teknik resim programları / SetCAD İndir - Ücretsiz İndir - Tamindir

Teknik Resim Programları

teknik resim programları

Bilgisayarda Yaratıcı Çizimler Yapabileceğiniz Ücretsiz 7 Basit Çizim Programı

Çizim yapmak, ister hobi ister iş için olsun; oldukça keyif verici bir süreç. Kağıt artık size yeterli gelmiyorsa ve dijital ortama geçiş yapmak istiyorsanız, bilgisayarda kullanabileceğiniz birçok ücretsiz basit çizim programı bulunuyor. Tabii bu ücretsiz olan programlar genelde başlangıç için oluyor ve kısımlı imkânlara sahip oluyor.

Fakat piyasada bulunan birçok ücretsiz basit çizim programı, aslında tam anlamıyla bir sanat eseri yaratmak için gerek duyulan tüm araçları sağlıyor. Geriye yaratıcılığınızı ve yeteneğinizi konuşturmak kalıyor. Gelin hep beraber ücretsiz basit çizim programı listemize yakından bakalım.

Bilgisayarda çizim yapabileceğiniz 7 ücretsiz basit çizim programı:

  • Krita
  • Artweaver Free
  • Microsoft Paint 3D
  • Microsoft Fresh Paint
  • MyPaint
  • Autodesk Sketchbook
  • GIMP (GNU Image Manipulation Program)

Krita

ücretsiz çizim programı

Krita, topluluk destekli ve açık kaynaklı en çok kullanılan çizim programlarından birisi. Bir profesyonelin ihtiyaç duyacağı tüm renk aralıklarına, katmanlara ve fırçalara sahip olan Krita, başlangıç düzeyindeki kullanıcıların hoşuna gidebilecek basit bir arayüze de sahip. Krita’yı istediğiniz tarzda çizim yapmak için kullanabiliyorsunuz, fakat Krita en çok manga ve çizgi roman çizimleri için kullanılıyor.

Özelleştirme konusunda da Krita, kullanıcılara oldukça fazla seçenek sağlıyor. Krita’da bulunan her fırça, kullanıcının kullanım tarzına göre özelleştirilebiliyor. Ayrıca Krita, çizim asistanı ile düzgün ve hatasız şekiller çizmenize yardımcı oluyor. Bu oldukça güçlü çizim programını ise indirmek ve kullanmak tamamen ücretsiz.

Artweaver Free

basit çizim programı ücretsiz

Artweaver Free, tıpkı Krita’da olduğu gibi profesyonelden başlangıç düzeyine kadar kolayca dijital çizimler yaratabileceğiniz başarılı bir çizim programı olarak karşımıza çıkıyor. Artweaver üzerinden farenizle çizim yapabileceğiniz gibi ,farklı aygıtlar bağlayarak da çizim yapabiliyorsunuz. Dokunmatik ekran desteği de bulunan Artweaver, dokunmatik ekrana sahip bilgisayarlarda ve ekstra donanımlarla kullanılabiliyor.

Hemen hemen her çizim programında bulunan fırçaların yanı sıra Artweaver, kullanıcılara değişik özelliklere sahip kalemlerde sunuyor. Katman özelliğine de sahip olan bu uygulamada, çizimlerinizde köklü değişiklikler yapmaya gerek kalmadan katman katman çizimlerinizi oluşturup sonra birleştirebiliyorsunuz.

Microsoft Paint 3D

ücretsiz paint 3d

Basit çizim programı denilince ilk akla gelen isimlerden birisi şüphesiz Microsoft Paint oluyor. Paint’in yeni versiyonu Microsoft Paint 3D ise vakit geçirmek ve özellikle çocuklar için oldukça kullanışlı bir çizim programı olarak karşımıza çıkıyor. Oldukça basit çizim araçlarına ve renklere sahip olan Paint 3D’nin klasik versiyonundan bir farkı var. Bu fark ise adından da anlayabileceğiniz üzere üç boyut desteği.

Üç boyutlu destek sayesinde programa çizimler yükleyip, bu çizimleri üç boyutlu hâle getirebiliyorsunuz. Fakat işin asıl eğlenceli kısmı ise kendi çizdiğiniz tasarımlar üç boyutlu yapabilmeniz. Hatta üç boyutlu tasarımlarınızı 3D yazıcı sayesinde gerçek hayata bile taşıyabiliyorsunuz.

Microsoft Fresh Paint

Microsoft Fresh Paint çizim programı

Listemizin hem yetişkinlere hem de çocuklara yönelik olan bir diğer çizim uygulaması ise Microsoft Fresh Paint. Bu programın asıl öne çıktığı nokta ise fırçaları ve renkleriyle kanvas üzerine yağlı boya bir tablo yapıyormuşsunuz hissi vermesi. Yağlı boyanın yanı sıra Microsoft Fresh Paint programında sulu boya, guaj boya ve benzeri boya çeşitleri de bulunuyor.

Programın isminden de anlaşılabileceği gibi Fresh Paint yani “taze boya” olayını simüle eden bu uygulamada farklı renkleri tuvale sürüp daha sonra özel fırçalar sayesinde bu renkleri dağıtıp ve birleştirip sürreal çalışmalar yapabiliyorsunuz. Özellikle orta düzey yağlı boya deneyimizin varsa Fresh Paint ile ortaya gerçekten güzel tablolar çıkarabiliyorsunuz.

MyPaint

MyPaint ücretsiz basit çizim programı

Çizim dünyasının en sevilen ücretsiz çizim programlarından biri olan MyPaint, açık kaynaklı olması nedeniyle topluluk tarafından oluşturulmuş birçok çizim aracına ev sahipliği yapıyor. Klasik fırçalardan özel fırçalara, çeşitli eskiz kalemlerine, mürekkep boyalara ve hatta kömürlere bile MyPaint sayesinde ulaşabiliyorsunuz.

Profesyonellerin de tercihi olan MyPaint, en iyi şekilde grafik çizim tabletleri ile çalışıyor. Ayrıca MyPaint, tıpkı Microsoft Fresh Paint’te olduğu boya karıştırma yoluyla çizim yapmaya da imkân tanıyor. Eğer profesyonelliğe adım atmak istiyorsanız, MyPaint yeteneklerinizi ön plana çıkarabileceğiniz en iyi çizim programlarından bir tanesi olacaktır.

Autodesk Sketchbook

Autodesk Sketchbook teknik çizim

Autodesk Sketchbook, hem profesyoneller hem de öğrenciler için tasarlanmış bir çizim programı olarak karşımıza çıkıyor. Önceden sadece 30 günlük deneme süresince ücretsiz olan bu program, artık tam sürümüyle tamamen ücretsiz olarak erişilebiliyor. Autodesk Sketchbook programında listemizinde bulunan diğer programlar gibi istediğiniz tarzda çizim yapabiliyorsunuz. Fakat Sketchbook’un asıl yoğunlaştığı dal teknik çizim oluyor.

Bu nedenle Sketchbook genellikle teknik resim yapan mimarlar, mühendisler ve öğrenciler tarafından kullanılıyor. Yine de Sketchbook istediğiniz gibi kullanabileceğiniz bir esneklikte bu nedenle tereddüte düşmeden programı keyifli kullanabilirsiniz. Ayrıca Autodesk Sketchbook, akıllı telefonlarda ve tabletlerde de ücretsiz bir şekilde kullanılabiliyor. Mobil indirme linklerine aşağıdaki butonlardan ulaşabilirsiniz.

GIMP (GNU Image Manipulation Program)

gimp çizim programı

Adobe Photoshop ile rakip olabilecek düzeyde özelliklere sahip olan GIMP, tamamen açık kodlu ve ücretsiz erişilebilen bir çizim ve fotoğraf düzenleme programı. GIMP sayesinde tıpkı Photoshop’ta olduğu gibi sıfırdan bir çizim yaratabiliyor veya var olan fotoğrafların ya da görsellerin üzerinde oynamalar yaparak değişik işler ortaya çıkartabiliyorsunuz.

Çizimlerinizi düzenleme konusunda da oldukça detaylı fırçalara sahip olan GIMP, Healing Brush (İyileştirme fırçası) gibi çizimin tonunu ve rengini düzelten oldukça kullanışlı fırçalar sunuyor. Ayrıca fırçalar üzerinde boy, doku,oran ve benzeri değiştirmeleri yapılabiliyor ve yaptığınız değişiklikleri açık kaynak sayesinde topluluk ile paylaşabiliyorsunuz. Tabii doğal olarak topluluk tarafından yapılan yeni fırçaları ve diğer çizim araçlarını da kendi programınıza ücretsiz şekilde dâhil edebiliyorsunuz.

Basit çizim programı denilince ilk akla gelen programlardan ve profesyonellerin tercihi olan çizim programlarından da bahsettiğimiz listemizin sonuna geldik. Listede yer alan çizim programları, hâlihazırda keyifli bir süreç olan çizimi daha da keyifli bir hâle getirmeyi başarıyor ve dijital çizim de hem profesyonellere hem de çaylaklara oldukça büyük kolaylıklar sağlıyor. Sizler de kullandığınız diğer çizim programlarını bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

Emoji İle Tepki Ver

3D ÇİZİM PROGRAMLARI

3D Çizim Programları

Üç boyutlu (3D) bilgisayar grafikleri kullanılarak çizimler yapılmasını sağlayan 3D çizim programları çizim ve tasarımın iç içe olduğu her sektörde kullanılır. Mimari, inşaat, mekanik, elektrik ve hatta mobilya sektöründe bile aktif olarak kullanılan çizim programları sayesinde çizimler geleneksel yöntemlere göre hızlı ve pratik şekilde tamamlanabilir.

Mühendislik Çizim Programları

3D çizim programları, mühendisliğin hemen hemen her alanında yoğun olarak kullanılmaktadır. İnşaat, makine ve elektrik gibi temel mühendislik dallarında kullanılan çizim programları, o sektördeki ihtiyaca yönelik olarak değişebilmektedir. Çoğunlukla CAD adı verilen bilgisayar destekli tasarım programı olan bu programlar ile mühendislik çizimleri kolay ve anlaşılır şekilde yapılabilir.

3D Çizim Programları

AutoCAD

İki ve üç boyutlu tasarımlar için tam destek sunan AutoCAD programı, mühendislikte sıklıkla kullanılan çizim programlarının başında gelir. AutoCAD programında üç boyutlu katı model oluşturmanın yanı sıra; elektrik projeleri, konut projeleri, tesisat projeleri, iki boyutlu teknik resimler de rahatlıkla hazırlanabilir.

SolidWorks

Çoğunlukla 3D çizim odaklı bir bilgisayar programı olan SolidWorks, mühendislikte en çok kullanılan bir diğer programdır. SolidWorks ile üç boyutlu modelleme yaparken, o modelin yapılacağı malzeme türü seçilerek çeşitli mukavemet analizleri de yapılabilir. SolidWorks bu yönüyle de makine, inşaat gibi mühendislik dallarında sıkça kullanılır.

3D Çizim Programları

CATIA

SolidWorks programına güçlü bir alternatif sunan CATIA programı ile SolidWorks ve AutoCAD ile benzer amaçlarda çizimler ve analiler yapılabilir. Gelişmiş CAM desteği de sunan CATIA ile yapılan tasarımlar üretime hızlı bir şekilde aktarılabilir.

Mimari Çizim Programları

Çizim programları , yapıların çizimi konusunda uzmanlaşan mimarlar için olmazsa olmazlardan. Mimarlar da hazırladıkları projelerde çizim programlarından sıklıkla faydalanırlar. Mimaride kullanılan çizim programlarının en çok bilinenlerinden bazıları; 3D Studio Max, AutoCAD, Blender ve ArchiCAD’dir.

3D Studio Max

AutoCAD programının yapımcısı Autodesk firması tarafından geliştirilen 3D Studio Max mimar çizim programları arasında en çok tercih edilenlerdendir. Günün şartlarına uygun ve gelişmiş 3D modelleme özellikleri ile bu program bir mimar için gereken pek çok komutu da beraberinde getiriyor. İçerdiği duvar, kiriş, kolon, pencere, merdiven çizim modülleriyle mimaride sıklıkla yer buluyor. Gelişmiş yüzey modelleme teknikleriyle de tercih edilen bir program.

3D Çizim Programları

AutoCAD

Dünya üzerindeki en popüler tasarım ve çizim programlarından olan AutoCAD mimaride de sıklıkla kullanılıyor. Vektör tabanlı kolay kullanımı olan bu program mühendislik ve mimari çizimlerinin olmazsa olmazı. Üstelik AutoCAD Architecture adındaki mimarlar için özel üretilen versiyonu sayesinde mimari plan çizimi için de oldukça faydalı.

Blender

Diğer 3D mimar çizim programlarının yanında ücretsiz bir alternatif olarak bulunan Blender programı açık kaynaklı. Windows, Linux ve Mac işletim sistemlerinin hepsinde tam performansla çalışan bu program ücretsiz olarak sunuluyor. Açık kaynak kodlu bu program, kullanıcıları tarafından geliştirildiği için sürekli güncel ve ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Revit

Mimarlar ve inşaat mühendisleri tarafından tercih edilen bir diğer program olan Revit, bir yapı bilgi sistemi programıdır. Bu program ile üç boyutlu olarak kat planları çizilebilir, arsa modellemeleri yapılabilir.

Mobilya Çizim Programları

Diğer sektörlerde olduğu gibi mobilya sektöründe de 3D çizimler sıklıkla kullanılır. Bu çizimler her türdeki mobilyanın üç boyutlu olarak kavramsal olarak tasarlanmasına olanak verdiği için mobilya tasarımcılarının işini oldukça kolaylaştırmaktadır.

SketchUp

Oldukça kolay ve her kullanıcıya hitap eden basit bir arayüze sahip olan SketchUp programı, yılından beri mühendisler, mimarlar hatta oyun geliştiricileri tarafından üç boyutlu çizimler için kullanılıyor.

3D Çizim Programları

SketchUp programını diğerlerinden ayıran özelliklerden birisi ise kullanımı oldukça basit olması ve 3D çizim hakkında hiçbir bilgisi olmayan kullanıcıların bile temel çizimleri kendi başlarına yapabilmeleri. Ücretsiz sürümü de bulunan SketchUp programı mobilya sektöründe ahşap modellerin yapılması için de aktif olarak kullanılıyor.

KitchenDraw

Türkçe dil desteği de bulunan ve sadece mobilya üzerine yoğunlaşmış bir 3D çizim programı olan KitchenDraw ile mutfak, banyo, ofis gibi yerlerin tasarımı yapılabiliyor. İsmi KitchenDraw olmasına rağmen yalnızca mutfak mobilyaları değil, diğer mobilya türlerinin de çizimi için oldukça kullanışlı bir program. İki ve üç boyutlu tasarım imkânı sunan KitchenDraw programı, katalog seçenekleri ile masa, sandalye ve dolap gibi objeler tek tuşla yerleştirilebiliyor.

3D Çizim Programları

ÖNSÖZ

   ÖNSÖZ   Teknik Resim, teknik alanda bir işin yapılabilmesi için gerekli olan tüm bilgileri içinde bulunduran resme denir. Genellikle çizgiler, yazılar ve sembollerden oluşur. Kendine göre özel kuralları vardır. Bu kurallar bütün dünyada aynı şekilde kullanılır. Bundan dolayı Teknik Resim dünyada ortak bir dildir. 
   Teknik Resim çizim kurallarını bilenler hiç konuşmadan işlerini yapabilirler. Teknik alanlarda bir iş yapılmadan önce, kurallara uygun çizgisel olarak resimleri çizilir. Çizgilerin anlatamadığı kısımlar yazı ve sembollerle desteklenerek tamamlanır.
   Makineler, araçlar, inşaatlar ve benzeri yerler Teknik Resim’ in kullanım alanlarıdır. Günümüzde proje denilen bu çalışmalara başlanmadan önce kendi alanlarının bilgilerini kapsayan çizimler hazırlanır. 
   Teknik Resim’ in çok sayıda kuralları vardır ve teknik eğitim veren tüm kurumlarda Teknik Resim veya Meslek Resmi adı altında öğretilmektedir. Ayrıca çizim programlarında bu kuralları sağlayan komutlar bulunmaktadır ve kullanıcı rahatlıkla kullanabilmektedir. Kısaca söylemek gerekirse Teknik Resim veya Meslek Resmi çizecek elemanlar bu kuralları iyi bilmesi gerekmektedir.
   Bu çalışmamız hiç bilgisi olmayanlara göre olacaktır. Konular sırayla çalışılmalıdır. Görsellerimiz AutoCAD çizimidir. Hemen şunu hatırlatalım çizim programları bazı detayları kendiliğinden çözmektedir.
   Teknik Resim çizim kuralları var demiştik. Bu kuralları Türkiye’de Türk StandartlarıEnstitüsü uluslararası standartlar organizasyonu olan ISO ile işbirliği yaparak hazırlamaktadır. Örneğin TS ISO standardı Çizgiler İçin Temel Kurallar’ ı kapsamaktadır. Makine Teknik Resmi’ nde kullanılan çizgiler  TS ISO standardında belirtilmiştir. Buna benzer çok sayıda standart vardır. Bu standartlardan ilgili konularda bahsedilecektir.
   Teknik Resim genel kuralları öğrenildikten sonra her mesleğin kendine özel resimleri vardır. Bu resimlere Meslek Resmi denir. Görünüş çıkarma ve ölçülendirme gibi konuları her meslekte aynı şekilde kullanılır. Tarama konusu mesleklere göre değişebilir. Biz bu çalışmamızdaki örneklerde Makine Teknik Resmi’ ni dikkate alacağız.
   Teknik Resim öğrenmeye yeni başlayanlar konuları tam anlamasalarda sırayla çalışmalı ve sona gelindikten sonra tekrar başa dönmelidirler. Bilhassa görünüş çıkarma önce kafada çözülmeli sonra kağıda dökülmelidir. Kafada çözmek için bilgiye ihtiyaç vardır. Teknik Resim bilenler yaptıkları işlerde kolay başarı elde ederler.
   Teknik Resim öğrenmek isteyen herkese başarılar dilerim.
   Halil BORA/İstanbul

SPONSORLAR

KATİBEM
ENTRANET
VERİSAY

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir