kabak helvası burdur / Kabak helvası tarifiTarifler

Kabak Helvası Burdur

kabak helvası burdur

İçindekiler

Meşhur kebaplarından, haşhaşlı ekmek ve helvalarına, birbirinden lezzetli sofralarıyla iştah açan Burdur sofralarına konuk oluyoruz.

Zengin geleneksel kültürü ve tarihi birikimiyle önemli şehirlerimizden biri olan Burdur, kendine has lezzetleriyle de ziyaretçilerinin gönlünü fethediyor. Çeşitli sofralarıyla tok insanın dahi iştahını açan Burdur&#;da, keyifli bir gezi yapabilir, Burdur sofralarında geleneksel tatların tadına doyabilirsiniz. İşte Burdur gezinizde size yardımcı olması için hazırladığımız Burdur&#;un yöresel yemekleri listemiz sizlerle. Hazırsanız başlayalım;

Çorbalar

1. Mürdümek Aşı

mürdümek aşı

Lezzetli sofralarına konuk olduğumuz Burdur’un yöresel yemekleri yazımıza, şehrin meşhur çorbalarından Mürdümek Aşı ile başlıyoruz. Mercimek benzeri bir bakla türü olan mürdümek ile yapılan çorba, şehrin Çeltikçi yöresinde yetişen mürdümeklerden yapılıyor. Önceden haşlanan mürdümeklerle, soğan, salça ve tereyağlı karışımın birleştirilmesiyle yapılan çorba, yılın dört mevsimi Burdur sofralarında yerini alıyor.

2. Arabaşı Çorbası

arabaşı çorbası

Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketilen çorbalarından biri olan Arabaşı Çorbası,Burdurluların da mutfağında sık sık pişiyor. Un, tereyağı ve salça gibi oldukça az malzemeyle birlikte yapılan çorba, didiklenen tavuk parçalarıyla daha da lezzetli bir hal alıyor. Arabaşı çorbasının bilinen en önemli özelliklerinden birisi de, diğer çorbalar gibi ekmekle değil, elde hazırlanan hamurile yeniyor oluşu. Sizde bu ilginç ama güzel lezzeti daha önce denemediyseniz, mutlaka denemelisiniz.

Hamur İşi

3. Haşhaşlı Ekmek

haşhaşlı ekmek

Şehrin geleneksel lezzetlerinden biri olan meşhur haşhaşlı ekmek de, Burdur’un yöresel yemekleri arasında mutlaka denemeniz gereken tatlardan. Elde açılan ekmek bol mayalı hamurların içerisine, önceden dövülen şekerli haşhaşların yağla birlikte yufkaya sürülmesiyle yapılıyor. Hamurun içine sarılan yufkaların fırında pişirilmesiyle sevişe hazır hale gelen ekmek, günün her saati afiyetle yeniyor.

4. Burdur Usulü Peynirli Pide

burdur usulü peynirli pide

Burdur’un yöresel yemekleri listemizin iştah açıcı hamur işlerinden peynirli pide, yörenin kendi usulüyle yapılan lezzetlerinden biri. Elde açılan hamurların üzerine, rendelenmiş peynir ve maydanoz konulmasıyla tatlandırılan pide, Burdur’un meşhur odun fırınlarında pişiriliyor. Mis gibi kokusuyla herkesin gönlünü kazanan pide, genelde üzerine tereyağıeklenerek servis ediliyor.

5. Gazel Böreği

gazel böreği

Börekle arası iyi olanlardansanız, Burdur’un meşhur Gazel böreğini de seveceğinize eminiz. El açması hamur ve yufka ile yapılan börek, içerisine kavrulmuş soğan, patates ve maydanoz eklenerek yapılıyor. İsteğe göre baharatlarla tatlandırılan Gazel böreği, fırında güzelce piştikten sonra tabaklarda yerini alıyor.

6. Mısır Böreği

mısır böreği

Mısır tepsisi adıyla da bilinen, Burdur’un yöresel yemekleri listemizde yerini alan mısır böreği, mısır unuyla yapılan lezzetli hamur işi yemeklerinden biri. Mayalanan hamurun açıldıktan sonra içine soğanlı ve patatesliisteğe göre çeşitlendirilebilen harç konulduktan sonra üzeri örtülen börek, fırında piştikten sonra taze bir çayla birlikte harika bir ikili oluyor.

Kebaplar

7. Dirmil Kebabı

dirmil kebabı

Burdur’un şiş sırık kebabı olarak da bilinen Dirmil kebabı, oğlak ya da kuzu etiyle yapılan oldukça lezzetli bir et yemeği. Kömür üzerinde pişirilen et, üç saatlik pişirme süresiyle biraz zahmetli olsa da, tadına değecek bir lezzet. Şişe geçirilerek pişirilen et, genellikle bölgede Altınyayla olarak bilinen Dirmil&#;de pikniğe gelenler tarafından sık sık yapılıyor.

8. Teneke Kebabı

teneke kebabı

İsmini yapılma usulünden alan Teneke Kebabı da Burdur’un yöresel yemekleri listemizde yerini alıyor. Üzerine sirke sürülen bütün tavuğun üzerine teneke kapatılmasıyla yapılan kebap, etrafında yanan ateşle birlikte pişer. Yaklaşık saat bu şekilde pişirilen tavuk, isteğe göre yanında közlenmiş patates ve domates gibi sebzelerleservis ediliyor.

9. Testi Kebabı

testi kebabı

Şiş üzerinde, teneke de ya da testi de, farklı farklı şekillerde pişirilen kebaplar, Burdur sofralarının vazgeçilmezlerinden. Şehirde özel olarak testi kebabı için yapılan testilerde pişirilen yemek, her türlü etle yapılsa da, Burdur’da genellikle Davar eti ile yapılıyor. Davarın kaburga kısmından yapılan kebap, kömür üzerineoturtulan testi içinde pişiriliyor. Üç saat pişirme süresiyle daha da iştah açan lezzet, isteğe göre yanında çeşitli sebzelerle yeniyor.

Ana Yemekler

Gölhisar Kavurması

gölhisar kavurması

Kavurmanın en güzel hallerinden olan Gölhisar Kavurması, Burdur’un yöresel yemekleri listesinin baş tacı lezzetlerinden. Bundan 60 yıl öncesinde şehirde Yanık Ahmet adıyla bilinen Ahmet Serttaş&#;ın tanıttığı kavurma, meşhur Gölhisar Kavurması olarak şehrin geleneksel lezzetlerinden biri haline gelmiş. Küçükbaş hayvan etinden yapılan yemek, kendi kuyruk yağıyla birlikte sac üzerinde pişiriliyor. Yanına da bol bol soğan ve domates dilimlendikten sonra servis edilen kavurmayı, yağına bana bana yemek de size kalıyor.

Sarma Aşı

sarma aşı

Burdur’un samimi sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden Sarma Aşı, ortaya konulan siniden yenilen geleneksel bir yemek. İnce köftelik bulgur ile yapılan aş, asma yapraklarının içine konularak yendiği için bu ismi almış. İçerisine soğan, salça ve ezilmiş haşhaş eklenen yemek, bulgur pilavı gibi pişirildikten sonra isteğe göre üzerine çekilmiş ceviz dökülerek servis ediliyor. Haşlanan asma yapraklarının içine sararak afiyetle yiyebileceğiniz sarma aşını, Burdur sofralarında mutlaka denemelisiniz.

Erikli Et

erikli et

Meyveli etyemekleri daha çok Avrupa kültürüne aitmiş gibi bilsek de, Doğu ve Anadolu mutfağının da pek çok yöresinde sofralarda yerini alıyor. Kuşbaşı et ve kuru erik, ya da bardak eriği denilen küçük eriklerle yapılan yemek, özel günlerde sık sık yapılıyor. Burdur’un Yassıgüme mevkinin yöresel yemeği olarak da bilinen erikli eti, isteğe göre içerisine pekmez ekleyerek tatlı şeklinde de yiyebilirsiniz.

Burdur Şiş

burdur şiş

Burdur’un yöresel yemekleri listemizin meşhur köftesi olan Burdur şiş, şehrin tescilli lezzetlerinden. Burdur’un en önemli özgün yemeği olan köfte, o bölgede sadece dağlarda dolaşan ve otlayan kuzu ve keçilerin etinden yapılıyor. Diğer köftelerden bir diğer farkı ise, köftenin içerisine kıymadan başka soğan, salça ve baharat konulmaması. Sakatatsız tamamen katkısız kıymadan yapılan şişler, yanında beyaz buğday unuyla yapılan pidelerle birlikte sofralarda yerini alıyor.

Sülük Aşı

sülük aşı

Burdur’un Ağlasun yöresinin geleneksel yemeği olan sülük aşı, bir asırdan fazladır sofralarda yerini alıyor. Yemek, mısır unu ve buğday unuyla yapılan silindir şeklindeki hamurların haşlandıktan sonra üzerine peynir ve çekilmiş ceviz karıştırılmasıyla yapılıyor. Üzerine tereyağı ve salça sosu döküldüğünde ise servise hazır hale geliyor. Genellikle şehrin yaşlılarının bildiği ve yapmaya devam ettiği aş, yeni nesil tarafından pek fazla bilinmiyor.

Bulamaç Aşı

bulamaç aşı

Kıyma ve soğan ile yapılan Burdur’un meşhur aş yemeklerinden bulamaç aşı, kavrulan kıyma ve soğanın üzerine su ve salça eklendikten sonra unla kavrulmasıyla yapılıyor. Peltekıvamında doyurucu ve pratik bir yemek olan aş, daha sulu şekilde yapıldığında çorba olarak da içilebiliyor.

Tatar

tatar

Makarna İtalyanların meşhur yemeği olsa da, Burdurlular da tatar konusunda oldukça başarılı. Elde açılan erişteleri, tatar yemeği için üçgen ve kare şekliyle kestikten sonra kurutan yerliler, uzun süreler saklanıp, yaz kış yenebiliyor. Tıpkı makarna gibi suda haşlandıktan sonra süzülüp tatarlar, üzerin sarımsaklı yoğurt ve tereyağı eklenerek servis ediliyor. İsteğe göre kıymalı ya da nane ve kırmızıbiber gibi baharatlarla çeşitlendirilebiliyor.

Çekme

çekme yemeği

Burdur’un sünnet, düğün ve bayram gibi özel günlerinin vazgeçilmez yemeklerinden meşhur çekme, etle yapılan oldukça lezzetli bir yemek. Uzun yıllardır gelenek haline gelen et yemeği, davar etiyle yapılıyor. Altı parçaya bölünen etin odun ateşiyle birlikte kemikli bir şekilde kazanlarda pişmesiyle yapılan yemek, büyük bir tepsideki pilavın üzerine diziliyor. Kemiklerini çeke çeke yendiği için çekme ismini alan et yemeğini Burdur’un et restoranlarında da bulabilirsiniz.

Tatlılar

İncir Dolması

incir dolması

Meyveyle yapılan dolma tatlılarını seviyorsanız, Burdur’un yöresine özgü incir dolmasına da bayılacaksınız. Suda ıslatılan kuru incirlerin içerisinin çekilmiş cevizledoldurulmasıyla yapılan tatlı üzerine sür, su ve tereyağı eklenerek tencerelerde pişiriliyor. İsteğe göre üzerine pekmez ya da kaymak da eklenebilen tatlı, hafif tat sevenler için oldukça ideal bir lezzet.

Pelte

pelte

Burdur’un meşhur tatlılarından pelte tatlısı, aslında Türkiye’nin pek çok yöresinde sevilerek tüketiliyor. Nişasta ve şeker ile yapılan tatlı, içerisine isteğe göre gülsuyu ya da pekmez eklenerek tatlandırılıyor. Piştikten sonra üzerine çekilmiş ceviz dökülerek hazır hale gelen tatlı, soğuduktan sonra servis ediliyor.

Demir Tatlısı

demir tatlısı

Burdur’un yöresel yemeklerilistemizde yer alan ismiyle de ilgi çeken geleneksel tatlılardan birisi de, şehrin meşhur demir tatlısı. Nişastalı undan yapılan hamurların bu ismi almasının nedeni ise, şekilli demir çubuklara batırılarak yağda kızartılıyor oluşu. Demirin şeklini alan hamurlar, önceden hazırlanan şerbetlere batırıldıktan sonra yemeye hazır hale geliyor.

Burdur Muhallebisi

burdur muhallebisi

Sütlü tatlıları sevenlerdenseniz, Burdur’un sevilen tatlısı Burdur muhallebisi tam da sizin damak tadınıza göre. Nişasta, un, süt ve damla sakızından yapılan muhallebi, tencerede pişip katılaştıktan sonra üzerine isteğe göre gül damlası dökülerek servis ediliyor.

Havuç Tatlısı

havuç tatlısı

Rendelenen havuçların şeker ve su ile birlikte tavada pişirilmesinden sonra üzerine çekilmiş bisküvi ve ceviz eklenerek yapılıyor. Düz bir tabağa döküldükten sonra üzerine yeniden ceviz eklenen havuç tatlısı, yapımı oldukça kolay olduğu için günün her saatinde yemeklerden sonra yenebiliyor.

Kenevir Helvası

kenevir helvası

Burdur’da sevilerek yenilen helvalarından kenevir helvası, kumundan temizlenen kenevirlerin tavada kavrulduktan sonra şeker ve pekmez ile birlikte pişiriliyor. Ağda kıvamını alan helva, içerine ceviz içi dökülerek, bakır tepsilerde kurutulup servis edilir.

Haşhaş Helvası

haşhaş helvası

Tıpkı bir üst maddemizde bahsettiğimiz kenevir helvası gibi aynı usulle yapılan haşhaş helvası, pekmezle birlikte pişip ağda haline geldikten sonra dövülerek yaprak halini alınca servise hazır hale geliyor. Sarıldıktan sonra tabaklarda yerini alan haşhaş helvası, isteğe göre dövülürken çekilmiş ceviz gibi tatlarla çeşitlendirilebiliyor.

Kabak Helvası

kabak helvası

Burdur’un yöresel yemekleri listemizin son maddesinde yer alan tatlı ise, meşhur kabak helvası. Burdur’da özel olarak yetiştirilen sakız kabağından yapılan helva, özellikle kartlaşmış kabaklardan yapılıyor. Kabuğu soyulup rendelendikten ve süzüldükten sonra şeker ve limon suyu ile birlikte pişirilen kabaklar, koyulaştıktan sonra üzerine badem dökülerek servis ediliyor.

Burdur&#;un birbirinden lezzetli sofralarına konuk olduğumuz Burdur&#;un yöresel yemekleri listemiz burada sona eriyor. Keyifle okuduğunuzu umduğumuz yazımızı beğendiyseniz, ya da eklemek istediğiniz başka yöresel tatlar var ise, aşağıdaki yorumlar kısmına yazarak bize iletebilirsiniz. 🙂

Burdur'un Meşhur Yemekleri

Rivayetlere göre Burdur’un adı, göçmenlerin “Cennet buradadır, burada dur” cümlesindeki “burada dur” kelimelerini şehir ismi yapmalarının ardından Burdur’a dönüşmüştür. Tarihleri çok eski zamanlara dayanan şehrin güzelliği mutfağına da yansımıştır.

Burdur yöresine özgü birbirinden farklı özellikte birçok yemek çeşidi bulunmaktadır. Şehri gezip görmek isteyenlerin meşhur lezzetleri de tatması gerekmektedir. Burdur’da kutlanan festival ve şenliklerde, yöre halkının damak zevkini yansıtan restoranlarda Burdur mutfağına ait meşhur yemekler yer almaktadır. 

Burdur'da tarihi ve turistik mekanlara yakın konaklama seçenekleri için Burdur otelleri adresinden otelleri inceleyebilirsiniz.


Burdur Şiş

Burdur Şiş

Burdur şiş, Adana ve Urfa şişlerinden daha kısa ve ince şişlere dizilen etlerin mangalda pişirilmesiyle yapılır. Şiş etinin kıymasına kaburga yatağındaki et ve kuyruk yağı eklenir. Burdur şiş, pide arasında servis edilmektedir.

Burdur şişin lezzetini merak edenler için hizmet veren yerlerden biri Toros Lokantası’dır. Lokantada yemek yemeyi tercih edenler için fiyat aralığı uygundur.

Adres: Konak Mahallesi, İstasyon Caddesi, Burdur Merkez/Burdur. 

Burdur'daki tatilinizde mutlaka gezilmesi gereken yerleri ekibimiz sizin için Burdur'da gezilecek yerler yazısında listeledi.


Ceviz Helvası

Ceviz Helvası

Ceviz helvası, Burdur’un meşhur helvasıdır. Bol malzeme ile yapılan helva içerisinde un ve pekmez kullanılmaktadır. Burdur’a özgü farklı lezzete sahip olan tatlının yapımı oldukça kolay olduğu için çokça tercih edilmektedir. 

Kavrulmuş un ile dövülmüş ceviz karıştırılıp ağdalaşmış pekmezin içerisine eklenir. Bir tencere içerisinde kaynatılarak soğumaya bırakılır. Sonrasında ise köfte şekli verilerek servise hazır hale getirilir. Burdur’da birçok mekanda yemek sonrasında ikram edilen Ceviz helvası, ayrıca Burdur yöresindeki mutfaklarda da yapılmaktadır.

Burdur'da tatilde eğlenmek için tercih edebileceğiniz Burdur'u keşfetmeniz için Burdur gezi rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Kabak Helvası

Kabak Helvası

Burdur’da Kabak helvası için özel kabak yetiştirilmektedir. Yapımında sararmamış fakat kartlaşmış sakız kabağı kullanılır. Bu yöresel lezzet, Burdur halkı tarafından çok sık yapılıp tüketilmektedir.

Kabak kesildikten sonra çekirdekleri alınan kabak dilimleri tepsi içerisine rendelenir ve el yardımıyla suyu sıkılır. Rendelenen kabaklar şekerli su ile kaynatılır. İstenilen kıvama gelen kabaklar üzerine tereyağında kavrulmuş tatlı badem serpiştirilir ve servis edilir.

Burdur'da tatilinizde spa hizmetlerinin bir arada sunulduğu tesislerde konaklamak isterseniz Burdur spa otelleri listemizden birini tercih edebilirsiniz.


Gazel Böreği

Gazel Böreği

Gazel böreğini yapmak meşakkatli bir uğraştır. Burdur mutfağında geleneksel olarak yapılan böreğin yapımı diğer böreklere benzese de gerek içine konan malzemeler gerek servis aşaması ile farklılaşmaktadır.

Gazel böreğinin iç malzemelerinde kıyma, tuz, pul biber, maydanoz, rendelenmiş soğan ve patates kullanılır. Hamuru içinse una, tuza ve suya ihtiyaç vardır. Yoğrulan hamur, nişasta ile açılmakta ve yağlanan tepsinin üzerine serilmektedir. 3 ya da dört kez açılan yufka hamurların arası yağlanarak tepsiye yerleştirilir. Sonrasında ise iç malzeme güzelce dağıtılır. Ardından yufka ile yapılan işlem tekrarlanır ve üzerine yumurtanın sarısı ile yoğurt sürüldükten sonra fırına sürülür. Gazel Böreği, Burdur’da birçok mutfakta yapılmakta ve pastanelerde satılmaktadır.


Burdur Muhallebisi

Burdur Muhallebisi

Burdur muhallebisi adından anlaşılacağı gibi diğer muhallebilerden ayrılmaktadır. Pirinç unu ve nişasta ile yapılan tatlıya bir de damla sakızı eklenmektedir. 

Muhallebinin sunumu öncesinde tercihe göre reçel veya şerbet eklenmektedir. Farklı görünüm ve yapım aşamasına sahip olan muhallebi, Burdur Mutfağı’nın lezzetleri arasındaki yerini almaktadır.

Burdur'da özellikle mütevazi konaklama talebi olanlar için uygun fiyat seçeneğinde listelenmiş olan Burdur yarım pansiyon oteller kategorimize göz atabilirsiniz.


Çekme

Çekme

Çekme, kuzu eti ile yapılan bir yemektir. Bu yemek Burdur’da genellikle düğün ve sünnet gibi önemli günlerde yapılmaktadır. Geleneksel özelliği olan nefis ve lezzetli yemeğin yapımı birazcık meşakkatlidir. Pilav ile servis edilen çekme, Burdur yöresinde yaşayan halkın damak zevkini yansıtmaktadır.

Etler büyük bir kazana konularak ve üzeri saç ile kapatılarak pişirilir. Etin her tarafının daha iyi kızarabilmesi için saçın üzerine de köz konulur. Ardından et pişerken pirinç pilavı yapılıp bakır bir tepsiye boşaltılır. Etler kızarıp piştikten sonra pilavın üzerine konulur. Son olarak üzerine maydanoz ve kara biber eklenerek servis edilir. 


Kabak Helvası (Burdur)

Kabak Helvası (Burdur)

Yörem
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: MersinKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Kas
4, defa indirildi / yazdırıldı



2 kg bal kabağı
4 su bardağı tozşeker
Yarım limon suyu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağı çekilmiş badem

1. Kabağın kabuklarını incecik soyun. Çekirdeklerini ayıklayıp kabakları rendeleyin. Avuç içinde sıkarak suyunu çıkarın.
2. Şekeri tencereye alıp 1 kahve fincanı su ile eritin. Limon suyunu ekleyip kaynatın.
3. Kabakları şekerli suya ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Altın sarısı bir renk alıp koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin.
4. Kabak helvasını servis tabağına alın. Üzerini çekilmiş badem ile süsleyip servis yapın.

KABAK HELVASI

elmasiye
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar: 25
Şehir: Karatay/KonyaKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Ekm
4, defa indirildi / yazdırıldı



Malzemeler:
1 kg temizlenmiş Burdur bal kabağı
1,5 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı:
Kabak rendelenir, avuç arasında sıktırarak suyu çıkarılır. Tencereye şeker, limon suyu ve 3 çorba kaşığı su konur. Tencere orta ateşe yerleştirilir. Şeker eriyince rende kabak atılır. Daha sonra ateş kısılır. Kabak şeffaflaşana kadar karıştırarak pişirilir. Servis tabağına hafif bastırarak yerleştirilir. Üzeri dövülmüş badem, ceviz ya da fındıkla süsülenir.

Kabak Helvası

Yörem
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: MersinKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Ağu
4, defa indirildi / yazdırıldı



Burdur Valiliği

2 kg bal kabağı
4 su bardağı tozşeker
Yarım limon suyu
1 kahve fincanı su
Yarım su bardağı çekilmiş badem

İri ve büyüklerinden iki adet dolmalık kabağın kabukları soyulur ve çekirdekleri ayıklanır. içinde su bulunan tepsiye aynı yönde rendelenir. Rendelenmiş kabak avuç içinde sıkılır. Ölçü kabı olarak su bardağı veya kase vb. kullanılır. İki ölçü kabak rendesine, bir ölçü şeker ve bir çay bardağı su konur ve hafif ateşte aynı yönde, suyunu çekene kadar karıştırılır. İndirmeye yakın bir zamanda bir limon veya eritilmiş limon tuzu suyu konarak, dakika kaynatılır ve kıvamına gelince ateşten alınır. İstenirse üzerine, soyulmuş bademler tereyağında kavrularak bol miktarda serpiştirilir. Kabak helvası yemeklerin yanı sıra ayrıca reçel gibi de yenmektedir.



KABAK HELVASI (Burdur)

Yörem
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: MersinKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Ağu
3, defa indirildi / yazdırıldı



GEREKLİ MALZEME
4 kg. kadar kabak
Yeterince şeker
Limon tuzu (1 kg. şekere nohuttan biraz büyükçe hesabı ile..).

YAPILIŞI
1. Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibi kazınmaz. İçinin çekirdekleri ayıklanır. Parçalara bölerek rendelenir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur.
2. Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur.
3. Şeker ocakta çok az su ile eritilir. Limon tuzu, ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır.
4. Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.
5. Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa ol­muş demektir. Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır.
6. Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur. Uzun zaman hatta yıllarca durur.

Not: Kıvama gelmiş helva ağıza alınınca kıtır kıtır yani kabak-ları iyice sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su ko­yup pişirmeğe devam edilir.
Bu helva bildiğimiz, dolmasını ve sair yemeklerini yaptığımız sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır. Burdur&#;da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler. Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır.

Kabak Helvası (Burdur)

nurol
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar: 37
Şehir: BursaKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Kas
2, defa indirildi / yazdırıldı



4 kg. kabak
Yeterince şeker
1 tatlı kaşığı margarin
Yarım Limon tuzu

Kabağın üzerindeki kabuklar bıçakla alınır. Dolmada olduğu gibi kazınmaz. İçinin çekirdekleri ayıklanır. Parçalara bölerek rendelenir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur.
Başka bir kabda ayrı ayrı iki ölçü kabak rendesi, ikinci bir kapta bir ölçü şeker hesabıyla malzemeler ayrı ayrı konur.
Şeker ocakta çok az su ile eritilir. Limon tuzu, margarine ekşiliğini belli edecek kadar katılır, şeker kıvamlıca kaynatılır.
Kaynayan bu şekere göre iki misli hesabıyla ölçülen rendelenmiş kabak dökülür. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir.
Helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınır buzdolabının buzluğuna konur, çabucak donarsa ol­muş demektir. Sulu ise biraz daha ocakta kaynatılır.
Bütün işlemler tamam olduktan sonra servis tabaklarına alınır, üzeri düzlenir, ağartılmış badem döşenir ya da kavanozlara doldurulur. Uzun zaman hatta yıllarca durur.

Kabak Helvası (Burdur)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt:
Mesajlar:
Şehir: AdanaKısa URL: seafoodplus.info
Gönderme Tarihi: Nis
2, defa indirildi / yazdırıldı



seafoodplus.info

Bu helva, sakız kabağının kartlaşmış, fakat sararmamış iri olanlarından yapılır. Burdur’da üreticiler bu kabakları özel olarak yetiştirirler. Tanesi dört beş kilo gelenleri vardır. Kabağın helvalık olup olmadığını anlayabilmek için tırnağını batırmak gerekir. Kart olunca tırnak batmaz. Kabak parçalara bölündükten sonra kabuğu soyulur. İçindeki çekirdekli kısmı atıldıktan sonra iri dişli rendeyle diklemesine aşağı doğru rendelenir. Rendelen kabak bol suyla yıkandıktan sonra iliştir(süzgeç)den iyice geçirilir. Avuçlar içerisinde sıkılarak suyu bir tarafa akıtılır. Sıkılan topaçlar ayrı bir yere konur. Başka bir kapta iki ölçü kabağa bir ölçü şeker katılır ve karıştırılıp sulandıktan sonra ocağa konulur ve suyunun yarısı çektikten sonra sürekli karıştırılır. Hafif ateşte karıştırarak sakız gibi ve altın sarısı bir renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edilir. Suyu tamamen çektiği zaman ocaktan alınır. Kıvama gelmiş helva, ağza alınınca kıtır kıtır ise yani kabaklar, sakız gibi yumuşak olmamışsa biraz su konup pişirmeye devam seafoodplus.infoının şekerlenmemesi için şekerle pişirilirken içine limon tuzu veya limon suyu konulmalıdır. Tabaklara konulan helvanın üzeri soyulmuş bademle süslenir. Kabak helvasıyla ilgili bir başka anlatımda, helvanın olup olmadığını anlamak için bir parça alınıp buzdolabının buzluğuna konulur. Çabucak donarsa olmuş demektir. Bu helva, istenilirse yemeklerden sonra veya sabah kahvaltılarında reçel yerine yenilir. Kavanozlara doldurulan kabak helvasının üzerine az kavrulmuş tereyağı dökülür ve kavanozun kapağı kapatılır. Bu şekilde uzun zaman hatta aylarca durur.







Burdur Şiş / Burdur Kebap


Burdur mutfağında çorba, tencere yemekleri, pirinç pilavı ve börek ana yemek olarak hep var olmuştur. Zamanla bu yemeklere zeytinyağlı yemekler ile salata türleri katılmıştır.

Geleneksel Burdur mutfağına bakıldığında yemek çeşitlerinin çoğunun un, haşhaş ve cevizden yapıldığını görmekteyiz. Dünden bugüne en çok beğenilen yiyecekler, börek ve çeşitleri ile hamurdan yapılan tatlılardır. Et yemekleri genellikle pirinç veya bulgur pilavıyla birlikte yenmektedir. Süt, yalnız başına bir besin kaynağı olduğu gibi, tereyağı, peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri, yoğurtlu yemekler oldukça zenginlik göstermektedir

Ceviz Helvası / Walnut Halva                        Burdur Muhallebisi / Burdur Pudding


Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Burdur'u ziyareti sırasında kendisine ikram edilen ve &#;Şam Muhallebisi&#; olarak tanıtılan sütlü muhallebiye, &#;Bu muhallebi Şam muhallebisi değil. Orada böyle bir şey yok. Bu tatlıyı sadece Burdur&#;da yedim&#; dediği ve adının &#;Burdur Muhallebisi&#;  olarak değiştirilmesini istemiştir.

Burdur'a özgü yemekler: Testi Kebabı, Burdur Şiş, Kabak Helvası, Ceviz Ezmesi, Ceviz Helvası, Burdur Muhallebisi olarak sıralanabilir. Özel günlerde ve ziyafetlerde et suyundan pişirilmiş, pirinç çorbası, soğanlı kazan eti veya pirinç pilavı, sac kebabı, sac böreği, et böreği ve katmer yapılması gelenektendir.

Burdur'a has "Burdur şiş" tadılmaya değer bir yemektir. Üzerine de Burdur il merkezinde ve ilçelerinde üretilen "ceviz ezmesi" olarak adlandırılan ceviz tatlısı ve Sagalassos Antik Kenti yolu üzerinde bulunan alabalık tesislerinde dinlenerek, yöreye has süzme yoğurt ile alabalık yenebilir.

The common characteristic of the people living around Mediterranean Sea in different cultures is their unique taste for food.

Extra virgin olive oil is a real elixir. Fish is flavored with bay leaf while the spices do the same trick for meat. A large variety of pasta & pie are cooked with the skillful expertise gained through centuries. Salads are made from the vegetables grown on the sunny costlines & the appetizers are prepared with sea greens. Sweetness of the desserts competes with honey. Each of the wines produced from the grapes of this prosperous soil is work of art.

Kaynak :

Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü




Antalya Mutfağı / Antalya CuisineGaziantep Mutfağı / Gaziantep Cuisine





nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir