aile hekimi değiştirme / Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir? - Sigortaladim.com

Aile Hekimi Değiştirme

aile hekimi değiştirme

Geçiş döneminde aile hekimi kendi kayıtlı hastası olmamasına rağmen müracaat eden hastayı çevirmeyerek muayene edeceklerdir.

Özellikle aktif çalışan memur, işçi ve öğrenciler olmak üzere muayene taleplerinde, başka bir aile hekimine kayıtlı olduğu tespit edilen hastalara kendi aile hekimlerinin kim ve nerede olduğu bilgisi verilecek, kendi aile hekimlerine yönlendirilmekle birlikte, talep etmeleri halinde mağdur olmamaları için geçiş döneminde muayene ve tedavileri yapılacaktır.

Aile Hekimi kesin kaydını yaptığı kişinin Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin 4. maddesinin 3.c bendine istinaden‘ “Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak için 6 ay içinde ev ziyaretinde bulunur veya kişilerle iletişime geçer”.denilmektedir. Aile Hekimleri kendilerine verilen ve kesin kaydı yapılan nüfusu geçiş döneminde kontrol edeceklerdir. Kendisine bağlı kişilerin sağlık durumlarının tespitini yaparak K.S. Fişi ve ilgili bölümlere kaydedeceklerdir.

Geçiş döneminde Aile Hekimleri kendilerine bağlı vatandaşların bilgilerini hem elektronik ortamda hem de yazılı ortamda kaydetmeye devam edeceklerdir.


1- Kayıt İşlemleri

a) Hiçbir Aile Hekiminde kaydı bulunmayan kişiler bölgesinde bağlı olduğu veya istediği Aile Hekimine direk veya Toplum Sağlığı Merkezi üzerinden Kayıt için müracaat edebilirler. Aile Hekimleri bu müracaatları hiçbir belge istemeden kayıt altına alabilirler.

b) Aile Hekiminde kaydı yapıldıktan 3 ay sonrasından itibaren il içinde kişilerin aile hekimini değiştirmek istediği takdirde internet adresinde yayımlanmış olan Aile Hekimine Kayıt / Değiştirme Talep Dilekçesi tam ve eksiksiz olarak doldurularak ilgili kişi tarafından imzalanacak, Aile Hekimi, Kayıt / Değiştirme Talep Dilekçesini kendisi alıp 5 (beş) iş günü içerisinde bağlı olduğu Toplum Sağlığı Merkezine iletecektir. Toplum Sağlığı Merkezi kişi/kişileri nüfusunun elvermesi durumunda tercih ettiği aile hekimine tercihi bulunmuyorsa ya da nüfusu elvermiyorsa nüfusu en az olan ve ikamet adresine en yakın Aile Hekimine atayacaktır. Kesinlikle belgesiz hasta kayıt işlemi yapılmayacaktır.

c) İl dışından gelen kişilerin aile hekimine kaydını yaptırabilmeleri için internet adresinde yayımlanmış olan Aile Hekimine Kayıt / Değiştirme Talep Dilekçesi tam ve eksiksiz olarak doldurularak ilgili kişi tarafından imzalanacak,  Aile Hekimi, Kayıt / Değiştirme Talep Dilekçesini kendisi alıp 5 (beş) iş günü içerisinde bağlı olduğu toplum sağlığı merkezine iletecektir. Toplum Sağlığı Merkezi kişi/kişileri nüfusunun elvermesi durumunda tercih ettiği aile hekimine tercihi bulunmuyorsa ya da nüfusu elvermiyorsa nüfusu en az olan ve ikamet adresine en yakın Aile Hekimine atayacaktır. Kesinlikle belgesiz hasta kayıt işlemi yapılmayacaktır.

d) Hekimler kesinlikle Okul, Yurt ve toplu yerleşim yerlerindeki Nüfusları Sağlık İl Müdürlüğü bilgisi olmadan kayıt altına almayacaktır. Okul, Yurt, Pansiyon vb. yerlerin nüfus hareketlerini 1. madde b bendinde açıklanan Aile Hekimi Kayıt Dilekçesi ile Toplum Sağlığı Merkezi tarafından yapılacaktır. Cezaevi, Huzurevi, Çocuk ve Yaşlı Bakımevlerindeki kişiler için kayıt dilekçesi şartı aranmayacak, gerekli bilgileri içeren kurum amiri imzalı resmi yazı ile Toplum Sağlığı Merkezine müracaat edilmesi yeterli olacaktır.

e) Aile Hekimleri yukarıdaki b,c maddesinde belirtilen evrakları düzenleyerek bağlı bulundukları Toplum Sağlığı Merkezine tutanakla teslim edebilir.

f) Kişiler yeni bağlandıkları Aile Hekimi’nin çalışma şartlarını peşinen kabul eder. Aile Hekimi; mevzuatta yer alan görevlerin yerine getirilmesinden ve özellikle ilk kayıtta ev ziyareti ile kendisine bağlı kişilerin sağlık durumlarının tespitini yapmak, evde takibi zorunlu kişilere verilecek, kişiye yönelik birinci basamak koruyucu sağlık, tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ve bu hizmetlerin aksatılmadan yürütülmesinden sorumludur.

            h)  Her hangi bir nedenle bölgedeki Aile Hekimleri’ne kayıt edilemeyen kişiler bölgelerindeki Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ikamet ettiği bölgeye yakın ve en az kaydı olan Aile Hekiminden başlamak suretiyle Aile Hekimi listesine eklenecektir. Bu kayıtlar Toplum Sağlığı Merkezi tarafından ay sonunda Aile Hekimleri’ne bir yazı ile bildirilir.

ı) Sürekli ikamet ettiği bölgeden uzakta kalacak kişi veya geçici süre ile Türkiye’de ikamet edecek olan kişi zorunlu durumlarda kendisine yakın konumdaki bir aile hekiminden misafir hasta olarak sağlık hizmeti alır. Aile Hekimi bu konumdaki kişiler için her hangi bir ücret talep edemez. Misafir hastalar dahil olmak üzere hekimin kendi bölgesinde ikamet etmese dahi başvuran kişilerin poliklinik, enjeksiyon, pansuman işlemleri ve acil durumlarda müdahale ve diğer işlemleri yapılmaya devam edilecektir. Bu işlemler için hastalar kendi Aile Hekimleri’ne yönlendirilmekle beraber kesinlikle geri çevrilmeyecektir.

 

i)  Müracaat sırasında T.C Kimlik numarası, kimlik bilgileri ile imza ve adres eksikliği halinde müracaat kabul edilmeyecek olup yanlış beyan vb. nedenlerden dolayı oluşacak hukuki sorumluluk müracaat dilekçesini veren ile dilekçeyi kabul eden Aile Hekimi’ne aittir.

j)  Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Kanun’un 5. Maddesinin ilk paragrafında, “Aile Hekimliği Uygulamasına Geçilen Yerlerde kişileri aile hekimine kaydı yapılır. Bakanlıkça belirlenen süre sonunda kişiler aile hekimini değiştirebilirler. Her bir aile hekimi için kayıtlı kişi sayısı; asgari 1000, azami 4000’dir.” Coğrafi nedenlerle Sağlık Müdürlüğü’nün izin verdiği yerler dışında 4000’in üzerinde hasta kaydı yapılamayacaktır.

2- Hekim Değiştirme/Zorunlu Sebeplerle Hekim Değiştirme.

a)Geçiş Döneminde ilk 3 ay Aile Hekimi değişikliği olmayacaktır. Aile Hekimini değiştirmek isteyen kişiler geçiş döneminde ki ilk 3 ay sonrasında matbu dilekçeler ile müracaatları halinde Aile Hekimlerini değiştirebileceklerdir. Aile Hekimini değiştiren bir kişi 3 aydan önce tekrar bir Aile Hekimi değişikliği yapamayacaktır.

b) 18 yaşından küçük bireylerin Aile Hekimlerine kayıt/değiştirme işlemleri velisinin yazılı başvurusu ile yapılacaktır.

c) Dilekçelerin uygunluğunun kontrolü ve değiştirme işlemleri TSM tarafından yapılacaktır.

d) Toplum Sağlığı Merkezleri kendilerine teslim edilen dilekçeleri bir hafta içinde sonuçlandırarak birer nüshasını tercih edilen Aile Hekimi ile daha önce kayıtlı olduğu Aile Hekimine ay sonunda resmi yazı ile gönderir. Asıl nüshası ise TSM’ de tercih edilen Aile Hekimi adına açılan dosyada saklanır.


3- İl Dışı Göç Nedeni ile İlişik Kesme İşlemleri

a) Dilekçe Aile Hekimi tarafından göç hanesi ve yeni adres bilgileri doldurularak bağlı bulunulan TSM ye teslim edilecektir. TSM tarafından yapılacak kontrolden sonra, onaylanıp ilgili birimlere bildirim yapılarak silme işlemi gerçekleştirilecektir.

b) İl içinde ikametgâh değişikliği yapan bireylerin kayıtlı bulunduğu AH den ilişik kesme işlemi, ancak aile hekimi değişikliği ile olacaktır. Kişilerin yeni adreslerinde bir aile hekiminden hizmet alması için gerekli bilgilendirme kayıtlı bulunduğu AH tarafından yapılacaktır.

c) Kesin kayıtlı listesinden çıkartılan bireylerin TSM bilgisi olmadan herhangi bir nedenle tekrar kayıt edilmesi ve Bakanlığa ulaştırılmasından kaynaklanan her türlü yasal sorumluluk aile hekimine aittir.

     
4- HEKİM DEĞİŞTİRMENİN USULÜ

Toplum Sağlığı Merkezlerindeki ilgili Personel;

            1.Kendilerine teslim edilen dilekçeleri Nüfus Cüzdanı fotokopisi ile birlikte müracaat eden kişinin kendisinden,  velisinden ya da Aile Hekiminden teslim alır.

            2.Ekli belgelerin ve içeriklerinin eksiksiz olmasına dikkat ederek, eksik olanları tamamlatır.

            3.Kurumun Gelen Evrak Defterine dilekçeyi kaydettikten sonra kayıt numarasını dilekçenin üzerindeki “Evrak Kayıt No” alanına işler. Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimine veya Sorumlu Hekimin imza yetkisi verdiği kişiye yönlendirir

            4.Sorumlu Hekim, dilekçedeki bilgilerin doğruluğunun ve Aile Hekiminin değiştirilme zorunluluğunun gerekçesini bir zorunlu neden olarak kabul ettikten sonra onaylar.

            5.Sorumlu Hekim tarafından Kayıt Görevlisine yönlendirilen onaylanmış dilekçenin Kayıt Görevlisi tarafından işlemi yapılır.

            6.Elektronik ortamda kayıt işlemi, kurum giriş kaydından itibaren 1 hafta içerisinde sonuçlandırılır.

            7.Düzenlenen talep dilekçesinin (TSM ne yapılan başvurularda) bir nüshası Toplum Sağlığı Merkezinde kalacak, bir fotokopisi ise kayıt edilen ay sonunda toplu olarak kaydın gerçekleştirildiği Aile Hekimine gönderilecektir.

            8.Sonuçlandırılan dilekçelerden bir önceki aya ait bilgiler bilgisayar ortamında kaydedildikten sonra, her ayın ilk haftası içerisinde kaydından düşülen Aile Hekimlerine elektronik posta ile ulaştırılır.

Geçiş döneminde aile hekimi kendi kayıtlı hastası olmamasına rağmen müracaat eden hastayı çevirmeyerek muayene edecek ve kişiyi kendi aile hekimine yönlendireceklerdir.

Aile hekimliği nasıl değiştirilir? E-Devlet'ten aile hekimi nasıl değiştirilir?

Aile hekimliği nasıl değiştirilir? E-Devlet'ten aile hekimi nasıl değiştirilir?

Aile hekimliği nasıl değiştirilir, e nabız ve e-devlet üzerinde aile hekimliği değiştir mi sorusu vatandaşlar tarafından en çok internette merak edilen sorulardan biri oldu. İkametgah değişikliği yaşayan vatandaşlar tarafından ve aile hekiminden memnun kalmayan kişilerin değiştirmek istediği ve başvurduğu aile hekimliği nasıl değiştirilir bütün sorularınız cevabı haberimizde: İşte aile hekimliği değiştirme yöntemleri

2011 yılından bu yana ülkemizde yaygın şekilde uygulanmaya başlanan aile hekimliği herkesin kolaylıkla koruyucu sağlık hizmeti alabilmesini sağlıyor. Aile hekimliği uygulamasında kişilerin ikamet adresleri esas alındığı için taşınma sonrasında ya da farklı sebeplerden ötürü değiştirmek istediğinizde başvuruda bulunmanız gerekiyor. Ayrıca aile hekiminden memnun olmayanlarında başvurabileceği bu işlemi elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor, yeni aile hekimlerini il, ilçe ve birime göre ayarlanabiliyor. Sağlık Bakanlığının pek çok hizmetini dijital ortama aktarması ile birlikte, vatandaşların sağlık ile ilgili yapacağı işlemlere yönelik süreçlerin pek çoğu elektronik ortamda halledilebilir hale geldi. Başvurunuzu nasıl ve nereye yapmanız gerektiği konusunda daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

E- DEVLET ÜZERİNDEN AİLE HEKİMİ DEĞİŞİKLİĞİ NASIL YAPILIR?

Sağlık Bakanlığı bünyesinde yürütülen sağlık işlemlerine yönelik dijital entegrasyon sürecinin ürünlerinden bir tanesi olan Merkezi Hekim Randevu Sistemi sayesinde vatandaşlar, e-devlet şifreleri aracılığıyla birçok sorunun cevabını kolaylıkla bulabilme imkanına sahip oluyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş depreminden sonra birçok kişi başka illere göç etmek zorunda kaldı. Evleri yıkılan birçok kişi yeni bir hayat kurmak için geldiği şehirlerde bulunan sağlık ocağına kaydını almak için araştırmalar yapıyor. İşte adım adım sağlık ocağı kaydınızı bulunduğunuz yere almak için uygulamanız gereken adımlar:

ALO 182 MHRSçağrı merkezini arayarak  aile hekiminizi değiştirme talebinde bulunabilirsiniz. Ayrıca aile hekimliğini değiştirmek isterseniz MHRS'ye e-Devlet şifreniz internetten değiştirme talebinde de bulunabilirsiniz. Bunun için e devlet sistemine giriş yaparak ekrandaki arama çubuğuna aile hekimi değiştirme yazarak ilerleyebilirsiniz.

Sağlık ocağı kan alma saatleri ne zaman? Sağlık ocağı çalışma saatleri, kaçta açılıyor?İLİŞKİLİ HABERSağlık ocağı kan alma saatleri ne zaman? Sağlık ocağı çalışma saatleri, kaçta açılıyor?

aile hekimliği nasıl değiştirilir

aile hekimliği nasıl değiştirilir

Aile hekimi değişikliği yapmak için ilk olarak il ve ilçe seçimi yapmanız gerekiyor. Bu işlemleri yaptıktan sonra İl ve ilçede görev yapan aile hekimlerinin listesi önünüze gelecek.

e devlet üzerinden aile hekimliği değiştirme

e devlet üzerinden aile hekimliği değiştirme

Kırmızı ile belirtilmiş aile hekimlerinin hasta kapasitesinin dolu olduğu anlamına geliyor. Bu yüzden dolu olduğu için yalnızca yeşil ve sarı ile işaretlenmiş olan aile hekimleri arasından seçim yapabilirsiniz. Bu işlemler haricinde herhangi bir aile hekimi değiştirme formu ya da aile hekimi değiştirme dilekçesi doldurmanız gerekmiyor.

E-NABIZ İLE AİLE HEKİMİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR? 

Aile hekimi değiştirme işlemini online olarak E-Devlet sistemi üzerinden, E-Nabız sistemine giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Aile hekimi değiştirme işlemi için olarak nabız sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Nabız sistemine https://enabiz.gov.tr/ adresi üzerinden giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra, “Aile Hekimi Değiştir” seçeneğini tıklamanız gerekiyor. 

Eczaneler saat kaçta açılıyor? Eczane açılış ve kapanış saatleri 2022! İLİŞKİLİ HABEREczaneler saat kaçta açılıyor? Eczane açılış ve kapanış saatleri 2022!

“Aile Hekimini Değiştir”seçeneğine tıkladığınızda, karşınıza gelecek olan sayfada İl ve ilçe bilgilerinin girişi yapın. Geçiş yapmak istediğiniz merkezi seçtiğinizde sayfanın alt kısmında geçiş yapabileceğiniz, uygun hekimler ve merkezler listelenecektir.

Seçtiğiniz hekimin yan tarafında bulunan kutucuğu işaretleyerek, sayfanın altında bulunan “Aile Hekimi Değiştir” tuşuna tıklamayın ve işlemi kaydedin. 

Bir diğer değiştirme yöntemi de sağlık ocağından alacağınız başvuru formunu doldurmak olacaktır. Başvuru formunu doldurduktan sonra sağlık ocağında yetkili kişilere teslim etmeniz halinde aile hekimi değiştirme işleminiz yapılır. 

AİLE HEKİMİ DEĞİŞTİRME ŞARTLARI

  • Bir aile hekiminin 4.000’den fazla hastası varsa o aile hekimine geçiş sağlamak mümkün değildir. 
  • Her bir bireyin son 3 ay içerisinde aile hekimleri arasında sadece 1 kez geçiş yapabilme hakkı bulunuyor.

  • Herhangi bir aile hekiminden bir diğerine geçiş her ayın 5’i ile 21’i arasında yapılması durumunda geçiş işlemi bir sonraki gün itibariyle tamamlanır, her ayın 21’inden sonra yapılan geçişler ise ancak gelecek ayın 5’i itibariyle aktif hale getirilmektedir. 
Nurgül Yeşilçay'dan "küçük kurbağa" sitemi! "Yine çok gergin dönemler"

İLİŞKİLİ HABER

Nurgül Yeşilçay'dan "küçük kurbağa" sitemi! "Yine çok gergin dönemler"

E-Nabız Aile Hekimi Nasıl Değiştirilir? Resimli Anlatım

Aile Sağlık hekimi değiştirmek için artık e Nabız Aile Sağlık Hekimi Değiştirme ya da e Devlet Aile Sağlık Hekimi Değiştirme yolları takip edilmektedir. Konu hakkında bilgi sahibi dahilseniz sizleri içeriğimize okumaya davet ediyoruz.

Kişi ve aileler, devlet tarafından otomatik olarak evin en yakınındaki sağlık ocağı kuruluşundaki doktora atanıyor. Sistemin otomatik olarak atadığı aile doktorunu kişiler, belirli şartlar dahilin de değiştirebiliyor. Bugüne kadar birçok aile ve kişiler doktordan memnun olmadığı için ya da taşınma gibi sebeplerden dolayı aile hekimini değiştirdi. Eğer siz de belli nedenlerle aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız bazı şartları yerine getirmek zorundasınız. İşte, aile hekimi değiştirme işlemi seçenekleri...

E-Nabız ile Adım Adım Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

Günümüzde aile hekimi değiştirmenin en kolay ve tercih edilmesi gereken yolu e nabız uygulamasıdır. Bir yerden taşındınız ve aile sağlık merkezini ve aile sağlık hekiminizi değiştirmek istediniz. Bunun için tek yapmanız gereken e Nabız uygulamasını telefona indirmek ve sizler için aşağıda çizdiğimiz yolların sırayla takip etmek.

İlk olarak e Nabız uygulamasını indiriyoruz. Bunun için akıllı telefonlarınıza E Nabız uygulamasını indirin. Bunun dışında e nabız web sitesine girip işlemlerini aynı şekilde halledebilirsiniz.

Uygulamayı yükledikten sonra eğer şifreniz varsa direk giriş yapabilirsiniz. Şifreniz yoksa da uygulamanın alt kısmında yer alan "e Nabız hesabım yok" yazısına tıklayarak kısa yoldan e devlet şifresiyle giriş yapabilirsiniz.

e-nabiz-aile-hekimi-degistirme.jpg

E Nabız hesabım yok dedikten sonra karşınıza "Şifre Oluştur" diye bir ibare çıkacaktır. Burada şifre oluştur demelisiniz.

e-nabiz-aile-hekimi-degistirme-001.jpg

Ardından karşınıza bir sayfa açılacak ve bu sayfada birkaç seçenek yer alacaktır. Siz burada “ e Devlet Üzerinden Giriş” seçeneğine tıklamalısınız.

e-nabiz-aile-hekimi-degistirme-003.jpg

Sonrasında ise tarayıcınızda e devlet giriş sayfası açılacaktır. Burada TC Kimlik No ve e devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra, e nabız uygulamanız otomatik olarak açılacaktır.

e-nabiz-aile-hekimi-degistirme-002.jpg

E nabız aile hekimi değiştirme yazan mavi yazıya tıkladıktan sonra aile hekimini değiştirme işlemine başlayabilirsiniz. İl, İlçe ve aile sağlık merkezinin yer aldığı bölgeyi de girdikten sonra son olarak istediğiniz aile hekimini seçebilirsiniz.

e-nabiz-aile-hekimi-degistirme-004.jpg

Aile Hekimi Değiştirme Formu

Aile Hekimi Değiştirme işlemi için form ya da dilekçe başvurusu yapılması gerekmektedir. Peki, "Aile hekimi değiştirme formu" nedir? Taşınma sonrasında aile hekimi değiştirme ya da şikayet edilen aile hekimini değiştirme işlemleri için gerekli formu nereden ulaşabiliriz?

"Aile hekimi değiştirme formuna" İnternet üzerinden aile hekimliği sayfasından ulaşabilirsiniz. Bir bizler için bir kolaylık sunduk ve aile hekimi değiştirme forumunu link olarak paylaştık.

Aile Hekimi Değiştirme formunu indirmek için Buraya Tıklayın

Aile hekimi Değiştirme Formu Nasıl Doldurulur?

"Aile hekimi başvuru formunu" sizi yönlendirdiğimiz link üzerinden indirdikten sonra form doldurma işlemini gerçekleştirebilirsiniz? “Aile hekimliği değiştirme formu nasıl doldurulur?” bilmiyorsanız, endişe etmenize gerek yok. Form doldurma esnasında sizden bilemediğiniz bir şey istenmemektedir ve oldukça kısa süre tamamlanmaktadır.

Aşağıda, aile hekimi form değiştirme örnek fotoğrafını sizler için paylaştık. İnceleyebilirsiniz…

aile hekimi değiştirme nasıl yapılır

Aile Hekimi Değiştirme Dilekçesi

Aile hekimi değiştirme formu gibi "Aile hekimi değiştirme dilekçesi" de internet üzerinden indirilebilmektedir. Dilekçe de sizden istenilen yerleri eksiksiz şekilde doldurmanız çok önemlidir.

Aile Hekiminin Görevleri

Ülkemizde aile hekimliği hizmeti ilk olarak 15.09.2015 tarihinde Düzce’de uygulanmaya başlandı. Düzce’de beklenen başarıyı gösteren aile hekimi uygulaması, 2010 yılından bugüne kadar 81 ilin tamamında uygulanıyor. Geniş bir hizmet ağıyla çalışan aile hekimlerinin görevleri şunlardır:

  • Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek,
  • Aile hekimi, kendisine kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini sunmak,
  • Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapar, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini vermek,
  • Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak için altı ay içinde ev ziyaretinde bulunup veya kişiler ile iletişime geçmek,
  • Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları (kanser, kronik hastalıklar, gebe, loğusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri) yapmak,
  • Periyodik sağlık muayenesi yapmak,
  • Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlamak  ya da bu hizmetleri vermek,
  • Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını güncellemek.
  • Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek,
  • Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirimi yapılan muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak,
  • Gerektiğinde hastayı gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapmak,
  • Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde gerektiğinde hastayı gözlem amaçlı yatırarak tetkik ve tedavisini yapar,
  • Aile sağlığı merkezini yönetmek, birlikte çalıştığı ekibi denetlemek ve hizmet içi eğitimlerini sağlamak
  • İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenlemektir.

Aile Hekimine Başvurma

Tercih edilen aile hekimine başvurulduğu zaman yapılan işlemler sırasıyla şöyle:

  • Başvuru yaptığınız doktorun vereceği 3 nüshalık “Aile Hekimi Değiştirme Formu”nu dolduracaksınız.
  • Ardından işleminiz başlamış olacak.
  • Bu nüshalardan teki Toplum Sağlığı Merkezi’ne gönderilir, bir diğeri aile hekiminizde kalır ve sonuncusu da size verilir.

Toplum Sağlığı Merkezine Başvurma

Aile doktoru değişikliğinde direkt olarak Toplum Sağlığı Merkezi'ne başvuru yapabilirsiniz. Burada yapılan işlemler sırasıyla şöyle:

  • Her ayın 20’sine kadar tüm formlar Aile Hekimi Bilgi Sistemi (AHBS)'ne girilir.
  • Ardından “Hekim Değiştirme Talep Formu” doldurulup sorumlu hekimin onayı alınır.
  • Ayın en geç 25’inde ise İl Sağlık Müdürlüğü’ne form ulaşır.
  • Son olarak bir sonraki ayın ilk haftasında kaydınızın silindiği aile hekiminize Toplum Sağlığı Merkezi bir yazıyla bildirir.

Aile hekimimi değiştirmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız öncelikle yeni bir aile hekimi seçmeniz gerekiyor. Daha sonra eski aile hekiminizi bilgilendirerek ayrılma talebinizi iletebilirsiniz. Yeni aile hekiminizi belirledikten sonra kaydınızı yeni aile hekiminizin kayıt defterine aldırmanız gerekiyor.

Aile hekimimi değiştirmek için herhangi bir nedenim olması gerekiyor mu?

Hayır, aile hekiminizi değiştirmek için herhangi bir nedeniniz olması gerekmiyor. Aile hekiminizi değiştirmek tamamen sizin tercihinizdir.

Aile hekimimi değiştirdiğimde, kaydımın aktarılması otomatik olarak yapılır mı?

Hayır, aile hekiminizi değiştirdiğinizde kaydınızın aktarılması otomatik olarak yapılmaz. Yeni aile hekiminize başvurarak kaydınızın aktarılması için gerekli işlemleri yapmanız gerekiyor.

Aile hekimimi değiştirdiğimde, daha önce aldığım tüm hizmetlerden yararlanabilir miyim?

Evet, aile hekiminizi değiştirdiğinizde daha önce aldığınız tüm hizmetlerden yararlanabilirsiniz. Ancak, yeni aile hekiminizin sizin sağlık durumunuzu değerlendirmesi ve gerekli gördüğü takdirde yeniden muayene etmesi gerekebilir.

Aile hekimimi değiştirirken herhangi bir ücret ödemem gerekiyor mu?

Hayır, aile hekiminizi değiştirirken herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Bu işlem tamamen ücretsizdir.

Aile hekimimi değiştirdiğimde randevularım ve tedavi sürecim nasıl etkilenir?

Aile hekiminizi değiştirdiğinizde randevularınız ve tedavi süreciniz etkilenebilir. Yeni aile hekiminiz sizin sağlık durumunuzu değerlendireceği için bazı testler ve muayeneler isteyebilir. Bu nedenle, tedavi sürecinizde bazı değişiklikler olabilir. Ancak, yeni aile hekiminizin sizin sağlık durumunuz hakkında bilgi edinmesiyle birlikte tedavi süreciniz devam edecektir.

e-Nabız ile aile hekimi değiştirme nasıl yapılır sorusunu soran internet kullanıcıları için çok ayrıntılı bir rehber hazırladık. Hazırladığımız rehberde yer alan adımları sırası ile uygulayarak değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

e-Nabız, vatandaşların kişisel sağlık bilgilerini internet üzerinden görüntüleyebilmesine ve birtakım işlemleri gerçekleştirebilmesine olanak tanıyan bir hizmet. İnsanların hayatını oldukça önemli ölçüde kolaylaştıran sistem, Sağlık Bakanlığı tarafından 2015 yılının ocak ayında kullanıma sunuldu.

Kullanıma sunulduğu tarihten itibaren ilgi odağı haline gelen platform, vatandaşların dışarı çıkmasına gerek kalmadan bilgisayar, akıllı telefon veya tablet üzerinden bazı işlemleri yapabilmesini sağlıyor. Bu işlemler arasında aile doktorunu değiştirmek de yer alıyor.

Aile hekiminizden memnun değilseniz ve doktorunuzu nasıl değiştireceğinizi merak ediyorsanız, hazırladığımız rehberi inceleyebilirsiniz. Aşağıda yer alan adımlar sayesinde kısa süre içerisinde değiştirme işlemini tamamlayabilirsiniz.

e-Nabız ile Aile Hekimi Değiştirme Nasıl Yapılır?

  • e-Nabız resmi web sitesini ziyaret edin.
  • T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi girin.
  • "Giriş" butonuna basın.
  • e-Nabız’a kayıtlı değilseniz "e-Devlet üzerinden giriş" butonuna tıklayın.
  • T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi girin.
  • "Giriş yap" butonuna tıklayın.
  • "Aile Hekimi Değiştir" seçeneğini seçin.
  • İl, ilçe, değişikliğin gerekçesi ve aile sağlık merkezini seçin.
  • Doktoru seçin.
  • "Aile Hekimi Değiştir" butonuna tıklayın.
  • Uyarı mesajı çıkarsa "Evet" butonuna basın.
  • "Okudum, anladım" seçeneğini seçin.
  • Telefon numaranızı girin.
  • "Onaylıyorum" butonuna tıklayın.

Aile hekiminden memnun olmayan vatandaşlar farklı bir doktoru seçmek isteyebilir. Böyle bir durumda fiziksel olarak bir kuruma gitmenize gerek yok çünkü Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıllarda kullanıma sunulan e-Nabız sistemi, bu işlemi gerçekleştirebilmenize imkân tanıyor.

Bakanlığın sunduğu platform ile beraber pek çok işlem çok basit hale geldi. Vatandaşlar yalnızca bir akıllı telefon, bilgisayar ya da tablet ile internet üzerinden kişisel sağlık bilgilerine göz atabiliyor ve hatta bazı değişiklikleri gerçekleştirebiliyor.

Aile hekiminizi değiştirmek istiyorsanız ilk olarak e-Nabız isimli sistemin resmi internet sitesini ziyaret etmeniz gerekiyor. Bu işlemin ardından karşınıza kullanıcı girişi ekranı açılacak. Açılan sayfa üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi yazın ve ardından "Giriş" butonuna basın.

Eğer daha önce e-Nabız’a kayıt olmadıysanız sağ kısımda yer alan kırmızı renge sahip "e-Devlet üzerinden giriş" butonuna tıklayın. Bu işlemi gerçekleştirmeniz halinde yeni bir sayfa açılacak. Açtığınız sayfada yer alan kutucuklara T.C. kimlik numaranızı ve e-Devlet şifrenizi yazın. Gerekli bilgileri girdikten sonra "Giriş yap" butonuna tıklayın.

T.C. kimlik numarası ve parola yazıp giriş butonuna bastıktan sonra karşınıza e-Nabız sistemi çıkacak. Platformun ana sayfası üzerinden pek çok bilgiye erişebilirsiniz. Boy ve kiloyu girerek vücut kitle indeksinizi görüntüleyebilir, aile hekiminizin ismine bakabilir ve aile doktorunuzu değiştirebilirsiniz.

Bu işlemlerin yanı sıra sayfanın sol kısmında yer alan sekmeler üzerinden alerjilerinize, aşı takvimine, randevunuza, ilaçlarınıza, reçetelerinize, raporlarınıza, hastalıklarınıza, tahlillerinize ve daha pek çok bilgiye bakabilirsiniz.

Kişisel sağlık bilgileriniz dahil olmak üzere birçok işlemin çok kolay ve pratik şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıyan e-Nabız sitesinin ana sayfasında mavi renkli bir sütun bulunuyor. Bu sütunda ad, soyad, boy, kilo, vücut kitle indeksi ve aile doktorunuzun ismi yazıyor. Doktorun isminin hemen altında ise "Aile hekimi değiştir" yazısı yer alıyor.

Doktor konusunda değişiklik yapmak istediğiniz için "Aile hekimi değiştir" yazısına tıklamanız gerekiyor. Bu işlemi gerçekleştirmeniz durumunda yeni bir sayfa açılacak. Açılan sayfada yer alan il, ilçe, değişikliğin gerekçesi ve aile sağlık merkezi kutucukları bulunuyor.

İlk önce il ve ilçe bilgilerini girin. Daha sonra değişikliğin gerekçesi ifadesinin yer aldığı kutucuğa tıklayın. Açılan pencerede "Adres / ikamet değişikliği", "Dönemsel / mevsimsel adres / ikamet değişikliği", "Erişim kolaylığı (ev / iş yeri yakınlığı)", "Aile hekimliğine ilk defa kayıt" ve "Diğer" dahil pek çok seçenek göreceksiniz.

Doktorunuzu değiştirme nedeninizi seçin. Bu işlemin ardından aile sağlık merkezi kutucuğuna tıklayın. Seçilen il ve ilçede yer alan sağlık ocaklarını göreceksiniz. Liste üzerinden bir sağlık ocağı seçin. Alt kısımda seçtiğiniz sağlık ocağında görevli olan doktorlar sıralanacak.

Listede 3500 adet vatandaşın kayıtlı olduğu aile hekimleri yeşil renk, 3 bin 500 ila 4 bin vatandaşın kayıtlı olduğu doktorlar sarı renk, 4 binden fazla vatandaşın kayıtlı olduğu hekimler ise kırmızı renk ile gösteriliyor. Kırmızı renge sahip olan doktoru seçemezsiniz.

Yeşil ya da sarı renge sahip olan doktoru seçtikten sonra aşağıda yer alan "Aile Hekimi Değiştir" butonuna tıklayın. Bir uyarı mesajı çıkarsa "Evet" seçeneğini seçin. Bu işlemin ardından "Okudum, anladım" seçeneğini işaretleyin.

Daha sonra iletişim için telefon numaranızı kutucuğa yazın. Telefon numarasını yazmanız zorunlu olduğundan ötürü bu bilgiyi girmeden işlemi tamamlayamazsınız. Söz konusu bilgiyi yazdıktan sonra "Onaylıyorum" butonuna basın. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde işlem tamamlanacak.

İşlemi tamamladıktan sonra aile hekiminiz hemen değişmeyebilir. Yaptığınız değişiklik, tahmini olarak 24 saat içerisinde onaylanır ve değişiklik gerçekleşir. Elbette bu süre daha kısa ya da daha uzun da olabilir.

Aile hekimi, yapılan değişikliğin ardından en az 3 ay sonra değiştirilebilir. Yani doktor değiştirme işlemini sürekli olarak yapamazsınız.

Bu yazıda e-Nabız isimli platform üzerinden aile doktorunun nasıl değiştirileceğini açıkladık. Konuya dair düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır