keten tohumunu nasıl tüketebiliriz / Keten Tohumu Dosyası

Keten Tohumunu Nasıl Tüketebiliriz

keten tohumunu nasıl tüketebiliriz

Keten Tohumu Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

Ketengiller familyasına ait bir bitki olan keten tohumu, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Bazen tohum olarak, bazen de yağ olarak kullanımı mevcuttur. Keten tohumu bazı durumlarda filizlendirilerek de kullanılabilir. Özellikle yoğurt ve meyve salatalarının içerisine eklenir. Peki, keten tohumu faydaları nelerdir? İşte, keten tohumunun sağlık için faydaları ve kullanımı:

Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?

  1. B, E vitamini, magnezyum, demir ve potasyum bakımından engindir.
  2. Kemik sağlığının gelişmesine yardımcı olur.
  3. Sinir sağlığını korur.
  4. Kan şekerini dengede tuttuğu için hem diyet programlarında, hem de diyabet menülerinde yerini alır.
  5. Yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği ile uzun süre tokluk hissi verir.
  6. Keten tohumu, meme kanseri riskini düşürür.
  7. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur. 
  8. Sivilcelerin azalmasını sağlar. İltihaplı cilt alanlarının tedavisinde etkilidir.
  9. Başta kabızlık olmak üzere diğer sindirim sorunlarına da iyi gelir.
  10. Bağırsakların sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
  11. Enflamasyonla mücadeleye destek olur.

Keten Tohumu Nasıl Tüketilir?

Keten tohumu 3 farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan en çok kullanılan tohumu filizlenmiş formda tüketmektir. Tohumlar 10 dakika ılık suda veya 2 saat soğuk suda bekletilir. Ardından filizlenir ve bu şekilde tüketilir. Keten tohumunu filizlendirmek fitik asidi çıkarır ve mineral emilimini arttırır. Keten tohumu toz olarak birçok besine eklenerek de kullanılabilir. Ayrıca yoğurt ve yemeklerin içerisine eklenerek tane olarak da tüketilebilir.

Keten Tohumu Nasıl Yenir?


Keten tohumu genellikle yoğurdun içerisine eklenerek tüketilir. Özellikle probiyotik yoğurt ile karıştırıldığında oldukça faydalı bir besindir. Diyet listelerine de uygundur. İsteğe göre yoğurdun içerisine farklı meyveler katarak tadını lezzetlendirebilirsiniz.

Keten tohumu nedir dediğimiz zaman yaz aylarında sarı ya da mavi yumuşak çiçekler açan bir bitkinin tohumu diyebiliriz. Keten tohumu içerdiği vitamin, mineral, yağ, protein ve lif’ten dolayı genellikle ‘fonksiyonel gıda’ grubunda yer alır. Amerika Ulusal Kanser Enstitüsü, keten tohumunu kanser önleyici etkisiyle araştırılması gereken gıdalar arasına dahil etmiştir. Bu durumun da keten tohumunun önemi hakkında bize güzel bir ipucu olduğunu söyleyebiliriz.

Keten tohumunda ne var diyecek olursak yüzdesel anlamda %41 oranında yağ, %28 oranında posa %21 oranında protein vardır.

Şimdi aklımızda olan soru yani bu keten tohumunun bizlere faydası nedir şöyle bir bakalım;

  • Keten tohumu içerdiği omega-3 yağları nedeniyle kandaki kötü kolesterolü orta derecede azaltır. Vücutta antioksidan etki göstererek oksijen yanma ürünlerini yok eder. Bunun yanında iltihabı önleyici, kan şekerini ve tansiyonu hafif derecede düşürücü özellikleri de vardır. Ayrıca kanın pıhtılaşma eğilimini azaltır, plazma trigliserid düzeyini, aritmi riskini azaltır. Dolayısıyla keten tohumunun koroner kalp kalp hastalığı riskini de azalttığı söylemeliyiz.
  • Keten tohumun gramında yaklaşık 28 gram diyet lifi vardır ve bu lifin üçte ikisi suda çözünmeyen, geri kalanıysa çözünen lif özelliği taşır. Suda çözünmeyen lifler dışkı yoğunluğunu arttırarak, bağırsak geçiş zamanını azaltarak kabızlığı önleyici, bağırsak yumuşatıcı etki yaparlar. Keten tohumunda bulunan çözünür lifler ise kan şekeri seviyesini korur, kolesterol seviyesini düşürürler. Ayrıca yüksek lif miktarının kanseri önleyici etkisi vardır. Keten tohumu açlık ve tokluk kan şekerinde azalma yaptığı için şeker hastaları tarafından da kullanılmasını biz diyetisyenler öneriyoruz.
  • Keten tohumu et tüketmeyen kişiler için önemlidir çünkü B12 hayvansal gıdalarda bulunur fakat keten tohumu bunun dışında yer alır. Keten tohumu ideal B12 vitamini kaynağıdır ve özellikle vejetaryenler için tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Evet keten tohumu faydalı. Fakat her zaman her şekilde tüketebilir miyiz? Cevabımız tabii ki de hayır. Dikkat etmemiz gereken belli başlı noktalar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Keten tohumunda fitik asit vardır bu asit çinko ve kalsiyum gibi pozitif yüklü minerallere bağlanarak bu minerallerin yetersizliğine neden olabilmekte ve kemik gelişimini etkileyebilmektedir.
  • Keten tohumu ve yağı bir nevi müshil görevi görmektedir. Bu yüzden aşırı kullanılmamız durumunda ishal gibi sorunlarla karşılaşabiliriz.
  • Keten tohumunun gebelik döneminde ve hormon problemi yaşayan kadınlarda nasıl etkilerinin olduğu hakkında yeterli araştırma olmadığı için doktor veya diyetisyene danışmadan tüketilmemelidir.
  • Keten tohumu kan şekeri seviyelerini düşürebileceğinden, diyabet ilacı kullanan bireyler keten tohumu alırlarsa düşük kan şekeri problemi yaşayabilirler bu konuda dikkat edilmelidir.
  • Tohumlar kan pıhtılaşmasını yavaşlatabileceğinden, kanama bozukluğu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Ayrıca, ameliyattan en az iki hafta öncesinde keten tohumu tüketmeyi bırakmak gerekir.
  • Emzirmede güvenliği ile ilgili yeterince veri olmadığından, emzirme döneminde kullanılmaması daha uygundur.

Ve gelelim o hepimizin aklına takılan meşhur soru! “KETEN TOHUMU ZAYIFLATIR MI?”.

Keten tohumun içerdiği omega-3 yağ asitleri kan şekeri düzeyini korur ve tokluk hissi vererek daha az yemek yemeyi sağlar. Bağırsağı harekete geçirip metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır bu yönüyle keten tohumu kilo kontrolü için bir yardımcıdır diyebiliriz. Fakat unutmamak gerekir ki keten tohumu bir mucize değildir. Yani sadece keten tohumu tüketerek zayıflamayı amaçlamak pek de doğru olmayacaktır.

 

Peki keten tohumunu günlük beslenmemize nasıl dahil edebiliriz?

  • Kaynatarak içilebiliriz.
  • Öğüterek toz haline getirilebilir. Bir kaşık ağza attıktan sonra arkasından su içilebiliriz.
  • Kavrulmuş olarak tükettiğimizde daha lezzetli bir tadı olur ve bu şeklide de tüketebiliriz.
  • Tohum şeklinde tüketeceksek iyi çiğnemeliyiz.
  • Mutfağımızda keten tohumunu bulundurarak öğütülmüş halde salatalarımıza, yoğurdumuza, müslimize koyabilir, hamur işlerine katabilir, pilavdan çorbalara, tatlılardan tuzlara her yemeğimizde kullanabiliriz.

 

Dikkat etmemiz gereken en önemli nokta; yararlı etkileri olan keten tohumu çeşidinin, sarı keten tohumu olduğudur. Ancak bunun yerine kuş yemi olarak kullanılan keten tohumu da satılmaktadır. Keten tohumu alırken gerçek keten tohumu almaya dikkat etmekte fayda var.

Sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler diliyorum.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Keten tohumu nasıl tüketilir, neyle yenir? Keten tohumu direkt yenir mi?

Sağlıklı yaşam biçimini benimseyen kişiler tarafından keten tohumu bitkisi tüketimi gittikçe artış göstermektedir. Çünkü keten tohumu zengin besin değerleri sayesinde pek çok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca lifli bir bitki olan keten tohumu, metobilizma hızlandırıcı etkisi nedeniyle zayıflamak isteyenlerinde sıklıkla tercih ettiği bir besin kaynağı haline gelmiştir. Peki keten tohumu nasıl tüketilir? Keten tohumu bitkisini tüketmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Keten tohumu öğütülmeden yenir mi, keten tohumu direkt yenir mi gibi soruların cevabı evet olacaktır. Ancak keten tohumu öğütülmeden yenebiliyor olsa da önerilen kullanımı öğütülmüş şeklidir. Keten tohumu nasıl tüketilir;

- Tohum haliyle

- Öğütülmüş olarak

- Keten tohumu yağı

şeklinde kullanımlara sahiptir. Yani keten tohumu nasıl tüketilir dediğimizde kabaca üç yolu vardır diyebiliriz. Öğütülmemiş keten tohumu nasıl tüketilir diye merak edenler için tohumların kullanılmadan önce suda bekletilmesi gerektiğini ekleyelim. Tohumları soğuk suda uzun süre bekletmektense ılık suda daha kısa süre bekletmek kolaylık sağlayacaktır. Ancak bitkinin tüketilebilecek bu üç halinin de nelerle ve ne şekilde yenebileceği önemlidir.

Keten Tohumu Neyle Yenir?

Keten tohumunun yağını, öğütülmüş ve tohum halini pek çok şekilde yemek mümkün. Hazmı kolaylaştırılması için uzmanlar öğütülerek tüketilmesinden yana olsa da tercih sizlere kalmış. O halde keten tohumu neyle yenir, keten tohumu nasıl kullanılır sorularının cevaplarına bakalım;

- Keten tohumunu öğütmeden yoğurda karıştırarak tüketebilirsiniz.

- Keten tohumu öğütülmüş ya da öğütülmemiş hali salataların üzerine serpilebilir.

- Keten tohumunu meyve salatalarına ilave edebilirsiniz.

- Keten tohumunun öğütülmüş hali ile pek çok hamur işi türünde yiyecek hazırlayabilirsiniz. Keten tohumlu ekmek, poğaça, kek, kurabiye, kraker gibi çeşitler elde edebilirsiniz.

- Keten tohumunu çorbalarda da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Keten Tohumu Zayıflamak İçin Nasıl Kullanılır?

Keten tohumu lif oranı yüksek bir bitki olduğundan dolayı metobolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. O nedenle kilo vermek isteyenlerin kısa sürede favori yiyeceklerinden biri haline gelmiştir. Keten tohumunun tüketilme şekillerinden bahsettik. Peki keten tohumu zayıflamak için nasıl kullanılır?

- Keten tohumunu kaynatıp suyunu içebilirsiniz.

- Keten tohumunu ezerek uykudan önce tüketebilirsiniz.

- Keten tohumunu ezerek yemeklerden önce yiyebilirsiniz.

- Keten tohumunu yoğurda ilave ederek hazırlayabilirsiniz.

Bu seçeneklerden en çok tercih edileni ise keten tohumunun yoğurt ile beraber tüketilmesidir. Çünkü keten tohumunun yoğurtla tüketilmesi daha lezzetli olduğu gibi besin değeri açısından da daha zengindir. Keten tohumu yoğurtla nasıl yenir? Orta boy bir kase yoğurdun içine bir tatlı kaşığı keten tohumu eklemek yeterli olacaktır. Ölçüyü isteğe bağlı olarak iki tatlı kaşığına da çıkarabilirsiniz. Keten tohumu yoğurtla tüketilecekse genellikle öğütülmemiş şekilde yenilmektedir. Ancak dilerseniz yoğurtlu keten tohumunu öğüterek de hazırlayabilirsiniz. Bu keten tohumunun yoğurtla sade hazırlanış biçimidir. Ama arzuya göre tarife ekleme yapabilirsiniz. Eğer karışımı tatlandırmak isterseniz kuru meyveyle karıştırabilirsiniz. Ya da daha tok tutacak bir yoğurlu karışım ortaya çıkarmak istiyorsanız yulaf ezmesi gibi ürünler ilave edebilirsiniz. Tüm bu tarifleri denemeden önce bir uzmana başvurmak fayda sağlayacaktır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir