excelde şarta bağlı işlem / Excel | Programming Quiz - Quizizz

Excelde Şarta Bağlı Işlem

excelde şarta bağlı işlem

Excel, Microsoft firmas&#;na ait bir tablo olu&#;turma uygulamas&#;d&#;r. Bilgisayar ortam&#;nda tablo olu&#;turmak isteyenler excel program&#;n&#; kullan&#;r. Excel üzerinden bütün tablolama i&#;lemlerini yapabildi&#;iniz gibi çe&#;itli matematiksel i&#;lemleri de tablolar üzerinden gerçekle&#;tirebilirsiniz. Detaylar için "Excel formülleri nelerdir? &#;&#;te en s&#;k kullan&#;lan Excel formülleri" yaz&#;m&#;z&#; inceleyebilirsiniz.

Bunun için excel program&#; kullan&#;rken yararlanabilece&#;iniz birçok formül bulunur. Bu formüllerden biri ise toplama formülüdür. Toplama formülü sayesinde tablo üzerindeki say&#;sal de&#;erleri kolayl&#;kla toplayabilirsiniz. Bunun için kullanabilece&#;iniz otomatik formüllerin yan&#; s&#;ra manuel formüller de bulunur.

Excel Toplama Formülleri

excel

Excel tablo olu&#;turma program&#;nda en s&#;k kulland&#;&#;&#;n&#;z i&#;lemler matematiksel i&#;lem formülleridir. Excel program&#;nda kullanabilece&#;iniz birden fazla toplama formülü bulunur. Sizde uygulamak istedi&#;iniz i&#;leme göre belirledi&#;iniz herhangi bir toplama formülünü kullanarak tablo üzerinde diledi&#;iniz i&#;lemi gerçekle&#;tirebilirsiniz.

Excel program&#;nda kullanabilece&#;iniz toplama formülleri;

  • Topla Formülü: Ko&#;ul belirtmeden excel tablosu üzerinde seçti&#;iniz hücreler aras&#;ndaki say&#;lar&#; toplar.

  • Etopla Formülü: Bir ko&#;ula ba&#;l&#; olarak gerçekle&#;tirilen toplama i&#;lemlerinde kullan&#;l&#;r.

  • Çoketopla Formülü: Birden çok ko&#;ula ba&#;l&#; olarak gerçekle&#;tirilen toplama i&#;lemlerinde kullan&#;l&#;r.

  • Klavye K&#;sayolu Formülü: Ctrl+M k&#;sayolu ile excel hücrelerinde belirledi&#;iniz say&#;lar&#; toplayabilirsiniz.

  • Otomatik Toplama: Excel program&#;nda hücreler aras&#; toplama i&#;lemini sistem otomatik olarak toplama uygulamas&#; yapar.

Bu formülleri kullanarak tabloda bulunan hücrelerdeki say&#;lar&#; otomatik bir &#;ekilde toplayabilirsiniz. Excel program&#;n&#; kulland&#;&#;&#;n&#;z alana göre uygulad&#;&#;&#;n&#;z toplama formülü de de&#;i&#;iklik gösterir. Bu formüller d&#;&#;&#;nda manuel olarak klavye k&#;sayolu kullanarak da toplama i&#;lemi gerçekle&#;tirebilirsiniz. Excel toplama formülünü Ctrl+M k&#;sayolunu kullanarak toplama i&#;lemi yapabilirsiniz.

Excel Toplama Formülleri Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

Excel program&#;n&#;n arayüzü oldukça kolayd&#;r. Bundan dolay&#; program içerisinde yürütece&#;iniz bütün i&#;lemleri pratik bir &#;ekilde uygulayabilirsiniz. Excelde hücreler aras&#;ndaki say&#;lar&#; toplamak için program&#;n giri&#; ve formüller menüsünde yer alan Topla simgesini kullanman&#;z gerekir. Kendiniz formül olu&#;turarak toplama i&#;lemi yapmak için toplamak istedi&#;iniz hücreleri i&#;aretleyerek =TOPLA yaz&#;p enter tu&#;una basman&#;z gerekir. Böylelikle kendi olu&#;turdu&#;unuz otomatik toplama formülünü kullanarak hücreler aras&#; toplama i&#;lemini yapabilirsiniz.

Excel program&#;nda en çok kullan&#;lan bir di&#;er toplama formülü ise Etopla formülüdür. Etopla formülünü bir &#;arta ba&#;l&#; olarak uygulayaca&#;&#;n&#;z toplama i&#;lemlerinde kullanabilirsiniz. Etopla formülü, ko&#;ula ba&#;l&#; olarak toplama alaca&#;&#;n&#;z aral&#;k ile &#;art belirtilerek; =ETOPLA(Aral&#;k; &#;art; Toplam Aral&#;&#;&#;) &#;eklinde kullanabilirsiniz.

Excel program&#;nda Çoketopla formülünü ise çok ko&#;ula ba&#;l&#; olan toplama i&#;lemlerinde kullanabilirsiniz. Çoketopla formülünde ilk olarak toplam al&#;nacak olan hücre aral&#;&#;&#; seçilir. Daha sonra &#;artlar&#;n bulundu&#;u sütunlar ve &#;artlar seçilerek sütun bitene kadar uygulama devam edilir. =ÇOKETOPLA(Toplam al&#;nacak aral&#;k; Aral&#;k 1; &#;art 1; Aral&#;k 2; &#;art 2…) &#;eklinde devam edilerek formül olu&#;turulur. Daha sonra enter tu&#;una bas&#;larak i&#;lem tamamlan&#;r. Seçti&#;iniz hücre aral&#;klar&#; ve ko&#;ullar bu &#;ekilde toplan&#;r.

Excel Otomatik Toplama Formülü

Excel program&#;nda olu&#;turdu&#;unuz basit tablodaki hücre aral&#;klar&#;n&#; otomatik olarak toplayabilirsiniz. Bunun için tablonun d&#;&#;&#;nda herhangi bir kutuya fare ile t&#;klad&#;ktan sonra, program menüsünde bulunan Giri&#; ve Formül bölümünde bulunan Otomatik Toplam sekmesi t&#;klan&#;r. Sistem toplama yapaca&#;&#; hücre aral&#;&#;&#;n&#; kendisi otomatik olarak belirler ve hücreler aras&#; toplama i&#;lemini gerçekle&#;tirir. Fakat otomatik toplam formülünü kullanacak olursan&#;z, tablo üzerinde bo&#;ta bulunan bir hücre aral&#;&#;&#; bulunmamas&#; gerekir.

Excel Yatay ve Dikey Otomatik Toplama

Bütün toplama formüllerinde oldu&#;u gibi otomatik toplama formülünde de, yatay ve dikey olarak toplama i&#;lemi uygulayabilirsiniz. Toplamak istedi&#;iniz hücrelerin üstünde veya alt&#;nda bir hücreye t&#;klad&#;&#;&#;n&#;z zaman ve hücreler aras&#;nda bo&#;luk bulunmuyorsa, sistem taraf&#;ndan otomatik olarak dikey toplama i&#;lemi gerçekle&#;tirilir. Ayn&#; &#;ekilde toplamak istedi&#;iniz hücrelerin sa&#; veya solunda bulunan bir hücreye t&#;klad&#;&#;&#;n&#;zda, excel sistemi taraf&#;ndan otomatik olarak yatay hücreler aras&#; toplama i&#;lemi gerçekle&#;tirilir.

Bu yaz&#;lar&#;m&#;z da ilginizi çekebilir:Pdf Excel'e nas&#;l çevrilir? Pdf Excel’e çevrilince içerik bozulur mu?

Excel Etopla formülü ile şarta bağlı toplam alma nasıl yapılır?

Excel Toplama işlemlerinde bir şart yoksa Topla işlevini kullanırken, tek şarta bağlı toplam almak için ETOPLA işlevini nasıl kullanırız.

Excel&#;de en sık kullanılan işlemlerin başında toplama  alma gelir. Excel&#;de toplama yaparken herhangi şart yoktur. Topla işlevinin  yazdıktan sonra, toplam alacağınız aralığı seçmeniz yeterlidir. Excel Toplama yaparken, Topla işlevinde herhangi bir şart yokken, eğer tek şarta bağlı bir toplam almanız gerekirse Etopla işlevini kullanabilirisniz. ETOPLA işlevini kullanarak şarta bağlı toplam aldırabilirsiniz.  

ETOPLA formülünün kullanımı aşağıdaki gibidir. 

=ETOPLA(aralık; ölçüt; [toplam_aralığı])

ETOPLA işlevinin söz diziminde aşağıdaki bağımsız değişkenler bulunur:
 Aralık: Ölçüte göre değerlendirilmesini istediğiniz hücre aralığı. Aralıklardaki hücrelerde numaralar veya adlar, diziler ya da sayı içeren başvurular bulunmalıdır. Boşluk ve metin değerleri yoksayılır. Seçilen aralık standart Excel biçiminde tarihler içerebilir.
Ölçüt: Hangi hücrelerin sayılacağını tanımlayan sayı, ifade, hücre başvurusu, metin ya da hangi hücrelerin toplanacağını tanımlayan bir işlev biçimindeki ölçüt. Örneğin, ölçüt 32, &#;>32&#;, B5, &#;32&#;, &#;elmalar&#; veya BUGÜN() olarak gösterilebilir.

Önemli: Tüm metin ölçütleri ve mantıksal ya da matematiksel simge içeren ölçütler çift tırnak (&#;) içine alınmalıdır. Ölçüt sayısal bir değerse, çift tırnak kullanmak gerekmez. 

Toplam_aralığı: Aralık bağımsız değişkeninde belirtilen hücrelerden farklı hücrelerin toplamını almak istiyorsanız, toplamı alınacak hücreler. Toplam_aralığı bağımsız değişkeni belirtilmezse, Excel aralık bağımsız değişkeninde belirtilen hücreleri toplar (bunlar, ölçütün uygulandığı hücrelerdir).

Ölçüt bağımsız değişkeni olarak soru işareti (?) ve yıldız işareti (*) gibi joker karakterler kullanabilirsiniz. Soru işareti tek karakterle eşleşirken yıldız işareti herhangi bir karakter dizisiyle eşleşir. Gerçek bir soru işaretini veya yıldız işaretini bulmak istiyorsanız, karakterden önce bir tilde işareti (~) koyun.

Bir rakam grubunun bulunduğu aralıkta =ETOPLA(B2:F11;&#;>=&#;) formülünü uyguladığınızda, B2:F11 aralığındaki değerlerin &#;den yukarı olan değerlerinin toplamını alırsınız.  

ETOPLA işlevini farklı sütunlarda kullanmak isterseniz, =ETOPLA(B:B;&#;Humanica&#;;C:C) formülünü uygulayabilirsiniz.  B sütunundaki Humanica değerini bulur ve C sütunundaki karşılığını toplayabilirsiniz.

Excel formüllerinin nasıl kullanıldığını öğrenmek için tıklayınız.

İsterseniz, ölçütü bir aralığa uygulayıp farklı bir aralıkta bunlara karşılık gelen değerlerin toplamını alabilirsiniz. Örneğin, =ETOPLA(B2:B5, &#;Humanica&#;, C2:C5) formülü yalnızca C2:C5 aralığında yer alan ve B2:B5 aralığındaki ilişkili hücrelerin &#;Humanica&#; değerine eşit olduğu değerlerin toplamını alır.

Excel&#;de Etopla işlevi kullanım eğitim videolarına göz atın.

Etopla işlevinini iki farklı şart için aşağıdaki gibi kullanabilirsiniz. 

=ETOPLA(C:C;&#;Humanica&#;;D:D)+ETOPLA(C:C;&#;Fernas Enerji&#;;D:D)

Bu listede Humanica ve Fernas Enerji&#;nin D sütunundaki değerleri toplanır. İki tane Etopla kullanmak yerine, bunu tek bir Etopla işlevi ile de çözebiliriz.

=TOPLA(ETOPLA(B:B;{&#;Humanica&#;;&#;Fernas Enerji&#;};C:C))

iyi bir Excel kullanıcı olmak ister misiniz?

İleri Düzey Excel konularının anlatıldığı ve Türkiye&#;de en çok satan Excel kitabımız ve kitapla birlikte ücretsiz edindiğiniz seafoodplus.info üyeliği ile, Excel&#;i A&#;dan Z&#;ye öğrenebilir, Excel&#;de uzman olabilirsiniz.

İleri ExcelDashboard Rapor oluşturmaSorgu Ekranları ile çalışma gibi gelişmiş Excel konularını kapsayan ve günlük hayatta kullanabileceğiniz pek bilinmeyen Excel kısayollarını anlatan bu kitap sayesinde, kursa gitmeye gerek kalmadan Excel bilginizi ileri düzeye taşıyarak, Raporlarınızı kendiniz oluşturabilir ve Excel&#;de daha hızlı ve verimli çalışabilirsiniz.

Satın Al

İleri Excel Uygulamaları

Genel Excel Kullanımı

Belge üzerinde hızlı hareket etme ve excel kısayolları

Veri girişinde zaman kazandıran excel teknikleri

Bilinmeyen excel özellikleri

 

Koşullu Biçimlendirmeleri Uygulamak

Seçilen aralığa koşullu biçimlendirme uygulamak

En yüksek, en düşük değerleri işaretlemek

Listelerde tekrar eden değerleri bulmak

Formüle bağlı koşullu biçimlendirme uygulamak

 

Listeleri Sıralamak

Yazıtipi renklerine veya hücre renklerine göre sıralama yapmak

Birden fazla alana göre sıralama yapmak

Büyük/Küçük harf duyarlı ve satırlara göre sıralama yapmak

 

Listelerine Filtre Uygulamak

Değiştirdiğiniz değerlere filtre uygulamak

Filtre uygularken birden fazla şart vermek

Filtre uyguladığınız alanlarda sıralama yapmak

 

Verilerinizin Girdisini Doğrulamak

Veri doğrulama ile hücrelere giriş şartları vermek

Girdi iletilerini belirlemek

Hata uyarılarını belirlemek

Veri doğrulamayı kaldırmak

Formül girerek veri doğrulama yapmak

 

Excel'in Sık Kullanılan Fonksiyonları

Topla, en büyük, en küçük, ortalama

E-Topla, eğersay fonksiyonları ile şarta bağlı işlemler yapmak

Eğer fonksiyonu ve iç içe eğer fonksiyonu ile farklı sütunlardaki değerlere göre hesaplamalar yapmak

 

Tarih ve Saat Fonksiyonları

Yıl fonksiyonu, ay fonksiyonu, gün fonksiyonu, bugün fonksiyonu

Tam işgünü fonksiyonu ile çalışma günlerini bulmak

Haftanın günü, haftasay fonksiyonu

 

Excel'in Sık Kullanılan Fonksiyonları

Düşeyara fonksiyonunu kullanarak istediğiniz değerlere ulaşmak

Eğerhata fonksiyonu ile formüllerdeki hataları gizlemek

Çoketopla fonksiyonu ile birden fazla şarta bağlı toplam aldırmak

Düşeyara ve çoketopla uygulamaları

 

Alttoplamlar İle Çalışmak

Verilerin alt toplamlarını aldırmak

Birden fazla alt toplam aldırmak

Alttoplam işlevini kullanmak

 

Grafikler İle Çalışmak

Yeni grafik özelliklerini tanımak

Satır ve sütunlardaki bilgileri yer değiştirmek

Grafik özelliklerini kullanmak

 

Hedef Ara ve Senaryolar İle Çalışmak

Hedef ara ile aradığınız sonuca ulaşmak

Senaryolar'ı kullanarak farklı seçenekler üzerinde çalışmak

 

Metin ve Veri Fonksiyonları

Uzunluk fonksiyonu, küçükharf fonksiyonu

Büyükharf fonksiyonu, soldan fonksiyonu

Sağdan fonksiyonu, parçaal fonksiyonu

Birleştir fonksiyonu, kırp fonksiyonu

Mbul fonksiyonu,

Fonksiyonların iç-içe kullanım örnekleri

 

Çözücü İle Çalışmak

Çözücü'yü kullanmak

 

Özet Tablo Raporlamaları Oluşturmak

Özet tablo mantığını anlamak, alanları satır, sütun ve toplam alanlarına yerleştirmek

Özet tablolar ile satışların, alışların toplam içindeki değerlerini yüzdelerini bulmak

Özet tabloları hızlı bir biçimde biçimlendirmek

Özet tablo seçenekleri ile çalışmak

Alan üstbilgilerini göstermek / gizlemek, alan listelerini göstermek / gizlemek

Özet tablodaki verileri yenilemek

Özet tablonuzun kaynağını değiştirmek

Özet tablonuzdaki verileri sıralamak

Özet tabloların ayarlarını değiştirmek

Özet tabloları birleştirmek ve faklı tablolardan tek tablo oluşturmak

Dilimleyicileri kullanmak

 

Makro Oluşturmak

Makroları oluşturmak

Makroları düğmelere atamak

Makro kodlarına müdahale etmek

 

Eğitmen                 : Ömer Bağcı – seafoodplus.info

Tarih - Gün            : Nisan – Cuma - Cumartesi

Başlama Saati      : –

Yer                         : Denizli İhracatçılar Birliği

 

Programa katılım ücretsizdir.

Programın katılımı 25 kişilik kontenjan ile sınırlı bulunmaktadır.

Katılımcılar online başvuru sırasına göre değerlendirilmektedir.

Katılım için aşağıda yer alan linkten kayıt yapmanız gerekmektedir.

Başvurunuza istinaden, etkinlikten önce e-posta adresinize kontenjan dahilinde katılımla ilgili bilgilendirme maili gönderilmektedir.

Programa katılıma ilişkin “Katılım Belgesi” düzenlenmektedir.

 

KAYIT OL

EĞER İşlevi, VE İşlevi , İç İçe EĞER, ÇOKEĞER işlevleri Excel&#;de nasıl kullanılır?

Excel&#;in en çok kullanılan Eğer İşlevi, VE işlevi, İç İçe Eğer ve Excel &#;daki Çokeğer işlevi kullanım örnekleri

Excel&#;i kullanıyorsanız mutlaka şarta bağlı hesaplama yapma ihtiyacı duyarsınız. Excel&#;de yoğun olarak kullanılan Eğer işlevinin kullanımına ihtiyaç duyarsınız.

EĞER İşlevi, bir koşula bağlı değerleri hesaplamak için kullanılır.

Eğer İşlevi ToplaOrtalama İşlevi gibi oldukça yaygındır. Eğer fonksiyonu tek başına kullanabileceğiniz gibi, iç içe, VE, YADA işlevleri ile birlikte kullanabilirsiniz.

İç içe Eğer fonksiyonunu kullanırken dikkat etmeniz gereken noktalar;

  • Kaç tane Eğer ifadesi kullandıysanız, en sonda o kadar parantez kapatmanız gerekir.
  • Eğer Fonksiyonunu kullanırken, ilk hücrenin şarta uygun olup, olmadığına bakmadan ilk hücreden başlamak gerekir.
  • Eğer işlevinde Temsilci İsmi, Ürün İsmi, Firma İsmi gibi sayısal olmayan ifadeler yazdırmanız gerekirse bu tür metinsel ifadeler tırnak işareti içinde yazılmalıdır.

İşlevin genel kullanımı: 

=EĞER(Şart;Şart_doğruysa_değer;Şart_yanlışsa_değer) şeklindedir.

Burada:
Şart; sizin belirlediğiniz şarttır.
Şart_doğruysa_değer; Verdiğiniz şartın sağlanması durumunda yazılacak olan değerdir.
Şart_yanlışsa_değer; Verilen şartın sağlanmaması durumunda yazılacak olan değerdir.

Örnek:
Örneğin A6 hücresinde 15 değeri olsun. Eğer A6 hücresindeki değere göre hesaplatma yapmak isterseniz Eğer Fonksiyonunu aşağıdaki gibi kullanmanız gerekir.

=EĞER(A6>20;A6*20%;A6*10%)

Burada Excel ilk olarak A6 hücresindeki değere bakar, eğer A6 hücresinde bir rakam varsa İşlevin içinde verilen şarta bakılır. A6’daki değer 20 değerinden küçük olduğu için bizim şartımız sağlanmaz. O zaman A6*10% kısmı geçerli olur.