nemrut dağı adıyaman hakkında bilgi / Nemrut Dağı Adıyaman - Nemrut Dağı, Adıyaman Resmi - Tripadvisor

Nemrut Dağı Adıyaman Hakkında Bilgi

nemrut dağı adıyaman hakkında bilgi

Nemrut Dağı

Aynı isimli diğer dağ için Nemrut Dağı (Bitlis) maddesine bakınız.

Nemrut Dağı, Türkiye'nin Adıyaman[1] ilinde yer alan 2.150 metre yüksekliğinde bir dağdır. Adıyaman'ınKahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, Ankar Dağları civarında Toros dağ silsilesinde bulunur.[2] 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır. Nemrut Dağı Kültür rotası Adıyaman merkezde bulunan Perre Antik Kenti ile başlayıp sonrasında Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü ve Kanyonu, Komagene Medeniyeti'nin yazlık başkenti olan Arsemia Ören Yeri, Kahta Kalesi, Şeytan Köprüsü ve nihayetinde Nemrut Dağı'nda son bulur.

Tarihçe[değiştir

Nemrut Dağı hikayesi ve hakkında bilinmesi gerekenler

Nemrut Dağı hangi şehirde?

Nemrut Dağı’nın konumu oldukça önemli bir konu, çünkü ülkemizde iki farklı Nemrut bulunuyor. Biri Bitlis’in Tatvan ilçesinde, diğeri ise Adıyaman’da yer alıyor. Adıyaman’daki “Nemrut Dağı Milli Parkı” olarak anılıyor. Parkın büyük bir kısmı Adıyaman’ın Kahta ilçesinde (Karadut Köyü civarında), kalan kısmı ise Malatya’nın Pütürge ilçesi yakınlarındaki Toros Dağ silsilesi içerisinde yer alıyor. Bu durumun iki şehir arasında bir tür çekişmeye neden olduğu da söylentiler arasında.

Nemrut Dağı’nın hikayesi nedir?

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı’nın ve içerisinde bulunan ören yerinin ilk keşfedilişi 1881 yılında gerçekleşiyor. Bu tarihi hazineyi keşfeden kişi, o sıra yörede görevli olan Alman mühendis Karl Sester’dir. Bir gezinti esnasında tesadüfen Nemrut Dağı’nın meşhur heykelleriyle karşılaşıyor. Harabelerde, tanrı heykellerinin oturtulduğu kaidelerin üzerinde Grekçe yazıtlar olmadığı için Asur dönemine ait olduklarını düşünerek İzmir’deki Alman konsolosluğuna haber verir.

1882 yılına gelindiğinde Karl Sester ve Otto Puchstein bölgede incelemeler yapmaya başlar. Ardından 1883 yılında Müze-i Hümayun’un müdürü Osman Hamdi Bey de ekibiyle birlikte bu çalışmaya katılır. Ayrıca II. Dünya Savaşı sonrası ünlü arkeologlardan Theresa Goell ve Alman Karl Doerner de Nemrut’ta birtakım araştırma ve inceleme faaliyetleri yürütür.

Tüm bu çalışmalar neticesinde bölgedeki harabe ve devasa tanrı heykellerinin Asur Medeniyeti’ne değil Kommagene Krallığı’na ait olduğu ve M.Ö 163 – M.S 72 tarihleri arasında yaptırıldıkları tespit edilir. Bu değerli yapıların iki bin yıl gibi uzun bir süre kaderine terk edildiği anlaşılır. Helenistik dönemin en güzel örneklerinden olan anıtsal heykeller ve mezarlar Kommagene Kralı I. Antiochos tarafından yaptırılır.

2150 m yüksekliğindeki Nemrut Dağı’nın yamaçlarında yer alan bu heykel ve mezarlar, atalara ve tanrılara olan minnettarlığın bir nişanesi olarak yerini alır. Değerli bir ören yeri olduğu anlaşılan Nemrut Dağı, 11 Aralık 1987’de UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne dahil edilir.

Nemrut Dağı içinde neler var?

Nemrut Dağı Milli Parkı içerisinde yer alan anıtsal heykel ve yapılar, doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılıyor. Özellikle doğu terası, daha merkezi ve kutsal kabul ediliyor. Çünkü önemli kabul edilen mimari yapı ve heykel kalıntıları burada yer alıyor. Kireçtaşı bloklarından yapılan ve günümüzde iyi durumda olan devasa heykellerin boyları 8 – 10 metre arasında değişiyor. Ayrıca alanda kral mezarının da olduğu düşünülüyor. Fakat henüz nerede olduğu bilinmiyor.

Bunlara ek olarak Nemrut’un kitabesinde yazanlar da insanların oldukça ilgisini çekiyor:

‘‘Ata hükümdarlığını devraldığım zaman, dindarlığımın bir sonucu olarak, tahtıma bağlı krallığı tüm tanrıların ortak yurdu yaptım. Zamanın akışı içinde her kim, bu kanunu ve bize ibadeti korur ve sürdürürse, benim hayır dualarımla anılacaktır. Tüm rahmetli atalar ve tanrılar ondan razı olsun. Her kim ki, bu düzenin kutsal geçerliliğini bozar ya da zarar verir ya da gerçek anlamını değiştirmeye yeltenirse, yalnız kendisi değil, aynı zamanda tüm soyu sopu rahmetli atalarımın ve tüm tanrıların hışmına uğrasın.’’

Nemrut Dağı heykelleri kimleri simgeliyor?

Nemrut Dağı

Devasa taş bloklar halinde yan yana sergilenen heykellerin kimleri simgelediği elbette en çok merak edilenlerden biri. Heykeller sırasıyla (sağdan sola doğru): Aslan, Kartal, Antiochus, Kommagene, Zeus, Apollon ve Herakles’i simgeliyor. Heykellerin arasında bulunan aslan ve kartal heykelleri ise çeşitli kaynaklarda koruyucu hayvan heykelleri olarak geçiyor.

Aslan Kommagene Krallığı’nın yeryüzündeki hakimiyetini, kartal ise gökyüzü hakimiyetini simgeliyor. Ek olarak “kartal” Zeus’un buyruklarını insanlara ulaştırmak için kullandığı bir aracı olarak da simgesel anlam taşıyor. Toplamda 4 adet heykel olması gerekirken günümüzde yalnızca ikisi sergilenebiliyor.

Nemrut Dağı kaç metredir?

Toros Dağları'nın doğusundaki en yüksek noktalardan biri olan Nemrut Dağı’nın yüksekliği 2150 metredir.

Nemrut Dağı’na giriş ücretli mi?

Evet, Nemrut Dağı’na giriş ücretli. Nemrut Dağı 2023 yılı giriş ücreti kişi başı 50 TL. 18 yaş altı öğrencilerden giriş ücreti alınmamakla birlikte Müzekart geçerli.

Nemrut Dağı ziyaret saatleri

Nemrut Dağı, yıl içerisinde nisan ve kasım ayları arasında ziyaret edilebilir. Haftanın yedi günü 04.00 ile 20.00 saatleri arasında misafirlerini ağırlayan milli park kış sezonu boyunca kapalı. Nemrut Dağı ziyareti için en mükemmel zaman nedir diye sorarsan hiç şüphesiz gündoğumu derim!

Nemrut Dağı'na nasıl gidilir?

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman şehir merkezine 87 km, Kahta ilçesine ise 43 km uzaklıkta konumlanıyor. Nemrut dağı ulaşımı, Karadut köyüne kadar asfalt yol üzerinden sağlanıyor. Kalan kısmı için parke taşı ile döşenmiş yol takip ediliyor. Ulaşım genellikle turlar vasıtasıyla veya özel araçlarla sağlanıyor.

Nemrut Dağı'na otobüs ile ulaşım

 Nemrut Dağı’na otobüs ile ulaşım için önce Adıyaman’dan şehirlerarası otobüslere binerek Kahta ilçesine gelmen gerekiyor. Sonrasında Kahta’dan milli parka hareket eden otobüslere binebilirsin. Ayrıca ulaşım ve rehberlik desteği için Kahta’da hizmet veren otellerden yararlanabilirsin. Kahta’ya gitmek için Kahta otobüs bileti satın alabilirsin.  

Nemrut Dağı'na uçak ile ulaşım

Nemrut Dağı’na turistik bir gezi düzenlemeyi düşünüyorsan, hava yolunu tercih edebilirsin. Bu gezi için tek ihtiyacın bir Adıyaman uçak bileti. Adıyaman Havalimanı’ndan dilersen otobüsler aracılığıyla dilersen özel araç kiralayarak Nemrut Dağı Milli Parkı’na ulaşabilirsin.

Nemrut Dağı’na bireysel araç ile ulaşım

Nemrut Dağı

Nemrut Dağı’na özel araçlarla oldukça kolay ve zahmetsiz bir şekilde ulaşılabiliyor. Özel aracınla Adıyaman’dan Kahta’ya ve ardından Nemrut Dağı Milli Parkı’na ortalama 1 – 1,5 saat içerisinde rahatlıkla ulaşabilirsin. Hatta Adıyaman’a gitmişken araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsin.

Şehirde gezilecek tüm yerlere dair detaylı bilgileri okumak istersen seni Adıyaman’da gezilecek yerler içeriğimize davet ediyoruz.

Nemrut Dağı

Ölmeden önce gelinecek yerlerden

Haz 2023 • Yalnız

Karavan ile geldim. Eski Kâhta'da Kâhta Kalesi'ni ziyaret ettikten sonra (ki deprem sonrası tadilat nedeniyle kapalıydı. En uç kule hasar görmüş) yerel halk araç ile çıkılamayabileceğini söyledi. Ben şansımı denedim. Herhangi bir sorun yaşamadım. Ama bazı araçlarda sorun yaşanabilir.

Mekanı tarihi bir mekan olarak değerlendirmek lazım. Sonuçta bazı yorumlarda insanlar 3-5 heykel gördük işte şeklinde yorum yapsa da, mekanın tarihini öğrenmek ve kalıntıları görmek üzere geliyoruz. Son tepe tümülüs tarzında, anıt mezar var mıdır içinde bilmiyorum.

Çıkışta doğu kolunu yani sağ taraftaki basamakları tercih edin. Belki biraz daha diktir ama mesafe daha kısa. Benim gibi dik yolda zorlananlar için 4-5 dinlenme ile çıkılabiliyor. Ölmeden önce gelmek isteğim yerlerden biri idi. Bugüne kısmet oldu.

Yazıldığı tarih: 8 Haziran 2023

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Şaheser

Haz 2022 • Aile

Kültür mirasları gezisinde mutlaka gidilmesi ve görülmesi gereken bir şaheser.
Ulaşımı biraz zor. Araba ile belirli bir yere kadar gidebiliyorsunuz. Biz küçük çocuğumuzla gittik biraz zorladı biraz
Gidilecek mevsimler belli çünkü her zaman gidilmiyor. Şiddetli bir soğuk ve ayaza maruz kalabilirsiniz.
Mutlaka tavsiye ederim

Yazıldığı tarih: 19 Mart 2023

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


tanrıların tahtı

Ara 2022

eski çağlarda "Kommagene" olarak bilinen, bu alanda bulunan arkeolojik kalıntılara ev sahipliği yapmaktadır. Antiochos tümülüsü ve buradaki dev heykeller, Eskikale, Yenikale, Karakuş Tepe ve Cendere Köprüsü millî park içinde kalan kültürel değerlerdir. Doğu ve batı teraslarında Antiochos ile tanrı-tanrıça heykellerinin yanı sıra aslan ve kartal heykelleri bulunmaktadır. Batı terasında eşsiz bir aslanlı horoskop yer almaktadır. Aslanın üzerinde 16 ışından oluşan 3 adet yıldız vardır ve bunların Mars, Merkür ve Jüpiter gezegenlerini temsil etmekte olduğu sanılmaktadır. Tarihte bilinen en eski horoskoptur.

Heykeller Helenistik, Pers sanatı ve Kommagene ülkesinin özgün sanatı harmanlanarak yontulmuştur. Bu anlamda Nemrut Dağı'na "batı ve doğu uygarlığının köprüsü" denebilir.

Kommagene kralı Antiochos Theos, MÖ 62 yılında bu dağın tepesine, pek çok Yunan ve Pers tanrısının heykelinin yanı sıra kendi mezar-tapınağını da yaptırmıştır. Mezarda, bir kartalın başı gibi, tanrıların taş oymaları bulunur. Heykellerin diziliş şekli hiyerotesyon olarak bilinir.

Mezarda 1881 yılında Alman mühendis Karl Sester tarafından kazı çalışmaları yapılmıştır. Daha sonraki yıllarda yapılan kazılarda da Antiochus'un mezarı bulunamamıştır. 1987'de UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilen Nemrut Dağı, 1988 yılında tesis edilen Nemrut Dağı Millî Parkı ile korumaya alınmıştır.

Yazıldığı tarih: 17 Ocak 2023

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Sonsuzluğun peşinde muhteşem bir mimari şaheser

Kas 2022 • İş

Kısa ömürlü küçük bir devletin 2000 yıllık büyüleyici mirasıdır Nemrut. Ölümsüzlük arayışının somutlaştığı, inancın nasıl bir motivasyon kaynağı olduğunun en bariz örneklerinden biridir. 1883'ten itibaren çoğu arkeologun ilgisi çekmiştir. Osman Hamdi bunlardan biridir. Ancak en etkileyici kişilik bu bağlamda Amerikalı arkeolog Theresa Goell olmuştur. Burayı 31 yıl boyunca kazmıştır. Ölünce külleri vasiyeti üzerine Nemrut'un eteklerine savrulmuştur. İnsanı tanımak isteyen herkesin gidip görmesi lazım.

Yazıldığı tarih: 17 Aralık 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Görmeden ölmeyin

Eyl 2022 • Çiftler

Inanılmaz büyüleyici ve etkileyici bir yer. Batı tarasından çıkarsanız daha rahat edersiniz. Oradan doğu terasını gezip tekrar batıdan inin. Yolu çok merdivenli ama bu şekilde gidildiğinde daha kolay oluyor. Yukarısı inanılmaz serin bu sebeple mutlaka yanınıza uzun kollu ve mümkünse kapşonlu bir üst alın. Buraya ulaşmak icin küçük minübüslere biniliyor. Arabanızla çıkmak biraz sıkıntılı olabilir. Iyi seyirler.

Yazıldığı tarih: 14 Eylül 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Suat A

Ankara, Türkiye1.260 katkı

Muhteşem

Ağu 2022 • Yalnız

Mutlaka gidilmesi, görülmesi, biraz zaman geçirilmesi gereken bir yer. Yolu bozuk değil, gayet iyi. Google'a değil, tabelalara güvenin. Yürüyüşünüzü de batı terasi patikasindan yapın. İkisi de aynı yere çıkıyor ama batı terası hiç sorunsuz.

Yazıldığı tarih: 12 Ağustos 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


İnanılmaz

Nis 2022 • Aile

Gerçekten farklı bir dünya. İnanılmaz bir enerjisi olan bir ortam. Yolu çok bozuk. Ancak gitmeye kesinlikle değer. Mevsime göre güneş batım saatlerinde orada olup mutlaka gün batımını izlemeli herkes. Giderseniz pişman olmazsınız.

Yazıldığı tarih: 12 Temmuz 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Ayse G

İstanbul, Türkiye114 katkı

Muhteşem

May 2022

Mutlaka yaşanması gereken şeylerden bir tanesi. Gün doğuşu ya da gün batımında farklı izlenimler buluşturan şahane bir deneyim.
Onca yıllık geçmişine rağmen hava koşullarından çok fazla etkilenmemiş olan devasa boyutta heykeller oldukça heyecan verici. Zirveye doğru çıkıldıkça hava değişiyor yazın bile mutlaka fazladan giysileri almak gerekli üşümemek için. Malatya tarafından olan yolun daha kolay olduğu söyleniyor. Biz Adıyaman tarafından çıktık Nemrut a yaklaşırken de yol boyunca çeşitli antik eserler ve kalıntılar görebildik. Bu taraftan daha fazla tırmanmak gerekiyor ama yol boyunca gördüklerimiz bence yorulmaya değerdi. Güzergah üzerinde çeşitli kereler dinlenerek bence her yaştaki insan kendi hızına göre rahatça çıkabilir. Güneş doğarken aşağıdaki vadinin perde perde azar azar aydınlanması batarken ise tam tersi yavaş yavaş kararması ve gökyüzünde oluşan renkler her biri insanda ayrı duygular uyandırıyor. Bence her ikisi de görülmeli

Yazıldığı tarih: 3 Temmuz 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Zorlu ama muhteşem

May 2022 • Aile

Bulutlu bir havada çıktık Nemrut dağına ve yukarısı sisli hatta karlı idi.çok soğuktu
kesinlikle güneşli havada gitmek lazım. Sisten etrafı hatta heykelleri zor gördük. Adıyaman dan Kendi aracımızla çıktık yollar parke taş döşenmiş sıkıntısız çıktık.
Tam zirveden önce bilet alınan çay kahve WC olan biryer var. Buradan birkaç dk fçdaha çıkıp arabayı parkedip taşla yapılmış, merdivenleri çıkarak en zirveye çıkılıyor
merdiven kenarlarında korkuluk yok merdivenler geniş sma buz ve yağmur olduğunda kayıp düşülebilir aşağısı uçurum gibi güvenli değildi
Bebek çocuk ve yaşlı ile çıkmak çok zor
20-25 dk yokuş merdiven tırmanıyorsunuz
İnsanı büyüleyen bir havası var
Görülmeye değer

Yazıldığı tarih: 10 Mayıs 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


Bebekle tirmanis

May 2022 • Aile

Oncelikle nemrut çıkmak benim hayalimdi ve bunu gerçekleştirdiğim için mutluyum. Kesinlikle çok mistik ve heyecan verici bi yer. Muze kartınız geçiyor. Muze kartınız okuttuktan sonra 1 km aracınıza gidip sonra 600 m daha merdiven tırmanmamıştır gerekiyor. Bizim küçük bebegimiz olduğu için bu tırmanış cok yorucuydu. Yükselti arttığında dolayı hemen yorulup nefes nefese kalıyor insan. Bebek de huzursuz oluyorum tabi. Bwbwk aracına uygun değil çünkü hep merdiven ve yukarısı da taşlık.ozellikle bebekli ve yaşlı insanlara batı terasından çıkmalarını tavsiye ederim, yolu daha düzgün..cok saguk değildi biz çıktığımızda ama bebek için mutlaka battaniye alın. Ya da kar tulumu götürün. Atıştırmalık bisilerde gotururseniz fena olmaz 😄

Yazıldığı tarih: 7 Mayıs 2022

Bu yorum, bir Tripadvisor üyesinin öznel görüşü olup Tripadvisor LLC şirketine ait değildir. Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır.


329 sonuçtan 1-10 arasındakiler gösteriliyor 

Elif

Mardin, Türkiye82 katkı

Kasım gitmek için uygun bir zaman mı ?

Soğuğa karşı onleminizi alın

Tüm yanıtları oku


O kadar yorum okudum hep birbirini tekrarlayan ancak ziyaret etmek isteyenlere ayrıntı vermeyen yorumlarla dolu yaklaşık 500 kişiye yakın kişiden bir kişi gittiği ayı ve gün doğumu veya saati hakkında bir bilgi vermemiş rica etsem konu hakkında bilgi verebilecek birileri var mı ?

Merhaba, Biz 31 temmuz sabahı gündoğumunu izledik. Sabah 5.35 sularında tam tepede idik. Ancak geceden gelenler halen orada beklemekte idi. Basamaklarını saymadığım oldukça uzun merdivenleri çıkıyorsunuz. Temmuz sonu olmasına rağmen çok soğuktu. Sıkı giyinmekte fayda var. Tırmanma ayakkabısı şart. Yanınıza yük almayın ancak su, termosta çay veya kahve gerekli. Yorucu çıkışa değecek bir manzara var. Rehber göremedik ancak levhalar az da olsa bilgilendiriyor. Selametle...

Tüm yanıtları oku


Nemrut dağı civarında yabancı misafirlerime nerede yemek yedirebilirim ?

Adıyaman tarafından çıkıyorsanız. Adıyaman merkezde Kebapçı Beko Mekan olarak salaş olsa da kaliteli ve güzel yemek için kaçırılmaması gereken bir yer.

Tüm yanıtları oku


sabah gundogumu ıcın nasıl bır plan yaparsak basarılı oluruz

Aslında farklı alternatifler var konaklamayı o bölgede yapıyorsanız kaldığınız yerin güneş doğuşu ile ilgi servisleri vardır ama serbest piyasa tutura bildiğine fiyatlar değişken ben araçla antepten gidip ören yerinin önünde durup aracın içinde bekledim diğer servisler geldiğinde çıkıp diğer ekiplerle birlikte Nemrut dağına çıktım sabahlara çok soğuk oluyor ama manzara muhteşem

Tüm yanıtları oku


Yarın Nemrut’a çıkmayı planlıyorum fakat hava durumunda karlı görünüyor özel araçla çıkmak problem olur mu?

Siz soruyu soralı 7 ay olmuş, ben dün sabah 05:10 de oradaydım, kar yok ama - 3 dereceydi.

Tüm yanıtları oku


20 nisan için çıkmayı düşünüyoruz. Fluence aracım var. Ringlerin olduğu yere kadar çıkabilir miyim? Yoksa kahtadan servis mi önerirsiniz?

Araç yolu iyi ancak ben ringi tercih ederim, yolun bir kısmı oldukça dik rampalar var, yine de tercih size ait

Tüm yanıtları oku


Kayseri istikametinden malatya uzerinden nemrut dagina gelmeyi düşünüyorum.arabam 4*4değil.zirveye nekadar mesafeye kadar gelebilirim?gezilcek alani gezmek kac saatimi alir? Nemrut dağından batman istikametine gitmem gerek.gidebileceğim yol varmi?

Araba sıkıntı yaşamazsınız biz şahinle çıktık hem de sisli havada. Batman istikameti konusunda bir şey diyemem ama pötürge yolunu kullanabilirsiniz diye düşünüyorum emin olmamakla birlikte.

Tüm yanıtları oku


Kelvin

Marina Bay, Singapur29 katkı

I will be going to turkiye this nov 2023, understand there was a terrible earthquake that happened recently in Jan near to Mount Nemrut region, may i know is it still safe to go to the mountain? Are the roads still safe?

Mount Nemrut was not damaged however my understanding is the area is very compromised and it may not be safe for tourism for the foreseeable future.

Tüm yanıtları oku


Hello.. I plan to visit Mt. Nemrut around the end of September this year. I am a solo traveller. I'd really appreciate if someone can help me with a few queries I have. 1. Which is the closest airport to nemrut? 2. Is it safe to travel for a solo woman traveller? 3. Can it be covered in a day trip? 4. What are the approximate charges to visit? Many thanks in advance :) -A

I visited last week solo but I’m male. I would honestly say there would be no problem visiting as a solo female. I bumped into a few. The closest airport is in the City of Adiyamen but I flew to Sanliurfa as I also wanted to visit Gobekli Tepe, the biblical town of Harran and Sanliurfa itself. There are two excellent museums in Sanliurfa entrance fee to both goals Tl 40….. I honestly cannot remember the fee to trek up Nemrut but I believe it too was Tl 40. I stayed in a village pension in Karadut ( nearest village to Nemrut ) in Isik Pansiyon for €15 a night including breakfast. I opted for a 6 hour private tour of Nemrut and all the other fascinating sites provided by the owner, Murat Isik…which was well worth the approximate €40.

Tüm yanıtları oku

Tümünü görüntüle
 Son Güncelleme:

Adıyaman il sınırları içerisinde bulunan 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmiş. Nemrut Dağı’nı bu kadar değerli yapan; üzerinde bulunan antik mezar, anıtsal heykeller, mimari kalıntılar ve benzersiz manzarası. Eski çağlarda dağın yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan Kommagene Kralı I. Antiochos tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için ile Helenistik Dönemin en görkemli kalıntılarını burada bırakmış.

Kommagene Kralı I. Antiochos tüm kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir kralmış. Bu amaçla başka kültürlerin tanrılarını bir araya getirecek heykeller yaptırmış. 10 metreyi bulan heybetli heykeller ve metrelerce uzunluktaki kitabelerin yükseldiği dağda ayrıca dünyanın en muhteşem gün doğumu ve gün batımının seyredilebildiği ve her yıl binlerce ziyaretçi alan teraslar bulunuyor.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Nemrut Dağı’nın gizemi

Geçmişi çok eski çağlara dayanan Nemrut Dağı ve üzerinde bulunan antik kalıntılar 1881 yılına kadar keşfedilmemişti. 1881 yılında Diyarbakır'da yürütülen yol yapım çalışmaları sırasında bölgede yapılan ilk araştırmalarında görevli mühendis Charles Sester bazı kalıntılar buldu ve bu kalıntıların Asurlar'dan kalma olduğunu düşündü.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Bulunan kalıntıların zamanla tüm dünyada duyulmasından sonra Almanya'dan gelen bilim adamı Otto Puchstein, mühendis Charles Sester ve 6 kişilik ekibiyle ilk ciddi araştırma yapıldı. Yapılan arkeolojik kazılarda çok sayıda eser toprak altından çıkartıldı.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Kazılarda bir de Grekçe kitabe bulunmuştu. Puchstein, kitabede Nemrut Dağı'nın sırrı ve Antiochos yasalarının yer aldığını çözdü. Kalıntıların Kommagene Uygarlığı'na ait olduğunu ve Kommagene Kralı 1. Antiochos'un tarafından yapıldığı keşfedildi. Bu yazıtlar sanki sonradan bulunacağı düşünülmüşcesine yapılan heykellerin hangi tanrılara ait oldukları bilgisi de dahil, pek çok detay içeriyordu.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Nemrut Dağı tümülüsü

Kommagene Kralı I. Antiochos tüm kültürleri birleştirmeyi hedefleyen bir kralmış. Bu amaçla başka kültürlerin tanrılarını bir araya getirecek heykeller yaptırmış. Kral tarafından dağın tam tepesine inşa edilmiş olan tümülüs, küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuş.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Milattan önce 1. yüzyılda inşa edildiği bilinen ve yapıldığında 55 metre yükseklikte olan tümülüs, bugün 50 metre yüksekliğinde ve 150 metre çapında. Kommagene Kralı I. Antiochos'un kendisi için hazırlattığı mezarın üzerine yaptırdığı tümülüsün tepesi, gün doğumu ve gün batımının tüm ihtişamıyla izlenebildiği mükemmel bir nokta.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Tümülüs terasları

Tümülüs, I. Antiochos'un şerefine tertiplenen törenlere mahsus doğu, batı ve kuzey terasları olmak üzere üç terasla çevrili. Doğu terasında yaklaşık 10 metre yüksekliğindeki tahtların üzerine sıralar halinde oturmuş yüzleri güneşe bakan dev tanrı heykelleri bulunuyor.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Bu terasta krallığın gökyüzü hakimiyetini temsilen koruyucu kartal, yeryüzü hakimiyetini temsilen koruyucu aslan, Kommagene Kralı I. Antiochos , Zeus, Apollon ve Herakles heykelleri bulunuyor. Dağ ile kraliyetin heybetini harmanlayan Kommagene Kraliyet'i bu bölümde ayrıca kraliyet ailesi bireylerinin kabartma stellerine de yer ayırmış.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Batı terasında da doğu terasında olduğu gibi gücü ve hakimiyeti temsil eden heykellere yer verilmiş. Simetrik bir düzen olduğu aşikar olan teraslardan batı terasında da tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri, Kommagene Kralı I. Antiochos'un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları bulunuyor.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı

Ayrıca bu terasta ekstradan astroloji ile ilgili bir aslan horoskop kabartması da yer alıyor. Aslan kabartması üzerinde yer alan ay ve yıldızlardan Kral I. Antiochos'un tahta çıkış tarihi olan 7 Temmuz 62 okunuyor. Nemrut'ta gün batımı, yönü dolayısı ile bu terastan izlenebiliyor ve her yıl gün batımı seyri için binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Kuzey terası ise doğu ve batı teraslarını birbirine bağlıyor. Tören yolu olarak düşünülen bu yol, 180 metre uzunluğunda. Terasta tamamlanmamış halde bulunan steller ve kaideler de yer alıyor.

Gizemi hâlâ çözülemeyen Nemrut Dağı
False

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir