ekmek buzdolabında saklanır mı / Ekmek Nasıl Saklanmalıdır?

Ekmek Buzdolabında Saklanır Mı

ekmek buzdolabında saklanır mı

Ekmek neden buzdolabına konulmaz?

@Pudra özel haberidir, izinsiz kullanılamaz

Eğer ekmeği buzdolabında tutanlardansanız bu yazıyı okuduktan sonra fikriniz değişebilir! seafoodplus.info’da.

Eğer taze kalması için ekmeğinizi buzdolabında saklayanlardansanız, bu haberimizi okuduktan sonra bir kere daha düşünün. Buzdolabına koymak ekmeğinizi çok daha ‘bayat’ bir hale getiriyor. Neden mi? 

Ekmek buzdolabına konur mu?

Buzdolabı deyince koyduğumuz her yiyeceği taze olarak muhafaza eden bir mutfak eşyasından bahsediyoruz. Evet, bu yanlış değil. Ancak işler ekmeğe gelince değişiyor. (Yiyecekleri buzdolabına nasıl yerleştirmeli? başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.) Ekmeğinizi buzdolabına koymak düşündüğünüz gibi onu taze tutmuyor. Ekmek buzdolabına girip soğumaya başladığı zaman içerisindeki karbonhidrat molekülleri tersine bir hareket göstererek kuruyor ve kristalize olmaya başlıyor. Su molekülleri karbonhidrat moleküllerinden ayrışıyor. Bu da ekmeğin aslında hiç de hoşunuza gitmeyen bayat bir hale gelmesine sebep oluyor. Derin dondurucuya koyduğunuzda ise ekmek donuyor ve bu kristalleşme yavaşlıyor. Bu süreç buzdolabının soğutucu bölgesinde çok daha hızlı oluyor. Bu sebeple ekmeği mutfak tezgahı üzerinde oda sıcaklığında tutup 4 gün içerisinde tüketmek, geri kalanını da yenmeyecekse direkt olarak buzluğa koyup dondurmak daha pratik bir seçenek. Bu bilgi beslenme alışkanlığınızı değiştirebilir. Şimdi isterseniz buzdolabındaki ekmeğinizi çıkarın, seçim sizin!

Konuyla ilgili diğer yazılarımız
Yiyeceklerle ilgili hasta eden efsaneler
seafoodplus.info sizi, yiyeceklerle ilgili sağlınızı bozan, doğru bilinen yanlışlarla yüzleştiriyor.

​Küçük mutfak sırlarını öğrenin, hayatınız kolaylaşsın!
Koroplast, herkesin annesinden veya bir büyüğünden öğrendiği, kendisi küçük ama faydası büyük olan sırları tekrar gün yüzüne çıkarıyor.

Yiyeceklerde güvenlik kuralları
Dikkat edilmeden satın alınan ya da kullanılan birçok besin, özellikle bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu dönemlerde enfeksiyona neden olan bakteriler ve diğer organizmalara maruz kalmamıza neden olabiliyor.

Dondurulmuş besinler nasıl tüketilir?
Dondurulmuş besinler ne kadar süre saklanabilir? Gıdalarınızı dondururken nelere dikkat etmeli? Donmuş gıdaları çözdürürken nelere önem vermeli? Dondurulmuş gıdalar hakkında herşey seafoodplus.info'da!

Etiket: ekmek, buzdolabı, beslenme, sağlıklı beslenme, bayat

Buzdolabında saklanmamalıymış! Ekmek hakkında doğru bildiğimiz 4 yanlış

Diyetteki yeri, çeşitleri ve saklama koşullarıyla ilgili bu bilgiler sizi şaşırtabilir!

Buzdolabında saklanmamalıymış! Ekmek hakkında doğru bildiğimiz 4 yanlış

Ekmek konusu açıldığında herkesin bir fikri vardır. Her ağızdan bir ses çıkar, herkes duyduklarını, kendisine mantıklı geleni anlatır durur. Peki biz neye inanacağız? 

1-Diyet yaparken ekmekten uzak durmak şart değil

diyette ekmek

Reklamsız Kullan

Sanıldığının aksine diyet yaparken ekmeği hayatınızdan çıkarmanız gerekmiyor. Hatta doğru ekmek çeşitlerini tercih ettiğinizde diyetinizi baltalamak bir yana size destek oluyor. Tam tahıllı ekmek çeşitlerinin glisemik indeksi düşük ve lif içeriği yüksek olduğundan uzun süre tok kalmanızı sağlayarak daha az kalori almanıza yardımcı oluyor. “Diyetten ekmeği çıkarmak zayıflatır mı?” başlıklı içeriğimize göz atarak hangi ekmek çeşitlerinin daha sağlıklı olduğunu ve diyet ile ekmek arasındaki ilişkiyi öğrenebilirsiniz.

2-Bazı durumlarda beyaz ekmeği tercih etmek gerekebilir

beyaz ekmek

Reklamsız Kullan

Normal şartlarda tüketimini önermesek de bazı durumlar var ki miktarına dikkat etmek koşuluyla kişiyi beyaz ekmeğe itebiliyor. Kepekli ekmeklerde beyaz ekmekte çok az miktarda bulunan ve iyi bir lif kaynağı olan buğday kepeği yüksek miktarda bulunuyor. İçeriğindeki lifler ve diğer bazı bileşikler demir gibi minerallerin emilimini güçleştirdiğinden, demir eksikliğine sahip olan kişilerin kepek içeren ekmek çeşitlerinden uzak durmaları söyleniyor. Yani eğer demir eksikliğiniz varsa hangi seviyede olduğunu göz önüne alarak bu ekmek çeşidinden uzak durmanız, beyaz ekmeğe yönelmeniz gerekebilir.  

3-Çavdar ekmekleri gerçekten çavdardan yapılmayabiliyor

cavdar ekmegi

Reklamsız Kullan

Gıda terörünün günbegün artması elbette ekmek sektörünü de etkiledi. Çavdar ekmeği sandığınız ekmeklerin bir kısmı ne yazık ki az miktarda çavdarla tatlandırılmış buğday ekmekleri. Bu yüzden ekmek satın aldığınız yerin güvenilir olduğundan emin olmaya ve etiket okuma alışkanlığını kazanmaya çalışmalısınız. Zaten etiket okumaya başladığınızda ekmek çeşitlerinin birçoğunda bu durumla karşı karşıya olduğunuzu fark edeceksiniz.

4-Ekmeği buzdolabında saklamak pek de mantıklı değil

Reklamsız Kullan

Buzdolabı besinleri taze tutmanız için harika bir yer olsa da aynı şey ekmek söz konusu olduğunda pek de geçerli değil. Çünkü buzdolabında düşük ısıda bekletilen ve çıkartılıp tekrar buzdolabına konan ekmekler aslında daha hızlı bayatlıyor. Ekmeği muhafaza etmek için hava geçirmeyen eko saklama kaplarını tercih edebilirsiniz. Tazeliği garanti etmenin en iyi yoluysa ekmeğinizi parçalara bölerek dondurucuda saklamanız ve her seferinde kullanacağınız kadarını dondurucudan çıkarmanız.

Kaynak

Ekmekleri muhafaza etmenin 5 püf noktası

Giriş: - - Güncelleme: -

Yapılan araştırmalar, dünya genelinde her yıl milyar ton gıdanın kayıp ya da israf edildiğini gösteriyor. Bu rakam insanların tüketimi için üretilen gıdaların 3’te 1’inin israf edildiği anlamına geliyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ’de kurduğu Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması İçin Gıdanı Koru (Save Food) Küresel İnisiyatifi’nin bölgesel devamı olan “Sıfır Atık Sıfır Açlık: Gıda Kayıpları ve İsrafını Azaltmak İçin Destek Projesi”nin sonunda, FAO’nun teknik desteğiyle Türkiye’de de gıda kaybı ve israfına ilişkin ilk ulusal stratejisi ve eylem planı hazırlandı.

Sofraların vazgeçilmez lezzeti ekmeklerin bozulmaması ve bayatlamaması için alınması gereken önlemlerin başında tabii ki yenilebilecek miktarda ekmek satın almak geliyor. Ancak bunu bir türlü yapamıyor ve alışveriş esnasında elinizi bol tutuyorsanız, aldığınız ekmekleri uzun süre saklamak ve israfa engel olmak adına sizler için önerilerimiz var.

Ekmekleri saklamanın ve uzun süre kullanmanın en başarılı 5 yöntemi

1- Buzdolabında bekletmemek önemli!

Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar. Bu durum sonucunda, ekmeğin içindeki moleküller kristalize olarak ekmekten ayrışır. Böylece ekmek hem çok daha hızlı bayatlar hem de ne yazık ki lezzetini kaybeder. Bu nedenle, günlük bir süre için ekmekleri oda sıcaklığında muhafaza etmek, buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır.

2- Ekmeği uzun süre saklamak için bir alternatif: Dondurucu

Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar. Bu da ekmeğin daha hızlı bayatlamasına yani ekmek içi ve kabuk yapısının sertleşmesine neden olur. Eğer ekmeği daha uzun süre saklamak istiyorsak, en doğru seçenek dondurucuda saklamak olacaktır. Retrogradasyon olayı, dondurucuda çok daha düşük seviyede gerçekleşmektedir. Bu yöntemi uygularken, dondurucudan çıkarıp çözdürdüğümüz ekmeği tekrar dondurucuya koymamamız gerektiğini unutmamalıyız. Bu nedenle, ekmeğinizi dondurucuya porsiyonlar halinde koymanızı tavsiye ederiz. Eğer dondurucuda saklama imkanımız yoksa, onun yerine hava almayacak şekilde kapta veya klipsli gıdaya uygun poşetlerde saklanması daha sağlıklı bir çözüm olacaktır. Ancak küflenme riskinden dolayı, bu şekilde uzun süre saklamak da mümkün olmayacaktır. Koruyucu içermeyen bir ekmek, küflenmeden ortalama gün saklanabilir.

3- Oda sıcaklığında en fazla iki gün muhafaza edilebilir

Alınan ekmeği kısa sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız, oda sıcaklığında da muhafaza etmeniz mümkün. Ekmeğinizi iki günden fazla olmamak kaydıyla, ortalama 20ºC oda sıcaklığında, kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde bekletebilirsiniz. Aksi halde neme maruz kalan ekmek hızlıca küflenebilir.

4- Soğuduktan sonra bütün halde saklayın

Ekmekleri, kendi doğal nemini hapsetmesine yardımcı olacak şekilde saklamak da önemli püf noktalar arasında yer alıyor. Kağıt ambalajlarda saklamak yeterli olmayabilir; çünkü birçok kağıt hava geçirir. Sıcak ekmeklerin kağıt ambalajlara konması, tüketicileri yanıltmamalı. Sıcak bir ekmeğin sağlıklı bir şekilde soğuması için, havayla temasa ihtiyacı vardır. Sıcak ekmek, bulunduğu ambalajda nemlenmeye neden olur ve bu küflenmeyi hızlandırabilir. Ancak ekmek soğuduktan sonra hava ile temasını kesecek ambalajlar veya saklama kapları tercih edilebilir. Ekmeği bütün olarak muhafaza etmek ise, nem kaybını yavaşlatarak ekmeğin raf ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.

5- Donmuş ekmek oda sıcaklığında çözülmeli

Dondurucuda muhafaza edilen ekmek, oda sıcaklığında çözülmesi beklendikten sonra afiyetle tüketilebilir. İlk tazeliğini yeniden elde etmek için fırında veya ekmek kızartma makinesinde birkaç dakika ısıtmanızı tavsiye ederiz.

Ekmek nasıl saklanır? Esasen herkesin mutlaka cevabını bilmesi gereken konuların başında bu soru gelmektedir. Çünkü yanlış ekmek saklama yöntemleri nedeni ile gün içinde pek çok ekmek israf olmaktadır. Öncelikle işe doğru ekmek tercihlerinden başlamanız önerilir. Çünkü uzun dönemli saklayabileceğiniz ekmekleri satın aldığınızda hem ekmek ziyanının önüne geçebilirsiniz hem de daha sağlıklı bir şekilde beslenebilirsiniz.

Atalarımızın ekmeğe olan saygısı hiç kuşkusuz tüm dünya tarafından bilinmektedir. Ama son dönemlerde artık ekmeğe olan saygı gözle görülür oranda azalmıştır. Bu durum hem ev ekonomisine bir darbe vururken hem de ülke ekonomisini derinden etkilemektedir. Eğer siz de ekmek israfını engellemek isterseniz ilk olarak ekmeği doğru bir şekilde saklamanız gerekmektedir. Bunun dışında ekmek satın alacağınızda sadece tüketebileceğiniz ölçülerde ve sayılarda ekmek satın almanız önerilir. Çünkü fazla ekmek satın almak saklamayı zorlaştırırken daha kolay bir şekilde bayatlamasına neden olacaktır.

Ekmek Saklama Şekilleri

Ekmek saklama şekilleri sayesinde artık daha taze ekmekler tüketmeniz mümkün olacaktır. Sizler için en pratik ekmek saklama yöntemlerini anlatacağız. Bu yazımızı okuduktan sonra artık evinizde daha sağlıklı bir şekilde ekmek saklayabilirsiniz. İşte ekmek saklama şekilleri;

Bambu kaplarda ekmek saklama yöntemi; bilindiği üzere bambu % doğal bir malzemedir. Ekmeğin nem kapmasını engelleyerek, hem bayatlamasının önüne geçer hem de dışarıdan veya yemeklerden nem kapmasını engeller. Yani bambu kaplarda ekmeklerinizi sakladığınız zaman uzun süre tazeliğini koruyabilir ve nem kaparak küflenmesini önleyebilirsiniz. Bambu ekmek saklama kabı mutlaka her evde bulunması gereken mutfak gereçlerinden biridir.

Naylon poşetlerde ekmek saklamayın; naylon poşetlerde ya da naylon içeren her hangi bir kapta kesinlikle ekmek saklamamanız gerekir. Çünkü naylonun ham maddesi petroldür. Petrol ise insan sağlığını derinden etkiler. Özellikle uzun süre naylon kaplarda ekmek saklamak kanserojen maddelerin ekmeklere işlemesine neden olur. Bu nedenle marketten ekmekleri aldığınızda hemen naylon torbalardan çıkarmanız önerilir.

Ekmekleri beze sarın; ekmekleri saklamanın en güzel yöntemlerinden biri ekmekleri bir beze sarmak olacaktır. Beze sarılan ekmekler dışarıdan nem kapmaz ve küflenmesini önler. Ayrıca bez ekmeğin tazeliği korur ve kurumasını önler. Temiz bir bez içine ekmeklerinizi sararak saklayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde  daha sağlıklı ekmekler elde edebilirsiniz. Özellikle kronik hastalığı olan kişiler için bir bez içinde ekmek saklamak daha sağlıklı bir yöntem olacaktır. Buz dolabında saklayın; eğer tüketebileceğinizden daha fazla ekmeğiniz varda o halde ekmeklerinizi buzdolabında saklamanız önerilir. Buz dolabında saklanan ekmekler her ne kadar kuru gibi gelse de ısıtılıp tüketildiğinde son derece taze bir hale gelebiliyor. Ayrıca uzun dönem ekmek saklamak isterseniz, buzdolabının buzluk kısmını kullanabilirisiniz. Buzlukta uzun süre sağlıklı bir şekilde ekmeklerinizi saklayabilir ve taze bir şekilde tüketebilirsiniz.

Bu girdi Bilgilendirme’ te gönderildi. kalıcı linki yer imlerine ekleyin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir