şecaat / ŞECÂAT | Sorularla İslamiyet

Şecaat

şecaat

Şecaat Nedir? Şecaat Ne Demek? Şecaat Anlamı Ve &#;rnekleri

Haberin Devamı

Şecaat kelimesinin en fazla rastlandığı yer din kültürü ve ahlak dersidir. Buradan da anlaşıldığı gibi Şecaat kelimesi Kuran'da da geçen bir kelimedir.

Şecaat Nedir?

 Şecaat kelimesi, dini içerikli kalıplarda ve cümlelerde kendisine daha fazla yer bulmaktadır. Şecaat kelimesinin sözlük anlamı ise yüreklilik, kahramanlık ve cesarettir. Aslında bu kelime kişinin taşıdığı cesareti anlatmak amacı ile kullanılır. Kişinin kalpten gelen cesareti sayesinde her türlü tehlikeye karşı korkusuzca atılması durumu şecaat kelimesi ile anlatılmaktadır.

Şecaat Ne Demek?

 Bazı hadislerde de karşılaşılan “Şecaat” kelimesi, özellikle Arapça diline pek hakim olmayanlar tarafından araştırılmaktadır. Şecaat tek başına bir kelime olarak yiğitlik, cesaretlilik anlamına gelir. Bir kişinin taşıdığı ve sahip olduğu cesaret kavramı “Şecaat” kelimesi ile anlatılmaktadır.

Haberin Devamı

 Osmanlı Döneminde “Şecaat” kelimesi yine cesaret anlamına gelirken, vatan için canını feda eden askerler için de kullanılıyordu. Genellikle bu kelime Osmanlı’da cesur anlamına da geliyordu. Bu sebeple Osmanlı döneminde aslında hem bir halak terimi olarak hem de bir cesaret ve vasıf belirleyicisi olarak bu kelime tercih ediliyordu. Çoğunlukla da ordu mensupları için bu kelime kullanılıyordu.

Şecaat Anlamı Ve Örnekleri

 Şecaat kelimesi savaşlarda genellikle kalben güzel ve cesaretli davrananlar için söylenen bir ahlak terimidir. Bu açıdan kelimenin kullanım örnekleri de genellikle kişilerin savaş sonrasındaki kahramanlıklarını sergilemek üzerinedir. Şecaat kelimesi ile alakalı cümle örnekleri şu şekildedir;

 - Şecaatli bir kişi vatanı ve hak için canını feda etmekten çekinmemelidir.

 Bu cümlede "Şecaatli" derken kişinin cesurluk ve cesaret örneği göstermesi vurgulanmıştır. Bu vasıfları taşıyan kişilerin korkusuzca vatanını savunmasından ve bu uğurda canını bile vermekten çekinmemesinden bahsedilmiştir.

 - Şecaat bir Müslüman askerin taşıdığı en güzel rütbedir.

 Bu cümlede de Müslüman askerlerin vatanları ve dini için hem korkusuz olması hem de kahramanca davranması cümlede anlatılmaya çalışılmıştır.

ŞECÂAT

İhtiyaç görülünce, şiddet ve tehlikelere karşı koymak hususunda kalbin yılmaması, ölümü küçümsememesi.

Şecâat bir müslümanda bulunması gereken faziletlerdendir. Allah insana, dışarıdan gelecek saldırılardan kendini koruma gücü vermiştir. Kuvve-i gazabiye de denilen bu güç, dışarıdan gelen saldırıları önleyen itici bir kuvvettir. Kuvve-i gazabiye ifrata kaçar, gereğinden ziyade olursa, tehevvür (saldırganlık); tefrite (yokluk, azlık) düşerse, cebanet (korkaklık) kötü huyları; itidal-denge durumunda olursa, -din tarafından eğitilmiş, akla bağlı, hikmete uygun olarak işletilmiş- şecaat (kahramanlık) fazileti ortaya çıkar.

İnsan dışarıdan gelecek saldırılar karşısında korkak olmamalı, fakat saldırıya haddinden fazla karşılık vererek mütecaviz, saldırgan veya hemen öfkeye kapılan, kızan bir kimse de olmamalıdır. Bu hususta insana yakışan fazilet, saldırıya misliyle cevap vermek, karşılık vermeye gücü yettiği halde affetmek, suçluyu cezalandırmakta haddi aşmamak ve korkup sinmemek olmalıdır.

Şecâat duygusunun yokluğundan meydana gelen korkaklık, Hz. Peygamber'in Allah'a sığındığı rezaletlerden biridir. Her faziletin en güzel örneklerini Hz. Peygamber'de gördüğümüz gibi, şecaatin de örneklerini onda görmekteyiz. Hz. Peygamber, gayri müslimlerle yapılan bütün savaşlara katılmış, zaman zaman en ön saflarda çarpışmıştır. Bir defasında, Medine'ye bir düşman saldırısı beklendiği günlerde, korkunç bir ses duyulur. Hz. Peygamber (s.a.s.) hemen atına atlayarak sesin geldiği tarafa doğru gider. Geri geldiğinde; "Eğer gerekseydi denize kadar giderdik" buyurur. Bir defasında, Hz. Peygamber uyurken müşriklerden biri kılıcını kaldırır ve; Şimdi seni benim elimden kim kurtaracak?" der. Peygamberimiz, hiç korkmadan ve telaşa kapılmadan; "Allah" cevabını verir. Bu cevap karşısında hayrete düşen ve korkuya kapılan müşrik kılıcını elinden düşürünce, Hz. Peygamber, kılıcı alır ve aynı soruyu ona sorar. Müşrik eman diler, Hz. Peygamber de onu affeder. Müşrik, bu âlicenablık karşısında müslüman olur.

İnsandaki şecâat duygusu doğru yerlerde kullanılmalı, insanların veya nefsin beğenmesi (gurur ve ucb) için olmamalıdır. Diğer taraftan şecâat, dinin emrettiği veya izin verdiği yerlerde olmalı, haram olan şeylerde yapılmamalıdır. Meselâ, başkalarını ezmek, kuvvet göstermek, hak edilmeyen bir şeyi güç kullanarak almak haramdır.

Akif KÖTEN

şecaat

listen to the pronunciation of şecaat

Türkçe - Türkçe

teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı

ŞECAAT (الشجاعة) Savaşta kahramanlık göstermeye, sıkıntıları göze alarak üstün değerleri korumaya yönelten ruhsal yetenek anlamında bir ahlâk terimi
Yiğitlik, cesurluk. Korkulu anda kalb kuvveti ile cesaretini muhafaza etme. Kuvve-i gadabiyenin vasat mertebesidir. Şecaatli bir kimse hak için canını fedâ eder. Vazifesi olmayan işe karışmaz. İ.İ
Yiğitlik
CELDA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir