anjiyo ameliyatı kaç saat sürer / Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır? - Büyük Anadolu Hastanesi

Anjiyo Ameliyatı Kaç Saat Sürer

anjiyo ameliyatı kaç saat sürer

Anjiyo Nedir?

Anjiyo (anjiyografi), kalp damarlarının tıkalı olup olmadığını anlamak için uygulanan bir işlemdir. Kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde en çok uygulanan işlemlerden biri olan anjiyo, damarların tıkanıklığının yüzdesi, yeri, derecesine göre tedavi olarak da uygulanır. Anjiyo tanı işlemi sırasında balon ve stent işlemi uygulanabildiği için tedavi yöntemi olarak da kullanılır. Yani anjiyo hem teşhis hem de tedavi şekli denebilir. Klasik anjiyografi, koroner arter darlığının anatomik yapısını incelemede ve ek teknikler ile fonksiyonel değerlendirmede güvenilir yöntem olarak kabul edilir. Yapılan diğer testlerde yüksek riskli koroner damar tıkanıklığı şüphesi çıkan hastalarda, stent veya balon anjiyoplasti planlanan hastalarda ya da acil kalp krizinde tanı ve tedavi amacıyla uygulanır.


Anjiyoya Nasıl Karar Verilir?

Anjiyo özellikle kalp krizi geçiren (göğüs ağrısı, ağrıyla birlikte soğuk terleme, çarpıntı ve nefes darlığı varsa) hastalara yapılır. Bu hastalarda ilk 3 saatte (özellikle tanı konduktan sonraki ilk bir saat içinde) acilen yapılması gerekir. Bir saatin üzerindeki vakalarda da yine mümkün olan en kısa sürede yapılması önem taşır. Hastanın bu şikayetleri olmasa bile yapılan efor ve sintigrafi gibi testler neticesinde problem tespit edilirse yine anjiyografi gerekir. Ayrıca bazı kalp kapağı hastalıklarında ve ameliyata girecek hastalarda koroner anjiyografi ile kateter işlemi birlikte yapılabilir. Vücuttaki tüm damarların tıkalı olup olmadığı anlaşılabilir.

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyografi pek çok kişiye korkutucu bir işlem olarak gelebilir. Hatta işlemden önce çok heyecan duyulur. Ancak son derece kolay bir işlemdir. Ancak özel işlem odalarında uygulanır. Klasik anjiyografi işlemi, kasık damarından, kol damarından veya el bileği damarlarından kalbe kadar ilerleyen kateterler yardımıyla yapılır. Tamamen sterilizasyon sağlandıktan sonra lokal anestezik maddeler ile giriş bölgesi uyuşturulur. İşlem sırasında ağrı duyulmaz, sadece radyoopak maddesinin hastanın damarına verilmesi sırasında bir defalık kısa süreyle vücutta bir sıcaklık oluşur. Bu işlem sırasında hastanın kalbindeki bazı boşluklardan veya damarlardan basınç ve kan örnekleri alınır, radyoopak madde verilerek damarların ve kalbin tamamen görüntülenmesi sağlanır.

Hastanın kasık bölgesindeki damarlarda bir tıkanıklık varsa veya aşırı kilo nedeniyle kasık bölgesinin kullanımı uygun değilse kol damarı kullanılabilir. İşlem yapılacak bölge, lokal olarak uyuşturulur. Küçük bir kesiden işlem uygulanır. Kesinin çok küçük olması sayesinde hasta, işlem sırasında ağrı hissetmez. İşlem sonrasında hastanın bileğine bileklik benzeri bir materyal takılır. Taburcu olurken bu materyal çıkarılır ve hastanın işlem yeri bandajlanır.

El Bileğinden Anjiyo Nasıl Yapılır?

Hastanın el bileğinden anjiyoya uygun olup olmadığını anlamak için önce ‘allen’ adlı bir test uygulanır. Bu test ile eldeki kan dolaşımının uygunluğu araştırılır. Kasıktan anjiyodaki gibi el bileği öncesindeki hazırlıklar aynıdır. Hastanın saat aç kalması gerekir. Kardiyak ilaçları varsa, alınması önerilir. El bileğinden anjiyoda genel anestezi değil, lokal anestezi uygulanır. Gerektiğinde kişinin rahatlaması için işlem öncesi hafif sedatif ilaçlar kullanılabilir. Hastanın bileği uygun pozisyonda hazırlanır. Az dozda anestezik bir madde ile iğnenin giriş yeri uyuşturulur. Küçük bir iğne ile hastanın bilek damarına girilir. Kol için özel üretilmiş sheath’in (kısa bir borucuk) içine yerleştirilir. Bundan sonraki işlem kasıktaki ile aynı olur ve benzer kateterler kullanılır. Hastanın kalp içinde sağ ve sol koroner damarlar görüntülenebilir. Kateterlerin içerisinden opak madde verilmesiyle damarlar görünür hale gelir. Bazen sadece kol için üretilmiş tek kateterle de işlem kısa sürede tamamlanır. Kasıktan anjiyoda ise üç tane kateter kullanılır. İşlemin ardından sheath çekilir. Kalpte kapakçıkla ilgili teşhisler yapılabilir. Tıkalı bir damar tespit edildiği zaman işleme devam ederek bu damar açılabilir. Hasta saat gözetim altında tutulur. Ek bir problem çıkmayan hastalar bu sürenin sonunda taburcu edilir. Kasık damarından anjiyoda yapılan tüm işlemler el bileğinden anjiyoda da gerçekleştirilebilir.

El Bileğinden Anjiyo Kimlere Uygulanamaz?

El bileği damarı ince olan veya bu damarı olmayan kişilere el bileğinden anjiyo uygulanamaz. Kol damarlarında spazm olabilir. Spazm, özellikle diyabet hastalarında, minyon tipli insanlarda, daha önce panik atak geçirenlerde, psikolojik olarak hassas kişilerde ve genellikle kadınlarda görülür. Mutlaka işlem öncesi bilgi verilip hastanın rahatlatılması gerekir. Ayrıca mutlaka Allen testi ile her iki damarın (radyal ve ulnar arter) açık olup olmadığını test etmek önem taşır. Bu test ile her iki damar normal iken hastanın parmaktan oksijen seviyesi ölçülür. Daha sonra biri kapatılır. Bu şartlar altında oksijen seviyesi düşmüyorsa, bu diğer damar çalışıyor anlamına gelir. Oksijen seviyesinin düşmesi ise diğer damarda problem olduğunu gösterir ve işlem yapılamaz.

El Bileğinden Anjiyo ile ilgili Merak Edilenler

  • Kilo problemi olan hastalarda da kolaylıkla uygulanabilir.
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar için daha uygun bir yöntemdir.
  • Damarda şişlik, morarma ve yırtılma riski yoktur.
  • Sonda takılmasına gerek kalmaz.
  • Kum torbası kullanılmaz.
  • Hasta yemeğini kendisi yiyebilir.
  • Anjiyo işleminden sonra hasta ayağa kalkabilir.

Kasıktan Anjiyo ve El Bileğinden Anjiyo Farkları

El bileğinden ve kasık damarından anjiyo işlemleri süre olarak aynı olsa da hasta konforu ve güvenliği açısından farklılıkları bulunur. 

  • Kasıktan yapılan anjiyo hasta açısından daha zahmetli kabul edilir. 
  • Kasıktan anjiyoda daha fazla anestezi kullanılır, daha kalın iğnelerle damara girilir ve daha derin tabakadaki damara ulaşmak gerekir. Kasıktan girilen damar cilt yüzeyinden 5 cm daha derinde bulunur. Arada çok fazla doku bulunur. Kasıktan girilen damar diğerine göre daha kalın olur. İçindeki basınç da çok daha fazla olduğu için, bu damarı kontrol etmek daha zordur. El bileğinden anjiyoda girilecek damar, cildin hemen altında yer alır. El bileği özellikle dirsek altından sonra iki kanaldan beslenir. Bunlar radial ve ulnar arterdir. Elin beslenmesi çift damardan olduğu için birinde oluşabilecek sıkıntı ciddi problemlere neden olmaz. Diğer damar bu işi üstlenir.
  • İşlem süresi aynı olmasına rağmen kasıktan anjiyo sonrası hastanın kalkıp yürümesi mümkün olmaz. Hasta yatağına sedye ile taşınır ve saat boyunca kum torbalarıyla birlikte sabit bir pozisyonda yatar.
  • Kasık damarından anjiyolarda komplikasyonlar biraz daha fazladır. Özellikle kanama, şişme, cilt altında kan birikimi, ağrı, işlem sonrasında damar hasarı denilen damar yaralanması daha fazla görülür. Bunlar çoğunlukla müdahale gerektirmez. İşlemden sonra seçilen yönteme göre değişebilen saat hastanede gözlem süresi gerekir ve bu sürede damara giriş yerinde tampon yapılmak suretiyle kanama engellenir. Bunların yanı sıra hasta kasık bölgesinde ağrı hissedip ertesi gün yürümekte zorluk çekebilir. El bileğinden anjiyografi hastaları isterse oturabilir, tuvalet ve yemek ihtiyaçlarını dolaşarak rahatlıkla giderebilir. Hasta aynı gün yürüyerek, arabasını kullanarak evine veya işine rahatlıkla gidebilir. Nadiren el bileği damarında sorunlar olur.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Anjiyo Nedir?

Kalp damar ve tıkanıklarının teşhisinde ve tedavisinde kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Koroner damarların (kalbi besleyen damarlar) boyalı bir sıvı yardımıyla görünür hale getirilmesidir. Anjiyografi, koroner anjiyografi olarak da bilinmektedir.

, 'lı yıllarda keşfedilmiştir. Kalp spazmı, kalp krizi, kolesterol gibi rahatsızlıklarda anjiyo oldukça önemlidir. Kalp damarlarındaki tıkanma, daralma durumu tespit edilir. Bazı damar hastalıklarının veya koroner arter hastalığının erken teşhis edilmesini sağlar.

Anjiyo bir tanı yöntemi olmakla birlikte işlem uygulanırken balon ve stent işlemleri yapıldığından dolayı tedavi yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Neden Yapılır?

Hastalıkların erken tespiti ve müdahale edilmesi için yapılan görüntüleme yöntemidir. Damarlarda tıkanıklık olup olmadığını görmek için yapılır.

Kalp kasının işlevini belirlemek, kalp kapaklarındaki hastalıkların belirlenmesi, aort hastalıklarının tanısı, ileri tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, kalbi besleyen damar hastalığı tanısı için anjiyografi yapılır.

Kalp krizi, felç, gibi ciddi hastalıkların erken müdahale edilebilmesi için önemlidir. Tıkanan damar tespit edilir ve tedaviye başlanır.

Nasıl Yapılır?

Kalbe giden damarların ayrıntılı görüntülenmesi gerekir. İşlem el bileği, sağ veya sol kasık, koltukaltı bölgesindeki atardamarlardan yapılabilmektedir.

İşlem sırasında girilen damarın hasar görmemesi, pıhtı oluşmaması için kateter kullanılır. Kateter ince bir boruya benzetilebilinir. Böylece damar içine girilir ve kalbi besleyen atardamarlara ulaşılır. Anjiyo boyası denilen madde, damara enjekte edilir. Kullanılan sıvı maddenin miktarı hastanın hastalığına, kilosuna, cinsiyetine göre farklılık gösterir. Bu şekilde görüntülenme elde edilir.

Anjiyo hangi durumlarda uygulanır? sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

  • Kalp krizi durumu varsa

  • Şiddetli göğüs ağrısı görülürse

  • Koroner darlık belirtileri bulunuyorsa

  • Farklı tetkikler koronet arter hastalığı şüphesi bulunuyorsa

  • Kalp kapak hastalığını olması

  • Damar hastalıkları

  • Kalp kapak hastalığı

  • Kalp ana damar hastalığı ve tanılarında

  • Stent takılan veya balon tedavisi uygulanan kişilerde kontrol amacıyla

Anjiyo bazı durumlarda herkese yapılmaz. Böbrek yetersizliğine sahip hastalar, sol kalp yetersizliği olan hastalar, kan sulandırıcı bazı ilaçları kullanan kişilerde zorunlu olmadıkça işlem yapılmamalıdır.

Anjiyo Yapılırken Hasta Uyutulur Mu?

Anjiyo sırasında hastaya genel anestezi verilmez. İşlem yapılacak bölge uyuşturulur.

Ne Kadar Sürer?

Genellikle dakika arasında süresi değişebilmektedir. Hastanın fiziksel özelliklerine ve sağlık duruma göre bu süre değişir. İşlemden sonra 4 ila 8 saat arasında hastanın kanamasının durması beklenir ve hasta dinlendirilir. Dinlenmenin ardından hasta taburcu edilir.

Anjiyo Sonrası Oluşan Yan Etkiler

Çoğu işlemde olduğu gibi bu işlem sonrasında da bazı komplikasyonlar ve riskler görülebilir. Bu riskler şu şekildedir:

  • Hastanın hareket etmesi, işlem bölgesinde baskının yeteri kadar yapılmaması kanama riskine neden olur. Buna bağlı olarak morluklar görülebilir.

  • İşlemin yapıldığı yerde sıcaklık ve yanma hissedilebilir.

  • İşlem öncesinde belirli bir süre yemek yenmemesi gerektiğinden açlığa bağlı olarak mide bulantısı ve baş dönmesi yaşanabilir.

  • Böbrek fonksiyonlarında bozulmalar oluşabilir. Geçici olabilen bu durum bazı durumlarda ciddi hasarlara neden olabilir.

Anjiyo Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekilenler

  • Birkaç gün ağır kaldırılmamalıdır

  • Kabızlık ve şiddetli ıkınmadan kaçının

  • İşlem yapılan bölgeyi darbelere karşı koruyun

  • Sigara ve alkol tüketilmemelidir. Koroner anjiyo uygulanan hastalar ilk 24 saat duş almamalıdır.

  • İşlem yapılan yerdeki kateter çekilir. Kanama yaşanmaması için bölgeye baskı yapılır. Baskı sırasında ağrı hissedilebilir.

Anjiyo Sonrası Beslenme

İşlem sonrasında bol su içmeye ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. Aşırı yağlı besinlerden uzak kalınmalı ve beslenmeye önem verilmelidir.

Anjiyo Riskli Mi?

Teknolojinin gelişmesi ve tecrübeli kişilerin işlemi gerçekleştirilmesine bağlı olarak bu risk düşüktür. Komplikasyon riski çok azdır. Fakat bazı riskleri içermektedir. Kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu verilen boya maddesine bağlı olarak kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon görülebilir.

Anjiyo bir ameliyat değildir. Bir tanı yöntemidir. Tedavinin şekillenmesine yardımcı olur.

Anjiyo Tehlikeli Mi?

Alanında uzman kişilerce yapılan bir işlemdir. Çok zor olmayan tanısal bir işlemdir. Nadir olarak ana damarda ve koroner damarda yırtık oluşabilir. Bu durum çoğunlukla önemli değildir fakat ciddi koroner problemine sahip kişilerde ciddi sorunlara yol açabilir. hastada 1 görülebilen bir durumdur. Riski oldukça düşüktür.

BulutKlinik ile doktorlarımızdan online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Doktorlarımızı incelemek isterseniz sizleri sayfamızın devamında bekliyor olacağız.
Sağlıklı Günler Dileriz

Koroner anjiyografi nedir?

Kalbimizi besleyen atardamarlara koroner damarlar adı verilmektedir. Kalbimiz; ikisi solda, biri sağda olmak üzere üç koroner damar tarafından beslenmektedir. Raydoopak kontrast madde verilmesi sonrasında, koroner damarların radyografik olarak görüntülenmesine ise koroner anjiyografi denilmektedir.

Anjiyografi neden yapılır?

Koroner kalp hastalıklarının teşhis edilmesinde ve tedavinin yönlendirilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Koroner anjiyografi damar açıcı bir yöntem değildir. Sıklıkla sağ bacak atardamarı (femoral arter) veya bilek atardamarı (radyal arter) kullanılarak işlem yapılır. İşlemin yapılacağı bölge, kişinin fiziksel özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Eğer hastanın karın ve bacak damarlarında bilinen tıkanıklıklar varsa, özellikle kasık ve karın bölgesi fazla kilolu olan kişilerde koldan anjiyo uygulaması komplikasyonları azaltmak adına daha sağlıklıdır. Bunun yanı sıra el bileği, dolayısıyla da el bileği atardamarı (radyal) ince olan kişilerde kasık damarından anjiyo yapmak hem hasta hem de uygulayan hekim için daha kolay ve sağlıklı olacaktır.

Anjiyografik görüntü ve yorum açısından her iki yoldan yapılan anjiyo arasında bir fark yoktur. Koldan yapılan anjiyo sonrasında kanama kontrolü, damarın yüzeyel olması nedeniyle kasık damarına göre daha kolay sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra el bileği atardamarı kasık atardamarına göre daha ince ve spazm dediğimiz büzüşmeye daha meyillidir. Lokal anesteziyi takiben atardamara sheath adını verdiğimiz plastik bir kanül yerleştirilir. Özel olarak tasarlanmış plastik kateterler kullanılarak işlem gerçekleştirilir. İşlem sırasında opak madde adını verdiğimiz, damarları görünür hale getiren ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlara bağlı olarak nadiren bulantı, kusma veya alerjik reaksiyonlar görülebilir.

Anjiyo ne kadar sürer?

Anjiyografi normal şartlar altında 15 dakika süren bir işlemdir. İşlem sonrasında anjiyografi filmi izlenerek hastanın teşhisi konulur ve tedavisi planlanır. Anjiyoplasti ve stent işlemine karar verilen hastalarda, anjiyografiyi takiben bu işlem gerçekleştirilir. Anjiyografi sırasında opak madde damardan geçerken röntgen ile saniyelik çekim yapılarak, ortalama görüntü alınır ve bu miktarda radyasyonun sağlığa zararı yoktur. Anjiyografi işleminden sonra kasıkta veya kolda bulunan kanül çekilir, basınç uygulanarak kanama durdurulur. Ardından sıkı bandaj yapılır, saat yatak istirahati sağlanır. Bu süre sonunda hasta kontrollü olarak ayağa kaldırılır ve taburcu edilir. Kasıktan işlem yapılan ve stent uygulanan hastalarda kasıkta bulunan kanül işlemden 4 saat sonra çekilir.

Anjiyo kimlere yapılır?

  • Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene ağrısı, sırt ağrısı veya kollarda ağrı olan,
  • Efor testi veya miyokard sintigrafisinde iskemi (beslenme bozukluğu) saptanan,
  • Kalp krizi geçiren,
  • Kalp dışı operasyon öncesinde yüksek riski bulunan,
  • BT koroner anjiyografide önemli darlık saptanan,
  • Ani kalp durması sonrasında hayata döndürülen,
  • Kalp kapak hastalığı bulunan,
  • Kalp kası hastalığı bulunan,
  • Ritim bozukluğu bulunan,
  • Doğumsal kalp hastalığı bulunan hastalara yapılmaktadır.


Anjiyonun riski var mı?

Koroner anjiyografi laboratuvarında yapılan her işlem birtakım riskler içermektedir. Başka bir ifade ile damara girilmesi, kateterin damarda veya kalp içerisinde hareket ettirilmesi ve ilaç verilmesi ile ilgili risklerdir. Ancak bu işlemler çok küçük oranda hayati tehlike oluşturur. Unutmayın ki tanısı konulmamış ve uygun şekilde tedavisi yapılmamış hastalığınız, sizin için çok daha büyük riskler taşıyabilir.

  • Ölüm: %0,11
  • Serebrovasküler olay (inme-felç): %0,07
  • Kalp krizi: %0,05
  • Ritim bozukluğu: %0,38
  • İlaç alerjisi: %0,37
  • Damarsal problemler: %0,43
  • Toplam: %1,7


Anjiyoya hazırlık süreci

  • Sabah kahvaltısı yapmayın.
  • Kasık bölgesinden işlem yapılacak ise her iki kasık bölgesini de tıraş edin.
  • Protez, takı, oje ve kıymetli eşyalarınızı çıkarın.
  • Tüm kullandığınız ilaçları, yapılan tetkik ve raporları yanınızda getirin.
  • Balon-stent uygulanmış veya bypass-kapak operasyonu geçirmişseniz işleme ait raporları ve anjiyografi filmlerini (CD) yanınızda getirin.
  • Şeker ilacı veya insülin iğnesi kullanıyorsanız, işlem sabahı bunları uygulamayın.
  • Kan inceltici ilaçlar (Coumadin veya yeni jenerasyon oral antikoagülanlar) kullanıyorsanız, işlem öncesinde doktorunuzu bilgilendirin.


Anjiodan sonra nelere dikkat edilmeli?

Koroner anjiyografi işleminden sonra, işleminizi yapan doktor alınan karar doğrultusunda sizi bilgilendirecektir. Hastaneden ayrılmadan önce sizi takip eden kardiyoloji hemşiresi, doktor tarafından reçete edilen ilaçları nasıl kullanacağınızı ayrıntılı bir şekilde size anlatacaktır. Reçeteyle birlikte size kalp sağlığınızı korumaya yönelik diyet listesi de verilecektir. İlk iki gün işlem yapılan bölgeyi zorlayacak hareketlerden kaçının. İşlem yapılan bölgede hafif sertlik, ağrı ve morarma görülebilir. Kanama durumunda, işlem yapılan bölgeye basınç uygulayarak hızlıca hastaneye başvurun. Şiddetli ağrı ve şişlik durumunda doktorunuza danışın.

Koroner balon anjiyoplasti (PTCA)-stent nedir?

Daralmış koroner damarların açılmasında kullanılan bir yöntemdir. Anjiyografi laboratuvarında yapılması, yalnızca lokal anestezi gerektirmesi yönteminönemli avantajlarıdır. Başarılı ptca-stent işlemi sonrasında koroner kan akımı artar, göğüs ağrısı azalır. Koroner damarlardaki darlığın yerine, ciddiyetine, hastanın klinik durumuna ve eşlik eden hastalıklara bağlı olarak bazı hastalara yalnız ptca-stent, bazılarına yalnızca koroner bypass ameliyatı uygulanabilmektedir. Bazı hastalarda da ptca-stent işlemi koroner bypass ameliyatının gerçek bir alternatifidir. Koroner stentler yılından beri sıklıkla kullanılan cihazlardır.

Balon nasıl yapılır?

Koroner anjiyografi işlemine benzer şekilde hastanın atardamarına (kasık veya el bileği) lokal anesteziyi takiben sheath adını verdiğimiz bir plastik kanül yerleştirilir. Guiding kateter denilen özel bir plastik kateter ile balon yapılacak damarın içine girilir. Çok ince kılavuz tel ile darlık bölgesinden geçilir. Ardından uç kısmında balon olan kateterler, kılavuz tel üzerinden kaydırılarak darlık olan bölgeye yerleştirilir. Dışarıdan balona bağlı manometreli bir pompa ile balon şişirilir ve damarın genişlemesi sağlanır. Sonrasında stent adını verdiğimiz, her hastanın damar çapına ve darlığın uzunluğuna göre belirlenen çelik kafes darlık bölgesine yerleştirilir. Anjiyografi ile damarın istenilen şekilde açıldığı gösterildikten sonra işlem sonlandırılır. Hasta yatağına alınır. Takip edilen ve problemi olmayan hasta ertesi gün taburcu edilir.

Balonun riskleri nelerdir?

  • Ölüm: %0,,4
  • Kalp krizi: %1,,0
  • Acil bypass: %0,,0


Balon yapılan hastaların hepsinde stent kullanılır mı?

Balon tedavisinin en büyük dezavantajı; restenoz adını verdiğimiz, müdahale gerektiren tekrar daralma olmasıdır (%). Genetik faktörler, kolesterol yüksekliği, sigara kullanımı, şeker hastalığı, damar yapısı, darlığın morfolojisi, darlığın yerleşim yeri, restenozu artıran faktörlerdir. Stentlerin keşfedilmesinden sonra restenoz büyük oranda azalmıştır (%). Günümüzde ağırlıklı olarak ilaç kaplı stentler kullanılmaktadır.

İlaçlı stent nedir?

İlaçlı stentler (DES), yerleştirildiği damar bölgesine belirli bir süre boyunca damarda yeniden daralmayı azaltacak ilaçlar veren, değişik metallerden oluşan, özel olarak tasarlanmış yapılardır. Yapılan bilimsel araştırmalarda, ilaçlı stentlerin (DES) tekrar daralma ihtimalinin çıplak metal stentlere (BMS) göre belirgin oranda düşük olduğu gösterilmiştir. Özellikle ince damarlarda, damardaki tıkanıklığın uzun olduğu durumlarda, tam tıkalı damarlarda ve bifurkasyon dediğimiz çatal bölgesi darlıklarında ilaçlı stentlerin belirgin avantajları vardır. Buna karşın uzun süreli ( ay) ikili kan inceltici ilaç kullanımı ilaçlı stentler için dezavantaj oluşturmaktadır. Son zamanlarda geliştirilen yeni jenerasyon stentler ile bu süre biraz daha kısaltılmıştır (3 ay).

Eriyebilen stent nedir?

Damara yerleştirildikten yaklaşık iki yıl sonra damar içinde tümüyle eriyerek kaybolan stentlerdir. Büyük ümitlerle klinik kullanıma sunulmuştur. Ancak kısa ve uzun dönem sonuçları, güncel ilaçlı stentlerin gerisinde kalmıştır. Stent güvenliği ile ilgili endişeler nedeniyle üretici firmalar tarafından kullanımı kısıtlanmıştır. Halen stent platformu değiştirilen, eriyebilir yeni stentler üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

Stent trombozu

Stent trombozu, stentte pıhtı oluşması olarak tanımlanan, nadir fakat ciddi bir durumdur. Akut (stent damara yerleştirildikten sonraki ilk 24 saat), erken (ilk 1 ay), geç (ilk 1 yıl) veya çok geç (1 yıldan sonra) ortaya çıkabilir. Stent trombozu işleme, hastaya, lezyona, stent özelliklerine ve pıhtı önleyici tedavinin etkinliğine bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Uzm. Dr. Kadir Polat
Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir