idrarda protein çıkması nedir / İdrarda protein kaçağı olması ne demektir? Hangi romatizmal hastalıklarda olabilir? - Romatizma TV

Idrarda Protein Çıkması Nedir

idrarda protein çıkması nedir

İdrarda Protein Kaçağı ve Tedavisi Ankara

İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur,  Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

İdrarda protein kaçağı olması, genellikle böbreklerin fonksiyonları ile ilgili sorunlara işaret eden, ciddi bir durumdur. Her insanın idrarında bir miktar protein görülür. Ancak proteinin fazla olması, nefroloji alanında incelenmesi gereken bir sorundur. İdrarda protein kaçağı ve tedavisi Ankara işleminde genellikle altta yatan nedenlere odaklanılır. Altta yatan nedenler bilindiğinde tedavi de büyük oranda mümkündür. Yazımızın devamında idrarda protein kaçağı ve tedavisi hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. İdrarda protein kaçağı hakkında tüm sorularınız için Dr. Arzu Akgül ile iletişime geçebilirsiniz.

İdrarda Protein Kaçağı Nedir? Ne Anlama Gelir?

Böbrekler; vücudumuzdaki toksin maddeleri süzerek, dışarı atılmasında görevlidir. Besinlerden aldığımız protein sindirilerek kana karışır ve böbreklere gelir. Böbrek, zehirli maddelerle birlikte proteinleri de süzer, proteinin idrara geçmesine izin vermez . Bu nedenle idrarda protein görülmesi böbreklerin sağlıklı çalışmadığının göstergesi olabilir. Özellikle böbreklerdeki filtrelerin çeşitli nedenlerle hasar görmesi durumunda idrarda protein görülebilir.

İdrarda Protein Ne Kadar Olmalıdır?

İdrarda bir miktar protein bulunması normaldir. Sağlıklı kabul edilen; günde 150 mg’ın altında protein tespit edilmesidir. Ancak bu rakamın üzerindeki sonuçlar kaçak göstergesidir. Eğer idrardaki protein miktarı günlük 1 gramın üzerinde olursa, kişinin sağlığını riske atabilecek kadar, ciddi bir risk söz konusu olabilir. 3 gramın üzerindeki olgular ise nefrotik düzeyde proteinüri kapsamında değerlendirilir.

İdrarda Protein Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

İdrarda protein kaçağı hafif olduğunda genellikle belirti vermez. Ancak idrarın rengini, yapısını değiştirebilir. İdrar köpüklü ve koyu renkli olabilir. Birçok hastada idrar tahlili sırasında, tesadüfen fark edilir. Protein kaçağının artması durumunda ise nefes darlığı, karında şişlik (asit sıvı birikimi), ayakta ve göz çevresinde ödem görülebilir.

İdrarda Protein Kaçağı Tehlikeli midir?

İdrarda protein kaçağı genellikle böbrekle ilgili rahatsızlıklara işaret eder. Bu hastalıklar etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ise böbrek yetmezliği ortaya çıkabilir. Bu nedenle idrarda protein kaçağının hafife alınmaması, mutlaka araştırılması gerekir. Kesin tanı koyulduktan sonra ise en kısa zamanda tedaviye başlanmalıdır.

İdrarda Protein Kaçağı Neden Olur?

Protein kaçağı hem geçici hem de kalıcı olabilen bir sorundur. Altında yatan nedenler ise çok farklı olabilir.

Geçici kaçaklar genellikle:

  • Ateşli hastalıklar
  • Dehidrasyon (vücudun yeterli su alamaması)
  • Kalp yetmezliği
  • Gebelik
  • Ağır egzersizler
  • Stres
  • Aşırı efor gerektiren spor faaliyetleri nedeniyle olabilir.

Kalıcı olanlar ise:

  • Lupus hastalığı , Vaskülit (Küçük damar hastalıkları), Akdeniz ateşi gibi romatolojik hastalıklar böbrekleri etlkileyerek protein kaçağına neden olabilir.
  • Kalp hastalıkları, multipl myelom ve bazı ilaçların kullanımı da proteinüri nedeni olabilir. Bunların dışında, detaylı ve kesin teşhisleri böbrek biyopsisi yapılarak konulabilen, glomerulonefritler başta olmak üzere çeşitli ve önemli bazı böbrek hastalıklarında da protein kaçağı olur (Nefrotik sendrom, Nefritik sendrom).

İdrarda Protein Kaçağı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nefroloji uzmanı doktor tarafından yapılan tetkik ve muayene sonucu idrarda protein kaçağı hastaların tedavi prosedürü, altta yatan nedenlere dayanmaktadır. İlk basamakta detaylı laboratuvar testlerinin yanı sıra böbreklerin ve idrar yollarının ultrasonografisi yapılmalıdır. Öncelikle geçici ve böbrek dışı sebepler araştırılarak ayırt edilmelidir. İdrarda kalıcı ve nefrotik düzeyde protein kaçağı mevcutsa sebebinin bulunabilmesi için böbrekten biyopsi yapılarak kesin tanı konulması gerekmektedir. Böbrekleri etkileyen romatolojik ve nefrolojik hastalıklarda, biyopsi sonucunda ortaya konulan hastalığa yönelik olarak etkin bir şekilde tedavi yapılmalıdır.

"İdrarda protein kaçağı böbrek yetmezliğine sebep oluyor"

Böbreklerin nefron adı verilen yapılardan oluştuğunu, sağlıklı bireylerde böbreklerin günde 180 litre kanı süzerek yaklaşık 1-1,5 litre idrar ile vücuttan toksinleri uzaklaştırdığını kaydeden Medicana Bahçelievler Hastanesi Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Şahin, proteinlerin hücreleri oluşturan temel yapı taşlarından olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Böbrekler, yaklaşık 1-1,5 litre idrar ile vücuttan toksinleri uzaklaştırır. Çok değerli olan protein, kan temizlenirken böbrekler tarafından tutulur. Sağlıklı bireylerde, idrarda standart ölçümlerde protein saptanmaz, duyarlı yöntemler ile yapılan ölçümlerde ise günlük 150 mg’dan daha az protein saptanabilir. Çeşitli durumlarda idrarda atılan protein miktarı 150 mg/günden fazla olabiliyor. Biz bunu idrarda protein kaçağı ya da proteinüri olarak adlandırıyoruz. İdrarda protein varlığını tespit etmek için tarama testi yapılmakta. Günün herhangi bir saatinde yapılabilen spot idrarda protein/kreatinin oranı proteinüri tanısında daha sık kullanılmakta."

"KRONİK BÖBREK YETERSİZLİĞİNDE İDRARDAKİ PROTEİNİN MİKTARI ÖNEMLİ"

Osman Şahin, idrardaki protein kaçaklarının ve diyabetin kronik böbrek yetmezliğiyle ilişkili olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İdrarda protein kaçağı böbrek yetmezliğine sebep oluyor. Günümüzde kronik böbrek yetersizliğinin ilk bulgusu idrarda protein kaçağıdır. Kronik böbrek yetersizliğine en çok neden olan hastalık diyabettir. Diyabetik hastalarda böbrek tutulumunun olup olmadığı idrarda protein tespiti ile anlaşılır. Erken dönemde klinik bulgu olmadan proteinüri saptanması bu hastalarda kronik böbrek yetersizliğine gidişi önlemek açısından çok önemlidir. Benzer şekilde hipertansiyon tanısı ile izlenen hastalarda da aralıklı proteinüri takibi yapılarak kronik böbrek yetersizliği gelişmesi erken dönmede önlenebilir. Kronik böbrek yetersizliği gelişimi açısından idrardaki proteinin miktarı önemlidir. İdrardaki protein miktarı ne kadar fazla ise kronik böbrek yetersizliği o kadar hızlı olur. Tedavi ile protein atılımı azaltıldığında kronik böbrek yetersizliği gelişimi yavaşlar."

"PROTEİNÜRİ TEDAVİSİNDE DİYET VE İLAÇ TEDAVİSİ UYGULANMAKTADIR"

Doç. Şahin, diyabetik veya hipertansiyon tanılı hastalarda belli aralıklarla idrarda protein varlığının araştırılması gerektiğini, diyabetik veya hipertansiyon hasta popülasyonunda erken dönemde proteinüri tespit edilmesinin bu hastalar için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Erken dönemde uygulanacak tedavi ile kronik böbrek yetersizliği gelişmesinin önüne geçmenin mümkün olabileceğini belirten Şahin, "Proteinüri tedavisinde diyet ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Proteinüriye neden olan durumun tedavisi ile birlikte diyette protein alımının azaltılması, tuzun kısıtlanması önemli yer tutar. Diyet ile yeterli tedavi edilemeyen hastalarda çeşitli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Çoğu kez idrarda protein atılımının klinik bulgusu olmaz. Bu nedenle sağlıklı da olsa tüm kişilerin ara ara idrar tahlili yaptırmaları proteinürinin erken tanısı açısından önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

VİDEO: AŞIRI TUZ VE ŞEKER BÖBREK DÜŞMANI

PRO: Protein nedir? İdrarda yüksek protein ne anlama gelir? İdrarda protein nedenleri ve belirtileri

Protein, vücut organ ve dokularına kan ile taşınır. Böbreklerimiz ise kandaki proteinin geçişini engelleyerek kanda kalmasını sağlar. Bu işlevlerini yitirirlerse protein kılcal damarlardan idrara geçer. Yüksek kan basıncı (tansiyon) böbreklerde hasara sebep olduğu için idrarda protein kaçağının başlıca sebebidir. Şimdi idrar tahlilinde yüksek protein ne anlama gelir, idrarda protein nedenleri ve belirtileri nelerdir hep birlikte öğrenelim...

Yayınlanma: 08:03 - 15 Ekim 2018 Güncellenme:

PRO: Protein nedir? İdrarda yüksek protein ne anlama gelir? İdrarda protein nedenleri ve belirtileri

Herkesin kanında protein bulunur. Kanınızdaki ana protein albumin olarak adlandırılır. Proteinler vücudunuzda kemiklerinizi ve kaslarınızı oluşturmak, enfeksiyonları önlemek ve kanınızdaki sıvı miktarını kontrol etmek gibi birçok önemli işleve sahiptir. Peki İdrar tahlilindeki Pro: Protein nedir? İdrarda protein ne anlama gelir? İdrarda protein nedenleri ve belirtileri hakkında merak edilenler haberimizde…

İDRARDA PRO: PROTEİN NEDİR?

Böbrekler, vücuttaki proteinleri de içerecek şekilde korurken, atık ürünleri kandan ayırır. Bununla birlikte, bazı hastalıklar ve koşullar proteinlerin böbreklerin filtrelerinden geçmesine ve böylece idrarda protein oluşumuna izin verir. Yüksek kan basıncı (tansiyon) böbreklerde hasara sebep olduğu için idrarda protein kaçağının başlıca sebebidir.

İDRARDA YÜKSEK PROTEİN NE ANLAMA GELİR?

İdrarda düşük protein seviyeleri normaldir. İdrarda geçici olarak yüksek protein seviyeleri, özellikle egzersiz sonrası veya bir hastalık sırasında daha genç insanlarda olağandışı bir durum değildir. İdrardaki yüksek protein Proteinüri olarak adlandırılır. İdrarda sürekli yüksek protein seviyeleri de böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.

shutterstock_489624415

İDRARDA PROTEİN BELİRTİLERİ

İdrarda protein seviyelerinde geçici bir artışa neden olabilecek, ancak mutlaka böbrek hasarını göstermediği durumlar şunlardır:

– Vücudun aşırı susuz kalması (dehidrasyon)
– Duygusal stres
– Aşırı soğuğa maruz kalma
– Ateş
– Ağır egzersiz

MCH nedir? MCH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?İlginizi ÇekebilirMCH nedir? MCH yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Böbrek hastalığına işaret edebilecek idrarda sürekli olarak yüksek protein seviyelerine neden olabilen hastalıklar ve durumlar şunlardır:

– Amiloidoz (organlarınızda anormal proteinlerin birikmesi)
– Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar
– Kronik böbrek hastalığı
– Şeker hastalığı
– Endokardit (kalbin iç tabakasının enfeksiyonu)
– Fokal segmental glomerüloskleroz (FSGS)
– Glomerulonefrit (kandan gelen atıkları filtreleyen böbrek hücrelerindeki inflamasyon)
– Kalp hastalığı
– Kalp yetmezliği
– Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
– Hodgkin lenfoması (Hodgkin hastalığı)
– IgA nefropati (Berger hastalığı) (antikor immünoglobulin A’nın birikmesinden kaynaklanan böbrek iltihabı)
– Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit)
– Lupus
– Sıtma
– Multipl miyelom
– Nefrotik sendrom (böbreklerdeki küçük filtreleme kan damarlarına zarar)
– Ortostatik proteinüri (idrar proteini seviyesi dik pozisyonda olduğunda yükselir)
– Preeklampsi
– Gebelik
– Romatoid artrit (inflamatuar eklem hastalığı)
– Sarkoidoz (vücutta inflamatuar hücrelerin toplanması)
– Orak hücre anemisi

İDRARDA PROTEİN NEDENLERİ

Proteinüri olan kişilerde anormal miktarda protein içeren idrar vardır. Durum genellikle böbrek hastalığının bir belirtisidir. Sağlıklı böbrekler, önemli miktarda proteinin filtrelerinden geçmesine izin vermez. Ancak böbrek hastalığından zarar gören filtreler, albümin gibi proteinlerin kandan idrara sızmasını sağlayabilir.

Proteinüri ayrıca proteinlerin vücut tarafından aşırı üretiminin bir sonucu olabilir.

MPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? MPV yüksekliği tehlikeli mi?İlginizi ÇekebilirMPV nedir? MPV düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir? MPV yüksekliği tehlikeli mi?

Egzersizgebelikşekerşeker hastalığıyüksek tansiyon

Proteinüri

Proteinüri Nedir?

Proteinüri, böbreğin temel görevlerinden biri vücuttan çeşitli toksinlerin uzaklaştırılması ve su dengesinin sağlanmasıdır. Bu sırada bazı maddelerin de atılmasını engellemektedir ki bunların da önemlilerinden biri proteindir. Her gün minimal miktarda protein idrara atılır (erişkinde 150 mg/gün, çocukta 100 mg/m2/gün’den az olacak şekilde). Böbrekte hasarlanma olması durumunda idrara aşırı protein geçişine proteinüri denir. 


Proteinüri Belirtileri Nelerdir?

İdrarında az miktarda protein bulunan çocuklarda herhangi bir bulgu olmayabilir ve başka amaçlarla yapılan tam idrar analizinde tesadüfen proteinüri saptanır. İdrarda belirgin protein varlığında yüzde (özellikle göz etrafında), bacaklarda veya karnında şişlik olabilir. İdrarda fazla köpüklenme olması da proteinüri açısından anlamlıdır. 
 

Proteinüri Nedenleri Nelerdir?

  • Proteinüri, ateş veya ağır egzersiz sonrası geçici olarak var olabilir ve herhangi bir tedavi gerektirmeyebilir.
  • Gündüz daha çok protein idrara geçiyor ve gece normale dönüyorsa (testler ile anlaşılabilir) buna ortostatik proteinüri denir. Genellikle tedavi gerektirmez ancak bazen idrara geçen protein miktarı aşırı olabilir ve tedavi gerektirebilir. 
  • İdrarda kalıcı ve önemli miktarda protein varlığına böbreğin yapısal hastalıkları (glomerüler hastalıklar), bazı sistemik hastalıklar (diyabet gibi), hipertansiyon ve diğer bazı durumlar yol açabilmektedir. 
 

Proteinüri Tanısı Nasıl Koyulur?

Öncelikle ayrıntılı bir hikaye alınır, dikkatli bir muayene yapılır. Ardından uzmanınız hangi testlerin yapılacağına karar verir. Sık kullanılan testler ve görüntüleme yöntemleri aşağıda sıralanmıştır:
  • Sabah ilk idrar örneğinde tam idrar analizi ve idrarda protein ve kreatinin bakılarak değerlendirme yapılır. Bu testin birkaç kez tekrarlanması ile durumun geçici/kalıcı olduğu ayrımı yapılabilir. 
  • Tekrarlanan idrar analizinde protein varsa ardından ne kadar protein olduğuna “anlık verilen sabah idrarında ya da 24 saat toplanan idrar örneğinde” bakılır. Toplanan idrar serin bir yerde tutulmalıdır. 
  • Kan tahlilleri ile böbrek fonksiyonları değerlendirilir ve ek sağlık sorunu olup olmadığı kontrol edilmiş olunur.
  • Böbrek biyopsisi uzmanınızın çocuğunuzu ayrıntılı değerlendirmesinin ardından bazen gerekli göreceği bir işlemdir. Anestezi altında yapılır ve böbrekten alınan minik bir örnek patoloji bölümünün yardımı ile incelenir ve teşhise yardımcı olunur.
  • Ultrasonografi yapılarak böbreklerin ve idrar yollarının anatomisi ve damar yapısı açısından değerlendirme yapılır. 
 

Proteinüri Tedavisi Nasıldır?

Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle tedavi gerektirmez. Hafif dereceli proteinüri de ciddi sorun yaratmaz ve bazı ilaçlar ile protein kaçağı azaltılabilir. Düzenli izlem önemlidir. Ciddi protein kaçağına yol açan durumlar mutlaka tedavi edilmeli ve yakın izlenmelidir.
 

Proteinüri Hastalığının Seyri Nasıldır?

Bu durum altta yatan hastalığa bağlıdır. Geçici ve ortostatik proteinüri genellikle iyi seyirlidir. Ancak ciddi proteinürisi olan çocuklarda bazen böbrek yetersizliği de gelişebilir. Çocuklar düzenli aralıklarla takip edilerek düzelme/kötüleşme olup olmadığı kontrol edilir, ek sorunlar açısından değerlendirilir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır