Meslek lisesi stajı sigorta başlangıcı sayılır mı

Meslek Lisesi Stajı Sigorta Başlangıcı Sayılır Mı

meslek lisesi stajı sigorta başlangıcı sayılır mı

Staj süreleri ve çıraklık sigortası emekliliği etkiler mi?

Staj ve çıraklıkta geçen sürelerin emeklilik prim gün sayılarının hesabında ve sigortalılık sürelerinin başlangıcında kabul edilip edilmeme konusu uzun zamandan beri tartışılmaktadır. 1999 yılında yapılan emeklilik reformu ile ilk sigortalı olunan tarihin erken emeklilikte öne çıkması staj sigortası başlangıcını daha da önemli hale getirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda olan kişilere borçlanma imkanı sağlanması halinde staj süreleri emeklilikte değerlendirilebilecektir. Ancak mevcut durumda böyle bir çalışma bulunmamaktadır. İşletmelerde staj gören öğrencilerin sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalarındaki esas amaç ise, bu çalışmalar esnasında oluşabilecek kaza ve hastalık durumlarına karşı kendilerine koruma sağlanmasıdır.

3308 sayılı kanuna tabi çırak ve mesleki eğitim görenlerin sigortalılığı

3308 sayılı Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanır. Bunlar hizmet akdi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu kişiler için aylık prime esas kazanç olarak brüt asgari ücretin yarısı esas alınır ve prime esas kazancın % 6’sı oranında prim ödenir. Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir. Buna göre, bu kapsamda yer alan çırak ve öğrencilerin prime esas kazançları; 1/1/2021 ila 31/12/2021 tarihleri arasında; Günlük kazanç tutarı : 59,63 TL Aylık kazanç tutarı : 1.788,90 TL’dir. Bunlara ait SGK bildirim işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı veya bu öğrencilerin eğitim gördükleri okullar veya kurumlarca yapılır.

Staja tabi öğrenciler-bursiyerler ve kısmi zamanlı çalışan üniversite öğrencilerinin sigortalılığı

Meslekî ve teknik ortaöğretim ile yükseköğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler, mesleki ve teknik ortaöğretim sırasında tamamlayıcı eğitim ya da alan eğitimi gören öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenen projelerde görevli bursiyerler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46’ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrencilerden aylık prime esas kazanç tutarı asgari ücretten fazla olmayanlar hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır. Bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında anne-baba-eş üzerinden sağlık yardımlarından yararlanma hakkı olmayanlar hakkında ayrıca genel sağlık sigortası uygulanır. Aylık prime esas kazanç olarak brüt asgari ücret (prime esas kazanç alt sınırı) esas alınır ve prime esas kazancın % 6’sı oranında prim ödenir. Bu oranın % 1’i kısa vadeli sigorta kolları, % 5’i genel sağlık sigortası primidir.

Staj sigortasının emekliliğe etkisi?

Sosyal güvenlik sistemine sigortalı olarak yapılan bildirimlerin emeklilik için sayılabilmesi için uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük-yağlılık-ölüm sigorta koluna prim ödenmesi gerekmektedir. Yukarıda da açıklandığı üzere staj süresince öğrencilerden sadece iş kazası-meslek hastalığı-hastalık primi alınmakta, emeklilik primi ise alınmamaktadır. Bu nedenle stajda geçen süreler hem sigortalı prim gün sayısında hem de sigortalılık süresinin başlangıcında geçerli olmamaktadır.

Staj sigortası doğum sigortasında dikkate alınıyor mu?

Ortaöğretim ve yükseköğretim dönemlerinde yapılan stajlarda emekliliğe esas olan uzun vadeli primler ödenmediği, sadece kısa vadeli sigorta primi ödendiği için sigorta başlangıcı olarak kabul edilmemektedir. Ancak doğum borçlanmalarında başlangıç olarak kabul edilmektedir. Yani staj sigortasından sonra doğum yapmış olan kadınlar, tescil şartını yerine getirmiş kabul edilmektedirler.

Staj yapılan tarih sigorta başlangıcı sayılırsa kimler EYT’den emekli olacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "EYT’de 1999 öncesi ve 5 bin prim gün şartını kaldırmıyoruz. EYT’den, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler" dedi.

EYT'nin şu an Meclis'te milletvekilleri tarafından çalışıldığını anlatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitmiş olur diye düşünüyorum. İlk aylıklar şubat ya da martta bağlanabilir" dedi. Peki staj sigortası EYT kapsamında başlangıç sayılacak mı?

Staj ve çıraklık sigortası EYT’de başlangıç sayılacak mı?

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortasına ilişkin konuştu. Bakan Bilgin, staj sigortalılarının durumu ile ilgili ise, "Staj mağdurları mağdur değildir. Yani onlar o kavramı kullanamazlar. Çünkü onları mağdur eden bir şey yok. Ortada iş akdi yok. 'Staj da sayılsın' diyorlar böyle bir şey yapamayız. Milletin parasını imkânlarını biz bu şekilde dağıtamayız. Prim 'patronun kim' diye soruyor. O gün senin için prim yatırması gerekirken yatırmamış olan ya da eksik yatıran patronun kim, yok öyle bir şey" diye konuştu.

Türkiye'de özellikle mesleki eğitimdeki gençler için son yıllarda işbaşı eğitim ve staj imkanları artırıldı. Yasalarımızda yapılan düzenlemelerle staj yapılırken hem sigorta yapılması hem de belli bir ücret ödenmesi zorunlu hale getirildi. Ancak staj sırasında yapılan sigorta kısa vadeli sigorta kollarından olduğu için yani iş kazası ve meslek hastalığı için yapıldığı için emeklilik hesabında kullanılmıyor. Bu primler çalışılmış gibi hesaba katılmıyor. Ayrıca ilk sigorta olunan tarih staj sigortası olarak e-devlette görünmesine rağmen primler yatırılmadığı için emeklilik hesabında başlangıç olarak kabul edilmiyor.

Staj başlangıcı borçlandırılır mı?

Mevcut yasalara göre bu primler emeklilikte sayılmadığı gibi borçlanma da yapılamıyor. Ancak bunun bazı istisnaları var. Bunun örneklerinden birisi avukatlık mesleğinde yaşanıyor. Sabah’ın haberine göre, avukat adayları mezuniyet sonrasında 1 yıl kadar staj yapıyor. Eğer bu süreler içerisinde sigortalı olmaksızın staj yapmışlarsa, bu süreleri borçlanmaları mümkün. Bu süreler için belirleyecekleri prime esas kazanç seviyesi üzerinden yüzde 32 oranında prim ödeyerek borçlanmalarını gerçekleştirebiliyorlar. Bunun dışında staj borçlanması yapılan süreler 5510 sayılı yasanın 41. Maddesi'nde sıralanıyor. Doğum askerlik, yurtdışı gibi borçlanmaların dışında eğitim ve staj ile ilgili borçlanma imkanları da bu maddede bulunuyor.

Avukatlık dışındaki staj borçlanmaları da şöyle sıralanıyor: Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurtiçinde veya yurtdışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, sigortalı olmaksızın, 8/4/1929 tarihli ve 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanuna göre yurtdışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamlamış olanların, yurtdışında resmi öğrenci olarak geçirmiş oldukları öğrenim sürelerinin 18 yaşının tamamlanmasından sonraki döneme ait olan kısmı borçlanılarak sigortalılıktan sayılıyor.

Staj sigortası anneler için doğum borçlanmasında bir avantaj sağlıyor. Bilindiği gibi anneler sigortadan önceki doğumlarını borçlanamıyorlar. Ancak burada normal çalışma değil stajda geçerli sayılıyor. Stajdan sonra gerçekleşen doğumlar borçlanılabiliyor. Üstelik borçlanılan süre kadar işe giriş tarihi de geri çekilmiş oluyor. Böylece staj yapan anneler için erken emeklilik imkanı doğuyor.

EYT emeklilikte: Staj süresi emeklilikten nasıl sayılacak?

Staj ile çalışma hayatına başlayanlar, bu sürelerin borçlanma yapılarak uzun vadeli sigorta kollarından sayılmasını ve işe başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyor. Böylece staj yapanların işe başlangıç tarihleri geriye çekilecek. Yani beklenen düzenleme gelirse, staj sürelerinin sigorta süresi sayılması için borçlanma yapılması yetecek.

Staj yapılan tarih sigorta başlangıcı sayılırsa kimler EYT’den emekli olacak?

  • Staj yapılan tarih sigorta başlangıcı sayılırsa emeklilik yaşı düşecek. Stajını 8 Eylül 1999 öncesinde yapmış ancak çalışmaya daha sonra başlamış olanlar, borçlanma yaparak sigorta başlangıcını staj tarihi yapabilecek. Bu sayede EYT kapsamına girebilecek.

Staj sigortasında merak edilenler

Haberin Devamı

Sigorta başlangıcı hangi tarih oluyor?

Sigorta başlangıcı uzun vadeli sigorta olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta koluna prim yatırılmaya başlandığı tarih oluyor. Örneğin, 2018 yılının şubat ayında staj yaptınız ve sigortalı tesciliniz yapıldı. 2021’in mart ayında da işe başladınız ve uzun vadeli sigortalı olarak primleriniz yatmaya başladı. Emeklilik için geçerli tarih 2021’in mart ayından başlayacak.

Staj süresi borçlanılarak, emekliliğe sayılabilir mi?

Stajda geçen süreler emeklilik için borçlanılamıyor, kanun buna izin vermiyor. Hem staj süresinin emeklilikte sayılması hem de borçlanılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor.

EYT ile ilgili düzenleme yapılırsa stajda geçen süreler sayılacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili nasıl bir düzenleme yapılacağı net değil. Ancak düzenleme yapılsa bile stajda geçen sürelerle ilgili ayrı bir kanun gerekiyor. Eğer böyle bir kanun çıkar ve staj sürelerinin emeklilikten sayılması için borçlanma imkanı tanınırsa o zaman EYT ile ilgili düzenlemeden de yararlanılabilir.

Haberin Devamı

Kadın çalışanlar için farklı bir durum var mı?

Doğum yapan kadın çalışanlar için bir ayrıcalık var ve bu durumda olanların staj süreleri emeklilikte hesaba katılıyor. Şöyle ki, kadın çalışanlar, staj süresi ile ilk sigortalı çalışmaya başladığı tarih arasında doğum yapmışlarsa doğum borçlanmasından yararlanarak emekliliklerini erkene çekebilirler.

Avukat veya doktorların staj süreleri emeklilikte hesaba katılır mı?

Avukat ve doktorlarda durum biraz farklı. Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi, tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora ya da uzmanlık öğrenim süreleri ile yine sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri borçlanılabiliyor ve bu durumda emeklilik süresi erkene çekilebiliyor. Örneğin, avukatların bir yıllık stajı süresinin borçlanılması prim gün sayısı açısından emekliği etkiler ve öne çeker. Burada dikkat edilmesi gereken husus, staj süresi içinde sigortalı olunmaması. Sigortalı olunursa doktorlar ve avukatlar bu süreyi borçlanamıyorlar.

Haberin Devamı

Staj sürelerinin emeklilikte sayılması için gündemde yeni bir düzenleme var mı?

Staj sürelerinin emeklilikten sayılıp sayılmaması konusu her yıl bir şekilde gündeme gelir, hatta bu konuda kanun tasarı teklifleri de verilir ama bir sonuç çıkmaz. Staj konusu gündemde değil ve şimdilik herhangi bir düzenleme ya da öneri bulunmuyor.

2022 yılı stajyer ücretleri ne kadar oldu?

2022 yılında çalışan sayısı 20’nün üzerinde olan işyerlerinde stajyerlere aylık 1.276 lira, 20’de az çalışanı olan işyerlerinde aylık 638 lira ödeniyor. 20’den az çalışanı olan işyerlerinde ödenen stajyer ücretinin üçte ikisini, 20’den fazla çalışanı olan işyerlerinde ise üçte birini devlet karşılıyor. Mühendislik fakültesi öğrencileri içinse aylık 1.488 lira ödeniyor.

#Sigorta#Emeklilik#Staj

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Çıraklık ve Stajyer sigortaları ile analar borçlanma bekliyor

10 Nisan 2023

Çıraklık ve Stajyer sigortaları borçlanma bekliyor

 

Milyonlarca EYT’li yıllarca uğraştı didindi ve EYT yasası bir seçim öncesi yasalaştı. Ancak EYT tam çözülmedi

1-1999 öncesi yani EYT’ye neden olan 4447 kanun öncesi 506/60. madde gereğince herkes 5000 gün ile emekli oluyordu şimdi 5000 ile 5975 arasında ki çoğu kimse 5000 gün bekleyerek arabasını sattı askerlik -doğum borçlanması yaparak 5000 günü doldurdu emeklilik beklerken hüsrana uğradı, Hele emekli olacağım umuduyla kredi çekip askerlik-doğum borçlanması yapanlar daha da zora girdi zaten gelirleri giderlerine yetmiyordu şimdi bir de kredi borçlarının geri ödemesi başladı.

2-Kısmi aylık yani SSK’ da 3600 gün ile 1999 öncesi kadınlar 50 ve erkekler 55 yaşında emekli oluyordu 1999 da 4447 sayılı yasa ile kadınlar 58 erkekler 60 yaşa çıkarıldı, eyt de buna çözüm getirmedi, 1999 öncesi şartlara çekmedi, Yİne kadınlar 58 ve erkekler 60 yaşını bekleyecekler.

3-Bağ-kur’da da 1999 öncesi 5400 gün ile kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli oluyordu, 1999 da 4447 sayılı kanun ile kadınlar 56 ve erkekler 58 yaş getirildi, eyt de buna çözüm getirmedi, 1999 öncesi şartlara çekmedi,

4- Tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi kadınlara da sigorta öncesi doğumlarını borçlanma hakkı getirilmedi…

EYT’de durum bu ama bir güç daha geliyor birleşip, güçlerini gösterirlerse EYT gibi yine bir seçim öncesi staj borçlanmasını yasalaştırabilirler. Kimlerden mi bahsediyorum, çırak ve staj sigortası olanlardan tabi.

Evet, stajyerlik döneminde alınan sigorta sicil numarası ve sigorta kartı geçerlidir. Ancak işveren tarafından ödenen primler malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi olmadığı için emeklilik başlangıcına sayılmaz.

Sosyal güvenlik sisteminde iki tür bildirim ve prim ödeme biçimi bulunuyor. Bunlardan ilki ‘kısa vadeli sigorta kolları’ dediğimiz iş kazası, meslek hastalığı, hastalık analık sigortaları oluyor. İkincisi de ‘uzun vadeli sigorta kolları’ dediğimiz yaşlılık, malullük, ölüm sigortası oluyor.
Emeklilik hakkı için gereken primler uzun vadeli sigorta primleridir. Kısa vadeli sigorta ödemeleri sadece çalışılan-staj yapılan sürede çalışanın-stajyerin başına gelebilecek meslek hastalığı ve iş kazası içindir ve primlerini (eskiden işverenler) okulları öder.

 

19.06.1986’da uygulamaya başlayan ‘3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’ gereği bu tarihten itibaren meslek lisesi öğrencilerinin sigortası öğrenim gördükleri okul tarafından yapılmaktadır. Bu tarihten önce stajyer ve çırakların sigortasını işyerleri ödüyordu. Bazı işletmeler staja gelen öğrencilere kısa vadeli stajyerlik-çıraklık sigortası yerine uzun vadeli sigorta da yapabiliyordu. Bu durumdaki stajyer ve çıraklar için staj başlangıcı aynı zamanda emeklilik için başlangıç kabul ediliyor.

 

Bu durum sigorta hizmet dökümünde de görülebiliyor. Eğer sadece kısa vadeli sigorta bildirimi yapılmışsa stajyer sigortası yapılan birisi için SGK web sayfasında işe giriş tarihi yazar ama işe giriş yazan yıllar için prim ödeme gün sayısı ve kazanç görünmez. Stajdan sonra ilk normal işe giriş (uzun vadeli prim ödenme) tarihinden itibaren de gün sayısı ve kazanç görünür.

 

Evet, normal şartlarda staj süresi sigortalılığı emeklilik için başlangıç kabul edilmiyor. Emeklilik hesabı bakımından başlangıç sayılmasa bile ‘meslek lisesi stajı’ veya ‘çıraklık sigortası’ başlangıcından sonra ve normal sigortalılıktan önce doğum yapanlar isterlerse doğum borçlanması yapıp emekliliklerini azami 6 seneye kadar öne alabilirler. Zira doğum borçlanması için doğumdan önce çalışmış olmak değil, tescil edilmiş olmak yeterli bulunuyor.
1987 yılında Turgut Özal hükümeti ‘3351 sayılı Kanun’ ile bu konuda bir düzenleme yaptı. Ek Geçici 1 inci madde olarak 506 sayılı Yasaya eklenen düzenleme ile şu değişiklik yapıldı: “506 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan veya isteğe bağlı sigortaya yahut topluluk sigortasına prim ödemekte olan sigortalılardan; kamu kurum ve kuruluşları ile askeri işyerlerinde kurulmuş olan resmi nitelikteki çıraklık okullarına çıraklık mukavelesi ile giren ve okullarını başarı ile bitirenlerin çırak okullarında 5/7/1977 tarihinden önce geçen başarılı eğitim ve öğrenim sürelerini, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde (24 Nisan 1988’e kadar) yazılı talepte bulunmaları halinde ve bu Kanunun 78 inci maddesi ile belirlenen prime esas kazancın alt sınırının talep tarihindeki tutarı üzerinden hesaplanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin tamamını 2 yıl içinde ödemeleri şartı ile borçlandırılır. Borçlandırılan sürenin karşılığı olan gün sayısı, sigortalının prim ödeme süresine katılır. Şu kadarki bu Kanuna göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür.”

Bu düzenlemeden 24 Nisan 1988’e kadar başvuranlar faydalanabildi.  Binlerce çırak ve stajyer bahse konu haktan yararlanarak borçlandı ve emeklilik tarihlerini öne aldı.

 

AKP yönetiminin çalışanlara (parasını emeğiyle kazanlara yönelik tavrı son derece olumsuz. Bunu 5510 sayılı Kanunla ilk defa kadınlara doğum borçlanması hakkını tanıdıklarında da gördük. O güne kadar olmayan bir hakkı tanımış olsalar da, bu hakkı sigortalılık başlangıcı öncesi doğumlar içi kullanılmasına izin vermeyecek şekilde düzenlediler. Ki öyle yapmasalar sigorta öncesi doğumlar da borçlanılabilecek ve daha erken emekli olunabilecekti. Şimdi çıraklık ve stajyerlik dönemlerinin uzun vadeli primlerinin sigortalılarca ödenmesini öngören böyle bir yasal düzenlemeye ihtiyaç var ve bu talep de aynı engelle karşı karşıya.
BU seçim geçti gidiyor, artık önümüzdeki seçimlere bakacağız, ama gerek stajyer ve çırak sigortası olanlar gerekse de sigorta öncesi doğum borçlanması yapmak isteyenler örgütlenin ve sesinizi her ortamda duyurun.

ALİ TEZEL YOUTUBE'DA SORULARINIZI CEVAPLIYOR

11.12.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi (300 Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.



GÜNDEM

Staj sigortası başlangıç sayılacak mı son dakika 2023? Evet bu soru staj girişi olanların neredeyse tamamı tarafından sürekli sorulan soruların başında gelmekte. Bildiğiniz gibi çıraklık ya da staj sigortası kapsamındaki sigorta başlangıçları emeklilikte ilk başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu girişlerin emeklilikte sayılabilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor.

 EYT yasası ile birlikte staj/çıraklık sürelerinin de emeklilikten sayılması için büyük bir beklenti var. Ancak torba yasada yer alıp almayacağı henüz net değil.  Bu içeriğimizde eyt staj mağdurları son dakika 2023 haberleri hakkında detaylar verilecektir.

Staj sigortası nedir?

Staj sigortası, staj gören öğrencilerin staj süresi boyunca iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı korunması için yapılan zorunlu sigorta koludur. Anne ya da babası üzerinden bakmakla yükümlü olarak herhangi bir güvencesi olmayan öğrencilerin hastalık primleri de bu sigorta kolu kapsamında ödenir. Dolayısıyla bu durumda olan kişiler bu sigorta üzerinden sağlıktan da yararlanabilir.

Staj sigortası emeklilikte geçerli mi 2023

Staj sigortası emeklilikte geçerli mi sorusunun cevabı şu an için hayır. SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde her ne kadar staj girişleri artık görünüyor olsa da bu girişler ssk başlangıcı olarak kabul edilmiyor. Kabul edilebilmesi için bu süreler için borçlanma yapılması gerekiyor. Mevcut durumda staj başlangıcı emeklilik ilk giriş hesaplamasında dikkate alınmıyor.

Çıraklık sigortası emekliliğe sayılıyor mu 2023

Çıraklık sigortası da yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda başlangıç olarak kabul edilmez. Kabul edilebilmesi torba kanun ile yapılacak düzenlemeye bağlı. Torba kanunun ise kısa süre içerisinde çıkması bekleniyor.

SGK staj borçlanması mümkün mü ?

SGK staj borçlanması için düzenleme yapılması gerekiyor. Şu anda bu sürelerin borçlanılarak giriş olarak sayılması ve staj günlerinin emeklilikte kabul edilmesi yönünde bir uygulama bulunmuyor. Bu sürelerin borçlanma kapsamında sayılabilmesi için Kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir.

Staj sigortası sorgulaması nasıl yapılır ?

Staj sigortası ve çıraklık kapsamındaki işe girişler şu an için emeklilikte ilk başlangıç olarak sayılmıyor. Sebebi ise bu kapsamda sadece hastalık, meslek hastalığı ve iş kazası sigorta primlerinin ödenmesi. Uzun vade yani emeklilik sigorta primleri ödenmediğinden emeklilikte başlangıç olarak sayılmıyor. Sayılabilmesi için uzun vade sürelerinin borçlanma hakkının verilmesi gerekiyor. Staj/çıraklık girişlerinin sayıldığı bazı istisnai durumlar mevcut.

Staj sigorta başlangıcınızın tam olarak hangi tarihte olduğunu e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilirsiniz. Bunun için e devlet şifrenizin olması gerekiyor. Staj başlangıcı sorgulamak için öncelikle T.C. numaranız ve e devlet şifreniz ile www.turkiye.gov.tr adresinden sisteme giriş yapın. Ardından SGK-SGK Tescil ve Hizmet Dökümü menüsünden ya da SGK-4A Hizmetleri-4A Tescil Kaydı menüsünden staj başlangıcınızı sorgulayabilirsiniz. E-devletten sorgulama yapmak için hemen staj sigortası sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Staj dönemi sigorta başlangıcı sayıldı son dakika

Staj dönemi sigorta başlangıcı sayıldı son dakika haberleri tüm internet sitelerinde yayıldı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu sürelerin emeklilikte sayılabilmesi için torba yasa ile düzenleme yapılması şart. EYT torba yasası ile birlikte çıkması biraz zor gibi görünüyor.

Staj mağdurlarında son dakika haberlerine göre yapılacak olası düzenleme ile;

Staj sigortası son dakika haberleri ve düzenlemelerini sizin için takip ediyoruz. Biliyorum siz de internette sürekli staj/çıraklık sigortası son dakika haberlerini takip ediyorsunuz. Ancak birçok haber sitesi “emeklilik stajyerlik dönemi sigorta başlangıcı yasalaştı” şeklinde haber yapıyor olsalar da şu anda somut bir adım atılmış değil. Bu nedenle stajyer emeklilik müjdesi hakkındaki somut ve en gerçek haberler için bizi takipte kalmanızı öneririm.

Staj borçlanması Meclis’te 2023

taj borçlanması Meclis’te 2023 içinde çıkması bekleniyor. Nihayet uzun yıllardır süren 4a tescil başlangıç staj mağduriyeti giderilecek gibi duruyor. Umudum hükümetin bu konu hakkında düzenleme yapması. Meslek liseleri sigorta başlangıcı torba yasa ile çıkarılacak düzenleme ile emeklilikte sayılacak ve binlerce kişi bu haktan yararlanarak emekli olacaktır.

Staj sigortası Eyt için başlangıç sayılacak mı?

Staj emeklilik için giriş sayılmıyor. Ancak EYT torba yasasına bu düzenlemenin de konulmasını ve mağduriyetlerin giderilmesini bekliyoruz. Staj sigortası emekliliğe sayılacak mı konusunda biz de mücadelemizi sürdürüyoruz. Siz de konu hakkında görüşlerinizi yorum kısmından ileterek gündem oluşturabilirsiniz. Staj sigorta başlangıcı sayılır mı konulu bu yazımız ne kadar gündemde kalırsa mağduriyetler ile ilgili çalışmalar hızlandırılır. Sosyal medyada da yazımızı paylaşabilirsiniz. Saygılarımızla.

1999 öncesi staj sigortası

Biliyorum ki staj ve çırak sigortası mağdurları olarak hepiniz staj borçlanması son dakika ve çıraklık sigortası son dakika haberlerini yakından takip ediyorsunuz. Staj ya da çıraklık girişi 08.09.1999 tarihinden önce olsa bile EYT kapsamında maalesef emeklilik girişi olarak şu an sayılmadığını söylemek istiyorum. Bunun için yasal düzenlemenin çıkması gerekmektedir. Eğer staj mağdurlarına müjde gelirse sayfamızda ve içeriğimizde duyurusu yapılacaktır.

Çıraklık sigortası EYT sayılacak mı?

Çıraklık sigortası ya da staj sigortasının EYT kapsamında ilk giriş olarak sayılması için şu an yürütülen bir çalışma yok.

Lise staj sigorta girişi sayılır mı?

Staj girişlerinde iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık primleri ödenir. Emeklilik yani uzun vade primi ödenmez. Bu nedenle staj girişleri emeklilikte ilk başlangıç olarak sayılmaz.

Emeklilik için staj sayılacak mı?

Staj ya da çıraklık girişlerinin emeklilikten sayılabilmesi için Hükümet tarafından torba kanunla düzenleme yapılması gerekiyor.

Staj EYT’ye girecek mi?

EYT yasası ile birlikte staj sürelerinin de emeklilikten sayılması düzenlemesi çıkması zor görünüyor. Mevcut durumda staj girişleri EYT için giriş sayılmıyor.

Staj sigortası e devlette gözükür mü?

Staj girişleri e-devlette görünür. Ancak burada görünür olması emeklilikte sayılacağı anlamına gelmez.

Çırak ve staj sigortası EYT için başlangıç sayılır mı?

04.07.1980 doğumluyum. E–devletten baktığımda staj başlangıç tarihim 18.09.1996, fakat hizmete başlama tarihim 15.03.2004 olarak görünüyor. Aralık ayında çıkacak olan  EYT'den yararlanabilir miyim? Eğer yararlanırsam, ne zaman ve ne şartlarda emekli olabilirim?
Akın Gültekin

Çıraklık ve staj döneminde, kısa vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası primi ödeniyor. Emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödenmediğinden staj başlangıcı, emeklilik açısından sigortalılık süresinin başlangıcı sayılmıyor. Ancak verilen sicil numarası tüm çalışma süresinde kullanılıyor. İlk defa uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmeye başlandığı tarih, sigortalılık süresinin başlangıcı sayılıyor.

Bu bağlamda, mevcut yasal düzenlemelere göre, 15.03.2004 olan hizmet (uzun vadeli sigorta) başlangıç tarihinize göre EYT kapsamında değilsiniz. En az 4500 gün prim ödemiş olmak koşuluyla 60 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olmaya hak kazanırsınız.

Geçtiğimiz hafta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in staj sigortası ile ilgili yaptığı, “staj sigortasının yeniden ele alınması gerektiğine ve bu konuda çalışma yaptırdığına” ilişkin açıklama, staj sigortası mağdurlarını umutlandırdı.

Ancak SGK, staj döneminde uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olsa da, staj döneminde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olunamayacağı, sadece kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmesi gerektiği gerekçesiyle işveren tarafından uzun vadeli sigorta kollarına ödenen primleri yersiz ödeme olarak değerlendirip, emeklilik açısından sigorta başlangıcı kabul etmezken, hatta uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenen staj sigortası başlangıç kabul edilerek bağlandığı tespit edilen emekli aylıklarını iptal edip ödenen aylıkları geri isterken, ayrıca muhalefet tarafından verilen sayısız kanun teklifi gündeme dahi alınmamışken, EYT kapsamına girecek kişi sayısının artmasına yol açacak, çıraklık ve staj başlangıcının emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmasına ilişkin bir düzenleme yapılması pek olası gözükmüyor.

Seçim yatırımı olarak böyle bir düzenleme yapılması halinde, durumunuzu yapılacak yasal düzenlemede öngörülecek koşullara göre değerlendirmek gerekecek.

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede