25 kira artışı resmi gazete / Kira Artış Oranı Hesaplama (% En Doğru Hesaplama)

25 Kira Artışı Resmi Gazete

25 kira artışı resmi gazete

Kira Artış Oranı Hesaplama

Kira artış oranı hesaplama programı ile anında ve hızlı şekilde kiranızı hesaplayabilirsiniz. Kira artış oranı kira bedelini enflasyona karşı korumak veya kiralanan şeyin değerindeki artışı kira bedeline yansıtmak amacıyla, genellikle her yıl sözleşmenin yenilenmesiyle birlikte yeni dönemde ödenecek olan bedelde yapılan güncellemedir. Kira artışı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE’ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz. Aynı zamanda kira artış oranı Borçlar Kanunu’nun maddesine uygun bir şekilde yapılmalıdır.

 

 

Aşağıdaki kira artış oranı hesaplama aracında sözleşme yenileme tarihinin içinde bulunduğu ay olan zammın yapılacağı dönemi ve ilgili gayrimenkulün türünü seçtikten sonra artış oranı için mevcut endekslerden birini veya kendi özel zam oranınızı giriniz ve hesapla butonuna basınız. Otomatik olarak size kira artış oranını ve yeni kira bedelinizi hesaplayacaktır.  Kadim Hukuk ve Danışmanlık ekibimiz hazırladığı ve ücretsiz olarak sizler için kullanıma sunduğu, yılı tarifesine göre verileri güncellenmiş olan Kira Artış Oranı Hesaplama Aracını kullanmak için aşağıda yer alan Kira Artış Oranı Hesaplama Programımızdan faydalanabilirsiniz. Kira artış oranı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından internet çok fazla araştırılmaya başlandı. Mart ayında enflasyon aylık 2,29, yıllık ise yüzde 50,51 açıklanarak beklentilerin altında gerçekleşti. Birçok kişi internette, &#; Nisan kira artış oranı açıklandı mı, ne kadar, kira artış oranı neye göre yapılır?&#; sorusuna yanıt arıyor. İşte Mart enflasyon oranı ile Nisan kira artış oranı hesaplama ile ilgili merak edilenler.

kira artisi kactir

Kira Artış Oranı Hesaplama

Kira artışı; bir konutun veya işyerinin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından sözleşme ile başkasına devredilmesinde ödenen kira bedelinin belli aralıklarla arttırılmasıdır. Kiralanan konut veya işyerinin kira bedelinin belirli aralıklarla belirli oranda artırılmasına kira artış oranı denir. Ödenen kira miktarının enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygun olacaktır. Konut ve işyerlerinde zam yapılırken farklı yasal düzenlemeler vardır. Konutlarda kira artışına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde ise kira artışı serbest bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir. yılında getirilen kanun ile 1 Temmuz &#;e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış bir önceki kiranın yüzde 25&#;ini geçemeyecektir. Kanun yürürlüğe girmeden önce kira artışlarında iki ihtimal söz konusuydu;

  • Taraflar arasında anlaşma varsa anlaşma oranı kadar kira artmaktaydı. Ancak bu miktar bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemezdir.
  • Taraflar arasında anlaşma yoksa gene tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçmeyecek şekilde kişiler tarafından, anlaşma olmazsa hakim tarafından hakkaniyete göre belirlenmekteydi.
  • Yapılan değişiklikler tarihinde kabul edilmiş olup tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte eski uygulama da değişmiştir. Yeni uygulamada tarihine kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerindeki artışa %25 sınırı getirilmiştir. Madde hükmüne göre geçen seneye ait kira miktarının %25’i üzeri artışlar geçersiz sayılacaktır.

Kira artış oranı hesaplama aracımız ile yılı için TÜİK verileri ile kira artış hesaplaması yapabilirsiniz. Kira sözleşmesi eğer ki 11 Haziran ve 1 Temmuz tarihleri arasında yenileniyorsa yapılacak olan artış mevcut kira bedelinin %25’ini geçemeyecektir. Örneğin TL kira ödeniyorsa % 25 artış yapıldığı takdirde mevcut kira bedeli TL olacaktır. Bu tarihten sonra yapılacak artış hesaplanırken dönemin TÜFE oranı dikkate alınacaktır. %25 kira artış sınırı uygulaması 1 Temmuz tarihinde sona erecek. Bu uygulamanın uzatılıp uzatılmayacağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum önemli açıklamalarda bulundu. Kurum, temmuz ayında sona erecek düzenlemenin uzatılacağını açıkladı.

kira artis orani kac

Kira Artış Oranı Nedir?

Son dönemlerde kira artış oranı neye göre yapılır? Sorusu çok fazla sorulmaya başlandı. Bu sorunun cevabını vermeden şunu belirtmek isteriz. Ev sahibi tarafından talep edilebilecek yasal düzenlemelere aykırı bir kira artışını kiracı kabul etmeyecektir. Ev sahipleri açısından bakıldığında ise kiraladığı mülkün değerinde bir kira tutarı belirlenmesi onun menfaati için önemlidir. Bu nedenle kira artışının neye göre hesaplanması gerektiği, hem kiracılar hem de ev sahipleri tarafından oldukça önemli bir konudur. Konut ve iş yeri sahipleri özellikle enflasyon oranının yüksek olduğu dönemlerde kira artışının neye göre belirleneceği konusunda kafa karışıklığı yaşayabiliyor. Benzer şekilde mülk sahibi ile kiracı arasında anlaşmazlıklar da ortaya çıkabiliyor. Kiraların artışıyla ilgili yasal düzenlemeleri bilmek ve taraflar arasındaki kira sözleşmesine uygun hareket etmek bu sorunları büyük oranda ortadan kaldırıyor diyebiliriz. %25&#;lik kira artış şu şekilde hesaplanır:

  • Mevcut kira tutarı ile 25&#;i çarpıp, sonrasında çıkan tutarı &#;e bölün.
  • Elde ettiğiniz meblağ kira artış miktarınız olacaktır.
  • Bu miktarı, var olan kiranız ile toplayarak zamlı kiranızı öğrenebilirsiniz.

Kira artış, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE’ye göre hesaplanır. Taşınmazın aylık kiralama bedeline TÜFE oranından daha yüksek bir zam uygulanamaz. Aynı zamanda kira artış oranı Borçlar Kanunu’nun maddesine uygun bir şekilde yapılmalıdır. Kira artış oranı normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanır. Fakat hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25&#;le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Yüzde 25&#;lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

Kira Artışı Nedir?

Kiraya veren ile kiracı arasındaki kira sözleşmesine konu kiralananda uzayan kira dönemlerine ilişkin, kira bedelini artan enflasyona karşı korumak amacıyla, her kira döneminin bitiminde yapılan kira bedeli güncellemesine, kira artışı denilmektedir. Kiracı ve ev sahipleri için en önemli konulardan bir tanesi kira artışı neye göre yapılır ve nasıl hesaplanır. Kira tutarı çeşitli faktörlere bağlı olarak her yıl düzenli bir şekilde artış gösteriyor. Kiracıları korumak ve koşulların üstünde kira artışı yaşanmaması için yılında bu oran %25 ile sınırlandırılmıştır. Kira artışı hesaplama, bir süredir aynı konutta ya da iş yerinde kiracı olanlar için kira artışını belirlemek açısından, ilk defa ev kiralayacak olan kişiler için de sözleşme koşullarını belirleyebilmek açısından önemlidir.

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25&#;le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Yüzde 25&#;lik zam sınırı sadece konut için geçerli olacak. İşyeri kiraları için böyle bir sınır bulunmuyor.

Konutta kira artışını sınırlayan düzenleme, yılında Resmi Gazete’de yayınlandı. Düzenlemeye göre; 11 Haziran tarihi ile 1 Temmuz tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25’ten fazla kira artışı yapılamayacak. Bu sınırlama ile konut kiralarının zam artış oranı %25&#;i geçmeyecek şekilde belirlenmiştir. %25&#;i aşan sözleşmeler geçersiz sayılacaktır. Düzenleme kapsamında 1 yıl süre için, kira artış oranı hesaplanırken TÜFE yerine sabit oran uygulanacak. 12 aylık TÜFE ortalaması, yüzde 25&#;in altında olursa düşük olan oranda kira artışı yapılacak.

Ocak kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %72,31, konut kira artış oranı en fazla %

  • Ocak Ev Kira Artış Oranı Hesaplama;

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: ,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

  • Ocak İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ocak

Girdiğiniz Artış Oranı: %72,31

Kira Artış Tutarı: ,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Nisa kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %70,20, konut kira artış oranı en fazla %

  • Haziran Ayı Ev Kira Artış Oranı Hesaplama;

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran

Girdiğiniz Artış Oranı: %25

Kira Artış Tutarı: ,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

  • Haziran Ayı İşyeri Kira Artış Oranı Hesaplama;

Mevcut Kira Bedeli: ,00 TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Haziran

Girdiğiniz Artış Oranı: %63,72

Kira Artış Tutarı: ,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: ,00 TL

Yıllık Yeni Kira Tutarı: TL

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Mayıs&#;ta TÜFE 39,59 oldu. TÜFE&#;deki değişim yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,04, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,26, bir önceki yılın aynı ayına göre %39,59 ve on iki aylık ortalamalara göre %63,72 olarak gerçekleşti. On iki aylık ortalamalara göre haziran ayı kira artış oranı %63,72 olarak belirlendi.

Kira Artışı ile İlgili Yasal Düzenleme Ne Şekildedir?

Kira artışı hakkında genel düzenleme, sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun /1.fıkrasında, yer almaktadır. Bu madde ile taraflar yenilenen kira dönemlerinde kira bedelinin hangi miktarda ya da hangi oranda artacağını serbestçe kararlaştırabileceklerdir. Kira artışı ile düzenleme, kira sözleşmesinde yer akmaktaysa, kira sözleşmesinde belirtilen hususlar çerçevesinde kira artışı yapılabilmesi mümkündür. Fakat tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren; sayılı Türk Borçlar Kanununa eklenen geçici madde uyarınca:

“Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

Kira Artışı Kanunu

Yasal olarak kira artış oranları Borçlar Kanunu’nun Maddesinde göre düzenleniyor. İlgili madde 18 Ocak tarihi itibarıyla aşağıdaki şekilde değiştirildi: 11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununun üncü maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yer alan “üretici fiyat endeksindeki artış” ibareleri “tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim” şeklinde değiştirilmiş ve maddenin dördüncü fıkrasına “kararlaştırılmışsa,” ibaresinden sonra gelmek üzere “20/2/ tarihli ve sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun hükümleri saklı kalmak şartıyla,” ibaresi eklenmiştir.&#;

Konut kiralarında; 1 Temmuz ’e kadar geçerli olmak üzere kira artış oranı bir önceki yılı geçmemek koşulu ile en fazla %25 olacak. 1 Temmuz ’e kadar tüfe oranları veya sözleşmede anlaşılan oran %25’in altında ise TÜFE oranı geçerli olacak. Eğer TÜFE oranı veya sözleşmede belirtilen oran %25’in üstünde ise yasal olarak en fazla %25 artış oranı yapılabilecektir.

kira artisi nasil hesaplanir

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Konutlar için zam oranı; artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplamaktadır.

Örneğin, kira artışı Kasım ayında yapılacaksa TÜİK&#;in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalara göre, yani %65,26 oranında artış yapılabilecektir. Fakat yukarıda izah ettiğimiz üzere Türk Borçlar Kanununa eklenen geçici madde uyarınca, Kasım ayı kira artışı yasal oranın üzerinde olması nedeniyle,  yasal olarak en fazla %25 kira artış oranı uygulanabilecektir.

Yıl
Kira Söz. Yenilendiği AyEn Yüksek Kira Artış Oranları
Nisan%13,33
Mayıs%12,66
Haziran%12,10
Temmuz%11,88
Ağustos%11,51
Eylül%
Ekim%
Kasım%
Aralık%
Ocak
Şubat
Mart

Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?

Her yıl işyeri ve konutların kira zammı nasıl hesaplanır konusunda kiracılar Google üzerinden aramalar yapar. Net anlaşılsın için örnekle açıklayalım. Aylık kiranız 6 bin TL olsun. TÜFE ortalaması ise resmi olarak %20 olarak açıklansın. Bu durumda X 20 / : TL olarak zam uygulanması yasaldır. 6 bin TL ile yüzde 20 olan TÜFE oranı çarpılır ve çıkan sonuç ’e bölünür. Böylece artış miktarı bulunabilir. Küsuratlı olduğu zamanlarda da yuvarlama yapıp yatırmanız önemlidir. 6 bin TL’lik kira örneğinde yeni kira miktarınız TL olacaktır.  Resmi olarak açıklanan TÜFE oranını takip edip ona göre kira zammını hesaplayabilirsiniz. Fakat hiçbir şekilde bu oran %25’den fazla olamaz.

  • Örneğin, konut kiralarında:

,00 TL kira bedelinde kasım kira artışı şu şekilde hesaplanmaktadır. Kasım ayı TÜFE kira artış oranı %65,26, yasal %25 kira artış oranını aştığı için, ,00 TL kira artışı ile birlikte güncellenen kira bedeli ,00 TL şeklinde olacaktır.

  • Örneğin, iş yerleri kiralarında:

,00 TL kira bedelinde kasım kira artışı şu şekilde hesaplanmaktadır. Kasım ayı TÜFE kira artış oranı %65,26 olup, ,6 TL kira artışı ile birlikte güncellenen kira bedeli ,6 TL şeklinde olacaktır.

İş yerleri için zam oranı; artışın yapılacağı aydan bir önceki ayın TÜİK tarafından açıklanan TÜFE 12 aylık ortalamalara göre değişim oranına bakılarak hesaplamaktadır. Örneğin zam Kasım ayında yapılacaksa TÜİK&#;in açıkladığı TÜFE endeksinin ilgili yılın Ekim ayındaki 12 aylık ortalamalara göre, yani % 65,26 oranında artış yapılabilecektir.

Konutlarda zam oranına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde kira artış oranı tarafların serbest iradelerine bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir.

kira artisi orani hesaplama formulu

Kira Dönemi için TÜFE Kira Artış Oranları Ne Kadardır?

Kira sözleşmesinde yasal olarak belirlenen sınır oranında kiraya zam yapılabilir. tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun maddesi ile Türk Borçlar Kanunu’nun (“ TBK ”) maddesi değiştirilmiştir. Buna göre; taşınmaz kira sözleşmelerinde, kira artış oranlarının en fazla bir önceki yıl TÜFE ortalaması miktarında olmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda her ne kadar sözleşme serbestisi ilkesi olsa da yazılı kanun maddesi ile kira artış oranında sınır belirlenmiştir. Ancak bununla birlikte, ilgili sözleşmede, taraflarca daha düşük oranda bir artış yapılması öngörülmüş ise, kira artışı belirlenen oran üzerinden yapılacaktır. yapılan değişikle Tüfe oranına değiştirilip en fazla %25 kira artışı yapılabileceği düzenlenmiştir. Yani kira artış oranı en fazla %25&#;dir.

Sözleşme yenilenme tarihiKira artış oranı
Aralık %17,71
Ocak %19,60
Şubat %22,58
Mart %25,98
Nisan %29,88
Mayıs %34,46
Haziran %39,33
Temmuz %44,54
Ağustos %49,65
Eylül %54,69
Ekim %59,91
Kasım %65,26

Kira sözleşmesinde ne oran yazarsa yazsın kira artış oranı 12 aylık tüfe ortalamasını geçemez. Ancak 5 yıl süre dolduktan sonra ev sahibi bölgedeki kira oranlarına göre dava açabilir. Yani kiracının kaldığı ev 5 bin TL kiradaysa ama o bölgede evler ortalama 10 bin TL kiralanıyorsa ev sahibi dava açabilir. Hakimin kararına göre kira artış oranı belirlenir.

Not: Kira Artış Oranı Hesaplama Aracımız yılı için güncellenmiştir. Kadim Hukuk ve Danışmanlık, Kira Artış Oranı Hesaplama Robotunun % doğru sonuç vereceğini garanti etmez.

Kira Artış Oranında Yüzde 25 Sınırı!

Kira Artış Oranında Yüzde 25 Sınırı!

İçindekiler

Kira Artış Oranında Yüzde 25 Sınırı Nedir?

Kira artış oranı kira sözleşmesinin yenilenmesinde veya bir sonraki yılın kira bedelinin belirlenmesinde kullanılır. TÜFE oranının on iki aylık ortalamasına bakılarak bu ortalama aşılmayacak şekilde belirlenmekte idi. Ancak kira artış oranında yeni bir düzenleme yapılarak TBMM genel kurulunda kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Kira artışlarında 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında en fazla yüzde yirmi beş zam yapılabilecek.

Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddelere göre 1 Temmuz tarihine kadar yenilenen kira sözleşmelerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar bir önceki dönemin kira bedelinin yüzde yirmi beşini aşamayacak. Kira artış sınırlaması yalnızca konutlarda geçerli olacak.

Yüzde 25 kira artışı kimleri kapsıyor?

Kira sözleşmelerine ve hukukumuza göre kira bedeline yapılacak zamlar TÜFE oranının on iki ayın ortalamasına göre yapılmakta idi. Yeni dönemde ise bir yıllık süre ile TÜFE oranına bakılmaksızın azami yüzde yirmi beş zam yapılabilecek. Kanunların geriye yürütülememesi ilkesi gereği, çıkartılan düzenleme öncesinde sözleşme yenileyenler bu düzenlemeye tabi olmayacak. Ancak sözleşme 1 Temmuz tarihine kadar yenilenirse düzenleye tabi olacak. Özetlemek gerekirse düzenleme 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında sözleşme yenileyecek kişileri kapsamakta.

Yüzde 25 Kira artış oranı yürürlüğe girdi mi?

Konutlardaki kira artış oranı yüzdesini yüzde yirmi beş ile sınırlayan düzenleme Resmî Gazete ’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeye göre 11 Haziran ile 1 Temmuz arasında yenilenen kira sözleşmelerinde artış oranı yüzde 25’i geçemeyecek.

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Bir taşınmazın kiralanması sırasında mülk sahibi ile kiralayan kişi arasında yazılı veya sözlü şekilde yapılan anlaşmalara kira sözleşmesi adı verilmektedir. Borçlar Kanunu’nun Hükmü uyarınca düzenlenen kira sözleşmeleri kiralayan ve kiracının mağdur olmaması, yaşanabilecek sorunların çözülebilmesi için önem taşımakta. Esas soruya yanıt verelim: Kira sözleşmesi nasıl yapılır?

Kira sözleşmesi yapılırken örnekler incelenerek bir sözleşme yapılabilir. Ancak her sözleşme her olaya uymayabilir. Bunun için en iyi yol bir avukat ile bu sözleşmeyi hazırlamaktır.

Kira sözleşmesinde üç kısmın bulunması gerekmektedir. İlk kısımda kiralanan konut veya işe yerinin açık adresi, kişilerin iletişim bilgileri, kiralama sözleşmesinin başladığı tarih, kira bedeli, kira artış oranı gibi ayrıntıların bulunması gerekmektedir.

İkinci kısımda taşınmazla alakalı ayrıntılara yer verilmesi gerekmektedir. Kiralanan taşınmaza mevcut bulunan hasarlar, kiralananla beraber teslim edilen demirbaşlar ayrıntılı olarak belirtilmelidir.

Son bölümde ise kiranın hangi bankanın hangi hesabına ödeneceği, evde kaç kişinin kalabileceği vb. özel detaylar belirlenir.

Kira Sözleşmesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • İlk olarak geçerli bir kira sözleşmesinden söz edebilmek için kiracının ve kiralananın bilgiler doğru ve eksiksiz olmalıdır. Bu sebeple ad, soy ad, TC kimlik numarası gibi alanların hatasız ve doğru olması gerekmektedir.
  • Eğer depozito alındı ise depozito miktarı mutlaka belirtilmelidir.
  • Kiranın bedeli ve kiranın ödeneceği tarih veya tarihler net şekilde belirlenmelidir.
  • Taşınmaz için yapılacak masrafların kim tarafından yapılacağı belirlenmelidir. Bu nokta belirlenmedi ise zorunlu masraflar ve taşınmazın bakım masrafları malike aittir.
  • Bunlarla beraber tarafların eklemek istediği özel hükümler varsa bunlar da eklenmelidir.

Kira Sözleşmesi Nasıl Feshedilir?

İlk olarak şu detaydan bahsedelim. Eğer kiracı konumundaysanız ve kira sözleşmesinden doğan borçlarınızı eksiksiz olarak yerine getiriyorsanız, normal şartlarda on yıl dolmadan ev sahibiniz sizi kural olarak çıkaramaz ve sözleşmeyi feshedemez. Ancak bazı istisnai durumlarda sözleşme feshedilebilir. Her olayın kendine haz şartları bulunduğunu da hatırlamakta fayda var.

İlk olarak ev sahibinin kiracıyı çıkarabilmesi için gerekli ve haklı sebeplerinin olması gerekmektedir. Çünkü normal şartlarda kiracı kendiliğinden çıkmadığı sürece ev sahibinin kiracıyı çıkarması pek mümkün değil. Bunun nedeni özellikle son yıllarda ülkemizdeki mevzuatın kiracıyı ve tüketiciyi koruma odaklı düzenlenmesi ve değiştirilmesi. Ancak bazı durumlarda ev sahibi kiracıya tahliye davası açabilir ve kiracıyı mülkten çıkarabilir. Bu durumlar ise şu şekildedir:

  • Ev sahibi eve kendi veya yakın çevresi oturacaksa ya da eve ihtiyacı varsa: Ev sahibi eve kendisi, annesi, babası, çocuğu veya yakın çevresi oturacaksa kiracıya ev sahibi sıfatı ile tahliye davası açabilir. Ancak bu davanın açılabilmesi için iki önemli şartın sağlanması gerekir. Bu şartlardan ilki mevcut kira sözleşmesinin süresinin bitmesi, ikincisi ise eve gerçekten ihtiyaç olduğunun kanıtlanmasıdır.

Yukarıda bahsedilen şartların sağlanması ile beraber ev sahibi ihtiyaç talebi ile tahliye davası               açarak kiracıyı çıkarabilir. Tahliye kararının çıkması ile beraber tahliye edilen evi kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca kiraya verilmesi yasal olarak mümkün değildir. Aksi halde kiracı on iki aylık kira bedelini tazminat olarak kiraya verenden talep edebilir.

  • Kiracının kirayı geciktirmesi: Bilindiği üzere kiracının en önemli borcu kira ödeme borcudur. Eğer kiracı aynı yıl içerisinde kiranın ödenmesini iki kez geciktirir ise ev sahibi sözleşmenin bitimi ile tahliye davası açabilir. Ancak bu davanın açılabilmesi için ev sahibinin kiranın geciktiği iki ayda da ihtar göndermesi yani kiranın geciktiğini kanıtlaması gerekir. Bu durumunda açılacak tahliye davası ile ev sahibi kiracıyı çıkartabilir.
  • Kira sözleşmesinin onuncu yılını doldurması: On yıllık sürenin sonunda ev sahibi kiracıyı yasal olarak evden çıkartabilir. Bunun için ev sahibinin sözleşmenin onuncu yılını tamamlamasından üç ay önce kiracıya yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmesi gerekmektedir. Bu durumda ev sahibinin, kiracının tutacağı yeni en için emlakçı ücretini veya nakliye ücretini karşılaması gerekmektedir. Yahut ev sahibi alternatif olarak kira bedelinin farkını kiracıya ödeyebilir.
  • Aynı ilçede kiracının evinin bulunması: Ev sahibi, kiracının aynı ilçe içinde kendisine ait bir dairesi bulunması durumunda tahliye davası açabilir. Bu durumda tahliye davasının kira sözleşmesinin bitiminden en fazla bir ay sonra açılması gerekir.

Özetlemek gerekirse konutlardaki kira artış oranı yüzde yirmi beş ile sınırlandı. Ancak altını çizmekte fayda var, bu sınır yalnız konutları kapsamakta. İş yerleri ve diğer kiralanan mülkler bu sınırlamaya tabi değil. Ayrıca bu sınırlama devamlı bir sınırlama değil 1 Temmuz tarihinde uzatılmazsa kaldırılacak. Ancak 1 Temmuz tarihine kadar yenilenen kira kontratlarında artış oranı yüzde yirmi beşi geçemeyecek.

Bu gönderiyi derecelendirmek için tıklayın!
9 Ocak

KONUT KİRALARINDA ARTIŞ ORANINA YÜZDE 25 SINIRLAMASI

sayılı Avukatlık kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte kira artış oranı ne kadar olacağı hususu tarihine kadar yenilenecek sözleşmeler için yeniden düzenlenmiştir. Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde ile kira artış oranına yüzde 25 sınırı getirilmiştir. Söz konusu madde metni aşağıda belirtilmiştir:

MADDE 4- 11/1/ tarihli ve sayılı Türk Borçlar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 1- Konut kiraları bakımından bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ilâ 1/7/ (bu tarih dâhil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde yirmi beşin altında kalması halinde değişim oranı geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, üncü maddenin ikinci fıkrası uyarınca hâkim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır.”

 

tarihli resmi gazetede yayımlanan sayılı Avukatlık kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 4. Maddesine eklenen geçici madde neticesinde 11 Haziran ile 1 Temmuz tarihleri arasında konut kiralarına ilişkin yapılacak olan kira artışları yüzde 25’i geçemeyecektir.

Söz konusu sınırı geçecek şekilde yapılacak sözleşme hükümleri, aşan miktar yönünden geçersiz olarak değerlendirilecektir.

İşbu uygulama 11 Haziran ile 1 Temmuz (1 Temmuz da dahil olmak üzere) tarihleri arasında yenilenen konut kira sözleşmelerinde dikkate alınacaktır.

Geçici madde sadece konut kiraları için uygulanacak olup çatılı iş yeri kiraları hakkında düzenlemeye yer verilmediğinden işyeri kiralarına ilişkin yapılacak artışlar Türk Borçlar Kanununun /1 uyarınca oniki aylık TÜFE ortalaması ile sınırlı olmaya devam edecektir.

Yenileme dönemi 1 Temmuz ’ü geçen kiralar bakımından da söz konusu madde uygulanmayacaktır. Dolayısıyla yeni bir düzenleme getirilmediği takdirde 2 Temmuz tarihinden itibaren Türk Borçlar Kanununun Maddesinde hüküm altına alınan önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamaya göre değişiklik yapılmaya devam edilecektir.

İlgili fıkra hükmünün son cümlesinde TBK’nın /2 hükmüne yapılan atıfla kira artışına ilişkin anlaşma yapılmayan durumlarda hakim tarafından belirlenmesi talebi halinde de hakim, kira bedelini belirlerken söz konusu madde ile getirilen yüzde 25 sınırına tabi olacaktır.

Ancak TBK /3 uyarınca kira sözleşmesinde belli bir artış oranı belirlenen hallerde ve 5 Yıldan Uzun Süreli veya 5 Yılın Sonunda Yenilenen Kira Sözleşmeleri hakkında Kira Tespit Davası Açma imkânı bakımından söz konusu madde ile bir değişiklik getirilmemiştir. Dolayısıyla kira tespit davaları bakımından yeni düzenleme engel oluşturmadığından kiraya veren tarafından kira tespit davası açılabilecektir.

Resmi Gazete’de yayınlanan “ sayılı Avukatlık kanunu ile Türk Borçlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un tam metni için tıklayınız

 

                                              Bengisu DOĞDU   

Göçük Hukuk Bürosu

Kerem KüçükkaraT+

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir