muğla yayla / Yayla, Köyceğiz - Vikipedi

Muğla Yayla

muğla yayla

Muğla’da Bir Yayla

Başlıklar

Karabağlar Yaylası Muğla

Yaz turizmiyle oldukça ön plana çıkan Muğla, merkez bölgesinde bulunan doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Dağlık bir bölge olan Menteşe Bölümü, önemli yaylalara sahiptir. Karabağlar Yaylası, Muğla il sınırlarında rağbet gören en önemli doğal güzellikler arasında yer alıyor.

Karabağlar Yaylası

Nerede Yer Alıyor?

Muğla il sınırları içerisinde yer alıyor. Muğla‘nın Menteşe bölümünde yer alan bu bölge, temiz havası ve manzarası ile dikkat çekiyor. Karabağlar Yaylası’nın Muğla merkeze uzaklığı 4-5 kilometre kadardır.

Karabağlar Yaylası

Nasıl Gidilir?

Karabağlar Yaylası’na ulaşım son derece basittir.Muğla merkez bölgesinden ulaşım sağlayan kişiler, Marmaris istikametine doğru giderken sol taraftan Karabağlar tabelasını görecektir. Uğur Mumcu Bulvarı’ndan sola doğru dönüş aldığınız zaman tabelaları takip ederek 2-3 kilometre sonra Karabağlar Yaylası’na varabilirsiniz.

Karabağlar Yaylası

Yayla Hakkında Bilgi

Muğlamerkeze 5 kilometre uzakta bulunan bu yayla, şehir merkezinden daha aşağıda yer alıyor. Buradaki yayla tabiri, eski dönemlerde Gökova Körfezi’nden daha yukarıda bulunduğu için kullanılmıştır. Şehrin en önemli sayfiye alanlarından birisi olan bu yayla, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde bile geçmektedir.

Karabağlar Yaylası

Karabağlar Yaylası’nda Ne Yapılır?

Şehir gürültüsünden uzak bir ortamda sakin bir gün geçirmek isteyen kişiler için çok ideal bir noktadır. Temiz havası ve doğası ile eşsiz manzaralar oluşturan yayla, özellikle Menteşe Bölümü’nden birçok ziyaretçi ağırlıyor. Bölgede kahve ve restaurantlar oldukça yer kaplıyor. Tek katlı ve taş yapıdan oluşan eski kahvelerde içeceklerinizi içerek manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Restaurantlar ise alkollü ve alkolsüz içecek servisleri, zengin yemek çeşitleri ile sizlere hizmet veriyor. Bölgenin en avantajlı yanlarından birisi de oldukça ekonomik fiyatlar sunmasıdır. Yayladaki restaurantların fiyatları, tatil beldelerine oranla çok daha düşüktür.

Yakın Çevre’de Görülecek Yerler

Paylaş0

Karabağlar Yayla Kahveleri           

Karabağlar Yaylası; tarımsal hareketlilik, hayvan besleyiciliği, sebze ve meyve yetiştiriciliği, yazlık ve kışlık ihtiyaçların karşılandığı bir yer dinlence ve eğlence mekanı, kültürel ve ekonomik hareketliliğin merkezi olma özellikleriyle Muğla’da öne çıkmış bir bölgedir. Bu bölge Muğla’ya üç km uzaklıkta ve rakım olarak alışıldık yayla kavramının aksine daha aşağıdadır.Yaylada yurt olarak adlandırılan ailelere ait parseller vardır ve bu yurtlar, mülkiyetinde oldukları ailelerin lakaplarıyla anılır.
Karabağlar Yayla Kahveleri ise; Karabağlar yaylası içinde bakkalı, mescidi, lokantası, fırını, kasabı, demircisi, berberi, tandırı, su kuyusu vb. unsurlarıyla bilindik kahve algılayışının aksine birer kültür, eğitim ve ticaret merkezi olarak yer almış yapılardır. Bu kahvelerin geneli sözü edilen eklentilerin yanı sıra konuklarını ağırlayacak açık ve kapalı alanlara sahiptir. Açık alanlar kavak, dut ve ceviz ağaçlarıyla çevrelenmiştir.
Karabağlar Yayla Kahvelerinde geçmişte ortaoyunu ve kukla gösterileri,  film gösterileri yapılmış, yağlı pehlivan güreşleri düzenlenmiştir. Yaz aylarında, kurulan pazarlara Muğla’dan gelen berber, ayakkabı tamircisi, nalbant, dondurmacı, macuncu, çitirmekçi vb. esnaflar hizmet vererek sosyal hayata canlılık katmıştır.
Kahve bünyesinde yer alan restoranlarda büryan kebabı, döş, kapama, güveç,  tavuk dolma,  tarhana vb. yemekler pişirilmiş, börekler ve köy ekmekleri yapılmıştır.
Bu kahveler kentliyi, göçebeyi, köylüyü buluşturmuş, farklı tabakada yer alan insanların birbirini tanıma zemini olmuştur. Dolayısıyla da toplumsal ve kültürel ilişkilerin şekillenmesinde etkili olmuştur. 
Karabağlar yaylasında, elli-altmış yıl öncesine kadar yirminin üzerinde kahvenin olduğu bilinmektedir. Günümüzde ise sınırlı sayıda kahve hizmet vermeye devam etmektedir.
Karabağlar kahvelerinin önemli bir bölümü Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 8.3.1989 tarih ve 608 sayılı kararına göre, 2863 sayılı yasa uyarınca tescil edilmiş, korunması gereken kültür ve tabiat varlığı olarak koruma altına alınmıştır.  Koruma altına alınan bu kahveler şunlardır: Tozlu, Ayvalı, Berberler, Keyfoturağı, Polis, Süpüroğlu, Vakıf, Hacıahmet, Cihanbeğendi, Yenikahve, Narlı, Kozlu, Kadıkahve, Kırkahve, Gökkıble, Topallar [Bağlarbaşı], Sece.
Adı geçen kahvelerden Süpüroğlu ve Keyfoturağı (Belediye bünyesinde) birer dinlenme yeri ve restoran olarak hizmet vermeye devam etmektedir. Keyifoturağı Muğla Belediyesinin mülkiyetinde, Süpüroğlu da şahıs mülkiyetindedir. Bağlarbaşı ve Sece kahveleri de faaliyetine devam etmektedir ancak bunlar yakınlıklarına rağmen Karabağlar yayla kahveleri içinde anılan kahveler değildir.

Not: Katkılarından dolayı Yrd. Doç.Dr Ali Abbas ÇINAR (MÜKÜMER) ve Esin Gençtürk GÜMÜŞ’e (Muğla Belediyesi) teşekkür ederiz.


69471,yaylajpg.png    69472,yayla-2-2jpg.png   

69473,yayla-2-1jpg.png    69474,-yayla--3-jpg.png

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır