bel fıtığına sıcak su iyi gelir mi / Soğuk Hava Bel Fıtığını Tetikleyebilir - Acıbadem Hayat

Bel Fıtığına Sıcak Su Iyi Gelir Mi

bel fıtığına sıcak su iyi gelir mi

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

bel fıtığında enjeksiyonlar

Bel fıtığı en sık rastlanan omurga problemlerinden biridir. Sıklıkla bacak ve bel ağrısına bazen de hem bacak hem bel ağrısına neden olur. Ağır yük kaldırmak, yaş, fazla kilolar, genetik özellikler gibi birçok faktör bel fıtığına neden olabilir. Bel fıtığı olduğunu öğrenen çoğu hastanın aklına gelen ilk soru “Hemen ameliyat olmam gerekir mi?” olmaktadır. Bu sorunun yanıtını genellikle hastanın durumu ve yakınmaları belirler. Bel fıtığının çeşitli tedavileri olmakla birlikte ameliyat her zaman ilk seçenek değildir. Fıtığın şiddetine ve yakınmalarınıza bağlı olarak bel fıtığında ameliyatsız tedavisi de mümkündür.

İçindekiler:

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, iskelet yapımızın temel parçası olan omurga, vücuda şekil vererek ağırlığımızın çoğunu taşıyan bir köprü görevi görür. Omur denilen küçük kemikler birbiri ardına dizilerek omurgayı oluşturur. Omurga kemiklerimiz arasında ise birer yastıkçık görevi gören diskler bulunur. Diskler, iç kısmında yumuşak jel benzeri bir merkeze sahiptir ve yürümek, yük kaldırmak, dönme hareketleri gibi günlük aktiviteler sırasında omurga üzerinde oluşan basıncı emerek kemikleri korur. Peki bel fıtığı nedir? Disklerin fazla yüke maruz kalması veya yaşlanmaya bağlı yapılarının bozulması sonucu iç kısmında bulunan jel kıvamındaki maddenin bir kısmı dışarıya doğru itilebilir. Bu durum fıtıklaşmış disk, kısaca fıtık olarak tanımlanır. Diskin dışarıya sızma miktarı ve dışarıya çıktığı yer ortaya çıkan bel fıtığı belirtilerini ve şikayet tablosunu değiştirebilir. Fıtıklaşmış disklerin çoğu belde görülse de boyunda da fıtık meydana gelebilir. Fıtıkların %90&#;ının bel bölgesinde, kalan kısmının ise boyun ve sırt omurlarında oluştuğu bilinmektedir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısı ta acil tıbbi bakım gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir.

Bel fıtığı belirtileri, belde ve kalçada orta derecede bel ağrısından acil tıbbi bakım gerektiren yaygın uyuşma ve halsizliğe kadar geniş bir yelpazede değişiklik gösterir. Fıtıklaşmış disk belirtileri en yaygın olarak vücudun bir tarafında ağrı ve uyuşma, bel ve bacak ağrısı, geceleri veya belirli hareketlerle kötüleşen ağrılar, açıklanamayan kas zayıflığı şeklindedir.

Bel fıtık vakalarının büyük çoğunluğunda bel ağrısı altı hafta içinde geçer. Ancak kısa sürmesine rağmen ağrı dayanılmaz olabilir ve günlük faaliyetlere katılmayı zorlaştırabilir. Bazı durumlarda ise ağrı kronik bir hale gelebilir.

Fıtıklaşmış disk yakınındaki sinire baskı yapması ve/veya iltihaplanması sinir boyunca uzanan ağrıya neden olabilir. Bacağın arkası boyunca uzanan siyatik bacak ağrısının en yaygın nedenlerinden biri bel fıtığıdır.

Fıtıklaşmış disk bacaklara giden sinirlerin hemen çıkış noktasına baskı yapabileceği gibi bazen de doğrudan omurilik kanalımıza baskı yapabilir. Bunun sonucunda bel ağrısı, kalça veya bacak ağrısı, güç kaybı, bacaklara ve ayağa inen uyuşma, idrar kaçırma gibi omurga fıtığı belirtileri ortaya çıkabilir. Fıtığın sinir köküne veya kanala baskı yapmadığı durumlar ise daha hafif şikayetler olur ya da hiçbir bel fıtığı belirtisi olmayabilir.

Bel Fıtığı Tedavisi

Bel fıtığı tedavisinde fıtığın durumuna ve yakınmaların şiddetine göre ameliyat veya bel fıtığında ameliyatsız tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bel fıtığı ameliyatsız geçer mi? Diye soruyorsanız; Fıtıklaşmış disk belirtileri ve yakınmaları çoğu altı hafta içinde kendiliğinden düzelir, bu nedenle hastalara genellikle ameliyatsız tedavilere başlamaları önerilir. Ancak önerilen tedavi, hastanın bulgularının şiddetine göre değişebilir. Bel fıtığı tedavisinde, ameliyat genellikle diğer ameliyatsız tedavi yöntemlerine cevap vermeyen hastalara önerilir. Şiddetli ağrı varlığında ve hasta ayakta durma veya yürüme gibi günlük işlevlerini sürdürmekte güçlük çekiyorsa, Hasta günlük yaşamını kısıtlayan ağrılar, kalça, bacak, ayak kaslarında güç kaybına veya uyuşma gibi nörolojik belirtiler yaşıyorsa, gayta ve idrar kaçırma veya yapamama varsa bel fıtığı ameliyatı bir seçenek haline gelebilir. Bu belirtilerin olmadığı durumlarda bel fıtığında ameliyatsız tedavi seçenekler önerilir.

Bel Fıtığında Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri

  • Bel Fıtığında İlaç Tedavisi: Bel fıtığında ilaç tedavisi bel fıtığını iyileştirmeye yönelik değildir, fıtığın neden olduğu şikayetleri azaltmaya yardımcı olur. Doktorunuz sinire baskı nedeniyle hissettiğiniz ağrıyı geçirmek için çeşitli ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, cilt üzerine sürülen ağrı kesici jeller içeren bir reçete düzenleyebilir.
  • Bel Fıtığında Fizik Tedavi:Bel fıtığında fizik tedavi uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Ağrı kesici elektroterapi uygulamaları, sıcak uygulamalar, egzersizler, mobilizasyon yöntemleri fizik tedavi programı kapsamında uygulanabilir. Fizik tedavi doktorunuzun değerlendirmesi sonrası sizin için uygun rehabilitasyon programı ve seans sayısı belirlenir. Uygulanan tedavilerle sinir kökü üzerindeki baskı azaltılmaya çalışılır, ağrı nedeniyle gerginleşen kaslar gevşetilir, daha aktif ve ağrısız harekete ulaşıldığında ise kasları güçlendirme programına geçilir.

Bel fıtığında fizik tedavi uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Ağrı kesici elektroterapi uygulamaları, sıcak uygulamalar, egzersizler, mobilizasyon yöntemleri fizik tedavi programı kapsamında uygulanabilir.

  • Sıcak uygulama: Gün içerisinde bel bölgesine defa dakikalık sıcak uygulamak gerilen bel kaslarınızı gevşetecek ve daha rahat hareket etmenizi kolaylaştıracaktır. Sıcak su torbası veya sıcak pedler bunun için kullanılabilir. Şeker hastalarında bu uygulamaya dikkat edilmelidir. İleri şeker hastalarında cildin ısı algısı bozulduğundan farkında olmadan aşırı sıcak uygulanması ciltte yanık veya tahrişe neden olabilir.
  • Yatak istirahati: Fıtığa bağlı ağrının şiddetli olduğu dönemlerde, ağrıyı kontrol altına almak için birkaç günlük istirahat önerilebilir. Ancak bu istirahat tüm gün yatmayı içermemelidir. Gün içerisinde belli aralıklarla kalkıp ev içerisinde dolaşmak, birkaç basit egzersiz yapmak kasları aktif olarak çalıştırır, dolaşımı artırır ve vücuda olumlu etki eder. İstirahat esnasında ise yan yatıp her iki bacağı karna doğru çekmek bu dönemlerde beli en rahat ettiren ve bel ağrısının rahatlamasına yardımcı olan pozisyondur.
  • Günlük yaşam aktivitelerinin düzenlenmesi:Bel fıtığınız şu anda ameliyat gerektirecek ciddiyette olmayabilir ancak ileride de ameliyat adayı olmamak için omurga sağlığına dikkat edilmesi gerekir. Kendimize omurga sağlığımız için doğru alışkanlıklar kazandırmamız önemlidir. Yerden bir şey alırken doğru pozisyonda eğilmek, çalışırken omurgamıza binen fazla yükten kaçınmak, araç kullanırken doğru oturmak, doğru bir yatakta uyumak omurga sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli noktalardır. Sürekli oturmaktan veya bahçe işleri gibi sürekli öne eğilmeyi gerektiren aktivitelerden uzak durmak da önemlidir.
  • Enjeksiyonlar:Bel fıtığında ameliyatsız tedavisine başvurulan yöntemlerden biri enjeksiyon tedavisidir. Omurga kanalı içine ya da ağrının kaynağı olan omurga seviyesine yapılan enjeksiyonlarla sinir kökleri etrafındaki baskı azaltılmaya çalışılır. Muayeneniz sonrası doktorunuz bu enjeksiyonlardan fayda görüp göremeyeceğinizi değerlendirir. Enjeksiyona karar verilirse aynı gün doktorunuz tarafından enjeksiyonunuz yapılır. Bu enjeksiyonlar hastanın durumuna göre belli aralıklarla tekrarlanabilir.

bel fıtığı

  • Bel Fıtığı Egzersizleri:Omurga sağlığı için düzenli egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Sağlıklı bir kas yapısı ile omurgayı desteklemek var olan problemleri telafi etmeyi kolaylaştıracak, yeni bir omurga problemi yaşamanızı da önleyecektir. Bel fıtığı egzersizleri program içerisinde germe egzersizleri, gevşeme egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, esneklik egzersizleri, aerobik egzersizleri yer alır. Doktorunuz ve fizyoterapistiniz sizin için uygun egzersiz programına karar verecektir. Bel fıtığı egzersizler kademeli olarak ilerletilerek ömür boyu devam edilmesi gerekir.

Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve koruyucu tedavi yöntemlerinden ameliyata kadar farklı tedavi seçenekleri bulunur.

Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve koruyucu tedavi yöntemlerinden ameliyata kadar farklı tedavi seçenekleri bulunur. Bel fıtığı tedavisi genel olarak yaşadığınız rahatsızlığın düzeyine ve diskin ne kadar yerinden kaydığına bağlıdır.

“Belim çok ağrıyor!”, “Öne eğilemiyorum.” “Kalçamdan ayağıma kadar uyuşma oluyor.” “Bel fıtığım varmış.” gibi yakınmalara bazen kendimizden bazen de çevremizden sıklıkla aşinayız. Ameliyat korkusu sizi bu şikayetlere katlanmak zorunda bırakabilir. Ancak her şikayetin kişiye özel bir çözümü olduğunu unutmayın. Bel fıtığında ameliyatsız tedaviler ve ameliyat tedavi seçenekleri var. Sizin için en doğru tedaviyi öğrenmek için kliniğimize başvurabilir, tedavi seçeneklerini birlikte değerlendirebiliriz.

Bel Fıtığına Ne İyi Gelir
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir

Bel fıtığına sıcak iyi gelirmi, sıcak su torbasıkonulur mu, kaplıcaiyi gelirmi gibi haklı olarak bir çok soru sorulmaktadır. Bel fıtığı çok şiddetli ağrılara sebep olan ciddi bir rahatsızlıktır. Bu ağrılar dayanılmaz dereceye gelir ve bazen kişiler tutularak günlük aktivitelerini yerine getiremezler. Çok ağrılı bir rahatsızlık olan bel fıtığına ne iyi gelir?
Bel fıtığı bir çok sebebe bağlı gelişebilir. Genelde bel omurunun aşırı zorlanması, duruş bozuklukları, ağır kaldırma, sinirlerin aşırı gerilmesi gibi bir çok sebebe bağlı gelişir. Bel omurları zorlanmadan dolayı açılır ve buradaki diskler tahribata uğrayarak bel omurları içerisinde bulunan omuriliğe baskı yapar. Bu baskı sonucunda da şiddetli ağrılar oluşur. Bel fıtığı bel omurları içerisinde bulunan disklerin yıpranarak dışarı doğru taşması ile oluşur. Tedavisi fizik tedavi, ameliyat yada bel egzersizleri ile kasları kuvvetlendirmeye çalışmaktır. Bu ağrıların hafiflemesi için de sıcak uygulama, kas gevşetici ilaçlar, kremler, doğal yağlar ve masaj uygulanmaktadır.

Bel Fıtığına Sıcak İyi Gelirmi?

Bel kasları bu ağrılardan dolayı iyice kasılırlar. Bazen ağrı o kadar şiddetli olur ki tutulmalar yaşanmaktadır. Ağrıların şiddetlenmesi sinirlere baskı yapan fıtıktan dolayı yaşanmaktadır. Ağrılarınızın şiddetlendiği dönemde bel fıtığına sıcak iyi gelir. Kasların gerilmesini azaltır, yumuşatır ve buradan geçen damarların genişleyerek açılmasını sağlar. Genişleyen damarlar sayesinde kan akışı hızlanır ve bu bölge daha iyi beslenir. Sıcak uygulama sonrasında bel ağrıları da azalır.
Bel düzleşmesi ve bel fıtığı için önerilen bel hareketleri  bel bölgesindeki kasların kuvvetlenmesini sağlar. Mutlaka bel kaslarınızın kuvvetlenmesi için bel egzersizleri yapmanızı öneririz. Kendinizi zorlamadan kasları kuvvetlendireceğiniz fıtık için fizik tedavi egzersizlerini sizler için resimli anlattık.  Mutlaka bel kaslarını kuvvetlendirmek bel fıtığına iyi gelir. Bu egzersizleri yaptıktan sonra bel kaslarınız ısınır. Rüzgarlı havadan ve soğuk havadan belinizi mümkün olduğunca korumalısınız. Bel fıtığına soğuk hiç iyi gelmez. Özellikle egzersiz ve fizik tedavi sonrası bel soğuktan korunmalı ve sıcak tutulmalıdır.
Bel Fıtığına Sıcak Su Torbası İyi Gelirmi

Bel Fıtığına Sıcak Su Torbası İyi Gelirmi

Bel fıtığına sıcak su torbası çok iyi gelir. Özellikle ağrılı dönemlerde belinize sıcak su koymak çok faydalı olur. Fakat sıcak su torbası uygulamasını kas gevşetici krem sürdükten sonra yapmamalısınız. Bu yanlış bir davranış olur. Krem uygulaması sıcak su torbası koyduktan kasları yumuşattıktan sonra yapmak çok daha doğrudur. Kas gevşetici kremler ile ilgili yazdığımız yazımızda kas gevşetici kremuygulamalarının en doğru nasıl yapıldığını çok detaylı bulabilirsiniz. Kremler ve ilaçlar bel kaslarınızı yumuşatmakta çok başarılıdırlar. Kasların tutulduğu dönemlerde kas gevşetici ilaçdesteği de almak gereklidir. Sıcak su torbası koymadan cildinizi bir havlu ile örtün ki doğabilecek bir yanıktan kendinizi korumuş olursunuz.
Bel Fıtığına Sıcak Su İyi Gelirmi?

Bel Fıtığına Sıcak Su İyi Gelirmi?

Bel fıtığına sıcak su banyosu oldukça rahatlatır ve iyi gelir. Ağrınız olduğu dönemlerde mutlaka hemen sıcak su banyosu yapmak buradaki kasların yumuşamasına çok faydalıdır. Kas gerginliğinin azaltılması fıtık için çok önemlidir. Bel fıtığı istediğiniz kadar kendinizi koruyun anlamadan gerçekleşen bir durumdur. Gergin dönemlerde aşırı sinirlerin gerilmesi bile fıtıkla sonuçlanabilmektedir. Bazen kaslar o kadar gerilir ki kemiksi bir hal alır. Omurlar arasında kireçlenmeler oluşur. Bu sebeple kasları ve omurları soğuktan uzak tutmak çok önemlidir. Bel bölgesi mümkün olduğunca sıcak tutulmalı ve özellikle ağrınız olduğunda hemen sıcak su banyosu yapmalısınız. Sonrasında kas gevşetici krem uygulaması yada ağrı kesici, kas gevşetici özellikte olan doğal içerikli yağlar sürülmelidir. Bu yağlar, lavanta yağı, susam yağı, zencefil yağı, zerdeçal yağı, kekik yağı, ada çayı yağıdır. Bu yağlar buradaki iltihaplanmaları azaltır, kasları gevşetir, kireçlenmeyi önler ve en önemlisi ağrıyı azaltır. Masaj yapılarak sürülen yağlar derinize ve kaslarınıza iyice işleyerek sizi rahatlatır ve tedaviye yardımcıdır.

Bel Fıtığına Hamam İyi Gelir mi?

Bel fıtığı hastaları genelde sorarlar, bel fıtığına hamam iyi gelir mi, gitmemizde bir sakınca var mı diye. Gidilmesinde bir sakınca yoktur. Aksine çok da faydalıdır. Bel kasları hamamın sıcaklığı ile iyice gevşer ve rahatlar. Eğer birde masaj yapan biri var ise o sıcaklık ile yapılan masaj ile fıtık, omur araları ve diskler rahatlar. Bu rahatlamanın tedavi de çok faydası vardır. Yalnız hamama gittikten sonra soğuktan kendinizi korumalısınız. Soğuk havaya çıkmamalı belinizi sıcak tutmalısınız. Soğuk anında kaslarınızın gerilmesine neden olur. Bu sebeple belinizi iyice sarıp korumalısınız.
Bel Fıtığına Kaplıca İyi Gelirmi?

Bel Fıtığına Kaplıca İyi Gelirmi?

Bel fıtığı hastaları kaplıcaya gidebilirler. Kaplıca suları bel için çok faydalıdır. Bir yandan sıcak su gevşetirken bir yandan da kaplıca içerisindeki faydalı sular ile tedavi olursunuz. Kaslar gevşer ve özellikle damarlar genişler, kan akışı çok daha hızlı olur. Bel fıtığı çevresindeki bölge çok daha iyi beslenir. Kaplıca suları çok faydalıdır. Bel fıtığı rahatsızlığı olanlar için özellikle faydalı bir çok kaplıca vardır. Sularının şifası ile çok meşhur kaplıca suları sayesinde bel fıtığı rahatsızlığı tedavi edilmiş olur. Bir çok hasta kaplıca suları ile tedavi olduğunu ve rahatladığını söylemektedir. Tutulmuş vaziyette gittikleri kaplıcadan yürüyerek çıkan bir çok fıtık hastası vardır.

Bacağa vuran fıtık ağrısı nasıl geçer ve neden olur? Bacağa vuran fıtık ağrısına ne iyi gelir?

BACAĞA VURAN FITIK AĞRISI NEDİR?

İnsanların yaşı ilerledikçe vücutlarında da bazı fonksiyonlarda gerilemeler meydana gelmektedir. Bel bölgesinde de bu nedenden kaynaklanan sorunlar oluşabilmektedir.

Özellikle belde meydana gelen yıpranmalar fıtık sorunun başlıca nedenlerinden biri olarak gözlemlenmektedir. Su içeriğinin kaybedilmesi ile birlikte esneklikte kaybedilmektedir. Ayrıca bazı hareketlere bağlı olarak da yırtılma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Böyle bir durumda da bel fıtığı oluşumu meydana gelmektedir. Genelde bacağa vuran ağrıların temelinde yırtılmalar ve dejenerasyon bulunmaktadır.

BACAĞA VURAN FITIK AĞRISI NASIL GEÇER?

Hem kadın hem de erkeklerde fıtık ağrısı şikayeti sıklıkla görülür. Bel fıtığı olarak başlayan bu rahatsızlık bacaklara vurduğu takdirde kişilerin hareket kabiliyetini fazlasıyla kısıtlar. 

Bacağa vuran fıtık ağrısına en iyi çözüm fizik tedavidir. Fizik tedavinin yanı sıra ağrı kesici takviyesi ve egzersizler de uygulanmalıdır. Ancak doktor kontrolü olmadan hem ilaç kullanımı hem de egzersiz uygulamasından kaçınılmalıdır. Yanlış yapılan her hareket var olan durumu daha da kötüye götürebilir. Bu yüzden doktorun önerdiği set ve sürelerde egzersizler yapılmalıdır.

BACAĞA VURAN FITIK AĞRISINA NE İYİ GELİR?

Doktora kontrolü altında düzenli yürüyüşlerin yapılması önerilmektedir. Bunun yanında kişinin zorlanmasına neden olmayacak bazı egzersizlerin yapılması da gerekmektedir. Özellikle yüzmek ve hafif tempoda koşmak oldukça iyi seçenekler arasında yer almaktadır. Bununla birlikte bisiklet sürmenin de iyi geldiği söylenenler arasındadır. Ayrıca bel kaslarının ve karın kaslarının da güçlendirilmesi gerektiği öneriler arasında bulunmaktadır. Bazı hastalar ise kaplıca tedavisi gibi yöntemlere başvurmaktadır. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse hastalardan bazılarına cerrahi yöntemler uygulanabilmektedir.

BACAĞA VURAN BEL FITIĞI AĞRISINA İYİ GELEN EGZERSİZLER

Yürüyüş yapmak, yüzmek, hafif tempolu koşu, bisiklet sürmek gibi aktiviteler bu soruna iyi gelen egzersizler arasında yer almaktadır. Ancak ters hareketlerin yapılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Hareketler kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Bel Ağrısı İçin

Soğuk hava denilince aklımıza ilk olarak soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonu gelir. Oysa soğuğun yol açabildiği birçok sorun var. Bunlardan biri de; omurga sağlığımıza dikkat etmediğimiz takdirde bel ağrısına yol açması, hatta bel fıtığını tetiklemesidir. Eklemlerimiz zaman içinde çeşitli nedenlerde dejenerasyona, yani değişikliklere uğradığı için az veya çok soğuktan etkilenir. Düzenli egzersiz yapmayan, fazla kilosu olan, ters hareketlerde bulunan veya kireçlenme sorunu yaşayan kişilerin eklemlerinin çevresindeki kaslar ile bağlar gerilir, kireçlenir, çevresindeki kaslar zayıflar ve kasların boyu kısalır. Eklem ve çevresindeki tüm bu olumsuz değişimler “dejenerasyon” olarak adlandırılır. Soğuk hava nedeniyle de kas ile bağlar gerilince, belimizde ağrı oluşur. Soğuk nedeniyle gelişen ağrının derecesi ise kişiden kişiye değişir. Kimi insanlar belin arkasında hafif bir ağrı oluştuğundan yakınırken, kimileri ise beli tamamen tutulduğu için hiç hareket edemediğinden yakınır.


Soğuk Hava Bel Fıtığını Böyle Tetikler

Soğuk hava doğrudan bel fıtığına sebep olmaz. Ancak eklemlerde sorun varsa, bel fıtığına zemin hazırlayabilir. Soğuk hava, özellikle bel sağlığına dikkat etmeyen kişilerin omurgasında yer alan eklemlerdeki kas ile bağların gerilmesine yol açıp, bel fıtığını tetikleyebilir. Bunun sonucunda, örneğin normalde yerden 5 kiloyu kaldırdığınızda belinizde hiçbir sorun oluşmazken, soğuk hava nedeniyle omurgada yer alan eklem çevresindeki kasların gerilmiş, kas boyu kısalmış ve gücünü yitirmiş olması nedeniyle bel fıtığı gelişebilir.

Ağrınız Varsa Hareket Etmekten Kaçının

Toplumda hareket etmenin bel ağrısına iyi geldiği yönünde yanlış bir inanış var. Sanılanın aksine hareket etmek, omurganın daha da stres altında kalmasına, zorlanmasına sebep olur. Bu nedenle beliniz ağrıdığında yapmanız gereken şey; hareket etmekten kaçınmak ve doktorunuzla görüşünceye dek istirahat etmek olmalı.

Bel Ağrılarının Yüzde 5&#x;i Bel Fıtığıdır

Bel ağrısı tedavisi altta yatan nedene göre değişir. Bel ağrısının yüzde 95’i soğuk hava ve belin kaldıramayacağı kuvvet altında kalması gibi mekanik nedenlerden kaynaklanır. Bu durumlarda medikal tedavi ve istirahat yeterli gelir. Ancak kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar gelişigüzel alındığında mide-bağırsak patolojileri gibi yan etkiye yol açabildikleri için doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalı. Bel ağrılarının yüzde 5 gibi küçük bir oranının nedeni ise bel fıtığıdır. Ağrıya bel fıtığı veya kanal darlığı gibi patolojiler de eşlik ediyorsa, bu durumda cerrahi yönteme başvurmak gerekebilir.

Belinizi 8 Adımda Soğuktan Koruyun

Bel ağrısına neden olan ağır eşya taşıma ve aşırı kilo alımının yanı sıra neden olan soğuk havaya karşı bu önlemleri alın:

  • Soğuk havada dışarıya çıktığınızda kalın giysiler giyin.
  • Klimanın doğrudan omurganıza gelmesini önleyin.
  • Çok sıcak bir ortamda bulunuyorsanız, aniden soğuk ortama çıkmayın.
  • Her gün düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Spor yaparken terliyorsanız, çamaşırlarınızı sık sık değiştirin.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.
  • Bir saatten fazla oturmayın veya ayakta kalmayın.
  • Ağır bir yük taşımayın veya çevrenizden destek alın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir