karaciğer yağlanmasının cilde etkileri / Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri | Özel Başarı Hastanesi

Karaciğer Yağlanmasının Cilde Etkileri

karaciğer yağlanmasının cilde etkileri

Karaciğer Yağlanması Ciltte Ve Y&#;zde Belirtileri Nelerdir, Kendini Nasıl Belli Eder?

 Karaciğer yağlanması karaciğerde yağ toplanması ile oluşmaktadır. Günümüzde oldukça sık görülen bu hastalık ciddi sonuçlara da yol açabilmektedir.

Karaciğer Yağlanması Ciltte ve Yüzde Belirtileri Nelerdir?

 Karaciğer yağlanması hastalığı ilk zamanlarda herhangi bir belirti vermez. Bu hastalık neticesinde hastalar günlük yaşamlarında herhangi bir sorun ile karşılaşmazlar İlerleyen zamanlarda hastalık ilerlemeye devam eder. Yağlanma düzeyinin de arması ile birlikte karnın üst bölgesinde şiddetli basınç meydana gelir.

 Hastalığı yaşayan kişi vücudunda bir doluluk hisseder. Yağlanmadan dolayı büyüyen karaciğer çevredeki doku ve kemiklere de baskı yapar. Uzman bir hekim tarafından yapılan muayene sonucunda hastalık ortaya çıkar. Bu süreçte hastalarda halsizlik, enerji düşmesi, karın bölgesinde ağrı ve çabuk yorulma görülebilir. İştahsızlık, mide bulantısı ve sarılık da karaciğer yağlanmasının belirtileri arasında yer alır. Karaciğer yağlanması ciltte kızarıklık ve pullanma gibi belirtiler de gösterir.

Kendini Nasıl Belli Eder?

 Karaciğer yağlanması sonucunda vücutta belli başlı belirtiler ortaya çıkar. Özellikle de karın ve göğüs bölgesinde ağrılar olur. Mide bulantısının yanı sıra iştahsızlık da yaşanabilir. Karaciğer yağlanması olan kişilerde ciltte kaşıntı, pullanma ve döküntüler de yaşanabilir. Ciltte görülen bu etkenler de göz önünde bulundurularak hastalık teşhisi yapılabilir. Karaciğer yağlanması kendini bu şekilde belli eder.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

 Karaciğerin çalışma düzeni ve enzim dengeleri bozulduğu takdirde karaciğer yağlanması ve büyümesi gelişebilir. Özellikle sağlıksız beslenme nedeni ile bu hastalık meydana gelebilir. Karaciğer yağlanmasına neden olan pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Karaciğer yağlanmasına en yatkın kişiler arasında obezler, alkol ve sigara kullanan kişiler bulunmaktadır. Ayrıca hızlı kilo alıp verme, hareketsiz yaşam, yüksek kolesterol, insülin direnci, diyabet hastalığı ve gebelik karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Tüm bu risk faktörlerine sahip olan kişilerin dikkatli olmaları gerekir.

Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi Nasıl Yapılır?

 Karaciğer yağlanmasının tanısı konulduktan sonra doğru bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Öncelikle fazla kiloya sahip olan kişiler bir diyetisyene yönlendirilerek kilo vermeliler. Sonrasında ise düzenli egzersiz yapmaları da önerilir. Diyabet hastalarında oral diyabet önleyen ilaçlar kullanılmalıdır. İnsülin ve kan şekeri de düzenli takip edilmeli. Uzman hekimler tarafından tedaviye uyum sağlayan kişilerde karaciğer yağlanması kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Karaciğer yağlanmasına sahip olan kişiler alkol ve sigaradan uzak durmalılar.

KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR? BELİRTİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması, karaciğerinizin içinde zamanla karaciğer fonksiyonunu etkileyebilecek ve karaciğer hasarına neden olabilecek kadar fazla miktarda yağ olduğu anlamına gelir. Çok fazla alkol tüketen kişilerde de karaciğer yağ miktarı artmaktadır, ancak bu durum karaciğer yağlanması hastalığından farklıdır.


Karaciğer Yağlanması Tipleri

Doktorlar karaciğer yağlanması hastalığını iki tipe ayırır. Karaciğerinizde sadece yağ var ancak karaciğer hasarınız yoksa, hastalığa alkolden bağımsız karaciğer yağlanması adı verilir. Karaciğerinizde yağ artı iltihaplanma ve karaciğer hücresi hasarı belirtileri varsa, hastalığa alkolden bağımsız steatohepatit denir. 


Karaciğer Yağlanması Belirtileri

Karaciğer yağlanması hastalığına bazen sessiz karaciğer hastalığı denir. Bunun nedeni, hastalığın herhangi bir belirtiye neden olmadan ilerlemesidir. Karaciğer yağlanması olan çoğu insan, karaciğer hasarı gelişmeden karaciğerlerinde yağ ile yaşar.

Alkolden bağımsız steatohepatit hastasıysanız gelişmesi yıllar sürebilecek semptomlarınız olabilir. Hastalığın neden olduğu karaciğer hasarı, kalıcı hasara ve karaciğerinizin sertleşmesine yol açarsa buna siroz adı verilir.  

Karaciğer yağlanması belirtileri şunları içerebilir:

  • Şiddetli yorgunluk hissi
  • Güçsüzlük
  • Kilo kaybı
  • Ciltte veya gözlerde sararma
  • Derideki örümcek benzeri kan damarları
  • Uzun süreli kaşıntı

Siroza dönüşen alkolden bağımsız steatohepatit sıvı tutulması, iç kanama, kas kaybı ve kafa karışıklığı gibi belirtilere neden olabilir. Sirozu olan kişilerde zaman içinde karaciğer yetmezliği gelişebilir ve karaciğer nakline ihtiyaç duyabilir.


Karaciğer Yağlanması İçin Risk Faktörleri

Karaciğer yağlanması hastalığının kesin nedenleri bilinmemektedir. Ancak obezitenin en yaygın neden olduğu düşünülmektedir. Obezite hastalarının sayısı arttıkça karaciğer hastalığı bulunan kişilerin sayısında da istikrarlı bir artış görülmektedir. Karaciğer yağlanması çocuklar ve genç yetişkinlerde de görebileceği gibi, en çok orta yaşlarda görülür. 

Risk faktörleri şunları içerir:

  • Aşırı kilolu olmak
  • Trigliserit veya LDL ("kötü") kolesterol gibi yüksek kan yağ seviyelerine sahip olmak
  • Diyabet veya prediyabet varlığı
  • Yüksek tansiyona sahip olmak

Karaciğer Yağlanması Teşhisi Nasıl Konulur?

Karaciğer yağlanması hastalığı herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkabilir. Genellikle karaciğerinizi kontrol etmek için rutin kan testlerinizin sonucunda teşhis edilir. Doktorunuz , özellikle obez iseniz, anormal test sonuçları varlığında karaciğer yağlanması hastalığından şüphelenebilir. 

Karaciğerinizin görüntülenmesi karaciğerde yağ birikintilerini gösterebilir. Özel ultrason ve MR taramaları da dahil olmak üzere bazı görüntüleme testleri, hastalığı teşhis etmeye ve karaciğerdeki yara dokusunu tespit etmeye yardımcı olabilir. Ancak karaciğer yağlanmasının karaciğer hasarının tek nedeni olduğundan emin olmanın tek yolu, karaciğer biyopsisidir. Karaciğer biyopsisi, karaciğerinizden bir iğne ile doku örneği almayı içerir. İğne, mikroskop altında bakılabilen küçük bir karaciğer dokusu parçasını çıkarır. Doktorunuz teşhisi şu şekilde gerçekleştirir: 

Yağınız varsa ancak iltihap veya doku hasarı yoksa, teşhis alkolden bağımsız karaciğer yağlanması

Yağ, iltihaplanma ve karaciğer hasarınız varsa teşhis alkolden bağımsız steatohepatit

Karaciğerinizde fibroz adı verilen bir tür yara dokusu varsa, siroz gelişimi olasılığı


Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Başka bir tıbbi probleminiz yok ve sadece alkolden bgağımsız karaciğer yağlanmanız varsa, herhangi bir özel tedaviye ihtiyacınız yoktur. Ancak yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak, karaciğerinizdeki yağ birikimini kontrol edebilir veya tersine çevirebilir. Bu değişiklikler şunları içerebilir:

  • Kilo kaybetmek
  • Kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşürmek
  • Diyabeti kontrol altında tutmak
  • Alkolden kaçınmak

Alkolden bağımsız steatohepatit varlığında, karaciğerinizdeki yağ birikimini tersine çevirecek herhangi bir ilaç yoktur. Ancak bazı durumlarda, karaciğer hasarı kendiliğinden durur hatta karaciğer kendini iyileştirir. Ancak diğerlerinde hastalık ilerlemeye devam eder. Alkolden bağımsız steatohepatit hastalığınız varsa, karaciğer yağlanmasına katkıda bulunabilecek herhangi bir problem, hastalığın kontrol altında tutmanız önemlidir. Tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerebilir:

  • Kilo kaybetmek
  • Kolesterolü veya trigliseridleri düşüren ilaçlar
  • Kan basıncını düşürmek için ilaç
  • Diyabeti kontrol altına almak için ilaç
  • OTC ilaçlarının sınırlandırılması
  • Alkolden kaçınmak
  • Bir karaciğer uzmanı tarafından muayene edilmek

Karaciğer Yağlanması Olası Komplikasyonları

Karaciğer yağlanmasının ana komplikasyonu, alkolden bağımsız karaciğer yağlanmasının siroza ilerlemesidir. Siroz, karaciğerde kalıcı hasar ve sertleşme oluşumu anlamına gelmektedir.


Doktorunuzu ne zaman aramalısınız?

Herhangi bir yağlı karaciğer hastalığı teşhisi konduysa, hastalığın kötüye gittiğini gösteren yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, sıvı tutulması veya kanamayı gibi semptomlarınızın olup olmadığını doktorunuza bildirin. 


Karaciğer yağlanması hastalığı ile yaşamak

Karaciğer yağlanması hastalığı ile yaşıyorsanız, durumunuz hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin ve doktorunuzla yakın bir şekilde çalışın. Pek çok ilaç karaciğerinize zarar verebileceğinden, doktorunuza reçetesiz ilaçlar, diyet takviyeleri ve vitaminler dahil aldığınız tüm ilaçları bildirin. Karaciğer yağlanması hastalığını kontrol altında tutmanın diğer yolları arasında sağlıklı bir kiloda olmak, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve alkolden kaçınmaya devam etmek yer almaktadır.

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirti ve Tedavi Yöntemleri Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Karaciğer yağlanması sivilce yapar mı? Karaciğer yağlanması kaynaklı sivilceler nasıl geçer?

Vücudumuz için oldukça önemli işlev gören karaciğer bir sorun karşısında genellikle bu sorunu uzaklaştırıp vücudumuzu ve organlarımızı korumak üzerine programlanmıştır. Karaciğerimizde herhangi bir sorun oluştuğunda özellikle yağlanma tarzı problemlerde sivilce oluşumunu tetiklediği yönünde halk arasında yaygın bir inanış vardır. Peki, gerçekten karaciğer yağlanması sivilce yapar mı? Karaciğer kaynaklı sivilceler nasıl geçer, karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir, karaciğer kaynaklı sivilcelere çözüm nelerdir?Karaciğer enzimleri yüksekliği sivilceye sebep olur mu? Merak edilen tüm soruların detaylarına haberimizin devamında ulaşabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanması Sivilce Yapar Mı?

Özellikle yoğun sivilceye sahip birini gördüğümüzde aklımıza ilk gelen şeylerden biri şüphesiz ki karaciğer problemleri olur. Oysaki sivilceler hormonal olaylar olup deride bulunan yağ bezelerinin fazla çalışarak ciltteki gözenekleri tıkamasından ve cildin ürettiği yağın cilt yüzeyine ulaşamamasından kaynaklanır.

Günümüzde sivilcelerin sebebi halk arasında karaciğer yağlanmasına bağlanmaktadır. Karaciğer yağlanması karaciğerde biriken fazlaca yağın vücut tarafından absorbe edilememesinden oluşur ki bu da ciddi bir problem olup müdahale gerektirmektedir. Bilimsel veriler doğrultusunda hareket ettiğimizde karaciğer yağlanmasının sivilce oluşumu üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını söyleyebiliriz. Fakat sağlıksız beslenme, sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz yaşam sivilce oluşumuna katkı sağlayabilmektedir. Sivilcelerin temel oluşum kaynağı hormonlar olduğundan dolayı genellikle doktor kontrolünde bizden hormon testi istenmektedir.

Karaciğer Kaynaklı Sivilceler Nasıl Geçer?

Öncelikle sivilce bir deri problemi olup genellikle dermatologlar tarafından tedavi edilir. Gün içerisinde nefes alan cildimiz bir bariyer görevi görür. Bu sebeple sabah akşam cilt temizliğine önem vermemiz gerekir. Özellikle su bazlı nemlendiriciler yüzde hızlı bir şekilde emilim sağladığından dolayı doğru bir tercih olacaktır. Sivilce sorununu ortadan kaldırmak için mutlaka bir hekime başvurmak gerekir. Hekimin uygun gördüğü ilaçları kullanarak sivilce sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?

Öncelikle yağlanma probleminin köküne inmemiz gerekiyor. Yağlanmanın sebepleri iyice araştırılmalıdır. Yoğun şekilde alkol ve sigara tüketimi yağlanmaya zemin hazırlamaktadır. Yanlış ve dengesiz beslenme, aşırı kalori alımı ve rafine ürünleri tüketimi karaciğerin düşmanıdır. Elbette ki hareketsiz bir yaşam tarzı da yağlanmaya sebep olabilmektedir. Tüm bunlar kilo alımıyla birlikte karaciğer yağlanmasının başlıca nedenleridir. Peki, karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Karaciğer yağlanmasının önüne geçmek için öncellikle alkol ve sigara tüketimine son vermeniz gerekiyor. Bunun yanında trans yağlar içeren gıda ürünlerinden kaçınıp Akdeniz tipi beslenme modeline geçilmelidir. Hareketsiz yaşam tarzı formundan sıyrılıp spor yapmaya ağırlık verilmelidir. Yeşil yapraklı sebze tüketimine yönelerek günlük en az 30 dakikalık yürüyüşlere çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Bunun yanı sıra kahve tüketimi de karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir.

Karaciğer Kaynaklı Sivilcelere Çözüm

Sivilce oluşumunun temel kaynağı karaciğer değil, hormonlar, ilaçlar ve enfeksiyonlardır. Karaciğer bu noktada son derece masum kalmaktadır. Sivilce üzerine herhangi bir etkisi yoktur. Sivilce oluşumunun önüne geçmek için kesinlikle deri ve zührevi hastalıklar bölümüne uğramanız gerekiyor.

Karaciğer Enzimleri Yüksekliği Sivilceye Sebep Olur Mu?

Karaciğerde enzim genel olarak iltihaplanma ve hasar gibi durumlar meydana geldiğinde yükselir. Hasarlı karaciğer hücreleri karaciğer enzimlerini parçalayarak kan dolaşımına verir ve kan testleri bu enzimlerin yüksekliğini belirleyici bir rol üstler. Karaciğer enzimlerinin yükselmesinde; alkol tüketimi, Hepatit, kalp yetmezliği, obezite, düzenli ilaç kullanımı başlıca sebeplerdendir. Karaciğer enzimlerinin yüksekliği sivilceye sebep olmamaktadır. Sivilcenin kaynağı genellikle iç organlar değil, doğrudan deri üzerinedir. Karaciğerin sivilce oluşumu üzerine doğrudan bir etkisi söz konusu değildir.

Karaciğer Yağlanması Sivilce Yapar Mı?

Çoğu insan akne geliştirir. Akne; hafif, orta veya kistik akne gibi şiddetli akne şeklinde olabilir. Tedavi ise durumun ciddiyetine ve kaynağına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Yaşanan hormonal değişimler nedeniyle, öncelikle ergenlik çağındaki gençleri etkileyen akne, bazen ergenlik yılları sona erdikten sonra da görülebilir. Bu durumda, sorunun kaynağı için, cildinizin ötesine bakmanız gerekebilir. Bazen akne, yüzdeki işaretlerinden çok daha fazlasına neden olabilen hormonal problemlerin bir belirtisi olabilir.

Akneye neden olan tam olarak nedir?

Akne, ergenlikle birlikte aktif hale gelen androjen hormonları tarafından yönlendirilen hormonal bir durumdur. Bu tür hormonlara karşı hassasiyet, ciltteki yağ bezlerindeki yağ asitleri ve bakterilerle birleşerek sivilce oluşumuna neden olur. Ve kendini beyaz nokta, siyah nokta, nodüller ve kistik akne şeklinde gösterir.

Akne, aslında normal bir fizyolojik olay olsa da, belirli koşullar durumu şiddetlendirebilir:

Regl döneminde dalgalanan hormon seviyeleri
Sivilcelerle oynama ve sıkma
Şapka, kask ve maske gibi aksesuarlar
Glisemik indeksi yüksek gıdalar ile beslenmek
Stres
Bununla birlikte, cildinizi iyileştirmek istiyorsanız, vücudunuza, özellikle de ikinci beyin olarak bilinen bağırsaklarınıza bakarak başlayabilirsiniz. Çünkü, sindirim sağlığı cildinizi doğrudan etkilemektedir. Peki, karaciğerin de pek çok cilt problemine katkısı olabileceğini duymuş muydunuz? Karaciğer, alkolü en iyi parçaladığı bilinen organdır. Aynı zamanda, cilt fonksiyonu ile de yakından ilişkilidir…

sivilce


Karaciğer sağlığı ve akne

Sağlıksız beslenmek, yoğun ve sık alkol tüketimi, düzensiz ve sedanter yaşam tarzı her organda olduğu gibi karaciğerde de yağlanmaya sebep olsa da sivilcenin sebepleri arasında karaciğer yağlanmasını sayamayız. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Fakat karaciğer yağlanmasında sebep olduğunu belirttiğimiz sağlıksız beslenmek, yoğun ve sık alkol tüketimi, düzensiz ve sedanter yaşam çeşitli mekanizmeler ile sivilceye de neden olabimektedir. Çünkü sivilce derideki yağ bezleriyle ilgili bir hastalıktır. Sivilce tedavisi gören hastalardan zaman zaman hormon testleri istenmektedir. Bunun sebebi, polikistik over gibi bazı hormon hastalıklarının sivilceye neden olabilmesidir. İstenen hormon testleri halk arasında sivilcenin karaciğerden kaynaklandığına dair yanlış bir bilginin oluşmasına neden olmuştur.

Akne oluşumunun beslenme yönü tartışmalı olsa da; süt ürünlerini, şekerli yiyecekleri, işlenmiş yiyecekler gibi glisemik indeksi yüksek gıdaları ve son dönemlerde kronik hastalıklarda adı sık geçen gluten içeren gıdaları beslenme programınızdan çıkararak hastalığın kliniğinde bir değişiklik olup olmadığına bakabilirsiniz.

İçeride ve dışarıda güzellik

Dengesi bozulmuş bir bağırsağın sivilcelere neden olabileceğini artık pek çoğumuz biliyoruz. Aynı şekilde, karaciğerde biriken toksinler de kendini cilt kusurları olarak gösterebilir.

Bu arada unutulmaması gereken bir nokta, karaciğer, vücutta toksinlerin atılması için ana yollardan biridir. Yediklerinizi, içtiklerinizi, hatta soluduğunuz havayı düşünün. Bu şeylerdeki tüm toksinler, vücutta karaciğerden süzülür. Ve cildiniz, içeride neler olup bittiğinin bir aynasıdır. Bu; çevresel kirleticiler, iltihaplanmaya neden olan yiyecekler ya da alkol olsun, zararlı maddelerin vücuda aşırı yüklenmesinin, yüzünüzde görünebileceği anlamına gelir. Karaciğer tıkandığında ve toksinleri parçalayamadığında, vücudunuz bu toksinleri gözenekleriniz gibi başka yollarla temizlemek için her türlü çabayı gösterir. Bu aşamada indirek olsada sivilce alevlenmesi görülüyor olması yinede sivilcelerin karaciğer hastalıklarından veya yağlanmasından kaynaklandığını göstermez.

Karaciğerinizi nasıl iyileştirirsiniz?

Cilt, içeride olup bitenlerin bir aynası ve mutlu bir cilt için mutlu bir karaciğer gerekliyse, her iki organın da en iyi şekilde çalışması için, temiz beslenmeye geçmeyi düşünebilirsiniz.

Temiz beslenmede diyetiniz; çoğunlukla taze meyve ve sebzeler (mümkünse organik), çiğ kuruyemişler ve tohumlardan oluşmalıdır. Et yiyorsanız, mümkünse serbest dolaşan ve organik olanları tercih edin. Zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağlara yönelin.

İşlenmiş veya kızartılmış herhangi bir şey de dahil olmak üzere, iltihaplanmaya neden olabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmak da karaciğerdeki stresi azaltmak için son derece önemlidir.

Vücudu canlandırdığı ve toksinleri atmayı kolaylaştırdığı için, egzersiz de yardımcı olabilir. Hatta, stresi azalttığı bilinen meditasyon uygulaması da faydalı olacaktır.

beslenme


Karaciğer sağlığı beslenme ile nasıl yönetilir?

Kötü gıdalardan kaçınmak için beslenme tarzınızda kalıcı değişiklikler yapmanız çok önemlidir. Çünkü bu değişiklikler ile ilgili en önemli kısım, sürdürülebilir ve uzun vadeli olmalarıdır. Yağlı bir karaciğer için, aşağıdaki beslenme alışkanlıklarını edinebilirsiniz:

Yeterli miktarda lif alın
Her öğünde sebze veya meyve
Çiğ kuruyemiş
Tam tahıllar
Doymuş yağları sınırlandırın veya hiç tüketmeyin
Şeker ve tuzu çok sınırlı tüketin
Alkol tüketiminden kaçının
Yemek yediğiniz tabağın yarısı sebze ve meyvelerden oluşmalıdır. ¼’lük kısmı protein ve geri kalan ¼’lük kısmı da nişastadan oluşabilir. Karaciğer sağlığını iyileştirmek için şu 2 temel kuralı da aklınızda tutun:

Kalorisi düşük, Akdeniz tarzı beslenmede yer alan gıdaları tercih edin. Bitkisel gıdalar, kepekli tahıllar, balık, sızma zeytinyağı, peynir ve kümes hayvanları tercih edilebilir.
İlave şeker, işlenmiş et ve rafine edilmiş tahıllardan uzak durun.
Karaciğer yağlanmasını iyileştirmenin en iyi yollarından biri, kilonuzun ortalama %’luk kısmını vermektir.

Karaciğer sağlığını iyileştirmek için diğer ipuçları

Daha fazla egzersiz yapın

Kilo vermek, doğru beslenmek gibi ipuçları karaciğer sağlığını önemli ölçüde iyileştirebilir. Ve en iyi sonucu, bunları birlikte uyguladığınızda verecektir. Her gün ortalama 1 saat egzersiz yapmak ve ayrıca haftada en az 2 kez kuvvet antrenmanı yapmak iyi olabilir.

uyku

Uykunuzu alın

Uyku herkes için önemli olsa da, karaciğer problemi olan kişiler için daha da önemli olabilir. Uyku bozuklukları, karaciğere oksijen tedarikini azaltır ve karaciğer sağlığını kötüleştirebilir.

Yetişkinler için, gecede ortalama 7 saat uyku yeterlidir. Yavaş yavaş, her gece birkaç dakika erken yatmayı deneyerek başlayabilirsiniz.

Takviyeleri doktorunuza danışın

Akne veya karaciğer sağlığınızı iyileştirme düşüncesiyle, herhangi bir takviye kullanmaya başlamadan önce bir doktora danışın. Bu, özellikle karaciğer problemi olan kişilerde yaygın olarak kullanılan E vitamini takviyesi için geçerlidir. Çok fazla alındığında, kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Takviyelerden maksimum etki almak için, sağlıklı bir beslenme programı, düzenli egzersiz, bol su ve kaliteli bir uyku ile birleştirilmesi gerektiğini de unutmayın.

Kaynaklar

Skin Conditions and Acne (seafoodplus.info)

Does Your Liver Have an Affect on Your Acne? (seafoodplus.info)

How Your Liver is Causing Acne( seafoodplus.info)

What foods protect the liver? (seafoodplus.info)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir