ana ve ara renkler deneyi etkinlik planı / Renkler Öyküsü ve Etkinlik Planı -

Ana Ve Ara Renkler Deneyi Etkinlik Planı

ana ve ara renkler deneyi etkinlik planı

0  kişi beğendi

ana renkler hikayesi,ara renkler hikayesi,okul öncesi renklerle ilgili hikaye,renkler hikayesi etkinlik planı

RENKLER BULUŞUYOR

Etkinlik Çeşidi   : Türkçe etkinliği-Okuma yazmaya hazırlık etkinliği-Oyun etkinliği (Bütünleştirilmiş

grup etkinliği)

Yaş grubu          :

KAZANIM VE GÖSTERGELERİ

Bilişsel Gelişim

Kazanım 5. Nesne ya da varlıkları gözlemler.

Göstergeleri:  Nesne/varlığın rengini söyler.

Kazanım Neden-sonuç ilişkisi kurar.

Göstergeleri:  Bir olayın olası nedenlerini söyler. Bir olayın olası sonuçlarını söyler.

Dil Gelişimi

Kazanım 7. Dinlediklerinin/izlediklerinin anlamını kavrar.

Göstergeleri:  Sözel yönergeleri yerine getirir. Dinlediklerini/izlediklerini açıklar.

Dinledikleri/izledikleri hakkında yorum yapar.

Kazanım 8. Dinlediklerini/izlediklerini çeşitli yollarla ifade eder.

Göstergeleri:  Dinledikleri/izledikleri ile ilgili sorulara cevap verir.

Motor gelişimi

Kazanım 1. Yer değiştirme hareketleri yapar.

Göstergeleri: Yönergeler doğrultusunda yürür. Tek ayak sıçrayarak belirli mesafe ilerler.

Belirlenen noktadan çift ayakla ileriye doğru atlar. Sekerek belirli mesafede ilerler.

ÖĞRENME SÜRECİ

Çocuklar yarım daire şeklinde yere otururlar. Öğretmen kukla sahnesinin arkasına geçer Öğretmen boyanmamış çiçek şeklinin olduğu çomak kuklayı alarak öyküyü anlatmaya başlar.

Öykümüz:

MENEKŞE YAPRAKLARINI BOYUYOR

 

İlkbaharın gelmesiyle menekşe yapraklarını açmış. Yanında açan diğer çiçekler ona şaşkınlıkla bakmaya başlamışlar. Menekşe, diğer çiçeklerin kendisine neden hayretle baktıklarını anlamamış.

Sonunda papatya ona seslenmiş “menekşe senin rengin yok “demişler.

Menekşe yapraklarına bakmış renginin olmadığını anlamış.

Karanfil: az ileride renkler ülkesi var, oraya gidip rengini seçebilirsin demiş.

Menekşe çiçeği renkler ülkesine gidip renklerle tanışmış. Yanına kırmızı renk gelmiş. Menekşeyi kırmızı renge boyamış. Menekşe rengini çok beğenmiş, kırmızı renge çok teşekkür etmiş. Yolda ilerlerken bu kez sarı rengi görmüş. Sarı rengi çok beğenmiş. Ama kırmızı rengi de çok seviyormuş. Kırmızı rengi yapraklarından çıkarmadan sarı renkle boyamış o güzel yapraklarını.

Menekşenin yaprakları çok değişmiş. Artık ne kırmızı imiş rengi nede sarı.

‘‘Çocuklar yapraklar hangi renk olmuş biliyor musunuz?  ’’diye sorar. (Çocuklardan turuncu cevap alındıktan sonra turuncu renge boyanmış menekşe kuklası konuşturulur)

-Ne güzel yapraklarım turuncu renk oldu, demiş.

Bu kez yanına mavi renk gelmiş. Menekşeyi mavi renge boyamış. Menekşe rengini çok beğenmiş, mavi renge çok teşekkür etmiş. Yolda ilerlerken bu kez yine sarı rengi görmüş. Yapraklarımı tekrar sarıya boyamaya karar vermiş. Ama mavi rengi de çok seviyormuş. Mavi rengi yapraklarından çıkarmadan sarı renkle boyamış o güzel yapraklarını.

Menekşenin yaprakları çok değişmiş. Artık rengi ne mavi imiş nede sarı

‘‘Çocuklar yapraklar hangi renk olmuş biliyor musunuz?  ’’diye sorar. (Çocuklardan yeşil cevabı alındıktan sonra yeşil renge boyanmış menekşe kuklası konuşturulur)

-Ne güzel yapraklarım yeşil renk oldu demiş.

Menekşe bütün renkleri sevdiğini anlamış. Hızla silkelenmiş. Sonunda bütün renkler menekşenin yapraklarına dağılmış. Menekşe artık çok mutluymuş.

(Öykü mor rengin oluşumu eklenerek uzatılabilir)

(Yazan Seçkin TABAR)

 

alıntı

TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

• Yapılacak renk deneyi için çocukların çember şeklinde oturmaları istenir.
• Çocuklara ana renkleri (sarı, kırmızı, mavi) kullanarak ara renklerin (turuncu, mor, yeşil) nasıl elde edilebileceği sorulur. Çocukların fikirleri dinlenir ve deneye geçilir.
• Dört adet bardak yan yana dizilir, içlerine su doldurulur. Bardaklara mavi, kırmızı, sarı, ve tekrar mavi olacak şekilde gıda boyaları damlatılır. Kâğıt havlu uzun şekilde katlanır ve uçları her iki bardağa da girecek şekilde bardakların içlerine yerleştirilir. Kâğıt havlunun ana renkleri emmesi ile ara renklerin oluşması gözlemlenir.
• Hangi ana renklerden hangi ara renklerin meydana geldiği ile ilgili çocukların gözlem yapıp soru sormaları sağlanır.
• “Ara renklerimizin hangi ana renklerden oluştuğunu gözlemledik. Şimdi bir oyun oynayalım öğrendiklerimizi tekrar edelim” denerek oyuna geçilir.
• Çocuklar üçerli gruplanır. Grupların içindeki çocuklar arka arkaya sıralanır ve ilk çocuk, ortadaki çocuk, sondaki çocuk şeklinde isimlendirilir. Çocukların bulundukları sıralamaya dikkat çekilir.
• İlk sıradaki çocuklara kırmızı rengi temsil ettikleri söylenerek kırmızı kolye, ortadaki çocuklara sarı rengi temsil ettikleri söylenerek sarı kolye, son sıradaki çocuklara mavi rengi temsil ettikleri söylenerek mavi kolye takılır.
• Öğretmen ara renklerdeki kartları elinde tutar ve sözsüz hareketli bir müzik açılır. Çocuklar müzik eşliğinde dans eder. Müzik durduğunda gösterilen kartın rengine göre, ana renk rolündeki çocuklar el ele tutuşup tek ayakları üzerinde dengede durmaya çalışarak hangi renkler olduklarını söylerler (Örneğin; yeşil kart gösterildiğinde sarı ve mavi rengindeki çocukların bir araya gelerek yeşil rengi oluşturması gibi) Çocukların ilgileri doğrultusunda oyun devam eder.
• Oyunun ardından çocuklar masalara geçerler ve sulu boyalarıyla ana renklerden ara renkleri oluşturarak özgün resimler yaparlar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir