karpuzda hangi vitaminler bulunur / Karpuzun Faydaları Nelerdir? | Güven Hastanesi

Karpuzda Hangi Vitaminler Bulunur

karpuzda hangi vitaminler bulunur

Karpuz Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Karpuz Az Bilinen Faydaları

Karpuz Faydaları Nelerdir?

Şeker oranı biraz yüksek olduğundan uzmanlar tarafından tüketilirken dikkat edilmesi gerektiği önerilen karpuz, sağlık için pek çok artıya sahip. Sulu meyvesinin yanı sıra, çekirdeklerinin de faydalı olması, tüketiminin artmasının temel nedenlerinden birisi.

Karpuzun önemli özelliklerinden birisi, vücuttaki ödemi azaltıcı etkisinin olmasıdır. Ayrıca yaz atlarında susuzluk sorunu yaşanmaması adına tüketilebilen bu meyve, kabızlığı çözebiliyor.

Karpuzun içerisinde yer alan potasyum ve magnezyum miktarı, yüksek tansiyonun düşmesine destek olabiliyor. Bunun yanında karpuz kanın pıhtılaşmasını engelleyici özelliğinden dolayı, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı hastalıklarının yaşanmasını önleyebiliyor.

A ve C vitaminleri bakımından çok zengin olan karpuz, cilt ve saç sağlığını koruyucu etkilere sahiptir. Cildi güzel ve nemli gösteren yapısının yanı sıra, saçların güçlenmesini destekliyor. Cilt hücrelerinin oluşumunu desteklemenin yanı sıra hastalıklı cilt hücrelerinin onarılma görevini görebiliyor.

Karpuzun en önemli faydaları arasında, kalp sağlığını koruyucu etkisinin olmasıdır. Kan damarlarının daha iyi çalışmasını destekleyen karpuzun, çekirdekleri de böbrek sağlığını koruyabiliyor.

Karpuz, magnezyum bakımından zengin olduğundan, uyku problemlerini ortadan kaldırıyor.

Karpuz Neye İyi Gelir?

Karpuz, yaz aylarında ferahlatıcı ve lezzetli meyveler gurubunda ilk sıralarda bulunur. Uzmanlar tarafından, ölçülü tüketildiği sürece sorun çıkarmayacak dedikleri karpuz, sağlığın korunmasına destek sağlayabiliyor. Ayrıca bu yaz meyvesi pek çok soruna iyi geliyor.

Hafıza Güçlendirici

Karpuzun en önemli faydaları arasında hafızayı güçlendiren yapısı geliyor. Unutkanlık problemlerinin yanı sıra konsantrasyon sorunu çeken kişilerde tüketilmesi, sorunların ortadan kalkmasına destek sağlar.

Kas Rahatlatıcıdır

Karpuzun önemli görevlerinden birisi de kas rahatlatıcı özelliğidir. Spordan sonra özellikle tüketimi, kaybedilen enerjinin tekrardan geri kazanılmasına olanak tanıyor. Kas toparlaması için spordan sonra karpuz tüketilebilir veya karpuz suyu içilebilir.

Ağrı Dindirici Özelliği Bulunur

Karpuzun en önemli özelliklerinden birisi ağrı dindirici etkisinin olmasıdır. Özellikle uyku sorunları olduğunda, ağrı dindirici görevi görür. Rahatlatıcıdır.

Karpuz Az Bilinen Faydaları

Karpuz yaz aylarında en çok sevilen ve tüketilen meyvelerinin başında gelir. Karpuzun pek çok bilinen yararının yanında, hemen hiç bilinmeyen faydaları da bulunur.

Baş ağrısı durumlarında karpuz rahatlatıcı görev görebilir. Baş ağrısı sorunlarını sürekli olarak çekenler, karpuz tüketerek bu sorunlarından kurtulabilirler.

Karpuz böbreklerin işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli bir görev görür.

Karpuzun pek çok kişi tarafından bilinmeyen faydaları mevcuttur. Karpuzun kansere karşı vücudu dinç tuttuğu biliniyor. Bununla beraber, karpuz kanserli hücrelerin vücutta yayılmasına engel olabiliyor.

Karpuzun Yan Etkileri Var mı?

Karpuz, normal düzeylerde tüketildiğinde pek az yan etkisi olan meyvelerden birisidir. Yan etkilerinden korunmanın en iyi yolu da karpuzun dengeli ve doğru seviyede tüketmektir. Doğru tüketilmediğinde, çeşitli yan etkilere neden olabiliyor.

Karpuz aşırı tüketilirse, gaz yapabilir. Gaz yapmasının önüne geçmenin en iyi yolu, normal porsiyon tüketimidir.

Kan basıncı seviyesini düşürücü özeliği olan karpuz, aşırı tüketimde kan basıncını çok fazla düşürebiliyor.

Karpuzun en temel yan etkilerinden birisi ishale yol açmasıdır. Fazla tüketimi, ishali kaçınılmaz kılıyor.

Karpuz şeker hastaları olan kişilerde, sorunlara yol açabilir. Diyabet rahatsızlığı olan kişiler karpuz tüketmek isterlerse, mutlaka bunun için doktorlarından bilgi almalıdırlar.

Bol miktarda şeker içeren karpuz, ayrıca vücudun kilo almasına neden olabilir.

Tüm bu yan etkiler, aşırı tüketimle birlikte ortaya çıkan nedenlerdir. Karpuz özellikle sık tuvalete çıkan kişilerde tüketildiğinde, tuvalete çıkma düzeyini çok daha fazla yapar. Bu nedenle, tüketimine dikkat edilmesi önerilir.

Karpuz Zayıflatır mı?

Karpuzun, halk arasında zayıflattığına dair inançlar bulunur. Bunun ana kaynağının, karpuzun içeriğinin %92'lik kısmının su olması düşüncesi yatıyor. Ancak karpuzun içerisinde azımsanmayacak miktarda şeker bulunur.

Bu şeker kilo vermeyi imkansız hale getirebiliyor. Kalori düzeyi düşük olan karpuzu, tükettikten sonra yürüyüş yapılırsa kilo verme durumu söz konusu olabilir. Ancak zayıflatması için diyetisyenlerden yardım alınmalıdır.

Uzmanlar, sadece karpuz tüketiminin zayıflamaya yardımcı olamayacağını belirtirler. Bu durum nedeniyle, karpuz yemeden, uzman olan diyetisyenlerden yardım almak ve karpuzu kontrollü şekilde tüketmek doğru karar olacak gibi görünebilir.

Karpuzun Besin Değerleri Nelerdir?

Su ve lif içeriği yüksek bir meyve olarak bilinen karpuz, vitamin ve mineral zenginliğiyle faydalı bir meyve. Ama şeker içeriği nedeniyle 2 dilimden fazla tüketilmemesi önemli.

Yaz aylarının gelmesiyle tüm kış boyunca özlemini çektiğimiz pek çok sebze ve meyve soflardaki yerlerini alır. Bunlardan biri ve hatta en lezzetlisi de karpuzdur. Soğuk yenmesi halinde yaz sıcaklarını serinleten karpuzun sağlığımıza da pek çok faydası var. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, içerdiği yüksek su oranı, vitamin ve mineraller ile kanserden cildi gençleştirmeye, saçları beslemesinden kilo vermeye dek çok sayıda fayda sağlar. Üstelik çekirdeği de faydalı! Buna karşın şeker oranı yüksek bir meyve olduğundan dikkatli tüketilmesi gerekir. Ayrıca A, B1, B5, B6, C vitaminleri, potasyum açısından zengin olan bu meyve yağ, kolesterol ve sodyum içermez.


Karpuzun Şeker Oranı

2 dilim (280 gram) karpuz 80 kalori olup; 20 gr şeker, 270 mg potasyum, 17 gr A vitamini, 21 gr C vitamini, 4 gr demir, 1 gr lif içerir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastalarının karpuz tüketmeden önce mutlaka doktoruna danışmaları gerekir. 

1. Kabızlığa İyi Gelir

Karpuz, su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan diüretik özelliği bulunur yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında ilaç gibi bir besin. Suyun yanı sıra lif içeriği sayesinde de kabızlığı önlemeye yardımcı olan karpuz, sağlıklı bir sindirim sistemi için düzenliliği destekler. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz bu sayede vücudunuzun su dengesini korurken tok hissetmenize de yardımcı olur. Aynı zamanda yüksek lif oranı ile çok fazla kalori almadan tok kalmanızı sağlamış olur.

2. Tansiyonu Düzenler

Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncını yani tansiyonu düşürür. Potasyum ‘vazodilatatör’ olarak kabul edilir yani kan damarları ve arterler üzerindeki gerginliği serbest bırakıp, böylece kan akışını uyarır. Kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır. Karpuzda bulunan karotenoidler arter duvarlarının ve damarlarının sertleşmesini de önleyerek kan basıncı, kan pıhtıları, felç, kalp krizi ve damar tıkanıklığı risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre beslenme şekli kalp sağlığı üzerinde oldukça etkili. Karpuz içeriğinde vücuttaki nitrik oksit seviyelerini artırabilen bir amino asit olan sitrülin bulunur. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesine yardımcı olur ve bu da kan basıncını düşürür. Bu sayede kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.

3. Canlı Bir Cilt İçin…

Karpuz içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için de mükemmel bir besin. Yüksek su oranı ve saçları nemlendiren sebum üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı oluyor; cilt hücrelerini oluşturmasının yanında hücreleri onarır.

4. Domates Gibi Likopen Zengini

Kırmızı renginden de anlaşıldığı gibi karpuz antioksidanlardan zengin bir meyve. İçerdiği likopen isimli antioksidan kanser hücrelerini bloke eder ve vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Yine içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücutta kanser oluşumunu sağlayan serbest radikallerin oluşumunu engeller. Yapılan bilimsel çalışmalar, karpuzun özellikle prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor.

5. Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan “cucurbocitrin” adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Tekli ve çoklu yağ asitlerinden zengin olan karpuz, kandaki kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını da korur. Her gün 1 avuç karpuz çekirdeği tüketmek yeterli. Çekirdeği çiğnemek veya doğrudan yutmak fark etmez. Çiğ olarak tadını sevmeyenler fırında kavurarak da tüketebilir. Ayrıca hücre zarlarının yapısının korunmasında, sinir iletiminin sağlanmasında görev alan yağ asitlerinden zengin karpuz çekirdeği, bu etkileri sayesinde öğrenmeyi kolaylaştırarak, hafızayı güçlendirir. Ayrıca yağ emilimine yardımcı olur, kronik inflamasyonu azaltır.

6. Kaliteli Uykuya Katkıda Bulunur

Karpuz, yüksek magnezyum içeriği ile kaliteli uyumaya yardımcı olur. Uyku bozukluklarını ve uykusuzluk oluşumunu azaltır.

7. Spordan Sonra Karpuz Suyu İçin

Spordan hemen sonra karpuz ve karpuz suyu tüketilmesi kas ağrısını azaltmaya yardımcı oluyor, kasları güçlendirir, egzersiz sonrası toparlanma sürecini hızlandırır. Hızlı kas toparlanması için spordan hemen sonra 1 bardak karpuz suyu içilebilir.

Böbrek Hastaları Dikkat!

Su oranı çok yüksek bir meyve olduğundan karpuzun diüretik özelliği bulunur; yani sık sık idrara çıkarır. Bu nedenle ödem problemi yaşayanlar için yaz aylarında iyi gibi bir besindir. Ancak yüksek potasyum içeriğinden dolayı böbrek hastaları bu yaz meyvesini tüketmeden önce mutlaka doktora başvurmalı. İnsülin direnci, hipoglisemi, diyabet hastalığı olan kişiler de karpuz tüketirken porsiyon kontrolüne çok dikkat etmeli ve günde 2 dilimi (280 gr) aşmamalıdır. 

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir