mideye hangi poliklinik bakar / Mide Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Mideye Hangi Poliklinik Bakar

mideye hangi poliklinik bakar

Mide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Bir mide ağrısı sık sık karın (karın) krampları veya donuk bir ağrıyı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Genellikle kısa ömürlüdür ve genellikle ciddi değildir. Peki, mide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma:

Mide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Mide, vücudun en hassas organlarından biridir. Yediğiniz ve içtiğiniz birçok şey midenizi etkiliyor. Stres, hazımsızlık, irritabl bağırsak sendromu mide ağrısının başlıca sepepleri arasındadır. Peki, Mide ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

MİDE AĞRISI

Bir mide ağrısı sık sık karın krampları veya donuk bir ağrıyı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Genellikle kısa ömürlüdür ve genellikle ciddi değildir.

Şiddetli karın ağrısı endişelenmek için daha büyük bir nedendir. Ani ve beklenmedik bir şekilde başlarsa, özellikle ağrı belirli bir alanda yoğunlaşmışsa, tıbbi bir acil durum olarak düşünülmesi gerekir. Aynı zamanda çok şiddetli ve geçmeyen mide ağrıları, bazı kanser türlerinin habercisi olabilir. Bunun yanı sıra, mide ağrısı ve kalp krizi hemen hemen aynı belirtileri göstermektedir. Bu yüzden mide ağrısı hafife alınmaması gereken sağlık problemlerinden biri olarak kabul edilmelidir.

MİDE AĞRISININ NEDENLERİ

Çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen mide ağrısının en sık görülen nedenleri şunlardır:

– Hazımsızlık (Dispepsi)
– Kabızlık
– Gastroenterit
– İrritabl bağırsak sendromu
– Fazla ya da hızlı yemek yemek
– Enfeksiyon
– Bakteriyel enfeksiyonlar
– Virüsler
– Tahriş ve iltihap
– Gıda zehirlenmesi
– Stres
– Aşırı kilolar

MİDE AĞRISI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR

Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.

AğrıkabızlıkKalp krizikanserSağlık

Mide Hastalıklarına Mide Ağrısına Hangi Bölüm Bakar

Mide Rahatsızlığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Mide ağrısı, midede yanma, midede doluluk hissi sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Mide ağrılarının bazı yaygın sebepleri hazımsızlık, gaz, mide yanması, ishal, mide enfeksiyonu ve laktoz intoleransıdır. Ancak mide ağrısı aynı zamanda ülser, apandis, idrar yolu enfeksiyonu, fıtık ve safra taşı gibi daha ciddi durumlardan da kaynaklanabilir.

Mide İçin Hangi Doktora Gidilir?

Mide hastalıkları için Dahiliye doktoruna gidilir. Doktor gerekli görürse gastroloji, üroloji veya enfeksiyon gibi farklı bölümlere sizi sevk edebilir.

Mide Rahatsızlıkları Nasıl Geçer?

Mide hastalıklarının tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir.  Mide rahatsızlıklarına neden olan hastalık tedavi edildiğinde mideyle ilgili yaşadığınız problemler de geçecektir.

Mide Ağrısı İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri

Sıcak Su Torbası

Sıcak kompres karın ağrısı için etkili kürlerdir biridir. Kompresin sıcaklığı karındaki kasları rahatlatacak böylece ağrıdan kurtulmaya yardımcı olacaktır. Dolaşımı arttırır ve sindirim sürecini hızlandırır. Sıcak etkiyle besinler doğru sindirildiğinden, mide ağrısı hafifleyecektir.

  1. Midenize dakika kadar sıcak su torbası veya sıcak su şişesi yerleştirin. En iyi sonuçlar için ısıtıcı mideniz üzerindeyken sırt üstü uzanın. Bunu günde birçok kez yapın. Sıcak su torbanız yoksa temiz bir bezi ütüleyip sıcak sıcak karın bölgenize sarın.
  2. Günde en az iki kez dakika sıcak duş almak da mide ağrısını rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Zencefil

Zencefil hem antioksidan hem de iltihap karşıtı özellikleriyle sindirim sürecini düzenler böylece mide ağrısından kurtulmaya yardım eder. Ayrıca, zencefil serbest radikal üretimini azaltmaya yardım eder ve sindirim sularını arttırır, mide asitlerini nötrler.

  1. Orta boy taze zencefili ince dilimlere kesin.
  2. 1 bardak suyu kaynatın ve zencefil dilimleri ekleyin. 3 dakika kaynatın ve 5 dakika kadar da demleyin.
  3. Ateşten alın, tatlandırmak için bal ekleyip süzün.
  4. Yavaşça yudumlayın.
  5. Mide ağrısını yok etmek ve sindirimi geliştirmek için zencefil çayını günde kez için.

Papatya Çayı

Eğer mide ağrınız hazımsızlıktan kaynaklanıyorsa, papatya sizin için doğru şey olacaktır. Dahası, papatya çayı iltihap karşıtı, antioksidan ve sakinleştirici özelliklere sahiptir.

  1. 1 tatlı kaşığı kuru papatyayı bir bardağa koyun.
  2. İçine kaynamış su dökün ve üstünü kapatın.
  3. Demlenmesi için 15 dakika bekleyin, süzün ve tercihinize göre bal veya limon suyu ekleyin.
  4. Çayı yavaşça yudumlayın.
  5. Bunu günde kez için.

Karbonat ve Limon

Alkalin olarak karbonat vücuttaki pH dengesini düzenler, enfeksiyonlara karşı savaşır böylece hem mide ağrısını hem de kusma ve gazı rahatlatır. Limon iyi bir C vitamini kaynağı, vücuttan serbest radikalleri atan güçlü bir antioksidandır.

  1. Bir limonun suyunu, 1 tatlı kaşığı karbonatı ve çeyrek tatlı kaşığı tuzu bir bardak ılık suya ekleyin.
  2. Köpürmeden hemen için.
  3. Mide ağrınız azalana kadar bu kürü günde 3 kez kullanın.

Not: Yüksek kan basıncınız(yüksek tansiyon) varsa veya düşük sodyumlu besleniyorsanız bu kürü kullanmayın.  

Nane

Nane mide ağrısını tedavi etmeye yardım edebilir. Nanenin sindirim kanalındaki kaslar üzerindeki antispazmik etkisi gazdan kaynaklanan ağrıyı rahatlatır. Ayrıca, nane sindirim sürecini de geliştirir. bardak nane çayı mide ağrısını yok edebilir.

  1. Çayı yapmak için, 1 tatlı kaşığı kuru naneyi bir bardak kaynamış suya ekleyin.
  2. dakika demlenmesi için bekletin, süzün ve bir miktar bal ekleyin.
  3. Çayı yudum yudum için.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi karın ağrısı tedavisinde yardımcıdır. Sindirimi geliştirir ve farklı organların işlevleri için önemli olan vücuttaki doğru pH seviyesini sürdürür. Ayrıca, farklı birçok enfeksiyon ve iltihaplanmaya karşı savaşır.

  1. 1 yemek kaşığı organik, filtresiz elma sirkesini 1 bardak ılık suda karıştırın.
  2. 1 tatlı kaşığı bal katın.
  3. Bu karışımı mide ağrısı geçene kadar günde 2 kez için.

Mide Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Haberler

Sağlık

Hastalıklar

Mide Yanmasına Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Toplumda birçok kişide görülen mide yanması, genellikle kişinin beslenme şeklinden kaynaklanmaktadır. Sık tüketilen acılı, baharatlı ve yağlı yemekler, mide de çeşitli rahatsızlıklara neden olur. Mide yanması da bu hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkar. Mide yanması ile birlikte şiddetli kramplar ve bulantılar yaşanabilmektedir. Bu durum tedavi edilmediği takdirde, kişinin günlük yaşamını olumsuz olarak etkiler. Hatta mide de büyük zararlara yol açar ve mide kanamalarına neden olur. Midede görülen hastalıklar ileriki zamanlarda ülsere, daha sonra da kansere dönüşebilmektedir. Peki, mide yanması için hangi bölüme/doktora gidilir? İşte detaylar

Mide yanması, kişinin göğsünde ya da göğüs kemiğinin arkasında bulunan yemek borusunda yanma hissi ile ortaya çıkar. Yemek borusu, ağız ile mide arasında bağlantıyı sağlayan bir yapıdır. Bu boru sayesinde yiyecekler ritmik dalgalarda mideye gönderilir. Mideye inen gıda, daha sonradan geri akarsa ya da yemek borusuna gelirse, mide ve yemek borusu arasındaki kaslar tarafından bu durum engellenmeye çalışılır. Mide de bulunan hücreler yiyecekleri sindirmek için bazı asitler ve enzimler üretir. Bu asitlerin mideye zarar vermemesinin nedeni ise iç çeperinde bulunan özel koruyucu hücrelerdir. Fakat yemek borusunda bu hücreler bulunmaz. Bundan dolayı yiyecekler yemek borusuna geri akarsa, boruda enfeksiyonlar ve ağır hasarlar meydana gelir. Bu durum sonucunda ise mide yanması oluşur. Mide yanması hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Mide Yanması Hakkında

Mide Yanması Hakkında

Mide Yanmasına Hangi Bölüme/Doktor Bakar?

Mide Yanmasına Hangi Bölüme/Doktor Bakar?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Mide ve Sindirim Sistemi Hakkında Merak Edilenler

Yemeklerden sonra, stresli zamanlarınızda ya da bazı besinleri tükettikten sonra mide ağrısı mı çekiyorsunuz? Mide sağlığınızı korumak için ne yapıyorsunuz? Ağrıdığında ilaç alıp geçiştirme hatasına düşmeyin. Herhangi bir mide şikayetiniz varsa öncelikle doktora gidin. Mide şikayeti yaşadığınızda aklınıza bazı sorular geliyor ve cevabını mı arıyorsunuz? İşte mide sağlığına ilişkin akla gelen sorular ve cevapları…


1. Endoskopi Nasıl Uygulanır?

Endoskopi, vücuttaki bir bölge ya da organın özel aletler ve minik kameralar ile incelenmesidir. Yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının bu yolla incelenmesine de ‘üst sindirim sistemi endoskopisi’ veya ‘gastroskopi’ denilir. Bu işlem 8 ya da 10 saatlik bir açlık evresinden sonra yapılır. İşlemden önce kişiye damardan uyku ilacı verilir ve ağızdan girilir. İşlem dakika sürer. Kişi uyku ilacıyla uyutulduğu için anesteziden daha çabuk uyanır ama ilacın etkisi birkaç saat devam edebilir.

2. Dispepsi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Dispepsi, üst gastrointestinal (sindirim sitemi) sisteme ait olduğu düşünülen karın ağrısı, huzursuzluk, erken doyma, şişkinlik, bulantı, kusma, geğirme, artmış bağırsak gazı gibi yakınmaların belli aralıklarla veya sürekli olarak görülmesi şeklinde tanımlanır. Gastroenteroloji polikliniklerinde dispepsi şikayeti ile gelen yüzde civarında kişi bulunur. Bu hastalığın, midenin içini saran zarda (mukozada) dispepsiyi açıklayacak yapısal bir bozukluktan çok fonksiyonel bir bozukluğa bağlı ortaya çıktığı düşünülür ve bu tabloya da ‘fonksiyonel dispepsi’ denir. Tedavi için kişiye mide asidini baskılayıcı, düzenleyici, probiyotikler ve bazen antidepresanlar verilir. Kişi yakın takibe alınıp kontrollere çağrılır. Yakınmalar tedavi ile hafta içinde rahatlamıyorsa, endoskopi, gaita testleri, karın ultrasonu gibi ileri tetkikler istenir.

3. Mide Hastalıkları Neden Olur?

Gastrit, ülser, reflü gibi hastalıklar en sık karşılaşılan sindirim sorunları arasında yer alıyor. Bu sorunların oluşmasına ise sindirim sistemini koruyan bariyer tabakanın bütünlüğünün bozulması neden olur. Alerjenler, işlenmiş ürünlerin tüketilmesi ve kirli sular nedeniyle artan asit salgısı ve midede var olan helikobakter pilori mikrobu, mide tabakasının bozulmasında büyük rol oynar.

4. Mide Hastalıkları Açısından Kimler Risk Altındadır?

Ailesinde mide rahatsızlıkları ve mide kanseri bulunanlar, fazla kilosu olanlar, kan grubu A veya 0 olanlar, helikobakter pilori mikrobu bulunanlar, stres altındakiler, sigara içenler, başka hastalıkları nedeniyle ağrı kesici ve romatizma ilaçları kullananlar, fazla tuz ve et tüketenler, sebze ve meyveden fakir beslenenler riskli grupta yer alır.

5. Kış Mevsiminde Mide-Bağırsak Hastalıkları Artar mı?

Kışın geceler yazlara göre daha uzun olduğundan insanlar oturarak veya çok geç vakitlere kadar ekran karşısında zaman harcar. Televizyon karşısında otururken atıştırmalıklar tüketilir. Bu nedenle de reflüye bir zemin hazırlanmış olur. Çünkü reflüden korunmak için yatmadan önce en az üç saat hiçbir şey yememek gerekir. Ayrıca kışın mevsim enfeksiyonları nedeniyle antibiyotikler çok sık kullanılır. Bunların sindirim sistemi üzerinde yan etkileri vardır. Özellikle kış sonlarına doğru hemorajik kolit denilen bir özel problem görülebilir. Ayrıca bu antibiyotiklere bağlı ishaller de görülebilir. Özellikle ileri yaştaki kişilerin ağrı kesici hapları kullanımında kas, iskelet sistemi ağrıları, romatizmal hastalıklar, kırık ve çıkıklar sebebiyle artış olur. Bu ilaçlara bağlı mide ve bağırsak kanamaları çok sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bu tür ağrı kesici kullanan kişilerin mutlaka yanında mide koruyucu bir ilaç almaları şarttır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir