istanbul depremi nereleri etkileyecek / İşte İstanbul Depremi Fay Hattı Üstünde Olan Riskli İlçeler - Foto Galeri - Memurlar.Net

Istanbul Depremi Nereleri Etkileyecek

istanbul depremi nereleri etkileyecek

İstanbul depremi için 4 senaryo… Uzman yıkım maksimum olacak diyerek uyardı: Eğer bu nokta kırılırsa 1999 depremindeki gibi olmayacak

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde 11 ilde 45 binden fazla kişi hayatını kaybetti, binlerce bina enkaza döndü. Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depremlerinden olan Maraş depremleri, asrın felaketi olarak kayda geçti. Türkiye felaketle deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha hatırladı. Yaralar sarılmaya devam ederken gözler İstanbul’a çevrildi. Vatandaşlar ‘Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak?’ merak ediyor. Merkez üssü İstanbul olması beklenen depremin her an gerçekleşme ihtimali yüzde 65 ve 70 arasında öngörülüyor.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN 4 SENARYO

Deprem riskinin her yıl yüzde 2.5 arttığını ifade eden İstanbul Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi, Jeofizik Yüksek Mühendisi Mustafa Serhat Durmuş, üç yıl süre verdi. Bu oran yüzde 75’i bulacak. Büyüklüğünün ise 7.2 ila 7.6 aralığında olmasını beklediklerini söyleyen Durmuş, büyük İstanbul depremi için 4 senaryoyu anlattı. Büyük istanbul depremi nereleri etkileyecek? Büyük İstanbul depremi ne zaman olacak? Istanbul'da Tsunami olacak mı, ne zaman oldu? İşte muhtemel 4 senaryo…

DEPREMDE BEKLENEN İLK MODEL: A MODELİ

Gerçekleşmesi beklenen ilk senaryo A modelidir. Körfezde kırılmanın başlayacağı ve Marmara ortalarına kadar yaklaşık 119 kilometrelik bir kırılmanın olacağı ve bu kırılma neticesinde 7.5 büyüklüğünde bir deprem olacağı öngörülüyor.  

DEPREMDE B MODELİ

Orta Marmara çukurunda bir kırılmanın yaşanacağı öngörülüyor. Yaklaşık 108 kilometrelik bir fay kırılması olacağı söyleniyor. Burada oluşacak deprem 7.4 büyüklüğündedir.

DEPREMDE EN KÖTÜ SENARYO: C MODELİ

C modeli en kötü senaryolardan biri olarak nitelendiriliyor. Bu modele göre; Körfezde başlayacak olan depremin Orta Marmara çukurunu tamamen kırıp, Marmara’nın sonuna kadar gideceğini gösteriyor. Burada 174 kilometrelik bir kırık meydana gelerek, 7.7’lik bir depremin meydana gelmesi bekleniyor. Bu senaryo ile İstanbul’un kıyı bölgesinde çok ciddi bir yıkım oluşabileceği öngörülüyor.    

DEPREMDE İYİMSER MODEL: D MODELİ

D modeli en iyimser senaryo olarak değerlendiriliyor. Bu deprem senaryosuna göre sadece Körfez’de kırık meydana geleceği, 37 kilometrelik bir kırık olacağı ve bunun da 6.9 büyüklüğünde bir deprem meydana getireceği öngörülüyor. Bu senaryoda yıkımın diğerlerine oranla minimum düzeyde olacağı düşünülüyor.”

“1999 DEPREMİNDEKİ GİBİ OLMAYACAK”

İstanbul’da B modeli deprem senaryosunun gerçekleşeceğini düşündüğünü belirten Durmuş, muhtemel bu depremin İstanbul kıyı şeridinde ciddi anlamda yıkım oluşturacağını kaydetti. Bu kırığın şehir merkezine olan uzaklığının 20 kilometre olacağını belirten Durmuş, “Orta Marmara çukurunda bir kilitlenme olduğunu ve o bölgede çok fazla deprem olmadığını görüyoruz. Enerji birikimi de orada. Eğer bu nokta bir kırılma olursa, 108 kilometrelik fay komple kırılacaktır. Buradaki 7.4 büyüklüğündeki depremden çıkan enerji 1999 depremindeki gibi olmayacak. Çünkü 1999 depremi İstanbul şehir merkezine 200 kilometre mesafedeydi. Bu beklenen depremde ise 20 kilometredir. Bu nedenle oluşacak hasar ve yıkım maksimum olacaktır” diye konuştu.

İSTANBUL’DA RİSKLİ İLÇELER

B modeli depremin etkisinin en yüksek hissedileceği ilçeleri sıralayan Durmuş, “İstanbul’da 39 ilçe arasında Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bayrampaşa, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Fatih, Güngören, Küçükçekmece, Silivri ve Zeytinburnu’nda etkisi fazla olacak. Bunun yanı sıra zemini iyi olan yerler de var. Gaziosmanpaşa, Kâğıthane’nin üst kısımları, Şişli, Beşiktaş, Kadıköy gibi zemini kum taşı veya grovak olan yerler var. Ancak genel olarak baktığımızda zemin anlamında 39 ilçenin 13’ünde problem bekliyoruz. Diğer ilçelerin orta ve orta üstü seviyede olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak tüm yapı stokunun yüzde 70’inin 1999 depreminden önce yapılmasından dolayı zemin etütünün yapılmadığı, yapı denetim hizmeti almadığı, gerekli kontroller ve iskânlar olmadığı için sıkıntı yaşanacağı bekleniyor” dedi.

AVRUPA YAKASI DAHA ÇOK ETKİLENECEK

Depremin Avrupa Yakası’nı daha fazla etkilemesinin nedenini açıklayan Durmuş, “Jeolojik olarak bu bölgedeki kayaçlar daha genç. Beklenen depremde Avrupa Yakası’nın daha çok hasar alması bekleniyor. Anadolu Yakası’ndaki kayaçlar daha yaşlı olduğu için depremde daha dayanıklı olacaktır. Faya yakınlık etkili bir faktördür. Kırılmasını beklediğimiz fay, Silivri açıklarındaki 1766 fayının olduğu bölgede şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafededir” şeklinde konuştu.

İstanbul depreminin risk haritasının ele alındığı “İstanbul İl Risk Azaltma Planı Toplantısı”na katılan Durmuş, toplantıda İstanbul’daki tüm ilçelerin beklenen deprem özelinde tek tek değerlendirildiğini belirterek, “İhtimallerin sıralandığı toplantıda en fazla dikkat çekilen husus yapı stoku oldu. İstanbul’da şu an bir milyon 200 binin üzerinde yapının olduğunu ve bu yapıların yaklaşık yüzde 70’nin 1999 depreminden önce inşa edildiği ve yaklaşık 260 bininin riskli olduğu kaydedildi. Özellikle okul binalarının depreme hazırlıklı olup olmadığıyla ilgili deprem testlerinin yapılasının acil olduğundan bahsedildi” ifadelerinde bulundu.

“HİÇ YIKILMAZ DENİLEN BİNLER DAHİ YIKILDI”

Tüm vatandaşların oturdukları binaların deprem testi analizini yaptırmasını öneren Durmuş, Riskli Yapı Tespit Belgesi olan üniversitelerin de bu analizleri yaptığını hatırlattı. Yapılması gerekenin oturup deprem olmasını beklemek değil, binaların kontrol ettirilmesi olduğunu kaydeden Durmuş, “Binalarda bir problem varsa güçlendirmeye gidilerek, kurtarılabiliyor mu buna bakılmalı. Eğer güçlendirmeyle de kurtarılamıyorsa o bina yıkılmalıdır. 1999 öncesi yapılan binalar kadar sonrasında yapılanlar da riskli olabilir. Çünkü 1999 sonrası yapılan binaları incelediğimizde olması gereken demir sayılarını maalesef kolonlarda göremiyoruz. C25 çıkması gereken kolonların C16 çıktığını görüyoruz. Dolayısıyla vatandaşlar binalarının 1999 depreminden sonra yapılmasına güvenmesinler.  Bir binanın sadece kolonlarına bakarak bu bina yıkılmaz demek imkânsızdır. 6 Şubat depremlerinde binalara dışarıdan bakıldığında hiç yıkılmazmış gibi duran 2019, 2020 yıllarında yapılmış binaların dahi yıkıldığını gördük. Yapılması gereken en önemli nokta bina analizlerinin yapılması ve gereken tedbirlerin alınmasıdır. Çünkü bu deprem mutlaka olacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.

(İHA)

Fay hattı haritasına göre İstanbul'da en riskli ve dayanaklı ilçeler hangileri? İşte 2023 İstanbul deprem risk haritası

İSTANBUL'DA EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul deprem haritası, şehrin deprem riski taşıyan bölgelerini düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üçe ayırıyor.

İstanbul'daki düşük riskli ilçeler ve semtler; Pendik, Kadıköy, Kartal, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Nişantaşı, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Arnavutköy, Şişli ve Levent'tir.

İstanbul'daki orta derece riskli ilçe ve semtler; Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru, Ortaköy'deki dolgu kısımlar, Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka ve Topkapı'dır.

İstanbul'da yüksek derecede deprem riski taşıyan bölgeler ise Zeytinburnu, Küçükçekmece, Florya, Esenkent, Ispartakule, Ambarlı, Avcılar ve Haramidere'dir.

Kahramanmaraş’ta meydan’a gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin ve birçok ili kapsayan artçı sarsıntıların ardından, akıllara bir kez daha İstanbul’da beklenen deprem geldi. Uzmanlar, İstanbul’da gerçekleşecek olan depremin 7,5 şiddetinde olacağını söylüyorlar. Sizler için büyük İstanbul depremi hangi şehirleri etkileyecek, İstanbul’da depreme dayanıklı ve dayanıksız ilçeler hangileri ve İstanbul kaçıncı derece deprem bölgesinde yer alıyor anlattık.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Uzmanlar Açıkladı: Dünya’da En Fazla Kaç Büyüklüğünde Deprem Meydana Gelebilir?”

Büyük İstanbul depremi hangi şehirleri etkileyecek?

Fay hattı

Marmara Denizi’nin içinde meydana gelmesi beklenen deprem, İstanbul depremi diye adlandırılıyor. Bu da, söz konusu depremden sadece İstanbul etkilenecekmiş gibi yanlış algılamalara sebep oluyor. Aksine, bu depremden Marmara Denizi’ne kıyısı olan her şehrin etkileneceği söyleniyor. Yani bu deprem sadece İstanbul’u ve Balıkesir’i etkilemeyecek. Marmara Denizi’ne kıyısı olan Yalova, Bursa, Kocaeli, Çanakkale, İstanbul, Tekirdağ ve Balıkesir’in depremden ağır bir şekilde etkileneceği bilinmelidir.

1766 yılında Marmara Denizi’nde meydana gelen deprem, İtalya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde hissedilmiş ve Marmara Bölgesi’nde oldukça büyük bir tahribata neden olmuştu.

İstanbul’da depreme dayanıklı ve dayanıksız ilçeler hangileri?

Büyük İstanbul depremi

Son günlerde gerçekleşen yıkıcı depremlerin ardından, Marmara Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar İstanbul deprem risk haritasını araştırmaya başladılar. İşte İstanbul’da depreme dayanıklı ve dayanıksız ilçeler.

İstanbul’da deprem fay hattına en yakın ilçeler

Haritada fay hatlarına en yakın olan birinci derece riskli ilçeler arasında Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler, Fatih, Avcılar, Büyükçekmece, Adalar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla, Kadıköy ve Üsküdar bulunuyor.

İstanbul’da depremi en çok hissedecek ilçeler

Uzmanların yaptıkları açıklamalara göre, yapıların yaşı açısından en yaşlı İlçe olan Beyoğlu, İstanbul’daki en riskli ilçe olarak öne çıkıyor. Beyoğlu’ndan sonra ikinci sırada gelen Fatih’in depremden en çok etkilenecek olan ilçe olduğu söyleniyor. Bu iki ilçenin yanı sıra, Ayasofya, Süleymaniye, Edirnekapı, Küçükçekmece’nin Menekşe-Kanarya ve Cumhuriyet Mahallesi, Avcılar, Zeytinburnu, Bakırköy, Florya, Büyükçekmece’nin Devebağırtan bölgesi, Beylikdüzü’ne bağlı Gürpınar’ın Pekmez ve Pınarkent mahalleleri, Kumburgaz ile Silivri ile birlikte Tekirdağ ve Marmara Ereğlisi’nin de gerçekleşmesi beklenen depremden ciddi şekilde etkileneceği düşünülüyor.

İstanbul’da orta deprem riski taşıyan ilçeler

Beşiktaş, Ortaköy Dereboyu, İstinye çukuru, Tarabya çukuru, Üsküdar çukuru, Beylerbeyi çukuru, Küçüksu çukuru, Paşabahçe-Beykoz çukuru, Çayırbaşı çukuru, Karaköy, Tophane, Salıpazarı, Ortaköy (dolgu olan kesimleri), Eyüp, Alibeyköy, Sütlüce, Balat, Kasımpaşa ve Güngören’in sahil kesimi, Kadıköy (Kurbağalıdere), Moda (denize bakan kısmı), Küçükyalı, Kartal (Rahmanlar bölümü), Tuzla (dere kısmı), Dilovası, Eminönü (Cankurtaran, Şehzadebaşı, Fatih, Çarşamba, Edirnekapı’nın güneyinde kalan kısım), Topkapı, Bakırköy, Bahçelievler, Merter, Şirinevler (bir kısmı), Halkalı, Nakkaşdere, Esenkent, Ömerli, Büyükçekmece, Tepecik (Tepecik, Akören ve Pomak’ın güney kısmı), Selimpaşa, Silivri, Çanta, Gümüşyaka, Kavaklı, Yakuplu, Esenyurt, Avcılar, Ambarlı, Firuzköy, Küçükçekmece, Florya, Yeşilköy, Ataköy ve Zeytinburnu.

İstanbul’da yüksek deprem riski taşıyan ilçeler

Zeytinburnu Ayamama Deresi, Ataköy’ün bulunduğu kesimler, Florya (batısındaki heyelan alanları) Küçükçekmece kıyıları, Küçükçekmece Gölü’nün doğusundaki Nakkaşdere alüvyonları, Azaplı yöresi (Altınşehir’in alçak kesimleri), Ispartakule (Alibey Yarımadası’nın batı kısımları), Kanarya (Firuzköy kıyıları), Esenkent, Avcılar (Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi’ne bakan kıyıları), Ambarlı ve Haramidere.

İstanbul kaçıncı derece deprem bölgesi?

Büyük İstanbul depremi

Türkiye deprem risk haritasına bakıldığında İstanbul, hem ikinci hem de üçüncü grupta yer alıyor ve deprem riski yüksek olan iller arasında bulunuyor. Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan İstanbul’da bazı ilçeler yüksek deprem riski taşırken, bazı ilçeler ise daha az risk teşkil ediyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır