formasyon kalktı mı / Formasyon Nedir, Nasıl Alınır? Formasyon Kalktı Mı?

Formasyon Kalktı Mı

formasyon kalktı mı

Danıştay pedagojik formasyon kaldırıldı mı, iptal mi edildi? Pedagojik formasyon kalktı mı?

PEDAGOJİK FORMASYON KALDIRILDI MI?

Yüksek Öğretim Kurulunca 27/09/ tarihinde yayımlanan Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar doğrultusunda YÖK'ün üniversitelerde verdiği Öğretmenlik Pedagojik Formasyon Eğitimine ilişkin Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nin, Ekim ayında Danıştay Dairesinde yapmış olduğu yürütmeyi durdurma ve formasyon iptaline dönük başvuruda Danıştay ara karar yürütmeyi durdurma kararı vermiştir.

Buna göre halen süren pedagojik formasyon eğitimi ve sonraki uygulamaların söz konusu yürütmeyi durdurma kararının hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalkmıştır.

Açıklamada "Üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir" denildi.

Formasyon Nedir, Nasıl Alınır? Formasyon Kalktı Mı?

Formasyon Kalktı Mı?” içeriğimizden detaylı bilgi elde edebilirsiniz.

Formasyon Türkçe’ye Fransızca ‘formation’ kelimesinden girmiştir. Genellikle pedagojik formasyon yerine kullanılır. Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Genellikle Fen ve Edebiyat Fakültesi öğrencileri tarafından öğretmen olmak istedikleri için alınır.

Formasyon Kalktı Mı?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.Söz konusu karar, Yükseköğretim Kurulu aracılığıyla tüm üniversitelere bildirilmiştir.

Formasyon Nasıl Alınır?

Formasyon almanın bazı belli başlı kuralları bulunur. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenen lisans programlarının birisinden mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca formasyon belgesi için akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşulları karşılıyor olmanız gerekmektedir. Formasyon eğitim ücreti her üniversitede farklılık gösterir. Çoğu üniversitede formasyon ücreti TL civarındadır. Formasyon başvurusu için bazı belgeleri tamamlanması gerekir Bu belgeler;

Başvuru formu

Öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi

İki adet vesikalık fotoğraf

Onaylı lisans not durum belgesi

Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi

Formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir.

Bazı durumlarda üniversiteler başka belgeler de talep etmektedir.

Formasyon Dersleri Nelerdir?

Eğitim Bilimine Giriş

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Sınıf Yönetimi

Eğitim Psikolojisi

Özel Öğretim Yöntemleri

Öğretmenlik Uygulaması

Öğretmenlik Meslek Etiği

Eğitim Tarihi

Eğitimde Program Geliştirme

Eğitim Sosyolojisi

Eğitim Felsefesi

Rehberlik

Bilgisayar Destekli Öğretim

Özel Eğitim

Karakter ve Değerler Eğitimi

Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi

Eğitimde Eylem Araştırması

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

Türk Eğitim Tarihi

Bireyselleştirilmiş Öğretim

Yaşam Boyu Öğrenme

Gelişim Psikolojisi

Formasyon Kimler Alabilir?

Formasyon almak için öncelikle formasyon eğitimi alabilen bölümlerden bir tanesi okumuş olmak veya okuyor olmanız gerekir. Hala okuyorsanız en az 2 yılı tamamlamış olmak gerekir. Formasyon eğitimi için MEB’in belirlediği bölümlerde eğitim almak gerekir. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım şartları sağlamanız gerekiyor. Lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanızın en az 2,5/4 olması gerekmektedir. Yurt dışındaki üniversitelerde eğitim görenlerin YÖK tarafından tanınan bir denklik belgesi almaları gerekir. Bunun ardından formasyon programına başvurabilirler. AÖF mezunları da bu şartları karşılıyorsa formasyon programına başvurabilir. Çift ana dal programına kayıtlı öğrenciler ise lisans programlarından birinde eğitim alıp mezun olmak şartıyla formasyon alabilir.

Formasyon Ne Kadar Sürer?

Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.

Milliyet

Formasyon kalktı mı, nasıl alınır? Pedagojik formasyon hakkında g&#;ncel detaylar

Haberin Devamı

Pedagojik formasyonun kaldırılmasının ardından geçtiğimiz ay içerisinde açıklama yapan eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, durum hakkında genel bir özet geçti. Şu ana kadar pek çok çok kişinin pedagojik formasyon alabilmek için ücret ödediğini söyleyen Selçuk, bu durumun ortadan kalkacağını ve sınavda başarılı olan kişilere formasyonun ücretsiz verileceğini açıkladı. İşte, Selçuk'un pedagojik formasyon için yapmış olduğu açıklamalar;

"Bunu geçen sene duyurmuştuk. Hukuki süreçler yeni sona erdi. pedagojik formasyonun kaldırılmasının temel sebebi, yüz binlerce üniversite mezunu gencin, ihtiyacı olmayan alanlarda sürekli olarak formasyon belgesine yüklü miktarlarda ücret ödeyerek sahip olmaları ve sonrasında bir beklentiye girmeleriyle ilgiliydi. Formasyon gerekiyorsa, kim öğretmenlik sınavını kazanırsa ona biz bunu ücretsiz olarak vereceğiz. Kimsenin yüksek miktarda ödemeler yaparak formasyon almasına gerek yok. Siz sınavı kazanın biz size ücretsiz vereceğiz. Bu süreçte de 'nin sonu gelecek yılı başında hayata geçmek üzere, şuanda elinde belgesi olanların hiçbirinin hak kaybı yaşamasına müsaade etmemek suretiyle, bu projeyi de hayata geçirdik. Böyle bir söz vermiştik çünkü."

Haberin Devamı

Pedagojik formasyonun kaldırılması ile ilgili yazılı 29 Haziran tarihli Talim ve Terbiye Kurulu kararı ile alan Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK aracılığıyla üniversiteleri bilgilendirdi. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzalı yazıda şu ifadeler yer aldı;

"Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel, örgün ve yaygın eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanacakların atamalarına esas olan alanlar ile mezun oldukları yükseköğretim programları ve aylık karşılığı okutacakları derslerin belirlenmesine ilişkin iş veişlemler ilgi karar ve eki çizelge doğrultusunda yürütülmektedir. 

Bakanlığımız eğitim vizyon belgesinde, sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılarak yerine lisansüstü düzeyde programların açılması hedefine yer verilmiştir. Bu bağlamda ilgi Karar eki Çizelge'de yer alan Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu iş birliği ile açılan açılacak olan ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisansı ya da pedagojik formasyon programı / pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar ifadesi, ilgi karar doğrultusunda değiştirilmiş olup yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitimi, ilgi karardaki geçerliliğini yitirmiştir. "

Haberin Devamı

UZMANLARIN FORMASYONUN KALDIRILMASI KONUSUNDAKİ DÜŞÜNCELERİ NELER?

Prof. Dr. Mustafa Arslan (Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Formasyonu alan herkes kendisini atanamayan öğretmen olarak değerlendiriyordu. MEB’in yükün altından kalkmak için bunu kaldırmış olduğunu düşünüyorum. Bu uygulamayla ihtiyaca göre kontenjanlar belirlenecek.

Prof. Dr. Mustafa Özcan (MEF Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Kaldırılması çok iyi oldu. Okula gidip uygulama yapmadan formasyon alanlar vardı. Yüzbinlerce kişi eğitim alıyor, sonrasında atanamayan öğretmen sorunu ortaya çıkıyor. Formasyonla öğretmen olunabilir ama o program iki yıl sürer. Milli Eğitim Bakanı’nı tebrik ediyorum, çok önemli bir adım attı.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Fatma Bıkmaz (Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Biz bu alanda uzun yıllar çalışmış tecrübeli üniversiteler olarak karara sıcak bakıyoruz. ’dan itibaren sertifika programına dönüştü. Daha önce de tezsiz yüksek lisans programıydı. Süresi yıldı. Bir yılı derslerle geçiyordu. Sonrasında uygulama eğitimi veriliyordu. Türkiye’nin şu anda teknik olarak atanmayı bekleyen öğretmenlerini de düşündüğümüzde ihtiyaca dayalı sistemi getirmesi neredeyse bir zorunluluk.

Prof. Dr. Ahmet Şükrü Özdemir (Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı): Fen, edebiyat fakülteleri özellikle bir darbe yemiş gibi gözüküyor. Eğitim fakültelerinde zaten sorun yok. Özellikle eğitim fakültelerinde okuyan öğrencilerden burada haksızlık olduğunu iddia edenler de vardı. Eğitim fakültesine yüksek puanla giriyorlar. Diğer fakültelerden mezun olanlar bir yıl aldığı eğitimle atanarak eğitim fakültelerindeki öğretmen adaylarının önüne geçmiş gibi oluyordu. Şimdi fen edebiyat mezunları da benzer eğitim almış olacaklar.

Formasyon kalktı mı? Danıştay'ın pedogojik formasyon kararı

Pedogojik formasyon ile üniversitede matematik mezunu olanlar matematik öğretmeni, tarih mezunu olanlar da tarih öğretmeni olabildiği gibi milyonlarca kişi formasyon alarak öğretmen olma yolunu seçebiliyordu. Bu konuda birçok üniversitede formasyon kontenjanı açılırken, eğitim fakültesinden mezun olmayanların formasyon alarak öğretmen olması tartışma konusu olmuştu. Yargıya taşınan konuyla ilgili Danıştay kararını verdi…

Formasyon kalktı mı Danıştayın pedogojik formasyon kararı

FORMASYON KALKTI MI?

Eğitim fakültesi mezunu olmayanlar formasyon alarak öğretmen olabiliyor. Bu kapsamda pek çok üniversitede formasyon belgesinin alınabileceği kontenjanlar açıldı. Üniversite, matematik, tarih, coğrafya, edebiyat gibi birçok farklı bölümden mezun olan kişiler öğretmen olabilmek için formasyon eğitimi almaya başladı.

Ancak bu konuda uzamanlar oldukça tedirgin. Zira öğretmenlik eğitiminin alınacak birkaç dersle yeri doldurulamayacağı gibi hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum mantığının da eğitim hayatına zarar verdiği düşünülüyordu.

Bu kapsamda atılan adımın yanlış olduğunu söyleyen Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, yürütmenin durdurulması için geçen ekim ayında Danıştay’a başvurdu. Danıştay 8’inci Daire’den dikkat çeken bir çıkış geldi ve yürütmeyi durdurma kararı verdi.

DANIŞTAY PEDOGOJİK FORMASYON KARARI SON DAKİKA

Alınan karar ile halen devam eden pedagojik formasyon eğitimi ve sonraki uygulamaların hukuki etkisine binaen yasal dayanağı ortadan kalktı. Kararda “Pedagojik eğitim sertifika programı açılış izni verilen üniversitelerin, ‘Başvuru ve Yerleştirme’ başlıklı 5. maddesinin 2. fıkrasında hukuka uyarlık bulunmamakta. ‘Rehberlik Alanına’ yapılacak atamalarda ‘Psikoloji Bölümü’ mezunları yönünden dava konusu düzenlemenin yürütmesinin durdurulması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca açıklamada "Üniversite senatolarının belirleyeceği kriterler, üniversitelerin fiziki alt yapısı, öğretim üyesi yeterliliği, eğitimin niteliği, illerde Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı okulların fiziki kapasitesi ve öğretmenlerin branşlara göre dağılımı gibi hususların da göz önünde bulundurularak başlatılması mümkün olabilecektir" denildi.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir