tübitak 4006 bilim fuarı sunum panosu / Tubitak Fuarı Sunum Panosu TFSP 01

Tübitak 4006 Bilim Fuarı Sunum Panosu

tübitak 4006 bilim fuarı sunum panosu

Fuar alt projelerinin sunumunda standart poster kullanımı zorunludur. Bir anlamda projenin özeti olan ve yapılış aşamalarını anlatan bu poster projenin başarılı olup olmadığının da açık bir göstergesidir. Bir posterin içeriğinde neler olacağı aşağıda verilmiştir. Poster bütün proje hakkında açıklayıcı olduğu için son derece iyi düzenlenmeli, görsel tasarım ilke ve öğeler açısından ziyaretçileri projeyi incelemeye teşvik etmelidir.

* 80 cm boyutlarında hazırlanacak olan poster üç bölümden oluşmalıdır: İlk bölümde; projenin amacı, araştırma soruları/hipotezi, ikinci bölümde; proje yöntemi, üçüncü bölümde ise proje bulguları ve sonuçları, gelecek çalışmalar için öneriler ile kaynaklara ilişkin açıklamalar yer almalıdır.
Üç ana panelden oluşacak posterin, orta bölümünün sol üst kısmında örnekte yer aldığı gibi mutlaka Bilim Fuarları Logosu kullanılmalıdır. Ayrıca posterin orta bölümünün üst kısmında ortalanmış bir şekilde sırasıyla projenin adı, alt proje türü, görevli öğrenciler ile danışman öğretmenin isimleri yer almalıdır.

PANO (x80cm)
PANO HAZIRLARKEN
· Önce bir taslak pano çalışması yapılacak, yerleşim planı hazırlanması işinizi kolaylaştıracaktır..
· Panoda kullanılacak görseller en az 1 metreden net anlaşılabilmelidir.
· Pano yazıları imkanlar dahilinde bilgisayarda yazılmalıdır.
· Elle yazılan yazılar okunaklı, açık, standart harflere uygun yazı kullanılmalıdır.
· Yazılar panoya en az 1 metre mesafeden rahat okunabilmeli, başlıklar daha koyu ve büyük yazılmalı.
· Yazılar kısa ve öz olmalı, kullanılan yazı karakteri kolay okunabilmelidir. ( punto- başlık daha büyük olmalı isteğe göre renkli)
· Kullanılacak görsellerin 20x25cm veya 12x18cm boyutlarında olmalıdır.

 


Proje adı : büyük harflerle yazılmalı , hem görselliği hem de bulduğumuz ad ile ilgi uyandırırcı olmalı.

Özet : projenin özetlendiği kısımdır.
Soru: projemizin nedeni olan sorun yada soru buraya yazılır.
Hipotez: soruya yada probleme düşündüğümüz çözüm yolu buraya yazılır.
Konu araştırması: bulduğumuz çözüm yolu hakkında hangi bilgileri topladık yada araştırdık.
 

Kullanılan Materyaller: hangi malzemelerin kullanıldığı resim yada yazı ile sunulur.
Analiz sonuçları : kontrol deneyi yaptıysak , kontrol deneyi fotoları buraya eklenir yada araştırma projesi ise istatistik – grafik değerleri buraya eklenir.
Sonuç: deneyimiz yada projemiz sonucunda neler elde ettik, neler öğrendik hangi sonuçlara ulaştık, hipotezimiz doğrumu vs.
Öneri ve Beklentiler : projemiz günlük hayatta ne işe yarayabilir nerelerde kullanılabilir, insanlara kolaylık sağlar ise ne gibi kolaylıklar sağlar vs…
Not: projemizin görsel zenginlik ile sunmamız, konu ile ilgili olan resimleri, ilginçlikleri artırmamız izleyicilerin ilgisiniz artıracaktır.

 



Tübitak Bilim Fuarları projelerinin sunumunda poster ya da proje sunum panosu kullanmalısınız. Bir anlamda bütün projenin özeti olan ve projenin yapılış aşamalarını anlatan bu poster, projenin başarılı olup olmadığının da göstergesidir.

Bilim Fuarı Posteri bütün projeyi tanıttığı için iyi düzenlenmeli, görenleri projeyi okumaya teşvik edici özelliklere sahip olmalıdır. Karışık ve özen gösterilmemiş izlenimi veren tübitak posterleri, projenin de anlaşılamamasına neden olacaktır. Projenin ziyaretçiler tarafından beğenilmesi posterin düzenine ve anlaşılırlığına bağlıdır.

  Bilim fuarı proje sunum panosuüç ana panelden oluşmalıdır. İlk panel deney öncesi hazırlıkları, orta panel deney sürecini, son panel de deney sonrasını açıklamalıdır. İlk panele projenin özeti, üzerinde düşünülen araştırma sorusu veya problem, kurulan hipotez ve yapılan araştırmalar yazılmalıdır. İkinci panelde, projenin adı, kullanılan materyaller, uygulanan işlemler ve yapılan analizler yer almalıdır. Son kısımda sonuçlar ve değerlendirme bulunmalıdır. Buraya ayrıca, gelecek çalışmalar için öneriler ve yapılması beklenen çalışmalar da yazılabilir.

   Projenin adı projeyi en iyi şekilde anlatmalı, proje hakkında bir fikir vermelidir. Yazı karakteri de ara başlık ve içerik yazılarından daha büyük olmalıdır. Projenin yazı karakterini de kolay okunacak büyüklükte seçmek gerekir. Yazının siyah renkte olmasının okumayı kolaylaştıracağı unutulmamalıdır. Yazılar, posterin önünde duracak herkesin okuyabileceği şekilde olmalıdır. Posterde fotoğraflar kullanılacaksa boyutlarının 20cm x 25cm ile 12cm x 18cm olmasına daha büyük veya daha küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı bir bilim fuarı porje dönemi dileriz.

TÜBİTAK Bilim Fuarları kapsamında projelerini hazırlayan öğretmen ve öğrenciler, Bilim Fuarı öncesinde sunum panolarını hazırlamak durumundadırlar. Sizler için hazırlanan TÜBİTAK örnek sunum panosu sizlere fikir verecektir.

Sunum panosu hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar TÜBİTAK Sunum Panosu Nasıl Hazırlanır isimli yazıda anlatılmıştı. TÜBİTAK sunum panosu hazırlarken fazla yazıya boğmamaya dikkat etmek gerekmektedir. Mümkünse konuyla ilgili hem yapılış evresi fotoğrafları hem de genel resimler kullanmak panonuzun dikkat çekici olmasını sağlayacaktır.  Hazırladığımız örnek pano yazılarını word dökümanı olarak indirmek için sayfanın sonunda yer alan bağlantıyı tıklamanız yeterlidir.

Aşağıda TÜBİTAK Bilim Fuarları için hazırlanan örnek sunum panoları yer almaktadır. Ayrıca Örnek sunum panosu yazısı için görsellerin hemen altında bulunan linkten yararlanabilirsiniz.

Okulda Ben Bir Yayayım Sunum Panosu

Kayan Elementler Sunum Panosu

TÜBİTAK Örnek Sunum Panosu Yazılarını indirmek için tıklayınız.

Projemizin Adı: OKULDA BEN BİR YAYAYIM

Projenin Özeti: Temel trafik işaretlerini ve kurallarını öğretmek amacıyla okulda öğrencilerin dikkatini çekebileceğimiz bir ortamın hazırlanmasını sağlandı.   Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin işbirliğiyle temel trafik işaretlerinin masal ve çizgi film karakteriyle birlikte  okul koridorlarına çizimi yapıldı. Koridorlara yaya geçidi, yol çizgileri, kavşak ve trafik ışıkları yapılarak öğrencilerin trafik kurallarını yaşayarak öğrenmeleri amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda önce okul koridorlarına çizilecek olan trafik işaretleri ve resimler belirlendi. Bu resimler okulumuzun iç duvarlarına çizildi, koridorlara yaya geçitleri ve yol çizgileri eklenip, kavşak alanı belirlendi ve trafik ışıkları yerleştirildi. Ortaokul, İlkokul ve hatta anasınıfı öğrencilerinin dikkatini çekerek, trafik kurallarına okulda uymaları ve bunu kalıcı bir alışkanlık haline getirmeleri hedeflendi. En temel hedeflerimizden biri de arasında arkadaşlarımızın kırmızı ışıkta durmalarını ve bunu alışkanlık haline getirmelerini sağlamaktır.

Soru:  Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmek  ve uygulatmak mümkün müdür?

Hipotez: Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmek ve uygulatmak mümkündür.

Konu Araştırması: Trafik kurallarını bilen ama uygulamayan bir toplumuz. Bunun nedenlerinden biri de alışkanlıklarımızdır. Kırmızı ışıkta durma alışkanlığı edinmeyen bir yaya,  ileride direksiyon başına  geçince de kırmızı ışık ihlali yapmaktadır. Trafikte kurallara uyan bir toplumun yetişmesi için trafik eğitimine temelden başlamak gereklidir.

Kullanılan Materyaller:  Plastik boya, yağlı boya, tahta kalemi, fırça, tiner, arduino uno, pleksi, kablo, spot lamba
ve Foto koyulacak bu alana

Uygulanan Prosedür:
Öncelikle duvarlara çizilecek olan trafik levhaları ile çizgi ve masal kahramanları belirlendi.  Adobe Photoshop programı ile gerekli düzenlemeler gerçekleştirilip, resimler son haline getirildi. Projeksiyon cihazı yardımıyla yansıtılarak, resimlerin çizimini yapıldı ve son aşamada plastik boya kullanarak kalabalık bir öğretmen ve  öğrenci ekibiyle boyama işlemi tamamlandı. Son aşamada ise, bütünlüğü sağlamak  ve daha düzenli bir ortam olması amacıyla koridorlarda ölçümler yapılarak yaya geçidi, kavşak ve yol çizgileri çizildi ve yağlı boya kullanarak boyama işlemi gerçekleştirildi. Kavşakta uygun bir alan belirlenip Arduino uno kullanılarak trafik lambası yapıldı.

Sonuçlar: Koridorlara trafik işaretleri ile masal ve çizgi film karakterlerini çizmek için projeksiyon cihazıyla yansıttığımız anda bile öğrenciler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı. Bir projenin başarılı olması için, o projenin dikkat çekici bir proje olması gerekmektedir. Okul koridorlarına çizilen yol çizgileri ile derse giriş çıkışların daha düzenli bir şekilde yapıldığı, koridorda yer alan kavşak ve trafik ışıkları ile öğrencilerin daha dikkatli olduğu, öğrencilerin duvardaki trafik işaretlerinin anlamını öğrendikleri ve kırmızı ışıkta bekleme alışkanlığı kazanmaya başladıkları gözlemlenmiştir.  Öğretmen, öğrenci ve velilerin trafik kuralları konusuna dikkati çekilmiştir. Trafik kurallarını öğrencilere eğlenceli bir şekilde öğretmenin ve uygulatmanın mümkün olduğu ortaya çıkmıştır.

Öneri ve Beklentiler: Okul koridorları boş olan okullar imkanlar dahilinde, koridorları tematik olarak boyama yoluyla veya afişlerle süslemelidirler. Özellikle trafik konusunda kırmızı ışıkta durma alışkanlığı kazandırmak adına, okullarda trafik lambaları ilkokul ve ortaokul seviyesinde uygulanmalıdır. Yapılacak bu işlemler merkezi bir birimden materyal gönderilerek değil, öğretmen-öğrenci- veli işbirliğiyle, özellikle öğrencilerin aktif olarak çalışması sağlanarak, projeyi sahiplenmeleri sağlanmalıdır.

 NOT: Örnek Sunum panosu ve sunum metnidir. 26 Nisan itibarıyla örnekler çeşitlendirilerek eklenecektir.

Bizim bildiğimiz bir bilgiyi öğrencimiz bilmiyor olabilir. Biz öğrencinin o bilgiye ulaşması noktasında  öğrencimize sadece rehberlik ediyorsak ve öğrencimiz, bilgiye kendisi ulaşıyorsa; bu öğrenci nezdinde bir keşiftir.  Öğretmenler olarak öğrencilerimize keşif olanakları yaratmalıyız. İşte TÜBİTAK projelerinin böyle bir misyonu vardır. Öğrenciler araştırma yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler ile birlikte eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortamı deneyimler.

Biz de sizlere yardımcı olmak adına; sitemizde adım adım TÜBİTAK ile ilgili bilgi vermeye devam ediyoruz. TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı Çağrı Metni ve kılavuz baz alınarak hazırlamış olduğumuz, TÜBİTAK Pano Hazırlama dosyasında; Pano hazırlarken nelere dikkat etmeniz gerekir, pano başlıkları neler olmalı, başlıklara hangi açıklamalar yapılmalı, örnekle bulabilirsiniz.

 TÜBİTAK Bilim Fuarları projeleri sunum panosu hazırlama ile ilgili hazırlanan sunuyu indirmek için tıklayınız.

Hazırlayan: Nevin Akçay Güvendik

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir