hamilelikte kollarda güçsüzlük / Hamilelikte Sol Kol Uyuşması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Kollarda Güçsüzlük

hamilelikte kollarda güçsüzlük

Gebelik dönemlerinde anne adayları birbirinden farklı, daha önce karşılaşmadıkları durumlar ile karşı karşıya kalabilirler. Karşılaştıkları durumlarla alakalı bir fikri olmayan anne adayları ise bilinçli anne adaylarına göre daha yoğun bir biçimde endişe ve stres duygularını yaşarlar. Gebelik sürecinde yaşanmasını hiç istemediğimiz bu olumsuz hisleri yaşamamak ve endişesiz bir gebelik süreci sizin ve bebeğinizin sağlığı için oldukça önemlidir.

Gebelik döneminde anne adaylarının en çok endişelenmesine neden olan sorunlardan biri de şüphesiz hamilelik döneminde yaşanan el-kol uyuşmaları ve ağrılarıdır. Bu uyuşmalar genellikle hamileliğin sonlarına yaklaşıldığında daha fazla görülür. Anne adayları da yaşadıkları bu uyuşmaları farklı hastalıklara yorabilmektedirler. Bu sebeple bu durumun kaynağını bilmek ve gereksiz stres ve endişe yaşamamak önemlidir.

Yazımızın devamında gebelik döneminde sıklıkla karşılaşılan el-kol uyuşması, el ve kollarda yaşanan ağrılar gibi konuları sizler için açıkladık.

Hamilelikte El-Kol Uyuşması Neden Olur?

Hamilelik döneminde yaşanan el uyuşmalarının birçok sebebi olabilir. Fakat özellikle de bu uyuşmaları hamilelik dönemi öncesinde yaşamayıp bu dönem içerisinde sıklıkla yaşıyorsanız el-kol uyuşmalarına bu uyuşmaların sebebi herhangi bir sağlık sorununuz yok ise ‘Karpa Tünel Sendromu’ olarak adlandırılabilir. Hamileliğin özellikle son aylarında sıklıkla gebelerde karşılaşılan bu sendromun birçok farklı sebebi olabilir.

gebelik uzmana sor

Karpa Tünel Sendromunun Belirtileri

Karpa Tünel Sendromu beraberin el-kol ve ayaklarda bileklerde uyuşmalarla birlikte karıncalanma ve ağrı hissine sebep olabilmektedir. Genellikle bu hisler gece daha yoğun ve ağrılı bir şekilde hissederek anne adayının konforunu olumsuz yönde etkileyebilir. Kronik olarak yaşanan el ve kol uyuşmalarında bu durum ellerde güçsüzlük hissine de sebep olabilir.  Çoğunlukla hamilelik sürecinin sonrasındaki birkaç ay içerisinde kendiliğinden yok olabilir.

Hamilelikte Karpa Tünel Sendromunun Sebepleri

Hamilelikte yaşanan el-kol ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma hissi gibi şikayetleri beraberinde getiren ağrılar yaşatabilen Karpa Tünel Sendromunun birçok sebebi olabilir. Fakat özellikle de anne adayının vücudunun sıvı tutması yani vücudunda ödem oluşması ve şişkinlik sonucunda el ve kollarda bulunan sinirlerde bir baskı meydana gelir. Bu baskı sebebiyle de uyuşmalar yaşanabilmektedir.

Bunların yanında bu sendromu tetikleyecek ve uyuşmalara sebep olabilecek belli başlı faktörler bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Bilekleri sıklıkla hareket ettirmek
  • Bilek kısımları dar ve sıkan kıyafetler giyerek bileklere baskı uygulanmasına sebep olmak
  • Tiroit bezlerinin az çalışması ve şeker hastalığı romatoid artrit benzeri hastalıkların bulunması
  • Bilgisayar başında uzun süre vakit geçirip klavye üzerinde bileklerin doğru pozisyon ile durmaması
  • El ve kolların çok sık olarak kullanıldığı işlerde çalışmak

Gibi belli başlı sebepler Karpa Tünel Sendromu durumunda yaşanabilecek el ve ayak uyuşmalarını tetikleyebilmektedir.

Hamilelikte El Uyuşmasının Tedavisi

Hamilelik döneminde uyuşma sorunu yaşıyor ve bu sizi oldukça fazla etkiliyorsa vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz sendrom harici boyun fıtığı gibi bir sorun olmadığına karar verdiği taktirde tedavinizi bu yönde ilerletecektir.

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Hafifletilir?

Hamilelikte yaşanan el uyuşmasına neden olan sebebi bulmak öncelikle yapacağınız ilk şey olmalıdır. Sizde bu uyuşmayı tetikleyen durumu bulduğunuzda ise uyuşmaların hafiflemesi adına sebebiyet veren durumu ortadan kaldırmanız gerekmektedir. Ayrıca uyuşmayı yaşadığınız zamanlarda hafifletmek amacı ile bol bol dinlendirilmesi gereklidir. Kendinizi fazla yormadan aralar vererek işlerinizi yapmak uyuşmaları hafifletmenizde yardımcı olacaktır.

Hamilelikte süreciniz eliniz ve kolunuz üzerine yatarak uyumamaya da dikkat etmelisiniz. Bu durumda da uyuşmalar yaşamanız muhtemeldir. Yoğun olarak ellerinizde uyuşma hissediyorsanız yoga yapmayı da deneyebilirsiniz. Yoga el bileklerinizi güçlendireceği için ağrı ve uyuşmalarınızı hafifletecektir.

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması
Hamilelikte sol kol uyuşması:Anne adaylarının gebelik döneminde el ve kollarda anlaşma, karıncalanma görülebilir. Daha ileri hallerde güçsüzlük hissi de meydana gelmektedir. Bu duygular gebeliğin son zamanlarında daha çok görülmektedir. Bu anlaşma ve karıncalanmanın asıl nedeni Karpal Tünel Sendromudur. Her ne kadar birtakım meslek gruplarına özgü bir hal ve daha çok bilgisayar başında çalışan şahıslarda görülme oranı daha yüksek olsa da gebelik döneminde daha çok yaygınlaşmaktadır.

Belirtileri
  • Parmak, el ve bileklerde uyuşmalar
  • Yanma
  • Ağrı
Bu duygular daha çok geceleri meydana gelir. Arada sırada kolun ön üst alanında da hissedilmektedir. Daha süreğen hallerde güçsüzlük hissi ve sakarlık hallerinde artma görülür. Uyuşukluk, ağrı ve yanma her iki elde de görülebilir. Doğum sonrasında belli bir zaman içerisinde kendiliğinden kaybolur.

Gebelikte Sol Kol Uyuşması; Gebelikte, annelerin ellerinde anlaşma ve yanma hissi olabilir. Daha ileri günlerde güçsüzlük hissi de oluşabilir. Bu tür duygular gebelik dönemini son dört aylık döneminde daha sık görülür. Uyuşmaların gerçek nedeni, karpal tünel sendromu’dur. Her ne kadar çoğu meslek grubunda (genelde bilgisayar başında çalışanlarda) bu tür duygular görülmektedir. Fakat gebelikte daha çok görülür.
Karpal Tünel Sendromunun Belirtileri; Karpal tünel sendromunda; el, parmak ve bileklerde anlaşma, yanma ve ağrı olur. Bu tür duygular genellikle gece daha çok ve daha kötü şekilde hissedilmektedir. Hamilelikte sol kol uyuşması, bazı günlerde bu tür duygular, kolun ön ve üst alanında hissedilir.

Hamilelikte sol kol uyuşması risk faktörleri
  • Bilekleri sıklıkla hareket ettirmek
  • Bileklere aşırı baskı yapmak
  • Bilgisayarda iken bileklerin ideal olmayan pozisyonda durması
  • El ve kolların sık kullanıldığı bir iş yapmak
  • Şeker hastalığı
  • Troid bezinin az çalışması
  • Ramatoid artrid
Teşhis; En iyi tespit tekniği nörolojik muayenedir. Muayene sonrasında anne adayından MR istenir. Daha sonra anne adayına EMG testi yapılır. Aynı süreçte sistemik hastalıkları ayırt edebilmek için kan tahlilleri yapılır. Doktor bu bilgileri incelediği esnada tanıyı kesinleştirdikten sonra anne adayına uygulanacak tedavi planı hazırlanır.
Öneriler; Kollar üstüne yatılması şikayetleri artıracağı için bu halden kaçınmak
  • B6 vitaminlerinizi aksatmamanız
  • Kortizonlu ya da kotizonsuz ilaçlar gebelik döneminde önerilmez.
  • Tedaviler olumsuz netice verirse gebelik sonrası kolay bir cerrahi operasyon ideal olabilir.
Tedavi; Tedavi gerektirecek hal tüm gebe kadınların %1-2'sinde görülür. Tedavi sendromlara oranla değişir. Hamilelikte sol kol uyuşması, ameliyat ile tedavisi mümkün olabilir ancak gebelik sırasında ender uygulanır.

Son Güncelleme : 25.06.2023 07:16:15

Hamilelikte Sol Kol Uyuşması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Hamilelikte Sol Kol Uyuşması"

İki aylık hamileyim ve mide bulantısı baş dönmesi gibi bazı belirtileri şiddetli bir şekilde yaşıyorum. Ancak son zamanlar da sol kolum da uyuşma olmaya başladı. Bu hamilelikten dolayı çıkmış bir durum mu yoksa tehlikeli bir hastalığın habercisi olabilir mi
Yaban Gülü. 21.08.2018

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Erimel : Hamilelikte el ve kolda uyuşma oluşması sık yaşanan bir durumdur. Yinede durumu garantiye almak ve içinizi rahatlatmak için bir doktora danışınız.
10.09.2018 00:43:31

Ayak Baş Parmak Uyuşması
Ayak Baş Parmak Uyuşması
Ayak Baş Parmak Uyuşması, Ayak baş parmaklarında duyu kaybı meydana gelmesi sebebiyle oluşan bir olaydır. Uyuşma el parmaklarında sıkça görülse de ayak parmaklarında daha ender bir şekilde görülmektedir. Fakat meydana gelme nedenleri genelde bir...
El Parmak Uçlarında Uyuşma
El Parmak Uçlarında Uyuşma
El parmak Uçlarında Uyuşma, Parmak uçlarında oluşan uyuşma ve karıncalanma sorunu, çoğu zaman herkesin başına gelebilen rahatsızlıklardan biridir. El parmak uçlarında karıncalanma, parmak uçlarına iğne batıyormuş veya diken batıyormuş hissine se...
Başta Karıncalanma
Başta Karıncalanma
Başta Karıncalanma, beyinde uyuşma hissinin halk arasındaki ifade edilişidir. Karıncalanma ile uyuşma, bir şeyin akıyor hissi ve elektriklenme birlikte görülür. Birçok kişide zaman zaman görülmektedir. Bazen endişelenmesi gerekli durumlar olsa da gen...
Sol Bacak Uyuşması
Sol Bacak Uyuşması
Sol Bacak Uyuşması, Bacak uyuşması damar sertliğinin habercisi olabilir. Bacak uyuşması bacakta herhangi bir bölgede kan akışının düzgün sağlanamaması bacaklarda uyuşma karıncalanma hissi verir. Sol bacakta uyuşma vücudun sol tarafında alınan...
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması, Uyuşma ve karıncalanma hissi duysal sinirlerin hasarlanması ya da aşırı uyarılması sonucu oluşmaktadır. Duysal sinirler beyinde, omurilikte, omurilikten çıkan sinirlerin köklerinde, periferik sinir sistemi denen vücut sinir...
Uykuda Kol Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması, Uykuda kolların ve elin uyuşması kadın, erkek her yaştan bireyde ortaya çıkabilen bir haldir. Gece herhangi bir nedenle uyandığınızda ya da sabah yataktan kalktığınızda kollarınızın uyuştuğunu fark ediyorsanız bunun başlıca sebeb...
Ayak Parmağı Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması, Uyuşma, ayak parmaklarında duyu kaybı sebebi ile ortaya çıkan, normal olmayan bir durumdur. Genellikle el parmakları ile yaşanan bu durum, biraz daha nadir görülür. Ama meydana geliş yönü ile el parmakları veya diğer uyuşmalar ...
El Baş Parmak Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması, Baş parmak uyuşması, çoğu kişilerde sıradan bir durum olarak görülmektedir. El baş parmak uyuşması, hissizlik, karıncalanma ve parmaklarda duyu kaybı gibi birtakım sorunlara neden olabilmektedir. Bu durumlarda kişilerde dikkat...
Sağ El Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması, Sağ el kullanan insan sayısı yüzde 92 oluşu, dolayısıyla günlük işlerin hemen hepsinin sağ elle yapılması sağ eli daha önemli hale getirmektedir. Sağ el parmaklarında meydana gelen uyuşmanın birçok nedeni olabilir. Sinirsel ve...
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Yüzün sol tarafından uyuşma, insanlarda çok sık karşılaşılan bir durumdur. Yüzde oluşan uyuşma problemlerinin birçok nedeni vardır. Bu nedenle kişilerde gerekli olan muayeneler yapılmadan herhangi bir neden belirlemek mümkün değildir. Fakat asıl önem...
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma, Başta uyuşma problemi, genel olarak kafaya alınan darbelerden dolayı oluşur. Kaza, darbe ve hasar gibi fiziksel faktörlerden ötürü, başta uyuşma ve karıncalanma şikayetleri görülebilmektedir. Başta hissedilen karıncalanma ...
Sol Ayakta Uyuşma
Sol Ayakta Uyuşma
Sol ayakta uyuşma, ayak uyuşması bazen sol ayakta görülebilirken bazen sağ ya da her iki ayakta birden de yaşanabilir. Kişi bu uyuşmayı, karıncalanma, iğne batması ya da yanma gibi hislerle tarif eder. Sol ayak uyuşması basit, önemsenmeyecek nedenler...

 

Ayak Baş Parmak Uyuşması
El Parmak Uçlarında Uyuşma
Başta Karıncalanma
Sol Bacak Uyuşması
Sol Serçe Parmak Uyuşması
Uykuda Kol Uyuşması
Ayak Parmağı Uyuşması
El Baş Parmak Uyuşması
Sağ El Parmak Uyuşması
Yüzün Sol Tarafında Uyuşma
Başın Sol Tarafında Uyuşma
Sol Ayakta Uyuşma
Başın Sağ Tarafında Uyuşma
Kafa Uyuşması Neden Olur
Vücutta Uyuşma
Sol Kol Ve Bacak Uyuşması
Sırtta Uyuşma
Baş Ağrısı Ve Uyuşması
Kol Ve Bacak Uyuşması
İşaret Parmağı Uyuşması
Sağ Ayak Uyuşması
Kafada Uyuşma
Diz Uyuşması
Ayak Altı Uyuşması
Orta Parmak Uyuşması
Kalp Ağrısı Sol Kol Uyuşması
Hamilelikte Bacak Uyuşması
El Karıncalanması
Sol El Uyuşması
Vücudun Sağ Tarafının Uyuşması

Popüler İçerik

Başın Sağ Tarafında Uyuşma

Başın Sağ Tarafında Uyuşma

Başın Sağ Tarafında Uyuşma, Başta uyuşmaya genellikle beyindeki sinirlerin ve omurilikteki duyusal sinirlerin aldığı basınç, ağır hasar ve fiziksel ...

Kafa Uyuşması Neden Olur

Kafa Uyuşması Neden Olur

Kafa Uyuşması Neden Olur, Beyin bölgesinde hissedilen uyuşukluk hissi toplumda kafa uyuşması yakınması şeklinde görülebilir. Başın belli bölgelerind...

Vücutta Uyuşma

Vücutta Uyuşma

Vücutta Uyuşma, Vücutta uyuşma hissi sinirlerin aşırı uyarılması ya da hasar görmesi sonucunda meydana gelir. Bu duygusal sinirler beyinde, omurilikte...

Sol Kol Ve Bacak Uyuşması

Sol Kol Ve Bacak Uyuşması

Sol kol ve bacak uyuşması: kol ve bacaklardaki zayıf kan dolaşımından ve sinirlere ciddi baskı oluşmasından kaynaklanır. Bu uyuşmayla sol kol ve bac...

Sırtta Uyuşma

Sırtta Uyuşma

Sırtta Uyuşma, Sırt etrafında uyuşma ve karıncalanma rahatsızlığına, halk arasında sıkça rastlanır. Vücudun herhangi bir bölümünde uyuşma ve karıncala...

Baş Ağrısı Ve Uyuşması

Baş Ağrısı Ve Uyuşması

Baş ağrısı ve uyuşması, Beyinde uyuşma hissi ve başta ağrı oluşması her insanda görülebilecek bir rahatsızlıktır. Bazı bireyler tarafından çok  ciddiy...

Hamilelik döneminde, salgılanan hormonlar, kilo artışı, vücut postürünün bozulması gibi sebeplerden dolayı çeşitli ağrılar, uyuşma ve güçsüzlük şikayetleri sık görülür. Fetusu korumak açısından çeşitli tetkik ve tedavilerinin uygulanamaması bazen sorun yaratabilir ancak gerekli tavsiyelere uyulduğunda ve uygun tedaviler yapıldığında pek çok sorun kısa sürede çözülebilir.

Bel ağrısı

Gebelikte bel ağrısı görülme oranı yaklaşık yüzde 50-70 arasındadır. Hamileliğin başında oluşan bel ağrısı genellikle rahimin büyümesi ve kanlanma artışına bağlıdır. İlerleyen haftalarda rahim ve bebeğin büyümesi ile anne adayının ağırlık merkezi öne doğru kayar, vücudun dengesi için otomatik olarak baş ve sırt geriye yönelir ve anne adayının bel kavsi (lordoz) arttığından belde ağrı oluşur. Ayrıca doğuma yakın dönemde kalça eklemlerinin gevşemesini sağlayan “relaksin” hormonu omurgadaki destekleyici bağları da gevşettiğinden ağrı oluşumu kolaylaşır.

Gebelikte bel ağrısı tamamen engellenebilir bir durum değildir, ancak bazı önlemlerle oluşma riski azaltılabilir.  Alınması gereken ilk önlem kilo artışının dengelenmesidir. Yataktan kalkarken önce yan dönmek, sonra doğrulmak, otururken beli yastık ile desteklemek, uzun süre ayakta veya oturur pozisyonda kalmamak, alınabilecek basit önlemlerdir. Hamilelik öncesi ve erken haftalarda kişiye özel planlanan egzersizlerle bel kaslarını güçlendirmek ve  özellikle yüzme, pilates gibi orta hat kaslarının güçlendiği fiziksel egzersizler son derece yaralı olacaktır.

Önlemlere rağmen oluşan veya devam eden bel ağrılarında, gebeler için özel üretilmiş korseler verilebilir, kuru iğneleme ve kinesiotape uygulamaları yapılabilir. Medikal tedavide parasetamol, magnezyum içeren tabletler ve bitkisel kremler kullanılabilir.

Bel fıtığı

Gebelikte bel fıtığı sıklığını araştıran çeşitli araştırmalarda bu oranın yaklaşık her 10 bin gebede bir olduğu belirtilmiştir. Ancak hamilelik sırasında görüntüleme teknikleri tercih edilmediğinden bu konuda yapılan araştırmalar net değildir. Bel fıtığı tanısında ve tedavisinde asıl önemli olan, hastanın muayene bulgularıdır. Acil cerrahi gerektiren muayene bulguları saptanmadıkça, herhangi bir görüntüleme yöntemine başvurmadan, bel ağrılarında uygulanan tedaviler uygulanır ve anne adayı yakından takip edilir.

Kalça ağrısı

Gebelikte salgılanan hormonlara bağlı olarak özellikle kalça bölgesindeki eklem ve bağların gevşemesi, sakroiliak eklem dediğimiz kalça içi eklemlerde fonksiyonel bozukluk ve ciddi ağrılara sebep olabilir.

Bebeğin ağırlılığının artmasıyla yoğunlaşan bu ağrılar için anne adayının duruşunun ve aktivitelerinin düzenlenmesi, karın ve bel kaslarını güçlendiren ancak kişiye özel planlanan egzersizler, korse, kinesiotape ve kuru iğneleme tedavileri yapılabilir.

Bacak krampları

Gebelerin yüzde 15-30’unda bacak kramplarına rastlanır. Kramplar, gebelikte salgılanan hormonlar, vücutta artan su tutulumu, hareketsizlik, kalsiyum ve magnezyum eksikliği gibi nedenlerle ilşikilidir.  Bu krampları engellemek için çeşitli egzersizler, uykudan önce hafif yürüyüş ve ılık banyo önerilebilir. Kalsiyum ve magnezyum takviyesi de kimi vakalarda faydalıdır.

Sinir sıkışmaları

Gebelikte salgılanan hormonların eklem çevresindeki bağları gevşetmesi, vücutta su tutulumunun artması ve kilo artışı sonucu sinirlere bası riski artar ve kol ve bacaklarda uyuşma, ağrı, güçsüzlük yaratabilen sinir sıkışmaları görülebilir. Gebelikte en sık görülen sinir sıkışması, karpal tünel sendromudur. Ellerini yoğun kullanan, aşırı kilo alan, diyabet veya hipotiroidisi olan gebelerde daha fazla görülür. Tipik olarak ilk üç el parmağında ve avuç içinde sıklıkla geceleri uyandıran ve elleri sallamak ile hafifleyen uyuşma şeklinde belirti verir. Tedavi edilmediği takdirde bazı el kaslarında erime ve güç kaybı gelişebilir. Önlem olarak, vücutta su tutulumunun azaltılması amacıyla  tuz tüketiminin azaltılması, gebelik boyunca kilo alımına dikkat edilmesi,el üzerine yatılmaması, tekrarlayıcı el hareketlerinden kaçınılması ve elini çok kullanan anne adaylarının el bileklerini belirli aralıklarla dinlendirmesi önerilir. Genellikle hamileliğin etkisiyle oluşan sinir sıkışmasında, belirtiler doğumdan sonra geçer. Tedavide uygulanan yöntemler, bileğin düz olarak tutulmasını sağlayacak bandaj ve atel uygulamaları, sıcak uygulama ve çeşitli egzersizlerdir. Uygun vakalarda kuru iğneleme ve kinesiotape yapılabilir. Ağır durumlarda, hamilelik için riskli olmayan steroid ilaçların el bileğine enjekte edilmesi gündeme gelebilir. Eğer bunlar sinir sıkışması sorunlarını gidermezse, küçük bir operasyonla sinir serbestleştirilebilir.

Kemik Erimesi

Gebeliğin son 3 ayında görülebilen nadir bir durumdur. Kemik erimesi açısından çeşitli hormonal bozukluklar, çeşitli ilaç kullanımları gibi risk faktörleri bulunan anne adaylarında, gebeliğin son 3 ayında ortaya çıkan sırt ve bel ağrılarında istirahat, korse, kalsiyum ve D vitamini takviyeleriyle hasta takip edilir. Doğum sonrasında kemik mineral yoğunluğu ölçülür. Kemik erimesine bağlı kırık gelişen ve tedavilere rağmen geçmeyen ağrısı olan kişilerde, gerekirse emzirme kesilerek kemik erimesi ilaçları başlanır.

Kalçanın geçici kemik erimesi (Transient osteoporoz)

Gebeliğin son 3 ayında ortaya çıkan tek veya çift taraflı kalça ağrısı, kalça hareketlerinde kısıtlılık, aksayarak yürüme şikayetlerinin varlığında kalçanın geçici kemik erimesi akla gelmelidir. Tanı için gerekirse ultrason veya MR istenebilir. Tedavide, kalçaya yük verilmemesi ve gebelik sırasında gereken kalsiyum, D vitamini desteğinin verilmesi esastır. Şikayetlerin şiddetine göre kademeli olarak arttırılan egzersizler uygulanır. Kalçanın geçici kemik erimesi, sadece kalçada görülen ve uygun tedaviyle kendini sınırlayan bir durum olduğundan kemik erimesi ilaçları genellikle kullanılmaz.

GEBELİKTE EGZERSİZ

Hamilelik döneminde kas-iskelet sistemi sorunlarının, hipertansiyon, varis ve lenfödem gibi dolaşım problemlerinin önlenmesi için düzenli egzersiz çok önemlidir.  Ancak gebelik sırasında yapılan egzersiz aktiviteleri mutlaka hekim kontrolü altında yapılmalıdır. İdeali, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi tarafından yapılan muayene sonrası uygun egzersizlerin planlanması ve gebelik boyunca kadın doğum hekimiyle iletişim halinde olarak takip edilmesidir.

En uygun egzersizler, yüzme, yürüyüş, kondisyon bisikleti gibi aerobik egzersizler ve kişiye özel planlanan bazı pilates egzersizleridir. Bu egzersizler,

  • Kalbi güçlendirir, kan basıncını düşürür, solunumu düzenler, varis ve pıhtı oluşumunu önler.
  • Vücut ağırlığı, vücut yağ oranı, kemik yoğunluğu, kas tonusu ve mesane fonksiyonları pozitif etkilenir.
  • Postürü (vücut duruşunu) düzeltir.
  • Bel, karın ve özellikle pelvis (çatı) kaslarında kontrolü sağlar, doğumla ilgili kasların elastikiyet ve kuvvetini arttırarak doğumu kolaylaştırır.
  • Anne adayının depresyon ve endişelerini azaltır.
  • Anne adayının sağlıklı uyumasına yardımcı olur, enerji seviyesini yükseltir.
  • Psikolojik, bedensel ve solunum bilinci olarak anne adayını doğuma hazırlar ve doğum korkusunu azaltır.
  • Doğum sonrasında annenin çabuk toparlanmasını sağlar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir