budanmış gül nasıl dikilir / Gül Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Gül Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Budanmış Gül Nasıl Dikilir

budanmış gül nasıl dikilir

Gül Fidanı Nasıl Ve Ne Zaman Dikilir? Gül Fidanı Yetiştirme, Bakımı Ve Fiyatları

Evinizde ya da bahçenizde gül yetiştirmek istiyorsanız özel bakım ve gül budama tekniklerini kullanarak bu özel çiçeğin hayatınızı güzelleştirmesini sağlayabilirsiniz.

Gül Fidanı Nedir?

Evlerin, balkonların ve bahçelerin zarafetini ön plana çıkaran gül fidanları, mis kokusu ile dikkat çeken özel bir çiçek türüdür. Kelimelerin anlatamadığı ve ifade edemediği pek çok şeyi anlatmaya yardımcı olan güller, canlılığını ve güzelliğini her daim koruyor. Kurusa bile güzel bir hatıra olarak yıllar boyunca saklanabiliyor. Güller, çiçek ve gövde şekillerine göre farklı şekillerde sınıflandırılır. Pek çok gül çeşidi bulunuyor. Gül yetiştirmeye karar verdiğiniz zaman öncelikle hangi gül çeşidini yetiştirmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Güzel ve bakımlı bir güle sahip olmak istiyorsanız bakım ve budama işlemlerini eksiksiz yapmanız gerekir.

Gül Fidanı Nasıl Dikilir?

Gül fidanı, gül tohumu satın aldıktan sonra nemlendirmek için 2-3 gün fidanı suda bekleterek, ardından bol suda ile yıkadıktan sonra kabuklarından arındırmanız gerekir. Ardından tohumları toprağa serperek ekebilirsiniz. Gül fidesini dallarından ayrıştırarak toprağa gelecek bölümü eğimli bir şekilde kesilerek sıkı ve kesin olmayan toprağa ekilir. Fide tabanının ise nemli olmasına dikkat etmeniz gerekir.

Gül Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir?

Gül fidanı dikimi için en uygun zaman ve hava şartları Mart ve Nisan aylarıdır. Gül fidanı birkaç gün güneş alacak, havanın çok soğuk ve çok sıcak olmadığı dönemlerde saksıya gül ekimi yapılabilir.

Gül Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?

Gül fidanı ekmek için humuslu toprağı kırmızı toprak ile karıştırarak iyi bir gül toprağı elde edebilirsiniz. Doğal toprak karışımı, fidanın çok sıcak ve soğuktan korunmasını sağlar. Yaz aylarında toprağın üst kısmının yoğun bir şekilde ısınmaması için üzerini malç ile örtmek gerekir. Gül yetiştirirken, dipten çıkan küçük sürgünleri ve aşırı kalın bölümleri özel budama makası ile kesmek gerekir. 12 ile 22 derece sıcaklık arasında bekleterek ve sapları ve dikenleri nemli kalacak şekilde sulama yaparak gülün bakımını yapabilirsiniz.

Gül Fidanı Yetiştirme Püf Noktaları

Gül fidanı, yetiştirmek için uygun sıcaklık ve hava şartları sağlanmış olmalıdır. Gülü ekeceğiniz saksının nemli olması çok önemlidir. Düzenli budama ve bakımı yapılmayan güller, bakımlı ve güzel görünmez. Gülleri yılda iki defa gübreleyerek daha sağlıklı ve güzel güller çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Gül Fidanı Ortalama Fiyatları Ne Kadar?

Gül fidanlarının fiyatları satın alınacak olan gül fidesine göre değişiklik gösterir. Satın alacağınız fidanda en az 4 adet sağlıklı dal bulunması gerekir. Gül fidanının fiyatları, fidanın kalitesine ve özelliğine göre 35'ten başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

Gül Fidanı Çeşitleri Var mıdır?

Gül fidanının pek çok çeşidi bulunuyor. Bunlar; yalınkat güller, yarım katmerli güller ve katmerli güllerdir. Aynı zamanda boylarına göre, bodur güller, yüksek boylu güller ve sarmaşık güller olmak üzere ayrılır.

Gül Fidanı Nasıl Çoğaltılır?

Gül fidanını çoğaltmak için en uygun zaman dilimi Nisan ayıdır. Gül bitkisinin çoğaltılması kökten ayırma yöntemi ile yapılır. Köklerinden ayrılan gül, en kısa zamanda yeni bir saksıya ekilerek can suyu verilir.

Gül Fidanı Ne Zaman Budanır?

Gül fidanı, sonbahar sonu ve kış bitiminde budanmalıdır.

Gül Fidanı Dikim Mesafesi Ne Kadar Olmalıdır?

Gül fidanı dikim aralıkları demetler halinde açan güller için 30-35 cm, 1-2 metre, büyük açan güller 40-45 cm, peyzaj gülleri için 50-100 cm aralıklarla dikilmesi gerekir.

False

Evde Gül Nasıl Yetiştirilir?

Kokusu, renk renk çiçekleri ve hoş görüntüsüyle bulunduğu her ortama pozitif bir enerji veren güller, evde çiçek yetiştirmek isteyenlerin ilk tercih ettiği bitkiler arasındadır. Balkon, teras ve bahçe gibi alanlarda rahatlıkla yetiştirebileceğiniz bu bitkiler, sevginin ve aşkın en derin sembollerinden biri olarak kabul edilir. Evde gül yetiştirmek son derece kolay olsa da, bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekir. Böylece her zaman canlılığını koruyan ve renkleri hiç solmayan güller elde edebilirsiniz.

gül yetiştirme

Gül Nasıl Yetiştirilir?

  1. Evde gül yetiştirmek için, saksı, su, malç ve toprak yeterlidir. 
  2. Saksı seçimi: Gül yetiştiriciliğinde mümkünse çömlek saksı kullanılması önerilir. Eski tip büyük çömlek saksılar, gül fidanını yaz ve kış aylarında iyi seviyede korur.
  3. Toprak seçimi: Toprak seçimini humuslu topraktan yapmanız önerilir. 
  4. Öncelikle saksının yüzeyini humuslu toprak ile kaplayın. Gül dallarını budayın. Çiçek ve yapraklarından arındırın.
  5. Saksının içindeki toprağı nemlendirmek için az miktarda su püskürtün. 
  6. Gül fidelerini toprağa iyi girecek şekilde saksıya yerleştirin.
  7. Doğal karışımlı topraklar, gül köklerini aşırı sıcak ve soğuk havalardan korur.
  8. Gül yetiştirirken dip kısımlardan çıkan sürgünleri budama makası ile kesebilirsiniz.
  9. Gül fidanlarını saksıya ektikten sonra, 12-22 derece sıcaklıkta kalacak şekilde balkon veya terasınıza yerleştirin. Doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edin. 
  10. Sulama işlemi toprağın nemine bağlı olarak değişir. Toprak nemli kalmalıdır. Bunun için parmağını toprağa batırın eğer nemliyse, sulama işlemini bir gün erteleyebilirsiniz. Eğer kuruysa, hiç beklemeden sulama yapmanız gerekir.
  11. Gülü konumlandırırken rüzgar ve yağmur almamasına da dikkat edin.

Gül Tohumu Nasıl Ekilir?

Gül tohumunu 2-3 gün suda bekletin. Daha sonra bol suyla yıkayın ve kabuklarından ayırın. Tohumları bir kavanoza alıp 3-5 derece ısıda bekleterek perlitleme işlemini uygulayın. Daha sonra tohumları gazete kağıdına alın. Çimlenmiş olanları seçin ve toprağın altına yerleştirin. Sağlıksız olanları ayırın.

gül

Gül Ne Zaman Ekilir?

Gül dikimi için, en uygun dönemler Mart ve Nisan aylarıdır. Günde birkaç saat güneş alabilecek, havanın çok sıcak veya çok soğuk olmadığı zamanlarda gül ekimini gerçekleştirebilirsiniz. Budama işlemi ise genelde kış aylarında yapılır. 

Şunlara da göz atın;

  1. Ananas nasıl yetiştirilir?
  2. Taze soğan nasıl yetiştirilir?
  3. Kayısı yetiştirme yöntemleri
  4. Şeftali nasıl yetiştirilir?
  5. Domates nasıl yetiştirilir?

Gül Çiçeği Saksıda Nasıl Yetişir?

İç ve dış mekanları güzelleştirmek, daha yaşanabilir bir konuma getirmek için gül yetiştirebilirsiniz. Gül, bulunduğu ortamları renklendirir ve oksijen üretimini artırır. Eğer bitki yetiştirmeye karşı ilginiz varsa; siz de bu sayfada anlatılanlardan yola çıkarak bahçe içinde ya da saksıda gül yetiştirmek isteyebilirsiniz.

Dilediğiniz saksıda gül çeşitleri temin ederek, evde renk renk büyüyen bir gül bahçesini oluşturabilirsiniz. Gül bahçenizin en iyi şekilde canlı kalması için bu satırlardaki bilgileri öğrenebilirsiniz.

Evlerinizde bir renk cümbüşü yaşamak için saksıda gül bakımı bilgilerinize çok ihtiyacınız olacak. Uzun ömürlü ve verimli bir gül yetiştirmenin püf noktalarını şimdi sizlere adım adım anlatacağız. Bu yazıyı okuyan herkes, gül yetiştirme konusunda uzman olacak!

Lale Çiçeği Özellikleri, Anlamı, Evde Bakımı

Evde, Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir?

Saksıda gül yetiştirmek için gerekli olacak malzemeler:

  • Geniş toprak saksı
  • Su spreyi
  • Budanmış köklü gül fidesi
  • Humuslu toprak

Gül fidesini yeni bir saksıda büyütmek için izlemeniz gereken adımlar:

  • Evinizi renklendirmek için gül yetiştirmek istediğinizde, öncelikle budanmış ve çiçeklerinden arınmış taze bir gül fidesi bulmasınız.
  • Öncelikle temin edilen saksının içini temizleyin. Eğer çöp ya da herhangi bir artık varsa yok edin.
  • Şimdi mineralli ve humuslu bitki toprağını saksının tabanına dökün. Bu aşamada toprağı sıkıştırmayın. Gevşek kalmalıdır.
  • Spreyle toprağa su sıkın ve budanmış gül fidesini toprağın tam ortasına dikin.
  • Taze fidenin toprakta dik durması için kök kısmına spreyle su sıkıp sabitleyin.
  • Fidenin çevresini bir miktar toprakla kapatın ve yeniden su püskürtün.
  • Saksıda gül fidesini yetiştirmenin ilk adımını attınız. Şimdi bundan sonraki süreçte dikkat etmeniz gereken detayları öğrenelim.

Sümbül Çiçeği: Bakımı ve Çoğaltılması

gül bakımı

Saksıda Gül Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprak Seçimi

  • Pek çok bitki yetiştiren kişi saksıda gül toprağı nasıl olmalı sorusunun yanıtını merak eder.
  • Gül toprağının humuslu ve mineralli olması önerilir. Sıradan bir araziden alınan toprakta gül bakımı oldukça zordur.
  • Gübreli, humus oranı yeterli toprakları tercih edebilirsiniz. Karışım topraklarda da gül fidesi kendini çok iyi büyütür.

Işık İhtiyacı

  • Gül tomurcuklarının gün içinde güneş ışığını ortalama 6 saat alması gerekiyor.
  • Güneş ışığından iyi şekilde yararlanan tomurcuklar daha gür açar ve çiçekleri daha sağlam büyür.
  • Fidenin de beslenmesi için güneşten gelen D vitaminine ihtiyacı vardır. Bu nedenle gül saksısını güneş gören köşelere yerleştirebilirsiniz.

Konumlandırma

  • Evde saksıda gül bakımı için konumlandırma önemlidir.
  • Gölgelik alanları sevmeyen gül bitkisi, mutlaka güneş gören köşelerde kalmalıdır.
  • Çok sıcak ve kurak bölgelerde yarı gölgeli alanlar da saksı için ideal bir köşe olacaktır.
  • Karanlığı sevmeyen gül, aydınlık ve havadar köşelerde büyür.

Sulama

  • Saksıda gül nasıl sulanır sorusu da bitkinin ömrü için önemlidir. Sonbahar ve kış aylarında 2 günde 1 defa sulama yeterlidir.
  • Ancak çok sıcak yaz günlerinde toprağın kuru kalmaması için her gece sulama isteyebilir. Bunun için toprağı sık sık kontrol etmeniz önerilir.

Budama

  • Saksıda gül nasıl bakılır konusuna budama bilgileri de eklenmelidir. Çünkü budama bu bitkinin daha çok gül vermesine yardım eder.
  • Budama işlemi için gülleri dökülen dalların yatay şekilde kesilmesi uygundur.
  • Budama işlemi her sene yapılırsa; yaz aylarında 20-25 gün çiçek veren gül, kış aylarında 30-40 gün çiçekli kalabilir.

Çoğaltma

  • Güllerin daha çok saksıda büyümesi için çoğaltma işlemini uygulayabilirsiniz. Dilerseniz bu işlemi tohumdan yapabilirsiniz.
  • Tohumdan çoğaltma için tohumları nemli bir bez içinde birkaç gün bekleterek filizlenmesini sağlayın.
  • Filizlenen tohumları yeni bir saksıya ekip büyümesine şahit olabilirsiniz.
  • Profesyonel bir çoğaltma işlemi için çelikten çoğaltma deneyebilirsiniz. Bu uygulama için ocak ya da şubat ayından kalan çelikler kullanılmalıdır.
  • Fidan köklendirme hormonuna batırmanız önerilen çelikleri, ılık bir ortamda toprağa dikebilirsiniz.
  • Ortalama 6 hafta sonunda köklerini veren ve güçlenen fideleri, daha büyük toprağa ve saksıya alabilirsiniz.
gül bakımı

Atatürk Çiçeği Bakımı, Nasıl Çoğaltılır?

Begonya Çiçeği Bakımı, Çoğaltılması, Sulama Teknikleri

Sıklamen Çiçeği Bakımı: Ne Zaman Ekilir? Çoğaltma, Sulama

Orkide Bakımı: Çoğaltma, Budama, Sulama ve Saksı Değişimi

Barış Çiçeği Bakımı: Çoğaltma, Saksı Değiştirme, Sulama Teknikleri

Menekşe Bakımı: Evde Nasıl Dikilir? Çoğaltılır, Sulanır? Püf Noktaları

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır