Kumaş üzerine ebru nasıl yapılır

Kumaş Üzerine Ebru Nasıl Yapılır

kumaş üzerine ebru nasıl yapılır

Ebru Sanatı nasıl yapılır? İşin uzmanından detaylar

Ebru Sanatı nasıl yapılır ve Ebru Sanatı nedir? sorularının yanıtını merak ediyorsanız, Ebru Sanatçısı Nesime Kantar, detayları webgrid.co.uk için anlattı.

EBRU SANATI NEDİR?

Ebru Sanatı Geleneksel Türk süsleme sanatlarının en kadim olanlarındandır ve Türk Sanat Tarihi’nde özel bir yeri vardır. Ebru bir kağıt süsleme sanatıdır. Bir tekne içindeki kıvamı artırılmış su üzerinde oluşturulan muhteşem desenlerin kağıda alınması ile ortaya çıkar.

Ebru, bir denge, ritm ve sabır sanatıdır. Tekrarı ve geri dönüşü olmadığından bir eserin ikinci kere ortaya çıkartılabilmesi mümkün değildir. 

Ebru, içine sığır ödü katılmış, suda erimeyen ve kağıda zarar vermeyen, toprak boyaların, gül dalı çubuklara sarılan at kuyruğu kılı fırçalarla, yoğunlaştırılmış su üzerine serpilmesiyle elde edilen ve kağıda aktarılmasıyla sonuçlanan bir kağıt bezeme sanatıdır.

Pratik olarak genellikle, ebrulu kağıda da “ebru” denmektedir. Günümüze kadar usta-çırak ilişkisi içinde icra edilerek ulaşmıştır. Ebru ülkemizde en yaygın ve en rağbet gören kağıt süsleme sanatlarından biridir. 

EBRU SANATI NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Ebru Sanatı nasıl yapılır

Kağıt bezeme sanatlarının en önemli dallarından biri olan Ebru Sanatı’nın ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bugün itibariyle tam olarak saptanamamaktadır. Ebru ile süslenmiş eski eserlerin ve yazmaların tarihleri bilinse bile bunlar birkaç kez onarımdan geçip yenilendiklerinden dolayı ebruya ilişkin kesin bir bilgi sayılamamaktadır. Türk ebruculuğunun başlangıç noktası olarak elde belge olmamakla birlikte Orta Asya görülmektedir. 

Ebru günümüzde soyut ve plastik sanatlar gibi değerlendirilmekte, başlı başına bir sanat eseri olarak düşünülmekte ve sergilenmektedir. Ayrıca tezhip ve hat sanatı ile birlikte kitap sayfalarında, murakka kenarlarında, el yapımı kitapların cilt kapaklarında, açık renkte yapılan hafif ebrular ise özellikle hat  yazılarının altında kulanılmaktadır. Ayrıca çeşitli kumaş, ahşap, pürüssüz yüzeyli taş, seramik v.s.&#;de kullanım alanı bulmuştur.

EBRU SANATI NASIL YAPILIR?

Peki ebru sanatı nasıl yapılır? Materyalin cinsine göre farklı türde boyalar kullanmak gerekebilir. Mesela kumaş için kumaş boyası, seramik için seramik boyası kullanmak gibi.  Şimdi ebru sanatı için gerekli malzemeler ve yapılış aşamalarına değinelim&#;

Yoğunluğu Artırılmış Su: Herhangi bir suyla ebru yapılamaz. Suyun yapışkanlık ve kıvam veren bir malzemeyle yoğunlaştırılması gerekir. Amaç, üzerinde boyalara rahatça şekil verilebilmesi için suyun yoğunlaşarak ağırlaşması ve deseni suyüzünde oluşturduktan sonra kağıt suyun üzerine serildiği zaman boyalar akmadan kağıda geçecek şekilde suyun yapışkan bir hale gelmesidir. Suyun yoğun kıvamlı bir hale getirilebilmesi için kitre, deniz kadayıfı, kıvam artırıcı, sahlep gibi çok değişik malzemeler kullanılabilir. Günümüzde yaygın olarak deniz kadayıfı ve kıvam artırıcı kullanılmaktadır. 

Deniz kadayıfı veya kıvam arttırıcı belli oranda suya katılarak blender yardımıyla topak kalmayana kadar ezilerek hazırlanır.  Kullanmadan önce saat bekletilir, köpükler gidince kullanılır. Bir gün önceden hazırlanırsa daha iyi sonuç alınır. Kullandıktan sonra, bir sonraki kullanıma kadar buzdolabında saklanabilir. 

Boyalar: Geleneksel Türk ebrusunda kullanılan boyalar genelde ‘Toprak Boya’ diye adlandırılan metal oksitlerden elde edilen boyalardır. Siyah boya ise soba kurumundan elde edilmektedir. Ebruda kullanılan boyalar güneşten etkilenmeyen ve asit ve benzeri yabancı maddeler içermeyen türde boyalar olmalıdır. Ebru sanatında kullanılan boyaların en önemli özelliklerinden biri suyla karışmıyor olmalarıdır. 

Öd: Sığır ödü ebru sanatında kullanılan en önemli malzemelerden biridir. Boyaların batmadan suyun üzerinde durmasını sağlar. Öd aynı zamanda boyaların birbirilerine karışmasını engeller ve boyalara yapışkanlık kazandırır. Boyanın içine koyularak kullanılır.

Ebru Sanatı nasıl yapılır

Ebru sanatının en zor kısmı, boyaların “terbiye” denen aşamadan geçirilerek su uzerinde durabilir hale getirmektir.

Satın almış olduğunuz ezilmiş ebru boyasını fırça yardımıyla bir miktar alıp, göz kararı su ekleyip içinde boyanızı eritin. Daha sonra damlalık yardımıyla damla boyanın içine damlatın. “Biz” yardımıyla boyayı kitre üzerine dokundurun. Boyanın  yüzeydeki açılımına bakın. Yaklaşık cm çapına gelene kadar sürekli deneyerek adım adım damla öd ekleyerek ayar yapın. 

Boya ayarı genellikle göz kararı olduğu için bolca pratik yapmak gerekecektir. 

Yeni başlayanlar için geleneksel boya ayarı oldukça zordur. O yüzden eğer ebruya yeni başlıyorsanız, büyük kırtasiyelerde kolayca bulabileceğiniz hazır Ebru boyalarını kullanmanızı öneririz. Hazır Ebru boyalarını, içine öd veya su katmadan, kıvamı artırılmış su uzerinde direkt olarak kullanabilirsiniz.

Hangi hobi boyası nerede kullanılır?

webgrid.co.uk

Ebru Applications On Different Fabric Surfaces

Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

DOI:  
/sssj

Özet:

ebru, an important place in turkish decoration arts, is used as old-help art, nowadays it has become a type of art that is used alone in the ebru salep consistency, taking shape with the brush of added dyes on condensed water and taking the surfaces such as paper wood leather, ebru has been applied on the fabric with a wide range of materials, and this research has been applied to different types of fabric surfaces by applying ebru, which type of fabric is visually better resulted by the type of painting materials used in order to be used in different types of materials and to determine which fabrics are suitable for the use of non-slip properties and to be used in different types of fabrics

Anahtar Kelimeler:
      Kumaş üzerine ebru yapımı oldukça güzel, güzel olduğu kadar da meşekkatli bir iştir. Öncelikle kullanacağımız boyalardan bahsetmek istiyorum. Kumaş ebrusunda sentetik boyaların kullanılması daha olumlu sonuç almamızı sağlar. Piyasada bu bayaların çeşitli markaları bulunuyor. Diğer bir konu ise kullanılacak olan kumaş.Ben çoğunlukla ipek,sentetik ipek ve saten  kullandım. İnce keten üzerine henüz denemedim. Kumaş ebrusuna başlamadan önce kumaşı şaplı suda bekletmelisiniz. Bu boyaların sabitlenmesini sağwebgrid.co.uk sonra yumuşatıcıda yıkayabilirsiniz.

     Kumaş ebrusunda kullanılacak olan kitre sentetik kitredir. Burada kullanılacak kitrenin hazırlanması işlemi hemen hemen klasik ebru kitresininkiyle aynıdıwebgrid.co.uk hazırlanırken  teknenizin alacağı miktardaki suya kitrenizi yavaş yavaş aktarırken bir taraftanda karıştırmalısınız. taneciklerin biribrine yapışmadan kolayca erimeleri gereklidir. Kıvama geldikten sonra 1 saat kadar dinlendirin ve orta kalınlıkta bir torbadan (yastık kılıfı da olabilir) süzün, ve tekneye alıwebgrid.co.uk üzerinde oluşan hava kabarcıklarını patlatın gazete yardımıyla alın ve tadını çıkarın. Burada kullanılan fırçalar klasik ebru da kullandıklarımızla aynıdır fakat sentetik boyalar çok açıldığı için ince fırçalarla yapmamız daha sağlıklı olur.  Fırçanızla ya da bizlerle istediğiniz şekilleri verdikten sonra ; eğer tek başınıza yapıyorsanız kasnağa gererek; iki kişiyeseniz kumaşı karşılıklı olarak uçlarından tutup önce ortasını daha sonra da tamamını tekneye bırakabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra teknenin kenarına sürülerek çekip içi su dolu bir kaba koyunuz ve durulayınız. Duruladıktan sonra asarak kurumaya bırakınıwebgrid.co.ukma işlemi de bittikten sonra renklerin solmaması için ütü ile sabitleştiriniz.

Boyalar

Ebru yapımında eskiden beri toprak boya denilen tabiattaki renkli kaya ve topraklardan elde edilen madeni boyalarla, bitkisel asıllı suda erimez boyalar kullanılır. Yağlı boyanın ve suda eriyen anilin boyaların klasik ebruculukta yeri yoktur. Çünkü bu boyalar üstüne serpilen sıvının içinde eriyerek kağıdın yüzeyine tutunamazlar. Kısacası ebru yapımında kullanılan boyalar kesinlikle suda erimemeli ve yağ içermemelidir.

Bu boyalar genişçe bir mermer üzerinde suyla karıştırılarak çamur haline getirilir ve mermerden yapılmış, üzerinde tutma yeri olan ve alt kısmı oval olarak şekillendirilmiş desteseng (el taşı) ile sabırla ve ağır ağır ezilir. Bu işlem boyanın rengine göre yaklaşık saat boyunca sekizler çizilerek gerçekleştirilir. Boya su ilavesiyle daima merhem kıvamında tutulur. Boyaların yeterince ezilip ezilmediği ancak teknede anlaşılr. Ebrucu tecrübe ile hangi boyayı ne kadar ezmesi gerektiğini öğwebgrid.co.ukeng ve üzerinde ezme işleminin yapıldığı mermer aynı sertlikte olmalıdır. Aksi taktirde birbirlerini aşındırırlar ve boyanın içine mermer tozları karışır.

Ezme işlemi tamamlandıktan sonra her bir renk ayrı ayrı ana kaplara alınır. Daha sonra ebrunun en önemli işlemlerinden biri olan boyaların terbiyesine başlanır. Bu işlemde suyla ve ödle karıştırılan boyalar yaklaşık iki ay süre ile bekletilir. Bu süreçte kavanozların üzerinde biriken su-öd karışımı belli periyodlarla çekilir ve tekrar su-öd ilave edilir, belli aralıklarla kavanozlar karıştırılır ve çalkalanır. İyi terbiye edilmemiş boyalar gerçek renklerini kağıt üzerine yansıtamazlar, kağıda tutunamazlar ve çeşitli problemlere sebep olurlar. Boyaların akmaması için kağıtların şapa yatırılması işlemi klasik ebruculukta yer almaz. Sonuç olarak boyaların ezilmesi ve terbiyesi usulüne uygun olarak, sabır ve emekle gerçekleştirilmelidir.

Desteseng ve Havan

Boyaları ezmek için kullanılan desteseng ve özellikle organik kırmızı ve is siyahı renklerini suyla karıştırıp çamur hale getirmek için kullanılan porselen havan

Desteseng ile mermer üzerinde boya ezilmesi

Desteseng ile mermer üzerinde boya ezilmesi

Renkler

Sarı: Tabiatta bulunan arsenik sülfür (zırnık)
Mavi: Doğal çivit olan Lahor Çividi. Bitkisel kökenli bir boyadır ve Pakistan'ın Lahor kentinden gelir.
Yeşil: Sarı ve mavinin karışımıdır. Zırnık çok olursa fıstık yeşiline, çivit çok olursa yaprak yeşiline gider.
Lacivert: Bedahşi laciverti denen doğal çivittir.
Siyah: Soba isinden elde edilir. Eski is mürekkepçiliğinde kullanılan istir. Ezilmesi en zor boyadır. Suyu kolay emmediğinden ve suyla karıştırma işlemi sırasında sürekli suyun üzerine çıktığından genellikle çamlıca toprağı ile karıştırılarak ezilir.
Beyaz: İsfidaç (üstübeç) Bazik kurşunkarbonatın tabiattaki şeklidir.
Kırmızı: Gülbahar yani demir oksitleri içeren kırmızı bir topraktır.
Tütün Rengi: Çamlıca toprağı.

Ebruda kullanılan toprak boyalardan bazıları

Ebruda kullanılan toprak boyalardan bazıları

Sıvının Hazırlanmasında Kullanılan Malzemeler

Üstüne boya serpilecek suya yapışkan bir koyuluk (lüzucet) vermek için değişik malzemeden biri kullanılabilir. En çok kullanılan malzemeler kitre ve deniz kadayıfıdır.

Kitre Anadolu'da yetişen muhtelif Geven (Astragalus) çeşitlerinin gövdelerinden sızan ve havayla temas edince katılaşan beyaz veya krem renkli plaka veya şeritler halinde bulunan yapışkanlık özelliği zayıf bir zamk çeşwebgrid.co.ukılık, kozmetik ve tekstil sektörlerinde kullanım alanı geniştir. Ebruculukta plaka halinde olanları ve beyaz renklileri tercih edilir. Deniz kadayıfı (karegen) ise genelde Kuzey Avrupa ülkelerinin denizlerinde yetişen ve İrlanda Yosunu olarak da isimlendirilen bir yosun çeşididir. Sporları suya lüzücet vermek için kullanılır.

Kitrenin hazırlanması deniz kadayıfına göre daha zahmetlidir ve daha uzun zaman alır. Suyla karıştırılan kitre kalitesine ve cinsine göre yaklaşık gün dinlenmeye ve bu süre içinde yoğrulup karıştırılmaya ihtiyaç duyar. Deniz kadayıfı ise bir günlük dinlenme sonunda iyi netice verir. Hatta saat içinde bile kullanıma hazır hale getirilebilir. Ancak oluşan hava kabarcıkları ve köpükler sıvıdan bir kaşıkla alınmalıdır. Her iki malzeme de hazırlandıktan sonra tülbentten süzülmeli ve son su ayarları teknede yapılmalıdır. Boyalar kitre üzerinde, deniz kadayıfına göre misli daha fazla öde ihtiyaç duyarlar.

Deniz kadayıfı ebruculuk bizden Avrupa'ya geçtikten sonra daha çok oralarda kullanılmış ve hazırlanması daha az zahmetli olduğu için kitreye tercih edilmişwebgrid.co.uk iki malzeme dışında ketentohumu, salep, ayva çekirdeği, hilbe (boytohumu), nişasta gibi değişik malzemeler de kullanılabilir. Her birinin verdiği sonucun kalitesi bir diğerinden farklıdır. Hilbe hakkında rahmetli üstad Necmeddin Okyay şöyle bir olay anlatır:

"Bir tarihte, Üsküdar Özbekler Dergahında elime eski ebrular geçti evladım. Lakin dehşetli pastırma koktuğunu farkettim. Allah Allah, pastırma sarmak için ebru kağıdından başka kağıt bulamamışlar mı? diye düşündüm, bir mana da veremedim. Sonradan bir yazma eserde, ebru yapmak maksadıyla hilbenin de kitre gibi kullanılabildiğinden bahsolunduğu gözüme çarptı. İşte o zaman pastırma kokusunun esrarını çözer gibi oldum. Zira bu kokuyu pastırmaya veren ve etin üstünü kapatacak bir tabaka halinde sürülen çemen maddesinin esası hilbe tohumudur. Bunun üzerine kendim de tecrübe ettim. iyi netice almakla beraber, aradan geçen çok uzun zamana rağmen kağıdın pastırma kokusunu kaybetmediğini gördüm. Ben bütün lüzuci maddeleri ebru yapımında kullanmışımdır. Ancak bunlar arasında salep (orkide bitkisinden elde edilir) kadar iyi netice vereni olmadı. Lakin hakiki salep bulmanın zorluğundan ve bu maddenin pahalılığından kitre üstünde karar eyledim"


Kitre ve Deniz Kadayıfı

Sıvının hazırlanmasında kullanılan malzemelerden, solda kitre, sağda kullanıma hazır deniz kadayıfı, kavanozda ve açıkta deniz kadayıfının denizdeki yosun formu

Sığır Ödü

Sıvının üzerinde boyaların çökmeden yayılmasını sağlamak için yüzey aktif (yüzeyde gerilim sağlayan ve sıvının yüzey gerilimini kıran) sığır ödü kullanılır. Öd ayrıca boyaların birbirine karışmadan sıvı üzerinde ayrı ayrı renklerini vermesini de sağlar. Öd safra kesesi tarafından salgılanan, safra asitleri ihtiva eden, zayıf asit özelliği gösteren ve hayvanların ve insanların vücutlarına aldıkları yağların parçalanmasını sağlayan bir maddedir. Bozulmasını engellemek için önceden kaynatılır (genelde benmari usulü ile) ve bu şekilde saklanır. Koyun ödü de aynı görevi görür. Hatta kumlu ebru yapımında kalkan balığı ödü çok iyi sonuç verir. Öd suyu yerine eskiden tütün yaprağı suyu ve haraza suyu kullanıldığı Şebek Efendi tarafından tarihinde kaleme alınmış Tertib-i Risale-i Ebri'de yer almaktadır. Boyaların öd ayarlarının iyi yapılması en önemli hususlardan biridir. En başlarda boyalar etraflarında kendilerini sıkıştıran başka boyalar bulunmadığından rahat rahat açılırken, sonraları teknede kendilerine yer açabilmek için (artan yüzey gerilimini yenebilmek için) daha fazla öde ihtiyaç duyarlar. Öd miktarı yanlış ayarlanmış boyalar, dibe çöker, parçalanır ve kağıt üzerinden ele çıkarlar.

Neft

Ebruda kimyasal içerikli ve petrol türevli neft kullanılmaz. Tabii olan neft kullanılır. Atılan veya serpilen boyalara üç boyutlu, küremsi şekiller verir. Genellikle serpmeli ebrularda, ya da battal ebru çalışılırken kullanılır.

Tekne

Sıvının içinde bulunduğu kaba tekne adı verilir. Tekne çinko, çelik, galveniz ya da çedene'den (budaksız çam) imal edilir. Tahta kullanılırsa su kaçırmaması için zift ile kaplanması webgrid.co.ukörtgen şeklindeki teknenin derinliği 6 cm kadar olup, ebatları 68 X cm, 34 X 50cm veya 17 X 25cm'dir.

35 X 50 cm ebatlarında bir tekne

35 X 50 cm ebatlarında bir tekne

Fırça

Ebrucu fırçasını kendisi sarmalıdır. Fırça yapımında yaşlı atların kuyruğu ve bu kılları üzerine sarmak için gül dalları kullanılır. At kılı sert ve düz olduğu için tercih edilir. Böylece boyalar tekne üzerine gerektiği gibi atılabilir. Ayrıca bakteri ve mantar oluşumuna daha az izin verir. Gül dalı ise oldukça esnek ve dayanıklı bir ağaçtır. Boya atmak için fırçaya her vurulduğunda esneyerek damlaların istenildiği gibi düşmesine olanak verir. Ama ebruculukta gül dalının kullanılmasının esas sebebi Necmeddin Okyay’ın iyi bir gül yetiştiricisi olmasından kaynaklanır Su içinde bekleyen fırçaların kılları zaman içinde eğilerek boyaların Türk Ebrusun'da arzu edildiği şekliyle atılmasını sağlar. Kıllar misinayla ve kesinlikle yapıştırıcı ya da bant kullanmadan sarılır ve olta iğnelerinde kullanılan düğümsüz bağlama şekli tercih edilir.

Solda sarılmış fırçalar, ortada at kılları ve misina, sağda gül dalları

Solda sarılmış fırçalar, ortada at kılları ve misina, sağda gül dalları

Tarak

Taraklı ebru yapımında kullanılan malzemedir. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9 mm gibi değişik diş aralıklarına sahip çeşitli taraklar kullanılır. Buket tarağı gibi iki sıra halinde dizilmiş taraklar da kullanılır. Diş aralıkları için belli bir kural bulunmaz ebrucu ihtiyacına ve isteğine göre çeşitli aralıklara sahip taraklar yapabilir.

Biz

Sıvı üzerine atılan, damlatılan ya da yine bizle bırakılan boyalara şekil vermek için kullanılan çeşitli kalınlıklardaki iğnelerden, tellerden ya da çivilerden yapılan malzemelerdir. Paslanmaz özellikte olması önemlidir. Sümbül yapımında sümbül tarağı denilen özel diş dizilimine sahip taraklar kullanıldığı gibi, bizin birbirine bağlanmasıyla da sümbül için gereken boyalar zemin üzerine koyulabilir.

Ebruda kullanılan çeşitli taraklar ve bizler

Ebruda kullanılan çeşitli taraklar ve bizler

Mühre Aleti

Ebrulu kağıtları kuruduktan sonra, mühre denilen iki kollu el presi yardımıyla düzeltilip parlatılır. Mühre kağıdın üzerine bastırılır ve kağıdın tamamına sürtülür. Bu işleme mühürleme denir Kağıdın üstünde ince bir tabaka oluşturmuş olan ebru yapımında kullanılan sıvı böylece onun parlamasına ve korunmasına yardımcı olur. Böylece boyaların kağıttan çıkması da engellenmiş olur. Günümüzde mühre aleti bulmak neredeyse mümkün olmadığından kavanozların veya bardakların pürüzsüz kısımları yukarıda anlatıldığı gibi bu amaç için kullanılabilir.

*Bu yazının hazırlanmasında Sn. Uğur Derman'ın Türk Sanatında Ebru isimli eserinden faydalanılmıştır. (Ak Yayınları, Nisan ), Fırça ve boyalar bahsinde Sn. Alparslan Babaoğlu'nun webgrid.co.uk adresli web sitesine danışılmıştır.

Artdeco Hazır Ebru Kitresi 1 lt.

Yeni

Artdeco Hazır Ebru Kitresi 1 lt.

Artdeco Ebru Boyaları ile kullanım için geliştirilmiş hazır ebru kitresidir. Hazır Ebru Kitresi başka hiçbir şey eklemeyi ya da ek bir işlemi gerektirmez. Doğrudan tekneye dökülerek kullanılabilir.

Artdeco Lahor Çiviti 30 ml Ebru Boyası

Yeni

Artdeco Ebru Boyası Lahor Çiviti 30ml

Artdeco Ebru Boyaları, kullanıma hazır ebru boyalarıdır. Eşsiz kıvamı ve canlı renkleri ile sınırsız sayıda desen oluşturabilir, bu desenleri istediğiniz yüzeye kolayca aktarabilirsiniz. Kitre ile ebru banyosu hazırlanır. Damlalık ya da biz yardımı ile alınan boya istenilen miktarda uygulanır. 

Artdeco Sarı 30 ml Ebru Boyası

Yeni

Artdeco Ebru Boyası Mor 30 ml

Artdeco Ebru Boyaları, kullanıma hazır ebru boyalarıdır. Eşsiz kıvamı ve canlı renkleri ile sınırsız sayıda desen oluşturabilir, bu desenleri istediğiniz yüzeye kolayca aktarabilirsiniz. Kitre ile ebru banyosu hazırlanır. Damlalık ya da biz yardımı ile alınan boya istenilen miktarda uygulanır.

Artdeco Sarı 30 ml Ebru Boyası

Yeni

Artdeco Ebru Boyası Yeşil 30ml

Artdeco Ebru Boyaları, kullanıma hazır ebru boyalarıdır. Eşsiz kıvamı ve canlı renkleri ile sınırsız sayıda desen oluşturabilir, bu desenleri istediğiniz yüzeye kolayca aktarabilirsiniz. Kitre ile ebru banyosu hazırlanır. Damlalık ya da biz yardımı ile alınan boya istenilen miktarda uygulanır. 

Artdeco Sarı 30 ml Ebru Boyası

Yeni

Artdeco Ebru Boyası Açık Kahverengi 30ml

Artdeco Ebru Boyaları, kullanıma hazır ebru boyalarıdır. Eşsiz kıvamı ve canlı renkleri ile sınırsız sayıda desen oluşturabilir, bu desenleri istediğiniz yüzeye kolayca aktarabilirsiniz. Kitre ile ebru banyosu hazırlanır. Damlalık ya da biz yardımı ile alınan boya istenilen miktarda uygulanır.

Artdeco Sap Yeşili 30 ml Ebru Boyası

Yeni

Artdeco Ebru Boyası Sap Yeşili 30ml

Artdeco Ebru Boyaları, kullanıma hazır ebru boyalarıdır. Eşsiz kıvamı ve canlı renkleri ile sınırsız sayıda desen oluşturabilir, bu desenleri istediğiniz yüzeye kolayca aktarabilirsiniz. Kitre ile ebru banyosu hazırlanır. Damlalık ya da biz yardımı ile alınan boya istenilen miktarda uygulanır. 

Ebru Boyası

Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan ebru sanatı, suyun üzerine yapılan eşsiz bir sanat olarak bilinmektedir. Ebru yaparken kullanılan boyalar, özel içeriklere sahiptir. Geleneksel bir sanat olarak kabul edilen ebrunun boyaları, topraktan elde edilmektedir. Bu boyayı kendiniz yapabileceğiniz gibi direkt olarak satın alabilirsiniz. Hazır bir şekilde satılan boyalar, zamandan tasarruf etmenizi sağlamaktadır. Ebru sanatının teknikleri bulunmaktadır. Bu teknikleri öğrendikten sonra yapması keyifli hale gelen bir hobi olmaktadır. Ebru boyası nasıl yapılır? Ebru yaparken hazırlanması gereken malzemeler vardır. Ebru boyası ve su hazırlandıktan sonra yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak ebruyu yapacağınız suyu oluşturmanız gerekmektedir. Suyun alması gereken bir kıvam bulunmaktadır. Bu kıvamı elde etmek için kitre kullanılması gerekmektedir. Sonrasında tülbent gibi ince ve küçük deliklere sahip olan bir bez yardımı ile suyu süzmelisiniz. Suyu ebru sanatı icra edilirken kullanılan tekneye süzmeniz gerekmektedir. Su hazırlığı bittikten sonra ebru boyalarına öd adındaki yine ebru sanatı yapılırken kullanılan maddeyi kıvamını ayarlamak için kullanabilirsiniz. Su ve boyaların hazırlığı bittikten sonra ebru yapmaya başlayabilirsiniz. Püf noktalardan biri boyaları farklı fırçalar ile karıştırmanız ve kullanmanızdır. Bu şekilde renklerin birbirine karışmasını önleyebilirsiniz. Böylece her defasında fırçayı temizleme zahmetine girmeniz de önlenmektedir. Ebru sanatı zor gibi görünse de alıştıktan sonra oldukça keyifli bir aktivite haline gelmektedir. Birçok insan ebru sanatını hobi olarak yapmaktadır. Ebru sanatında ustalaşmış kişiler, ebru sanatı ile eşarp, şal, nevresim gibi birçok eşyayı dekore etmektedir. Kendinize hobi edinmek için ebru sanatından faydalanmak istiyorsanız ebru boyası seti alarak başlayabilirsiniz. Hazır ebru boyası içeren setler, kolaylık sağladığı için daha çok tercih edilmektedir. Boya seti içerisinde birbirinden farklı renkler bulundurmaktadır. Setlerin içerisinde 6’lı, 7’li, 8’li boya takımı yer almaktadır. Rengârenk ebru kâğıtları oluşturmak için bu boyalar işe yaramaktadır. Bunun yanı sıra tekli olarak yer alan boyalardan da ihtiyacınız oldukça alabilirsiniz. Ebru boyalarının yanı sıra almanız gereken birkaç malzeme daha bulunmaktadır. Tekne, yapıştırıcı görevi gören kitre, öd, mat ve emici özelliğe sahip hamur kâğıt, ebruya istenilen şekilleri vermek için kullanılan biz ve çeşitli fırçalar, ebru yapmak için gerekli olan malzemelerdir. Her malzemenin ayrı bir görevi olduğu için eksiksiz bir şekilde sahip olmanız güzel bir sonuç alabilmek için önemlidir.

Ebru Boyası Fiyatları

Ebru Boyası Fiyatları

Ebru sanatı, hobi olarak ve profesyonel olarak icra edilen eşsiz bir sanattır. Tarihçesi Osmanlı dönemine dayanan ebru sanatı, Avrupa kaynaklarında Türk kâğıdı olarak kayıtlara geçmiştir. Ebru sanatı su ve boya kullanılarak kâğıt üzerine yapılmaktadır. Osmanlı döneminde kitap kapaklarının süslemeleri için yapılan ebru sanatı, günümüzde şal, eşarp, elbise gibi tekstil ürünlerinde desen olarak kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra eşsiz bir sanat dalı olarak görüldüğü için yapılan ebrular tablo haline getirilmektedir. Bu şekilde duvarlara güzellik ve şıklık katan dekorasyon ürünü haline de gelmektedir. Peki ebru boyası nasıl hazırlanır? Ebru boyası hazırlama işlemi, pek kolay sayılmasa da uygun malzemeler alındığında yapılabilmektedir. Boyalar doğal olarak elde edilmektedir. Bu boyalara metal oksit adı verilmektedir ve topraktan üretilmektedir. Toprak yerine bitkilerden elde edilen boyalar da bulunmaktadır. Pigmentasyonu uygun olduğu sürece bitkilerden de ebru boyası yapabilirsiniz. Boya haline getirmek istediğiniz toprak ya da bitkiyi mermer üzerinde dövmeniz ya da ezmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında ise boyaların kıvama gelmesi için içine öd malzemesini ve suyu ekleyerek bir süre bekletmelisiniz. Bu süreç uğraştırıcı olabilir. Fakat ebru sanatını sevenler için oldukça keyifli bir süreç haline gelmektedir. Ebru boyasını hazırlamak istemiyorsanız ya da bu süreç vakit kaybetmenize neden oluyor diye düşünüyorsanız hazır ebru boyalarından faydalanabilirsiniz. Hazır ebru boyası kullanımı oldukça yaygındır. Boyayı hazırlamaktansa hazır ebru boyası kullanmak daha rahat ve kolay olduğu için tercih edilmektedir. Hazır boyalar, birçok farklı renge sahiptir. Ayrıca ebru yaparken arasında pek bir fark olmamaktadır. Aynı verimi hazır ebru boyalarından alabilmeniz de mümkündür. Ebruya yeni başladıysanız hazır boya setleri, çeşit açısından size alternatif sunacaktır. Set halinde satılan ebru boyaları, markaya göre fiyatlarında değişiklik gösterebilir. Fakat bütçenize uygun bir boya setini kolayca bulabilirsiniz. Sentetik ebru boyası modernleşme ve imkânların artması sonucunda daha fazla kullanır hale gelmiştir. Sentetik özelliğinden dolayı ebru yaparken verimli sonuçlar alabilmeniz mümkün hale gelmektedir. Bunun yanı sıra renk çeşitliliği de oldukça artmıştır. İlk başta zor gibi gözükebilen ebru sanatı, tekniklerini öğrendikten sonra kolay bir hale gelmektedir. Alıştıkça yapması daha da keyifli hale geldiği için birçok kişinin hobisi olmaktadır.

Ebru sanatını yapmayı öğrendikten sonra zahmetli gelebilecek tek şey malzemeleri hazırlama işlemidir. Görsel bir şölen sunan ebru, ince iş gerektiren bir sanat dalıdır. Eğer üzerinize dökülürse ebru boyası nasıl çıkar diye endişelenmenize gerek yoktur, ılık su ve deterjanla webgrid.co.uk sanatının kökeni Orta Asya olarak bilinmektedir. Türkistan’dan Batıya doğru yayılmıştır. Osmanlı döneminde oldukça yaygın hale gelmiş ebru sanatı, resmi yazışmalarda ve kitap süslemelerinde kullanılmıştır. Osmanlı zamanında birçok ebru sanatkârı olmuştur ve onlar sayesinde birçok insan ebru sanatını öğrenerek günümüze kadar getirmiştir. Ebru yapmak için gereken iki malzeme vardır. Bunlar su ve topraktan oluşturulmuş boyalardır. Bu malzemelere sahip olduktan sonra siz de ebru yapabilirsiniz. Toprak ebru boyası geçmişten gelen bir tekniktir. Ebrunun ana malzemesi olan boyalar, topraktan üretilmektedir. Dilerseniz topraktan ya da bitkiden ebru boyası oluşturabilirsiniz. Gerekli malzemeleri aldığınızda kendi ebru boyalarınızı doğal bir yoldan elde edebilirsiniz. Ebru boyasının yanı sıra gerekli malzemeler ise tekne, kitre, tarak, tel çubuk, öd ve fırça olmaktadır. Bu malzemelerin hepsi ebru yapımının farklı aşamalarında kullanılmaktadır. Tekne denilen malzeme genellikle dikdörtgen şeklinde olmaktadır. Teknenin içine kitre ile kıvamı ayarlanmış olan su konulmaktadır. Suyun üzerinde desenler oluşturmak için kullanılan ebru boyalarının birbirine karışmaması ve gerekli asit miktarı dengesini oluşturabilmek için boyaların içine yeteri kadar öd maddesinden konulmaktadır. Kısacası öd boyaları, dengeli bir hale getirmek için kullanılan malzemedir. Ebru deseni oluştururken serpiştirilen boyalara şekil vermek ve düzenlemek için kullanılan malzemeler tel çubuk diğer adı ile biz ve tarak olmaktadır. Bu malzemeleri elde ettikten ve yerine göre kullandıktan sonra teknenin üzerine hamur kâğıt sağ ya da sol taraftan yavaş bir şekilde yatırılmaktadır. Sonrasında 15 ile 20 saniye kadar bekledikten sonra kâğıt iki tarafından da tutularak öne doğru çekilmelidir. Kâğıdı aldıktan sonra kuruması için belli bir süre bekletmeniz gerekmektedir. Boya seçimi yaparken tercih edebileceğiniz farklı seçenekler bulunmaktadır. Sıvı yapıda alabileceğiniz gibi toz ebru boyası kullanmayı da düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra doğal içeriklere sahip olan ebru boyaları kullanmak da bir seçenektir. Doğal ebru boyası topraktan elde edilmektedir. Geçmişte bu şekilde ortaya çıkan ve tamamen doğal bir içerik olan ebru boyaları, günümüzde de bu şekilde üretilebilmektedir. Dilerseniz gerekli malzemeleri satın alarak ebru boyasını kendiniz oluşturabilirsiniz. Bunun yerine hazır bir şekilde satılan kaliteli ebru boyalarından tekli ya da set halinde sipariş verebilirsiniz. Yoğunlaştırılmış bir sıvının üzerinde boyalar yardımı ile desenler oluşturulan ebru sanatı, hobi olarak yapılabilecek keyifli bir aktivitedir.

Ebru Boyası Setleri

Ebru Boyası Setleri

Resim yapmayı seven biriyseniz hobi olarak ebru sanatı yapmayı da düşünebilirsiniz. Ebru sanatının geçmişi 13 ile Yüzyıllara dayanmaktadır. Türkistan’dan Osmanlı’ya kadar gelen ebru sanatı, o dönemlerde resmi yazışmalarda ve kitap süslemelerinde kullanılırken günümüzde artistik bir değere sahip hale gelmiştir. Bu yüzden yalnızca kitap süslemelerinde değil bunun yanı sıra eşarp, şal, elbise ve kravat gibi eşyaların desenlerinde kullanılmaktadır. Bununla birlikte artistik ve sanatsal değerinden dolayı tablo olarak kullanılmaktadır. Kendi yaptığınız ebruları tablo haline getirip dekorasyon ürünü olarak kullanabilirsiniz. Şık ve keyif veren görüntüsü sayesinde kullanıldığı her yeri daha da güzel bir yer haline getirmektedir. Ebru boyası renkleri, topraktan ya da bitkilerden elde edilirken sarı renk için zırnık, mavi renk için çivit kullanılmaktadır. Modernleşme ve teknolojinin getirdiği yenilikler ile birlikte sentetik boyalara geçiş yapılmıştır. Ebru boyaları mavi, sarı gibi renklerin yanı sıra mor, kırmızı, yeşil, pembe ve fuşya gibi birçok farklı renk çeşidine sahiptir. Farklı renk çeşitleri ile ortaya çıkan ebru sanatları, birbirinde güzel ve eşsiz desenlere sahip olmaktadır. Ebru yaparken hayal gücünüzü sonuna kadar kullanıp kendi fikirlerinizi kâğıt üzerine aktarabilirsiniz. Bir hobi çeşidi olarak ruhu sanat yönünden besleyen oldukça keyifli bir sanattır. Geleneksel ebru boyası, geçmişte üretilen halidir. Toprak ya da bitkilerin pigmentasyonundan yararlanılarak üretilen ebru boyalarını kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Fakat bu size zahmetli bir iş olarak geliyorsa hazır halde satılan sentetik ebru boyalarını da tercih edebilirsiniz. Ebru boyaları, birçok çeşitte renge sahiptir. Tek tek satın alabileceğiniz gibi setler halinde de sipariş verebilirsiniz. İçeriğinde doğal maddeler kullanılan boyalar, ebru yaparken birbirinden güzel ve farklı desenler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Boyaların içerisinde çeşitli fırçalar da yer alan setler bulunmaktadır. İlk defa ebru yapacaksanız bu başlangıç setlerinden de tercih edebilirsiniz. Boya ve fırçanın yanı sıra almanız gereken birkaç malzeme daha bulunmaktadır.

Tekne adlı malzeme ebruyu yapacağınız suyun içine konulması için dikdörtgen şeklinde bir materyaldir. Boyaları serpiştirdikten sonra şekil vermeniz ve düzenlemeniz için kullanmanız gereken malzemeler ise tel çubuk ve taraklar olmaktadır. Ebru boyası fiyatları ve çeşitleri ile birlikte sayfamızda yer almaktadır. Siz de bütçenize ve beğeninize uygun olan bir ebru boyası çeşidini hemen sipariş webgrid.co.uk ve boya ile oluşturabileceğiniz ebru sayesinde kendinize yeni bir hobi edinebilirsiniz. Pek çok kişinin keyif ile yaptığı ebrunun geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır. Türk kültürü ile birleşmiş hale gelen ebru sanatı, oldukça keyif veren ve ilgi çeken bir aktivitedir. Yapılışı her ne kadar zahmetli görünse de aslında birkaç denemeden sonra kolay ve eğlenceli olduğunu fark edebilirsiniz. Resim yapmak gibi bir aktivite olan ebru, hayal gücünüzü kullanarak çeşitli desenler ortaya çıkarabileceğiniz bir alandır. Boş vakitlerinizde sizi rahatlatacak bir etkinlik ya da hobi olarak ebru sanatına yönelebilirsiniz. Bu aktiviteye ebru boyası alarak başlayabilirsiniz. Ebru boyaları, tekli paketlerde ya da set halinde satılabilmektedir. Set halinde olanlar yeni başlayanlar için ideal bir seçenektir. Çünkü içerisinde 6, 7, 8 adet boya bulunan bu setler, birbirinden farklı renk seçenekleri ile farklı desenler oluşturmanıza yardımcı olmaktadır. Ebru boyası, toprak ya da bitkilerin sabır içerisinde dövülmesi ve ezilmesi ile oluşturulmaktadır. Bu boyalar, doğal ebru boyası olarak bilinmektedir. Genelde oksit olarak adlandırılmaktadır. Topraktan elde edilen bu boyaların renkleri oksit sarı, oksit kırmızı, çivit mavisi gibi farklı adlarda ve tonlarda olmaktadır. Doğal yoldan ebru boyası elde edebileceğiniz gibi hazır şekilde satılan kolay ebru boyası çeşitlerinden de tercih edebilirsiniz. Kullanımı oldukça rahat olan ebru boyaları, birbirinden farklı renklere sahiptir. Sentetik bir yapıya sahip olan boyalar mor, pembe, mavi, yeşil, sarı gibi geniş bir renk yelpazesi ile yer almaktadır. Osmanlı döneminde ebru sanatı, resmi yazışmalar için ve ciltli kitapların kapaklarını süslemek amacı ile kullanılmıştır. Günümüzde ise birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Ebru sanatı ile keyifli resimler ortaya çıkarabileceğiniz gibi çeşitli kumaşlar üzerinde de desenler oluşturabilirsiniz. Şal, eşarp, elbise gibi çeşitli tekstil ürünlerinde kullanılmak için üretilen kumaş ebru boyası çeşitleri bulunmaktadır. Böylelikle kendi kıyafetlerinizi ve aksesuarlarınızı ebru sanatı ile renklendirebilirsiniz. Farklı bir hava katan ebru, tekstil ürünlerinde şık durmaktadır. Görsel bir şölen sunduğu için tablo yapımında kullanılmaktadır. Yaptığınız ebruları tablo haline getirerek sergileyebilirsiniz. Asıldığı ya da konulduğu her yere sanatsal bir görünüm veren tablolar, sizin eseriniz olduğu için daha anlamlı bir hale gelecektir. Yaptığınız tabloları sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Hobi olarak yapabileceğiniz ebru sanatı, hayal gücünüzü ön plana koymanızı sağlayan bir alandır.

Keyifle Oluşturabileceğiniz Ebru Sanatları

Keyifle Oluşturabileceğiniz Ebru Sanatları

Ebru sanatı, su ve boya ile icra edilmektedir. İnce iş gerektiren bir sanat olan ebru, birkaç denemeden sonra alışabileceğiniz ve zevk alacağınız bir aktivite haline gelmektedir. Ebru yapmak için gerekli olan malzemelere sahip olduktan sonra tamamen kendi hayal gücünüzü ön plana çıkararak birbirinden eşsiz sanat eserleri ortaya koyabilirsiniz. Elinizde hiç malzeme yoksa ebru boyası seti satın alarak başlayabilirsiniz. Ebru boyası setinin içerisinde birden fazla renkte boya bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bazı setlerin içerisinde fırçalar da bulunabilmektedir. Boya ve fırçanın yanında gerekli olan başka malzemeler de yer almaktadır. Ana maddelerden biri hamur kâğıttır. Hamur kâğıt mat ve emici özellikte olmalıdır. Bu sayede oluşturduğunuz desenler kâğıt üzerinde sabit ve tamamlanmış bir görünüm oluşturabilmektedir. Bir diğer malzeme teknedir. Tekne, ebru yapacağınız suyu koymanız içindir. Kullanacağınız suyun belli bir kıvamda olması gerekmektedir. Bu kıvamı vermek için kullanmanız gereken malzeme ise kitre adlı yapıştırıcıdır. Kullandığınız boyaların kitre üzerine yapışmasını sağlamak ve renkleri sabitlemek için kullanılan malzeme öd maddesidir. Bunların yanı sıra serpiştirdiğiniz boyalara şekil vermek ve desen oluşturmak için kullanmanız gereken malzemeler ise tarak ve biz adı ile de bilinen tel çubuklardır. Ezilmiş ebru boyası toz formundadır. Ebru boyası sulandırılarak ve öd maddesi ile gerekli kıvama getirerek kullanabilirsiniz. Öd maddesi, farklı renklerdeki boyaların birbirine karışmasını ve boyaların asitlenmesini önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Ezilmiş halde bulunan ebru boyalarını kullanmak istemezseniz sıvı yapıdaki hazır ebru boyalarından tercih edebilirsiniz. Ezilmiş ebru boyaları, toprak ve bitkilerden elde edilmektedir. Ebru sanatının geçmişinde kullanılan bu yöntemin yerini, modernleşme ve teknolojinin gelişmesi ile sentetik yapıdaki ebru boyaları almıştır. Hazır ebru boyaları, özellikle yeni başlayan kişiler için oldukça rahat ve kullanışlıdır. Birçok farklı renk çeşidine sahip hazır ebru boyaları, set halinde satılmaktadır. Set olarak bulunan hazır ebru boyalarının bazılarında fırça gibi diğer ebru malzemeleri de yer alabilmektedir. Başlangıç seti olarak sıklıkla tercih edilen bu setlerin uygun fiyatlı çeşitlerinden tercih edebilirsiniz. Ebru boyası fiyatları ve çeşitleri ile sayfamızda yer almaktadır. Ebru sanatı ile ilgilenmek ve hobi olarak yapmak istiyorsanız ebru boyası setlerinden ya da başlangıç setlerinden tercih ederek ebru yapmak için gerekli malzemeleri temin edebilirsiniz. Ebru boyası çeşitlerini Trendyol’dan hemen sipariş edebilirsiniz.

Kumaş üzerine ebru yaparken kullandığımız boyalar toprak boyalar değildir.
Piyasadan kumaş ebru boyaları tedarik webgrid.co.ukşa ebru yaparken ipek ve pamuk içerikli saten gibi kumaşlar kullanılıwebgrid.co.uk etmek içinde ütü ve sıcak presleme işlemi yapılmalıdır.Öncelikle hangi ebrulama malzemesini kullanacağınıza karar vermelisiniz; boyanın su yüzeyinde yüzmesini saplayacak olan kerajin veya webgrid.co.ukılmadığı sürelerde eriyiğin üstü kapatılmalıdır.

KERAJİN:

Soğuk su ile hazılanabilinen kerajin deniz yosunudur. (Bazı cinsleri sıcak su gerektirmektedir.) Kerajin tutkalını /2 yemekkaşığı kerajini 1 webgrid.co.uk çırpıcı le hazırlıwebgrid.co.uk tutkalı 50/35 standart tekne için 9 litre su ile karıştırıp yoğunluk ayarını webgrid.co.uk 12 saat dinlendirilip hava kabarcıklarının kaybolup ince jelatin veya yapışkan bir koyuluğa gelmesi beklenir. Kıvamının kontrolu için damlatılan boyanın açılımı yavaş yavaş irileşen bir damla gibi olmalıdır. Boya dibe çöküyorsa da gevşek olduğunu ve boya ayarı gerektiğini anlarıwebgrid.co.uk kağıtları ile yüzey temizliği yapabiliriz.

KİTRE:

Ben hem boya da hem de ebrulama malzemesi olarak geleneksel malzememiz olan kitreyi bütün risklerine rağmen tercih etmekteyim.Çünkü, boyalı kumaş yıkandıkça solabilmektedir. Bu eriyiği hazırlarken çok dikkatli olmak gerekir. /5 yemekkaşığı kitre 2 webgrid.co.uk ile çözdürülür. (arı su) gün dinlendirilir. El ile karıştırılıp, tekneye aktarılırken tülbentten süzülerek kitre parçacacıklarının kalmaması sağlanır. Katılacak ilave su miktarını ve kıvamını deneyerek ve kıvam,boya ayarı yaparak bulabiliriiz.


ŞAP:

Boyanın kumaşa sabitlenebilmesi için kumaş şaplanmalıdır. 50 gr. kaya şap 1lt sıcak su ile eritilir.(bazı kaynaklar 3 yemek kaşığı şap webgrid.co.ukğuk su)Kumaş düz bir şekilde ,kırıştırılmadan şapa yatırılıwebgrid.co.uklup,ütüwebgrid.co.uk önce ortasından, daha sonra köşeleri bırakarak ebrulanmış yüzeye yatırılıwebgrid.co.ukçe sıyırarak tekneden alınan kumaş, soğuk suda durulanıwebgrid.co.ukici veya tersten ütüleyerek boya fiklenir. Bütün kumaşlar el yıkama.

 

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede