bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir / Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Nasıl Geçer? | Forbiome

Bebeklerde Kabızlığa Ne Iyi Gelir

bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir

Bebeklerde kabızlık problemi özellikle ek gıdaya geçiş döneminde sıklıkla yaşanan bir sağlık sorunudur. Bunun nedeni ise bebeğin vücudunun katı gıdalarla yeni temas kurmasıdır. Ancak bilinçli tercihlerle doğru gıdalar seçilerek bu dönem rahatlıkla atlatılabilmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Nedir?

Kabızlık problemi, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Genellikle haftada bir veya iki kere dışkılamada yaşanan seyreklikle karakterizedir. Bununla birlikte kabızlık, yetişkinlerde kolay bir şekilde fark edilerek tedavisi yapılabilen bir durumdur. Ancak yenidoğan kabızlık problemlerinde bu sorun o kadar kolay anlaşılmamaktadır.

Bebekler, yetişkin bireyler gibi kendi sağlık problemlerini fark edip ifade edemediğinden, bu tür sorunlar onların günlük aktiviteleri gözlemlenerek anlaşılabilmektedir. Bununla birlikte kabızlığı fark etmek özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde çok daha zor olmaktadır. Bu nedenle genel olarak bebeğin fiziksel ve ruhsal durumunun gün içinde iyi gözlemlenmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

Yukarda da bahsettiğimiz üzere yenidoğan kabızlık problemini (aynı zamanda anne sütü alan bebeklerde) fark edebilmek güç olmaktadır. Bu nedenle bebeğin fiziksel ve psikolojik tepkilerine bakılarak bir varsayım da bulunmak mümkündür. Kabızlık olması halinde bebeklerde sıklıkla görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Huzursuzluk,
  • Sürekli ağlama,
  • Karında sertlik ve şişlik,
  • Bebekte iştahsızlık,
  • Karın bölgesinde kasılma,
  • Dışkının çok sert kıvamda olması,
  • Dışkılama esnasında zorlanma,
  • Bir hafta gibi bir süre ile dışkılamanın olmaması.

Bu belirtilerin bir veya bir kaçının gözlemlenmesi halinde kabızlıktan şüphelenilebilir. Bununla birlikte her bebeğin dışkılama sıklığı birbirinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle belli bir sıklık ifade edilememektir. Ancak iki veya üç günü geçen dışkılama problemleri, sindirim sisteminde bir sorun olduğuna işaret eder. Bu nedenle bebeğin dikkatli bir şekilde gözlenerek, belirtilerin izlenmesi halinde bir doktora başvurmanız gerekir.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Genellikle yenidoğan kabızlık problemleri çok sık görülmemektedir. Bunun en temel sebebi, gıda olarak bir tek anne sütünün alınıyor olmasıdır. Anne sütü laksatif ve sindirimi kolaylaştırıcı bir yapıda olduğu için bu tür sindirim sorunları ek gıda almayan bebeklerde çok fazla görülmemektedir. Ancak altıncı ayda ek gıdalara başlandığı için, bebeklerde bu gıdalara bir uyum süreci olmaktadır. Bu nedenle ek gıdaya geçişte kabızlık sorunu sıklıkla yaşanmaktadır. Aynı zamanda çocuklarda kabızlık sorunu da beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak en sık karşılaşılan bir durumdur.

Bebekler gelişim evrelerinde birkaç gün dışkılama yapmayabilirler. Bu süreç için doğal işleyen bir döngüdür. Ancak birkaç günden çok daha fazla süren ve bebekte bunun yanında diğer belirtilerin de görülmesi gibi bir durumda mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Altta yatan herhangi bir hastalığa bağlı olmadan gelişen kabızlıkların ev imkanlarında giderilmesi mümkündür. Bunlar genel olarak bazı egzersizler ve beslenme alışkanlıklarında yapılacak değişiklikleri kapsar. Bebeklerde görülen kabızlık probleminin giderilmesi için şu uygulamaları yapmanız faydalı olacaktır:

  • Egzersiz: Hareket etmek, sindirim siteminin daha hızlı çalışmasında büyük ölçüde etkilidir. Özellikle emeklemeye başlamayan bebeklerde hareketin kesinlikle sağlanması gerekmektedir. Yenidoğan kabızlık probleminde yapılabilecek egzersiz uygulaması için önce bebek rahat edebileceği bir şekilde sırt üstü yatırılır. Ardından tekrarlayan yavaş hareketlere bacaklar karna doğru hafifçe itilip geri çekilir. Bunun yanında bacaklar, pedal çeviriyormuş gibi dairesel bir şekilde hareket ettirilerek sindirim sisteminin hızlanması sağlanır.
  • Ilık Banyo: Ilık su karın kaslarının gevşemesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle kabızlık problemi yaşadığını fark ettiğiniz bebeğinize ılık bir duş aldırmanız rahatlatıcı olacaktır. Ilık banyo aynı zamanda karın ağrısını da gidermektedir.
  • Bol Sıvı Alımı: Sıvı alımı anne sütü ile beslenen bebeklerde gerekli değildir. Ancak altıncı aydan sonra görülen kabızlık problemlerinde bol su içilmesi dışkı kıvamını yumuşatmaktadır. Bu sayede dışkılama daha rahat gerçekleşebilmektedir.
  • Masaj: Bebeğin karın bölgesine hafif hareketlerle masaj yapılması, kabızlık sorununun giderilmesine etki eder. Bu masaj, kabız olan bebekte mide kısmından dairesel hareketlerle başlayarak tüm karna yapılır. Bunu daha sonra bacakların karna doğru itilip geri çekilmesi takip eder. Bu şekilde yapılan masajın sonunda bebeğin dışkılaması sağlanabilmektedir. Özellikle 2 aylık bebeklerde kabızlık probleminde bu yöntem çok işe yaramaktadır.
  • Beslenme Düzeni: Anne sütü alan bebeklerde inek sütü vb. gibi ürünlerin beslenme planından çıkarılması gerekmektedir. Bununla birlikte ek gıdaya geçiş döneminde katı gıdalar yerine bol sıvı, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme planı oluşturulması önem taşımaktadır. Aksi halde bebeklerde bağırsak tembelliği gelişebilir.

Bu uygulamaların yapılması halinde hala geçmeyen kabızlık problemi için mutlaka uzman bir hekimden yardım almanız gerekmektedir. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine gitmeniz tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde Kabız Yapabilen Yiyecekler

Genellikle anne sütü alan bebeklerde kabızlık problemi çok sık yaşanmamaktadır. Bu problem sıklıkla altıncı aydan itibaren ek gıdalara geçişte görülmektedir. Bununla birlikte vücuda alınan her besinin sağladığı bir fayda bulunmaktadır. Ancak bu besinlerin sindirilme kolaylığı, işlenme şekli farklı sorunlar yaratarak hayatı olumsuz etkileyebilmektedir. Genel olarak şu besinler kabızlık problemini tetikleyen gıdalar arasında yer almaktadır:

  • Süt ve süt ürünleri,
  • Lif yönünden zayıf olan gıdalar,
  • Aşırı çikolata tüketimi,
  • Yağlı yiyeceklerin tüketimi,
  • Pirinç ve makarna gibi nişasta ve karbonhidrat yönünden zengin gıdalar sık olarak tüketilmesi halinde kabızlık problemine neden olmaktadır.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Yenidoğan kabızlık problemlerinde tedavi genellikle altta yatan nedene bağlı olarak yapılmaktadır. Bununla birlikte hastanın bol sıvı alması sağlanarak, hafif laksatif etkili ilaçlar hekim tarafından yazılmaktadır. Ancak laksatif ilaçlar tek seferliğine rahatlamak için bir kez uygulanır. Bunun dışında hastanın lifli gıdalar alması, bol su tüketmesi ve düzenli egzersiz yapılması sağlanmaktadır. Beslenme planında süt ve süt ürünleri, lif yönünden zengin olmayan gıdalar ve nişasta, karbonhidrattan zengin gıdaların kısıtlanması gerekmektedir. Bunların yanında bebeklerde kabızlık çözümü olarak fitil uygulamaları tercih edilmektedir. Anal bölgeden uygulanan fitil tedavisi ile bebeğin dışkılaması sağlanır. Bundan sonraki süreçte yukarda da bahsedildiği üzere belirli pratiklerin uygulanması ile bu durum atlatılmaktadır.

Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Altıncı ayı geçiren bebeklerde yaşanan kabızlık problemine iyi gelen gıdalar şunlardır:

  • Kuru meyveler: Özellikle sabah kahvaltıdan önce yenilen kuru kayısı veya incir gibi kur meyveler bağırsak hareketlerinin hızlanmasında oldukça etkilidir. Bunun yerine kuru meyveler komposto olarak da tüketilebilir.
  • Su: Altıncı aydan sonra görülen kabızlık problemlerinde bol su içilmesi dışkı kıvamını yumuşatmaktadır. Bu sayede dışkılama daha rahat gerçekleşebilmektedir.
  • Lifli gıdalar: Ispanak, lahana, pancar gibi lif yönünden zengin gıdaların tüketilmesi bağırsak hareketlerini hızlandırdığı gibi düzenli bir şekilde çalışmasını da sağlamaktadır.
  • Zeytinyağı: Aç karna bir tatlı kaşığı zeytinyağı tüketmek kabızlık sorununun giderilmesi için oldukça etkili bir yöntemdir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Kabız bebek için uygulanabilecek birçok farklı rahatlatıcı yöntem bulunmaktadır. Bol sıvı alımı, çeşitli egzersiz uygulamaları ve diyetin düzenlenmesi gibi pratiklerle bu sorun büyük ölçüde giderilebilir. Ancak geçmeyen vakalarda mutlaka bir doktor yardımı almak gereklidir.

Yenidoğan bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Yenidoğan kabızlık sorunu için bebeğe yapılacak olan hafif bir masaj, ılık banyo ve fitil uygulamaları fayda sağlamaktadır. Bununla birlikte yenidoğanlar genellikle anne sütü ile beslendikleri için bu tür problemleri yaşama olasılığı çok az olmaktadır.

Kaç gün dışkı yapmamak tehlikeli?

Kabızlık probleminin var olduğunu söyleyebilmemiz için üst üste üç gün dışkılamanın gerçekleşmemiş olması gerekmektedir. Ancak bu durum bebeklerde biraz daha farklı olabilir. Yani bebekler gelişim özelliklerine göre hafta ç gün dışkılayamayabilirler. Bu durum kabızlık olarak değerlendirilmez. Ancak bir haftanın üstünde olan dışkılama sorunu için mutlaka bir doktor muayenesi gerekmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Bebeklerde kabızlık nasıl ge&#;er? Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeyler

Bebeklerde kabızlık karında sertlik oluşması ve huzursuzluk ile ortaya çıkabilir. Bebeğin kakası çok zor ve sert çıkabilir. Çıkarken de oldukça zorlayabilir. Bu durumda kabızlık bebekleri oldukça etkiler. Bebeklerde sık sık ağlama nöbetleri de görülebilir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlığın nedeni farklılık gösterebilir. Özellikle bebekler doğru bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin karın ağrısı ve huzursuzluğu olduğunda mutlaka doktoru ile iletişime geçmek lazım. Bebek anne sütü ile besleniyorsa sıvı eksikliğinden kaynaklanan kabızlık meydana gelebilir. Bebeklerde mevsim değişiklikleri de kabızlığa yol açar.

Mama ile beslenen bebeklerde mama markasını değiştirmek kabızlığı önleyebilir. Bebeklerde kabızlığın çözülmesi için bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdalar tüketilmelidir. Ayrıca püre, havuç, kayısı, elma ve çilek gibi besinler de bebeklerde kabızlık sorununu hızlı bir şekilde çözer. Bebeklerin kabızlığının çözülmesi için bol bol su içilmesi ve sıvı tüketilmesi gerekir.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlık Nasıl Geçer?

Bebeklerde kabızlık en çok görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Kabızlığı önlemek için de bazı yöntemler kullanılmalıdır. Özellikle bebekler iyi bir şekilde gözlemlenmelidir. Bebeğin kakasının ne sıklıkla çıktığı ve şekli de not edilmelidir. Bu gözlemler bebeğin doktoru ile mutlaka paylaşılmalı.

Günümüzde hazır mama ile beslenen bebeklerde anne sütü ile beslenen bebeklere göre daha fazla kabızlık görülebilir. Bebekler hazır mama ile besleniyor ise mama doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde az sıvı alımı nedeni ile kabızlık da olabilir. Bebeklerde ayaklar bisiklet çevirme şeklinde hareket ettirilir. Aynı zamanda bebeklerin karınlarına da yağ ile masaj yapılabilir. Yumuşak bir şekilde masaj uygulanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerBebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde kabızlığın giderilmesi için çoğunlukla lifli gıdaların tüketilmesi gerekir. Lifli besinler bağırsak hareketlerini arttırması ile bilinir. Bu şekilde kabızlık da giderilir. Lifli besinler çoğunlukla taze sebze ve meyvelerde bulunur. Ek gıdaya geçen bebeklerde erik, kayısı, incir, üzüm ve karpuz gibi meyveler tüketilmelidir.

Bebeklere yeşil yapraklı sebzeler ile az haşlanan karnabahar, kereviz ve pırasalar da yedirilebilir. Bu şekilde bebeklerin kabızlık sorunu da çözülecektir. Bebeklerde kabızlığın ortadan kaldırılması için besinler doğru bir şekilde tüketilmeli ve bebeklerin sıvı alımı da arttırılmalıdır. Bunun yanı sıra bebeklerin karnına masaj yapılmalıdır. Bebeklerin ayaklarını hareket ettirerek kabızlığın önlenmesi de sağlanır.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir Bebeklerde kabızlık nasıl geçer Bebeklerde kabızlığa iyi gelen şeylerKabızlık Devam Ederse Neler Yapılmalıdır?

Bebeklerde kabızlık devam ederse çok dikkatli davranılması gerekir. Anne ve babalar uzman bir hekimden de yardım almalılar.

Bebeklerde kabızlık sorunu devam eder ise bu kabızlık problemi kronik bir hal almaktadır. Kronik hale gelen kabızlık da ciddi bir hastalık belirtisi olabilir. Bu da kalın bağırsakta tıkanıklık meydana getirebilir.

Ayrıca alerji ve tiroit problemleri de ortaya çıkar. Bu durumda bebeği iyi gözlemleyerek mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir. Bebeğin yaşına göre ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde kabızlık belli belirtiler ortaya koyar. Anne sütünün dışında ek gıdaya başlayan bebeklerde kile benzeyen dışkılar ortaya çıkabilir. Ayrıca sert yapıda ve topaklar halinde dışkılar da ortaya çıkar.

Bebekler genel olarak huzursuzluk halinde ve uykusuz kalabilirler. Kabızlık sorunu yaşayan bebeklerin çoğunda iştahsızlık problemi yaşanır. Bebeklerin bağırsak hareketleri de durağan bir hal alır.

Bebeklerde Ve &#;ocuklarda Kabızlığa Ne İyidir, Nasıl Ge&#;er? Kabız Bebeklere Ne Verilir?

 Kabızlık genellikle lif bakımından çok düşük bir diyetten kaynaklanır. Bu nedenle dışkı artık bağırsakta ilerlemiyor. Kabızlığı olan bir çocuğa sahip olmak stresli olabilir ve genellikle ne yapılacağını bilmek zordur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kabızlığa Ne İyidir?

 Lif tüketimi gibi kurutulmuş meyve (kuru erik, kayısı), baklagiller (fasulye veya kırmızı, nohut, mercimek), sebze ve meyveler gibi, (pırasa, ıspanak, marul, kabak, çilek, kivi, ahududu) ya da tahıllar bu nedenle çok önemlidir. Su emme gücü sayesinde dışkı kıvamının artmasını sağlayacak ve bağırsak kasılmalarını uyaracaktır. Lifler, geçişin düzgün çalışması için gerekliyken, görünürde hiçbir besin değeri yoktur. Gaza, şişkinliğe neden olabileceği ve bazı vitamin ve minerallerin emilimini önleyebileceği için tam tahılları ölçülü olarak düşünün.

 Yüksek lifli diyet; lif yemek, düzenli bağırsak hareketini destekler. Lif bakımından zengin besinler, tam tahıllı tahıl ürünleri, sebzeler, meyveler, baklagiller, fındık ve tohumlar.

 5 yaşın altındaki çocukların günde en az 20 gr life ihtiyacı vardır. İşte bu miktara ulaşmak için neler yiyebileceğine dair bir örnek: 2 dilim tam tahıllı ekmek (5 gr), ml (1/2 fincan) baklagiller (6 gr), bir armut (7 gr) ve ml (1/2 bardak) brokoli (2 g).

 Lifin etkili olması için suya ihtiyacı vardır. Bir çocuk günde 7 ila 10 küçük bardak sıvı ( ml [3 ½ fincan] ila ml [5 fincan]), tercihen su ve süt içmelidir.

  yaş arası bir çocuğun günde en az 3 saat fiziksel aktivite yapması gerektiğini unutmayın.

Bebeklerde ve Çocuklarda Kabızlık Nasıl Geçer?

 Kabızlık çocuğunuzun karın ağrısı, şişkinlik, gaz, iştahsızlık ve sinirlilik yaşamasına neden olabilir. Kabızlığın süresine bağlı olarak onu rahatlatmanın farklı yolları vardır. Kabızlık, çocuğunuzdaki düzensiz bağırsak hareketlerinin sıklığıdır. Ayrıca dışkılar genellikle kuru, sert, geçmesi zor ve bazen ağrılıdır. Bir çocuğun bağırsak hareketi değişebilir. Dışkı yumuşak ve kolay geçebilir olmalıdır.

 Bir çocuk kabız olduğunda, ilk adım diyetlerine lif ve su eklemektir. Kuru erik, armut ve elma gibi meyveler (kabuğu ile birlikte), lif ve sorbitol (müshil özelliği olan bir şeker) içerdiklerinden özellikle bağırsak hareketlerinin sıklığını artırmaya yardımcı olabilir.

 Kabızlık devam ederse, bir doktora görünmek önemlidir. Diyet değişiklikleri ile birlikte bir müshil önerebilir.

 Bir rutin oluşturmak için çocuğunuzun her gün aynı saatte tuvalete oturmasını önerin. Çocuğunuzun ne sıklıkla bağırsak hareketleri olduğuna dair bir günlük tutmanızı öneririz. Sabah uyandığınızda iyi bir bardak temiz su, sindirim sistemi içeriğini harekete geçirmenin etkili bir yoludur.

 Kronik kabızlık tıbbi tedavi gerektirir. Diyetin değiştirilmesi sorunu çözmek için yeterli değildir. Bazı durumlarda, doktorunuz gerekirse bir uzmana görünmenizi önerebilir.

Kabız Bebeklere Ne Verilir?

 Bebeğinizin kabızlık riskini sınırlamak için ona sudan zengin bir diyet önerin. Bebek günde yaklaşık 1 litre veya 6 kg'dan fazla ise daha fazla sıvı içmelidir. Bu nedenle bebeğe olabildiğince düzenli içecek vermeyi unutmayın. Çocuğunuza, ortadan kaldırmasına yardımcı olması için magnezyum dolu bir su da verebilirsiniz.

 Masaj, kabızlık çeken bebeklerin rahatlamasında genellikle etkilidir. Huzurlu bir ortamda bebeğe iki parmağınızı karnına hafifçe yerleştirdiğiniz iki parmağınızı saat yönünde dolaştırarak masaj yapın. Sonra sırtını hafifçe ovmak için çevirin.

Çocuk ve Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nelerdir?

 Bir çocukta birçok farklı kabızlık nedeni vardır. Aşağıdakileri içerebilirler:

Yetersiz lif veya sıvı alımı,

Yetersiz fiziksel aktivite,

Alışkanlıklardaki değişiklikler (örneğin tatilde),

İhtiyaç duyduğunuzda bağırsak hareketi yapmayın,

Tuvalete gitmek için yeterli zaman yok,

Bunun neden olabileceği ağrı nedeniyle bağırsak hareketi yapmayın,

Laksatiflerin yanlış kullanımı,

Bazı ilaçları veya takviyeleri almak,

Daha yüksek stres seviyesi.

Çocuklarda kabızlığın en yaygın nedeni, neden olabileceği ağrı nedeniyle bağırsak hareketinin olmamasıdır.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir? Bebeklerde Kabızlık En Hızlı Nasıl Geçer, Neler Yapılabilir?

Bağırsak problemleri herkeste görülebilecek bir durumdur. Özellikle bebeklerde görülmesi hem anneyi hem de bebeği huzursuz etmektedir. Normal şartlarda bebeklerin tuvaleti yumuşaktır ve bağırsaklardan kolayca geçebilir. Ancak zorlanarak tuvalete çıkması kabız olduğu anlamı taşımaz. Bazen bağırsak hareketleri yavaş ya da düzensiz olabilir. Bebekler ve çocuklarda sık görülen bu durum tedavi edilmezse kronikleşme durumu vardır. Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık az sıklıkta görülür. Ancak katı gıda ve mama ile beslenenlerde daha fazla görülebilir. Böyle durumlarda anneler bebekleri adına endişe duyar ve internet üzerinden araştırmalar yaparlar. Aynı zamanda evde bebeklerine masaj yaparak durumun düzelmesini de sağlayabilirler. Buna göre; bebekler neden kabız olur? Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir, nasıl geçer?

BEBEKLERDE KABIZLIK BELİRTİLERİ

  • İştah kaybı
  • Huzursuzluk
  • Ağlama
  • Hırçınlık
  • Zor tuvalete çıkma
  • Karın bölgesinde sertlik

BEBEKLER NEDEN KABIZ OLUR?

Bebeklerin kabız olmasının birden fazla sebebi olabilir. Bunlardan bazıları;

Anne sütü yerine mama ile beslenme: Anne sütü ile beslenen bebeklerde kabızlık daha az görülür. Bunun sebebi anne sütünün sindiriminin kolay olmasıdır. Anne sütü bebeklerin bağırsak hareketlerini arttırır ve daha sık tuvalete çıkmasını sağlar.

Katı gıdaya geçiş evresi: Anne sütünden katı gıdaya geçiş evresinde bağırsaklar bu besinleri kolayca sindiremez. Bu sebepten ötürü daha sık kabız olurlar. Tuvalete çıkma sıklığı ve sertliğinde değişiklikler görülebilir. Bu durum zaman içerisinde değişebilir, düzelebilir ya da daha ileri seviyeye çıkabilir.

Liften eksik beslenme: Ek gıdaya geçen bebeklerde beslenmeden kaynaklı bir takım problemler görülebilir. Bu sebepten bol sıvı, su ve yüksek lifli gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Püre, havuç, kayısı, ezilmiş elma, çilek gibi besinler bebeklerde kabızlık durumunu çözecektir.

Az sıvı ya da su tüketimi: Bol su tüketimi bebeklerin kabız olma ihtimalini düşürür. Kolay tuvalete çıkılmasını sağlar. Bu durumda bebekler rahat eder.

BEBEĞİNİZ KABIZ OLDUYSA NELER YAPMALISINIZ?

  • Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapılır. Bu durum bağırsakların kolayca hareket etmesine yardımcı olacaktır.
  • Bebek masajı yapılabilir. Bağırsak fonksiyonlarının çalışmasını sağlar.
  • Sıcak bir banyo bebeğin kolay dışkılamasını sağlar. Banyo sırasında da masaj iyi gelecektir.
  • Anüsün dış tarafında krem ya da vazelin sürmek iyi gelecektir.

Bebeklerde kabızlık birtakım hastalıkların başlangıcı olarak da bilinir. Gıda alerjisi veya zehirlenmesi gibi durumları tetikleyebilir. Metabolizma bozukluğu ya da doğuştan gelen hastalıkların habercisi de olabilir. Bu durum ihmal edilmemeli, mutlaka doktora kontrol ettirilmelidir.

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NEDEN OLAN ETKENLER

  • Endokrin hastalıklar
  • Sinir sistemi bozuklukları
  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Kalsiyum yüksekliği
  • Potasyum azlığı
  • İnek sütü alerjisi

BEBEKLERDE KABIZLIĞA NE İYİ GELİR?

Bebeğe ılık suda banyo yaptırmak kasların gevşemesine neden olur, bu durumda bebek rahatlar. Banyo sırasında ılık suyun içine kısa süreliğine oturtmak da etkili olacaktır.

Bebeğin poposuna vazelin veya gliserin sürülebilir.

Bebeğe egzersiz yaptırmak iyi gelecektir.

Bebeklere masaj yapılması iyi bir yöntemdir. Bebeğin karın bölgesine yarım ay hareketlerinin yapılması bağırsak hareketlerini hızlandırır.

Kabızlık neden olur? Kabızlığa ne iyi gelir ve nasıl geçer? Kabızlığı anında kesen yöntemler!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir