Emlake nasıl yazılır

Emlake Nasıl Yazılır

emlake nasıl yazılır

Yatırayım-mı Nasıl Yazılır? (TDK) Anlamı

Hangi Sözcük Nasıl Yazılır? Bitişik mi yazılır ayrı mı? Ne Nasıl Yazılır? TDK yazım bilgisi dahilinde hangi sözcük nasıl yazılır? Anlamı nedir?

Yatırayım mı nasıl yazılır tdk, Yatırayım mı anlamı tdk, Yatırayım mı nedir,

Sizlere bu yazımızda &#;Yatırayım mı&#; kelimesinin nasıl yazıldığı ve örnek cümle içindeki kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

&#;Yatırayım mı mı?&#; yoksa &#;Yatırayımmı mı?&#; Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır.

Bu kelime genellikle Yatırayımmı şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Yatırayım mı şeklinde olmalıdır.

Yatırayımmı (Yanlış kullanım)

Yatırayım mı ✓ (Doğru kullanım)

Türk Dil Kurumu’na göre Yatırmak kelimesinin anlamı:

1. -e, -i Bir kimsenin bir yere yatmasını sağlamak:
&#;Çocuğu bir kenara yatırdım ve kadını omuzlarından tutup bir taşa dayadım.&#; &#; Yakup Kadri Karaosmanoğlu

2. -i, -de Uyutmak:
&#;Gece beni en üst katta bir odada yatırdılar.&#; &#; Ömer Seyfettin

3. -i Eğmek, yatık duruma getirmek:
      Yağmur ekinleri yatırdı.

4. -i Konuk etmek.

5. -e, -i Parayı, işletmek amacıyla bir yere vermek:
&#;Eline geçen serveti emlake yatırıyordu.&#; &#; Ercüment Ekrem Talu

6. -e, -i Parayı ödemek amacıyla bir kuruluşa vermek, teslim etmek:
      Telefon parasını PTT&#;ye yatırdım.

7. -e, -i Bir yiyeceği korumak veya tatlandırmak amacıyla tuz, soğan, yağ webgrid.co.uk bir süre bekletmek:
      Pastırmayı çemene yatırmak.

8. -i Düzeltmek, bastırmak, yassıltmak:
&#;Kemal Rıfat avucunun içiyle saçlarını yatırıyor.&#; &#; Attila İlhan

9. -e, -i Harcamak:
&#;Sınırlı hoca aylığının yarısını her ay kitaplara yatırır.&#; &#; Haldun Taner

 -e, -i, argo Başarısızlığa uğramasına yol açmak.

Cümle içinde örnek doğru kullanımı:

Uykun geldiyse seni yerine yatırayım mı?

Diğer Nasıl Yazılır Kelimeleri İçin Tıklayınız

Zıt Anlamlı Kelimeler İçin Tıklayınız

Terimler Sözlüğü İçin Tıklayınız

Atasözleri ve Anlamları İçin Tıklayınız

Deyimlerin Anlamı ve Cümle İçinde Kullanımları İçin Tıklayınız

Yatırayım mı nasıl yazılır, Yatırayım mı nedir

Emlaka Nasıl Yazılır? TDK Doğru Yazılışı Emlake Mi?

Emlak kelimesi dilimize Arapçadan geçen kelimeler arasında yerini alır. Yabancı kökenli kelimelere gelen ekler dilimizde farklılık gösterir. Emlaka nasıl yazılır, dediğimizde kelimeye gelen ek ile ünsüz yumuşaması olmadığını öğreniriz. Emlaka gelen ekler nasıl yazılır, sorusuna yumuşama olmadan "e" harfi direk yazılır yanıtını veririz. emlak'a mı emlağa mı, dediğimizde ikisinin kullanımının da yanlış olduğunu görürüz. Emlak ek alırsa nasıl yazılır, sorusuna "emlake" şeklinde yazılır yanıtını veririz.

Emlaka Nasıl Yazılır?

Türkçe oldukça zengin bir dildir. Dilimize başka dillerden gelen kelimeler de vardır. Türkçeye en çok kelime geçen dil Arapçadır. Arapça kelimelerin son harflerine göre ekler gelir. Kelime "kef" harfi ile biterse gelen ek kef ince sesli olduğu için ince ünlü olur. Kelime "kaf" harfi ile biterse gelen ek kaf kalın sesli olduğundan kalın ünlü olmalıdır.

Dilimize Arapçadan geçen kelimelerden biri sıkça kullandığımız "emlak" kelimesidir. Emlak, ev, arsa, bahçe gibi taşınamayan mal ve mülklerin ortak adıdır. Başka değişlerle taşınmazlar, gayrimenkullere de denilir. Emlak kelimesi "kef" harfi ile bittiği için bu kelimeye gelecek olan ek ince ünlü olmalıdır.

TDK Doğru Yazılışı Emlake Mi?

Emlak kelimesinin sonundaki "k" harfi dilimizde kalın telaffuz edilir. Fakat aslında emlak kelimesinin sonundaki "k " harfi Arapçada "kef" harfinden geldiği için ince telaffuz gerektiren bir kelimedir. Bu nedenle kelimenin sonuna getirilen ek kalın ünlü (a, ı, o, u) harflerinden olmamalıdır. Emlak kelimesinin sonuna getirilen ek ince ünlü (e, i, ö, ü) harflerinden olmalıdır.

Emlak kelimesine getirilen ek ile kelime ünsüz yumuşamasına uğramaz. Yani, kelime sonundaki "k" harfi ek gelince yumuşamayacağı için "emlağe" kullanımı yanlış olur. Emlak kelimesine gelen ek ile kelimenin doğru ve yanlış yazılışları şu şekildedir:

  • Emlake (doğru kullanım)
  • Emlaka (yanlış kullanım)
  • Emlağa (yanlış kullanım)
  • Emlağe (yanlış kullanım)

Emlak kelimesine gelen ek ile cümle içinde kullanımı ise şu şekildedir:

  • Kredi çekip emlake yatırım yapıyormuş.

emlak

emlak alım vergisi

İng. real estate purchase tax

Taşınmaz malların alım ve satımı sırasında bir kereye özgü alınan ve matrahı satış bedeli olan vergi türü.

emlak bürosu

a. Emlak alım satımı, kiralanması ile uğraşan iş yeri, emlakçı.

Emlâk Kredi Bankası

Türkiye’de halkın inşaat girişimlerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla yılında kurulmuş, konut ve ticari bankacılık alanlarında etkinliklerde bulunmuş ve yılında Ziraat Bankasına devredilmiş kamuya ait bir uzmanlık bankası

emlak kredisi

a. Konut kredisi.

emlak vergisi

a. ekon. Her yıl belediyelere ödenen ev, dükkân, arsa vb. mülklerin vergisi.


emlâk vergisi İng. real property tax

Taşınmazların değerleri üzerinden yıllık olarak alınan bir servet vergisi türü.

emlâk yatırım fonları ve ortaklıkları

İng. real estate investment funds and companies

Emlâk piyasasında yatırım yaparak katılımcılarına getiri sağlayan ortaklık ve fonlar.

Türkiye Emlâk Kredi Bankası

Türkiye’de halkın inşaat girişimlerini desteklemek, gerekli kredileri sağlamak ve yetim haklarını korumak amacıyla yılında kurulmuş, konut ve ticari bankacılık alanlarında etkinliklerde bulunmuş ve yılında Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasına devredilmiş kamuya ait b

Emlak

Anasayfa

~ Ar amlāk أملاك [çoğ.] mülkler < Ar milk ملك [#mlk] &#; mülk

Tarihte En Eski Kaynak

[ Saraylı Seyf, Gülistan Tercümesi () ]

Önemli Not: Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Kelime Kökeni

Arapçaamlāk أملاك z "mülkler" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapçamlk kökünden gelen milk ملك z sözcüğünün çoğuludur. Daha fazla bilgi için mülk maddesine bakınız.

Ek Bilgi

Arapça kökün nihai anlamı “gösterme” olmalıdır. Karş. emare

Kelime Telaffuzu

Emlak kelimesiniz telaffuz edilişini Telaffuz sözlüğünden dinleyebilirsiniz, Emlak nasıl telaffuz edilir? Öğrenmek ve dinlemek için oynat ikonuna basın.

Etiketler: Alıntı, Arapça, çoğul/çokluk hali, Türemekategori veya etiketlerine bağlıdır. Emlak ne demek?

Mobil Uygulama

Uygulama marketlerindeki tamamen ücretsiz Etimoloji uygulamamızı indirebilirsiniz.

App StoreGoogle Play

Bitişik Yazılan Birleşik Kelimeler

Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, isnat grupları, birleşik fiiller, ikilemeler, kısaltma grupları ve kalıplaşmış çe­kimli fiillerden oluşan ifadeler yeni bir kavramı karşıladıklarında birleşik kelime olurlar. Birleşik kelimeler belirli kurallar çerçevesinde bitişik veya ayrı olarak yazılır.

       Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar:

1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.

2. Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, meno­lunmak, cemetmek, kaybolmakdarbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek vb.

3. Kelimelerden her ikisi veya ikincisi, birleşme sırasında anlam değişmesine uğradığında bu tür birleşik kelimeler bitişik yazılır.

a. Bitki adları: aslanağzı, civanperçemi, keçiboynuzu, kuşburnu, turnagagası, açıkağız, akkuyruk (çay), alabaş, altınbaş (kavun), altıparmak (palamut), beşbıyık (muşmula), çobançantası, karnıkara (börülce), katırtırnağı, kuşyemi, şeytanarabası, yılan­yastığı, akşamsefası, camgüzeli, çadıru­şağı, ayşekadın (fasulye), hafızali (üzüm), havvaanaeli, meryemanaeldiveni vb.

b. Hayvan adları: danaburnu (böcek), akbaş (kuş), alabacak (at), bağrıkara (kuş), beş­parmak (deniz hayvanı), çakırkanat (ördek), kababurun (balık), kamçıkuyruk (koyun), kamışkulak (at), karagöz (balık), kara­fatma (böcek), kızılkanat (balık), sarıkuyruk (balık), yeşilbaş (ördek), sazkayası (balık), sırtı­kara (balık), şeytaniğnesi, yalıçapkını (kuş), bozbakkal (kuş), bozyürük (yılan), karadul (örümcek) vb.

c. Hastalık adları: itdirseği (arpacık), delibaş, karabaş, karabacak vb.

ç. Alet ve eşya adları: balıkgözü (halka), deveboynu (boru), domuztır­nağı (kanca), horozayağı (burgu), kargaburnu (alet), kedigözü (lamba), leylekgagası (alet), sıçankuyruğu (törpü), gagaburun (gemi), kancabaş (kayık), adayavrusu (tekne) vb.

d. Biçim, tarz, tür, motif vb. adlar: ayıbacağı (yelken biçimi), balıksırtı (desen), civankaşı (nakış), eşek­sırtı (çatı biçimi), kazkanadı (oyun), kırlangıçkuyruğu (işaret), koçboynuzu (desen), köpekkuyruğu (yağlı güreş), sıçandişi (dikiş), balgümeci (dikiş), beşikörtüsü (çatı biçimi), turnageçidi (fırtına) vb.

e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), ka­dınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb.

f. Oyun adları: beştaş, dokuztaş, üçtaş vb.

g. Gök cisimlerinin adları: Altıkardeş (yıldız kü­mesi), Arıkovanı (yıldız kümesi), Büyükayı (yıldız kümesi), Demirkazık (yıldız), Küçükayı (yıldız kü­mesi), Kervankıran (yıldız), Samanyolu (yıldız kümesi), Yedikardeş (yıldız kümesi) vb.

ğ. Renk adları: baklaçiçeği, balköpüğü, camgöbeği, devetüyü, fildişi, gülkurusu, kavuniçi, narçi­çeği, ördekbaşı, ördekgagası, tavşanağzı, tavşankanı, turnagözü, vapur­dumanı, vişneçürüğü, yavruağzı vb.

h. Oğlu,kızı sözleri: çapanoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı vb.

4.-a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır: düşünebilmek, sevebilmek; alıvermek, gülüvermek; uyuyakalmak; gidedurmak, yazadurmak; çıkagelmek, süregelmek; düşeyazmak, öleyazmak vb.

5. Bir veya iki ögesi emir kipiyle kurulan kalıplaşmış birleşik keli­meler bitişik yazılır: albeni, ateşkes, çalçene, çalyaka, dönbaba, gelberi, incitmebeni, sallabaş, sallasırt, unutmabeni; batçık, çekyat, geçgeç, kaçgöç, kapkaç, örtbas, seçal, tutkal, veryansın, yapboz, yazboz vb.

6.-an/-en, -r/-ar/-er/-ır/-ir, -maz/-mez ve -mış/-miş sıfat-fiil ekleriyle kurulan kalıplaşmış birleşik kelimeler bitişik yazılır: alaybozan, cankurtaran, çöpçatan, dalgakıran, demirkapan, gökdelen, yelkesen; akımtoplar, altıpatlar, barışsever, basınçölçer, özezer, pürüzalır; baştanımaz, değerbilmez, etyemez, hacıyatmaz, kadirbilmez, karıncaezmez, kuşkonmaz, külyutmaz, tanrıtanımaz, varyemez;çokbilmiş, güngörmüş vb.

7. İkinci kelimesi -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) kalıplaşmış belirli geçmiş zaman ekleriyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: albastı, ciğerdeldi, çıtkırıldım, dalbastı, fırdöndü, gecekondu, gündöndü, hünkârbeğendi, imambayıldı, karyağdı, külbastı, mirasyedi, papazkaçtı, serdengeçti, şıpsevdi, zıpçıktı vb.

8. Her iki kelimesi de -dı (-di / -du / -dü, -tı / -ti / -tu / -tü) belirli geçmiş zaman veya -r /-ar /-er geniş zaman eklerini almış ve kalıplaşmış bulunan birleşik kelimeler bitişik yazı­lır: dedikodu, kaptıkaçtı, oldubitti, uçtuuçtu; biçerbağlar, biçerdö­ver, göçerkonar, kazaratar, konargöçer, okuryazar, uyurgezer, yanardö­ner, yüzergezer vb.

Aynı yapıda olan çakaralmaz kelimesi de bitişik yazılır.

9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayra­müstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.

İki veya daha çok kelimenin birleşmesinden oluşmuş kişi adları, soyadları ve lakaplar bitişik yazılır: Alper, Birol, Gülnihal, Gülseren, Şenol, Varol; Abasıyanık, Adıvar, Atatürk, Gökalp, Güntekin, İnönü, Karaosmanoğlu, Tanpınar, Yurdakul; Boynueğri Mehmet Paşa, Tepedelenli Ali Paşa, Yirmisekiz Çelebi Mehmet, Yedisekiz Hasan Paşa vb.

İki veya daha çok kelimeden oluşmuş il, ilçe, semt vb. yer adları bitişik yazılır: Çanakkale, Gümüşhane; Acıpayam, Pınarbaşı, Şebinkarahisar; Beşiktaş, Kabataş vb.

Şehir, köy, mahalle, dağ, tepe, deniz, göl, ırmak, su, çay vb. kelime­lerle kurulmuş sıfat tamlaması ve belirtisiz isim tamlaması kalıbındaki yer adları bitişik yazılır: Akşehir, Eskişehir, Suşehri, Yenişehir; Atakent, Batıkent, Konutkent, Korukent; Çengelköy; Yenimahalle; Karadağ, Uludağ; Kocatepe, Tınaztepe; Akdeniz, Karadeniz, Kızıldeniz; Acıgöl; Kızılırmak, Yeşilırmak; İncesu, Karasu, Sarısu; Akçay vb.

Kişi adları ve unvanlarından oluşmuş mahalle, meydan, köy vb. yer ve kuruluş adlarında, unvan kelimesi sonda ise gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır: Abidinpaşa, Bayrampaşa, Davutpaşa, Gazi Osmanpaşa (mahalle); Ertuğrulgazi (ilçe), Kemalpaşa (ilçe); Mustafabey (cadde), Necatibey (cadde) vb.

Ara yönleri belirten kelimeler bitişik yazılır: güneybatı, güney­doğu, kuzeybatı, kuzeydoğu

Dilimizde her iki ögesi de asıl anlamını koru­duğu hâlde yaygın bir biçimde gelenekleşmiş olarak bitişik yazılan keli­meler de vardır:

a. Baş sözüyle oluşturulan sıfat tamlamaları: başağırlık, başbakan, başbayan, başçavuş, başeser, başfiyat, başhekim, başhemşire, başkahraman, başkent, başkomutan, başköşe, başmüfettiş, başöğretmen, baş­parmak, başpehlivan, başrol, başsavcı, başyazar vb.

b. Bir topluluğun yöneticisi anlamındaki başı sözüyle oluşturulan belirtisiz isim tamlamaları: aşçıbaşı, binbaşı, çarkçıbaşı, çeribaşı, ele­başı, mehterbaşı, onbaşı, ustabaşı, yüzbaşı vb.

c. Ağa, baba, bey, efendi, hanım, nine vb. sözlerle kurulan birleşik kelime­ler: ağababa, ağabey, beyefendi, efendibaba, hanımanne, hanımefendi, hacıağa, kadınnine, paşababa vb.

ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiç­biri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak biti­şik yazılır.

Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik ya­zılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, ko­nukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.

Hane, name, zade kelimeleriyle oluşturulan birleşik kelime­ler bitişik yazılır: çayhane, dershane, kahvehane, yazıhane;beyanname, kanunname, se­yahatname, siyasetname; amcazade, dayızade, teyzezade vb.

-zede ile oluşturulmuş birleşik kelimeler bitişik yazılır:depremzede, afetzede, selzede, kazazede vb.

Farsça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: âlemşümul, cihanşümul; darıdünya, ehli­beyit, ehvenişer, erkânıharp, gayrimenkul, gayrimeşru, Kuvayımilliye, Misakımillî, suikast; cürmümeşhut, hamdüsena, hercümerç, hüsnükuruntu, hüsnüniyet vb.

Arapça kurala göre oluşturulan sözler bitişik yazılır: aliyyülâlâ, ceffelkalem, darülaceze, darülfünun, daüssıla, fevkalade, fevkalbeşer, hıfzıssıhha, hüvelbaki, şey­hülislam, tahtelbahir, tahteşşuur; aleykümselam, Allahualem, bismillah, fenafillah, fisebilillah, hafazanallah, inşallah, maşallah, velhasıl vb.

Müzikte kullanılan makam adları bitişik yazılır: acembuselik, hisarbuselik, muhayyerkürdi vb.

UYARI: Bir sıfatla oluşturulan usul adlarında sıfat ayrı yazılır: ağır aksak, yürük aksak, yürük semai vb.

Kanunda bitişik geçen veya bitişik olarak tescil ettirilmiş olan kuruluş adları bitişik yazılır: İçişleri, Dışişleri, Genelkurmay, Yükseköğretim Kurulu, Açıköğretim Fakültesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi vb.

Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.

Hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır

Türk televizyon tarihinin en çok izlenen ve en çok kazandıran bilgi yarışması "Kim Milyoner Olmak İster?" 5 Haziran Pazar günü en yeni sorularıyla ATV izleyicileriyle buluştu. Ünlü oyuncu Kenan İmirzalioğlu'nun sunuculuğunda yayınlanan yeni bölümde yarışmacıya sorulan Hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır? sorusunun cevabı yarışmayı izleyenlerce yoğun olarak merak edildi.

Soru : Hangisinde yazım yanlışı yapılmamıştır

A- Emlake yatırım yapmak

B- Emlaka yatırım yapmak

C- Emlaa yatırım yapmak

D- Emlağa yatırım yapmak

Doğru Cevap: Emlake yatırım yapmak

Emlak kelimesi dilimizde sıklıkla karşımıza çıkan sözcükler arasındadır. Emlak, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK’ye göre emlak kelimesi ise şu anlama gelmektedir: Ev, arsa, bahçe vb. taşınamayan mal ve mülklerin ortak adı, taşınmazlar, gayrimenkul
Emlak kelimesi cümle içerisinde doğru kullanım örnekleri
Eline geçen serveti emlake yatırıyordu.

Emlaka nasıl yazılır, emlaka yazımı nasıl olmalıdır? Emlaka mı emlağa mı, TDK&#;ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçede yap&#;m ve çekim ekleri olmak üzere ekler bulunur. Yap&#;m ekleri farkl&#; kelimeler türetmek için kullan&#;l&#;rken çekim ekleri de kelimeleri, ba&#;l&#; oldu&#;u di&#;er kelime gruplar&#;na göre farkl&#; anlamlar do&#;rultusunda çekimlerler. Yap&#;m ve çekim ekleri kelimelere eklenirken Türkçenin dil bilgisi kurallar&#;na göre eklenirler. Eklenme s&#;ras&#;nda kelimelerde ve eklerde birtak&#;m ses olaylar&#; ya&#;an&#;r. Neredeyse her kelimeye eklenen ekler ve kelimeler birbirine göre de&#;i&#;im ya&#;asa da baz&#; istisnalar bulunur.

Emlaka nas&#;l yaz&#;l&#;r?

Emlak kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapçada “mülkler” anlam&#;na gelen “amlâk” kelimesinden al&#;nt&#; olan emlak kelimesi ço&#;ul bildiren bir ifadedir. Türkçenin K&#;pçak Türkçesi Döneminde görülmeye ba&#;lanan emlak kelimesi dilimizde de benzer bir anlam ta&#;&#;r. Emlak TDK sözlükte &#;u &#;ekilde aç&#;klanm&#;&#;t&#;r:

  • Ev, arsa, bahçe gibi ta&#;&#;nmayan mal ve mülklerin ortak ad&#;, ta&#;&#;nmazlar

Emlak kelimesi tekil olarak kullan&#;lsa da asl&#;nda bu kullan&#;m da yanl&#;&#;t&#;r. Emlak kelimesi bir ço&#;ulluk belirtir. Bunun yan&#; s&#;ra emlak kelimesinin söyleni&#;i s&#;ras&#;nda /l/ sesi ince okunur. Emlak kelimesine ek geldi&#;inde kelimenin yaz&#;m&#; kar&#;&#;t&#;r&#;labilir. Özellikle de yönelme durumu eki olan -A ekinin gelmesi neticesinde emlaka m&#; emla&#;a ikilemi ya&#;at&#;r. Normal &#;artlar alt&#;nda kelimelere gelen ekler kelimelerin uyumlar&#;na göre de&#;i&#;ebilse de al&#;nt&#; kelimelerde baz&#; istisnalar görülür. Bu ba&#;lamda emlak kelimesine yönelme durumu eki geldi&#;inde kelimenin yaz&#;m&#; “emlaka” &#;eklinde olmal&#;d&#;r. Emlaka yaz&#;m&#; s&#;ras&#;nda /k/ sesi yumu&#;amaz. Bu noktada da kelimeyi “emla&#;a” &#;eklinde yazmak yaz&#;m yanl&#;&#;&#;na yol açar.

Emlaka yaz&#;m&#; ile ilgili örnek cümleler

Türkçe kelimelerde özellikle de son seste bulunan sessiz harfler, gelen eklere göre yumu&#;ay&#;p sertle&#;ebilirler. Ötümlüle&#;me ve ötümsüzle&#;me olarak bilinen bu ses olay&#; ço&#;u kelimede ya&#;ansa da baz&#; al&#;nt&#; kelimelerde ya&#;anmayabilir Emlak kelimesi de yumu&#;ama ya&#;amayan kelimelerden birisidir. Dolay&#;s&#;yla emlaka do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#; s&#;ras&#;nda yumu&#;ama olmaz ve k > &#; de&#;i&#;imi görülmez. Emlaka do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#; ile ilgili örnek cümleler vermek gerekirse:

Eline geçen her paray&#; emlaka yat&#;y&#;rodu.
Bu s&#;ralar emlaka yat&#;r&#;m yapmak ya da emlak sar&#;n almak pek mümkün de&#;il gibi görünüyor.


ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede