refleksoloji masajı nasıl yapılır / Refleksoloji Nedir ve Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanır? - Çam Termal Otel

Refleksoloji Masajı Nasıl Yapılır

refleksoloji masajı nasıl yapılır

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji; ayak, el ve kulaklar ile bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavi edilmesi için bu kısımlarda bulunan özel refleks noktalarına basınç yapılarak uygulanan bir destekleyici tedavidir. Refleksolojinin 5000 yıl önce ilk defa Çin’de uygulanmaya başladığı düşünülmektedir. 20. yüzyıla gelindiğinde ise Dr. William Fitzgerald ayakta yer alan bazı noktalar ile organların bağlantılı olduğunu keşfetmiştir. Bu keşiften yola çıkrak el ve ayaklarda bulunan bu noktaları haritalandıran fizyoterapist Eunice Ingham da tedavinib temellerini atmıştır. Günümüzde ise tamamlayıcı, destekleyici ve güvenilir bir alternatif tıp uygulaması olarak yaygın bir şekilde uygulanmaktadır. Tedavi; nörolojik hastalıklar, ağrılar, cinsel rahatsızlıklar, anksiyete ve depresyon gibi birçok sağlık probleminde destek olarak kullanılabilir.

Refleksoloji Noktaları Nelerdir?

El, ayak ve kulaklarda yer alan refleksoloji noktaları vücutta yer alan bazı organlara, sistemlere ve kemiklere etki etmek için kullanılır. Bu yüzden, organ ve sistemler için tedavi sağlamak için el ve ayakların alt, üst ve yan kısımları ile kulakların gözle görülebilen bazı noktalarına masaj yapılır. Refleksoloji tedavisi ayak, el ve kulaklardaki refleks noktalarını mevcut haritası üzerinden bularak uygulanması ile yapılır. Organ ve sistemlerin etki sağladığı noktaların en geniş olduğu yer ise ayaklardır. Vücudu dikey şekilde temsil eden sağ ve sol ayaklarda değişik organlar uyarılır. Başta kalp olmak üzere vücudun sol kısmında yer alan tüm organlar sol ayakta, karaciğer ve benzeri sağ kısımda bulunan organlar ise sağ ayakta temsil edilir. Elde bulunan refleksoloji noktaları ise on basınç alanından meydana gelir.

Organlar, kemikler ve sistemler ile el, ayak ve kulakların bağlantılı olmasını ise sinir uç noktaları sağlar. Refleksoloji ile sinir uçlarına el ve parmaklarla basınç veya ovma işlemleri yapılması elektrokimyasal bir uyarı meydana gelmesini sağlar. Nöronlar ise bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara iletir ve uyarır.

Refleksoloji Nasıl Uygulanır?

Reflexology masajı diğer masaj türleri ile benzerlik gösterse de uygulanırken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Bu anlamda refleksoloji merkezi ve ilgili klinikte yapılan bu masajların mutlaka konusunda eğitim görmüş refleksoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Dikkat edilecek diğer unsur ise doğru refleks noktalarının belirlenmesidir. El, ayak ve kulaklarda yer alan sinir uçları değişik organ ve sistemlerle ilgilidir. Bilhassa spesifik hastalıkların tedavisinde destek olmak için yapılan masajlardan etkin sonuç alınabilmesi ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulamaktan geçer. Bu yüzden doğru sinir noktalarını belirleyerek işlem yapmak refleksoloji uygulamalarının temelini oluşturur.

Tedavi için ilk olarak hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve hastalığın türü değerlendirilir. Refleksiyon masajı bu uygulamalar için özel olarak tasarlanan koltuklarda yapılır. Genellikle ayaklar üzerinde yapılan işlemler ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılması sonrası başlar. Refleksoloji uzmanları bu süre içinde ayakların yapısı ve hastada bulunan hastalıklar ile lgili değerlendirme de bulunabilir. Refleks noktaları tespit edildikten sonra el ve parmaklar ile bazı teknikler kullanılarak bu noktalara basınç uygulanır. İşlem parmaklar dışında ahşap çubuklar kullanılarak da yapılabilir. Yapılan masaj hastaların sağlık durumu, hastalığın çeşidi ve masaj yapılan alana göre 10 - 45 dakika aralığında uygulanabilir.

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksoloj tedavisinin hasta için zihinsel ve fiziksel olarak sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağrı ve acı hissini hafifletir.
  • Vücuttaki endorfin üretimini artırarak rahatlama sağlar.
  • Ruhsal veya fiziksel sebeplerden dolayı gelişen uykusuzluk ve yorgunluğu azaltır.
  • Kronik veya kronik olmayan hastalıklar için yapılan tedaviyi destekler.
  • Anksiyete ve stresi hafifletmede yardımcı olur.
  • Lenf dolaşımını hızlandırarak vücutta detoks etkisi sağlar.
  • Bağışıklık sistemini uyararak vücudu hastalıklardan korur.
  • Kan dolaşımını ve kan basıncını düzenler.
  • Vücut sağlığı için yararlı olan hormonların artmasını sağlar.
  • Dolaşım, boşaltım, sinir ve dolaşım sistemini uyarır.
  • Vücutta biriken toksinleri azaltır.
  • Migren ve baş ağrılarını hafifletir.
  • Zihinsel fonksiyonları harekete geçirerek konsantrasyonu artırır.
  • Eklem hareketliliğini sağlar.
  • Adet öncesi oluşan şikayetleri ve adet sancılarını hafifletir.

Refleksoloji Nedir?

Ayak refleksolojisi masajı, plantar fasiit, ayak bileği yaralanmaları ya da gün içinde spor ya da ayakta iş yapmak durumunda olan kişiler için rahatlatıcı ve terapötik bir yöntemdir. Refleksoloji masajında terapisti, ayak, bilek ve bacağınıza masaj uygular. Bu sadece ayak parmağı ağrısı, ayak bileği ağrısı, plantar fasiit ve yaygın artrit formlarının hafifletilmesine yardımcı olmaz, aynı zamanda tüm vücuttaki stres ve kaygıları azaltabilir. Buna ek olarak, çeşitli esnetme hareketleri de faydalı olabilir.

Refleksoloji masajı uygulanmasında öncelikle ayaklara basınç uygulanarak hastanın verdiği tepkiler ölçülür. Bu sayede hastanın ayaklarındaki sorunlu bölgeler tespit edilir ve nasıl bir masaj uygulanması gerektiği belirlenir. Ayaklarda vücudun her bölgesine sinyal gönderen noktalar bulunmaktadır. Ayaklara uygulanan masaj ile vücudun çeşitli bölgelerine sinyaller göndererek hem ayakların hem de tüm vücudun rahatlaması sağlanır. Refleksoloji masajı ortalama 30 dakika sürer.

Refleksoloji noktaları ve alanları nelerdir?

  • Refleksoloji teorisinde ayakların, ellerin ve kulakların üzerindeki noktalar ve alanlar spesifik organlara, kemiklere ve vücut sistemlerine karşılık gelir. Uygulayıcılar, tüm vücuttaki organları ve sistemleri etkilemek için ayaklara ve ellere (alt, yan ve üst) ve kulağa (her ikisinin de parmağın ulaşabileceği ve dışarıya çıkabileceği şekilde) masaj uygular.
  • Vücut sistemlerinin birbirine nasıl karşılık geldiğini göstermek için refleksologlar refleksoloji “haritalar” kullanır. Bu haritaya göre her ayak vücudun dikey bir yarısını temsil eder:
  • Sol ayak; vücudun sol tarafına ve orada bulunan tüm organlara, kalbe vs. etki eder.
  • Sağ ayak; vücudun sağ tarafına ve orada bulunan tüm organlara karşılık gelir. Örneğin, karaciğer vücudun sağ tarafındadır ve bu nedenle karşılık gelen sinyal alanı sağ ayaktadır.
  • Refleksoloji uzmanı genel ya da bölgesel etkide yaratmak için ayaklar, eller veya kulaklardaki belirli noktalara odaklanabilir. Örneğin, zaman sınırlı olduğu ve kişinin gerçekten rahatlaması gerektiği durumlarda, refleksoloji uzmanı kulakları üzerinde çalışmayı seçebilir.
  • Spesifik tekniğe bakılmaksızın, refleksoloji teorisi uygulayıcının sinir sistemindeki tıkanıklığı veya stresi azaltmak ve vücudun enerjisini dengelemek için refleksoloji masajından faydalanılır.

Refleksoloji nasıl uygulanmaktadır?

Refleksoloji Masajı

Refleksoloji masajında vücuttaki her organın ayaktaki bir sinir dokusuna denk gelir. Hastanın genel sağlığını düzeltmek için ayaktaki bu noktalara masaj uygulanarak iç organlar da dahil olmak üzere tedavi olması sağlanır.

Refleksoloji masajının süresi ortalama olarak 30 ila 45 dakika arasında değişiklik gösterir. Ayrıca Refleksoloji masajı kişiye özel olarak yapıldığı için herkese farklı şekilde uygulanır. Masaj planırken hastanın yaşı, hastalığın türü, hastanın fiziksel ve psikolojik sağlığı dikkate alınarak uygulanacak noktalara karar verilir.

Refleksoloji masajı nasıl yapılır?

İyi bir refleksoloji ayak masajı; baş ağrısı, uykusuzluk, kronik yorgunluk, baş dönmesi gibi pek çok semptomun hafifletilmesine yardımcı olmanın yanı sıra karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi birçok iç hastalığın altında yatan nedeni tedavi etmeye de yardımcı olur. Yüksek tansiyon da refleksoloji masajı ile tedavi edilen sorunların başında gelir.

Uygun refleksoloji teknikleri kullanıldığında, sahip olabileceğiniz en keyifli deneyimlerden birisini yaşarsınız. Uygun bir ayak masajı, ben güçlü stres tedavileri arasındadır. Tüm vücudu rahatlamanın en iyi yollarındandır.

Uygun bir ayak masaj tekniğinde bazı temel unsurlar bulunur:

  • Eller ve ayaklar temiz olmalıdır.
  • Ayakların gıdıklanmasını önlemek için masaj sıkıca bastırılarak uygulanmalıdır.
  • Ağrıya neden olmamak için doğru noktalara masaj uygulanmalıdır.
  • Ayak masajına ayak bileklerinden başlanmalıdır.
  • Ayak bileği boyunca uzanan tüm bağları ve sinirleri gevşetilmelidir.
  • Ardından ayak tabanına geçilmelidir.

Refleksoloji ile sorularınızla ilgili bilgi almak için hemen bizi arayın. 444 76 86

Evde refleksoloji nasıl yapılır, ayak refleksolojisi evde nasıl uygulanır? Kendi kendine refleksoloji teknikleri nelerdir?

Refleksolojinin faydalarından haberdar olunsa da zaman ayırıp bir uzmana gidilemeyebilir. En sağlıklısı ve uygunu bir uzmanın refkeksoloji uygulaması olsa da kişiler bazı teknikleri kullanarak kendi kendine refleksoloji yapabilir. Kişiler bununu için bir zaman ayıramıyorsa evde de kısa seanslarla kendi kendine refleksoloji uygulamaları yapabilir. Vücudumuzda el ayak, yüz ve kulaklarda yer alan refleksoloji noktalarını ve basınç uygulanması gereken hareketleri öğrenmemiz evde refleksoloji yapabilmemiz için yeterli olacaktır.

Evde refleksoloji masajı nasıl yapılır?

Vücudumuzda bulunan sinir uçlarının yaklaşık 7.000 kadar büyük bölümü ayak tabanlarımızda bulunur. Ayaklarımız bununla beraber tüm sinir uçlarının sonlandığı bölgedir. Ayaklar gün boyunca kapalı kalır ve çok fazla yorulur. Bu durumlara maruz kalan ayaklarımızı rahatlatmamız oldukça önemlidir. Bizler de sürekli ihmal ettiğimiz ayaklarımızı kısa bir süre ayırarak rahatlatmaya çalışabiliriz. Kendi kendine refleksoloji teknikleri uygulayarak evde refleksoloji masajı yapmak mümkündür. Evde kendimiz için kısa bir zaman ayırarak refleksoloji teknikleri uygulayabiliriz. Ayak refleksolojisini uygulamadan önce bir rahatlatıcı yağ hazırlanabilir:

  • 3 çay kaşığı saf sızma zeytinyağı
  • 2 çay kaşığı susam yağı
  • 2 damla lavanta yağı
  • 2 damla papatya yağı
  • 1 damla ıtır esans yağı

Tüm bu malzemeler hep birlikte karıştırılır ve ayak refleksoloji yağı elde edilir. Eller ve ayaklar önce çok güzel bir şekilde temizlenir ve iyice kurulanır. Daha sonrasında bu yağ ile refleksoloji noktalarına masaj uygulayabilirsiniz.

Ayak refleksoloji uygulaması evde nasıl yapılır?

Ayak refleksoloji tekniklerini evde kendi el ve ayaklarınızda uygulamanız çok kolaydır ve rahatlatıcı olacaktır. Refleks bölgeleri refleksoloji uygulaması için tam olarak beş basınç tekniği mevcuttur:

  • Başparmak hareketi
  • Sıvazlama hareketi
  • Ovma hareketi
  • Parmak hareketi
  • Sıkma hareketi

İlk olarak ayaklarınız uzatabilecek bir yere oturmanız gerekir. Oturduğunuz yerde kollarınız ve ayaklarınız rahat edecek şekilde uzatabilirsiniz. Bir bacak kucağınıza doğru çekin ve diğer bacağı da uzatın. Ayak refleksoloji teknikleri içinde en önemlisi ayağın üst tarafının ovulmasıdır. Ayak parmaklarından başlayarak bileklere doğru ilerleyin. Sonrasında ise bileklerden tekrar ayak parmaklarınıza doğru ovun ve bunu 5 kez tekrar edin. Ayak topuğunuzu kavrayarak sağa ve sola doğru bir kaç kez yavaşça döndürün, böylece bilekte oluşan sertleşmeyi azaltabilirsiniz. Ayağın arka bölümünde bulunan kemeri sıkıca kavramanız ve diğer el ile ayak başparmağınızı ovarak çekmeniz gerekir. Sonrasında bu işlem tek tek diğer parmaklara da uygulayın. Son olarak ayak kemerini bilek kısmından ayak parmaklarına doğru sert bir şekilde bastırılarak ileriye ve geriye doğru ovun. Bu işlemde 5 kez tekrarlayın. Bunun yanı sıra refleksoloji el ve ayak haritası oluşturarak daha kapsamlı bir refleksoloji uygulaması yapabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Refleksoloji Nedir? Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanmalıdır?

Destekleyici tedavi yöntemi olarak kullanılan refleksoloji masajı halk arasında ayak masajı olarak bilinse de vücudun farklı bölgelerinde de uygulanmaktadır. Belli noktalara basınç uygulayarak sinirleri uyarmayı sağlayan refleksoloji teröpatik bir yöntem olduğu için kişilerin rahatlamasını sağlamaktadır. Kan akışını artıran ve merkezi sinir sistemini güçlendiren yöntem günümüzde hem pek çok hastalığın tedavisine ek olarak hem de cerrahi operasyonların ardından uygulanmaktadır.

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji; ayak, el ve kulaklarda bulunan özel refleks noktalarına basınç uygulayarak bu noktalarla bağlantılı olan organ ve sistemlerin tedavi edilmesini amaçlayan bir yöntemdir. İlk kez 5000 yıl önce Çin’de uygulanmaya başladığı düşünülen refleksolojinin uygulandığına dair ilk kanıt ise Mısır papirüslerinde ortaya çıkmıştır. 20. yüzyılda ise Dr. William Fitzgerald ayakta bulunan bazı noktalarla organların bağı olduğunu keşfetmiş, el ve ayaklarda bulunan noktaları haritalandıran fizyoterapist Eunice Ingham ise refleksolojinin temellerini atmıştır. Refleksoloji; tamamlayıcı, destekleyici ve güvenilir alternatif tıp yöntemlerinden biri olarak günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Refleksoloji uygulamaları nörolojik hastalıkların; ağrılar gibi fizyolojik rahatsızlıkların; cinsel rahatsızlıkların; anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavilerine destek olmaktadır.

Refleksoloji Noktaları

El, ayak ve kulaklarda bulunan refleksoloji noktaları vücutta bulunan belli organlara, sistemlere ve kemiklere karşılık gelmektedir. Bu anlamda, organ ve sistemler üzerinde etki yaratabilmek amacıyla el ve ayakların alt, üst ve yan bölümlerine; kulakların ise gözle görülebilen noktalarına masaj uygulanmaktadır. Refleksoloji ayak, el ve kulaklardaki refleks noktalarının haritaları üzerinden uygulanmaktadır. Organ ve sistemlerin yansıdığı noktaların en geniş olduğu bölüm ayaklardır. Vücudu dikey olarak temsil eden sağ ve sol ayaklarda farklı organlar uyarılmaktadır. Kalp başta olmak üzere vücudun sol tarafından bulunan tüm organlar sol ayakta, karaciğer gibi sağ tarafta yer alan organlar ise sağ ayakta temsil edilmektedir. Eldeki refleksoloji noktaları ise on basınç bölgesinden oluşur.

Organlar, kemikler ve sistemler ile el, ayak ve kulakların birbiri ile bağlantı içinde olması ise sinir uç noktalarıyla mümkün olmaktadır. Sinir uçlarına el ve parmaklarla yapılan basınç ya da ovma işlemleri elektrokimyasal uyarı açığa çıkarmaktadır. Nöronlar da bu uyarıyı sinir uçlarının bağlantılı olduğu organlara ulaştırmakta ve onları uyarmaktadır.

Refleksoloji Masajı

Vücudun kendini tedavi etme ve iyileştirme fonksiyonunu ortaya çıkaran el, kulak ve ayak refleksoloji uygulamaları özel masaj tekniklerine dayanmaktadır. Uygulamadan önce alanında uzman hekimler kişilerin genel sağlık durumunu değerlendirmektedir. Buna uygun olarak ayak, kulak ya da el refleksoloji masaj uygulaması seçilmektedir. Kişilere göre planlanan masaj uygulamaları çeşitli farmakolojik tedavilere destek olmak amacıyla da yapılmaktadır. Tıbbı tedavilerin yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyona yardımcı olan refleksoloji masajları hem ağrıların azalmasını hem de egzersizlerin çok daha kolay yapılmasını sağlamaktadır.

Refleksoloji uygulamaları genellikle ayak üzerine yapılmaktadır. Bunun en önemli nedenlerinden biri ayaklardan çok fazla sinir geçmesidir; beyin, akciğer ve karaciğer gibi iç organların, kas ve iskelet sisteminin ve endokrin bezlerinin sinir uçları ayakların farklı bölümlerinde yer almaktadır.

Her yaş grubuna uygulanabilen refleksolojiden yalnızca hastalıkların tedavisinde değil sağlığı korumak amacıyla da faydalanılmaktadır. Bununla birlikte hamileliğinin ilk üç ayı içinde bulunan kadınlara, kan damarlarında pıhtı görülen kişilere, kalp krizi riski bulunan hastalara, enfeksiyon ve ateş görülen hastalara refleksoloji masaj uygulamaları tavsiye edilmemektedir.

Refleksoloji Nasıl Yapılır?

Diğer masaj uygulamalarıyla benzerlik gösteren refleksoloji masaj uygulamalarında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Refleksoloji merkezleri ve ilgili kliniklerde uygulanan masajların mutlaka bu konuda eğitim almış refleksoloji uzmanları tarafından yapılması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise doğru refleks noktalarının belirlenmesidir. El, ayak ve kulaklarda bulunan sinir uçları farklı organ ve sistemlerle bağlantılıdır. Özellikle spesifik hastalıkların tedavilerine destek olmak amacıyla uygulanan masajların etkili olabilmesi için ilgili organların refleks noktalarına baskı uygulamak gerekmektedir. Bu anlamda, doğru sinir noktalarını belirlemek refleksoloji uygulamalarının temelini oluşturmaktadır.

Hastaların yaşı ve genel sağlık durumu ile hastalığın türü değerlendirildikten sonra uygulanan refleksiyon masajı genellikle bu uygulamalar için özel olarak tasarlanan koltuklarda gerçekleştirilmektedir. Sıklıkla ayaklar üzerinde yapılan uygulamalar ayakların tamamen ovalanması ve ısıtılmasıyla başlamaktadır. Refleksoloji uzmanları bu başlangıç sürecinde ayakların yapısı ve rahatsızlıklarla ilgili değerlendirme de yapabilmektedir. Ayakların refleks noktaları belirlendikten sonra el ve parmakların kullanıldığı çeşitli tekniklerle bu noktalara basınç uygulanmaktadır. Bu uygulama parmakların yanı sıra ahşap çubuklarla da yapılmaktadır. Masaj uygulamaları hastaların sağlık durumu, hastalığın türü ve masaj uygulanan bölgeye göre 10 dakika ila 45 dakika arasında sürmektedir.

Refleksoloji Faydaları Nelerdir?

Refleksolojinin zihinsel ve fiziksel faydaları şu şekildedir:

  • Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olmak,
  • Ağrı ve acı hissini azaltmak,
  • Endorfin üretimini artırarak vücudun rahatlamasını sağlamak,
  • Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı uykusuzluk ve yorgunluğu azaltmak,
  • Kronik ya da kronik olmayan hastalıklarda uygulanan tedaviyi desteklemek,
  • Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırmak,
  • Kan dolaşımını düzenlemek,
  • Kan basıncını düzenlemek,
  • Vücut sağlığı için faydalı hormonları artırmak,
  • Vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini uyarmak,
  • Dolaşım, boşaltım, sinir ve dolaşım sistemini uyarmak,
  • Vücutta bulunan toksinleri azaltmak,
  • Migren ve baş ağrılarının şiddetini azaltmak,
  • Zihinsel fonksiyonları uyararak konsantrasyonu artırmak,
  • Eklem hareketliliğini artırmak,
  • Adet öncesi semptomları ve adet sancılarını azaltmak.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır