derin faça izleri nasıl geçer / Skar (Yara İzi) Tedavisi | Doç. Dr. Ekrem Civas | Ankara

Derin Faça Izleri Nasıl Geçer

derin faça izleri nasıl geçer

Jilet İzleri Nasıl Geçer?

Sokakta, otobüste, işyerinizde hatta aile fertlerinizin arasında kollarında sık aralıklarla oluşmuş jilet izleri olan insanlar görmüşsünüzdür. Böyle bir manzarayı ilk gördüğünüzde o kişinin ya koyu bir arabesk dinleyicisi ya da madde bağımlısı veya psikolojik sorunları olan biri olduğunu düşünüp belki de ona acıdınız. Toplumsal önyargılar nedeniyle yaz-kış uzun kollu giysiler giyilerek gizlenmeye çalışılan bu izler aslında kendi bedenine zarar verme şeklinde ortaya çıkan bir tür psikolojik rahatsızlık. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde milyonlarca insan bedenini keserek, kendisine zarar veriyor.

Kız çocuklarında ve ergenlik döneminde daha sık ortaya çıkan bu durum, ailenin parçalanması, cinsel taciz, aile içi şiddet gibi travmalarla ortaya çıkabildiği gibi bazen sadece basit ilişki sorunları nedeniyle de görülebiliyor. Kişinin kendi bedeninde oluşturduğu ve kendine özgü görünümü nedeniyle anlaşılması çok kolay olan bu izler ilerleyen yıllarda evlenme planları yaparken, işe girerken, yaz aylarında sokağa çıkarken ve hayatın daha birçok anında toplumsal önyargılar nedeniyle sıkıntı yaratıyor. Tüm bunları atlatsa bile ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olan hastalar kollarındaki yaraların hikayesini çocuklarına açıklamakta zorlanıyorlar. Bu nedenle de izlerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorlar. Kendine zarar verme sorunu, her türlü sosyo-ekonomik düzeyden ailede görülüyor.

Zarar verme; jilet, falçata, cam gibi kesici alet ile kesme, sigara basma, ısırma ya da yarayı kaşıma şeklinde olduğu gibi daha ileri boyutlarda da görülüyor ve bu insanlar psikiyatri merkezlerinde tedavi görüyor. Bu izler kalıcı, gizlenmesi zor ve kendine özgü oluyor. Tek bir çizgi olsa ameliyat izi sanılıp geçiştirilebilirken birden fazla ve yan yana çizgiler olduğunda hemen dikkat çekiyor ve ne olduğu anlaşılıyor. O zaman da bu kişiler toplum tarafından damgalanıyor. Bahsettiğimiz tablolarda yakın zamana kadar bir tedavi tekniği yoktu.

Amerikan Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Dergisi’nde yayınlanan, Türk Plastik Cerrahi Derneği’nden ödül alan “İnce Deri Yaması Tekniği” ile söz konusu izlerin tedavisi, kamufle edilmesi ve sosyal olarak kabul edilebilir hale gelmesi mümkün.

İnce Deri Yaması Tekniği Nasıl Uygulanır?

Yapılan tedavi “zımparalama ve ince deri yaması” ile izlerin gizlenmesi esasına dayanarak hastaya tamamen normal bir deri vadetmiyor ama tedavi kesik izi bulunmayan, eski bir yanık izi gibi görünen ve sosyal olarak kabul edilen bir ize dönüştürüyor. Bunun için de kesik izlerinin olduğu alanın tamamı zımparalanır, üst deri tabakası soyulur. Bu işlem yapılıp bırakıldığında zaman içinde izler tekrar belli olmaya başlıyor. Bu nedenle ameliyatın ikinci aşamasında hastanın uyluğunun üst bölümünden 0,2 mm kalınlığında ince deri yaması alınıyor. Zımparalanan yeri bu deri yaması ile kapatılıyor. Yama alınan yer ise zaman içinde kendiliğinden iyileşiyor. Bu tedavi iyileşme süreci ile birlikte toplam 15 gün sürüyor.

Kola yapılan deri yaması ilk başta daha pembe renkte oluyor ve gerçek rengini bulması yaklaşık bir yıl sürüyor. Bu yamanın üzerinde gerekli yerlerde yine kıllar çıkıyor. Bir yıl boyunca yamayı güneşten korumak, bandaj ve krem kullanmak gerekiyor. Deri yamasının alındığı uylukta ameliyat öncesinde iz kalmayacağı sözü verilmese de çok belirgin bir iz kalmıyor. Operasyon, izlerin çokluğuna ve genişliğine göre bir ile iki saat arasında sürüyor. İz bulunan alan dar ise tedavi edilecek bölgeye lokal anestezi, hastaya ise sedasyon veriliyor. Geniş izler ise genel anestezi altında yapılıyor.

Ameliyat yapılırken kola yapılan zımparalamanın derinliğinin ve bacaktan alınan deri yamasının kalınlığı çok önemli. Bacaktan alınan deri yaması çok ince olunca yara izi tam olarak silinmiyor, çok kalın olduğunda ise kolda tüyler çıkamıyor ve doğal görüntü sağlanamıyor. Ayrıca kalın deri yaması alındığında bacaktaki yaranın iyileşmesi de zorlaşıyor.

Psikolojik Sorunları Olan Hastalara Önerilmez

Aktif olarak psikolojik sorunları olanlara bu ameliyat önerilmez. Psikolojik olarak kendisini toparlamış hastaların yaş aralığı yaş arasında ve uzun yıllardır kendine zarar verme eğilimi olmayan kişilerden oluşmakta. Yara izi silme yöntemleri konusunda hastaların istismar edilmeye maalesef oldukça açık. Sadece lazer uygulanan yöntemler ile izlerin büyük ölçüde yok olacağı vadediliyor ancak bu mümkün olmuyor. Bilimsel altyapısı olmayan bazı tedaviler de öneriliyor. Aynı yöntemle iyileşen hasta fotoğrafları bilgi almak isteyen kişilerle paylaşılmıyor. Bu kişilerin yapacağı en büyük hata ise dövme yaptırmak oluyor çünkü dövme izleri yok etmediği gibi, dikkatleri o bölgeye daha fazla çekiyor.

Prof. Dr. Cengiz Açıkel
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Prof. Dr. Cengiz A&#;ıkel

Prof. Dr. Cengiz A&#;ıkel
[email protected]

YARA İZİ DÜZELTİLMESİ (SKAR REVİZYONU), ESTETİK DİKİŞ TEKNİKLERİ, YANIK – YARA - JİLET İZİ TEDAVİSİ, DERMABRAZYON, DOKU NAKLİ, W-PLASTİ, Z-PLASTİ, LAZER, EKSPANDER (BALON) TEDAVİSİ, FLEP, HİPERTROFİK VE KELOİD SKAR (KABARMIŞ YARA İZİ) TEDAVİSİ

Estetik cerrahide hastalarımız bize başvurduğunda “dikiş izinin kalmayacağı” düşünülür ve her ameliyatımız “izsiz” iyileştiği kanısı yerleşmiştir. Oysa bu YANLIŞ’ tır. Estetik cerrahın da yaptığı ameliyatın (eğer bir kesi yapıldıysa) izi kalır. Ancak bu “İZ” in şekli değişiktir. Ne demek istiyorum? Biz plastik cerrahide bazı temel kurallara uyarız. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

1- Mümkünse “KESİ YAPMADAN” müdahale etmek, ameliyatsız estetik uygulamalar: iğne ile yapılanlar (dolgu, askı dikiş teknikleri, yağ enjeksiyonları, hatta liposakşın “yağ alma”). Bu müdahalelerde hiçbir iz kalmaz. Ancak her hastaya uygun değildir.
2- Eğer kesi yapılacaksa mümkün olan “EN KISA KESİ” yapılmaya çalışılır. ( Meme silikon ameliyatında meme başından yapılan kısa kesiden silikon yerleştirilir)
3- Yine kesi yapılacaksa eğer mümkünse “VÜCUDUN GÖZLE GÖRÜNMEYEN” bölgesinden kesi yapılması (Estetik burun ameliyatında “rinoplasti” burun deliklerinin iç kısmından kesi yapılması, silikon ameliyatında koltuk altı veya göbek deliğinden silikonun takılması gibi)
4- Eğer bu da mümkün değilse en azından “DOĞAL VÜCUT ÇİZGİLERİNİN ARASINDAN” kesi yapılması (Silikon ameliyatında meme altı katlantıdan kesi yapmak, karın germe “abdominoplasti” ameliyatında sezeryen yapılan bölgedeki katlantıdan kesmek, yüz bölgesinde ve alındaki kırışıklıkların üzerinden, aynı yönde kesmek sayılabilir)
5- Bunların hiçbirisine uymayan bir bölgede ameliyat yapılacaksa estetik cerrahın dikkat ettiği diğer noktalar şunlardır:
a. Kol, bacak gibi hareketli ve gergin bölgelerde ekstremitenin boyuna kesi yapılması (enine kesmek gerginliği artırır ve iz fazla kalır)
b. Yine mümkünse tek düz kesi yapılmadan zig-zag küçük kesilerle (W-plasty) yara gerilimini en aza indirmek (özellikle kol ve bacak dikişlerinde)
c. Eğer saçlı deride bir ameliyat yapılacaksa diğer saç köklerini zedelememek için saç yönünde kesi yapmak
d. Çok iyi ciltaltı dikişler kullanarak (gizli dikişler, derinin içinde kalan eriyen dikişler) cilde düşen yara gerilimini azaltmak, bu sayede eğer cilt dikişi atılacaksa bu dikişi erken sürede almak


Kabul edilebilir bir skar (yara izi)

• Deri kırışıklıklarının içinde veya parelel olmalı
• Kontur irregülaritesi olmamalı (düzgün olmalı)
• Aşırı pigmentasyon göstermemeli (koyu veya açık renkli olmamalı)
• Komşu yapılarda distorsiyon veya kontraktür olmamalı (etrafında çekinti, büzülme yaratmamalı)

Skar revizyonunda (yara izi düzeltilmesi) amaç

• Skar tansiyon çizgilerine parelel değilse parelel hale getirmek
• Skarın genişliğini azaltmak
• Komşu anatomik yapılarda distorsiyon varsa düzeltmek
• Yüzey düzensizliğini gidermek
• Pigmentasyonu düzeltmek

Skar revizyonunda dikkat edilmesi gerekenler

• Yaralanmadan sonra geçen süre (Revizyondan önce ay geçmesi lazım. Çünkü yara iyileşmesi 1 yıla kadar devam eder ve yaranın son hali 1 yılda belli olur)
• Lokalizasyon (Doğal bir kırışıklığa saklanabilecek yerde mi? )
• Hastanın yaşı
• Irksal özellikler önemli
• Daha önce var olan skarları (Estetik bir girişim yapmadan önce kişiye ne ölçüde faydamızın dokunacağını, o kişinin muhtelif yerlerindeki daha önceki yara izlerine bakarak yorum yapabiliriz, bu sayede hastanın karar vermesi kolaylaşır)
• Skarın natürü (Mevcut olan iz ne kadar kötü, kısa-uzun olması, geniş alanı işgal etmesi (yanık gibi) estetik cerrahı zorlayan faktörlerdir.

Skar revizyonu teknikleri

• Eliptik eksizyon ( İzin etrafından kesilerek estetik dikişlerle tekrar dikilmesi)

• Z-plasti (Bu iz gerginlik yaratan bölgede ise (yanığa bağlı kolun tam açılmaması, derinin germesi gibi) Z şeklinde bir kesi yaparak bu gerginlikten hastayı kurtarırız.

• W-plasti (Özellikle el, kol, bacak gibi gergin bmlgelerde olmakla birlikte bazen yüz bölgesinde de kullandığımız bir teknik olup düz bir izi W şeklinde küçük küçük V’ler şeklinde keserek izi zig-zag halinde dikeriz. Bu bize ne sağlar? Düz bir keside yara kenarlarına düşen gerilme kuvveti çoktur. Ama küçük küçük farklı yönlerdeki kesilere düşen gerilme kuvveti düşük olur. Şunu unutmamak gereki ki “BİR YARADA GERİLME KUVVETİ NE KADAR AZ İSE YARA İZİ O KADAR AZ KALIR” . Bu nedenle estetik dikişlerdeki “TEMEL KURAL; GERİLİMİ EN AZA İNDİRMEKTİR” . Vücudumuzda gerginliğin en az olduğu bölgeler ( göz kapakları, ağız içi mukoza, nispeten yüz derisi) en az yara izi ile iyileşir.

• Greft-flep: Bazen çok geniş alanlarda ciltten kabarık veya çukur kötü izler vardır (trafik kazası sonucu doku kayıpları, yanıklar). Bu durumda “DOKU NAKLİ” yaparız. Kötü olan dokular kesilerek çıkarılır ve vücudun yakın bölgesinden bir doku o bölgeye kaydırılırsa (FLEP) denir. Bazen yakın bölgedeki dokular yetersiz olur ve uzak bölgeden doku nakli yapılır. (SERBEST FLEP veya GREFT olarak adlandırılan ameliyatlar)

• Dermabrazyon: Skarlı bölgenin özel bir “ZIMPARA BENZERİ ALET” ile kat kat soyulması, alttaki yeni derinin ortaya çıkarılması işlemidir. Uygun hastalarda sonuçları oldukça yüz güldürücüdür. Güneşten korunmak son derece önemlidir, genelde yaz dönemi uygulanmaz.

• Expansiyon: Skarlı bölge yanlarındaki deri altına, sağlam alanların altına özel “BALONLAR” (ekspander) yerleştirerek o bölge yakınındaki derinin genişletilip kötü olan deri çıkarıldıktan sonra bu genişlemiş deriler ile örtülmesi işlemidir. Özellikle saçlı deri kayıplarındaki kel olan alanların kapatılmasında oldukça başarılı bir yöntem olup vucudun diğer alanlarında da kullanılmaktadır.

• Lazer: Farklı lazer tipleri farklı teknikler ile skarları daha az görünür hale getirebilir. Burada lazerin tipi, skarın tip , cildin rengi gibi farklı bileşenler vardır. Her yara izi “LAZER İLE TEDAVİ” edilemez. Lazerler bazen skarın rengini koyulaştırarak cilde yakın bir renk kazanmasını sağlar, bazen olan skarı küçültür, bazen “dermabrazyon” dediğimiz cildi “soyarak” fayda sağlar. Bu nedenle hastaya göre karar vermek gerekir.


Skar rezizyonunu kötü yönde etkileyen faktörler

• Hematom (Kan birikmesi)
• Enfeksiyon
• Hiperpigmentasyon (koyu renkli olması)
• Yaranın açılması (dehiscence) efeksiyona bağlı olabilir, kötü dikiş tekniğine bağlı olabilir

Hipertrofik skar ve keloid
Bu durum genellikle ameliyattan sonra belirli bir süreden sonra önce kaşıntı ve ameliyat yerinde kızarıklıkla başlayan , zamanla ameliyat izinde kabarma ile sonuçlanan bir durumdur. Vücudun yara iyileşmesine verdiği “ABARTILI YARA İYİLEŞMESİ” halidir. Atılan dikiş tekniği veya cerrah ile yakından uzaktan ilgisi olmayan , tamamen “KİŞİSEL” faktörlere bağlı bir durumdur. İkisi birbirinden yapı olarak farklı ama benzer tablolardır. Farklılıklar şu şekildedir:

• Hipertrofik skar orijinal skar sınırları içinde kalır ve yaralanmadan sonra haftalar içinde gelişir.
• Keloid orijinal skar sınırlarını aşar ve yaralanmadan 1 yıl sonra ortaya çıkar
• Kollajen sentezi keloidde normalden 20 kat, hipertofik skarda normalden 3 kat fazladır
• Kollajenaz aktivitesi keloidde normalden 14 kat, hipertrofik skarda 4 kat fazladır

Peki kabarmış bir yara izi ile hasta geldiğinde ne yapacağız?

1- Öncelikle bu durumun doğal seyrini hastaya anlatmak gerekir
2- Detaylı bir fizik muayene ve öykü alınmalıdır (Temelde bu durumun tedavisi cerrahi değildir. Hatta cerrahi olarak çıkarılıp estetik dikilirse eskisinden daha kötü hal alabilir. Ancak bazı özel durumlarda tedavide cerrahinin yeri vardır. Bunlar ; geç iyileşmiş, kendi halinde çok uzun sürede iyileşmiş yanık ve yaralardır. Bunlarda bu kısım çıkarılıp greft (deri nakli) yapılırsa sonuçlar iyi olabilir). Bu kısıtlı durum dışında tedavi şu şekilde planlanır:

• Fiziksel (Basınç: Sürekli olarak skar üzerine uygulanan baskı bu durumu gerilettiği gösterilmiştir. Bu tedavide silikon tabakalar “deri üzerine yapıştırılan özel silikon tabakalar” ile uygulanabildiği gibi sürekli uygulanan masaj ile de fayda sağlanmaktadır. Ayrıca “baskılı elbiseler” de bu basıncı sağlamada kullanılır. Tarihte radyoterapi (ışın tedavisi) de kullanılmıştır, ancak sonraki yıllarda deri kanseri geliştirme riski olduğu için artık kullanmıyoruz.
• Ayrıca bir takım ilaçlar da halen uygulanmaktadır. Bunlar ( kortikosteroid (kortizonlu iğneler) , penicilamin, retinoik asit (A-vitamini), silikon jel, antineoplastik ilaçlar, interferon) olarak sayılabilir.
Bazen yukarıdaki tedavi protokolleri bir arada da uygulanabilir. Bu tedavi seçiminde hastaya göre seçim yapılır

Skar (Yara İzi) Tedavisi

Skar Doku Nedir? Yara İzi &#; Skar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Skar ve yara izi tedavisi ile yaranın boyutunu ve görünümünü değiştirebilir, rahatsız edici olmaktan çıkarabiliriz. Bazı yöntemler yara iyileşirken izin oluşmasını engeller.

Sivilce (Akne) İzi Tedavisi ✓

Keloid Yara İzi Tedavisi ✓

Skar tedavileri şunlardır:

Dermabrazyon

Çok kullanılan bir sivilce izi tedavisi olan dermabrazyon , cildin üst tabakasını hafifçe zımparalama işlemidir. Bu yöntemle cilt yumuşatılır, pürüzsüzleştirilerek sivilce izlerinin görünümü azaltılır.

Enjeksiyonlar

İlaç doğrudan yara izine enjekte edilerek yara izi küçültülür ve düzleştirilir. Keloid izlerini kortikosterod enjeksiyonları ile azaltabiliriz.

Lazer tedavileri

Lazer tedavileri ve ışık tedavileri de yara izlerini küçültüp hafifletebilir. Klinik olarak farklı lazer uygulamaları ile yara izi tedavisi konusunda iyi sonuçlar alabilmekteyiz.

Basınç tedavisi

Elastik bir bandaj, pansuman veya çorap, iyileşme sürecinde yaraya baskı uygulayarak yara izinin oluşmasını veya büyümesini engelleyebilir. Masaj uygulaması da yara dokusunun parçalanıp yeniden şekillenmesini sağlayabilir.

Skar Revizyon Cerrahisi

Vücuttaki derin yara izlerinin görüntüsünü düzeltmek için Skar Revizyonu yönteminden yaralanılmaktadır. Cerrahi bir yöntemle yara izinin görünümü değiştirilebilir. Yara izlerinin tamamen ortadan kaldırılması mümkün olmamakla birlikte görünümün değişmesinde ve belirginliğin azaltılmasında etkilidir.

Topikal Kremler ve Merhemler

Kortikosteroid krem veya silikon jel ile yara iziniz küçültülebilir veya oluşmasını engellenebilir. Doktorunuz size uygun tedaviyi seçip sorununuza çözümler sunacaktır.

Yara İzlerinin Sebepleri Nelerdir?

İnsan dokusundaki normal iyileşme süreci yara izi oluşumuna neden olur.

Yara izleri kişilerin cilt rengine göre farklı görünebilir. Açık tenlilerde ilk oluşumunda pembe veya kırmızıdır, daha sonra kırmızılık kaybolur ve cilt renginden biraz daha koyu veya açık hale gelebilir.

Koyu renkli kişilerde pembemsi yara izleri zamanla koyu lekelere dönüşebilir. Bazen yara izleri kaşıntılı, ağrılı ve hassas olabilir.

Bir yara izinin görünümü, çeşitli faktörlere bağlıdır:

Skar ve Yara İzi Nedenleri

İnflamatuar SebeplerAkne
Kist
Discoid lupus eritamatozus
EnfeksiyonlarSu Çiçeği Sonrası
TravmaYaralanma veya kazalar
Yanık
Cerrahi Grişimler
Hastaya Bağlı FaktörlerAtrofik skara yatkınlık
Var olan atrofik skarlar
Ehler-Danlos sendromu

Doku Hasarı Oluşma Sebepleri

  1. Kazara yaralanmalar
  2. Cerrahi işlem sonrası oluşan kesik izleri
  3. Hayvan ısırması vb. izler
  4. Yanık izleri
  5. Enjeksiyonlar

Yara izi, başka koşulların bir yan etkisi olabilir. Örneğin; su çiçeği veya akne gibi döküntülere neden olan bir durum varsa döküntülerin kaldığı yerde iz kalmış olabilir.

Skar Semptomları ve Belirtileri Nelerdir?

Yara izi cilt hasarı üzerinde kırmızı mor renkte gelişen sıkı fibröz doku olup zaman içinde yassılaşıp daha açık bir renk alır.

Dermatologlar Yara İzlerini Nasıl Teşhis Eder?

Yara izleri genellikle görsel muayene ile teşhis ederler. Bazı durumlarda skarın gerçek kimliğini anlamak için mikroskop altında bakmak yada biyopsi yapmaları gerekebilir.

Skar (Yara İzi) Tedavisi İçin E Vitamini Uygulamak Fayda Sağlar Mı?

Birçok kişi, E vitamini, aloe vera veya kakao yağı için yarayı iyileştirebileceğini düşünüyor. Tüm bunların skarı uzun vadeli iyileştirdiğine dair bir bulgu bulunmamaktadır.

Yara İzi Zamanla Yok Olur Mu?

Ankara skar izi tedavisi, Skar tedavisi, Skar ve yara izi tedavisiYara izinin oluştuktan sonra stabil hale gelmesi iki yıl kadar sürebilir. Bu süreç vücudun kendi iyileştirme yöntemlerinden kaynaklanır.

Vücut yarayı iyileştirmek için çok sayıda kollajen üretir. Ayrıca yeni kan damarları ürettiği için yara izi koyu renkli, kırmızımsı gözükecektir. Zamanla yara izine daha az kan iletilir ve böylece düzleşmeye başlar.

Herhangi bir tedaviden önce bir süre yaraya dokunmamak ve geldiği son durumu görmek gerekir. Deneyimli uzmanlar muayene ile tedavi zamanına karar verebilirler.

Yara İzim Neden Kaşınıyor?

Yaralar birtakım sebeplerden ötürü kaşıntı yapabilir. İyileşme döneminde kaşıntı hissedilmesi sağlıklı yaranın aktif olabileceğini gösterir. Kaşınmanın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte yaranın etrafındaki sinir uçlarına gelmiş olan zararla ilgili olduğu düşünülüyor. Çok fazla kaşıntı yaşanıyorsa doktorunuz uygun bir tedavi önerecektir.

Yara İzi (Skar) Türleri Nelerdir?

Cildinizin çeşitli yerlerinde gelişen yara izleri, geliştiği yere göre farklılıklar gösterirler.

Yara izleri çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Depresif (atrofik): Su çiçeği ve akneden kaynaklanan çökük şekilde olan yara izleridir. Görünümleri küçük çukurlar veya girintiler şeklindedir. Bu yara izleri en sık yüzde gelişir. Sivilce izleri yaşlandıkça daha belirgin hale gelir, çünkü cilt yaşlandıkça elastikiyetini ve kolajenini kaybetmeye başlar.
  • Kontraktür: Genelde yanıktan sonra oluşan yara izleridir. Cildin gerginleşmesine neden olur. Yanıklara bağlı oluşan bu yara izi kaslara ve sinirlere denk geldiğinde veya bir eklemde oluştuğunda hareket etmeyi zorlaştırır.
  • Keloidler: Bu izler yaralı bölgenin ötesine geçebilir ve cildin üzerinde yükselir. Yara dokusu aşırı büyür ve hareketi etkileyebilir.
  • Düz: İlk oluştuğunda biraz yüksek, pembe ve kırmızı görünür zamanla düzleşir cildin biraz daha açık veya koyu halinde olur. Ton açık veya bir ton koyu rengi olur.
  • Yükseltilmiş (hipertrofik): Üzerine dokunduğunuzda hafif yükseklik hissedebileceğiniz bir yara izidir. Bu kabarık izler zamanla küçülebilir ama yok olmazlar. Keloidler gibi büyümez ve yayılmazlar.
  • Çatlaklar: Cildin hızlı bir şekilde şişmanlayıp zayıflaması sonucunda deri altındaki bağ dokuları zarar görür ve çatlaklar oluşabilir. Genellikle çatlaklar ergenlik ve hamilelik dönemlerinde ortaya çıkar.

Kontraktür Yara İzi

Cildin yanması sonucu oluşan iz. Bu izler cildi sıkıştırır ve hareket yeteneğini zayıflatabilir.

Keloid yara izi: Keloid abartılı yara iyileşmesi demektir. Aradan zaman geçse bile yara izi kabarık sınırların dışına taşmış, kaşıntılı ve kızarıktır.

Keloid Yara İzi Tedavisi ✓

Hipertrofik Yara İzi

Bunlar keloidlere benzeyen, yaralanma sınırının ötesine geçmeyen kırmızı lekelerdir. Tedavilerinde iltihabı azaltmak için steroid enjeksiyonları ya da yara izini düzleştiren silikon tabaklar kullanılır.

Sivilce izleri: Derin çukurlardan, açılı veya dalgalı görünümlere kadar uzanan birçok sivilce izi türü vardır. Tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz akne izinin türüne bağlıdır.

Keloid Skar Oluşumuna En Yatkın Vücut Alanları Nelerdir?

Keloid orijinal yaradan çok daha büyüktür.  En sık göğüste, omuzlarda, kulak memelerinde ve yanaklarda görülür. Bununla birlikte, keloidler vücudun herhangi bir bölümünde kollarda, başta ve boyun gibi yerlerde de görülmektedir.

Güneş Işığının Yara İzi Üzerindeki Etkisi Nedir?

Yara izinin üstünde oluşan yeni deri ince olup, koruma içermediğinden güneşten gelen U.V ışıkları iyileşmeye zarar verecektir. Bu sebeple güneş ışınlarına karşı koruyucu krem ile korumak gerekir.

Skar, Yara İzi Lazerle Nasıl Tedavi Edilir?

Lazer, skar ve iz tedavisinde en gelişmiş tedavi yöntemidir. Seanslar şeklinde gerçekleşir. Beklenen sonuç, kişiden kişiye göre değişmekle birlikte % iyileşme oranıdıseafoodplus.info tedavi, daha pürüzsüz, uygun tonlu bir görünüm yaratmak için keloid ve çevresindeki cildi yüksek ışık huzmeleri ile yeniden yüzeye çıkarmayı hedefler.

Yara İzi (Skar) Tedavisi Fiyatları Nedir?

Yara izi tedavisi fiyatları yapılan tedaviye ve seans sayısına göre farklılık gösterir. Doktorunuz muayene sonrasında uygulayacağı tedavi yöntemine karar verir, fiyatta buna göre belirlenir. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin Web sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bundan dolayı numaralı telefondan kliniğimizi arayarak fiyatlar hakkında bilgi alabilirsiniz.

 

Jilet İzlerinin Tedavisi

lazerle_yara_izi_tedavisiJilet izlerinin tedavisi, plastik ve rekonstrüktif cerrahlar olarak üzerinde çalıştığımız konulardan bir tanesi. Vücudunun çeşitli bölgelerinde bu tür izleri olan kişiler genellikle toplumdan izole olmaktan veya sosyal baskıdan dolayı rahatsız olurlar. Gerek sosyal alanda gerekse de iş çevresinde bu izolasyon zaman içinde daha yıpratıcı hale gelebilir. Fakat bu izlerin tedavisinde kullanılan etkili yöntemler de mevcuttur.

Jilet izleri, özellikle dirsek altı ve üstünde biribirine paralel seyreden çoklu izlerin varlığı tedavide zorluk yaratan bir etmen. Jilet izlerinin tedavisinde pekçok tedavi yöntemi olmakla beraber deri yaması (grefti) ameliyatı en çok yüz güldüren işlemlerin başında geliyor.

Klasik iz tedavisinde lazer, radyofrekans, dermapen ve dermabrazyon gibi tedavi yöntemleri de bazı izlerde fayda göstermekle beraber, bunların etkiniği daha çok deriden kabarık ve kırmızı renkli izlerin tedavisinde kullanılır. Genellikle seanslar halinde gerçekleştirilen bu tedavilerin temel amacı izlerin deri rengine yaklaştırılması ve kabarık izlerin azaltılması yönündedir.

Jilet izleri deriyle aynı renkte ve kabarık değil ise bu defa yukarıdaki yöntemlerin etkinliği oldukça düşük hale geliyor. Deri yaması ameliyatı, vücudun herhangi bir bölgesinde bibirine yakın çoklu jilet izlerinin giderilmesinde en etkili yöntem.

Deri yaması ameliyatına, izlerin olduğu alanın traşlanması işlemi ile başlanır. Traşlanan alanda izler tamamen ortadan kaldırıldıktan sonra oluşan alan genellikle bacak bölgesinden alınan deri yaması ile tedavi edilir. Bacak bölgesinden alınan derinin kalınlığı ise dermatom adını verdiğimiz özel bir aletle sağlanır. Bunun sonucunda hem kol hem de bacak bölgesinde yamalı bölgeler oluşur. Yama alanları zaman içinde normal deriden dikkatli bakışta ayırt edilebilse de jilet izlerine nazaran görüntüsü oldukça kabule dilebilir hale gelir. İşlem, traşlanacak ve yama konulacak alanın büyüklüğüne bağlı olarak saat arasında sürmekte ve günlük bir istirahat dönemi gerektirmektedir. İşlem sırasında kişinin anestezi alması gerekmez.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir