kağıt hamuru ile yapılan çalışmalar / Paper Mache Nasıl Yapılır? | Kolay Kağıt Hamuru Tarifi [16 Adımda] | homify

Kağıt Hamuru Ile Yapılan Çalışmalar

kağıt hamuru ile yapılan çalışmalar

Atık Kağıtlardan Sanat Yapmak: Paper Mache

Merhaba, Paper Mache denince büyük ihtimalle bir çoğunuz nasıl bir uygulama olduğunu merak etmişsinizdir. Aslında Paper Mache dediğimiz uygulamanın bildiğimiz ilkokullarda, ortaokullarda çocuklarınızın veya sizlerin yapmış olduğu kağıt hamuru çalışmaları olduğu aklınıza gelmemiş olabilir. Bizlere okullarda bu çalışma ile daha çok maske yaptırırlardı, herkes birbirinin yüzünden kalıp alırdı, güle oynaya yapardık maskelerimizi. Şimdi bu uygulama o kadar çok gelişmiş ve çeşitlenmiş ki heykeller, dekoratif bardaklar, tabaklar, biblolar yapılıyor. 

paper mache

Kağıt ile yapılabilecek bir başka sanat çeşidine de değinmiştik bir kaç yazı önce.Papier Atelier'in 3 boyutlu modellemeler ile yaptığı heykelleri görünce hayran kalmış, kağıttan ne harikalar yaratılabiliyormuş meğer demiştik yine.. Bu yazımızda da kağıt ile yaratılabilecek muhteşemlikler dizisine bir yenisini daha ekliyoruz. Kağıt bizlere yapabileceklerimiz için ham maddeyi sağlıyor, gerisi yaratıcılık.

Bu arada kağıt hamuru Antik Mısır çağlarında da Mumyaların yüzünü kaplayan o enteresan maskelerin yapımda kullanılıyormuş. Tabi ki o zamanlar kağıt olmadığı için bu hamurun hammaddesi papirusmuş :)

seafoodplus.info

Madem kağıt hamurundan Mumya maskelerine girdik, Antik Mısırdaki bu maskeler hakkında kısa bir bilgi vermeden de geçmeyelim o zaman. Sonra konumuza döneceğim, söz. Mumyalarda bu tür maskeler kafa ve göğüs bölgeleri için hazırlanırmış. Bunlar Eski Mısır inancında mumyanın yüzünü korumanın yanında, kaybolacak olan yüz hatlarının bir yedeği olması için mezarlara eklenirmiş. Altından yapılmış, kakma veya taş mumya maskeleri ise egemen sınıfa ait mumyaları temsil etmekteymiş. Sıradan insanların mumya maskelerinde papirüs, keten ve diğer daha az maliyetli ürünler kullanılırmış. Bir mumya yapımının o zamanlar için maliyeti düşünüldüğünde böyle olması tabi ki normal.

Bu kısa bilgiden sonra biz de evimizdeki gazete kağıtlarımızdan, atık kağıt parçalarımızdan, az maliyetle neler yapabileceğimizi öğrenelim. Kendimizi ilerlettiğimiz zaman biz de mumyalara yapılanlar kadar harika maskeler ortaya çıkarabiliriz belki, neden olmasın? Nasıl yapacağımıza gelecek olursak bu işin 2 temel tekniği bulunuyor. Ya kağıtları bildiğimiz hamur haline getirdikten sonra istenen şekil veriliyor, ya da şerit şerit kesilmiş kağıtlar tutkallı suya batırılarak istenen obje bu kağıtlarla kaplanıyor. Her ikisi de çok güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. Ne yapmak istediğinize ve hayal günüze bağlı olarak hangisini yapacağınız tamamen size kalmış. Ben size her iki yöntemi de anlatıp görsellerini paylaşacağım.

kagıt hamuru yapım

Birinci yöntem: Kağıt hamuru 

Gerekli olan malzemeler;

  • Un 
  • Su
  • Gazete kağıdı veya peçete
  • Tutkal

Yapacağınız modele yetecek kadar gazete kağıdını bir leğenin içinde suda yumuşatıp parçalayın. Peçetenin yumuşaması daha kolay olur. Deneyimledikçe hangi tür kağıt kullanacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Parçalanmış kağıdı suyuyla birlikte bir kazana-tenekeye koyup dakika karıştırarak kaynatın. Uygun bir kaba boşaltarak soğumaya bırakın. Soğuyunca avuç avuç alıp suyunu sıkın ve bir naylon torbaya koyup ufalayın. Ufalanmış kağıda beyaz tutkal ve un katıp ucu enli bir bıçak ile ezerek hamur haline getirin. Naylon torba içinde muhafaza edin. Kullanmaya başlıyacağınız zaman yine yeteri kadar tutkal ile yoğurun. Hamurun kıvamının tıpkı ekmek hamuru gibi olması gerekiyor. Ne cıvık olacak ne katı. Kağıdın içindeki sert parçacıkları da iyice eritmeniz lazım. Özellikle detay çalışmalarda hamurun iyice erimesi gerekiyor. Zamanla kağıt hamurunu kullandıkça kıvamını kendiniz belirleyeceksiniz. Eğer basit bir model yaparsanız ve becerirseniz hamurun şekil alma yetisine hayran kalıp devam edeceksiniz. İlk başta zor modeller ile başlamak isteğiniz sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Yapacağınız modelin iskeletini oluşturmak için tel, strafor gibi malzemeler de kullanabilirsiniz. Kağıt hamurunu telin üzerine makara ipi ile sararak kaplayın. Ufak modellerde yarım cm kalınlık yeterli olacaktır. Yapmak istediğiniz modelin kabaca ilk şeklini vermeye çalışın. Sonra modeli güneşte veya sıcak bir yerde kurumaya bırakın ve bekleyin. Suyunu kaybettikçe dış kabuk sertleşecek, hamur heykel gibi işlenebilecek kadar kuruyunca modeli şekillendirmeye devam edin. Aşama aşama yavaş yavaş modeliniz oluşacak. Acele etmeyin. Tabi isterseniz bu ayrıntılarını işlemek için hamurun kurumasını beklediğiniz sürede başka bir çalışma yapıp hem elinizi hamura alıştırır hem de sabırsızlığınızı yenebilirsiniz. Bu yöntemle maskeler, küçük biblolar veya daha büyük heykeller yapabilirsiniz. Zamanla el becerinizi ve kendi yöntemlerinizi geliştirdikçe daha modellerinizi de çeşitlendirip geliştirebilirsiniz. 

seafoodplus.info

Aşağıdaki gibi bir avize yapmak için balonu şişirip etrafını kağıt hamuru ile düzgün ve eşit bir biçimde kaplamanız gerekiyor. Kapladıktan sonra da tutkal ile üzerinden geçerseniz daha sağlam olacaktır. Bunu da yine kurumaya bırakıyorsunuz ve sonrasında balonu patlatarak kalıbı çıkarıyorsunuz. İsterseniz boyayıp renklendiredebilirsiniz.

kağıt hamurundan lamba

papermache unicorn

İkinci yöntem: Gazete kağıdı ile kaplama

Bu yöntemde ihtiyacınız olan öncelikle kağıt ile kaplamak için seçtiğiniz objeniz. Sonrasında kullanacağınız malzemeler yine gazete kağıdı, su ve tutkal, bu sefer hamur yapmayacağımız için una gerek yok. 

Öncelikle su ve tutkalı yarı yarıya ayran kıvamına gelecek şekilde bir kapta karıştırıyorsunuz. Sonrasında gazete kağıtlarını şerit şerit keserek hazırlıyorsunuz. Bu şeritleri hazırlamış olduğunuz suya batırıyorsunuz, iki parmağınızın arasında fazla suyunu akıtıyorsunuz ve kaplamak istediğiniz malzemeyi sarmaya başlıyorsunuz. kaplayacağınız malzemeti 3 yada 4 kat kaplamanız yeterli olacaktır. Bu katları karıştırmamanız için de bir kat yatay bir kat dikey olarak kaplamanız size yardımcı olacaktır. Kaplama işleminden sonra bir gün kadar dokunmadan kurumaya bırakın. Parçanın büyüklüğüne göre kuruma süresi de değişecektir. Kapladığınız parçayı kuruduktan sonra akrilik boya ile boyayabilirsiniz. Bence bu yöntemle yapılan parçaların gazete kağıdı görüntüsünde kalması daha hoş duruyor. Bunun için de üzerini sadece verniklemeniz yeterli olacaktır. Ya da boyayı suluboya kıvamında sulandırarak, kağıt üzerinde opak bir görüntü oluşmasını sağlayabilirsiniz. Böylece hem renkli olur hem de yazılar kaybolmaz :) 

kağıt hamuru heykel

seafoodplus.info

Son olarak artık işi iyice abartmış, dinazor ve yaratık kafaları yapmaya bayılan bir yabancı sanatçıyı da bilginize sunalım. 

seafoodplus.info

paper mache dragon

Not: Kaynak olarak seafoodplus.info  yazısından yararlanılmıştır.

 Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? 

Kağıt hamuru ile antika görünümlü dekoratif kase yaptım, sonuç beklediğimden çok daha iyi oldu. Bu tarz dekoratif kaseler yabancı sitelerde inanılmaz pahalıya satılıyor. Her zaman olduğu gibi tüm aşamaları detayları ile anlatacağım, sizlerde kağıt hamuru ile kase yaparsanız sonuçları benimle paylaşmayı unutmayın.

İtiraf ediyorum biraz emek ve zaman istiyor, ama sonuç harika oluyor. Kağıt hamurunun verdiği dokuyu başka bir şey ile veremiyorsunuz, o yüzden bu zahmete değer diye düşünüyorum 😊

Kağıt hamurundan kase yapımı
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Hadi başlayalım!

Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? 

Kağıt hamuru için gerekli malzemeler 

  • adet yumurta kolisi (15'li)
  • 1 su bardağı tutkal (ml)
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (çiçek yağı)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı tuz

Kağıt Hamuru Yapımı 

Kağıt hamurunu yapmak için farklı bir kaç tarif denedim, şuan için en iyi tarif bu, kolay şekil vermek ve hamurun parçalanmaması için, mutlaka bu tarifi deneyin derim. 

Öncelikle ilk adım yumurta kolilerini ufak parçalara bölün, ben önce makas ile kesmeyi denedim fakat elim acıdığı için yırtarak devam ettim. Bir kabın içerisine ufak ufak parçalara böldüğünüz kağıtların üzerine sıcak su ilave edin ve bir müddet yumuşaması için bekleyin.

Daha sonra mutfak blenderı ya da mutfak robotu ile iyice ufak parçalara ayırın. Suyunu sıkmak için ben kumaş parçası kullandım, ince tülbent ile sıkabilirsiniz. Olabildiğince fazla suyunu sıkın ve sıktığımız kağıtları bütün halde bırakmıyoruz, tekrar parçalara ayırıp köşede bekletin. 

Karışımı hazırlamak için tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın, ardından sıktığımız kağıtları azar azar karışıma ekleyip eliniz ile hamur yoğurur gibi karıştırın. Çok sert olmayan yumuşak bir kıvamda olmalı.

Hamuru hemen kullanmayacaksınız poşete sarıp hava almayacak şekilde bir iki gün saklayabilirsiniz ama benim tavsiyem çok bekletmeden kullanın.

   

Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Kağıt Hamurundan Kase Yapımı 

Video ekledim, önce video izleyip sonra yazdıklarımı okursanız çok daha iyi anlamış olursunuz. Plastik bir kabın arkasını biraz yağladım, ve kağıt hamurundan parçalar alıp şekil vermeye başladım. Kaseyi kapladığınız kalınlık çok ince olmamalı, yağdıktam sonra elinizi su ile ıslatıp hamuru düzleyebilirsiniz. Ayaklı kase olması içinse, ben bitmiş koli bandını tabana oturtup onuda hamur ile kapladım. Böylelikle pratik bir ayak yapmış oldum. 

Dikkat etmeniz gereken, hamur kuruyunca içinden kaseyi çıkarmak için pay bıraktığınıza emin olun, yani tüm kasenin ucuna kadar hamur kaplamayın bir parmak kadar boşluk bırakın. 

Daha sonra ise kurumaya bırakın, biraz geç kuruyor ven 2 gün boyunca hiç dokunmadım, kalıptan çıkardıktan sonra iç kısmıda iyice kuruması için bir gün daha bekledim. 

Artan hamurum ile de saksının etrafına kullandım, baya bir artmıştı, saksıda çok güzel durdu. 

Şimdi kağıt hamuru nasıl yapılır öğrendiğimize göre gelelim en zevkli kısmına, kağıt hamurunu renklendirelim.. 

Eskitme Teknikleri
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Kağıt Hamuru Boyama 

En kolay eskitme tekniği 

Kasenin iyice kuruduğuna emin olduktan sonra boyamaya başlayın. En kolay eskitme tekniği diyorum çünkü sizin kolayca yapabilmeniz için çok düşündüm :) ve hiç fırça kullanmadan çok pratik boyayıp eskiteceğiz. 

Uyguladığım adımları sırasıyla yazacağım, videoyu da izlediğiniz zaman çok kolay olduğunu göreceksiniz. 

Öncelikle boyadan bahsedeyim, elinizde artan boyaları değerlendirebilirsiniz illa dönüşüm boyasına gerek yok, herhangi bir akrilik boya olur, çünkü ham maddesi kağıt olduğu için her boya tutunacaktır. Bazı renkleri karıştırarak da elde edebilirsiniz onun hakkında bilgi vereceğim. 

Kağıt hamuru nasıl yapılır
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

İhtiyacınız olan renkler ;

- Kahverengi akrilik boya ( turuncu -mavi ya da turuncu /siyah renkleri ile elde edilir) 

-Siyah akrilik boya (eşit miktarda kırmızı /mavi/sarı ile elde edilir.) 

- Bej akrilik boya ( beyaz üzerine az sarı ve az kahverengi ile elde edilir) 

- Safran rengi akrilik boya (sarı/az turuncu/çok az siyah ile elde edebilirsiniz) 

Özellikle renk karışımlarını yazdım ki elinizde artan renkleri değerlendirin istiyorum, çünkü ham bir şey boyamak, kağıt, tuval ya da mdf gibi bunlar için markalara takılı kalmanıza gerek yok, kırtasiyeden bulacağınız en ucuz olan sıradan bir akrilik boya ile yapabilirsiniz. 

Kağıt hamuru boyama
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Peki ben ne kullandım, ben de evimin atölye kilerinde olan artan boyaları değerlendirdim, hatta kullandıklarımın bazıları kendinden vernikli boyalardı, elimde o vardı sürdüm, o yüzden yukarıdaki açıklamayı yaptım ki kafanız karışmasın diye.. 

Benim kullandığım renkler, 

Whynot Paint Palo Santo (çok hoş açık tonlu bir bej rengi) 

Whynot Paint Roast Coffee kahverengi olarak bunu sürdüm. 

Rich multi safran ve rich akrilik siyah kullandım. 

Bu arada sadece 2 malzeme ile vazo boyama ve eskitme yazımı okumadıysanız mutlaka bakın derim, çok kolay iki ayrı proje yapmıştım. 

Kağıt hamuru tarifi
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Şimdi uygulama aşamalarına geçelim.. 

İlk adım olarak kağıt hamurundan yaptığım kasenin sadece çalışacağım bölümü, su dolu fıs fıs şişesi ile bir iki fıs su sıkıp zemini ıslattım. Burada da önemli olan kısmi olarak yani bölüm bölüm renklendirerek gideceğiz, hepsini bir anda boyarsak kurur ve çamurlaşır. 

Ayrıca boyaların üzerine de bir iki fıs su sıktım onları da yumuşatmış oldum. Ve bulaşık süngerinin sarı sünger kısmını 4 parçaya böldüm, her boya için bir sünger parçam olmuştu. (baya ilk okul seviyesinde anlatıyorum ama bu yalın anlatımımı seviyorsunuz biliyorum 😊) 

Kağıt hamuru nasıl yapılır
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Zemini ıslattıktan sonra, süngere az kahverengi boya batırdım, bir kısmına sürdüm, ardından siyah boya ile özellikle kasenin alt kısımlarına sürdüm, üst kısımlara çok fazla siyah girmedim, sonra hemen sürdüğüm boyaların üstüne tekrar bir iki fıs su sıktım, boyaların birbiri ile kaynaşmasını sağladım ve havlu kağıt ile tampon hareketleri ile fazlasını aldım. Sonra safran rengini çok az alarak her yere değil bazı alanlara uygulayıp onun üzerinede su sıktım, yine aynı yöntemle sildim. 

Burada önemli olan boya kalınlığı bırakmamak ve boyaları birbirine meç etmek, buna dikkat ederseniz sanki gerçekten yıllanmış bir obje gibi görünür. 

Son olarak ise hepsini bir bütünde toplamak için bej rengini kullandım. Önce zemini bir fıs ıslattım, sonra süngere boya yükledim, fazla boya gelirse peçete de  fazlasını bırakabilirsiniz. Bu defa tüm yüzeye tampon tekniği ile boyayı bırakıp çektim, üzerine tekrar su sıkıp, temiz bir havlu kağıdı ile sildim. 

Kolay eskitme boyama
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Fotoğraflara bakarsanız alt zeminde kağıt hamurunun rengini de görebilirsiniz yani tüm yüzeyi kapatmak için uğraşmadım, sadece eski görünmesini sağladım. 

Bu işlemleri yaparken en önemli nokta her yerin eşit görünmemesini sağlamak, bazı yerlerde kahverengi yoğunken, bazı kısımlarda sarı yoğun gelebilir, hepsi aynı oranda olursa bütün de göz alıcı durmaz. Gerçekten doğanın koşulları ile eskimiş bir obje, kaya ya da eskimiş duvarları incelediğimizde eşit renk dağılımı yoktur, hatta diplerden gelen siyah küfleri görebilirsiniz. 

Göz koordinasyonu çok önemli, abartmadan tadında bırakmak çok daha önemli, acele etmeden ressam havasında boyama yapın derim ve korkmayın, korktuğunuzda eskitmeniz size iyi sonuç vermez. 

Dekoratif kase yapımı
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Renklendirme bittikten sonra bir gün kuruması için bekleyin, su kullandığımız için kağıt hamuru ıslandı o yüzden ara verin, hem de kurutukça renkler daha iyi oturacak. Son olarak tek bir işlem kaldı, bej rengimizi süngere batırıp fazlasını peçeteye bıraktıktan sonra pıt pıt dokunuşlar yapıyoruz, özellikle hamurun en tepe yani dokunun üst noktalarına, böylece koyu renkleri arkaya itip derinlik vermiş olacağız. Aynı zamanda ışıltılar eklenmiş olacak. 

Büyük ihtimalle vernik ister mi diye soracaksınız, bu tarz eskitme objeleri ben hiç vernik atmıyorum, zamanla kendiliğinden daha güzel oluyor ve vernik üstte yapay bir tabaka oluşturduğu için, o son bitişi ben pek sevmiyorum. Fakat vernik tercih ederseniz, mat sprey vernik yapın derim, çünkü fırça ile sürmeye kalkarsanız fırça izleri oluşur ve doğal görüntüyü bozmuş olursunuz. 

Kağıt hamuru etkinlikleri
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Beğendiyseniz hemen aşağıya yorum bırakabilirsiniz ya da soru sorabilirsiniz. Şimdilik bu kadar yeni yazılarımı kaçırmamak  ve yeni postlar mail adresinize gelmesi için bu bloga ücretsiz abone olabilirsiniz.. 

Kağıt hamurundan dekoratif kase yapımı
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Kağıt hamuru nasıl yapılır
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

Kağıt hamuru nasıl yapılır
Kağıt Hamuru Nasıl Yapılır? Kağıt Hamurundan Kase Yapımı & Eskitme Boyama 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir