safra kesesi taşı ağrısını ne keser / Safra Kesesi Ağrısı Nasıl Azaltılır?: 15 Adım (Resimlerle)

Safra Kesesi Taşı Ağrısını Ne Keser

safra kesesi taşı ağrısını ne keser

Safra Kesesi Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra Kesesi Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Karnının sağ tarafında safra kesesi bulunmaktadır. Safra kesesi karaciğerin altına oturmuş olan küçük bir sindirim organı olarak bilinir. Safra kesesi sindirim sistemine yardımcı olurken safrayı da depolamaya yarar ve serbest bırakır. Safra kesesinde oluşan ağrıların da pek çok nedeni olabilir. Vücuttaki yağları sindirmek için kullanılan safra aynı zamanda karaciğer safra kesesinin sakladığı safrayı da üretmektedir. Safra kesesi ağrısının en önemli nedeni safra kesesi taşıdır.

Safra kesesinde bazı durumlarda safra kesesi çamuru birikir. Bu madde biriktikçe küçük ve çakıl benzeri taşlar oluşturur. Bazı kişilerde safra kesesi taşının herhangi bir belirtisi olmaz. Buna rağmen kişilerin yüzde 20'lik bir kısmında ise ağrı ve çeşitli komplikasyonlar da yaşanabilir. Safra kesesi ağrısının geçmesi için doğru tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bunun yanı sıra safra ağrısını arttıran gıdalardan uzak durulmalıdır. Daha sağlıklı bir beslenme şekli benimsenmeli. Aşırı kilo ve obezite de safra kesesi ağrısına yol açar. Bazı ilerleyen durumlarda safra kesesi taşı alınmalıdır. Ağrı bu şekilde geçebilir. 

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir?

Safra kesesi ağrısının geçmesi için yağlı yiyecekler ve yağlı etlerden uzak durulmalıdır. Bu süreçte sağlıklı bir beslenme planı oluşturulmalı. Ayrıca baharatlı yiyecekler de tüketilmemelidir. Safra kesesi ağrısı yaşandığında bu ağrı tekrarlayabilir. Özellikle aşırı kilolu kişilerde kilo vermek safra kesesi ağrısının geçmesini ve ya azalmasını sağlar.

Cerrahi müdahaleye uygun olmayan kişilerde ilaç kullanılabilir. Bunun yanı sıra ilerleyen safra kesesi ağrısı yaşanması halinde ameliyat da uygulanabilir. Safra kesesi ağrısının hafiflemesi için günlük bol bol su tüketilmesi de gerekmektedir. 

Safra Kesesi Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir

Safra Kesesi Ağrısı İçin Ne Zaman Doktora Görünmek Gerekir?

Safra kesesi ağrısı yaşandıktan sonra mutlaka doktora görünmek gerekir. Safra kesesi ağrısı 6 saatten fazla sürerse mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Buna göre kişi acil bir şekilde tıbbi yardım almalılar. Kalıcı ağrılar safra kesesinin tıkandığının göstergesi olabilir. Bu şekilde enfeksiyon riski de artar.

Özellikle kişide mide bulantısı, ateş, kusma, keyifsizlik ve şiddetli şişkinlik yaşandığı takdirde safra kesesi ağrısı için doktora gidilmelidir. Uzman bir doktor tarafından tedavinin gidişatı belirlenir. Safra kesesi ağrısı nedeni ile karnın sağ üst bölümünde ağrı yaşanabilir. Safra kesesindeki ağrı genellikle safra taşından da kaynaklanmaktadır. Safra kesesindeki ağrı sürekli devam ettiği takdirde semptomların gidişatına göre safra kesesi cerrahi olarak da çıkarılabilir. Safra kesesi çıkarıldıktan sonra da sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkündür. 

Safra Kesesi Ağrısının Oluşma Nedenleri Nelerdir?

Safra kesesi ağrısının pek çok oluşma nedeni bulunmaktadır. Özellikle de kadınlarda safra kesesi ağrısı daha fazla görülür. Bunun yanı sıra şişmanlık, yaşın ilerlemesinin yanı sıra hızlı kilo verip hızlı kilo almak da safra kesesi ağrısının nedenleri arasındadır. Bunun yanı sıra diyabet hastalarında safra kesesi ağrısı daha fazla görülmektedir.

Hormonların düzenlemesi de safra kesesi ağrısını arttırır. Safra kesesi ağrılarında bulantı, kusma ve şiddetli ağrı görülür. Safra kesesinde başlayan bu ağrılar omuz bölgesinden sırt ve kollara kadar yayılır. Safra kesesi ağrısı aniden başlamaktadır. Yaşlı kişilerde ve şeker hastalarında safra kesesi ağrısı daha yoğun olarak yaşanabilir. Özellikle yemeklerden sonra safra kesesi ağrısı yoğun olarak görülür. 

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Safra Kesesi Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi

Safra kesesi boşaltım sistemleri açısından çok önemli bir organdır. Safra kesesinden sıvı salgılanmaktadır. Karnın tam olarak üst bölgesinde yer almaktadır.

Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer?

1) Limon ve Karbonat

Safra kesesi ağrısına ve safra kesesi sağlığı için limon ve karbonat çok önemlidir. Safra kesesi için tam anlamı ile bu iki karışım bir alkali sıvı olarak bilinmektedir. Limon ve karbonat ile birlikte safra kesesi sağlığınızı koruyabilirsiniz. Aynı zamanda hazırlanışı da çok kolaydır. Limon ve karbonat ile safra kesesi ağrısını geçirmek için ilk olarak limonu bir bardağa sıktıktan sonra üzerine bir miktar karbonat ilave edin. Daha sonra kabarınca günde 2 defa olmak üzere bu karışımı için. Kısa süre içerisinde safra kesesi ağrılarından kurtulacaksınız.

2) Nane

Nane de tercih edebileceğiniz bir doğal tedavi seçeneği arasındadır. Midede oluşan her türlü ağrıyı geçirmek ve safra kesesi sağlığına olumlu açıdan etki etmek için nane tüketimi önemlidir. Naneyi ister çay şeklinde isterseniz de çiğ olarak tüketebilirsiniz. Sindirim sistemine de son derecede faydalı olduğundan emin olabilirsiniz.

3) Karahindiba

Karaciğer sağlığı ve safra kesesi sağlığı için karahindiba tercih edilebilir. Karahindiba çayını tüketerek safra kesesinde ki iyi hücrelerin artmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda safra kesesinin daha sağlıklı çalışmasını sağlayan karahindiba ağrılarınızı da dindirecek olan bir bitkisel tedavi seçeneğidir.

4) Pancar

Safra kesesi sağlığı için pancar tüketimi çok önemlidir. Pancar safrayı da incelten bir yapıya sahiptir. Pancarı direkt olarak salatalarınızda ya da su şeklinde tüketebilirsiniz. Pancar suyu safra kesesi ağrılarını hafifletir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Pancar aynı zamanda diyet yapan kişilerin de tercih etmesi gereken bir sebzedir. Sadece safra kesesine değil aynı zamanda karaciğer sağlığına da olumlu etki eder.

5) Elma Sirkesi

Tam anlamıyla bir şifa deposu olarak bilinen elma sirkesi günde bir kez tatlı kaşığı alarak tüketebilirsiniz. Elma sirkesi mide asitlerini de dengeler ve safra kesesi ağrılarını dindirmektedir. Safra kesesi sağlığına olumlu etki etmek için elma sirkesini günde iki defa tüketmeniz tavsiye edilir.

Safra Kesesi Ağrısı Nedenleri

1) Karnın Üst Bölgesinde Ağrı

Karnın üst bölgesinde sürekli olarak bir ağrı söz konusudur. Karın ağrısı sonucunda safra kesesi ağrısı da ortaya çıkmaktadır. Karın ve mide sağlığının olumsuz etkilenmesi nedeni ile safra kesesi ağrısı ortaya çıkabilir.

2) Şişmanlık

Şişmanlık da safra kesesi sağlığını olumsuz etki etmektedir. Obezite çağımızın en büyük sorunları arasında olarak görülmektedir. Şişmanlık ve yaş ilerlemesi ile birlikte safra kesesi ağrısına etki etmektedir.

3) Hızlı Kilo Alıp Verimi

Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan hızlı kilo alıp verimi sonucunda da yine safra kesesi ağrıları ortaya çıkabilir.

Safra Kesesi Ağrısı Tedavisi

Safra kesesi ağrısı tedavisi için doktor tarafından yüksek dozda ağrı kesici ilaçları verilmektedir. Şişmanlığa bağlı olarak safra kesesi ağrısı söz konusu ise hastaya diyet listesi verilmektedir.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika›Magazin›Safra Kesesi Ağrısına Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer? Safra Kesesi Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi - Son Dakika

Safra Kesesi Hastalıklarına Karşı Yaşam Tarzınızı Düzenleyin

Genel Cerrahi

Yemeklerden sonra ortaya çıkan gaz şikayeti ile karnın genelinde, göğüs, sırt ve omuzda hissedilen şiddetli ağrılar safra kesesi hastalıklarından kaynaklanabiliyor. Safra kesesi hastalıkları, belirtileri nedeniyle başta kalp krizi olmak üzere farklı birçok rahatsızlıkla karıştırılabiliyor. Zamanında müdahale edilmeyen safra kesesi hastalıkları ilerleyen dönemde ciddi sorunlara neden olabiliyor. Memorial Hizmet Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları safra kesesi hastalıkları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. 

Belirtileri karıştırmayın

Karaciğerin ürettiği safra sıvısının büyük bir kısmını yoğunlaştırarak depolayan, gerektiğinde sindirime yardımcı olmak için ince bağırsağa yönlendiren safra kesesindeki hastalıklar hiçbir belirti vermeden ilerleyebilmektedir. Safranın kristalleşmesi veya çamurlaşması sonucu oluşan taşların safra kesesi ağzını tıkaması iltihabik sorunlara neden olabilmektedir. Safra kesesi hastalıklarının belirtileri farklı hastalıklarla karıştırılabilmekle birlikte;

  • Yemeklerden sonra hazımsızlık ve gaz şikayeti
  • Özellikle karın sağ üst bölgesinde, sırt ve omuza yayılan ağrı.
  • Bulantı, iştahsızlık ve ateş
  • Ağızda acı tat ve nefes kokusu
  • İnatçı ve geçmeyen kaşıntılar ile kendini gösterebilmektedir.

Diyetinize dikkat edin

Şeker hastaları, kilolu, 40 yaş üstü ve çok doğum yapmış kadınlarda daha fazla görülen safra kesesi hastalıkları yaşam tarzıyla da ilgili olabilmektedir. Kilolu kişilerin yanı sıra; düşük kalorili diyet yaparak sık kilo alıp verenler ve hareketsiz bir yaşam sürenler de safra kesesi hastalıkları bakamından risk altındadır. Bununla birlikte, Akdeniz ateşi, hemolitik anemiler gibi çeşitli kan hastalıkları olan gençlerde de safra kesesi rahatsızlıkları görülebilmektedir. 

Tedaviyi geciktirmeyin

Safra kesesinde daha çok taşların yarattığı sorunlar ön plana çıkmakla birlikte; safra kesesinin iltihabi, safra yolu darlıkları, tıkanma sarılığı, safra yolu kistleri, safra kesesi kanseri gibi farklı rahatsızlıklar görülebilmektedir. Zamanında tedavi edilmeyen safra kesesi taşları, safra kanalına düşerek kanalı tıkayabildiği gibi pankreasta iltihaplanmaya, karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına ve hatta akut böbrek yetersizliğine yol açabilmektedir. Safra kesesi taşları bazı durumlarda safra kesesinin delinmesine ve karın zarının iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda ileride kanser gibi çok ciddi sorunlara yol açabilen safra kesesi hastalıklarının ihmal edilmemesi gerekmektedir.

Cerrahi, uzman ellerde yapılmalı

Uzman bir doktorun muayenesinin ardından çekilen ultrasonografi safra kesesi taşlarını ve safra yollarındaki genişlemeleri belirleyebilmektedir. Safra kesesi yollarının tıkandığı durumlarda karaciğer ve safra yollarına ilaç verilerek çekilen MRCP ve PTK belirleyici olabilmektedir. Uygun vakalarda taşlar endoskopik olarak ERCP yöntemiyle alınabilmektedir. Safra kesesi işlevselliğinin kaybolduğu durumlarda uygun hastaların cerrahi yöntem ile safra keselerinin alınması gerekmektedir. Safra kesesi, karaciğer ve pankreasa komsu olması nedeniyle cerrahisinin deneyimli ve uzman ellerde yapılması gerekmektedir. Standart yöntem olarak kabul edilen laparoskopik yani kapalı ameliyatlarda küçük kesilerden girilerek safra kesesi alındığından hasta ertesi gün taburcu edilmektedir. Geniş kesiler olmadığı için hastanın günlük yaşama dönmesi de kısa sürmektedir. Safra kesesi çıkarılan kişinin hayatında herhangi bir düzenleme yapmasına gerek yoktur. Vücut yeni duruma kısa süre içinde uyum göstermektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır