endoskopi ve kolonoskopi sonrası / Gastroskopi / Kolonoskopi Sonrası Prosedür

Endoskopi Ve Kolonoskopi Sonrası

endoskopi ve kolonoskopi sonrası

GASTROSKOPİ KOLONOSKOPİ &#;NCESİ VE SONRASI
GASTROSKOPİ (ENDOSKOPİ) KOLONOSKOPİ &#;NCESİ VE SONRASI

Gastroskopi,uç kısmında özel bir video-kamerası olan alet yardımı ile yemek borusu,mide ve oniki parmak barsağının incelenmesidir.

Gastroskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

* Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma ve ağrı,ağıza acı su gelmesi gibi,yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde.

* Karnın üst kısmında ağrı,yanma,ekşime,bulantı,kusma,tedaviye dirençli kansızlık,nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi mide ve on iki parmak barsağını ilgilendiren hastalıkların teşhisinde.

* Ağızdan taze kan gelmesi ve kahve telvesi tarzında kusma veya siyah dışkılama ile kendini belli eden üst sindirim sistemi kanamalarının nedeninin tespit edilmesinde.

* Günümüzün en güvenilir yöntemi olarak,yemek borusu ve mide kanserlerinin teşhis edilmesinde.

* Gastroskopi iltihaplı bölgelerin,küçük ülserlerin ve tümörlerin tespit edilmesinde faydalanılır. İşlem ortalama 10 dakika sürmektedir.

Gastroskopi Öncesi

*Gastroskopi yaptırabilmek için hastamızın işlemden en az 8 saat öcesinden aç olması gerekmektedir.

*Rutin olarak kullandığınız ilacınız varsa, veya herhangi bir ilaca yada yiyeceğe alerjiniz varsa randevu alırken sağlık personeline gerekli bilgilendirmeyi mutlaka yapınıseafoodplus.info sulandırıcı olarak kullanmakta olduğunuz ayrıca ilacınız varsa, hekiminize danışarak 4 yada 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

İşlem sırasında gerekli takipler doktorunuz ve hemşireniz tarafından yapılmaktadır.

*Gastroskopi işlemi,damar yolundan sedasyonla yapılmaktadıseafoodplus.infon ilaçlar,refleksleri ve karar verme kabiliyetini bozabileceği için o gün araba kullanımı ve dikkat gerektiren işlerin yapılmaması öseafoodplus.info başına yolculuk etmek sakıncalı olacağından bir refakatçıyla gelinmesi uygundur.

Gastroskopi Sonrası

*İşlem sonrasında hastamız 30 dakika müşahede altında tutulmaktadır.1saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlanabilir.

KOLONOSKOPİ NEDİR?

  Kalın ve ince barsağın,birleştiği yerden itibaren rektuma kadar olan hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik uygulanan endoskopik yöntemdir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

* İzah edilemeyen karın ağrısı veya kilo kaybı

* Uzun süreli ishal veya kabızlık

* Tedaviye yanıt vermeyen kansızlık

* Dışkıda kan görülmesi

* Barsak poliplerinin erken teşhis ve tedavisi

* Günümüzde kalın barsak kanserinden korunmak amacıyla, herhangi bir şikayet olmasa bile, 50 yaşından itibaren 5 yılda bir kolonoskopi ile polip varlığı açısından takip yapılması, artık tüm dünyada kabul gören bir yöntemdir. Ailesinde kalın barsak kanseri olan bireylerde ise takip yaşının daha erkene çekilmesi önerilmektedir. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir.

KOLONOSKOPİ ÖNCESİ

*Kolonoskopi sırasında daha net bir görüntü için barsağın tamamen boş olması seafoodplus.info sebeple,işlem yapılmadan 24 saat öncesinde uymanız gereken diyet listeniz ve kalın barsağı boşaltacak ilaç kullanmanız için gerekli bilgiler hemşireniz tarafından verilecektir.

*24 saat öncesinden tüm katı gıdalar kesilmeli,çay,tanesiz çorba,meyve suyu,tanesiz komposto (mercimek çorbası,tarhana çorbası,kayısı-şeftali suyu,un ve posa içeren sıvılar hariç),ıhlamur, elma suyu ve en az 4 litre su tüketilmelidir.

*Randevu saatinden,8 saat önce su ve diğer sıvı içeceklerin kesilmesi önerilmektedir. Mide yada barsakta gerekli boşaltım sağlanamamışsa işlemininiz iptal edilerek tekrarı gerekebilir.

*Rutin olarak kullandığınız ilacınız varsa, veya herhangi bir ilaca yada yiyeceğe alerjiniz varsa randevu alırken sağlık personeline gerekli bilgilendirmeyi mutlaka yapınıseafoodplus.info sulandırıcı olarak kullanmakta olduğunuz,ayrıca ilacınız varsa hekiminize danışarak 4 yada 5 gün öncesinden kesilmesi gerekmektedir.

KOLONOSKOPİ İŞLEMİ

   Kolonoskopi işleminde size vereceğimiz özel kıyafeti giymeniz istenerek,kolunuza damar yolu açılacak ve açılan damar yolundan sizi rahatlatacak ilaç enjekte edilecektir.İşlem sonrasında verilen ilaç sebebiyle,hasta 30 dakika gözlem altında tutulmaktadıseafoodplus.infon ilaçlar refleksleri ve karar verme kabiliyetini bozabileceği için o gün araba kullanımı,ve dikkat gerektiren işlerin yapılmaması öseafoodplus.info başına yolculuk etmek sakıncalı olacağından bir refakatçıyla gelinmesi uygundur.

İşlem sırasında gerekli takipler doktorunuz ve hemşireniz tarafından yapılmaktadır.

KOLONOSKOPİ İŞLEMİNDEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

*Kolonoskopi işleminden,1 saat sonra hafif yiyeceklerle beslenmeye başlayabilirsiniz.

*Gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.(kuru baklagil,gazlı içecekler,çiğ sebze)

*Kolonoskopinin yan etkileri nadirdir ve çoğunlukla seafoodplus.infoi alma veya polip çıkarma işlemi uygulanmışsa, o alanda kanama olabilir,kanama genellikle kendiliğinden durur.

*Daha nadir bir yan etki olarak kolonoskopi işlemi sonrası şiddetli karın ağrısı,makattan bir çay bardağından fazla kan gelmesi,ateş,titreme gibi belirtiler görüseafoodplus.info durumda vakit kaybetmeden kliğinimizle iletişime geçiniz.


Kolonoskopi girişimsel bir tetkik yöntemidir. Dolayısı ile kolonoskopi işlemi  sırasında çok düşük ihtimaller dahilinde de olsa birkaç  çeşit yan etki ile karşılaşılabilir.

Bunlardan biri kolonoskopi sırasında polip alınması halinde polibin kesildiği zeminden gelişebilecek kanamadır. Genellikle kendi kendine duran özelliktedir ve çoğu zaman bir müdahale gerekmez. Polip alınma sırasında kanama gelişmesi halinde, endoskopist gerekli görürse bu alana direk görüş altında kanama durdurucu ilaç injeksiyonu yaparak problemi çözer.

Kolonoskopi sırasında oluşabilecek bir diğer komplikasyon polip alınan zeminde gelişebilecek kalın barsak yırtılmasıdır. Bu durum tıpta perforasyon olarak adlandırılır. Bu tarz bir yırtılma gözlenmesi halinde endoskopist endoklip denilen endoskopik metal dikiş tekniği ile yırtılan barsak duvarını kapatabilir. 

Bu komplikasyonlar kolonoskopi sırasında gözlendikleri için o esnada tamir edilmeleri de mümkün olmaktadır. 

Bir diğer yan etki kolonoskopiden sonra enfeksiyon gelişimi hususudur ki pratikte yok denecek ölçüde nadir karşılaşılır. Kolonoskopiden sonra bir saate kadar ki sürede hafif karın ağrısı olması mümkündür ve klinik olarak önemi yoktur. Kanama yahut kolon duvarında yırtılma tecrübeli endoskopistlerin yaptığı işlemlerde 3/ – 5/ oranında görülür. Barsak hazırlığının iyi, uyutmanın etkin gerçekleştirildiği deneyimli endoskopistlerce yapılan kolonoskopilerde bu yan etkiler yok denecek oranda az gelişmektedir.

Gastroskopi / Kolonoskopi Sonrası Prosedür

Genel Talimatlar:

1. İlaçla yatıştırıldıktan sonra muhakeme, koordinasyon ve algı yetenekleriniz bozulmuş kabul edilir. Her ne kadar uyanık hissetseniz de, yasal olarak zehirlenmiş kabul edilirsiniz.

Bu nedenle, yarın sabaha kadar:

  • Araba sürmeyin
  • Kullanımı zaman alan ekipman ya da aletleri kullanmayın (örn. Ocak, elektrikli aletler, makina)
  • Yasal belgeleri imzalamayın ya da önemli kararlar vermeyin
  • Yalnızken sigara içmeyin
  • Alkollü içecekler içmeyin
  • Rutin aktivitelerinize başlamadan önce direk eve gidin ve birkaç saat dinlenin
  • İlerki 24 saat için yanınızda sorumlu bir yetişkinin bulunması kuvvetle tavsiye olunur

2. Yatıştırıcı aldığınız damar yolu girişinde hassasiyet, şişme ya da ağrı olabilir. Eğer bu durumla karşılaşırsanız, bu alana sıcak bez tatbik edin. Bu durum ısrarcı olursa, hekiminize haber verin.

AŞAĞIDAKİLERDEN HERHANGİ BİRİNİN OLMASINI HEKİMİNİZE BİLDİRİN:

Üst Endoskopi, ERCP, Genişletme (Dİlatasyon)

  • Göğüste ağrı
  • Bulantı/kusma
  • Girişimden sonraki 24 saat içinde Ateş/Titreme (Ateş > 38,3 C)
  • Şiddetli ve ısrarcı karın ağrısı veya şişkinlik

Buna ek olarak:


Girişimi takiben hafif boğaz ağrınız olabilir. Sıcak, tuzlu su gargarası ya da canınızın istediği pastillerden kullanmak, bu sıkıntınızı hafifletecektir.

Kolonoskopi/Sigmoidoskopi/Proktoskopi

  • saat içinde geçmeyen şiddetli ve ısracı karın ağrısı/şişkinlik
  • Makattan fazla miktarda kanama (bir miktar jölemsi kanama olabilir; özellikle eğer biyopsi, polipektomi yapıldıysa ya da hemoroidler varsa)
  • Bulantı/Kusma
  • Girişim sonrası 24 saat içersinde ateş/titreme (Ateş > 38,3 C)

Ek Olarak:


Eğer polip alındıysa, 2 gün boyunca Aspirin ya da Aspirin-içeren ürünler (örn. Anacin,Alka Seltzer,Bufferin., vs.) ya da non-steroidal anti inflamatuar ilaçları (örn., Advil-Motrin, vs.) doktorunuz tarafından başka türlü tavsiye edilmediği takdirde ALMAYINIZ. Tylenol (Asetaminofen) ya da ekstra güçlü Tylenol ALABİLİRSİNİZ.

*Eğer herhangi bir sorunuz ya da probleminiz olursa hemen hekinizile irtibata geçin. Eğer acil yardıma ihtiyacınız olursa, doktorunuzu veya ’I arayın ya da en yakın acile bavşvurun.




Endoskopi - Kolonoskopi ve Gastroskopi

ENDOSKOPİ

İçi boş olan organların yumuşak, bükülebilir, ucunda yüksek çözünürlüklü bir kamera ve ışık kaynağı olan bir cihaz ile incelenme işine endoskopi denir.

 

KOLONOSKOPİ (BARSAK İNCELEMESİ)

 

Ucunda kamera olan ince ve bükülebilir bir boru ile anüsten girilerek bütün kalın bağırsağın ve ince bağırsakların kalın bağırsağa komşu kısmının görüntülenmesi yöntemidir. Sigmoidoskopi, kalın bağırsağın anüse yakın kısmının incelenmesine verilen addır. İşlemden önce bağırsakların müshil ilacı yardımıyla temizlenmesi gerekir. Kolon (kalın barsak) kanseri tanısında en güvenilir yöntemdir. Ayrıca; polip ve benzeri kanser öcesi lezyonlerı saptayıp alınmasını sağlayarak hastaları kanserden korumaktadır.

 

    Kolon kanserinden korunmak için 50 yaşını aşmış herkese yapılması önerilmektedir. Yakın akrabalarında  kolon kanseri olanların ise, ailedeki en genç kanserli hastanın yaşından 10 yıl önce kolonoskopi  yaptırmaları gerekir. Kolon kanserlerinin büyük çoğunluğu polip denen iyi huylu tümörlerin üzerinde gelişir. Uygun zamanda yapılan kolonoskopi, kanser gelişmeden önceki aşamada poliplerin bulunup alınmasını sağlar (POLİPEKTOMİ). Bu şekilde hastaları hem kanserden hem de ameliyattan kurtarır. Kalın Bağırsağından polip alınanların, polipin özelliğine göre, 1 ile 3 yılda bir takip kolonoskopiler yaptırması gerekir. Kolonoskopi, Ülseratif Kolit, Crohn Hastalığı gibi kanser dışı kalın bağırsak hastalıklarının tanı ve takibinde de kullanılır. Kolonoskopi, kalın bağırsak kanamalarının tanı ve tedavisini sağlayarak hastaları ameliyat olmaktan kurtarabilir.

 

 

Ne Zaman Kolonoskopi Yapılmalıdır?

• Rektal kanamalar

• Barsak poliplerinin takip ve tedavisi için,

• Açıklanamayan bir karın ağrısı durumunda,

• Ailede bağırsak kanseri öyküsü varsa,

• Açıklanamayan kilo kaybı yaşanıyorsa,

• Demir eksikliği anemisi,

• Barsak kanseri operasyonu geçirilmesi durumunda,

• Dışkıda gizli kan pozitifliği mevcutsa,

• Kanlı, mukuslu dışkılama yapılıyorsa,

• Crohn, C.ülseroza hastalıklarının takip ve tedavisinde,

• Dışkı çapında incelme, keçi pisliği gibi dışkılama oluşuyorsa,

• Dışkılama hissi olup tuvalete gidildiğinde dışkılayamama yaşanıyorsa,

• 50 yaş üzeri her daha sağlıklı kişi için,

• Hemoroidlerin varlığında,

• 40 yaş üstünde barsak hareketlerinde değişiklik yaşandığında(kabızlık, ishal atakları),

• Barsak grafisinde darlık ve doluş defekti oluşumu durumunda

 

 muhakkak kolonoskopi yaptırmalıdır.

 

Kolonoskopi Öncesi Hazırlık Nasıl Olmalıdır?

-Kanı sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız endoskopiden gün önce kesin

-Diyabet, Tansiyon, Bronşit, Kalp seafoodplus.infoıkların tedavisinde düzenli olarak kullanmış olduğunuz herhangi bir ilaç var ise lütfen doktorunuza bildiriniz.

 

İşlemden Gün Önce;

-Ağır, hazmı zor, kızarmış gıdalar yenmez. Sulu, yumuşak, haşlama türü gıdalar tüketip bol su ve meyve suyu içilir..

 

İşlemden 1 Gün Önce Mutlaka Aşağıdaki Diyet Uygulanır.

1. Katı, taneli, unlu her çeşit gıda yenmez

2. Süt, yoğurt, ayran kullanılmaz

3. Yalnızca haşlama et suyu, tavuk suyu, tanesiz komposto tüketilir.

4. Açık çay, posasız meyve suları (elma, ananas, üzüm suyu) tüketilebilir.

5. Ayrıca muhakkak bardak su içilmelidir.

6. İşlem sabahı mecburi almanız gerekli olan ilacınız var ise çok az suyla alınmalıdır.

 

Kolonoskopi Nasıl Yapılır?

Randevu verilen hasta işlemden bir gün öncesinden başlayarak nasıl besleneceği anlatılır. Barsakların temizlenmesi için barsak temizleyici ilaç verilir.İ şlem günü işlem den önce lavman yapılır. Daha sonra hastanın tansiyonu ölçülür, hastaya işlemin yapılmasına olanak sağlayacak özel pantolon giydirilir, damar yolu açılır, hasta işlem için yatağına yatırılır, hastanın nabız ve oksijen satürasyonu işlem sırasında ilgili cihazlarla takip edilir. Kolonoskopide uyutma amaçlı rahatlatıcı iğneler yapılır. Hasta uyuduktan sonra kolonoskopla anüs, rektum, sigmoid kolon, inen kolon, splenik fleksura, transvers kolon, hepatik fleksura, çıkan kolon, çekum, terminal ileumu incelenir. Gerekirse patoloji için biyopsi alınır. Polip var ise çıkartılır. İşlem sonrasında hasta istirahat için ilgili odaya alınırken yapılan işlemin kolonoskopi raporu hazırlanır. Biyopsi alınmışsa, biyopsi sonrasında gelen sonuca göre tedavisi düzenlenir. Kolonoskopi işlemi 15 dakika ve duruma göre daha fazla sürebilir.

 

Kolonoskopide Anestezi Nasıl Yapılır?

Kolonoskopi (barsak incelemesi), gastroskopiye göre daha ağrılı ve uzun süren bir yoldur. Kolonoskopide barsaklar içinde aletin ilerlemesine bağlı şekilde gerilme ve ağrı hissedilebilir. Bu yüzden anestezi uzmanı eşliğinde derin sedasyon yapılması daha uygundur. Derin sedasyonda hasta hiçbir ağrı hissetmez. Bir saatlik müşahadeden sonra hasta taburcu edilir.

 

Dünya sağlık örgütü ve sağlık bakanlığı hiçbir şikayeti olmasa dahi her bireyin 50 yaşın da mutlaka kontrol amaçlı kolonoskopi yaptırmasını öneriyor.

 

GASTROSKOPİ (MİDE İNCELEMESİ)

Ne Zaman Gastroskopi Yapılmalıdır?

• Yutma güçlüğü,

• Kilo kaybı, kansızlık,

• Bulantı, kusma, şişkinlik,

• Ağızdan kan gelmesi,

• Koyu siyah renkte dışkılama,

• Nedeni bir türlü açıklanamayan, tekrarlayan karın ağrısı,

• Mide bölgesinde yanma, ekşime, ağıza acı su gelmesi,

• Ağız içi yaralar,

• Yemek borusunda takılma hissi,

• Kronik karaciğer hastalıkları,

• Daha önceden mide polibi kanseri, ülseri, operasyonu geçirmiş olan hastalar,

• Ailede gastrointestinal sistem kanser öyküsü olanlar,

• Biyopsi sonuçlarında risk taşıyan hastalar muhakkak gastroskopi yaptırmalıdır.

 

Gastroskopi Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?

1. Düzenli kullanmış olduğunuz herhangi bir ilaç var ise lütfen doktorunuza bildiriniz. (Diyabet, Tansiyon, Bronşit, Kalp vb.)

2. Aspirin ve benzeri kanı sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız endoskopiden gün önce kesmelisiniz.

3. Antiasit kesinlikle kullanmayınız.

4. Bildiğiniz herhangi bir ilaç alerjiniz var ise lütfen doktorunuza danışınız.

5. Mideniz endoskopi işleminden önce bütünüyle boş olmalıdır.

6. İşlemden bir gün önce hafif gıdalar tüketiniz. Sulu, yumuşak, haşlama türü gıdalar tüketip bol su ve meyve suyu içiniz.

7. İşlemden bir gün önce ağır, hazmı zor, kızarmış gıdalar yasaktır. Süt, yoğurt, ayran yasaktır.

8. İşlemden önceki gece saat ’den sonra hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir