bujinin bozuk olduğu nasıl anlaşılır / Bujinin Bozuk Olup Olmadığını Anlamanın 5 Kolay Yolu

Bujinin Bozuk Olduğu Nasıl Anlaşılır

bujinin bozuk olduğu nasıl anlaşılır

Kızdırma Bujisi Arızası Nedir ve Arıza Belirtileri Nelerdir?

Kızdırma Bujisi Arızası Nedir ve Arıza Belirtileri Nelerdir?

K&#;zd&#;rma Bujisi Ar&#;zas&#; Nedir ve Ar&#;za Belirtileri Nelerdir?

Araç kullan&#;m&#; s&#;ras&#;nda pek çok farkl&#; ar&#;za çe&#;idi ile kar&#;&#; kar&#;&#;ya kalabilirsiniz. Baz&#;lar&#; arac&#;n ideal kullan&#;m&#;n&#; engellerken baz&#;lar&#; ise arac&#;n çal&#;&#;mas&#;n&#; dahi imkans&#;z hale getirir. Düzenli bak&#;m ve kontrol isteyen araçlarda, görülen en s&#;k problemlerden birine k&#;zd&#;rma bujisi ar&#;zas&#; örnek gösterilebilir. Ar&#;za halinde farkl&#; belirtiler ile ki&#;ileri uyaran bu sorun, genellikle uzmanlar taraf&#;ndan çözüme kavu&#;turulur. Parçan&#;n tamir edilemeyece&#;i durumlarda buji de&#;i&#;imi tercih edilebilir. Merak edenler için, ön &#;s&#;tma bujileri ar&#;zas&#; nedir ve ne i&#;e yarar gibi sorular&#; yan&#;tlad&#;k. 

Kızdırma Bujisi Arızası Nedir ve Arıza Belirtileri Nelerdir?

K&#;zd&#;rma Bujisi Nedir?

Buji araç parçalar&#; söz konusu oldu&#;unda öne ç&#;kan bir kavramd&#;r. Kullan&#;m &#;ekline ve i&#;levine göre çe&#;itlilik gösteren buji için arac&#;n en önemli parçalar&#;ndan biri denilebilir. Dizel motora sahip olan araçlar&#;n do&#;ru bir &#;ekilde çal&#;&#;mas&#; için yanma odas&#;nda gerekli &#;s&#;y&#; sa&#;layan parçaya, k&#;zd&#;rma bujisi denir. K&#;zd&#;rma bujisi dizel araçlarda kullan&#;lan bir sistemdir. Benzinli araçlarda k&#;zd&#;rma bujisi yer almaz. K&#;zd&#;rma bujisi, düzenli olarak benzinli araçlar yanma odas&#;nda ate&#;lemeyi ba&#;latabilmek için gerekli &#;s&#;y&#; rahat bir &#;ekilde üretebilir. Ayn&#; zamanda arac&#;n sistemlerine bu &#;s&#;y&#; kolayl&#;kla iletebilir. Fakat yaln&#;zca gerekli &#;s&#;y&#; ara sistemlerine aktarmakla kalmaz. Araç motoru belli bir s&#;cakl&#;&#;a gelene kadar çal&#;&#;maya devam eder. Bu çal&#;&#;ma eylemi mar&#; basmas&#; tabiri ile de ifade edilebilecek olan bir sistem üzerinden ilerler. 

K&#;zd&#;rma Bujisi Neden Ar&#;zalan&#;r?

Dizel araç sistemleri benzinli araçlara göre çok farkl&#; bir sistemati&#;e sahiptir. Bu durum arac&#;n yap&#;s&#;n&#; etkiledi&#;i gibi kullan&#;m &#;eklinin de de&#;i&#;iklik göstermesine neden olur. K&#;zd&#;rma bujisi motorun ate&#;leme sistemi ile ba&#;lant&#;l&#; bir parça. Bu nedenle örne&#;in, k&#;zd&#;rma buji rölesi ar&#;zas&#; do&#;rudan motoru etkilemekte. Motorun ar&#;zadan etkilenmesi durumunda arac&#;n çal&#;&#;ma düzeni de&#;i&#;ebilir. Bunun yan&#; s&#;ra di&#;er parçalar da ar&#;zalanmaya ba&#;layabilir. Peki, k&#;zd&#;rma bujisi neden ar&#;zalan&#;r? 

  • Is&#;tma bujisi ikaz &#;&#;&#;&#;&#; sönmeden önce mar&#;a bas&#;lmas&#;
  • Araba konta&#;&#;n&#;n uzun süre aç&#;k durumda b&#;rak&#;lmas&#; 
  • Akü zay&#;fken uzun süre boyunca  mar&#;a bas&#;lmas&#;

 

Kızdırma Bujisi Neden Arızalanır?

K&#;zd&#;rma Bujisi Ar&#;za Belirtileri

Araç içerisinde, çal&#;&#;may&#; sa&#;layan parça ve sistemler yer al&#;r. Bu sistemler yanl&#;&#; kullan&#;m veya ömrünü doldurdu&#;u için ar&#;zalara gebe olabilir. K&#;zd&#;rma bujisi de zaman içerisinde ar&#;za belirtileri gösterebilen bir parçad&#;r. K&#;zd&#;rma bujisi ar&#;za belirtileri konusunda birçok etken mevcuttur. Araç ar&#;za durumunda farkl&#; belirtiler ile araç sahiplerini uyar&#;r. K&#;zd&#;rma bujisi ar&#;za belirtilerine a&#;a&#;&#;daki gibi örnek verilebilir;

  • Motor Çal&#;&#;&#;rken Zorlanma: Ar&#;zal&#; k&#;zd&#;rma bujisi direkt olarak motoru etki eder. Ate&#;leme sistemlerinde çal&#;&#;an buji bir ar&#;zaya sahipse, motorun ihtiyaç duydu&#;u &#;s&#;y&#; sa&#;layamaz. 
  • Ate&#;leme Hatas&#;: K&#;zd&#;rma bujisi ar&#;zas&#; nas&#;l anla&#;&#;l&#;r sorusunun yan&#;tlar&#;ndan biri, ate&#;lemede görülen yanl&#;&#;l&#;klard&#;r. Motorda olu&#;an yanl&#;&#; bir ate&#;leme sonucunda arac&#;n performans&#;nda azalmalar görülür.
  • Egzozdan Siyah Duman Ç&#;kmas&#;: Ar&#;zalanan bir k&#;zd&#;rma bujisi arac&#;n farkl&#; k&#;s&#;mlar&#;nda hatalar gözlemlenmesine neden olabilir. Olu&#;an buji ar&#;zas&#; nedeniyle yak&#;t&#;n yanma süresi de farkl&#;l&#;k gösterebilir. Bu durumda egzoz borusundan siyah duman ç&#;kar.  
  • Motor Lambas&#;: Günümüzde üretilen ço&#;u araçta, hayatalar&#;n anla&#;&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan uyar&#; sistemleri yer al&#;r. K&#;zd&#;rma bujisi göstergesi yan&#;p sönüyor olabilir. Bu durum  k&#;zd&#;rma bujisinde olu&#;an bir probleme i&#;arettir. 

K&#;zd&#;rma Bujisi Ar&#;zas&#;nda Ne Yapmal&#;?

K&#;zd&#;rma bujisi ar&#;zalar&#; arac&#;n tek bir noktas&#;n&#; etkilemez. Bu nedenle bu ar&#;zan&#;n tam olarak hangi parça veya parçalara hasar verdi&#;ini anlamak için uzmanlardan destek almak gerekir. Bu noktada size en yak&#;n Otopratik servisini tercih edebilirsiniz. Zamandan tasarruf etmek için ak&#;ll&#; cihaz&#;n&#;z üzerinden oto servis randevusu alabilirsiniz. Arac&#;n&#;z&#; servise götürmeden önce oto servis fiyat listesine de göz atabilirsiniz. 
 

Kızdırma Bujisi Arızası Nasıl Anlaşılır? (Glow plug fail - Kızdırma bujisi arızası)

Dizel araçlarda özellikle sabahları motor soğukken zor çalışıyorsa, hiç çalışmıyorsa ya da sarsıntılı-vuruntulu çalışıp motor ısınınca normale dönüyorsa, ilk çalıştırmada beyaz duman atıyorsa kızdırma bujilerinin bir ya da bir kaçında arıza vardır. Bazı araçlarda yolda giderken kızdırma bujisi ikaz lambasının yanması ve güç düşüklüğü yaşanması, turbo arızası anlamına gelir. Bazı araçlarda yine sürüş sırasında bu ikaz lambası bir sensör arızası anlamına gelmektedir.


Kızdırma Bujisi Neden Bozulur? Arıza Sebepleri Nelerdir? (Ön Isıtma Bujileri Hatası - Glow plug fail)
Arıza kontrol sıralaması şu şekilde olmalıdır:

Kontak açıkken, bir multimetre (avometre) veya seri lambayla;

*Sigortayı kontrol et,

*röleye 12 volt elektrik geliyor mu kontrol et,

*röleyi kontrol et,

*kızdırma bujilerine 12 volt elektrik akımı geliyor mu kontrol et,

*kızdırma bujilerini kontrol et.

Bir dizel motorun çalışması için mazotun püskürtülüyor olması, pistonların yeterince sıkıştırma (kompresyon) yapıyor olması şarttır. Bu şartlar ışığında motorun çalışmama arızası değerlendirilmelidir. İlgili OBD arıza kodları: P P P

Kızdırma bujilerine elektrik akımı beslemesi yapan röle bozulursa, kızdırma bujilerine akım gitmez ve motor soğukken çalışmaz ya da çok zor çalışır. Rölenin arızası kontrol edilmelidir.

Yine aynı şekilde, kızdırma bujilerine akım gönderen röle arızalanıp kapalı kalırsa, yani sürekli akım gönderirse, bu durumda kızdırma bujileri sürekli çalıştığından yanacak ve bozulacaktır. Bu durumda hem röle hem tüm kızdırma bujileri değiştirilmelidir.

 

Ön ısıtıcı (Kızdırma bujisi) Röle ve Sigorta Arızası: Kızdırma bujileri tesisatında bir kısa devre meydana gelmiş olabilir. Bazı araçlarda sigorta (metal çubuk tip sigorta), röle kutusunda bulunur, bu sigorta kontrol edilmelidir, sigortanın yanmamış, kopmamış, gevşememiş, korozyon yapmamış olması gerekir. Yanmış -kopmuşsa değiştirilir, gevşemişse sıkılır, korozyon yapmışsa temizlenir.

Sigorta farklı yerdeyse, sigorta kutusundan sigorta atmış mı diye kontrol edilmelidir. Sigorta atmışsa sistem çalışmaz, bu durumda önce tesisat kontrol edilmeli ve sigortanın neden attığı ortaya çıkartılmalı ve varsa tesisattaki sorun giderilmelidir, daha sonra aynı amper değerindeki yeni sigorta takılmalıdır.

Diğer kızdırma bujisi arıza kontrolüyse, kontak anahtarı açıldığında, her bir kızdırma bujisi için bağlantı uçlarından voltmetreyle voltaj ölçümü yapmaktır. Voltaj gelmiyorsa, röle bozuktur. Voltaj geliyorsa kızdırma bujisi arızalıdır.

Kızdırma Bujisi Direnç Ölçümü: Kızdırma bujisinin arıza kontrolünü yapmak için motordan sökülmesi gerekir, sökmeden önce çevresine hava tutulup temizlenmelidir, çünkü kızdırma bujileri direkt yanma odasına baktığından, silindir içerisine pislik girmesi tehlikelidir.

Bir multimetreyle (direnç ölçüm skalasına ayarlı) direnç değerinin ölçülmesi ve katalog değerlerle karşılaştırılması gerekir. Çok yüksek direnç veya kopukluk arıza göstergesidir. Genelde sağlam kızdırma bujilerinin direnci 2 ohm&#;dan az olur. Daha yüksek direnç değeri okunursa arızalı demektir, değiştirilmesi gerekir. Multimetrede sabit 1 değeri okunuyorsa da o kızdırma bujisi arızalı demektir, değiştirilmesi gerekir.

Daha basit yöntemse, kızdırma bujisinin sökülüp bir aküyle akım verilerek ısınıp-kızarması kontrol edilebilir, çok yavaş ilerleyen ve/veya eşit şekilde ilerlemeyen kızarma, arıza belirtisidir.

Kızdırma Bujisi Kopukluk Kontrolü: Bir multimetreyle kopukluk kontrolü yapılabilir, direnç skalasında (sesli uyarı da olur) uçlara tutulduğunda değer okunmalı veya multimetre ötmelidir. Sonsuz değer okunuyor veya ötmüyorsa o kızdırma bujisi bozuktur. Değiştirilmesi gerekir.

Kızdırma bujileri sağlam olmasına rağmen, yanma odasına bakan uçları kurum-karbon tabakasıyla kaplanmışsa, çalışmasına rağmen ısı transferi yeterince olmaz ve yanma odası yeterince ısınmayabilir, bu durumda yine motor zor çalışır. Söküp kurumları temizlemek gerekir.

Yaz aylarında bir ya da iki kızdırma bujisinin arızalı olması, motorun çalışmasında çok etkili olmayabilir fakat kış aylarında motor çalışmayacaktır. Böylece arıza kendini belli eder.

Kızdırma bujileri paralel ve seri bağlantılı tipte bağlanabilir;

*Seri bağlı kızdırma bujilerinde tek bir kızdırma bujisi bozulursa, diğer tüm bujilere de akım gitmez ve çalışmazlar.

*Paralel bağlı sistemdeyse, bir ya da iki kızdırma bujisi bozulsa bile, diğerleri çalışmaya devam edecektir.

Kızdırma Bujisi Bozulursa Ne Olur?

Araç, motor soğukken ilk çalıştırmada çalışmaz, zor ya da sarsıntılı çalışır. Uzun süre marş yapılarak zor çalışır, bazen hiç çalışmaz. Bu uzun marşlı çalıştırmalar, aküyü bitirebilir, marş motorunu aşırı zorlar ve marş motoru arızasına sebep olabilir.

Arızalı deforme olmuş kızdırma bujileri:

 

Bujinin Bozuk Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu

Buji, içten yanmalı motorlarda yakıt-hava karışımını ateşleyen makina parçasıdır ve değişik tip motorlarda kullanılmak üzere farklı boyut ve özelliklerde bujiler üretilir. Peki, buji değişmezse olur? Buji arızası nasıl anlaşılır? Tüm bu soruların cevaplarını öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin.

Bujiler Neden Bozulur? Buji Arıza Nedenleri

Tırnak Aralığı

Bujilerdeki tırnak aralığının ideal konumda olması gerekir. Aksi durumda yakıt – hava karışımı iyi ateşlenmeyeceği için yanma odasındaki patlama zayıflar ve aracın motor gücü azalır. Dolayısıyla yeni bir buji alırken fabrika verilerindeki tırnak aralığında olan bujilerin tercih edilmesi gerekir.

Yağ Birikintisi

Bujileri söküp kontrol ederken üzerinde yağ birikintileri olduğunu fark edersen, motordaki yanma odasına fazla yağın girdiğini ve elektrotları yağladığını bilmelisin. Bu durumda buji yağla kaplandığından kıvılcım normal düzeyin çok altında meydana gelecek ve bunun sonucunda da yakıt tüketimi artarken motor performansı azalacaktır. Bunun motoru iyi bir bakımdan geçirilmesi çok önemlidir.

Kurum Oluşumu

Bujinin izolatör ucu, elektrotları ve gövdesinde kurumun oluşması, motordaki karbüratör ve enjeksiyon ayarının bozuk olduğunu gösterir. Bu durumlarda motorda ateşleme kesikliği olacağı için motor soğuk havalarda zor çalışmaya başlar. Bu nedenle hava filtresinin mutlaka kontrol edilmesi, karbüratör ve enjeksiyon ayarının yapılması gerekir.

Elektrotların Kaynaması

Buji elektrotlarının kaynaması ve üzerinde yabancı maddelerin toplanmış olması, zamansız ateşleme sonucunda aşırı yükleme olduğunu gösterir. Motor ateşleme ve yakıt ayarının kontrol edilmesi ve yeni bujinin takılması önemlidir.

Bujinin Çatlaması

Buji çatlaması, bujilerde çok sık görünmeyen bir arıza olsa da bujinin düşürülmesi sonucunda elektrotunda mekanik hasar meydana gelebilir. Böyle bir durumda ateşleme eksik olacağı için kıvılcım başka yerlere sıçrar. Dolayısıyla da arızalı bujinin değiştirilmesi gerekir.

Buji Arıza Belirtileri Nelerdir?

Aracının bujisindeki arıza, aracın performansını doğrudan etkileyen bir unsurdur. Peki, buji arızası nasıl anlaşılır? 

  • Motorda rölanti sorunu olur
  • Aracın eskisi kadar hızlı çalışmaz.
  • Yakıt tüketiminde gözle görülür artış görülür.
  • Gaz pedalına bastığında motorda tekleme olur ve motor, çekiş sorunu yaşar.
  • Marşa bastığında motor geç çalışır veya hiç çalışmaz.

Buji Temizliği Nasıl Yapılır?

Ateşleme bujisi aracın hareket edebilmesi için etkili ekipmanlardan biri olduğu için bujilerin stabil çalışabilmesi adına belirli aralıklar temizlenmesi gerekir. Buji temizliği düzenli olarak yapılmadığı arıza meydana gelebileceği için bu durum aracın performansını da etkileyecektir. 

  • Buji çok sıkı takılmışsa dişlilere gelecek şekilde yağlanması ve silindir kafasına zarar vermemeye dikkat edilerek bujilerin sökülmesi gerekir. Bujiyi yerinden çıkarmak için lokma anahtarını kullanabilirsin. 
  • Bujiyi söktükten sonra silindirlere toz, pislik vs. gitmesini önlemek amacıyla bujinin biraz gevşetip etrafını temizleyebilirsin. Bujinin aralıklarını kontrol etmen gerekir tırnak aralıklarını kontrol etmek için “sentil çakısı” adı verilen ekipmanı kullanabilirsin. 
  • Bujileri takarken bujinin ve motorun birbirine temas eden yüzeylerinin temiz olmasına dikkat edilmedir. Elektrotların üzerini fırça ile temizledikten sonra çift tırnak bujiyi tekrar yerine takabilir, kullanmaya başlayabilirsin.  
  • Buji kablolarını da temizlik sırasında kontrol etmek gerekir. Buji kablolarında çatlak, yanma, sürtünmeden dolayı aşınma ve üzerinde yağ olmamasına özen göstermeli, buji kablolarının birbirine temas etmemesine ve gereğinden uzun olmamasına dikkat etmelisin.

Buji Çalışmazsa Ne Olur?

Bujilerdeki en basit bir arıza bile, yakıt sarfiyatını artırırken motorun performansının da azalmasına neden olur. Buji bozulduğunda basınçlı hava değişimi ateşlenemeyeceği için araç çalışamaz veya çalışsa bile verimsiz çalışır. Gereğinden fazla yakıt tükettiği için aracın diğer ekipmanlarına da zarar verebilir. Bu nedenle motor testi yapılırken, kullanılmış bir araç satın aldığında, motorda ateşleme kaçağı olduğunda ve motorun performansında azalma fark ettiğinde mutlaka bujileri değiştirmelisin.

Buji Değişimi Nasıl Yapılır?

Araçlarda sıkışmış hava yakıt karışımını ateşleyen bujilerin, maksimum 10 bin kilometre bakımında temizlenmesi ve kullanım şartlarına göre 15 bin – 30 bin kilometre arası değiştirilmesi gerekmektedir. Çünkü kötü yakıt ve motor sistemi ayarları bujilerin ömrünü kötü etkileyen unsurlar arasındadır. Genellikle araçların yaptığı teklemeler; artış gösteren yakıt sarfiyatı ve geç hızlanma bujiden kaynaklanan sorunlar olabildiğinden belirli aralıklarla buji değişimi yapmak önemlidir. Mutlaka aracının orijinal buji markasını kullanman gerekir.

  • Bujileri değiştirmek için öncelikle bobin ve kabloları anahtar yardımı için çıkarman gerekir. 
  • Sonrasında yeni bujilerin sırayla yerlerine takılması çok önemlidir. Gevşek takılan buji, silindir kompresyon basınçlarını düşürdüğü için motorun çekişini düşürür ve yakıt sarfiyatını arttırır. 
  • Bujilerin önce elle sonra yeni bujiler için 90 derece, eski bujiler için 30 dereceyle anahtarla sıkılması gerekmektedir. Konik yüzeyli bujilerde anahtarla sıkma derecesi 15’tir.
  • Buna göre bobin ve buji kabloları eskisi gibi olacak şekilde takarak buji değiştirme işlemini tamamlayabilirsin.  

Buji Yağlanması Nedir? Buji Yağlanması Neden Olur? 

İçten yanmalı olan motorlarda pek çok sert parça bulunur ve bu sert parçalar senkronize bir biçimde çalışarak buji tarafından ateşlenen motorun hareket enerjisi ile oluşturulmasını sağlar. Motordaki metal ve sert parçaların birbirine sürtünmesini engelleyebilmek amacıyla ise motor yağı kullanılır ancak contaların gevşek takılması ve gevşemesi ile arıza meydana gelebilir. Motor yağı ile çalışan ekipmanın performansı düşeceği için araçta aşırı yakıt tüketimi oluşabilir. Motor yağının düzgün bir seviye de tutulması da bu açılardan önemlidir. Motor yağ kaçağı nasıl anlaşılır yazımızdan detayları öğrenebilirsin.

Kasko Sigortanı seafoodplus.info'te Yaptırabilir, Araç Bakımını İhmal Etme!

seafoodplus.info üzerinden kasko sigortası yaptırarak aksatmadan buji temizliği ve değişimi gibi aracının bakım işlemlerini yaptırabilir, güvenle yolculuk edebilirsin. seafoodplus.info web sitesini kullanarak araç sigorta sorgulama yapabilir, en uygun kasko sigortası listesine kolayca ulaşabilirsin. Dilersen 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan sigorta uzmanlarımıza 7/24 ulaşabilir, sigorta kapsamı ve teminatları konusunda detaylı bilgi alabilirsin. "Kasko Yaptırmak Mantıklı mı?" başlıklı yazımızı okuyarak kasko sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi edinebilirsin. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir