teknoloji ve tasarım öğreniyorum / Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum-dönüştürüldü

Teknoloji Ve Tasarım Öğreniyorum

teknoloji ve tasarım öğreniyorum

7. sınıf Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Sunumu

🎬 7.A. 1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum Sunumu için Tıklayınız ➡

Bu ünitede öğrencilerin teknoloji ve tasarım kavramlarını ve bu kavramlar arasındaki ilişkiyi öğrenmeleri, ayrıca günlük hayatta karşılaştıkları sorunların çözümlerinde öğrendiklerini kullanmaları amaçlanmıştır.

7. A. 1. 1. Teknoloji ve tasarım ile ilişkili kavramları tanımlar.

Buluş, icat, keşif, bilim, teknik, teknoloji, endüstri ve endüstri 4.0 kavramları üzerinde durulur. Tasarımın endüstriyel tasarım, grafik tasarım, mimari ve çevre tasarımı alanlarından oluştuğu üzerinde durulur.

7. A. 1. 2. Teknoloji ve tasarım arasındaki ilişkiyi ifade eder.

Bir üründen hareketle, teknoloji ve tasarım kavramlarının arasındaki ilişki ve birbirlerini nasıl etkiledikleri üzerinde durulur.

7. A. 1. 3. Teknoloji ve tasarım ürünlerine günlük hayattan örnekler verir.

Teknoloji ve tasarım ikilisinin hayatın günlük akışına yaptığı pozitif katkıların yanında negatif etkilerinin de var olduğu vurgulanır. Günlük hayatta karşılaştığı problemlerin çözümünde teknoloji ve tasarımın önemi üzerinde durulur.

7. A. 1. 4. Ülkemizdeki teknolojik gelişmeleri değerlendirir.

Ülkemizdeki farklı alanlarda (günlük tüketim malzemeleri, ulaşım, lojistik, sivil mimari vb.) yaşanan gelişmeleri örneklendirir.

Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkürler…

1. Teknoloji:
Günümüzde teknoloji; temel ve uygulamalı bilimlerin verilerinin yaratıcı süreçler içerisinde üretime dönüştürülmesini, kullanımını ve toplumsal etkilerinin çözümlenmesini kapsayan bir süreç olarak tanımlanmaktadır.

2. Tasarım:
Bir şeyin biçimini kafada oluşturma işi ve bu yolla düşünülmüş biçim.
Tasarım; fikri şekil olarak ortaya sunma,
Günümüzde tasarım; Var olan bir alanda üretimin ön safhasını oluşturan, hayal merak ve düşüncenin çizgiye aktarımıdır.

3.Buluş:
Buluş ya da icat daha önce bulunmayan bir ürünün insan çabası sonucu ortaya çıkmasıdır. Şans eseri ortaya çıkan icatların sayısı azdır. Çoğu icat önceden var olan ürünlerin bazı teknolojilerle veya emek harcanarak ilerletilmiş halidir.

4. Keşif:
1. Ortaya çıkarma, meydana çıkarma, açma; gizli olan bir şey hakkında geniş bilgi edinme: keşif uçuşu .
2. Var olduğu daha önce bilinmeyen bir şeyin ortaya çıkarılması; bir şeyin olacağını önceden anlama, sezme, tahmin.

5. Bilim:
1. Evrenin, evrendeki olguların ve olayların bir bölümünü ele alıp birtakım yöntem ve deney yolları kullanarak ve gerçeğe, gerçekliğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi yolu, düzenli ve tutarlı bilgi.
Eş anlamlısı: ilim
2. Yöntemle elde edilen ve uygulamayla doğrulanan, her zaman ve her yerde geçerlik ve kesinlik nitelikleri taşıyan yöntemli ve dizgesel bilgi..

 

6. Endüstri
Hammaddelerin veya yarı işlenmiş maddelerin kullanıma hazır hale getirilmesine endüstri (sanayi) denir. Sanayi ülkelerin gelişmesindeki en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü gelişmiş ülkeler zenginliklerinin önemli bir kısmını sanayileşme ile sağlamışlardır.
Sanayi 18. yüzyılın ikinci yarısından önce İngiltere’de daha sonra Batı Avrupa ülkeleri ve ABD’de gelişmiştir. Sanayinin gelişmesiyle el emeğinin yerini seri üretim yapan makineler almıştır.
Üretilen malların pazarlanması yeni bir zenginleşme süreci başlatmıştır. Günümüzde sanayi, ülkelerin ekonomisini yönlendiren başlıca sektör haline gelmiştir.

7. Endüstri 4.0
Sanayi devriminin dördüncü jenerasyonu olarak nitelendirilen Endüstri 4.0, ilk kez Almanya'da bir fuar esnasında telaffuz edilmiştir.
Endüstri 4.0 endüstrinin yeni bir boyut kazanmasına olanak sağlayacak. Bilişim teknolojileri ile endüstri faaliyetlerini bir araya getiren Endüstri 4.0'ın ana bileşenlerinden ilki, Yeni Nesil Yazılım ve Donanım, yani bugünün klâsik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından tutumlu olması hedefidir.
Üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılması demek insanlardan neredeyse bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilecek 'akıllı fabrikalar' demektir. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacak.

8. Endüstriyel Tasarım:
Endüstriyel tasarım, bir ürünün bütününün ya da bir kısmının çizgi, şekil, renk, biçim, doku, malzemenin esnekliği veya süslemesi gibi insan duyuları ile algılanabilen çeşitli unsur veya özelliklerin oluşturduğu görünümdür.
Günümüzde rekabet aracı olarak kullanılan endüstriyel tasarım, markaların müşterilerini etkilemek için yaratıcılık ve son teknolojik ekipmanları birleştirmesi ile gerçekleşiyor. İmaj oluşturma ve tasarım yapma rakipleri geride bırakmak için bir anahtar oluyor.
Bütün özellikleri ve kullanım şartları aynı olan, aynı verimde ve kalitede görülen iki ürün arasında müşterinin tercih yapmasını sağlayacak etmen olarak karşımıza tasarım çıkar. Kreatif olmak ve etkileyicilik önemlidir.

9. Grafik Tasarım
Grafik Tasarım - Graphic Design, bir mesajı görsel yolla belirli bir hedef kitleye ulaştırmak amacıyla logo, afiş, büyük boy sokak afişi (billboard), basın ilanı, ambalaj, kitap, dergi, tanıtım filmleri, çizgi film gibi tasarımları yazılı ve görsel elemanlarla sanatsal ölçütler içinde tasarlayan ve çizen kişileri yetiştiren eğitim dalıdır.

Teknoloji ve Tasarım İlişkisi / Teknoloji ve Tasarımın Önemi / Teknoloji Tasarım Sözlüğü / Tasarım Nedir? / Biyotaklit Nedir? / Yapay Zeka

 


TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI’NIN AMAÇLARI

            Teknoloji ve Tasarım dersinin iki temel amacı vardır. İlki hayat boyu öğrenen, öğrendiğini uygulayabilen, teknoloji ve tasarım süreçlerini hem kendisi hem de yaşadığı toplum yararına kullanabilen bireyler yetiştirmek; ikincisi ise teknoloji ve tasarım sürecini anlayabilen, yorumlayabilen, yönetebilen ve değerlendirebilen teknoloji ve tasarım okuryazarı bireyler yetiştirmektir. Bu çerçevede, Teknoloji ve Tasarım derslerini tamamlamış bireylerin çevresindeki nesne, olay ve olguları analitik bir bakış açısıyla gözlemleyip yorumlayabilen, problemleri tanımlayıp yaratıcı ve özgün alternatif öneriler geliştirebilen ve bu öneriler arasında değerlendirme yapmak suretiyle en uygununa karar verebilen bireyler olarak yetişmesi hedeflenmektedir. Ayrıca teknoloji ve tasarım ikilisinin hayatın günlük akışına sağladığı katkıların yanında olumsuz etkilerinin de var olduğunu bilen, yaptığı teknoloji ve tasarım ürünlerinde olumsuz etkileri en aza indirmesi gerektiği bilincine sahip, teknoloji ve tasarım uygulamalarında etik kurallara ilişkin farkındalığı kazanmış bireyler yetiştirmek de hedeflenmiştir. Bu bireylerin gözlemleyen, inceleyen, çevresine duyarlı, insan hayatını etkileyen problemler karşısında kendisini sorumlu hisseden, analitik düşünce sistematiğini kullanarak bu sorunlara yenilikçi ve özgün çözümler önerebilen, öz güvenli ve birlikte çalışabilme becerisine sahip olması beklenir.

             Bu bağlamda öğrencilere; 

• Teknoloji geliştirme süreci ile ilgili temel bilgiler kazandırmak, 

• Tasarım kavramı, türleri ve süreci ile ilgili temel bilgiler kazandırmak, 

• Günlük hayatta karşılaştıkları problemlerin çözümüne ilişkin sorumluluk almalarını ve bu problemlerin çözümünde teknoloji geliştirme süreçlerini ve tasarım becerilerini kullanmalarını sağlamak, 

• Tasarımcıların uyguladığı problem belirleme ve şartlara göre en uygun çözüm önerisi geliştirme süreçlerini anlamalarına yardımcı olmak, 

• Teknoloji ve tasarım bilgi birikiminin; toplum, ekonomi ve doğal kaynaklara ilişkin sürdürülebilir kalkınma konularındaki etkisinin farkına varmalarına yardımcı olmak, 

• Karşılaşılan problemlere farklı malzemeler kullanarak bilimsel yöntemlerle ve teknoloji tasarım süreçleriyle çözüm sağlanabileceğini kavratmak, 

• Birey, çevre, toplum ve teknoloji arasındaki etkileşimi fark ettirmek,

• Kapasiteleri konusunda bilinç kazandırmak ve öğrencilerde farkındalık oluşturmak, 

• Problem tanımlama, çözme ve uygulama becerileri geliştirmesinde yardımcı olmak, 

• Görselleştirme becerisi kazandırmak, 

• Özgür, özgün ve yenilikçi düşünme becerileri kazandırmak, 

• Teknoloji ve tasarım ile ilgili kariyer bilinci kazandırmak, 

• Teknoloji ve tasarım süreçlerinde iş güvenliği önlemlerinin önemini fark ettirmek, 

• Doğal ve beşerî bilimlere ilişkin merak uyandırarak ve tutum geliştirerek elde edilecek bilgilerin tasarım yoluyla ürüne dönüşebileceği konusunda bilinç kazandırmak, 

• Farklı teknolojik alanlardaki (enerji, ulaşım, bilişim vb.) ilerlemelerin kökeni ve geleceği konusunda bilgi edindirmek, 

• Bilimsel bilgi ve teknolojinin yaratıcı düşünme sistematiği ile yenilikçi (inovatif) ürünlere dönüşmesi konusunda katkı sağlamak, 

• Buluş, icat, keşif, bilim, teknik, endüstri gibi kavramlar konusunda bilgi edindirmek, 

• Özgün fikirlerin değeri ve fikrî hakların korunmasının teknolojik ilerlemeye katkısının bilincini kazandırmak amaçlanmaktadır. 

TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ

7. VE 8.SINIFLARIN ÖĞRENME ALANLARI İLE ÜNİTELERİ

ÖĞRENME ALANI

7.SINIF

8.SINIF

ÜNİTE ADI

ÜNİTE ADI

A. TEKNOLOJİ VE TASARIMIN TEMELLERİ

 

1. Teknoloji ve Tasarım Öğreniyorum  

1. İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi ve Fikirlerin Korunması

2. Temel Tasarım

B. TASARIM SÜRECİ VE TANITIM

 

1. Tasarım Odaklı Süreç

1. Bilgisayar Destekli Tasarım ve Akıllı Ürünler

2. Bilgisayar Destekli Tasarım

2. Tanıtım ve Pazarlama 

C. YAPILI ÇEVRE VE ÜRÜN

 

1. Mimari Tasarım

1. Görsel İletişim Tasarımı

2. Ürün Geliştirme

2. Ürün Geliştirme

3. Mühendislik ve Tasarım

4. Doğadan Tasarıma

Ç. İHTİYAÇLAR VE YENİLİKÇİLİK

 

1. Enerjinin Dönüşümü ve Tasarım

1. Ulaşım Teknolojileri

2. Engelsiz Hayat Teknolojileri

D. TASARIM VE TEKNOLOJİK ÇÖZÜM

 

1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum

1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum

2. Bunu Ben Yaptım

2. Bunu Ben Yaptım

 

            Bu amaçlara ulaşabilmek için öğrencilerimizden beklentilerimiz şunlardır:

·  Derse kendini geliştirme yönünde, öğrenmeye ve uygulamaya açık olumlu tutumla katılmak,

·  Dersin içeriği ile ilgili olarak öğretmenlerince kendilerine belirtilen hazırlıkla derse gelmek (Defter, malzeme, ilgili araç-gereç ve ödevler)

·  Ders süresince yapılan çalışmalara aktif katılım göstermek

·  Çalışmalarını kendisine ifade edilen kriterlere uygun ve zamanında tamamlamak,

·  Atölye ortamının gerektirdiği çalışma kurallarına uymak,

·  Grup etkinliklerinde paylaşımcı ve katılımcı davranmak,

·  Okul kuralları ve ders içi kurallara uymak,

·  Sunum ve paylaşımlarda eleştiri diline dikkat etmek,

·  Araştırma ve sorgulamaya açık olmak.

            Öğrencilerin değerlendirilmesinde temel alınan değerler şu şekildedir:

·  Dersle ilgili olarak önceden belirtilen hazırlık ve araç-gereçle derse katılmak,

·  Dersin konusuyla ilgili çalışmaları içeriğine uygun kriterleri taşır nitelikte yapmak,

·  Çalışmalarını belirtilen süre içerisinde tamamlamak,

·  Derste aktif ve katılımcı olmak (ders içi performansın değerlendirilmesi) ,

·  Dersle ilgili sorumluluklarını zamanında yerine getirmek (defter tutma, malzeme/araç-gereç getirme, araştırma yapma, ödev, sunum, maket çalışmaları, çalışmasını belirtilen takvime uygun oluşturma)

            Öğrencilerimizin derste takip ettikleri içerikler, ders notları ve uygulanan çalışma sayfaları ile etkinliklerin birer örneği okul bilgi portalında paylaşıma sunulmaktadır.

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir