internet servis sağlayıcı geçmişi silme / Modem Geçmişi Nasıl Silinir? Modem Geçmişi Silme - 2023 • Nen Var

Internet Servis Sağlayıcı Geçmişi Silme

internet servis sağlayıcı geçmişi silme

İnternet Servis Sağlayıcınızdan Nasıl Korunabilirsiniz?

İnternetten alışverişin kolay olması hoşunuza gidiyor mu? Örneğin, TurboTax gibi çevrimiçi bir şirket aracılığıyla vergilerinizi ödemek veya çevrimiçi bankacılık hakkında ne düşünüyorsunuz? Farkında olmadan, tüm bu özel bilgileri ve hatta daha fazlasını İnternet Servis Sağlayıcınızla paylaşıyorsunuz.

İSS’lerin (İnternet Servis Sağlayıcısı) bizimle ilgili sahip oldukları bilgiler ve bu bilgileri onlardan saklama yolları

İnternet Servis Sağlayıcısının kısaltması olan İSS’niz, çevrimiçi alışveriş yapma, vergilerinizi dosyalama, faturalarınızı ödeme ve diğer birçok kişisel aktiviteyi yapmanıza olanak tanır, ancak bir bedel karşılığında. İnterneti kullanmak için İSS’nize sadece aylık bir ücret ödemezsiniz, aynı zamanda kişisel bilgilerinizi de riske atarsınız. İSS’niz çevrimiçi ortamda yaptığınız her şeyi görür.

Kendinizi İSS’nizden korumanın birkaç kolay yolu vardır. Birçok kişi, sitelerin kendilerini izlemesini durdurmak için tarama geçmişlerini temizler. Bugünlerde bazı web tarayıcıları artık bir mahremiyet veya gizlilik moduyla gelmektedir. Bu nedenle, bilgisayarınıza kaydedilen geçici dosyalar, çerezler veya tarama geçmişi bulunmamaktadır.

Tüm bu çözümler, bilgisayarınızdaki reklam verenleri veya diğer kişileri, yaptığınız şeyleri görmekten alıkoymak konusunda etkili olsa da, İSS’niz hala her şeyi görür.

Siz çevrimiçiyken, birinin masasında oturup gün boyunca yaptıklarınızı izlediğini hayal edebiliyor musunuz? Biz de hayal edemiyoruz. Bu, her adımınızın kaydedilmediği anlamına gelmez. Çerezleriniz, geçici dosyalarınız ve göz atma geçmişinizle ilgili kaç önlem aldığınız önemli değildir, tarama geçmişiniz ve internet etkinlikleriniz depolanır.

Alışveriş yaparken, İSS’nizin para kazanmasına yardımcı oluyorsunuz. Ziyaret ettiğiniz her web sitesi, yaptığınız her satın alma işlemi, sizinle doğrudan iletişime geçebilecek şirketlere satılmaktadır. Daha fazla gizlilik eklemek için premium bir fiyat ödemenizi isteyecek kadar ileri giden bazı İnternet Servis Sağlayıcıları bile mevcuttur.

Daha da kötüsü, eğer İSS’nize yetkililerden bir mahkeme celbi gelmişse, sizin hakkınızda topladıkları tüm bilgileri yetkililere devretmek zorundadırlar.

Şu anda, muhtemelen İSS’nizin ziyaret ettiğiniz her siteyi gördüğü ve çevrimiçi olduğunuz her anı bildiği gerçeğinden endişe duyuyorsunuzdur.

İşte İSS’nizin sizin hakkınızda kaydettiği şeyler;

  • IP adresiniz
  • Ziyaret ettiğiniz web siteleri
  • E-posta içeriğiniz
  • Bitcoin ve torrent işlemleriniz

Her şey Edward Snowden ile açığa çıkmaya başladı.

Snowden, 2013 yılının Haziran ayında hükümetin sırlarını kamuoyuna açıkladığında manşetleri süsledi. Sadece NSA’nın tek başına ABD vatandaşları hakkında çok sayıda veri topladığını değil, aynı zamanda lider İSS’lerin buna yardım ettiğini de gösterdi. Günlük bilgilerinizin görülmesine sadece bir yetkiyle izin verilir. İSS’niz bir şekilde bu verileri toplamaya ve bu verileri gönüllü olarak devretmeye yetkilidir.

Çevrimiçi olarak yaptıklarınız yasal olsa bile, bu durum sizi korkutmalıdır!

Patronunuzun bütün gün başınızda durduğunu, siz çalışmaya çabalarken her hareketinizi izlediğini düşünün. Hissettiğiniz güvensizliği düşünün. Alanınızın izniniz olmadan istila edilmesi, zaten rahatsızlık vericidir. Gizlilik, temel insani haklarınızdan biridir ve korunmayı hak ediyorsunuz.

Düşünmek için bir saniye durun ve son altı ay içinde çevrimiçi olarak yaptığınız her şeyi düşünün. İSS’nizin sizi bu noktada kendi ailenizden daha iyi tanıdığını söyleyebilir miydiniz? Örneğin, telif hakkı alınmış yeni bir film veya şarkı indirmek için BitTorrent’i kullandınız mı? Ya da daha da kötüsü, ailenizin öğrenmesini istemediğiniz bazı sitelere girdiniz mi?

Ya yakın zamanda size kanser teşhisi konmuş olsaydı ve bunun üzerinde biraz araştırma yapıyor olsaydınız. Sağlık sigortanızın bu durumu öğrenmesini ister miydiniz? Yeni bir iş aramaya ne dersiniz? Şu anki patronunuzun bunu öğrenmiş olması sizin için uygun olur muydu?

İnternet, geçmişiniz hakkınızda çok şey anlatır. İnsanlar, çevrimiçi yaptığınız aktivitelere bakarak, kim olduğunuzu tam olarak görebilir.

İnternet, bugün herkesin kullandığı bir şeydir. İnternete giremeyen biri olduğunu duymak neredeyse imkansızdır. Onlardan tamamen saklanamayabilirsiniz, ama kafalarını karıştırabilirsiniz.

VPN olarak da adlandırılan Sanal Özel Ağlar, bir nedenden dolayı, gizliliğin korunması amacıyla, dünyanın dört bir yanındaki pek çok kişi ve işletme tarafından kullanılmaktadır. Peki VPN, her şeye burnunu sokan İSS’niz konusunda size nasıl yardımcı olur?

VPN, çevrimiçi davranışınızı anonim hale getiren şifreli bir bağlantı sağlar. Uzak bir sunucuya bağlanırsınız ve tüm trafiğiniz İSS’nizden gizlenen güvenli bir tünel üzerinden yönlendirilir.

Gizlilik söz konusu olduğunda her şeyde olduğu gibi VPN sunucunuzu da akıllıca seçmelisiniz. İSS’nizde olduğu gibi, bazı VPN’ler de tarama etkinliğinizin kayıtlarını tutmaya hazırdır, bu nedenle incelememizi dikkatlice okuduğunuzdan emin olun. Aksi takdirde, yanlış bir güvenlik duygusu için ödeme yapıyor olursunuz.

Bir VPN’e sahip olmanın faydaları:

  • Coğrafi kısıtlamaları baypas etme
  • İçerik engellerini kaldırma
  • Telefon, tablet veya bilgisayarda bilgilerinizi koruma
  • Bilgisayar korsanlarına karşı koruma

Bir VPN’in tüm avantajlarından yararlanmak için, aşağıdaki özellikleri sağladığından emin olmalısınız:

  • Çok sayıda sunucu
  • Çok sayıda sunucu konumu
  • Sıfır kayıt politikası
  • Yüksek hızlar (özellikle internet yayınlarını izliyorsanız)
  • Güçlü şifreleme
  • Güvenlik protokolleri

ExpressVPN Anonim Kalmanızı Sağlayacaktır

Aldığımız ortak soru şudur: “Şimdi tüm bilgilerimi, web sitelerimi ve diğer kişiler bilgilerimi İSS’m yerine VPN’imin aldığı anlamına gelmiyor mu? Bir VPN kullanarak gerçekten ne kazandık?”

Bu oldukça geçerli bir noktadır ve bu, ücretsiz VPN’leri kullanmamanızı ve Beş (9/14) Göz İttifakı’nın dışındaki bir konumda bulunan ve sıfır kayıt politikasına sahip olan, gizlilik bilincine sahip bir VPN’i dikkatli bir şekilde araştırmanızı ve seçmenizi önermemizin sebebidir.

Bu şekilde, herhangi bir veriyi devlete devretmeye zorlanamazlar ve sunucuları ele geçirilirse bile teslim edilecek herhangi bir veriye sahip olmazlar.

ExpressVPN’in güvenlik kontrollerimizde tüm gereklilikleri karşıladığını gördük ve kullanıcılarının gizliliğine saygı duyduğundan eminiz.

Konu internet gizliliğiniz olduğunda ExpressVPNbizim bir numaralı seçimimizdir. İnanılmaz hızlara sahip olmak ve 94 ülkede 1500’den fazla sunucu sağlamak, ExpressVPN hakkında neden bu kadar konuştuğumuzun başlıca nedenleridir.

Risk Almadan Hemen Deneyin



Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılabilen en büyük iki TV sunucusu olan Netflix veyaHulu kullanıcısıysanız, coğrafi kısıtlamaları atlama özelliğini de beğeneceksiniz. ExpressVPN’in günün her saati müşteri desteği sağladığından bahsetmeye gerek bile duymuyoruz. Bu yüzden Çin’i ziyaret ediyorsanız ve bir sorun yaşıyorsanız, saat öğleden sonra üç bile olsa, birisinin telefonunuza cevap vereceğinden emin olabilirsiniz. Piyasadaki bazı ücretsiz VPN’lerin aksine, ExpressVPN kullanıcıları hakkında herhangi bir kayıt tutmaz.

ExpressVPN kullanıcı dostudur. Eğer hala bir VPN’in ne anlama geldiğini öğreniyorsanız, servisi anlamak basittir ve tüm ana cihazlarınızda çalışır. ExpressVPN denemeniz için 30 günlük bir para iadesi garantisi sunar. Bu yüzden kendinizi korumak risksizdir.

Ücretsiz bir VPN’in daha iyi bir değere sahip olup olmayacağını merak ediyorsanız, ücretsiz olmasının bir nedeni vardır ve bunun bir parçası olmak istemezsiniz.

Bir VPN kullanmak çoğu ülkede yüzde yüz yasaldır. Bununla birlikte, dahil olmayı seçebileceğiniz bazı etkinliklerle ilgili yasalar bulunmaktadır. Kendinizi zarar görmekten korumak istiyorsanız, ziyaret ettiğiniz siteleri ve dahil olacağınız çevrimiçi işletmeleri dikkatli bir şekilde seçin.

Gizlilik şarttır ve sizin için mevcut olan tüm özgürlükleri hak ediyorsunuz. En iyi servise yatırım yapın ve sınırlama olmaksızın, dilediğiniz şekilde hayatınızı yaşayın.

İnternet Geçmişine Nasıl Bakılır ve Telefondan İnternet Geçmişe Nasıl Bakılır hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. Silinen İnternet Geçmişini Görme işte detayları.

İnternet geçmişine nasıl bakılır sorusu birçok kişi tarafından girilen sekmeler kaybedilmesi durumunda yardımcı olan bir soru olmaktadır. Ancak internet geçmişi hem telefondan hem de modemden bakılabilmektedir. Aralarında ki fark ise modemden internet geçmişine bakılması durumunda internete bağlanan her kişinin uygulamalar üzerinde ne tarz içerikler arattığını görebilme imkanı sunmaktadır.

Telefondan ise sadece kişilerin kendi arama geçmişlerine erişim sağlanmaktadır. Arama geçmişlerine bakmak ise doğru aşamaları takip edilmesi durumunda dakikalar içerisinde tamamlanabilmektedir. Böylelikle hangi zaman diliminde hangi siteye girildiği rahatlıkla görüntülenebilmektedir.

Telefondan internet Geçmişe Nasıl Bakılır

Telefondan internet geçmişine bakmak için:

  • Öncelikle olarak tarayıcıya girilmesi gerekmektedir.
  • Daha sonrasında ise telefonun sağ üst kısmında bulunan üç nokta işaretine basılarak geçmiş simgesine dokunulduktan sonra aranan bütün işlemler görülmektedir.
  • Telefonda bu gibi bir özellik olmaması durumunda ise ayarlar kısmından Google hesaplar kategorisine girilmesi gerekmektedir.
  • Daha sonrasında ise arama geçmişi tuşuna basılarak telefonda tarayıcı aracılığı ile aratılan bütün sitelere rahatlıkla erişim sağlanabilmektedir.
Modemin geçmişine nasıl bakılır?

Modem arayüzüne eriştikten sonra “sistem günlükleri”, “sistem logları”, “system logs” seçeneklerinden modem geçmişine bakıp geçmişini temizleyebilirsiniz. Cep telefonundan bu işlem yapılabilir.

Modeme reset nasıl atılır?

1. Adım reset hemen hemen herkesin bildiği resettir. Modem arkasında bulunan Modeme reset düğmesini OFF/ON yapınız. Diğer türlü büyük reset ise Power düğmesinin yanında iğne deliği büyüklüğünde bulunan deliğe iğne sokun ve düğmeye bastığınızı hissettiğinizde reset atılmıştır.

Telefonda Silinen internet Geçmişini Görme

Telefonda silinen internet geçmişini görme için yedekleme yapılması gerekmektedir. Yedekleme işlemi yapılmaması durumunda ise bu gibi verilere ulaşmak için ücretli programlara başvurulması gerekmektedir. Bu gibi bir program ile uğraşmamak istenmesi durumunda ise telefon da silinen internet geçmişi modem geçmişinde kalabilme ihtimalinden dolayı modem geçmişi taratılabilir. Böylelikle de istenilen internet arama geçmişindeki sitelere rahatlıkla ulaşılabilme imkanı bulunmaktadır.

Telefonda Silinen İnternet Geçmişini Görme

Modemden internet Geçmişi Görme (Türk Telekom Modem Geçmişi)

Modemden internet geçmişini görme için öncelik olarak bilgisayar üzerinden modem ara yüz sayfasına girilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında ise modem arka kısmında bulunan veya daha sonrasında değiştirilmiş olan kullanıcı adı ve şifrenin girilerek ara yüz kısmına erişim sağlanması gerekmektedir. Bu ara yüzde ki menü kısmına giriş yapılması gerekmektedir.

Modem Geçmişine Bakma – (Ev Tipi Modem Geçmişi)

Ekranda çıkacak olan sayfada sistem monitörü kısmına tıklandıktan sonra açılan seçenekler arasında ki volP status kısmı seçilmesi gerekmektedir. Seçilen kategori sonrasında ise internete bağlanılması durumunda aratılan ve girilen bütün sitelere dair ise geçmiş internet bilgileri rahatlıkla kişiler tarafından görüntülenebilmektedir.

Modem Power Işığı Yanıp Sönüyor

192.168.1.1 Vodafone – Modem Şifresi Değiştir

Modem Alırken Hangi Noktalara Dikkat Edilmelidir?

Gizli göz atma ve VPN gerçekten güvenli midir?

Çevrimiçi olmanızın sebebi ister iş amaçlı ister kişisel olsun, muhtemelen web'de gezinmenin sizi ve kuruluşunuzu her türden riske karşı açık hâle getirebileceğini biliyorsunuzdur.

İnternete bağlanarak kendinizi ve işletmenizi, kişisel bilgiler ve web'e göz atma geçmişinden ödeme verilerine kadar her türlü bilgiyi çalabilecek bilgisayar korsanlarına ve hırsızlara karşı açık hedef hâline getirirsiniz.

Bu nedenle, kendinizi ve işletmenizi çevrimiçi olarak korumak için gizli göz atma ve VPN seçeneklerini incelemiş olabilirsiniz. Ancak bunlardan hangisi sizin için uygundur?

Gizli göz atma nedir ve nasıl kullanılır?

Gizli göz atma, birçok modern web tarayıcısında bulunan bir özelliktir. Büyük web tarayıcılarının çoğu bu özelliğe sahiptir ve genellikle Dosya menüsü aracılığıyla kolayca erişilebilir. Örneğin:

  • Google Chrome'da Gizli (Incognito) modu vardır
  • Microsoft Edge'de Özel (InPrivate) Göz Atma modu vardır
  • Safari'de Özel (Private) Göz Atma modu vardır
  • Firefox'ta Özel (Private) Göz Atma modu vardır
  • Opera'da entegre özel (private) sekmeler vardır

Kısacası gizli göz atma, tarayıcının göz atma geçmişini, arama geçmişini veya tanımlama bilgileri gibi yerel verileri kaydetmediği bir göz atma yöntemidir.

Gizli göz atma gerçekten gizli mi?

Gizli göz atma, tarayıcınızın yerel cihazınızda veya bilgisayarınızda bilgi depolamasını engellese de bilgisayarınız ile internet servis sağlayıcınız (İSS) arasındaki bilgi paylaşımını engellemez.

Ayrıca üçüncü tarafların gizli göz atma oturumlarıyla ilgili etkinlik izlerini tespit edebilmeleri de mümkündür; bu da, işletim sistemine giriş yollarının kötüye kullanılmasına yol açabilir.

Gizli göz atma ne kadar güvenlidir?

Birçok kişi, gizli göz atma yönteminin virüslere, zararlı yazılımlara ve bilgisayar korsanlığı teşebbüslerine karşı koruma sağlayacağını ve yerel veriler depolanmadığı için finansal bilgilerini veya parolalarını girdiklerinde kendilerini dolandırıcılık ve hırsızlık eylemlerine karşı koruyacağını düşünür. Ancak ne yazık ki bu doğru değildir.

Gizli göz atma, internet servis sağlayıcınız (İSS) tarafından tedarik edilen internet protokol (IP) adresine bağlı olduğundan üçüncü taraflar, göz atma oturumunuzu tespit edebilir ve açıklardan faydalanabilirler. Dahası, geçmişte yazılım hataları, HTML5 API'leri ve hatta tarayıcı uzantıları yanlışlıkla sızıntıların kaynağı olmuş ve üçüncü tarafların gizli göz atma aracılığıyla arama ve internet geçmişine erişmesine izin vermiştir.

Arama, internete göz atma ve geçmiş verilerinizi korumanın tek yolu VPN kullanmaktır.

VPN nedir ve ne anlama gelir?

VPN, "sanal özel ağ (virtual private network)" anlamına gelir.

VPN, internet trafiğinizi ve kimliğinizi çevrimiçi olarak şifreleyerek üçüncü tarafların verilerinizi sisteminize girmesini ve verilerinizi çalmasını zorlaştırır.

VPN, geçmişinizi kimlerden gizler?

Normalde çevrimiçi olduğunuzda internet servis sağlayıcınız (İSS) bağlantınızı sağlar. IP adresi üzerinden sizi takip eder. Web trafiğiniz, internet servis sağlayıcınızın sunucularından geçer; bu nedenle, çevrimiçi olarak yaptığınız her şeyi görebilir ve kaydedebilirler.

İnternet servis sağlayıcınız güvenilir görünebilir ancak göz atma geçmişinizi reklamverenler, polis veya hükümet ve diğer üçüncü taraflar ile paylaşabilir. İnternet servis sağlayıcınız güvenlik ihlallerine de açıktır: Ele geçirilmeleri hâlinde kişisel ve özel verilerinizin gizliliği ifşa edilebilir.

Düzenli olarak herkese açık Wi-Fi ağlarına bağlanıyorsanız bu ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. İnternet trafiğinizi kimlerin izleyebileceğini ve sizden neler çalabileceğini (ör. parolalar, kişisel veriler, ödeme bilgileri ve hatta kimliğiniz) asla bilemezsiniz.

using VPN when on public Wi-Fi

VPN nasıl çalışır?

VPN, IP adresinizi VPN ana bilgisayarı tarafından yönetilen özel olarak yapılandırılmış bir uzak sunucu üzerinden yeniden yönlendirerek maskeler. Yani VPN kullanarak çevrimiçi gezindiğinizde VPN sunucusu, verilerinizin kaynağı olur. Bu da, internet servis sağlayıcınızın veya diğer üçüncü tarafların hangi web sitelerini ziyaret ettiğinizi veya hangi bilgileri girdiğinizi görmesini engeller. VPN, gönderdiğiniz ve aldığınız tüm bilgileri anlaşılmaz hâle getiren bir filtre görevi görür. Herhangi biri bu verileri ele geçirse bile kullanamaz.

İyi bir VPN'in görevi nedir?

Çok sayıda görevi gerçekleştirme konusunda VPN'nize güvenebilirsiniz. VPN uygulaması da güvenlik açıklarına karşı güvende olmalıdır.

Kapsamlı bir VPN çözümünden beklenen özellikler şunlardır:

IP adresi şifrelemesi

VPN'nin ilk ve en önemli görevi, IP adresinizi internet servis sağlayıcınızdan ve diğer üçüncü taraflardan gizlemektir. Bu, siz ve VPN sağlayıcısı dışında kimsenin görme riski olmadan çevrimiçi bilgi göndermenizi ve almanızı sağlar.

Kayıtların şifrelenmesi

VPN'nin internet geçmişinde, arama geçmişinde ve tanımlama bilgilerinde herhangi bir iz bırakmanızı da engellemesi gerekir. Tanımlama bilgilerinin şifrelenmesi özellikle önemlidir; çünkü üçüncü tarafların, kişisel bilgiler, finans bilgileri ve web sitelere gönderdiğiniz ve geri takip ile size ulaşılmasını istemediğiniz içerikler gibi hassas bilgileri görmelerini önler.

Bağlantı kesme

VPN bağlantınız aniden koparsa güvenli bağlantınız da kopar. İyi bir VPN uygulaması, bu ani kesinti süresini tespit edip önceden belirlenen programları kapatarak veri güvenliği ihlali olasılığını azaltmalıdır.

Çok aşamalı kimlik doğrulama

Güçlü bir VPN, çeşitli kimlik doğrulama yöntemleriyle giriş yapmaya çalışan herkesin kimliğini doğrular. Örneğin, bir parola ve ardından mobil cihazınıza gönderilen kodu girmeniz istenebilir. Bu işlem, istenmeyen üçüncü tarafların güvenli bağlantınıza erişim sağlamasını zorlaştırır.

using VPN on your laptop to protect privacy

VPN'lerin tarihi

İnternetin kullanılmaya başlandığı günden beri, internet tarama verilerini korumak ve şifrelemek için çaba sarf edilmektedir. ABD Savunma Bakanlığı ilk olarak 1960'larda internet iletişim verilerini karıştırmaya dair projelere dâhil oldu.

VPN'nin Öncüleri

Çalışmaları sayesinde ARPANET (Gelişmiş Araştırma Projeleri Birimi Ağı) adlı bir paket dağıtım ağı oluşturuldu ve bu da, Transfer Kontrol Protokolü/İnternet Protokolü'nün (TCP/IP) geliştirilmesini sağladı.

TCP/IP'de dört katman mevcuttur: bağlantı, internet, ulaşım ve uygulama. İnternet katmanı, yerel ağların ve cihazların evrensel ağa bağlandığı ve aynı zamanda riske maruz kalmanın belirgin hâle geldiği yerdir.

1993 yılında, Columbia Üniversitesi ve AT&T Bell Laboratuvarları'ndan bir ekip, swIPE (yazılım IP şifreleme protokolü) olarak adlandırılan, günümüzdeki VPN'in ilk versiyonunu oluşturmayı başardı.

Ertesi yıl, Wei Xu çevrimiçi paylaşılan bilgi paketlerinin kimliğini doğrulayan ve bu paketleri şifreleyen bir internet güvenli protokolü olan IPsec ağını geliştirdi. Ardından 1996 yılında Gurdeep Singh-Pall adlı bir Microsoft çalışanı, eşler arası tünelleme protokolünü (PPTP) oluşturdu.

İlk VPN'ler

Singh-Pall PPTP'yi geliştirirken internet kullanımı gitgide yaygınlaşıyordu ve tüketici kullanımına hazır gelişmiş güvenlik sistemlerine ihtiyaç duyulmaya başlandı.

O zamanlar antivirüs yazılımları, zararlı ve casus yazılımların bilgisayar sistemlerine bulaşmasını engelleme konusunda etkili olsa da, kullanıcılar ve şirketler internet tarama geçmişlerini saklayabilecek bir şifreleme yazılımı da talep ediyordu.

İlk VPN uygulamaları 2000'li yılların başında piyasaya sürüldü ancak genel anlamda yalnızca işletmeler tarafından kullanılıyordu. Ancak özellikle 2010'ların başında yaşanan sansasyonel güvenlik açıklarından sonra tüketiciler kendilerine ait özel VPN arayışına girdi.

Günümüzde VPN'ler

GlobalWebIndex'e göre, 2016-2018 yılları arasında dünya çapında VPN kullanıcılarının sayısı dört kat arttı. İnternet kullanımının kısıtlandığı ve internetin sansürlendiği Tayland, Endonezya ve Çin gibi ülkelerde her beş internet kullanıcısından biri VPN kullanmaktadır.

ABD, Birleşik Krallık ve Almanya'da ise VPN kullanıcılarının yüzdesi daha düşüktür ancak yaklaşık %5 ile hafife alınmayacak düzeydedir.

Son yıllarda VPN alımında en önemli etkenlerden biri, kullanıcıların coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişim talebindeki artış olmuştur. Örneğin Netflix, Hulu ve YouTube gibi video akış hizmetleri, bazı videoları yalnızca belirli ülkelerden erişebilir hâle getirmektedir. Modern VPN'ler, IP'nizi şifreleyerek başka bir ülkede internete girmişsiniz gibi göstererek bu tür içeriklere herhangi bir yerden erişmenizi sağlar.

VPN ile nasıl güvende kalınır?

VPN, çevrimiçi varlığınızı şifreleme görevi görür. Bu şifrelemeyi çözmenin tek yolu bir anahtardır. Bu anahtarı yalnızca bilgisayarınız ve VPN uygulamanız bilir; bu da, internet servis sağlayıcınızın internete nereden giriş yaptığınızı görmesini imkansız hâle getirir.

Farklı VPN'ler, farklı şifreleme işlemleri kullanır ancak genellikle üç aşamada çalışır:

  1. Çevrimiçi olduktan sonra VPN'nizi çalıştırırsınız. VPN, siz ve internet arasında güvenli bir tünel işlevi görür; internet servis sağlayıcınız ve diğer üçüncü taraflar bu tüneli göremez.
  2. Cihazınız artık VPN'nin yerel ağına bağlıdır ve IP adresiniz, VPN sunucuları tarafından sağlanan IP adreslerinden biri olarak değiştirilebilir.
  3. VPN uygulamanız tüm kişisel verilerinizi koruyacağı için artık internette dilediğiniz gibi gezinebilirsiniz.

VPN'nin farklı türleri nelerdir?

Çok sayıda farklı VPN türü vardır ancak aşağıdaki üç temel türü mutlaka biliyorsunuzdur:

Uzaktan erişim VPN'si

Uzaktan erişim VPN'leri, kullanıcıyı bir uzak sunucuya bağlayarak çalışır. Bu işlem kullanıcıyı özel bir ağa bağlar.

Çoğu ticari VPN bu temelde işler. Uzak sunucu, VPN'ye ait ağdır. Uzaktan erişim VPN'lerinin temel avantajları; hızlı, kolay kurulum ve bağlantı sağlaması, çevrimiçi göz atma verilerinizi güvenli şekilde şifrelemesi ve coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişim için IP adresinin değiştirilmesine olanak tanımasıdır.

Bu VPN türü kişisel kullanım için idealdir ancak büyük ölçekli işletmelerin kompleks ihtiyaçlarını karşılayamayabilir.

Siteden siteye VPN

Siteden siteye VPN, temel olarak özel intranetleri gizlemeyi amaçlarken bu güvenli ağların kullanıcılarının birbirlerinin kaynaklarına erişebilmelerine izin veren özel bir ağdır.

İşletmenizde her biri geniş alan ağına (WAN) bağlı kendi yerel alan ağları (LAN) bulunan birden fazla konumunuz varsa veya bir intranetteki kullanıcıların diğerine erişmesine izin vermeden dosya paylaşımı yapmanız gereken iki ayrı intranetiniz varsa siteden siteye VPN kullanmak idealdir.

Siteden siteye VPN'ler çoğunlukla büyük ölçekli şirketlerde kullanılır. Uygulanması karmaşıktır ve uzaktan erişim VPN'leri ile eşit düzeyde esneklik sağlamaz ancak büyük departmanlar içinde ve arasında güvenli iletişim kurmanın en etkili yoludur.

İstemciden sağlayıcıya VPN

Bu VPN türünde, kullanıcı internete kendi internet servis sağlayıcısı aracılığıyla bağlanmaz; bunun yerine, doğrudan VPN sağlayıcısı aracılığıyla bağlanır.

Bu temelde VPN yolculuğunun tünel aşamasını atlar. Hâlihazırda mevcut internet bağlantısını gizlemek için şifreleme tüneli oluşturmak amacıyla VPN kullanmak yerine, VPN verileri kullanıcıya sunmadan önce otomatik olarak gizleyebilir.

Bu, güvenli olmayan herkese açık Wi-Fi ağı sağlayıcıları için özellikle yararlı olduğunu kanıtlayan ve giderek yaygınlaşan bir VPN türüdür. Sağlayıcıya kadar tüm verileri şifreleyerek üçüncü tarafların ağ bağlantılarına erişmesini ve bu bağlantıları tehlikeye atmasını engeller.

Ayrıca internet servis sağlayıcılarının şifrelenmemiş şekilde bırakılan verilere erişimini engeller ve kullanıcının internet erişimine getirilen kısıtlamaları (örneğin, ülkesindeki hükümet internet erişimine yönelik bir kısıtlama getirmişse) atlar.

Sistemimde nasıl VPN kurabilirim?

VPN yüklemeden önce farklı uygulama yöntemlerini bilmek önemlidir.

Bağımsız VPN istemcisi

Bağımsız VPN istemcileri için bir yazılım yüklenmesi gerekir. Bu yazılım, uç nokta gereksinimlerini karşılamak için yapılandırılır. VPN kurulurken uç nokta, VPN bağlantısını çalıştırır ve diğer uç noktaya bağlanarak şifreleme tünelini oluşturur.

Bu, çoğunlukla evlerde ve küçük işletmelerde kullanılan uygulama türüdür.

Tarayıcı uzantıları

Google Chrome ve Firefox gibi çoğu web tarayıcısına VPN uzantısı eklenebilir. Opera gibi bazı tarayıcılar, kendi yerleşik VPN uzantıları ile sunulur.

Uzantılar, kullanıcıların internette gezinirken VPN'lerini hızla açıp kapatmalarını ve kolayca yapılandırmalarını sağlar ancak VPN bağlantısı yalnızca bu tarayıcıda paylaşılan bilgiler için geçerlidir. Diğer tarayıcıların kullanımı ve tarayıcı harici internet kullanımı (örneğin, çevrimiçi oyun) VPN tarafından şifrelenmeyebilir.

Tarayıcı uzantıları, bağımsız istemciler kadar kapsamlı olmasa da ekstra internet güvenliği isteyen standart internet kullanıcıları için ideal bir seçenek olabilir. Ancak güvenlik ihlallerine karşı daha savunmasız oldukları kanıtlanmıştır. Ayrıca veri toplayıcılarının sahte VPN uzantıları kullanma olasılığı olduğundan kullanıcılara güvenilir bir uzantı seçmeleri önerilir.

Yönlendirici VPN

Aynı internet bağlantısına bağlı birden fazla cihazınız varsa her bir cihaz için ayrı VPN kurmak yerine VPN'yi doğrudan yönlendiriciye uygulamak sizin için daha kolay olabilir.

Yönlendirici VPN özellikle akıllı televizyon gibi yapılandırılması zor internet bağlantılı cihazları korumak için kullanışlıdır. Ev eğlence sistemlerinizden coğrafi olarak kısıtlandırılmış içeriklere erişmenize de yardımcı olabilir. Kurulumu kolaydır, her zaman etkin güvenlik sağlar ve ağınıza güvenilir olmayan cihazlar bağlandığında oluşabilecek tehlikeleri önler.

Ancak yönlendiricinizin kullanıcı arayüzü yoksa yönetmesi daha zor olabilir; bu da gelen bağlantıları engellemesine neden olur.

what is router VPN

Kurumsal VPN

Kişiselleştirilmiş kurulum ve destek gerektiren özel bir çözüm olan kurumsal VPN, genellikle kurumsal düzeydeki şirket ortamlarında kullanılır ve BT ekibi tarafından ihtiyaçlara göre özel olarak kurulur. Kurumsal VPN'nin en önemli avantajı, şirket dışında kendi internet bağlantıları ile çalışan personel dâhil olmak üzere şirket intranetine ve sunucusuna tamamen güvenli bağlantı sağlamasıdır.

iPhone/Android veya diğer cihazlarıma VPN indirebilir miyim?

Evet, mobil ve diğer internet bağlantılı cihazlar için çok sayıda VPN seçeneği mevcuttur. Mobil cihazınızı ödeme bilgilerini veya diğer kişisel bilgileri saklamak için kullanıyorsanız veya flört, kumar, para aktarımı gibi eylemler için internet bağlantılı uygulamalar kullanıyorsanız ya da yalnızca internette geziniyorsanız bile mobil cihazınız için VPN kullanmak oldukça önemlidir. Çoğu VPN sağlayıcısı mobil çözümler sunar ve birçoğu doğrudan Google Play veya Apple App Store üzerinden indirilebilir.

VPN gerçekten o kadar güvenli mi?

VPN'lerin kapsamlı antivirüs yazılımları ile aynı şekilde çalışmadığını unutmamak gerekir. Yapabildikleri yalnızca IP'nizi korumak ve internet geçmişinizi şifrelemektir. Örneğin, kimlik avı web sitelerini ziyaret ederseniz veya risk altındaki dosyaları indirirseniz sizi güvende tutamazlar.

VPN kullansanız bile aşağıdaki risklere maruz kalabilirsiniz:

  • Truva atı virüsü
  • Botlar
  • Zararlı yazılımlar
  • Casus yazılımlar
  • Virüsler

Bunlardan herhangi biri sisteminize bulaşırsa VPN çalıştırsanız bile cihazınıza zarar verebilir. Bu nedenle, maksimum düzeyde güvenlik sağlamak için VPN ile birlikte kapsamlı bir antivirüs yazılımı kullanmanız önemlidir.

Güvenilir bir VPN sağlayıcısı seçmek

Aynı zamanda, güvenebileceğiniz bir VPN sağlayıcısı seçmeniz büyük önem taşır.

İnternet servis sağlayıcınız internet trafiğinizi göremez ancak VPN sağlayıcınız görebilir. Yani VPN sağlayıcınızın güvenliği ihlal edilirse sizin güvenliğiniz de ihlal edilir.

Bu nedenle, hem internet göz atma verilerinizi paylaşma hem de size en yüksek düzeyde güvenlik sağlama konusunda güvenebileceğiniz bir VPN sağlayıcısı seçmeniz önemlidir.

Related articles:

VPN, arama geçmişinizi gizlemenize nasıl yardımcı olabilir ve gizli göz atma gerçekten güvenli midir?

Kaspersky

İnternette güvende kalmak ister misiniz? VPN'lerin (sanal özel ağlar) nasıl işlediğini ve çevrimiçi olarak güvende kalmanızı nasıl sağladığını ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Kaspersky Logo

Uygulamaları iPhone’dan silme

iPhone’unuzdaki uygulamaları kolayca silebilirsiniz. Fikrinizi değiştirirseniz uygulamaları daha sonra yeniden indirebilirsiniz.

Uygulamaları silme

Aşağıdakilerden birini yapın:

  • Uygulamayı ana ekrandan silme: Ana ekranda uygulamayı basılı tutun, Uygulamayı Sil’e dokunun, sonra uygulamayı Uygulama Arşivi’nde tutmak için Ana Ekran’dan Sil düğmesine dokunun veya uygulamayı iPhone’dan silmek için Uygulamayı Sil’e dokunun.

  • Uygulamayı Uygulama Arşivi’nden ve ana ekrandan silme: Uygulama Arşivi’nde uygulamayı basılı tutun, Uygulamayı Sil’e dokunun, sonra Sil’e dokunun. (Uygulama Arşivi’nde uygulamalarınızı bulma konusuna bakın.)

Fikrinizi değiştirirseniz sildiğiniz uygulamaları yeniden indirebilirsiniz.

Üçüncü parti uygulamaları ana ekrandan silmeye ek olarak iPhone’unuzla gelen şu yerleşik Apple uygulamalarını da silebilirsiniz:

Not: Yerleşik bir uygulama ana ekranınızdan silindiğinde, ilişkili kullanıcı verileri ve konfigürasyon dosyaları da silinir. Yerleşik uygulamaların ana ekranınızdan silinmesi diğer sistem işlevselliklerini etkileyebilir. iOS 12, iOS 13 veya iPadOS yüklü aygıtınızda veya Apple Watch'unuzda bulunan yerleşik Apple uygulamalarını silme başlıklı Apple Destek makalesine bakın.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır