namazda akıntı hissi / Akıntı Abdesti Bozar Mı? Doğal, Günlük Vajinal Akıntılar Abdesti Bozar Mı? - Sağlık Haberleri

Namazda Akıntı Hissi

namazda akıntı hissi

Akıntı abdesti bozar


Sual: (Kadınların günlük akıntısı necis değildir, abdesti bozmaz. Eski âlimler, akıntının özelliğini bilmedikleri için, abdesti bozar demişlerse de, teknolojinin ilerlediği günümüzde, akıntının necis olmadığı tespit edilmiştir) denilmesi uygun mudur? Akıntının necis olup olmamasının teknolojiyle ne alakası var? Mesela idrar necis midir değil midir? Din ilmi bunu bilemez mi? İlla tahlil mi yaptırmak gerekir? Dinimiz, (Önden ve arkadan çıkan şeyler abdesti bozar) dememiş midir? İdrar yolundan çıkan sıvı nasıl temiz olur? Normal bir su bile çıksa kirlenmez mi?
CEVAP
Eski âlimleri kötülemenin teknolojiyle alakası yoktur. Bu, dinde reformcuların bir oyunudur. Fıkıh kitaplarında buyuruluyor ki:
Hanefi mezhebinde yedi şey, abdesti bozar: Birincisi, önden ve arkadan çıkan şeyler abdesti bozar. Lavman aletinin ucu ve insan parmağı, arkadan sokup çıkarılınca, etrafı yaşsa bozar. Bir şeyin hepsi girip çıkarsa, abdesti de, orucu da bozar. (Halebî)

Kadın, [memba suyu ile] vajinal lavaj yapınca, çıkan sıvı, abdesti bozar. (S. Ebediyye)

Temiz olan memba suyu bile, içeride kirleniyor ki abdesti bozuyor. Öne veya arkaya sokulan parmak, ıslak çıkınca içeriden necis bir sıvı çıktığı için abdest bozuluyor.

Türedilerin, (Eski âlimler bilmiyordu) diyerek, Resulullah’ın vârisleri olan âlimleri cahillikle suçlamaları, kıyamet alametlerindendir. Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Bu ümmetin son zamanlarında gelenleri, önceki âlimleri kötülediği zaman, ilmini gizleyen, Allah’ın indirdiği Kur’anı gizlemiş olur.) [İbni Mace, İbni Adiy, İbni Asakir]

(Öyle bir zaman gelecek ki, sonra gelenler, önceki âlimleri cahillikle suçlayacak.) [Asakir]

(Din âlimi kalmayacak, din adamı yerine geçirilen cahiller, bilmeden fetva verecek, herkesi, doğru yoldan çıkarmaya çalışacak.) [Buhari]

(Her asır, önceki asırdan daha bozuk olur. Böylece kıyamete kadar hep bozulur.) [Tezkire-i Kurtubi muhtasarı, Hadika]

(Kıyamete yakın ilim azalır, cehalet artar.) [İbni Mace]

Eski âlimlerimizi kötüleyen türedilere yazıklar olsun!

 
 
 

Namazda Akıntı Olduğu Zaman Ne Yapılmalı?

Herhangi bir vaktin namazı eda edildikten sonra, sünnet veya farz namaz, namaz bitiminde iç çamaşırımızda oluşan yaşlıktan dolayı tekrar namazlarımızı iade etmek gerekecek midir? Gelen akıntının namaz içinde mi yoksa namaz sonunda mı olup olmadığı konusunda emin olmadığımız durumlarda namazlarımızı tekrar iade etmeli miyiz? Kendim bir vakit namazının sonunda iç çamaşırımda akıntıdan dolayı yaşlık gördüm fakat namaz esnasında bu akıntının yaşlığını hissetmedim ve ne yapacağımda da kararsız kaldım.

Şüphe ile yaşamak da ibadet etmek de mümkün değildir. Bu tür tereddütte kaldığınız durumlarda, kalbinizin ağır bastığı tarafı tercih edin. Mesela ıslaklığın namazdan sonra oluştuğuna dair kanaatiniz ağır basıyorsa namazınızda sıkıntı yok demektir. O namazı sadece şüpheli görüyorsanız onu iade edin. Bir günlük namazlar için tereddüt ediyorsanız o kadar namazı iade edersiniz. Ama bir günden öteye de taşımanız doğru olmaz. Vesveseye düşersiniz. Allah Teala hakkıyla ibadet etmeye hepimizi muvaffak kılsın.

Kadınlarda akıntı abdesti ve g&#;slu bozar mı? Kadınlarda akıntı namaza engel mi?

Kadınların regl gibi özel durumları haricinde gelen akıntıların abdesti sakatlayıp sakatlamadığının öğrenilmesi için hadislere başvurulmaktadır. Fakat Peygamber Efendimizden bu yönde bize ulaşan bir bilgi bulunmamaktadır.

Kadınlarda Akıntı Abdesti ve Guslü Bozar mı?

Günümüzdeki tıbbi bilgiler ışığında kadın vücudundan gelen kokusuz ve beyaz renkteki akıntı, normal bir durum olarak görülmektedir. Bunun nedeni, bu akıntının rahimden değil, daha aşağıdan gelmesi olmaktadır. Temiz sayılan akıntı abdesti bozmadığı gibi çamaşıra bulaşması da namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Arınmak ve temizlenmek için alınan gusül abdestindeki temel amaç, hükmi kirlilikten kurtulmak olmaktadır. Cünüplük, adet dönemi ve lohusa durumunda, gusül abdestin alınması gerekmektedir.

Kadın genital bölge anatomisine göre idrar boşaltım kanalı, vajina ve anüs olmak üzere üç tane açıklığı bulunmaktadır. Kadınlardan lohusalık ve adet dönemlerinde kan geldiğinden abdest bozulurken, vajinadan gelen diğer akıntıların abdesti bozup bozmadığı ile ilgili herhangi bir delil mevcut olmamaktadır. Vajinadan gelen akıntının temiz olup olmadığına dair çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır.

Hanefi mezhebinde kadınların vajina bölgesinden gelen normal ıslaklıklar, insanların ağız ve burunlarından gelen akıntılar ile aynı şekilde değerlendirilmektedir. Bununla birlikte ıslaklığın temiz olması durumunda, kişilerin abdesti bozulmamaktadır. Lakin Hanefi mezhebinde insanların arka ve ön bölgelerinden çıkan dışkı, idrar ve gaz gibi durumlarda abdest zarar görmektedir. Bazı fıkıh kaynaklarında kadın erkek ayrımı yapılmaksızın önden ve arkadan gelen akıntıların abdesti bozduğu ifade etmektedir.

Beyaz, yoğun olmayan, şeffaf ve kokusuz akıntı, burun akıntısı ile aynı görünüme sahip olmaktadır. Bir hastalık neticesi olmayan bu akıntılar, uzvun tabii akıntısı olarak görülmektedir. Fakat akıllarda herhangi bir soru işareti ve şüphe olmaması için devamlı pamuk kullanımı ile akıntının iç çamaşıra etki etmesi önlenmektedir.

Kadınlarda Akıntı Namaza Engel mi?

İlmihallerde kadınlardan gelen vajinal akıntının iç çamaşır ile etki etmesi durumunda abdestin bozulacağı ifade edilmektedir. Ancak vajinal bölgeye uygulanan bir tampon, abdestin bozulmasını önlemektedir. Tıbbi açıdan yapılan açıklamalardaysa, vajinal bölgeyi nemli tutmak için akıntının gerekli olduğu ifade edilmektedir.

Kimi kadınlarda adet döngüsü bitmesine rağmen kahverengi akıntılar görülmektedir. Bu kahverengi akıntılar adetin devam ettiğini göstermekte olduğundan, namaz kılınması mümkün olmamaktadır. Adet döngüsü bittikten ve aradan 1 hafta geçmesine rağmen kahverengi akıntıların devam etmesi durumunda, bu lekeler özür kanı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle kadınlar abdest alıp namazlarını kılabilmektedir.

Bazı kadınlarda adet olmadan önce de kahverengi akıntılara rastlanmaktadır. Bu akıntılar kan olmadığı için namaza engel teşkil edip etmeyeceği kafa karıştırmaktadır. Fakat adet öncesi görülen kahverengi akıntılar, adet döneminin başlangıcını ifade etmektedir. Abdestliyken kahverengi akıntılar meydana gelirse, abdest bozulmaktadır. Eski dönemlerde tıp bilgisinin yetersiz olmasından dolayı beyaz akıntı yanlış bir şekilde yorumlanmıştır.

Ön taraftan şehvet zevki olmadan sızan beyazımsı ve renksiz akıntı, namaz için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Tıkama gibi yöntemler ile akıntı önlenemiyorsa, her namaz vakti abdest tazelenmesi gerekmektedir. Namaz sırasında iç çamaşırın lekelenme ihtimali yoksa namaz öncesi birikmiş beyaz lekeler temizlenmektedir. Ancak namaz sırasında tekrar lekeleneceği anlaşılıyorsa, özür kirlerinin temizlenmesine gerek bulunmamaktadır. Özür dışı pislik bulaşmışsa, temizlenmesi gerekmektedir.

False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir