uzay teknolojisi sayesinde geliştirilen araçlar nelerdir / Uzay Teknolojisi Sayesinde Geliştirilen Araçlar - seafoodplus.info

Uzay Teknolojisi Sayesinde Geliştirilen Araçlar Nelerdir

uzay teknolojisi sayesinde geliştirilen araçlar nelerdir

seafoodplus.info

Teleskop, dürbün, uzay sondası, uzay istasyonları, yapay uydular, astronot giysisi gibi araçlar geliştirilmiştir. NASA'nın yaptığı birçok çalışma öncelikle tıp alanında hastalıkların tespiti ve iyileştirilmesinde sıklıkla kullanılan cihazlarla gereçlerin geliştirilmesinde öncü seafoodplus.info 21,

İçindekiler

Uzay teknolojisi sayesinde geçmişten günümüze kadar geliştirilen araçlar nelerdir cevapları?

Soru: Uzay teknolojisi sayesinde geçmişten günümüze kadar geliştirilen araçlar nelerdir? Cevap: Teleskop, dürbün, uzay sondası, uzay istasyonları, yapay uydular, astronot giysisi gibi araçlar geliştirilmiştir.

Uzay araştırmalarında kullanılan araçlar nelerdir?

Ayrıca uzay araştırmaları teleskop ile beraber daha sonraları uzay sondaları, uzay mekikleri, uzay roketleri ve uydu ile devam etti. Günümüzde hala bu çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Uzay teknolojisi sayesinde neler üretilmiştir?

Hayatımıza Uzay Yolculukları Sayesinde Girmiş Olan 14 Önemli Buluş

  1. Taşınabilir Bilgisayarlar. &#;
  2. Protezler. &#;
  3. 3. Şarjlı El Süpürgesi. &#;
  4. Su Arıtma Sistemi. &#;
  5. 5. Ev İzolasyonu. &#;
  6. 6. LED'ler. &#;
  7. 7. CAT Tarama. &#;
  8. 8. Hafızalı Köpük.

Uzay keşif araçları ile hangi çalışmalar yapılmaktadır?

Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya'nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu (ingilizce: space colonization), gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo (ing:Cargo spacecraft) taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir.

Uzay teknolojileri nelerdir 7 sınıf?

Çeşitli araçlarla uzaya çıkılmasını sağlayan, uzayda yapılan araştırma verileri ile sonuçlarını veya farklı uydu ve gezegenlerden elde edilen örnekleri Dünya'mıza ulaştıran teknolojiye uzay teknolojisi, uzaya gönderilen araçlara ise uzay araçları denir.

Uzayı neler kirletir?

1-İşlevini tamamlayan uyduların, uzay istasyonlarının kendi başlarına uzayda bırakılmaları, 2-Uzay araçlarının uzayda atıklar bırakması, 3-Uzay istasyonlarına bırakılan çöpler, 4-Uzay araçlarının meteorlarla, diğer uydularla çarpışarak parçalara bölünmeleri uzay kirliliğinin başlıca nedenleridir.

Uzay istasyonu nedir 7 sınıf?

Uzay istasyonları aynı zamanda uzay üssü olarak da bilinir. Dünya yörüngesinde dolanan, haberleşme veya gök cisimlerini incelemede kullanılan uzay araçlarıdır. Askeri, bilimsel ve haberleşme amacıyla Dünya yörüngesine yerleştirilen yapay uydulardan ilki yılında uzaya fırlatılmıştır.

Uzay aracına hangi isimler verilir?

atilgan. messiah, apollo, soyuz, atlantis, discovery, challenger, saturn, jupiter, mayflower, eagle &#;.. event horizon,millennium falcon,delta flyer,galileo,intrepid,olympic,nova,sovereign&#;..

kaynağı değiştir]
  1. ^Hall, Loura (16 Mart ). "About Us". NASA. 26 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran &#;
  2. ^"Our Solar System". NASA Solar System Exploration. 17 Şubat tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran &#;
  3. ^Administrator, NASA Content (5 Kasım ). "Sputnik 1". NASA. 4 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos &#;

Uzay teknolojileri nelerdir ve g&#;nl&#;k hayatta nerelerde kullanılır? Uzay teknolojileri sayesinde geliştirilen ara&#;lar

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 26,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Uzay teknolojisi, astronotların ve bilim adamlarının yıldızları, gezegenleri ve evrenin yaratılışını araştırmasına yardımcı oldu. Ancak uzay teknolojisi günlük uygulamalar için de kullanılabilir mi? Tüm detayları ile sizler için derledik.

Haberin Devamı

NASA tarafından insanlık için yeni ufuklar keşfetmek için keşfedilen teknolojiler artık günlük uygulamalara konuyor. Uzay araştırmalarını kolaylaştırmak ve geliştirmek için açıkça yapılmış çeşitli icatlar artık evlerimizde görülebilir.

Uzay Teknolojileri Nelerdir ve Günlük Hayatta Nerelerde Kullanılır?

 NASA sponsorluğunda bir alg araştırmasının bebek formülünün oluşturulmasına yol açtığını biliyor muydunuz? Böylece NASA, uzun süreli uzay yolculuğu için bir geri dönüşüm maddesi olarak alglerin potansiyelini araştırıyordu. Bununla birlikte, uzay organizasyonu daha sonra, besin açısından zengin alglerin, bir bebeğin zihinsel ve görsel gelişimi için mükemmel bir besin takviyesi olan Dokosaheksaenoik Asit (DHA) ve Araşidonik Asit (ARA) içerdiğini keşfetti.

Haberin Devamı

 Taşınabilir elektrikli süpürgeler, battaniyeler, görünmez diş telleri ve daha pek çok icatın arkasındaki teknolojiler ilk olarak NASA tarafından yalnızca uzay araştırmaları için keşfedildi. Uzay araştırmalarının öncülük ettiği diğer teknolojik gelişmeler arasında kalp pompaları, yapay uzuvlar, internet ve kamera sensörleri yer alıyor.

Uzay Teknolojileri Sayesinde Geliştirilen Araçlar

 NASA gibi uzay kuruluşları, uzay araştırmalarını ve uzay mekikleriyle iletişimi geliştirmek için çok sayıda teknoloji araştırdı. NASA icatlarını ve araştırmalarını halka açık hale getirdiğinde, geliştiriciler uzay teknolojisini günlük uygulamalar için yeniden tasarladı. Bu teknolojilerden bazıları şunlardır;

Gömülü Web Teknolojisi ve Iot

 Gömülü web teknolojisi NASA tarafından astronotların ISS'de internet üzerinden uzaktan deneyler yürütmesini ve izlemesini sağlamak için geliştirilmiştir. Gömülü web teknolojisi daha sonra kamuya açık hale getirildi ve bu da Nesnelerin İnterneti'ne yol açtı. IoT, herhangi bir kullanıcının cihazlarına uzaktan erişmesini sağlayan elektronik cihazları İnternet'e bağlamanıza yardımcı olur. Örneğin, Google Home, sanal asistan olarak iki katına çıkan Bluetooth ve Wi-Fi özellikli bir hoparlördür.

Kamera Sensörleri

Haberin Devamı

 NASA bilim adamı Eric Fossum, uzay görevleri için kameraların boyutlarını en aza indirmek için kapsamlı bir araştırma yaptı. Yıllarca süren araştırmalardan sonra Eric Fossum, uzay araştırmaları için Tamamlayıcı Metal Oksit Yarı İletken (CMOS) görüntü sensörünü geliştirdi. Ancak, CMOS sensörleri kullanılarak çekilen görüntüler sinyal gürültüsü ve diğer sorunları gösteriyordu. Bu nedenle Fossum, Charge Coupled Device (CCD) teknolojisini kullanarak CMOS aktif piksel sensörlerini geliştirdi. CMOS aktif piksel sensörleri, genel kullanıma sunulduktan sonra dijital görüntüleme endüstrisinde devrim yarattı. Şimdi, CMOS aktif piksel sensörleri tipik olarak çeşitli akıllı telefon kameralarında ve GoPro kameralarında kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

İletişim ve İnternet

 Dünya yörüngesinde dönen uydular, farklı cihazlara veri ve sinyal gönderip alır. Uydu sinyalleri, bağlantı ve çalışma şeklimizde devrim yaratan mobil iletişim ve İnternet üzerinden kullanılır. Mobil iletişim ve İnternet, dünyanın herhangi bir köşesindeki herkesle bağlantı kurmayı ve iletişim kurmayı mümkün kılmıştır. Ayrıca, İnternet hızı katlanarak artıyor ve 5G'nin tanıtılmasının 1Gbps'den daha yüksek hızlara ulaşacağı tahmin ediliyor. İnternet, herhangi bir iş türünde birden fazla işlem için kullanılırken, artan hız ve ucuz veri hızı, yalnızca işleri daha iyi hale getirecektir. Banka kayıtlarını yönetmekten üniversiteye girişleri yönetmeye kadar, İnternet hizmetleri her sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

Ray İzleme Sensörleri

NASA'nın Ses Altı Döner Kanat Projesi, helikopter iletimindeki arızaları tahmin etmek için RotoSense adlı bir döner titreşim sensörü keşfetti. RotoSense, raylardaki kusurları tespit etmek için trenin aksındaki titreşimleri izlemek için yeniden tasarlandı. Tennessee merkezli bir şirket, sorunları belirlemek ve arızaları tahmin etmek için tekerleklerin sağlığını izleyen RailSafe'i oluşturmak için RotoSense'i yeniden tasarladı. RailSafe, trenleri daha güvenli hale getirdi ve bakım maliyetlerini azalttı.

Küresel Konumlama Sistemi

 Çok sayıda Uzay kuruluşu, Dünya'nın yörüngesine çeşitli uydular gönderdi. Uydular çok amaçlı kullanılmaktadır ve bunlardan biri de GPS ağıdır. GPS ağları, dünyanın herhangi bir yerinde konumunuzu belirlemenizi sağlar. Ayrıca, GPS ağları, Google Haritalar gibi navigasyon hizmetleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapay zeka ve makine öğrenimi ile birleştirildiğinde GPS, otonom araçların çalıştırılmasına yardımcı olabilir. Sensörler sayesinde araçlar kendi başlarına güvenli bir şekilde sürmeyi öğrenebilirler.

Günlük hayatta kullandığımız 10 NASA teknolojisi

Uzayda tükenmez kalem yazmadığı için NASA'nın 12 milyon dolar bütçe harcayarak özel kalem yaptırdığına ve Rusların uyanıklık yaparak bu sorunu kurşun kalem kullanarak aştığına dair meşhur efsaneyi duymuşsunuzdur. Aslı böyle değil tabii ki. Bi defa 12 milyon değil, 2 milyon dolar harcanıyor 2 yıllık araştırma sürecinde. Bu kalemi geliştiren mucitin adı Paul Fisher. Mucidinin adını alan bu kalem uzayda yazmakla kalmıyor; su altında, derece soğukta, derece sıcaklıkta ve ıslak yüzeylerde çalışıyor. yıl gibi bir raf ömrüne de sahip olan Fisher adlı kalem, yer çekiminden bağımsız veya dik olarak da kullanılabiliyor. Bu sayede astronotlar mekik içinde bu kalemi rahatlıkla kullanıyor.

Teknik bilgiyi görmezden gelip meseleyi magazinleştirenler için "Ruslar kurşun kalemle çözmüş işi eheheh" diyenlerin, yer çekimsiz ortamda kurşun kalem tozunun ve kırılan ucunun etrafa dağılmasıyla cihazlar ve insanlar için tehdit oluşturabileceğini akıllarına getirmesi uzak ihtimal. Uzay koşulunda Ruslar gibi Amerikalılar ve diğer milletlerden araştırmacılar da kurşun kalem kullanmıştı. Fisher marka uzay kalemi ilk olarak 'de uzaya gönderilen Apollo 7 ile macerasına başladıktan sonra, Rus kozmonotlar tarafından MİR'de kullanıldı.

Bu tarihsel bilgilendirmeden sonra gelelim asıl yazı konumuza. Uzay için geliştirilen kimi teknolojiler, uzun zamandır günlük hayatımızda kendilerine yer bulmuş durumda.

Kalp kaslarını koşullandırma makinesi

kalp kaslarını koşullandırma makinesi

"Shuttle " isimli makine, sıfır yerçekimi ortamında oluşabilen kas erimesiyle mücadele etmek ve astronotlara etkili bir egzersiz sağlamak için geliştirilmiş. Aynı makine fizyoterapi ile yaşlılara egzersizde yardımcı olması için de kullanılıyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Yapay kalp pompası

yapay kalp pompası

Kalp nakli yapılmayı bekleyen hastalar, bir sol karıncık yardımcı aygıtı (LVAD) ile hayata tutunabiliyorlar. Diğer pompalara nazaran daha ufak olmakla beraber pille çalışan bu enstrüman, NASA’nın roket motorlarında kullanılan yakıt pompasından esinlenilerek geliştirilmiş. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Hafızalı sünger

bellek süngeri

Uzay mühendisi Charles Yost ile ’da çalışmaya başlayan NASA, uzay mekikleri için daha uygun koltuklar geliştirerek çarpmalara karşı daha iyi bir koruma sağlamayı amaçlıyordu. Bunun üzerine Yost, herhangi bir nesnenin şeklini alarak şiddetli çarpmaları yumuşatabilen ve yüksek konfor sunan hafızalı süngeri geliştirdi. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Çizilmeyen mercekler

çizilmeyen merceklerUzay mekiklerinde su filtrelemeyi iyileştirmek için yürütülen deneyler sayesinde ortaya çıktı. Böylece, görüntüleme merceklerinin zedelenmesinin önüne neredeyse tamamen geçen bir kaplama keşfedildi. Ticari kullanıma başlama tarihi:


Ateşe dayanıklı boya

ateşe dayanıklı boyaApollo uzak mekiğinin ısı kalkanları üzerinde bulunan kaplama, uçaklar için yangına dayanıklı boyalar olarak kullanılmaya başlandı. Boya ayrıca, binalardaki çelik yapıları güçlendirmek için de tercih ediliyor. Ticari kullanıma başlama tarihi:


Uzay battaniyesi

Uzay battaniyesiHubble teleskopu ve Mars Rover keşif araçları gibi uzaydaki araçları aşırı sıcaklıklara karşı koruyan materyal, maraton sonunda atletleri sıcak tutmak için de kullanılıyor. İnce bir plastik levhayı alüminyum ile kaplayarak oluşturulan bu hafif materyal ile ısı izole ediliyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Akıllı giysi

akıllı giysi

NASA, sıcaklığa göre sıvı ile gaz halleri arasında değişen bir kimyasalla dolu mikroskobik kapsüller barındırarak faz değiştirebilen kumaştan üretilen akıllı giysileri astronot eldivenlerinin astarı olarak kullanıyor ve artık yataklarda, giysilerde veya çoraplarda bulunabiliyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Kızılötesi termometresi

kızıl ötesi termometre Astronomlar milyonlarca yıl uzaktaki gezegenlerin ısılarını salınan termal radyasyonu ölçerek buluyorlar. Radyasyonu algılamak için geliştirilen bu teknoloji, kulak zarınızdan salınan ısıyı kontrol ederek vücut ısınızı ölçen kızılötesi termometrelere güç veriyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Anti-buhar kaplama

anti buhar kaplama

Koruma gözlüğü takan pek çok kayakçı, camlarının buharlaşmasını engelleyen bu teknolojiye minnet duyuyor olmalı. Bu teknoloji, NASA’nın Gemini uzay mekiğindeki plastik ya da cam yüzeyler üzerinde yoğunlaşan buğuyu önlemek için geliştirilen kaplamayı esas alıyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:


Maksimum emici giysi

maksimum emici giysi

"Uzay lazımlığı" olarak da bilinen maksimum emici giysi, uzun uzay yürüyüşlerine çıkan astronotların rahatlığı düşünülerek tasarlanmış. Yaklaşık iki litrelik sıvı emebilmesi için geliştirilmiş olan bu giysi, enkontinans mağduru insanlara da derman olabiliyor. Ticari kullanıma başlanma tarihi:

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir