlıdır. Biyopsikososyal-kültürel ve tarihi bir varlık olan insanın genetik yapısı, yaşam tarzı ve alışkanlıkları (beslenme tarzı, hareketlilik, yeterli ve kaliteli uyku, stresin ölçülü düzeyde olması, tütün – alkol ve narkotik - uyarıcı maddelerden uzak durulması, sistemik hastalıklar varsa, örneğin hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, … vd. tedavisinin doğru ve yeterli bir şekilde yapılması, düzenli sağlık kontrolleri, çevre ve hijyen sağlığı, insanın psişik bakımdan kendini gerçekleştirme çabası içinde olması, sosyal uyum, çalışma koşulları, … vb.) genel sağlık durumunu ve bununla çok bağlantılı olan damar yapısını, beyin damar sağlığını belirleyicidir. Beyin Damar Tıkanıklığı Tedavisinde bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Koruyucu Önlemler Konusunda Tavsiyeleriniz Nelerdir?

• Beyin damar sağlığı ve genel sağlık durumu için yaşam tarzının ve alışkanlıklarının (beslenme tarzı, hareketlilik, yeterli ve kaliteli uyku, stresin ölçülü düzeyde olması, tütün – alkol ve narkotik - uyarıcı maddelerden uzak durulması, sistemik hastalıklar varsa, örneğin hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, … vd. tedavisinin doğru ve yeterli bir şekilde yapılması, düzenli sağlık kontrolleri, … )

• Çevre ve hijyen sağlığı, 

• İnsanın psişik bakımdan tutarlı ve kendini gerçekleştirme çabası içinde olması,

• Sosyal uyumluluk, çalışma koşulları, … vb. gibi kişiye bağlı ve ayrıca kişinin dışında kalan sosyal-ekonomik-politik temelli pek çok faktör ile de ilişkili olması, insan sağlığının çok veçheli ve karmaşık yapısını gösterir. Bu durumda birey için rasyonel olan, sağlık ve hastalık bakımından entelektüel farkındalık ve bilgisini artırarak, kendi çaba ve tercihlerine bağlı olan değişkenleri olabildiğince doğru bir biçimde gerçekleştirebilmektir. 

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedir?

Beyin Damar Tıkanıklığı Nedir?

Beyin damar tıkanıklığı nedir?

Boyunda ve kafa içerisinde yer alan damarlarda meydana gelen tıkanmalara beyin damar tıkanıklığı denir. Bu durum sonucunda bazı hastalarda bir sağlık sorunu görünmezken bazı hastalarda ise yaşamını kaybetmeye kadar ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, hastada beyin demir tıkanıklığı belirtileri görülür ise mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir. Beyin damar tıkanıklığı geçiren bazı hastalarda herhangi bir sorun olmaması önemsiz bir durum olduğu gerçeğini değiştirmemektedir. Beyin damar tıkanıklığı tedavi edilmediği takdirde tansiyon yükselmesi ve alçalması ile hastanın yaşamını kaybetmesine yol açabilmektedir.

Beyin damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?

Genel olarak 40 yaş üstünde olan kişilerde görülmektedir. Bu damar tıkanıklığının yol açacağı sorunlar ciddiyetini ortaya koymaktadır. Bu sebeple, beyin damar tıkanıklığı belirtilerinin kesinlikle ciddiye alınması gerekmektedir. Beyin damar tıkanıklarının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Bilinç kayıpları
  • Görme bozuklukları
  • Uyku durumunda olma
  • Hareket bozuklukları
  • Baş ağrısı

Bu belirtilerin uzun süre görülen kişilerde felç meydana gelme olasılığı oldukça yüksektir. Felç olma durumu geçici ve kalıcı olmak üzere iki şekilde gerçekleşmektedir. Geçici felç geçiren kişilerde etkiler çoğunlukla bir gün içinde ortadan kalkmaktadır. Beyin damar tıkanıklığı sonucunda kansızlık ve pıhtı atılması görülürse geçici felç durumu yaşanmaktadır.

Beyin damar tıkanıklığının tedavisi nasıldır?

Beyin damar tıkanıklığı belirtileri olan kişiler kesinlikle bir uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında beyin damar ağını görüntüleme amacı ile anjiyografi radyolojik incelemeler gerçekleştirilmektedir.  Yapılan tetkikler sırasında damarların hangi durumda olduğu ayrıntılı bir şekilde teşhis edilmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda; damar sertlikleri, damarların genel durumu, tıkanmalar, damar kireçlenmesi durumları saptanmaktadır.

Yapılan tetkiklerin yanı sıra uzman doktor tarafından beyin tomografisinin incelenmesi de gerekmektedir. Hastanın beynindeki kanamalar ve ölü dokular tespit edilmektedir. Beyin damar tıkanıklığının tespit edilmesi için uzman bir doktor tarafından anjiyo işlemi yapılması gerekmektedir. Sonuçlara göre hasta ilaç tedavisine başlamaktadır. İlaç tedavisinden sonra hastaya MR çekilmektedir. MR sonuçları doktor tarafından incelenir ve beyinde herhangi bir hasar olup olmadığı tespit edilmektedir.

Benzer Yazılar

Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Sinir Sıkışması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Tendon, kemik, kıkırdak ve kas dokularının sinir üzerinde yaptıkları baskıya sinir sıkışması denir. Sinir hücrelerinin bulunduğu yerdeki çevre dokularının sinirlere baskı uygulamasıyla oluşur. Kaslarda gelişen bu ağrının tedavi edilmesi önemlidir.

Devamı

Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?
Sol Kolda Uyuşma Neden Olur?

Birçok sebep, kol uyuşmasına neden olabilir. En rastlanan sebeplerden bir tanesi, yanlış pozisyonda uyumaktır. Bunun gibi nedenlere bağlı duyulan kolda uyuşma, kısa sürede geçer.

Devamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir