balgamı ne bitirir / Doğal balgam söktürücü yöntemler - Dr. Gökhan Güler

Balgamı Ne Bitirir

balgamı ne bitirir

Balgamlı öksürük neden olur, nasıl geçer? Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? - Balgam söktüren bitkiler

Balgamlı öksürük kişinin solunum yollarında meydana gelerek günlük hayatta çeşitli sıkıntıların yaşanmasına neden olur. Balgamlı öksürük tedavisi için öncelikle "Balgamlı öksürük neden olur" sorusu cevaplanmalıdır. Yani balgamlı öksürüğün nedeni belirlenmelidir. Nedeni belirlenen balgamlı öksürük için uzman tarafından bir tedavi planı hazırlanır. Eğer balgamlı öksürük soğuk algınlığı gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa bu durumun tedavisi diğer hastalıkların tedavisine göre farklılık göstermektedir.

Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan balgamı için ilaç tedavisi yeterli olabilmektedir. İlaç tedavisiyle birlikte evde istirahat edilmesi önerilir. Balgamlı öksürük tedavisine ek olarak evde yapılabilecek bazı şeylerde vardır. Bunlar; bitki çayları tüketmek, sıcak duş almak, odanın ısısını ve nemini iyi ayarlamak, sıkı giyinmek, sigara kullanmamak, tozlu ortamlarda bulunmamak gibi şeylerdir. Kötü kokulu balgamlar genellikle bir akciğer apsesinin göstergesidir. Bunun dışında çürük dişler ağız kokusuna neden olduğundan dolayı kötü kokulu balgama da neden olabilir.

Balgam nedir?

Balgam, akciğerlere trake borusuyla devamında salgılanan bir salgıdır. Mukus olarak da bilinir. Trake borusuna kaçmış olan toz gibi maddeleri kendine yapıştırmak ve dışarıya atabilmek için oluşur. Trakede iki farklı hücre bulunur. Bunlardan biri olan goblet hücresinde bu salgı meydana gelir.

Balgam genellikle kişinin akciğerlerinde toplanır, sonrasında ise ağız yoluyla dışarıya atılır. Ancak çoğu zaman akciğerler balgamı dışarıya atmakta zorlanırlar. Bu durumun sonucunda insanlar "Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?", "Öksürük balgam söktürücü bitkiler nelerdir?" gibi soruların cevaplarını araştırmaya başlamışlardır.

Soğuk havaların yüzünü iyiden iyiye gösterdiği şu günlerde sizde balgamlı öksürükten şikayetçiyseniz bu tavsiyelere kulak verin...

Balgamlı öksürüğü kesmek için yapılması gerekenler

Buharlı su yöntemi

4 su bardağı suyu kaynatın. İçerisine bir çorba kaşığı deniz tuzu ekleyin. Su ılındığında burnunuzu bu su yardımıyla yıkayın.

Tereyağlı pekmez

1 su bardağı suyu tencereye atıp kaynatın. Daha sonra içerisine 1 çorba kaşığı pekmez, 1 çorba kaşığı da tereyağı ekleyin. Bu şekilde ocakta kaynadıktan sonra ılınmasını sağlayın. Ilıdıktan sonra ara ara için.

Limonlu su

Suyun içerisine sıkacağınız limon suyu da balgamı söktürmeye yaracak bir diğer önemli yöntemler arasında yer alır. Gün içerisinde içtiğiniz suyun içerisine ekleyeceğiniz birkaç damla limonun balgam söktürücü özelliğinden faydalanabilirsiniz.

Sıcak su buharı

Buharlı sıcak duşta balgam söktürmeyi sağlayacak diğer önemli etkenlerdendir. Duşa girdiğinizde de buhardan faydalanacağınız gibi tencerede uygulayabileceğiniz bir diğer yöntemle de buhardan faydalanabilirsiniz.

Balgamlı öksürüğü gidermekteki en önemli amaç solunum yollarındaki tıkanıklığı giderip öksürüğü de aynı anda azaltmak içindir. Balgamı aynı zamanda doğal tedavi yöntemleri ile de azaltabilirsiniz. Ancak bunun için balgam söktürücü bitkileri bilmeniz gerekir.

Balgamlı öksürük nasıl geçer - İbrahim Saraçoğlu

Bir tane orta boy sarı soğan 6'ya bölünüp bir buçuk bardak su ilave edilerekbir miktar kaynatılır. Daha sonra soğumaya bırakılarak ılık bir şekilde içilir. 

Eğer öksürüğünüz balgamlı ise yarım litre suya 7-8 tane keçiboynuzu atarak kaynatın ve bunun suyunu için. 3 gün sonra balgamın nasıl söküldüğünü siz de fark edeceksiniz. Özellikle sigara içen kişiler bu küre başvurabilir.

Balgamlı öksürük neden olur, nasıl geçer Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir - Balgam söktüren bitkiler

Balgam söktürücü bitkiler nelerdir?

Zencefil

Zencefil öksürüğü azalttığı gibi balgamında hızlı bir şekilde atılmasına yardımcı olur. Bir kaşık taze zencefil dilimleri bir fincan kaynamış suya eklenir. Birkaç dakika demlenmesi sağlanır ve ardından 2 çay kaşığı bal eklenir. Bu yatıştırıcı zencefil çayı gün boyunca birkaç kez içilir.

Zerdeçal

Zerdeçal, güçlü antiseptik içeriğine sahiptir. Solunum yollarında aşırı mukus üretimine neden olan bakterilerin ölmesini sağlar.

Bir çay kaşığı zerdeçal bir bardak sıcak süte eklenir. Bu karışım, sabahları bir kez içilir ve yatmadan önce de bu durum tekrarlanır.

Meyan kökü

Meyan kökü çay olarak tüketildiğinde balgam söktürücü özellik göstermektedir. Meyan kökü aynı zamanda astım, bronşit ve solunum sistemi ile ilgili diğer hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.

Rezene

Rezene çayının öksürüğü azaltmanın yanı sıra balgam söktürücü özelliği de bulunmaktadır. Aynı zamanda rezene çayı kuru öksürüğü de zamanla iyileştirir.

Anason

Anason bitkisinde creosol ve alpapinene maddeleri bulunmaktadır. Bu maddeler burun tıkanıklığını geçirerek mukus oluşumunu gidermeye yardımcı olur.

Kekik

Kekik çağı eski dönemlerden beri grip ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda kekik çayının içerisine ekleyeceğiniz bir kaşık bal da öksürüğü yumuşatarak balgamın sökülmesine yardımcı olacaktır.

Balgamlı öksürük neden olur, nasıl geçer Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir - Balgam söktüren bitkiler

Çocuklarda balgamlı öksürüğe ne iyi gelir?

Balgamlı öksürük için annelerin çocuklarına hazırlayabileceği bazı pratik tarifler vardır. İşte çocuklar için balgam söktüren tarifler:

Tereyağı-pekmez: Bir tatlı kaşığı tereyağını bir cezve yardımı ile eritin. Erime aşamasına geldiğinde ocağın altını kapatın ve bir tatlı kaşığı pekmezi hemen ekleyin. Ilındıktan sonra tereyağlı pekmezden bir tatlı kaşığı tüketilmesini sağlayın. Gece yatmadan önce ve sabah kahvaltıdan sonra bu karışımı çocuğa yedirebilirseniz.

Siyah turp-bal: Orta boy siyah turpun içini oyun. Turpun alt kısmını oymamaya özen gösterin. Bir çatal yardımı turpun altına 3-4 tane ufak delik açın. İçine iki tatlı kaşığı bal ekleyin ve balın bu deliklerden süzülmesi için sabaha kadar bekletin. Sabah süzülmüş olan karışımdan bir tatlı kaşığı tüketilmesi yeterli olacaktır. Dilerseniz bu karışımı sabahtan hazırlayıp akşama kadar da bekletebilirsiniz. Gece yatmadan önce çocuğunuza yedirebilirsiniz.

Ihlamur-bal: Ihlamurun için bir tatlı kaşığı bal ekleyerek içmek de balgamlı öksürüğe iyi gelir.

Zencefil-bal: Bir bardak kaynamış suya, bir kaşık taze zencefil eklenir ve demlenmesi beklenir. Sonrasında süzülerek için bir tatlı kaşığı bal ilave edilir. Ilındıktan sonra tüketilir.

Zerdeçal: Bir bardak sıcak süte yaklaşık bir tatlı kaşığı zerdeçal ekleyerek çocuğunuza içirebilirsiniz. Sabah ve gece yatmadan önce zerdeçallı süt içilmesi, balgamlı öksürük için faydalıdır.

Rezene, anason, kekik gibi bitkisel çaylar da balgamı vücuttan atmak için önerilen bitkisel çaylar arasında yer alır. 2 yaşın altında olan çocuklar için kullanılmaması gereken bitkilere dikkat edilmesi gerekir. Çocuklarda balgamlı öksürük 3 günden uzun sürerse çocuk hekimine başvurulmalıdır.

Balgam Nedir? Balgam Nasıl Atılır?

Akciğer ve alt solunum yollarında üretilen koruyucu özellikteki mukus sıvısı, vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesinde oldukça önemlidir. Bulunduğu bölgeyi nemlendiren mukus, organların kurumasını önler.  Balgam yapısındaki mukus sayesinde bir filtre görevi görerek solunum yollarını bakterilere karşı korur. Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Ciddi olmayan durumlarda evde tedavi için kullanabileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır.

Balgam Nedir?

Balgam nedir, akciğer ve alt solunum yollarının korunmasını sağlayan mukus türüdür. Balgamın normal şartlardaki rengi açık ve berrak olur. Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.

Balgam Neden Olur?

Akciğerlerin hasar görmesi balgam üretimini artırır. Yeni doğmuş bebeklerde balgam oluşumuna sıklıkla rastlanır. Bebeklerde henüz tam gelişmeyen akciğerler ve solunum yolları mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır. Biriken mikroplar ise genizde balgam birikmesi, burun tıkanması, solunum yollarında tahriş gibi sorunlara yol açar ve balgamlı öksürüğe sebep olur. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucunda, yapısı yoğun ve rengi koyu olan balgam görülebilir.

Başlıca balgam oluşturan hastalıklar;

  • Astım
  • Bronşit 
  • Zatürre 
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı

Balgama neden olan bazı unsurlar;

  • Sigara içmek 
  • Hava kirliliği 
  • Hamilelik
  • Boğaz enfeksiyonu
  • Bademcik iltihabı

Balgam Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürükle gelen yoğun mukus
  • Öksürük sonucunda boğazda oluşan tahriş
  • Nefes alırken zorluk yaşama, nefes darlığı
  • Ciğerlerde hırıltı
  • Göğüs ağrısı

balgam belirtileri nedir

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgam renkleri bazı hastalıklara işaret etmektedir. Bu da balgamın rengine ve kıvamına göre değişmektedir.

Beyaz Balgam

Üst solunum enfeksiyonu geçiren kişilerin sinüsleri tıkanması durumunda öksürükle beraber gelen beyaz balgama rastlanabilir. Burundaki dokuların şişmesi durumunda, mukusun nasal yollarda olması gerektiği gibi hareket edemediği anlaşılır. Aynı zamanda öksürükle beraber gelen beyaz balgam, solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu sinüs tıkanmasına işaret edebilir.

Sarı-Yeşil Balgam

Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, kıvamlı ve koyu renklerde görülen balgama neden olabilir. Ciğerlerde öksürük oluşturan balgam, sinüslerde ya da alt solunum yolunda meydana gelir. Beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona karşı savaşması sonucunda sarı-yeşil renklerde balgam oluşur.

Pembe-Kırmızı Balgam

Ciğerlerde sıvı olduğunun belirtisi olabilir. Akciğer ödemine sahip hastaların balgamı pembe renklerinde ve köpüklüdür. Kırmızı renkteki balgama öksürük ve göğüs enfeksiyonu sebep olur. Çoğunlukla sigara kullanan yaşlı bireylerde rastlanır. Soğuk algınlığı ve bronşit geçiren hastalarda iltihap veya burun tahrişi kaynaklı kanlı mukus meydana gelebilir. 

Kahverengi Balgam

Aşırı sigara kullanan bireylerde kahverengi balgam oluşabilir. Hava kirliliği, duman solumak ve burunda kurumuş olan kan kahverengi balgam oluşumuna neden olan diğer etkenlerdir.

Siyah Balgam

Aşırı derecede kirli havaya maruz kalmak ve duman solumak siyah balgam oluşturabilir. Koyu renklerde gelen balgam, akciğer hastalığı gibi ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

balgam tedavisi

Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum sisteminde doğal olarak bulunan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığında bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Görülen aşırı mukus çoğunlukla ciddi bir soruna yol açmamaktadır. Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır. Belirtileri hafifletmek için evde tedavi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.

Balgam Nasıl Atılır, Balgam Nasıl Sökülür?

  • Buhar mukozayı yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Kaynamış sıcak suyun buharından faydalanmak balgamın yumuşaması sağlayacak ve vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için buharın üzerine eğilip buharı birkaç dakikalığına solumak yeterli olacaktır. Bu da balgam nasıl sökülür sorusuna bir yanıt olacaktır.
  • Bitki çaylarının çok faydalı olduğunu biliyoruz. Balgam nasıl sökülür sorusunun cevabı bitki çaylarında da saklıdır. Ihlamur, bal ve limon karışımı göğsü ve boğazı yumuşatacağından solunum yollarını rahatlatır, balgam atılır ve burun tıkanıklığı varsa giderilir.
  • Diğer bir faydalı besin ise zencefildir. Zencefil öksürüğe, soğuk algınlığına ve balgama çok iyi gelmektedir. Hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği olduğundan tüketimiyle hastalıklardan korunmak mümkündür. Zencefil rende halinde suyla karıştırılıp detoks içeceği gibi tüketilebilir ya da sıcak olarak bitki çaylarına eklenebilir ya da bal ve zencefil birlikte ılık bir demlemeyle içilebilir.
  • Akciğerlerin sağlığı bu sürede önemsenmelidir bu yüzden kişi kendini soğuktan korumalıdır. Balgam nasıl atılır sorusunun cevabı kişinin özellikle kendine soğuk mevsimlerde dikkat etmesiyle başlar. Grip veya nezle zatürreye çevirebileceğinden akciğere inmesinin önüne geçebilmek için olabildiğince soğuktan korunmak gereklidir.
  • Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. 
  • Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır. 
  • Balgamın vücuttan rahat atılması için havanın nemlendirilmesi gerekmektedir. Havanın nemlendirilmesi daha kolay nefes alıp vermeyi sağlar bu sebepten dolayı havanın nemlendirilmesi gerekmektedir.
  • Zencefilin solunum yollarında balgam oluşmasına neden olan bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayıcı özelliği olduğundan bir bardak süte karıştırılan bir çay kaşığı zencefil gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Zencefil balgamın sökülmesine yardımcı olur.
  • Balgam nasıl sökülür; kekik, rezene ve meyan kökü bitkilerinin çayları hem balgam söktürücü hem soğuk algınlığını tedavi edici hem de öksürüğü geçiricidir. 
  • Sigaranın solunum yolları üzerindeki etkilerini bilmekteyiz. Balgam oluşumunun en büyük nedeni sigarayken sigaranın kullanılmaması balgamın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
  • Tuzlu su ile gargara yapılması boğazı temizleyici ve rahatlatıcıdır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar himalaya ya da kaya tuzu ekleyerek elde edilen karışım gargara yapmak için kullanılabilir. Balgam bu tarif uygulandığında vücuttan daha kolay atılır ve balgam sökülür.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2022

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak 2021

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Balgama ne iyi gelir ve nasıl geçer? Balgam neden olur? Evde balgamı geçiren doğal ve bitkisel çözümler

Sağlık

Haber Giriş: 26.07.2021 - 16:55 

Bu iki malzeme balgamı söküp atıyor! Boğazı tamamen mikroplardan arındırıyor

EKİNEZYA ÇAYI

Ekinezya çayı, flavonoidler, hindiba yardımcıları ve rosmarinik gibi antioksidan, iltihap önleyici ve bağışıklık sistemini uyarıcı maddeler açısından zengindir. Bunlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve balgamlı öksürükleri hafifletmeye yardımcı olan soğuk algınlığı, grip veya sinüzit süresini azaltmaya yardımcı olur.

İçindekiler:

  • 1 çay kaşığı ekinezya kökü veya yaprağı
  • 1 su bardağı kaynar su

Nasıl hazırlanır:

1 çay kaşığı ekinezya kökü veya yapraklarını kaynayan su bardağına koyun. 15 dakika bekletin, süzün, ardından günde iki kez için.

Ekinezya çayı çocuklar, hamile kadınlar veya emziren kadınlar tarafından kullanılmalıdır. Ayrıca astım, tüberküloz veya romatoid artrit, lupus veya sedef hastalığı gibi otoimmün hastalıkları olan kişilerde de kaçınılmalıdır.

Tüm bu tariflerin yanı sıra rahatsız edici olan balgam üretimini hafifletmek için mutlaka bol su tüketimi önemlidir.

nest...

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.