dildeki kabarcıklar nasıl geçer / Dildeki kabarcıklar neden olur nasıl geçer ? | Melek Kadınlar Kulübü

Dildeki Kabarcıklar Nasıl Geçer

dildeki kabarcıklar nasıl geçer

Dil kenarında kabarcık neden çıkar?

Dil kenarında kabarcık çıkmasının nedenleri,dil kenarında kabarcık neden çıkar,dil kenarında kabarcık çıkmasının sebeleri,dil kenarında kabarcık olmasının tedavisi ,dil kenarında kabarcık çıkması hakkında bilgiler


seafoodplus.info





Dil kenarında yada yan tarafında meydana gelen şişlikler yada kabarcıklarrahatsız edici olabilir. Bu kabarcıklar genellikle zararsızdır ve tedavi olmadan birkaç gün içinde kendi kendine düzelebilir.
Bu kabarcıklar yeme içme, konuşma ve dilin kullanılmasını gerektiren faaliyetlerin engellenmesine neden olabilir. Kabarcıklar bazen ağrı verebilir fakat çoğu durumda ağrısızdır.

DİL KENARINDA ÇIKAN KABARCIK NEDENLERİ NELER OLABİLİR?

Dil kenarındaki bu şişliklere, dil kenarında yer alan ve papilla adı verilen mantar şekilli tat tomurcuklarının tahriş edilmesi neden olur. Gerçekten de bunlar, yakından bakıldığında küçük mantarlara benzerler. Tat tomurcukları normalde beyaz renklidirler fakat iltihaplandıktan sonra renkleri kırmızıya doğru döner. Dil kenarında meydana gelen kabarcıklar yada şişlikler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;

1- Yaralanma: Dilin darbelere maruz kalması yada yaralanması dilde bir tepki olarak bu şişliklerin çıkmasına neden olabilir. Dilin ısırılması, yanması ve çok sıcak içeceklerin tüketilmesi dilde travmaya neden olan faktörlerdendir. Travma sonucu ise dilde ağrılı yaralar ve hassasiyet gelişebilir.
Tedavide ise dilin daha fazla tahriş olmasını önlemek ve kendi kendine iyileşmesini beklemek gerekir. Sıcak içecekler (çay, kahve), asidik yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız.

2- Alerjik Reaksiyon:Alerjiye neden olan bazı gıdalar vücudunuzda olduğu gibi dilde de bazı reaksiyonlara neden olabilir. Bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetinden dolayı dilin yan tarafı etkilendiği gibi farklı kısımları da etkilenebilir. Bir bütün olarak dil, anormal şekilde şişebilir ve kırmızı bir duruma gelebilir.
Bunu önlemek için sizde, alerjiye neden olan gıdaları belirlemeli ve bu gıdaları tüketmemelisiniz. Hangi gıdalara alerjinizin olduğunu öğrenmek için bir gıda alerji testi yaptırabilirsiniz.

3- Protezler:Kötü yapılmış ve ağzınıza tam oturmayan ve rahatsız eden diş protezleri, takma dişler ağızda dil kenarlarında şişliklere ve kabarcıklara neden olabilir. Bunun önlenmesi sadece uygun olmayan diş protezlerinin değiştirilmesi ile mümkündür.

4- Oral Liken Planus:Bu hastalık, yanak içi ve dil kenarlarında ağrılı kırmızı şişliklere neden olan inflamatuar bir problemdir. Birçok tetikleyici faktörü olabilen hastalıkta, çoğu hasta için tedavi gerekmemektedir. Sadece düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanma, sigara ve alkol içmeme ve ağız temizliği yapılması bu hastalığın üstesinden gelinmesinde yeterlidir.

5- Ağız Kanseri: Nadiren de olsa bu bir neden olabilir. dilin bir yada her iki tarafındaki şişlikler sert, ağrılı yada özellikle de ağrısızsa, birkaç hafta geçmiyor ve tekrarlıyorsa mutlaka bir doktora görününüz. Ağız kanseri çoğu durumda dil üzerinde değil, dilin yan taraflarında yada ağzın üstünden gelişmeye başlar. Kanser hastalıklarında erken tedavi hayat kurtarıcıdır. Gerçeklerden kaçmak sadece tedaviyi güçleştirir.

6- Fibroma:Dil üzerinde yada yan taraflarında meydana gelen iyi huylu şişliklerdir. Genellikle bir dil yaralanması sonucu bağ dokunun meydana getirdiği kabarcıklardır. Bunların yıllarca büyüklüğü değişmez ve şekilleri aynı kalır. Yine de emin olmak için bunların cerrahi olarak alınıp bir patoloji laboratuarında incelenmesi daha akıllıca olur.

Dil kenarında üstünde çıkan kabarcık ve yaraların Diğer Nedenleri şunlar olabilir:
Diğer nedenler arasında vitamin eksikliği, pamukçuk, oral herpes, frengi, fibroma, pamukçuk ve tüberküloz yer almaktadır.
Pamukçuk yada oral kandidyazis sadece dilde değil, yanı sıra kasık, vajina yada koltuk altlarında da benzer belirtilere neden olabilir ve çökelek benzeri yamalar şeklinde görünebilir.
Oral herpeste de dilde ve dil kenarında kabarcıklar oluşabilir ve bu kabarcıklar sarı yada açık renkli lezyonlar oluşturabilir.

DİL ÜSTÜNDE KENARINDA ÇIKAN KABARCIKLAR YARALARIN İYİLEŞMESİ İÇİN ŞUNLAR YAPILABİLİR :

Dildeki küçük şişlikler nadiren ciddi bir soruna işaret eder. Kendi kendinize evde yapabileceğiniz çözümler ile bu sorunu hafifletebilir ve üstesinden gelebilirsiniz. Bu uygulamalar arasında buz tedavi uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak (günde defa) ve taze nane yapraklarını çiğnemek sıralanabilir. Bu uygulamalar şişliği ve varsa ağrıyı azaltacaktır.

İlaveten magnezyum sütü adı verilen bileşimi şişlikler üzerine uygulamak da tahrişi yatıştırmak ve ağızdaki asidi nötralize etmek için uygulanabilir. Magnezyum sütü (magnezyum hidroksidin sudaki süspansiyonudur. Antasit ve laksatif olarak kullanılır) tat tomurcuklarının daha fazla zarar görmesini engeller.

İyileşme sürecince ( gün) yumuşak gıdalar tüketin. Yanı sıra pizza, domates, narenciye ve meyve suları, gazlı içecekler gibi yüksek asitli gıdalar ve içeceklerden kaçının. Bu besinler ve içecekler daha fazla tahriş yapar, ağrıyı kötüleştirebilir ve enfeksiyonu alevlendirebilir.

Etkilenen bölgeye, bebeklerin diş çıkarmaları için kullanılan bir uyuşturma jeli de uygulayabilirsiniz. Jel, kabarcık etrafında koruyucu bir örtü oluşturur ve ağrıyı geçici olarak giderir. Daha fazla tahrişten uzak tutar ve iyileşme sürecini hızlandırır.

ÖNEMLİ NOT: Çoğu vaka birkaç gün içinde kendi kendine düzelir. Unutmayın, tekrarlayan ve birkaç hafta içinde geçmeyen olgularda derhal bir doktora görününüz

Dil kenarında oluşan kabarcıklar, dilin yüzeyinde oluşan küçük, su dolu keseciklerdir. Bu kabarcıklar genellikle dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlaklardan kaynaklanır ve ağrı, şişlik ve kızarıklık ile birlikte ortaya çıkabilir. Kabarcıklar, dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların iyileşmesini geciktirir ve ağrıya neden olabilir.

Kabarcıkların oluşumunu önlemek için, dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların iyileşmesine yardımcı olacak yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemler arasında şunlar sayılabilir:

  1. Dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların iyileşmesini hızlandırmak için, dilin yüzeyine antiseptik bir sprey veya çözelti uygulanabilir.
  2. Dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakları koruyucu bir şapka gibi bir örtü ile kapatmak, yara veya çatlakların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.
  3. Dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların iyileşmesini hızlandırmak için, dilin yüzeyine vitamin ve mineral içeren özel jeller uygulanabilir.
  4. Dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların iyileşmesini hızlandırmak için, dilin yüzeyine özel olarak formüle edilmiş özel ağız spreyleri uygulanabilir.
Bu yöntemler arasından en uygun olanını seçmek için, bir doktor veya diş hekimi ile görüşmek en iyisidir. Bu profesyoneller, dilin yüzeyinde oluşan yara veya çatlakların nedenlerini tespit ederek, en uygun tedavi yöntemini önerebilirler.

Dilde Kırmızı Noktalar/Kabarcıklar Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Dilde kırmızı noktalar birçok insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Dil hastalıkları, ağız yaralanmaları ve enfeksiyonlar dilde kırmızı kabarcıklara yol açabilir.

Bu yazıda; dilde kırmızı noktalar neden olur, dilde kırmızı nokta nedenleri nelerdir, ne zaman doktora gitmelisiniz ve tedavisi nasıl yapılır sorularının kapsamlı yanıtını bulabilirsiniz.

Dilde kırmızı noktalar neden olur? Dilde kırmızı kabarcıklar, lekeler, benekler

Dilde Kırmızı Noktalar Neden Olur?

Dil, ağız içinde bulunan ve tat alma işlevine sahip bir organdır. Yiyeceklerin çiğnenmesine ve yutulmasına yardımcı olur. Konuşma üzerine büyük etkisi vardır.

Dilin normal rengi açık pembedir ve dil yüzeyi pürüzlüdür. Dil yüzeyinde bulunan papillalar dile pürüzlü bir görüntü verir.

Bazı nedenler sonucunda dilde kırmızı noktalar oluşabilir. Dilde üzerinde oluşan kırmızı noktalar ile ilgili şunları bilmelisiniz:

  • Dilin asıl rengi açık pembedir.
  • Çeşitli tıbbi nedenlerin etkisiyle dilde kırmızı noktalar veya kabarcıklar oluşabilir.
  • Bu lekeler genellikle ciddi koşullardan kaynaklanmaz.
  • Dilde kırmızı benekler çoğu zaman tedavi olmadan kendiliğinden geçer.
  • Dil üstünde oluşan kırmızı noktalar nadiren bazı ciddi hastalıkları işaret ediyor olabilir.

Dil üzerinde çıkan kırmızı kabarcıklarını bazıları kolayca tanınabilen nedenlerden kaynaklanır. Dilde kırmızı noktacıklara yol açan ana etkenler şunlardır:

  • Dil yanması
  • Yalancı yumrular
  • Dil aftları
  • Oral pamukçuk
  • Alerjiler

Tütün ürünleri kullanımı, sigara içimi, alkol tüketimi ve ağız içi enfeksiyonlar dilde kırmızı kabarcık oluşması ihtimalini arttırır.

Özellikle ağız ve diş hijyenine dikkat etmeyen kişilerde dilde kırmızı nokta oluşumuna daha sık rastlanır. Oral hijyeni sağlamak dildeki lekeler için koruyucu olacaktır.

Dil üstünde ortaya çıkan kırmızı noktalar çoğu zaman basit ve geçici nedenlerden ötürü meydana gelir. Daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Dilde Kırmızı Noktalar Nedenleri Nelerdir?

Bir gün uyandığınızda dilinizin üzerinde kırmızı noktalar veya kabarcıklar farkedebilirsiniz. Kırmızı noktaların görünümü veya boyutları kişiler arasında farklılıklar gösterebilir.

Dil üzerinde çıkan kırmızı noktanın nedenleri ve açıklamalarını hemen aşağıda bulabilirsiniz:

Dil Yanması 

Sıcak yiyecek veya sıcak içecek tüketirken dilde hafif yanıklara neden olabilirsiniz. Bu yanıklar kısa bir süre içerisinde kabarcıklara dönüşebilir.

Dil yanması hakkında şunları bilmelisiniz:

  • Tükettiğiniz sıcak yiyecekler veya içecekler nedeniyle oluşur.
  • Birkaç saat içerisinde dil üzerinde küçük ve sıvı dolu lezyonlar oluşabilir.
  • Oluşan lezyonlar genellikle kızarıktır.
  • Kabarcıklar patlatılmazsa daha hızlı iyileşir.
  • Bazı dil yanıkları küçük kabarcıklara neden olmadan dilde kırmızı noktalar oluşturabilir.

Dilde yanık sonucunda oluşan kırmızı benekler çoğu zaman tedavi gerektirmez. Ağız gargarası kullanmak ve dişleri fırçalamak enfeksiyon oluşumunu engelleyecektir.

Lingual Papillit 

Lingual papillit, yalancı yumrular olarak da bilinir. Dil üzerinde kırmızı veya beyaz yumrular meydana gelir.

Lingual papillit, dil üzerindeki papillaların büyümesi veya iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Bu sayede dilde kırmızı nokta oluşumu gözlenir.

Yalancı yumrular bir veya birkaç papillayı etkileyebilir. Olası diğer semptomlar şunlardır:

  • Dilde ağrı
  • Dilde yanma hissi
  • Dilde kaşıntı hissi
  • Dilin sıcaklık değişimlerine hassas olması

Lingual papillit oluşumuna yol açan bir diğer neden de dili yanlışlıkla ısırmaktır. Dil yaralanmasına yol açan nedenler yalancı yumrulara yol açabilir.

Lingual papillitin diğer nedenleri şunlar olabilir:

  • Virüs enfeksiyonları
  • Stres
  • Beslenme eksiklikleri
  • Bağışıklığın azalması

Aft Yaraları 

Ağız içinde aft yaraları oldukça yaygındır. Aft yaraları dilde, ağız içinde veya dudaklarda ortaya çıkabilir. Kırmızı, beyaz veya sarı görünümde olabilir.

Ağız içerisinde candida mantarı nedeniyle de yaralar oluşabilir. Pamukçuk adı verilen lezyonlar da ağızda kırmızı noktalar ile sonuçlanabilir.

Bazı durumlarda ağızda çıkan aft yaraları altta yatan bir sağlık durumunun işareti olabilir. Aft yaraları ile birlikte şu belirtileriniz varsa bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi yardım alabilirsiniz:

  • Ateş yüksekliği
  • Mide ağrıları
  • Deri döküntüleri
  • Eklem ağrıları
  • Halsizlik

Harita Dil 

Harita dil (coğrafik dil), dilin üstünde veya yan kenarlarında yamaların veya lekelerin görüldüğü ağrısız bir rahatsızlıktır.

Dilin üstünde veya yan kenarlarında iltihaplanma vardır. Bu iltihap nedeniyle dilde kırmızı noktalar ortaya çıkabilir.

Coğrafik dil hakkında şunları bilmelisiniz:

  • Etkilenen papillalar nedeniyle oluşur.
  • Yamalar kırmızı renktedir ve pürüzsüzdür.
  • Bazı yamaların kenarları hafifçe yükseltilmiş olarak görülebilir.
  • Yaygın bir durum değildir.
  • Yetişkin bireylerde daha sık görülür.
  • Dilin bir bölgesi iyileştikten sonra farklı bir bölgesinde de ortaya çıkabilir.

Harita dil oluşumuna yol açan neden tam olarak aydınlatılabilmiş değildir. Stres, alerji veya diyabetin bu rahatsızlığa yol açtığı düşünülmektedir.

Oral Maya Enfeksiyonu 

Oral maya enfeksiyonu (oral pamukçuk), ağız ve dili etkileyerek lezyonlara açabilir. Oral pamukçuk dilde kırmızı nokta oluşabilir.

Oral pamukçuk belirtileri şunlardır:

  • Ağzın içinde beyaz lekeler
  • Dil üstünde kırmızı noktalar
  • Ağızda kötü tat
  • Ağız içinde ağrı

Oral pamukçuk lezyonları beyazdır. Beyaz yamaların altında kırmızı ve iltihaplı bir lezyon vardır.

Normal ağız florasında maya bulunur. Bazı insanlarda bağışıklık sisteminin baskılanması gibi nedenlerde oral pamukçuklar oluşabilir.

Bazı insan grupları oral pamukçuk açısından daha fazla risk altındadır. Risk altında olan bazı gruplar şunlardır:

  • Yeni doğan bebekler
  • Takma diş kullanan kişiler
  • Diyabet hastaları
  • Kemoterapi alan kişiler
  • Ağız kuruluğu yaşayan insanlar
  • AIDS hastaları

Risk grubunda bulunan kişilerin ağız hijyenine özen göstermesi oldukça önemlidir.

Kızıl Hastalığı 

Kızıl; ağız, burun ve boğazda ortaya çıkan ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyondur. Ana belirtilerinden biri çilek dili olarak adlandırılan kırmızı ve pürüzlü bir dildir.

Kızıl hastalığının diğer belirtileri şunlardır:

  • Çilek dili
  • Boğaz ağrısı
  • Ateş yüksekliği
  • Göğüste veya karında ortaya çıkan döküntü
  • Baş ağrısı
  • Mide ağrısı

Kızıl hastalığı en sık çocukları etkiler. Oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur. Enfeksiyon şu yollardan biriyle bulaşabilir:

  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Kontamine ürünlerin paylaşılması

Oral Alerji Sendromu 

Bazı meyve ve sebzeleri yedikten sonra ağızda/dilde kaşıntı ve şişme oluşabilir. Bu durum oral alerji sendromudur.

Oral alerji sendromunda dilde kırmızı noktalar ile karşılaşılabilir. Dil şişebilir, kızarık bir görünüm alabilir ve tahriş olabilir.

Oral alerji sendromu genelde hafif vakalardır. Bir kişi alerjiye neden olan yiyecekleri keserek önleyebilir.

Dil Kanseri 

Dil kanseri, baş ve boyun kanserlerinden biridir. Dil kanseri riskini arttıran bazı nedenler şunlardır:

Dilde kırmızı noktalar çoğu zaman zararsızdır. Uzun süredir devam eden ve ek belirtilere neden olan dil yaraları için tıbbi destek almanız gerekebilir.

Dil kanserinin belirtileri şunlardır:

  • Uzun süredir devam eden boğaz ağrısı
  • Yutma güçlüğü
  • Ağızda karıncalanma ve uyuşma

Dilde kırmızı benekler uzun süredir devam ediyorsa ve ek belirtileriniz günden güne artıyorsa yakın zamanda bir doktora görünmeniz faydalı olacaktır.

Dilde kırmızı noktalar/kabarcıklar vaka örnekleri - seafoodplus.info

Dilde kırmızı noktalar/kabarcıklar vaka örnekleri &#; seafoodplus.info

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde dil üzerinde kırmızı noktalar ve lekeler ile ilgili şikayetler yaşayabilir.

Dilde kırmızı noktalar genellikle geçicidir ve zararlı değildir. Nadiren altta yatan daha ciddi bir durum dilde kırmızı kabarcıklara yol açabilir.

Aşağıdaki şikayetlere sahipseniz yakın zamanda tıbbi yardım almalısınız:

  • Dilde kırmızı noktalar birkaç haftadan uzun süredir devam ediyorsa
  • Dil üzerindeki kırmızı lekeler giderek yayılıyorsa
  • Lezyonlar ağrılı ise ve kanıyorsa

Doktorunuz mevcut şikayetlerinizi dinleyecek ve dildeki kırmızı kabarcıkları kontrol edecektir. Muayene ve laboratuvar testleri ile altta yatan nedeni tespit etmeye çalışacaktır.

Dilde Kırmızı Kabarcık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dilde üstünde ortaya çıkan kırmızı kabarcıklar çoğu zaman kısa sürelidir ve tedavi edilmeden kendiliğinden geçer. Ara ara tekrarlayabilir.

Bazı tıbbi nedenler de dilde kırmızı noktalara yol açabilir. Bu nedenlerin tespit edilmesi ve altta yatan nedene yönelik tedavi adımlarının uygulanması gerekir.

Dilde kırmızı nokta nedenlerini ve nedene yönelik tedavi adımlarını aşağıda bulabilirsiniz:

Dil yanmasıDil yanığı genellikle kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır. Dil üzerindeki dokuların yenilenme hızı oldukça yüksektir. Bu nedenle birkaç gün içerisinde dil yanığı şikayetleriniz azalacaktır.
Lingual papillitLingual papillit genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Tedavinin gerektiği hallerde papilla şişkinliğini azalmak için gargara veya antihistaminikler kullanılabilir.

Yalancı yumruların iyileşmesini hızlandıran bazı yöntemler vardır. Bunlar:

  • Baharatlı yiyeceklerden kaçınmak
  • Sıcak veya soğuk gıdalardan uzak durmak
  • Dişleri günde birkaç defa fırçalamak
  • Gıdaları emmeden tüketmek
Aft yaralarıAft yaraları genellikle kendiliğinden iyileşir. Benzokain içerikli ilaçlar aft yaralarını hafifletebilir ve daha hızlı iyileşmeyi teşvik edebilir.

Doktorunuz aft yaralarının altta yatan başka bir durum ile ilişkili olup olmadığını kontrol edecektir. Gerekli hallerde altta yatan nedene yönelik tedavi adımları uygulanacaktır.

Coğrafik dilHarita dile yol açan neden tam olarak bilinmemektedir. Alerjiler, stres faktörleri veya diyabetin bu rahatsızlığa yol açtığı düşünülmektedir.

Coğrafik dil, dilin üzerinde kırmızı/beyaz lezyonlara yol açar. Lezyonlar ağrılı değildir. Harita dil genellikle başka semptomlara yol açmaz.

Harita dil için direkt bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Çoğu zaman başka belirtilere yol açmadan kendiliğinden iyileşir.

Oral pamukçukOral pamukçuklar antifungal ilaçlar ile tedavi edilebilir. Doktorunuz ayrıca şu önerilerde de bulunabilir:
  • Takma dişleri ara ara temizlemek
  • Ağız ve diş sağlığına özen göstermek
  • Ağız kuruluğunu tedavi ettirmek
Kızıl hastalığıKızıl, antibiyotikler ile tedavi edilen bir hastalıktır. Antibiyotik tedavisini takip eden birkaç hafta içerisinde ateş yüksekliği kaybolur.

Enfeksiyonun tedavisinden sonra bir süre daha döküntü görülebilir. En geç kaybolan belirtilerden biri deri döküntüsüdür.

Oral alerji sendromuOral alerji sendromuna bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler genellikle hafif seyreder.

Oral alerji sendromunun asıl tedavisi alerjiye neden olan yiyecekleri tüketmemektir.

Dil kanseriDil kanserinin tedavisi, tümörün seviyesine ve konumuna göre değişiklik gösterebilir.

Dil kanseri tedavisi için uygulanabilecek metotlar şunlardır:

  • Cerrahi tedavi
  • Eksizyon cerrahisi
  • Kriyoterapi
  • Kemoterapi

Dilde çıkan kırmızı noktaların yaralanmadan enfeksiyona kadar bir dizi nedeni olabilir. Genellikle tedavi ihtiyacı doğurmadan kendiliğinden iyileşir.

Dilde kırmızı noktalar birkaç hafta içerisinde kendiliğinden kaybolmazsa veya ek belirtilere yol açarsa bir doktora görünmeniz yaralı olacaktır.

Dilde kırmızı noktalar nasıl geçer?

Dil üstünde ortaya çıkan kırmızı lekeler genellikle basit ve geçici nedenlerden kaynaklanır. Dildeki kırmızı noktalar çoğu zaman tıbbi tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşir.

Dil üstündeki kırmızı kabarcıklara bazı nadir durumlarda çeşitli hastalıklar yol açabilir. Altta yatan neden doktorunuz tarafından tespit edilecektir ve nedene yönelik tedaviler uygulanacaktır.

Dilde kırmızı nokta sayısı günden güne artıyorsa ve beraberinde ağız içinde farklı belirtiler ortaya çıktıysa yakın zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi destek almalısınız.

Bebeklerde dilde kırmızı noktalar neden olur?

Dil üstünde ortaya çıkan kırmızı noktalara bebeklerde de rastlanabilir. Bu durum çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden geriler ve lezyonlar kaybolur.

Bebeğinizin dilini ara ara kontrol etmelisiniz. Dildeki kırmızı nokta sayısı giderek artıyorsa, yakın zamanda çocuk doktoruna başvurmanız faydalı olabilir.

Bebeklerin dilinde kırmızı noktalara yol açabilecek bazı nedenler şunlardır:

  • Alerjiler
  • Ağız içi enfeksiyonlar
  • Kızıl hastalığı

Dilde üstünde çıkan kırmızı kabarcıklar nasıl önlenir?

Dil üstünde ortaya çıkan kırmızı benekleri tamamen önleyemezsiniz. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri dil üstünde kırmızı kabarcık oluşumu riskini azaltabilir. Bunlar:

  • Sigara içmeyi bırakmak
  • Tütün çiğnememek
  • Alkolü bırakmak veya ölçülü olarak tüketmek
  • Düzenli olarak ağız ve diş muayenesi yaptırmak
  • Ağız hijyenine özen göstermek

Ağız hijyenini sağlamak için günlük olarak şunları yapmalısınız:

  • Dişleri fırçalamak
  • Ağız durulaması
  • Diş ipi kullanmak
  • Dişleri nazikçe fırçalamak

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir