sabit oranlar kanunu soru cevap / Sabit Oranlar Kanunu Nedir? Örnek Soru ve Cevaplar

Sabit Oranlar Kanunu Soru Cevap

sabit oranlar kanunu soru cevap

Sabit oranlar yasası

Sabit oranlar yasası, elementlerin birbirleri ile bileşik oluştururlarken belli oranda birleşmesine dayanan bir yasadır. Tanımı şöyledir: Bir bileşiği oluşturan elementlerin kütleleri arasında değişmeyen bir oran vardır. Bu orana ise sabit oranlar yasası denir. Bu kanun yılında Joseph Proust tarafından bulundu.

Elementler kimyasal olarak bir araya gelirken belli oranda birleştiklerini bulan Proust, bugün sabit oranlar yasası olarak bilinen yasa için aşağıdaki tanımı yapmıştır:

"Bir element başka bir elementle birleşerek bileşik oluşturduklarında bileşik içindeki elementlerin kütleleri oranı sabittir."

Buna göre örneğin suyun 18 gramında 16 gram oksijen varken geri kalan 2 gramı hidrojendir. 9 gram su alınırsa bunun 8 gramı oksijen ve 1 gramı hidrojendir. Bu oran su ne şekilde elde edilmiş olursa olsun kesinlikle sabittir.

Bu ve bunun gibi deneysel sonuçlarla sabit oranlar kanunu kabul gördükten sonra 'de Dalton, ilk bilimsel atom teorisini ortaya attı.

Sabit Oranlar Kanunu Çözümlü Kimya Sorusu

 

Kimden: nisa

İliniz: batman

Kaçıncı Sınıfsın?:Lise 2

Soru: XY2 bileşiginde kütlece birleşme oranı 3/8 dir 12 gram X kulanılarak kaç gram XY2 elde edilir. kaç gram Y kulanılır?

Soru Formu URL’si: seafoodplus.info

Çözüm;

Bu tip sorularda reaksiyona giren maddelerden herhangi birinin kütlesi verilmişse, verilen kütle ile sabit oran arasındaki kata bakılır. Buylunan kat ile diğer sabit oranlar çarpılarak sonuç bulunur.

Ayrıca kütlenin korunumu kanunundan  sabit oranların toplamı Bileşiğin kütlesini verir.

 

X____+_____Y&#;&#;&#;>XY2

3__________8______11(8+3)

3*4KAT            8*4KAT 11*4KAT 

12                      32                          44

 

44 gram XY2 bileşiği elede edilirken ,   32 gram Y maddesi kullanılmıştır.

 

 

Görüntüleme Sayısı

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

By kimyali •Kimya •• Tags: Sabit Oranlar Kanunu

Sabit Oranlar Kanunu nedir ve kim bulmuştur? Sabit Oranlar Kanunu soru &#;&#;z&#;ml&#; konu anlatımı

Haberin Devamı

Sabit Oranlar Kanunu Kim Bulmuştur?

 Kimyasal bir reaksiyon ile beraber elementlerin birleşmesi ve bu birleşim kapsamında kütle oranının değişmemesi sabit oranlar kanunudur. Bu kanun yılında Joseph Proust tarafından bulunmuştur. Bir element başka bir elementle bir araya geldikten sonra oluşan birleşik esnasında, bileşik içindeki elementlerin kütle oranları karşılıklı olarak sabittir. Bilim ve özellikleri kimya dünyasında önemli bir çığır açan bu buluş, sabit oranlar kanunu veya sabit oranlar yasası olarak tarihe geçmiştir.

Sabit Oranlar Kanunu Soru Çözümlü Konu Anlatımı

 Sabit oranlar kanunu elementlerin bir araya gelmesiyle oluşmuş birleşik üzerinden ele alınmaktadır. Ancak bu bileşik kapsamında en önemli durum kütle oranlarının değişmesidir. Bu konuyu daha iyi anlayabilmek için farklı örnekler üzerinden işlem yapmak etkili olabilir.

Örnek: Kükürt ve krom arasında meydana gelen bir birleşim ile beraber 20,8 gram kükürt ve 19,2 gram krom üzerinden gerçekleşmiştir. Buna göre gerçekleşen birleşim ile beraber kütle oranı nedir?

Çözüm: Yukarıda verilen iki ayrı element ile beraber ortaya çıkan birleşim kapsamında, sabit oranlar kanunu üzerinden kütle değişimi olmadan oranlama gerçekleşmektedir.

 mS/mCr = 20,8/19,2 = 13/12

Haberin Devamı

 Görüldüğü gibi yukarıdaki çözüm ile beraber kükürt ve krom arasındaki Bilişim üzerinden kütle oranları ortaya çıkmaktadır. Bu doğrultuda herhangi bir kütle oranında değişim değişkenlik görünmez. Bu da sabit oranlar kanunu kapsamında ele alınmakta ve ifade edilmektedir.

Örnek: Azot ve oksijen üzerinden gerçekleştirilen birleşimi ile beraber Kütlece birleşme oranı 7/20 olarak öne çıkıyor. Buna bağlı olarak 32,4 gram bileşikte yer alan azot kütlesi nedir?

Çözüm: Yaşanan birleşim ile beraber 7 gram N ve 20 gram O olduğu öne çıkıyor. Bu doğrultuda 27 gram bileşik içerisinde 7 gram azot olduğu öne çıkmaktadır.

 27 gram bileşik içerisinde 7 gram N vardır

Haberin Devamı

 32, 4 gram bileşik içerisinde x gram N vardır

 Yukarıda verilen işlemler gerçekleştiği vakit x = 8,4 N olduğu ortaya çıkıyor. Yani Sabit oranlar kanunu üzerinden ele alındığı vakit, doğru orantı ile beraber toplam kütle içerisindeki elementin kütlesi bu şekilde ortaya çıkarılabilir. Çünkü gerçekleşen reaksiyon eşliğinde herhangi bir biçimde elementlerin kütleleri arasındaki oran değişkenlik göstermez. Bu da sonuç olarak yaşanacak kimyasal reaksiyonlarda, kütlelerin her daim sabit kaldığı bilgisi oluşmaktadır. Yapılacak olan birçok çalışma ya da işlem noktasında bu durum her açıdan büyük bir öneme sahiptir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir