kat irtifakı nedir / Kat İrtifakı Nedir? | monash.pw

Kat Irtifakı Nedir

kat irtifakı nedir

KAT İRTİFAKI - KAT MÜLKİYETİ HAKKINDA

Geri dön

KAT İRTİFAKI TAPUSU

KAT MÜLKİYETİ TAPUSU

Kat irtifakı tapusu 

İnşaat yapılacak veya yapılmakta olan arsa üzerinde sizin almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusu demek oluyor. Yani siz diyelim ki m2 bir arsa üzerinde eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldınız, yani sitenin 1/ü sizin ise, m2 arsanın 1/ü olan 50 m2 arsa sizin oluyor ve kat irtifakı tapusunda aldığınız daireye ait 50 m2 arsa olarak belirtiliyor. Bu tapuda, henüz ortada bir daire olmamasına rağmen yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaralarının belediye tarafından belirlendiği ve numarataj krokisi denen çizelgeye göre, size ait olan dairenin numarası, kat, blok vs… gibi bilgileri de belirtiliyor.

Kat mülkiyeti tapusu

Yukarıda aldığınız dairenin inşaatı tamamlanıp oturma raporu alındıktan sonra bir önceki aşamada arsa hissesi olarak aldığınız mülk cins değiştirerek arsadan binaya dönüşüyor, ve kat mülkiyeti tapusu ile belgeleniyor. 1/ hisseli arsa tapusu iken, 1/ hisseli, diyelim ki m2 daire, daire tapusu haline geliyor. Eğer aldığınız bu ev 40 sene sonra yıkılıp arsa haline gelip daha büyük bir inşaat yapılırsa, sizin o arsada 1/ hakkınız baki oluyor.

Kat İrtifaklı Daire Almak Doğru Mu?

Kat irtifakı, binanın bodrum katının yapılmasının ardından daire sahiplerinin arsa üzerine gerçekleştirilecek olan konutlardaki paylarını gösteren bir tapu şeklidir. Kat irtifaklı tapunun alınma sebebi daire sahiplerinin kâğıt üzerinde yapmış oldukları anlaşmanın resmi olarak belgelenmesi ihtiyacıdır.

İnşaatın başlamasından önce arsanın bulunduğu belediyeye konutun ne şekilde yapılacağına dair bir proje sunulur. Belediye ilgili mevzuat uyarınca projeyi inceler, kabul veya reddeder. Projenin onay alması halinde inşaat başlar ve bodrum katının çıkılmasından sonra isteğe bağlı olarak kat irtifaklı tapular alınabilir. Kat irtifaklı daire almanın bazı sakıncaları bulunmaktadır.

Kat irtifaklı daire almanın dezavantajları

Kat irtifaklı tapuların alınmasından sonra müteahhit tarafından bina belediyeye verilen projeye aykırı bir biçimde tamamlanabilir. Bu durumda daireyi satın alan kişinin;

  • Daire projeye aykırı biçimde yapıldığı için belediyeden yıkım karar çıkması,
  • Projeye aykırı biçimde yapılmasından dolayı kredi kullanılamaması,
  • Otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dâhil edilememesi sebebiyle diğer hak sahiplerinin ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırması gibi neticelerle karşılaşılmasına sebebiyet verebilir.

Kat irtifaklı daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kat irtifakı bulunan bir yapının tamamlanmasının ardından belediyeye proje uygunluğuna dair denetim başvurusunda bulunulur. Belediyedeki konuyla ilgili birimler inşaatı yerinde inceleyerek onaylanmış olan projeye uygunluğunu denetler. Bu denetimin tamamlanması sonucunda inşaat projeye uygun biçimde bitirilmiş ise belediye bina için ‘Yapı Kullanma İzin Belgesi’ ya da diğer ismiyle ‘iskân’ çıkarır. İskâna sahip olan kat irtifaklı bir binanın projeye uygun olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Ancak müteahhit tarafından iskan alınmasından sonra da değişiklik yapılabilmesi mümkündür.

Bankalar kredi verme aşamasında kat irtifaklı dairelerin iskânı olması şartını aramaktadır. Bu sebeple daire projeye uygun yapılmış dahi olsa, iskân almamış bir konutu satın almak her zaman risk taşımaktadır. Kat irtifaklı binalar onaylı projesine uygun biçimde yapılması halinde sonradan iskân alabilir. Ancak iskânın tüm apartman için alınması gerekli olduğu için iskan alırken tüm kat maliklerinin birlikte belirli bir masrafı karşılamaları gerekmektedir. Bu masraflara kat malikleri yanaşmayabileceği için genellikle binalarda sonradan iskan alınabilmesi zordur.

Kat mülkiyeti ile kat irtifakı arasındaki ne fark vardır?

Kat mülkiyeti, apartmanın iskânının alınması aşamasından sonra tapuya başvurularak çıkartılan ve dairelerin sahip olduğu bağımsız bölümlerin sınırlarını belirten bir mülkiyet tapusudur. Yani kat mülkiyeti, kat irtifakının bir üstü olarak tanımlanabilir. Kat mülkiyeti bulunan bir dairenin tüm mevzuatlara uygun şekilde yapılmış olduğu kesinlik kazanmıştır. Kat mülkiyeti bulunan daireler satın alındığında, ev sahipleri herhangi bir sorunla karşılaşmazlar.

Ancak her halükarda binanın projesinde sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır. Satın alınacak olan dairelerde hangi kat mülkiyetinin olduğu tapuya bakılarak anlaşılabilir. Tapu üzerinde bulunan kat mülkiyeti kısmı işaretli ise, tapu mülkiyet almış demektir. 

TAPU SENEDİ NEDİR?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü, imzalı tapu senedi verir.

Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine verilmektedir. Taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmez. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmez.

Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebilir.

Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu göstermez. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında bir de hisse yazılıdır.

Tapu senedi içerdiği taşınmazın tamamının veya bir kısmının sahibi olduğunuzu gösterir. Malik sütununda sadece bir kişi yazılı olup da karşısında 1/3, 1/5 gibi bir hisse yazılı değilse taşınmazın tamamı adı yazılı kişiye ait sayılır. Hisse yazılı ise hisse kadar sahibisiniz demektir.

Hisseli taşınmazlarda hissedarların belli bir yerleri yoktur. Her hissedar taşınmazın her köşesine, hatta her zerresine ortaktır. Şurası benim diyemez. Ancak noterden anlaşarak yerlerini belirleyebilirler. Noter anlaşmasını tapu siciline şerh ettirebilirler. İmar durumu uygunsa, yani belediye izin verirse haritaya bağlayıp, yerlerini tamamen de ayırabilir, müstakil tapu alabilirler.

Kat mülkiyetine geçmiş olan her bir apartman dairesi veya villa ayrı bir taşınmaz, yani ayrı bir bağımsız bölümdür. Bu yüzden her bir bağımsız bölüm için ayrı tapu senedi düzenlenir.

Kat irtifakı kurulmuş dairelerin her biri için de ayrı bir tapu senedi verilir.

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapuları, arsa ve tarla tapularından içerdiği bilgiler yönüyle biraz farklıdır. Bu tapularda dairenin katı, bağımsız bölüm numarası, arsa payı gibi bilgiler de bulunur. Bu bilgiler yoksa o taşınmaz üzerinde henüz kat irtifakı kurulmamış veya kat mülkiyetine geçilmemiş olduğu anlaşılmalıdır.

Peki, tapu senedinden kat mülkiyetine geçilip geçilmediği anlaşılabilir mi? Üzerinde Bağımsız bölüm numarası, arsa payı, katı görülen bir tapu senedinde, taşınmazın cinsi “Arsa” yazıyorsa, henüz kat irtifaklı demektir.

Cins değişikliği yapılmış ise yani tapu senedinde apartman, villa gibi bir vasıf yazıyorsa kat mülkiyetine geçilmiş demektir. Kat mülkiyetine geçilip geçilmediğini tapu senedindeki “Edinme Sebebi” sütunundan ve tapu senedinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kutucuğunun (X) işareti ile işaretlenmiş olmasından da anlamak mümkündür.

Tapu senedinden taşınmazın kadastro görüp görmediğini de anlayabilirsiniz. Pafta-ada-parsel bilgileri yazılı olan tapu senetleri kadastro geçen yerler için düzenlenmektedir.

Tapu senedine bakarak taşınmazın nasıl edinildiği anlaşılabilir. Bunun için tapu senedinin “Edinme Sebebi” sütununu okumak yeterlidir.

Tapu sicili üzerindeki haciz, tedbir, ipotek, kamulaştırma gibi takyidatları tapu senedine bakarak anlamak mümkün değildir. Bunları öğrenmek için tapu dairesine başvurmak gerekir.

Taşınmaz üzerinde bulunabilecek şerh, beyan, ipotek ve irtifaklara genel olarak “Takyidat”, daha Türkçe anlatımıyla “Kısıtlama” denmektedir.

Tapu senedi tapu kütüğüne yapılan tescile dayanır. Tapu kütüğünde veya kısaca TAKBİS’de denen tapu kadastro bilgi sisteminde tescil yoksa tapu senedi mühürlü, imzalı olsa dahi bir anlam ifade etmez. Tescile dayanmayan tapu senedi geçersizdir. Tescilli olmayan tapu senedi ile tapuda işlem yaptıramazsınız. Tescile dayanmayan tapu senedi sadece kız istemeye gittiğinizde işe yarar, sizi zengin gösterir.

Zaman zaman tescile dayanmayan geçersiz, yolsuz tapu senetlerine rastlanmaktadır. Elindeki tapu senedine güvenerek kimseyle sözleşme yapmamak gerekir, buna güvenerek her hangi bir ödeme yapılması hatalıdır.

Genelde noterlerde yapılan satış vaadi sözleşmeleri tapu senedine dayanarak yapılmaktadır. Noterde satış vaadi yapılsa, hatta satıcının elinde tapu senedi olsa dahi, bu tapu senedinin geçerliliği tapu dairesinden kontrol edilmeden satıcıya ödeme yapılması hatalıdır.

Tapu sendi tamamen yolsuz, hatta sahte olabileceği gibi, malik tarafından önceden başkalarına da satılmış olabilir. Tapu daireleri satıcı getirirse eski tapu senedini almaktadır. Satıcı taşınmazını satacağı zaman evdeki eski tapu senedini tapu dairesine vermek zorunda değildir, kendisinde kalmaktadır. Kaldı ki “kaybettim, bulamadım” da diyebilir. Bu eski tapu senedi ile istese pek çok kişiye çeşitli noterliklerden satış vaadi yaparak, onları dolandırabilir ki, zaman zaman bunun örneklerine rastlanmaktadır !

Tapu senedini kaybetmenin veya çaldırmanın hiçbir riski yoktur. Hiç kimse sizin tapu senedinizi ele geçirerek hiçbir şey yapamaz. Bazıları tapu senedini çelik kasa da saklar, kaybolduğunda gazetelere ilan verir “hükümsüzdür” diye… Bu kadar abartılmamalıdır. Tapu senedi kıymetli evrak değildir.

Tapu senedi kaybolmuşsa her zaman tapu dairesine nüfus cüzdanı ile başvurarak yenisini çıkarmak mümkündür. Bu on beş, yirmi dakikada halledilebilecek bir iştir. Üstelik 5 lira gibi sembolik bir ücreti vardır.

Genel Müdürlükçe yetki verilen Türkiye’nin her yerindeki tapu dairelerinden birine başvurarak, başka şehirlerdeki taşınmazlarla ilgili işlem yaptırabilir veya kaybettiğiniz tapu senedinin yenisini çıkartabilirsiniz

Tapuda yapılan işlemden sonra alıcıya tapu senedi verilmesi bir ücrete tabi değildir.

İşlemden sonra istenecek her tapu senedi harca tabidir. Bir kişi harcını ödemek kaydıyla istediği kadar tapu senedi alabilir.

Cebinizdeki tapu senedi o yerin sizin olduğunu gösterir, ancak birkaç yılda bir tapu dairesine uğrayarak tescili kontrol ettirmenizde yarar vardır.

Tapuda cins tashihi ne demek?

Cins tashihi, tapuda kayıtlı bir taşınmazın niteliğinin değiştirilerek, başka bir tapu kütüğüne tescil edilmesi olarak tanımlanıyor. Örneğin cins tashihi, sahibi olunan binanın yıktırılarak, arsa haline getirilmek istenmesi durumunda tapu sicilinde binanın niteliğinin arsa olarak gösterilmesi olarak ifade ediliyor. Ya da bir arsanın üzerine bina inşa edilmek isteniyorsa bu durumda tapu kütüğünde arsanın bina olarak gösterilmesi işlemi de cins tashihini açıklıyor. 

Cins tashihi için gerekli evraklar

Bu işlemin gerçekleştirilmesi için öncelikle taşınmazın hissedar veya iştirakçilerinden birinin isteği gerekiyor. Bu istem ile kadastro müdürlüğünde işlemler başlatılabiliyor. Cins tashihi için gerekli evraklar şunlar; 

* Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, 

* Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmazlarda yapı kullanma izni veya belediye ya da valiliğin yazısı, 

* Tapuda kayıtlı malik veya hissedarların kimliği, vekillerin vekaletnamesi ve kimliği, 

* Malikin temsilcisi vasi ve kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği veli ise vukuatlı nüfus kayıt örneği, 

* Talep sahibi şirket, vakıf,dernek veya kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ile kimliği, 

* Malik ölmüş ise talepte bulunan mirasçıların adlarına intikal işlemini yaptırmış olmaları gereklidir 

Cins tashihi işlemleri

Cins tashihi işlemlerinde en sık rastlanılan şey; arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi veya mevcut binanın yıkılarak arsa haline dönüştürülmesi oluyor. Arsa veya araziler üzerine yeni bina inşa edilmesi için yapılacak işlemler şu aşamalarla gerçekleşiyor:

* Yapının iskana uygun olması halinde belediye veya valilikler cins tashihi yapılması için kadastro müdürlüğüne yazı yazıyor,

* Kadastro müdürlüğü mahallinde gerekli ölçümü yapıp, tescil bildirimini düzenleyerek tapu sicil müdürlüğüne gönderiyor, 

*Tapu sicil müdürlüğü tescili sağladıktan sonra, kadastro müdürlüğüne durumu bildirmekte, kadastro müdürlüğü paftası üzerinde gerekli teknik işlemleri yaparak durumu ilgili belediye veya valiliğe bildiriyor. 

tarihinden önce tamamlanarak iskan belgesi (yapı kullanama izin belgesi ) almış olan taşınmazların cins tashihi işlemleri, başka herhangi bir kuruma müracaat etmeksizin kadastro müdürlüklerince doğrudan yerine getirilerek, tapu sicil müdürlüklerince tescilleri sağlanıyor. 

Binanın yıktırılarak, arsa haline dönüştürülmesi işlemi ise şu aşamalardan oluşuyor; 

*Cins tashihi için ilgililer kadastro müdürlüğü veya şefliklerine müracaat ediyor, 

*Kadastro müdürlüğü elamanlarınca zeminde inceleme yapıldıktan sonra düzenlenen tescil bildirimi tapu sicil müdürlüğüne gönderiliyor. 

Tapu Örnekleri

 

Cins Tashihli Tapu

Kat İrtifaklı Tapu

Kat Mülkiyetli Tapu

 

Kat Mülkiyeti ve Kat İrtifakı Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? 

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti

Ev satın almayı mı düşünüyorsun? Eğer öyleyse ev satın alırken doğru kararlar verebilmek ve yanlış işlem yapmamak adına farklı tapu türleri hakkında bilgi sahibi olmak senin adına yararlı olacaktır. Bu süreçte “kat irtifakı” ve “kat mülkiyeti” kavramları ile karşılaşabilirsin. Peki, kat irtifakı mülkiyeti ne demek, kat mülkiyeti ne demek? Kart irtifakı ve kat mülkiyeti arasında ne gibi farklar var? Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl yapılır? 

Kat İrtifakı Nedir?

Tapu çeşitlerinden biri olarak kat irtifakı, inşaat hâlinde veya almayı düşündüğün ve proje yapım sürecinde olan arsa üzerindeki daireye düşen arsa payı anlamında kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla “Kat irtifakı nedir?” sorusuna başka bir deyişle, inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak cevap verilebilir. Yani yapım aşamasında olan binada hak sahibi olduğunu belirtir. Örneğin, projesi hazır, onay almış ve inşaat sürecine girmiş bir binadan daire almak istediğini varsayalım. Bu noktada sana direkt olarak dairenin tapusu verilmez yalnızca belirli bir pay alırsın. İşte, bu payı belirten resmî belge, kat irtifakıdır. 

Kat İrtifakı Tapusu Nedir? 

Henüz yapılmamış ya da inşaat hâlinde olan bir yapı üzerinde hak iddia edebilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yaparak kat irtifakı tapusu alman gerekir. Kat irtifakı tapusunda mülkiyet hakkı olan kişilerin yapının bağımsız bölümlerindeki arsa payları yer alır.

Kat İrtifakı Tapu Örneği

Kat İrtifakı Tapu Örneği

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti ne demek sorusunu; sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre cevaplandıralım. Kat mülkiyeti, hak sahibinin taşınmazın bağımsız bölümlerinde hem mülkiyet hem de kullanım hakkının olmasıdır. Kat mülkiyetinin bir nevi ispat belgesi olduğunu söylemek mümkün. Kat mülkiyeti, bütün hak sahiplerinin tamamlanmış yapıdaki haklarını resmiyete döker yani yasal bir zemin kazanır. Bu sayede hak sahipleri yapıdaki diğer maliklerden bağımsız olarak taşınmazını satma, kiralama ve ipotekleme hakkına sahip olur.

Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır. 

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır? 

  • Müteahhitler öncelikle iskân ruhsatı için başvuru yapar sonrasında da kat irtifakını kat mülkiyetine çevirmek dilekçe verir. Belediye yetkilileri tarafından binanın kontrolü yapıldıktan sonra iskân verilir. 
  • Binanın yalnızca bir bölümü için kat mülkiyeti kurulamadığı için irtifak hakkında sahip olan tüm maliklerin onayı gerekir. Bir anlaşmazlık olması durumunda sorunun ortadan kalkması için mahkemeye başvurabilirsin.
  • Tüm malikler kat mülkiyetine geçiş için ortak karara varırsa Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvuru yaparak kat mülkiyet tapusu (yapı kullanım izni belgesi) alabilirsin. Tapu harcı hesaplama sayfamızdan tapu harcı hakkında merak ettiklerini de öğrenebilirsin.

Kat Mülkiyeti Tapu Örneği

Kat Mülkiyeti Tapusu

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Farkı Nedir? 

Kat irtifakı kat mülkiyeti farklarını şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • İskân belgesi kat irtifakı ve kat mülkiyet arasındaki en önemli farklardan biridir. Kat irtifaklı yapılarda olmayan kullanım izni, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için önemli şartlar arasında yer alır. 
  • Kat irtifaklı yapılarda geçerli olan “arsa” niteliği kalkar ve kat mülkiyetine geçiş ile birlikte bağımsız bölümlerin tapudaki niteliği, “bina” olur. 
  • Yapının inşaatı tamamlandıktan sonra kat mülkiyetine başvuru yapıldığı için yapının projeye uygun inşa edilmeme riski ortadan kalkar. Kat irtifaklı binalarda ise kat mülkiyetine geçişi engelleyecek proje hataları olabilir. Bu durum konut kredisi alırken problem çıkarır. 
  • Kat irtifaklı yapılarda arsa payı üzerinden hak verilirken kat mülkiyetli yapılarda tapu sahipleri bağımsız bölümlerde hak sahibi olur.
  • Bir konut satın almak istiyorsan “Kat irtifakı olan daireyi alabilir miyim?” diye düşünüyor olabilirsin. Bankalar, kat irtifakı olan dairelere konut kredisi vermek istemezken kat mülkiyeti tapusu olan, yaş, güvenlik gibi kriterleri de karşılayan dairelere konut kredisi vermektedir.  

Kat İrtifakı Kaç Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? 

Kat irtifakı tapu örneği, sadece binanın yapımımı tamamlanıncaya kadar geçerli olur yani bina tamamlandıktan sonra kat irtifakı tapusunun kat mülkiyeti tapusuna çevrilmesi gerekir. Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz. Ancak binanın yapımının irtifak tarihinden sonra 5 yıl içinde tamamlanmış olması gerekir. Eğer bina yasal süre içinde tamamlanamazsa hisse sahipleri itiraz edebilir ve irtifakı bozabilir. 

Kat irtifakından kat kat mülkiyetine geçişte gerekli belgeler şunlardır:

  • İskân belgesi (yapı kullanım izni belgesi)
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yapının bağımsız bölümlerine ait arsa payları ve bu bölümlerin listesi
  • Bağımsız bölümlere ait Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Binanın borcu olmadığın ilişkin belge

DASK Sigortası hakkında detaylı bilgi almak için DASK Neleri Kapsar konulu yazımızı okuyabilirsin.

DASK Sigortanı Yaptır, Evini ve Kendini Güvenceye Al

Kat mülkiyetini aldın, şimdi evinde huzurlu ve güvenli bir şekilde oturmak var. Fakat hayat bu, nasıl sürprizlerle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Oysa Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve konut sigortası yaptırarak karşılaşabileceğin tüm risklere karşı güvence sağlayabilirsin. DASK, sayılı Afet Sigortaları Kanununa göre tapuya kayıtlı olarak tesis edilmiş ve tapuda “arsa” vasfında olan tüm binalar için de zorunludur. 

Sen de monash.pw’ten deprem hasarlarına karşı güvence sunan Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve hırsızlıktan su baskınına kadar birçok duruma karşı teminat sağlayan konut sigortası yaptırarak kötü sürprizlere karşı hazırlıklı olabilirsin.

Peki, tam anlamıyla bir binayı ya da boş bir arsayı ifade etmeyen kat irtifakı ne demektir?

Kat irtifakı Nedir?

Kat irtifakı, bir arsa üzerindeki konut henüz inşaat halindeyken, hak sahiplerinin payları olduğunu ifade etmek için çıkarılan bir tapu çeşididir. Bir başka deyişle kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında, inşaatın başından bina bitirilip iskanı alınana kadar hukuken normal bir geçiş süreci olması adına çıkarılan bir tapu türüdür.

Buna istinaden, gayrimenkul alanında çok bilgili değilseniz, ev alım satımı esnasında “kat irtifakı tapusu” yazısını gördüğünüzde ya da duyduğunuzda aklınıza kayda değer riskler ve yapılması gereken kontroller gelmeli. Bu riskleri yönetebilmek için bilgi edinmeli ve ilgili kişilerle de işbirliği halinde olmalısınız.

Ev almayı düşünüyorsanız, bankaların konut kredisi tekliflerine HangiKredi üzerinden göz atabilir, karşılaştırma yapabilirsiniz.

kat irtifakı

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Tapusu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat irtifakı tapusu gayrimenkulün inşası esnasında iskan alınana kadar olan süreçte kullanılan tapu türüdür. Daha sonraki süreçte ise iskan alınmasının ardından kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek yasal bir yükümlülüktür.

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tapusu arasındaki en önemli fark bir bakıma tapuların risk düzeyidir. Kat irtifakı tapusu olan bir gayrimenkul daha yüksek hukuki risklere tabi iken, kat mülkiyeti tapusu yasal anlamında çok daha sağlam bir zemine oturur. Kat irtifakı tapusu olan bir konut, uzman bir gayrimenkul danışmanı tarafından yapılan risk analizinde sorun olmaz ise rahatlıkla satın alınabilir. Kat mülkiyeti tapularında göz önünde bulundurmanız gereken risk faktörleri daha azdır. Kat mülkiyeti tapusu, bir binanın kurallar dahilinde inşa edildiğinin de tescilidir.

Kat İrtifakı Tapusu Nasıl Alınır?

Kat irtifakı tapusunun alınması için, irtifakın tapu kütüğüne ulaştırılmasında kullanılacak ve Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenecek resmi bir senede ihtiyaç vardır. İrtifak, bir arsanın sahipleri için, arsadaki payları oranında verilir. Bina henüz inşaat durumundayken satın alınan daire, konut, dükkân ve benzeri taşınmazlarda satıcı olan taraf, alıcıya kat irtifakı tapusu verir. Arsa payının devredilmesi söz konusu olduğunda, arsaya bağlı kat irtifakı da devredilir.

Bir gayrimenkule yatırım yapmak istiyorsanız ya da çiftçilik ile ilgili bir planınız varsa, arsa kredisi fırsatlarından yararlanarak arsa ve tarla ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Arsa kredisi almak için gerekli belgeler için ilgili yazımızdan bilgi alabilirsiniz.

Kat İrtifakı Ne Zaman Sona Erer?

Kat irtifakı, ideal olarak binaya iskan alınmasının hemen ardından, kat mülkiyeti tapusu almak için gerekli işlemler başlatıldığında sona erer. Bu tapuya sahip olan bir inşaatın, bu tarihten sonra en fazla 5 yıl içinde projesine uygun olarak tamamlanacağı öngörülür. Müteahhit, bu süre dahilinde inşaatı tamamlamadığı takdirde, tapusu olan bireyler Sulh Hukuk Mahkemesi üzerinden kat irtifakını talep edebilir.

Kat mülkiyeti bulunan gayrimenkulleri sadece ihtiyaç için değil, yatırım yapmak için de satın alabilirsiniz. En çok tercih edilen yöntemlerden biri olan yatırım için konut almak uzun vadede yüksek kazançlar sağlayabilir.

Kat İrtifakı Olan Konut Alınmalı mı?

Kat irtifaklı bir konut detaylı bir risk analizi yapılmış ise gönül rahatlığıyla alınabilir ve orada problemsiz şekilde yaşanabilir. Fakat öncelikle kat irtifaklı bir konut satın almanın riskleri ile ilgili bilgi sahibi olmanız ve gayrimenkul eksperinizden belli kontrolleri yapmasını istemeniz gerekir. Riskleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Oturmaya başlanan bir binada bulunan kat irtifakı tapusu, orada iskanın hâlâ alınmamış olduğunu ifade edebilir. Bu da konutun kuralına uygun olarak yapılıp yapılmadığını sorgulamanızı gerektirir. İskansız bina tek başına bile bir risktir ve tapunun kanunen geçerliliği dahi sorgulanabilir.
  • Kat irtifaklı tapuların alınmasının ardından müteahhit, binayı belediyeye verilen projeye aykırı olarak tamamlamış olabilir. O hâlde daireyi satın alan kişi, bina projeye aykırı şekilde yapıldığı için daha sonra belediyeden çıkacak bir yıkım kararı ile karşılaşma riskini alabilir.
  • Bankalar kat irtifaklı dairelere kredi kullandırmak için iskan olması koşulunu ararlar. Bu yüzden daire projeye uygun inşa edilmiş bile olsa, iskanı olmayan bir konutu satın almak bu anlamda da risklidir.
  • Kat irtifaklı bina onaylı projesine uygun olarak yapılması durumunda daha sonra iskan alabilir.
  • Eğer bu süreç çok uzarsa ve ortada iskan alma giderlerini karşılayacak bir müteahhit yok ise kat malikleri kendileri para toplamak durumunda kalacağı için uzun ve çetin bir döneme girilebilir.
  • Kat irtifaklı bir konut almak istiyorsanız sizinle beraber konunun uzmanı olan bir gayrimenkul danışmanın olması ve sizin için meydana gelebilecek problemleri önceden kontrol etmesi büyük bir öneme sahiptir.

Satın almayı düşündüğünüz bir arsa için tapu parsel sorgulaması yapmanızda fayda vardır. Parsel sorgulaması ile arsanın sınırlarını görebilir, imarlı olup olmadığı ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kat İrtifakı, Kat Mülkiyeti ve DASK

Deprem ve deprem ile beraber görülebilecek tsunami, yer kayması, yangın ve patlama gibi afetlerin doğrudan sebep olduğu maddi zararları nakit olarak karşılayan DASK, devlet tarafından yapılan kanuni düzenlemeler ile yaptırılması zorunlu bir sigorta türü olarak geçer. Poliçede ifade edilen limit kapsamında yapılan ödemeler, meydana gelen hasarı karşılama halinde konut sahibi için bir teminat özelliği taşır.

DASK sadece kat mülkiyeti sahipleri için değil; kat irtifakı sahipleri için de zorunlu kılınmış bir düzenlemedir. sayılı Afet Sigortaları Kanunu kapsamında açıkça ifade edildiği gibi, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi gayrimenkuller üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalara ek olarak kat irtifakı verilmiş binalar, tapuda daha cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak geçen binalar ve tapu tahsisi yapılmamış kooperatif evleri için de mecburidir.

DASK ödemelerinde verilen ekstra haklar, taksitli ya da peşin ödeme gibi olanaklar ve çeşitli indirimler, zorunlu deprem sigortasının yapılmasını daha kolay hale getiren etkenler içinde bulunur. DASK, evinizin güvencesi olması anlamında son derece önemlidir. DASK’ın yanında isteğe bağlı konut sigortası yaptırmak da oldukça faydalıdır. Çünkü konut sigortası teminatları daha geniş kapsamlıdır ve doğal afetten kaynaklanmayan zararları da karşılar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır