okul öncesi sosyal duygusal gelişim etkinlikleri / Sosyal-Duygusal Gelişim İçin Etkinlik Önerileri – EvdekiBakicim Blog

Okul Öncesi Sosyal Duygusal Gelişim Etkinlikleri

okul öncesi sosyal duygusal gelişim etkinlikleri

DUYGUSAL GELİŞİM ETKİNLİKLERİ

Bebeğiniz dünyaya geldikten sonra fiziksel, zihinsel, psiko-motor, duygusal, sosyal gelişim alanları hızla gelişmeye başlar. Özellikle erken çocukluk döneminde bu gelişim alanlarını doğru yöntemlerle desteklemek oldukça önemlidir. En kritik gelişim alanlarından biri olan duygusal gelişimi desteklemek için hangi etkinliklerden faydalanabilirsiniz gelin birlikte bakalım!

Çocuk ebe olur ve gözleri bağlanır, bu sırada çocuğun yürüyeceği yerlere nesneler, masa, oyuncak vb. yerleştirilir ve varış noktası belirlenir. Gözleri açık olan kişi, gözleri kapalı olan çocuğa 1 adım ileri, 2 adım geri, 2 adım yana, sola, sağa gibi sözel yönergeler vererek nesnelere değmeden, onlara zarar vermeden yürütmeye çalışır. Hedefe varabilen çocuk alkışlanır. Daha sonra karşı taraf gözlerini bağlar ve çocuk yönerge verir.

Dergilerden çeşitli göz, burun, göz, kaş, ağız gibi yüzümüzde bulunan organları kestikten sonra beyaz bir kağıt üzerinde karma yüz ifadeleri oluşturup üzerinden duyguları konuşulur. Daha sonra bu karakterler hakkında bir öykü oluşturabilirsiniz.

Bu oyun ne kadar kalabalık oynanırsa o kadar eğlenceli olur. Herkes ayakta durur, müzik açılır ve herkes istediği gibi dans eder. Bir süre sonra müzik durdurulur ve herkesin birine sarılması istenir. Müzik tekrar başlatılır. Bu birkaç kez tekrar edilir. Daha sonra müzik durunca herkesin 2 kişiye sarılması istenir. Sonra üç. En son herkes birbirine sarılır.6

Herkes daire şeklinde ayakta durur. Havaya bir balon atılır. Amaç bu balonu hep birlikte dairenin ortasında havada tutmaya çalışmak olacaktır. Sırayla tüm oyuncular dairenin ortasına gelerek balona vurur. Aynı zamanda balona kaç kere vurulduğu sayılır. Bütün oyuncular merkeze geçip balona bir kez onu havada tutmak için vurduktan sonra oyunu herkes kazanmış olur.

Bir müzik açılır ve dans edilmeye başlanır. Müzik durduğunda çocuğunuzla birbirinize merhaba diyerek el sıkışın. Ardından tekrar müziği açın. Müzik her durduğunda çocuğunuz ve siz kendiniz anlatan bir tanışma cümlesi kurun. Örneğin; “en sevdiğim renk mavi, 5 yaşındayım” gibi fiziksel ve duygusal özelliklerinizi anlatan cümleler kurabilirsiniz.

Renkli balonlar alınır ve her balonun üstüne farklı yüz ifadeleri çizilir. Müzik açılır ve mutlu, üzgün, kızgın, şaşkın ifadelerinin yer aldığı balonlar havaya atılarak dans edilir. Müzik durduğunda bir balon tutulur. Önce çocuk tuttuğu balondaki duygunun ne olduğunu söyler ve neden bu balonun bu duyguda olduğunu tahmin eder. Örneğin; “mutlu yüz, parka gittiği için mutlu hissediyor olabilir.” gibi duygu tanımlamaları yapılır.

duygusal gelişimi destekleyici oyun arıyorum yardımcı olursanız sevinirim acil





OYUNUN ADI:Usta Bize İş Ver
GELİŞİM ALANI:Sosyal-Duygusal Alan
AMACI:Toplumsal Yaşamın Nasıl Sürdüğünü Fark Edebilme.
ARAÇ GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI
YAŞ GRUBU yaş
OYUNUN OYNANDIĞI YER:Sınıf- Salon
UYGULAMA:
Çocuklar iki gruplar oluşseafoodplus.info grup işçiler diğer grup ise ustalardır.İşçiler, çeşitli mesleklerin yürütülmesinde yapılan hareketleri kendi aralarında konuşurlar , sonunda bir meslekte karar kıseafoodplus.info sonra işçiler grubu sözcüsü ,ustalar grubu sözcüsüne &#;Usta ,usta bize iş ver!&#; seafoodplus.infor grubu sözcüsü , işçiler grubuna &#;N e yapabileceğinizi görelim bakalım!&#; der.İşçiler seçtikleri mesleğin temel hareketlerini seafoodplus.infor grubu yapılan bu hareketlerin seafoodplus.infor grubu yapılan bu hareketlerin hangi mesleğe ait olduğunu tahmin etmeye çalışıseafoodplus.info mesleğin taklit edildiği bilinirse gruplar yer değiştirir.


OYUNUN ADI:Kardeşimi Gördün Mü?
GELİŞİM ALANI:Sosyal-Duygusal Alan
AMAÇ:Başkalarıyla İlişkilerini Yönetebilme
ARAÇ GEREÇLER:-
OYUNCU SAYISI: Sınıf Mevcudu
YAŞ GRUBU:
OYUNUN OYNANDIĞI YER: Sınıf -Salon
UYGULAMA:
Öğretmen,çocuklar arasından sana birini seçer,ona:
Arkadaşların arasından sana bir kardeş seçeceğseafoodplus.info senin bundan haberin seafoodplus.info kardeşini bulmak için istediğin arkadaşına sorular sorabilirsin.Eğer sonunda kardeşini tanıyabilirsen,oyunda başarılı olacaksın,der.
Bundan sonra ebe dışarı çıkarılır.Çocuklardan biri kardeş olarak seçseafoodplus.info içeri alındıktan sonra , arkadaşlarına istediği soruları sorarak kardeşini bulmaya çalışır.Örnek olarak:Ebe bir arkadaşına;
-Kardeşimi gördün mü?
-Gördüm.
-Elbisesi ne renkti?
-Kırmızıydı.
Ebe başka bir arkadaşına;
-Kardeşimi gördün mü?
-Gördüm.
-Kız mı, erkek mi?
-Kız.
-Saçları uzun mu?
-Uzun.
Ebe böylece arkadaşlarına istediği soruları sorarak kardeşini bulmaya çalışıseafoodplus.infoşarılı olan alkışlanır.


İNSANLAR

Uzun insanlar, kısa insanlar (El ile uzun kısa hareketleri yapılır.)
Mutsuz insanlar, mutlu insanlar, (Yüz mimikleri ile ifade edilir.)
Şişman insanlar, zayıf insanlar, (Şişman ve zayıf hareketleri yapılır.)
Hızlı gidenler, yavaş gidenler, (Hızlı, yavaş parmaklarla gösterilir.)
Tembel insanlar, çalışkan insanlar.(Beden hareketleri ile canlandırılır.)

BÜYÜK FİL VE KÜÇÜK KARINCA

Kocaman fil büyük adımlarla yürüdü yürüdü. (Ellerle yürüme hareketi yapılır.)
Kocaman kulaklarını salladı. (Ellerini kulaklarına götürür ve eliyle sallama hareketi yapılır.)
Kocaman hortumuyla su içti. (İki el karış şeklinde birleştirilerek burnun önünde sallanır.)
Büyük bir kayaya oturdu. (Kollarla büyük hareketi yapılır.)
(Ses inceltilerek söylenir.)
Küçük karınca küçük adımlarla yürüdü yürüdü (Parmaklarla yürüme hareketi yapılır.)
Küçücük antenlerini salladı (İki parmak sallanır.)
Şöyle bir etrafına baktı, kocaman fili gördü (Etrafa bakma hareketi yapılır.)
Küçük adımlarla yürüdü, küçük bir kayaya oturdu (Ellerle küçük haraketi yapılır.)

EvdekiBakicim Blog

Sosyal-duygusal gelişim, çocuğun kendini ve duygularını ifade edebilmesi, kontrol edebilmesi ve çevresiyle uyum içinde ilişkiler geliştirmesi olarak tanımlanabilir. Özellikle erken çocukluk döneminde çocuğun başta anne-babası ve bakımını üstlenen kişi olmak üzere çevresi bu gelişim alanında büyük rol oynar. Sağlıklı iletişim kurmak, güvenli bağ oluşturmak kadar bu alana yönelik oyunlarla çocuğunuzu desteklemeniz de çocuğunuzun sosyal-duygusal gelişimini olumlu etkiler.

1- Kalbim Kırıldı

Bu oyunu 4 yaş ve üzeri çocuklarınızla oynayabilirsiniz. Kalp resmi ve yara bandı ihtiyaç duyacağınız materyaller. Çocuğunuzla duygusal ve fiziksel acılarımız hakkında sohbet edin. Daha sonra vereceğiniz yönergeye uygun olarak, duygular için kalp resmini, fiziksel durumlar için yara bandını göstermesini isteyin. Etkinliğinizde kullanabileceğiniz örnek yönergeler:

  • Oyuncağın kırıldı.
  • Arkadaşın seni oyununa almadı.
  • Bisikletten düştün. Bacağın kanadı.
  • Doğum gününde çok istediğin hediyeyi aldın.
  • Dişin ağrıdı.
  • Uykusuz kaldın.
  • Parkta sevdiğin bir arkadaşını gördün, gibi duyguları ve fiziki durumları belirten cümlelere uygun olarak kalp resmini veya yara bandını göstermesini isteyebilirsiniz. Sonrasında kalp ve yara bandını kullanarak birlikte resim yapabilirsiniz.
sosyal-duygusal gelişim

2-Kendini Tanıt

Çocuğunuzun kendini sözel olarak ifade edebilmesi onun sosyal-duygusal gelişiminde oldukça etkilidir. Bu nedenle çocuğunuzla oynayabileceğiniz oyunlardan biri &#;Kendini Tanıt&#; oyunudur. Bu oyun için öncelikle çocuğunuzla bir mikrofon yapın. (Kağıt havlu rulosunu boyayarak veya renkli kağıtla kaplayarak mikrofonunuzu oluşturabilirsiniz.) Daha sonra mikrofonu alan kişi kendini tanıtabilir. Bu oyunda çocuğunuza, en sevdiği oyun, renk, çizgi film gibi hoşlandığı şeyleri anlatmasını isteyebilirsiniz. Bunun yanı sıra kendinde en sevdiği özelliklerini de 5 yaş ve üzeri çocuklara sorabilirsiniz. Bu oyun sayesinde çocuğunuzun dil gelişimi kadar, kendini topluluk önünde ifade etme becerileri de desteklenir.

3- Duygu Panosu

Çocuğunuzla birlikte bir kartona duygu panosu hazırlayın. Mutlu, üzgün, kızgın, şaşkın gibi farklı duyguları içeren bu panoyu çocuğunuzun odasına asın. Her sabah &#;bugün kendini nasıl hissediyorsun? Panoda gösterir misin?&#; diye sorun. Neden böyle hissettiği hakkında konuşun. Yine bu panoyu kullanarak pek çok duygu oyunu oynayabilirsiniz. Örneğin; çocuğunuza bir hikaye anlatıp hikayedeki kişilerin nasıl hissettiğini panoda göstermesini isteyebilirsiniz. Çocuğunuzun kendi duygusunun farkında olması ve ifade etmesi, başkalarının da duygularını keşfetmesinde ilk adım olacaktır.

4- Haydi Sarılalım

Çocuğunuzun sosyal duygusal gelişiminde sevdiğini hissetmesi, değer görmesi etkilidir. &#;Haydi Sarılalım&#; oyununda sevdiğiniz bir müziği açın ve dans edin. Müziği durduğunuzda birbirinize sarılın. 4 ve daha fazla kişi oynadığınızda herkes en yakınındaki kişiye sarılıp, &#;seni seviyorum, çünkü&#;&#; cümlesini tamamlayabilirsiniz.

sosyal-duygusal gelişim

5- Sorumluluk Tablom

Çocuğunuzun sosyal-duygusal gelişiminde sorumluluklarının farkında olması ve yerine getirmesi önemli bir noktadır. Bu nedenle çocuğunuza basit sorumluluklar verin. Çabasını takdir edin. yaşından itibaren evinizde sorumlulukları paylaşın ve birlikte bunu belirten bir tablo hazırlayın. Çocuğunuzun sorumluluklarını görsellerle hazırlamanız, anlamasını ve uygulamasını kolaylaştırır.

6- Empati Kuralım

Empati, yüksek duygusal gelişim gerektiren davranışlardan biridir. Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuğunuzu bu konuda destekleyebilirsiniz. Farklılıklara saygı kazanmasında da yapacağınız bu etkinliklerin etkisi olacaktır. Çocuğunuzun engelli bireyleri anlaması için gözlerini bağlayın. Sizin yönlendirmelerinize göre hareket etmesini isteyin. Daha sonra ayak parmaklarını kullanarak resim çizebilirsiniz. Tek ayak üzerinde yürüme, kulaklarını kapayıp söylediklerinizi tekrar etme gibi aktiviteler de çocuğunuzun diğer bireyleri anlamasını kolaylaştırır. Bu etkinlikler sonrası birlikte neler hissettiği ile ilgili sohbet edebilirsiniz.

Sosyal-Duygusal Gelişim İçin Doğru Tutum Geliştirin

Sizin ve çocuğun bakımını üstlenen kişilerin yaklaşımı çocuğunuzun sosyal-duygusal gelişiminde oldukça etkilidir. Aşırı otoriter veya koruyucu olmak çocuğunuzun bu alanda gelişimini olumsuz etkiler. Bunun yerine çocuğunuza fırsat verin. Örneğin; kendi ayakkabısını giymesi, kıyafetini seçmesi, oyuncaklarını toplaması gibi basit görünen işleri tek başına yapmak için çabalaması, özgüven gelişimi açısından önemlidir. Bu nedenle aşırı koruyucu, tavizkar veya katı bir tutum yerine fırsat veren, seçenek sunan bir yetişkin modelini tercih edin.

sosyal-duygusal gelişim

Sosyal-Duygusal Gelişim İçin Yaşına Uygun Beklentiler İçinde Olun

Çocuğunuzun gelişimsel özelliklerini bilmeniz, gerçekçi beklentiler içinde olmanızı sağlar. Çalışacağınız çocuk bakıcısının bu konuda eğitimli olması sizin için önemli bir avantajdır. Çünkü size bu konuda rehberlik ederek, çocuğunuzun yaşına göre hangi işleri yapıp yapamayacağını, gelişimini desteklemek için neler yapmanız gerektiğini söyleyebilir. Diğer taraftan yaşına ve gelişimine uygun olmayan beklentiler, çocuğunuzun başarısızlık duygusu hissetmesine neden olabilir. Bu duyguyla baş edemeyen çocuğunuz söylediklerinizi yapmayı reddedebilir ve sizinle çatışabilirler.

Sosyal-Duygusal Gelişim İçin Çocuğunuzun Mizacının Farkında Olun

Her çocuk bir mizaçla dünyaya gelir. Kimisi çekingen ve içe dönükken, kimi çocuk daha sosyaldir. Bu doğuştan gelen özelliğe uygun olarak çocuğa yaklaşmak, onu mizacının aksi bir şekilde yönlendirmek ya da zorlamak, çocuğun duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Bu nedenle ilk olarak çocuğumuzun mizacını anlayarak, ona göre bir tutum belirlemek gelişimi açısından daha idealdir.

Sosyal-Duygusal Gelişim İçin Kullandığınız Dile Dikkat Edin

Bazen anne-babalar veya çocuğun yakın çevresi zorda kaldıklarında tehdit, korkutma içerikli cümleler kurarlar. Örneğin; yemeğini yemezsen annen olmam, sözümü dinlemezsen seni sevmem, bunu yapmazsan giderim&#; gibi cümleler çocuğun özellikle duygusal gelişimini zedeler. Çünkü çocuk somut düşünce dönemindedir ve ona söylenen sözlerin şaka olup olmadığını anlayamaz. Bu nedenle bu tarz cümlelerde gerçekten terk edileceğinden korkar ve güvenli bağ kurmakta zorlanır.

sosyal-duygusal gelişim

Güvenli Bağlanma Sosyal-Duygusal Gelişimde Rol Oynar

Bir çocuğun anne-babası ve bakımını üstlenen kişi ile güvenli bağ kurabilmesi onun kişilik gelişiminde çok önemlidir. Çocuğunuzun özgüvenin gelişmesi, ileride kendiyle barışık birey bir olması ihtiyaçlarının zamanında ve eksiksiz, sevgi ile karşılanması ile mümkündür. Bu nedenle çocuğunuzla sağlıklı bir ilişki kurmak için güvenli bir bağ oluşturmaya özen gösterin.

Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirin

Yapılan araştırmalar, çocuğu ile kaliteli zaman geçiren, güven veren, destekleyen ailelerin çocuklarının sosyal-duygusal gelişim alanında daha başarılı olduklarını ortaya koymuştur. Bu nedenle çocuğunuzla kuracağınız ilişki ve onunla geçireceğiniz zamanın niteliği onun tüm gelişim alanlarına büyük etki eder.

EvdekiBakıcım İle Donanımlı Bakıcıyı Bulun

Çocuğunuzun bakıcısının çocuk gelişimi bilgisine sahip, donanımlı biri olması onun tüm gelişim alanların üzerinde büyük rol oynar. Bu nedenle Çocuk bakıcısı seçimi son derece hassas ve kritik bir karardır. Doğru bakıcıya ulaştığınızda, çocuğunuzla doğru bir bağ kuracak bakıcıya da büyük oranda ulaşmış olursunuz. EvdekiBakıcım olarak uzman kadromuzla sizleri çocuğunuz için profesyonel bakıcı ile buluşturmada köprü görevi yapıyoruz. Bu zorlu süreçte size düşen bizim desteğimizle çocuğunuz için güvenilir bakıcıya ulaşmanın keyfini yaşamak olsun…

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir