eski hükümlü kosgeb / (İŞKUR): Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi İşlerini Kurmalarına Yönelik Hibe Çağrısı

Eski Hükümlü Kosgeb

eski hükümlü kosgeb

İŞKUR /2. Dönem Eski Hükümlü Desteği

Eski Hükümlü

Eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezalarından; eski hükümlülerin kendi işini kurmaları için hazırlanacak projelere destek verilecektir.

Verilecek desteğin amacı, eski hükümlülerin kendi işlerini kurmasına yardımcı olmaktır.

Aşağıda yer alan Başvuru Rehberlerine göre hazırlanacak projeler kamu ve sosyal tarafların temsilcilerinden oluşan Komisyon değerlendirmesi sonrasında desteklenebilecektir.

Kimler Başvurabilir?

Affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, cinsel saldırı veya çocuğun cinsel istismarı suçlarından mahkûm olmamak şartıyla; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alan ya da ceza süresine bakılmaksızın zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından hüküm giyenlerden cezasını tamamlayanlar, cezası ertelenenler, koşullu salıverilenler, denetimli serbestlik kapsamında olanlar eski hükümlü olarak tanımlanmaktadır.

Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin aşağıdaki bütün şartları son başvuru tarihi itibariyle taşıması gereklidir.

  • a) İŞKUR’a eski hükümlü kaydı olmak,
  • b) 18 yaşını tamamlamış olmak,
  • c) Eski hükümlü olmak,
  • d) Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,
  • e) İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak,
  • f) Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak, (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak),
  • g) İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek,
  • h) Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,
  • i) Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak,
  • j) Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,
  • k) Herhangi bir icra dosyası bulunmamak. (Komisyon tarafından kabul edilen projelerin sözleşme imzası öncesinde monash.pw adresinden kişinin icra dosyasının olup olmadığı sorgulamasının yapılması gerekmektedir.)
  • l) Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesine, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesine (sertifikasına) son başvuru tarihi itibariyle sahip olmak. (MEB veya Üniversite onaylı olmalıdır)

Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile “Proje Başvuru Rehberi”nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile İl Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz ve proje sahibine iade edilir.

Neler Desteklenecektir?

Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimleri aracılığıyla yapılan başvuru sonrasında bütçe imkânları doğrultusunda kaynak tahsis edilmesi uygun görülen projelere vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katına kadar kurulacak işyeri için gerekli olan ve sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyet giderlerini kapsayan “kuruluş desteği” verilecektir.

Destek Verilmeyecek Maliyetler Nelerdir?

Hazırlanacak projelerde hiçbir şekilde;

  • depozito,
  • su, elektrik, iletişim vb. abonelik ücretleri,
  • çalışanların ücretleri,
  • işlenerek veya doğrudan satılacak ürünlerin bedelleri,
  • vergi, resim, harç (İşyeri Kuruluşu için yapılan zorunlu harç ödemeleri hariç), çeşitli üyelik ücretleri, cezalar,
  • işin konusu ile doğrudan ilgisi olmayan ve işin kurulmasına engel olmayan demirbaş ve diğer malzemelerin bedelleri,
  • kurulmuş bir işletmenin geliştirilmesini, değiştirilmesini amaçlayan giderler,
  • Engellilerin erişebilirliklerini sağlayıcı olması şartı ile inşaat, tadilat ve bakım giderlerinin toplam kuruluş desteğinin yüzde 10’unu aşan kısmı,

desteklenmeyecektir.

Proje kapsamında; proje sahiplerinin üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından ve bunların sahip/ortak oldukları işletmelerden; işyeri kiralanması, hayvan ve demirbaş malzeme alımı yapılamaz.

Desteklenecek projeler için Beş Proje Türü İçin Proje Başvuru Rehberi (.pdf)

Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlüler proje başvurularını, 10 Haziran tarihi saat ’a kadar e-Devlet üzerinden online olarak yapmaları gerekmektedir. İl Müdürlüğü veya Hizmet Merkezlerine elden veya posta yolu ile yapılacak proje başvuruları kabul edilmeyecektir.

İŞKUR üzerinden verilecek olan 88 bin TL’ye varan hibe başvurusu ile ilgili detaylı bilgi almak, belirlenen şartlara uygunluğunuzu görüşmek ve işplanınızı birlikte hazırlamak için kısa testimize katılarak Hibe Karnenize sahip olmak isterseniz aşağıdaki resmi tıklayınız.

monash.pw

Ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin yaşamlarının düzenlenmesinde ve toplumsal yaşama uyum süreçlerinin hızlandırılmasında, meslek ve iş olanaklarına ulaşılabilirliği sağlayacak ortamın yaratılmasının önemli bir işleve sahip olduğu düşünülmektedir.

Bu nedenle, ceza infaz kurumlarında hükümlüler ile denetimli serbestlik müdürlükleri tarafından denetim ve takipleri yapılan hükümlülere yönelik mesleki eğitimler verilmekte; bu eğitimlerle kişilerin salıverilme sonrası nitelikli iş gücü olarak istihdam edilebilmelerinin kolaylaştırılması ve toplumsal yaşama uyumlarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Bu amaçları gerçekleştirmek üzere sayılı Denetimli Serbestlik Hizmetleri Kanunu gereğince, adalet komisyonunun bulunduğu yerlerde Cumhuriyet başsavcısının veya görevlendireceği Cumhuriyet başsavcı vekili ya da Cumhuriyet savcısının başkanlığında, ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere yardımcı olmak üzere koruma kurulları oluşturulmuştur.

Koruma kurullarının görevleri ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin topluma uyumlarına yardımcı olmak ve yeniden suç işlemelerini önlemek için gereksim duydukları yardım ve destek hizmetlerini ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürütmektir.



Koruma kurulları üye yapısı itibarıyla, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere yapılacak yardımlar konusunda sivil toplum örgütlerini, dernek ve vakıfları bünyesine alarak, toplumun her kesiminin bu oluşuma ve faaliyetlere katkıda bulunmasını amaçlamaktadır.

Koruma kurulları; ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin karşılaştığı psikolojik, sosyal ve ekonomik güçlüklerin çözümünde kolaylaştırıcı görevi üstlenerek, aşağıda belirtilen hizmetleri yerine getirmektedir:

- Ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülere, meslek veya sanat edinmeleri ve iş bulmaları için destek olunmakta; eski hükümlüler tespit edilerek kendilerine ulaşılmakta ve meslek edindirme kurslarına katılımları sağlanmaktadır.

- Yerel olanaklar değerlendirilerek,  koruma kurulu üyelerince fabrikalar ve işletmeler ziyaret edilmekte ve koruma kurullarına başvuran ceza infaz kurumundan salıverilen hükümlülerin işe yerleştirilmesi için girişimlerde bulunulmaktadır.

- Sanat sahibi olanlar ile tarım işletmeciliği yapmak ve işyeri açmak isteyenlere araç ve kredi sağlanması için bu kişilere yardımcı olunmakta, bu konuda karşılaştıkları güçlüklerin çözümünde kendilerine danışmanlık yapılmaktadır.

- Denetimli serbestlik müdürlüklerince hazırlanan mesleki eğitim projeleri ile kendi işini kurma projeleri karara bağlanmakta, yürütülen projeler izlenmekte ve bitirilen projelerin sonuçları değerlendirilmektedir.

- Hükümlülere ihtiyaçları doğrultusunda gıda, giyecek, barınma vb. konularda yardım yapılması sağlanmaktadır.

- Ceza infaz kurumlarından salıverilenlerin aileleri ve sosyal çevreleriyle oluşabilecek psiko-sosyal sorunlarının çözümüne yardımcı olunmaktadır.

- Salıverilen çocuk ve genç hükümlülerin veya diğer hükümlülerin öğrenimlerine devam etmelerini sağlamaya yönelik her türlü tedbirin alınması için çalışmalar yapılmakta, ceza infaz kurumlarından salıverilen çocuk ve gençlerin öğrenimlerine devam etmelerinin sağlanması amacıyla; devam edeceği okulun tespiti, okurken kalacak yerin bulunması, okul masraflarının karşılanması, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanması ve eğitim ile ilgili diğer ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

- Koruma kurulu çalışmalarının önemli bir kısmını iş edindirme ve mesleki eğitim projeleri oluşturmakta; ceza infaz kurumlarından salıverilen hükümlülerin iyileştirilmesi, topluma kazandırılması ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla başta Türkiye İş Kurumu olmak üzere çeşitli kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarıyla da iş birliği yapılarak iş ve meslek edindirme projeleri hazırlanmaktadır. Hazırlanan projeler önce koruma kurulunun bulunduğu merkezdeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından değerlendirilmekte, uygun görülen projeler Türkiye İş Kurumu’na sunulmaktadır. İş Kurumu Genel Müdürünün başkanlığında her yıl Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında gündemli olarak toplanan “Özürlü ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Ceza Olarak Kesilen Paraları Kullanmaya Yetkili Komisyon” projeleri değerlendirmektedir. Komisyona Türkiye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü, Özürlüler İdaresi Başkanı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü veya yerlerine görevlendirecekleri yetkili birer temsilci ile Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve en fazla üyeye sahip işçi ve işveren konfederasyonlarının birer temsilci katılmaktadır. Komisyon tarafından alınan ilke kararı gereğince, eski hükümlülerin kendi işini kurma projeleri için hibe edilecek miktar asgari brüt ücretin 10 (on) katı olarak belirlenmiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır