sıçarken öldü / Tarihin en tuhaf ölümleri - Galeri - Yaşam

Sıçarken Öldü

sıçarken öldü

etiket Oyuna Dalarak Tuvalette 30 Dakikadan Fazla Kalan Çinli Adamın Hazin Sonu: Makat Sarkması!

Haberler

Yaşam

Oyuna Dalarak Tuvalette 30 Dakikadan Fazla Kalan Çinli Adamın Hazin Sonu: Makat Sarkması!

Çin'in güneydoğusunda bir adam, anüsünden yumru şeklinde bir parça düştüğünü görünce aceleyle hastaneye gitti.

Çin'in güneydoğusunda bir adam, anüsünden yumru şeklinde bir parça düştüğünü görünce aceleyle hastaneye gitti.

Doktorlar, rektal prolapsus veya makat sarkması olarak adlandırılan bu duruma adamın 30 dakikadan uzun süre tuvalette kalmasının neden olduğunu düşünüyorlar.

Doktorlar, rektal prolapsus veya makat sarkması olarak adlandırılan bu duruma adamın 30 dakikadan uzun süre tuvalette kalmasının neden olduğunu düşünüyorlar.

Bilgisayarlı tomografi taramasında, yumru şeklindeki şişlik hastanın anüsünün dışında görünüyordu.

Bilgisayarlı tomografi taramasında, yumru şeklindeki şişlik hastanın anüsünün dışında görünüyordu.

Cerrahlar şişliği aynı gün başarılı bir ameliyatla aldılar. Hasta ise şu an iyileşme sürecinde.

Cerrahlar şişliği aynı gün başarılı bir ameliyatla aldılar. Hasta ise şu an iyileşme sürecinde.

Sonuç olarak tuvalette geçirdiğiniz uzun süre pelvisteki kasları zayıflatarak, makat sarkmasına neden olabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kedilerde Kabızlık Nedenleri, Tedavi Yöntemleri ve İlaçları

Kedilerde kabızlık oldukça yaygın bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Kedilerde kabızlık belirtileri yaşanan sorunun ciddiyetine ve kediye özgü faktörlere göre değişebileceği için hem kedilerde kabızlık belirtilerinin hem de kedilerde kabızlığa eşlik eden ek semptomların olup olmadığının yakından gözlemlenmesi önem taşıyor. Kedilerde kabızlık çoğunlukla üstesinden kolaylıkla gelinebilen bir problem olarak nitelendirilse de veteriner hekimlere danışılmasını gerektiren gerekçelerle de karşımıza çıkabiliyor. Bu yazımızda kedilerde kabızlık nedenleri ve kedilerde kabızlık belirtileri hakkında bilgi aktaracağız ve "kedilerde kabızlık nasıl geçer?" sorusunun yanıtlarını paylaşacağız.

Kedilerde Kabızlık Hakkında

Kedilerde kabızlık, kalın bağırsakta anormal dışkı birikimi ile karakterize bir sorundur ve sonucunda bağırsak hareketlerinde zorlanma meydana gelir. Kalın bağırsakta fazla dışkı biriktiğinde, bu organda su emilimi gerçekleştiği için dışkı kurur ve giderek sertleşir. Kalın bağırsaktaki dışkının sertleşmesi de kabızlık çeken kedilerin dışkılama sırasında zorlanmasına, dışkılayamamasına, dışkısında az miktarda kan görülmesine ve karın ağrısı gibi çeşitli şikayetlere yol açabilir.

Kedilerde Kabızlık Nedenleri

"Kediler neden kabız olur?" kedi sahiplerinin akıllarını meşgul eden önemli sorulardan biridir. Kedi kabız olursa bu soruna yol açan farklı nedenler olabileceği için kedi özelindeki nedenin belirlenmesi önemlidir.

  • Özellikle yaşlı kedilerde yaşanan böbrek hastalıkları neticesinde oluşan dehidrasyon,
  • Öğünlerine yeterince lif dahil edilmemesi ya da aşırı lif tüketimi,
  • Hareketsiz yaşam tarzı,
  • Su tüketiminin yetersiz olması,
  • Çok fazla tüy yutulması ve tüylerin doğal yollarla vücut dışarısına atılmaması,
  • Kedi kumunun fazla kirli olmasından ötürü dışkılamaktan kaçınma,
  • Psikolojik strese maruz kalma,
  • Gastrointestinal sistemde tıkanmaya neden olan yabancı cisimler ve
  • Pelvik bölgeye yakın oluşumlu tümörler gibi farklı nedenlerle kediler kabız olabilecekleri için bu sorun gözlemlendiğinde veteriner hekimlere muayene edilmeleri ihmal edilmemelidir.

Dikkat! Kedilerde kabızlık probleminin kaynağı Megakolon olarak da adlandırılan rahatsızlık olabilir. Şiddetli kabızlıkla karakterize bu durumda kalın bağırsak genişlemesi ya da kalın bağırsak kaslarının zayıflaması söz konusu olabilir. Megakolon uzun süreli bir kabızlığı takiben ya da doğuştan görülebilir.

tuvalete oturmuş gri kedi

Kedilerde Kabızlık Belirtileri

Daha önce kedilerle yaşamayan ve yeni bir yavru sahiplenen kişiler için yavru kedilerde kabızlık belirtilerinin fark edilmesi oldukça önemlidir. Yetişkin ve yaşlı kedilerde olduğu gibi yavru kedilerde de kabızlık spesifik belirtilere neden olabilir.

Dışkıda Sertleşme

Sağlıklı bir dışkı koyu kahve rengindedir ve ne çok sert ne de çok yumuşaktır. Kedinin dışkısında yapısal bir sorun olmadığı takdirde dışkı kuma yapışır. Kabız kediler küçük parçalar halinde dışkılayabilirler ve dışkıları nemsiz ve kuru olduğu için kuma yapışmayabilir. Üstelik kabız kediler dışkılamakta zorlandığı için kuru dışkıların tuvaletlerinin dışında da görülmesi mümkündür. Kedi tuvaletini yaparken zorlanır ve henüz dışkılamadan tuvaletinden çıkmaya çalışır ve o esnada kuru dışkı tuvalet dışına düşebilir.

Dışkılarken Ağlamak ya da Dışkılamadan Kaçınmak

Kabız kediler tuvaletlerini yaparken zorlandıkları için tuvaletlerindeyken ağlamaklı sesler çıkarabilirler, sık sık tuvaleti ziyaret edip sonuç alamayabilirler ve canlarının acımasına bağlı olarak tuvalete gitmekten tamamen kaçınabilirler. Bazı durumlarda ise tuvaletlerine karşı genel bir tavır sergileyebilirler. İdrar yolu problemleri neticesinde de gözlenebilen bu semptomlar karşısında veteriner hekimlere başvurmakta fayda vardır.

Kedilerde kabızlık ve halsizlik, iştah azalması, mide bulantısı ve kusma, su tüketiminde artış ya da azalma, daha sık idrar yapma, kas kitlesinde azalma, zıplarken zorlanma, yürüyüş değişiklikleri, kilo kaybı ve saklanma gibi belirtiler eş zamanlı olarak da görülebilmektedir.

Kedilerde Kabızlık Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Az önce de belirttiğimiz gibi kedilerde kabızlık nedenleri değişebileceği için bu sorun fark edildiğinde veteriner hekimlerin muayenesine başvurulması önemlidir. Böylece soruna yol açan temel faktör belirlenerek semptomları ortadan kaldıracak kedilerde kabızlık tedavisi yöntemlerine başvurulabilir. Kedilerde kabızlık tedavisi hem nedenler hem de semptomlar doğrultusunda planlanır. Bu kapsamda kedilerde kabızlık için ilaç kullanımı önerilebileceği gibi veteriner hekimler tarafından dışkılamayı kolaylaştıracak uygulamalar da yapılabilir. Kabızlık nedeni megakolon gibi anatomik bir sorun olduğunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.

kapalı tuvaletinden dışarı bakan kedi

Kedilerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Altında yatan bir sağlık sorunu olmadığı takdirde "yavru kedilerde kabızlık nasıl geçer?", "kedilerde kabızlığa ne iyi gelir?", "yavru kedim kabız oldu, ne yapmalıyım?" gibi önemli soruların yanıtları benzerdir. Kabızlık hem engellenebilen hem de yönetilebilen bir sorun olarak karşımıza çıkar. Kedilerde kabızlığı azaltmak ve engellemek için:

  • Besin alerjileri kedilerde kabızlığa ve bağırsak iltihaplanmasına neden olabilir. Veteriner hekimlere danışarak kedi maması içeriğindeki temel protein kaynağının değiştirilmesi gerekebilir. Böylece bağırsaklardaki enflamasyon azalabilir ve dışkıların bağırsaklardan geçişi normalleşebilir.
  • Kabızlığın engellenmesi ve daha efektif bir şekilde yönetilebilmesi için kedilerde kilo kontrolü sağlanmalıdır. Obezite bağırsaklarda enflamasyona neden olabilir ve dışkıların bağırsaktan geçişi daha uzun sürebilir. Bu esnada bağırsaklar suyu emeceği için kabızlık ortaya çıkabilir. Fazla kilolu olan kediler veteriner hekimlerin de onayıyla light kedi mamaları ile beslenerek kilo kontrolü sağlayabilirler. Buraya tıklayarak light kedi mamaları kategorimizdeki ürünleri ve ürün içeriklerini inceleyebilirsiniz.
  • Kedilerde kabızlığın engellenmesi için aktivite düzeyinin artırılması gereklidir. Hareketlilik artırılması için onların en sevdiği oyuncaklardan ya da oyun türlerinden yardım alınabilir.
  • Kediler kabız olmuşsa su tüketiminin artırılması gerekir. Bu noktada yaş mamaların verilmesi uygun bir tercih olarak ön plana çıkacaktır. Kabız kediye süt vermek doğru bir tercih değildir. Süt ve süt ürünleri kediler tarafından tolere edilemez ve hem şişkinlik yapar hem de kabızlığı şiddetlendirebilir. Bu nedenle kabız kediye süt vermek onların şikayetlerini azaltmanın yanı sıra tam tersi bir etkiye neden olabilir.

Kedilerde kabızlık zeytinyağı içimi ile de bir ölçüde kontrol edilebilmektedir. Akut bir kabızlık teşhis edildiğinde dostunuzun çok az miktarda zeytinyağı tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Yağın saf olduğundan emin olduğunuz takdirde mamasına zeytinyağı ekleyerek kabızlık sorununun hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Zeytinyağı laksatif bir etkiye sahiptir. Ancak kabızlık için zeytinyağı yerine medikal bir laksatif kullanmayı planlıyorsanız bu işlemi sizin yapmamanızda fayda vardır. Kedilerde laksatif veteriner hekimler tarafından öngörüldüğü takdirde kullanılmalıdır. Bilinçsiz ve uzun süre kullanıldıklarında besin emilim mekanizmasına zarar verebilirler.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Kedi Dışkısında Kan Olmasının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde dizanteri tanımlaması zor durumlardan biri olduğundan kedi sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olması gerekmektedir. Dizanteri, kedilerin yaşam kalitesini düşüren çok önemli bir hastalıktır. Bugünkü yazımızda dizanteri ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalara değineceğiz.

İçindekiler

Kedilerde dizanteri nedir?

Genellikle halk arasında &#;kanlı ishal&#; olarak bilinen dizanteri, su, besin ve elektrolitlerin emiliminin azalmasına bağlı olarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Pek çok farklı sebepten ötürü ortaya çıkabilecek bu rahatsızlık kedinizin büyük ağrılar çekmesine neden olabilir.

Kedilerde dizanterinin nedenleri nelerdir?

Kedilerde dizanteriye neden olabilecek şeyler hayli fazladır. Kediler pek çok neden ötürü dizanteriye yakalanabilir. En sık karşılaşılan dizanteri sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Parazitler (Özellikle coccidia, giardia ve bağırsak solucanı gibi bağırsaklardaki parazitler)
  • Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Kötü hijyen koşullarından dolayı örneğin kedinizin beklemiş suları içmesi, duş giderlerindeki suları koklaması veya yalaması, aynı şekilde tuvalet suyuyla yakından olan ilişkisi dizanteriye yakalanmasına sebebiyet verebilir.

Kedilerde dizanteri belirtileri nelerdir?

kedilerde dizanteri belirtileri

Kedilerde dizanterinin en sık ve net olarak görülen sebeplerinin başında, beklemiş sularla olan temas gelmektedir. Hastalığın hafif olduğu durumlarda genellikle dışkısının biraz yumuşak olması dışında kedinizin rutininde herhangi bir değişim gözlenmeyebilir. Bu durumda veterinere gitmeden önce bir sonraki dışkısını beklemeniz doğru olacaktır.

Aşağıda, dizanteri konusunda uyanık olmanız gereken bazı semptomları sıraladık:

  • İştah kaybı
  • Letarji veya depresyon
  • Ağrı veya rahatsızlık
  • Kedinin dışkısında kan: Rengi ne olursa olsun dışkıda kan görmek çok ciddi bir durumun habercisi olabileceğinden vakit kaybetmeden veterinere başvurmak gerekmektedir. Kakada kan kimi zaman tespiti zor olan bir durumdur. Bu durumda kum kabının kenarında ya da dışkının üst ucunda pembe veya kırmızı noktalar tespit edebilirsiniz.
  • Çoğu kedi günde bir kere dışkı yapar ve dışkısı rahat bir şekilde çöp kutusuna atılacak sertlikte olur. Eğer kedinizin dışkısı yumuşaksa ve kediniz günde birden fazla dışkı yapmaya başladıysa dizanteriden şüphelenmelisiniz.
  • Anal bölgede tahriş
  • Saklanma ve kaçma gibi davranışlar sergileme
  • Tuvalete çıktığında acıdan dolayı miyavlama
  • Karın yalama ve miyavlama davranışında artış

Kedilerde dizanteri nasıl tedavi edilir?

kedilerde dizanteri tedavisi

Kedilerde dizanteri tedavisi geç kalınmadan yapılmalıdır. Aksi takdirde kedinizde çok ciddi ve kalıcı problemler ortaya çıkabilir. Veteriner ile iletişime geçildiğinde ilk olarak 24 saat boyunca yiyecekleri kesmenizi ve az miktarda hafif ve sindirimi kolay yiyeceklerle, suyu kesmeden beslemenizi tavsiye edebilir. Bu durumlarda genellikle bağırsaklardaki lif dengesini sağlayacak haşlanmış pirinç, haşlanmış yağsız tavuk, patates gibi besinler önerilmektedir.

Veteriner tarafından dizanteri teşhisi yapıldıktan sonra çoğunlukla ishal önleyici ilaçlarla ve antibiyotiklerle tedavi süreci ilerlemektedir. Bu ilaçlar tehlikeli olabileceği için veteriner kontrolü olmadan kullanılmamalıdır. Aynı zamanda bağırsak florasının doğal haline kavuşmasını sağlamak amacıyla kedilerin kullanımına uygun probiyotikler de tedavi sürecinde kullanılabilmektedir.

Tedavi boyunca en belirleyici şey dışkının normale dönmesidir. Bu durumda kedinin normal diyetine çok hızlı bir geçiş yerine, veterinerin önerdiği diyetle karıştırılarak kademeli olarak geçilmelidir. İki veya üç gün içinde kedinizin durumunda olumlu bir değişim gözlenmediği taktirde ise hemen veterinerinize başvurmanız faydalı olacaktır.

Kedilerde dizanteri nasıl önlenir?

  • Herhangi bir olumsuz durum hissettiğinizde uygun bir şekilde davranabilmek için kedinizin kum kabını düzenli bir şekilde gözlemlemelisiniz.
  • Düzenli veteriner kontrolünü ihmal etmemelisiniz.
  • Kedinizin ve tuvaletinin temizliğine dikkat edin. Tuvalet temizliğini günlük olarak yapın.
  • Kedinizin mama su kaplarını günlük olarak temizleyin.
  • Beklemiş mamalardan ve sulardan uzak durmasını sağlayın.

Dizanteri olan kediye nasıl davranmalısınız?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dizanteriye neden olabilecek şeylerin listesi oldukça uzundur ve her bir sebebe bağlı olarak farklı bir tedavi yöntemi gerekebilir. Bu nedenle herhangi bir şüpheli durumda veterinere başvurmanız çok önemlidir.

Veteriner tedavisiyle birlikte kedilerde dehidrasyon ve elektrolit dengesizliklerini düzenlemek gerekiyor.

Ayrıca ishal olan kedinize anlayışlı davranmanız ve ona kızmamanız gerektiğini de hatırlatalım. Kedilerin ne kadar temiz canlılar olduğunu hepimiz biliyoruz fakat ne yazık ki ishal olduklarında tuvalet kaplarına bazen yetişemeyip en yakın uygun buldukları yere tuvaletlerini yapabiliyorlar. Böyle bir durumda da ona kızmayıp temizlemekten başka çare kalmıyor 🙂

Kedilerde dizanteri bulaşıcı mıdır?

Kedilerde dizanteri belirtileri arasında virüsler ve parazitler gibi hem kediden kediye hem de kediden insana geçebilecek etkenler bulunmaktadır. Bu nedenle dizanteri kediler arasında ve bazı paraziter etkenlerin sebep olduğu dizanteri türleri kedilerden insanlara bulaşıcı olabilmektedir. Bu durumdan kendinizi korumak için kişisel hijyeninize dikkat etmeniz  yeterli olacaktır. Kedinize veya tuvaletine dokunduktan sonra ellerinizi güzelce yıkayıp tuvaletini, kap dışında bir yere yaptıysa o bölgeyi iyice dezenfekte etmenizi öneririz.

Dizanteri olan kedilerin beslenmesi nasıl olmalıdır?

Son kullanma tarihi geçmiş ve besleyici özelliği olmayan, kalitesiz mamaların kedilere yedirilmemesi gerekmektedir. Kedinin beslenme düzeninde ani değişikliklerden kaçınılmalı ve ilaç tedavisi veteriner kontrolünde gerçekleştirilmelidir. Sindirimi kolay olduğu için düşük lifli gıdaları tercih etmek de faydalı olacaktır. Kedinizin bol su içmesini teşvik ederek sindirimin kolaylaşmasını sağlayabilirsiniz. Bol su tüketimi aynı zamanda ishal durumunda kedinizin kaybettiği ve yaşam için gerekli olan sıvıyı geri kazanmasını sağlayacaktır.

İlgili diğer içerikler:

Sıkça Sorulan Sorular

İki üç haftadan uzun süren kronik ishalin teşhisi ve tedavisi zor olsa da düzenli ve kapsamlı bir süreçle tedavisi mümkün olabilmektedir.

Kedinizdeki ishal durumu birkaç gün içinde geçmediyse endişelenmeli ve derhal veterinere başvurmalısınız.

Basit ishal vakaları çok hafif düzeyde seyreder ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Ciddi durumlarda ise mutlaka veteriner tarafından dizanteri tedavisi uygulanmalıdır.

Bu İçerikler İlginiz Çekebilir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir