gerçek kişiler için e tebligat / Elektronik Tebligat Adresi Nasıl Alınır? Parola ve Şifre Nasıl Alınır?

Gerçek Kişiler Için E Tebligat

gerçek kişiler için e tebligat

e-Tebligat

E-Tebligat Nedir?

Elektronik Tebligat (E-Tebligat), tebligatı yapan birim tarafından düzenlenen ve sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, ve Sıra seafoodplus.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğlerinde yer alan açıklamalar doğrultusunda E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.

E-Tebligat Uygulaması Ne Zaman Başladı?

E-Tebligat uygulamasına 1 Nisan  tarihinde başlanmıştır.

Bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde (malmüdürlükleri) ise elektronik tebligat uygulamasına  1/1/ tarihi itibarıyla başlanılacaktır.

E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan kurumlar vergisi mükelleflerinin, E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)” ile kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla yapmaları gerekmektedir.

Elektronik tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükellefleri ise E-Tebligat başvurusunu; “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Gerçek Kişiler İçin)”’ni Başkanlığımız İnteraktif Vergi Dairesi (seafoodplus.info)  sistemi üzerinden elektronik ortamda doldurarak yapabilecekleri gibi, söz konusu bildirimi kendileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine vermek suretiyle de yapabileceklerdir.

E-Tebligat Yapıldığından Nasıl Haberdar Olurum?

Elektronik tebligat gönderimi yapıldığında bilgilendirme amacıyla, mükelleflerin E-Tebligat başvurusu sırasında ya da daha sonra beyan ettikleri cep telefon numaralarına SMS ya da e-posta adreslerine bildirim mesajları gönderilebilmektedir.

Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini, ilgili mevzuat hükümlerine göre etkilememektedir. Bu nedenle elektronik tebligat adresinin mükellef tarafından takibi önemlidir.

E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?

E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılmaktadır.

E-Tebligat Bildirimindeki İletişim Bilgilerimi Değiştirebilir miyim?

Mükelleflerimiz, İnteraktif Vergi Dairesi (seafoodplus.info) sistemi üzerinden “ E-TEBLİGATLARIM” bölümünde bilgilendirme mesajlarının gönderileceği iletişim bilgilerini güncelleyebilmektedirler.

E-Tebligat Sisteminden Çıkabilir miyim?

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerimizin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; gerçek kişiler için ilgilinin ölümü veya gaipliğine karar verilmesi, tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesidir.

E-Tebligat Sistemine Dahil Olmamanın Cezai Müeyyidesi Var mıdır?

Sıra seafoodplus.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre E-Tebligat sistemine dahil olması zorunlu olan mükelleflerimiz hakkında, süresinde bildirimde bulunulmaması durumunda sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer inci maddesinde cezai müeyyide uygulanması hükmü bulunmaktadır.

E-Tebligat Sisteminin Kanuni Dayanağı Nedir?

sayılı Vergi Usul Kanununun /A maddesi hükmüne istinaden, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili teknik altyapı oluşturularak yılında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından elektronik tebligat sistemi kurulmuştur.

Diğer kamu kurumları Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Kurmuş Olduğu E-Tebligat Sistemi Aracılığı ile Tebligat Gönderiminde Bulunabilirler mi?

sayılı Kabahatler Kanununun 26 ncı maddesine sayılı Kanunun 15 inci maddesi ile eklenen hüküm gereğince idari yaptırım kararları veren kurumlar, Başkanlığımızın kurmuş olduğu E-Tebligat Sistemi aracılığı ile idari yaptırım karar tutanaklarını gönderebilmektedir.

E-Tebligat Sistemi ile UETS (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) Arasındaki Fark Nedir?

E-Tebligat sistemi Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yılında, UETS ise yılında PTT tarafından kurularak faaliyete geçirilmiştir.

E-Tebligat Sistemi kapsamına Sıra seafoodplus.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yanı sıra isteğe bağlı olarak da katılım sağlanmaktadır.

UETS ile ilgili olarak kapsama alınan muhataplar 6 Aralık tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Elektronik Tebligat Yönetmeliği’nde belirtilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığının E-Tebligat Sistemi kullanımı ücretsizdir.

E-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
  • Hizmet kalitesini arttırır.
  • Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
  • Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
  • Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığı, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğu gibi bilgiler elektronik ortamda güvenilir bir şekilde saklandığı ve istenildiğinde görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz. 
  • Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
  • E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

E-Tebligat ile ilgili yasal düzenlemeler nelerdir?

Tebligata ilişkin temel yasal düzenleme, tarihli ve sayı­lı Tebligat Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Elektronik tebligat (e-tebligat) ile ilgili yasal düzenlemeler de özellikle kanunun seafoodplus.infoi A bendi ile (Madde7/a)  ile yapılmıştır. Daha önce, tarihli Resmi Gazete yayımlanarak yürürlükte olan Elektronik Tebligat Yö­netmeliği ile elektronik ortamda KEP sistemi ile yapılacak tebligatlara ilişkin usul ve esasları düzenlenmişti.

15 Mart tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değiştirilen Tebligat Kanunu 7/A Maddesi kapsamında yeni ulusal e-tebligat sistemi (UETS) ve e-tebligat göndermesi ve alması zorunlu olan merciiler ve kişiler yeniden belirlendi. Bu kanuni değişiklik kapsamında, ikincil düzenlemeler bağlamında tarihli sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yeni “Elektronik Tebligat Yönetmeliği” ile KEP sisteminin haricinde, farklı ve yeni bir e-tebligat sistemi olan Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) tarihinden itibaren uygulamaya geçmiştir.

 

E-Tebligatın faydaları nelerdir?

  • Tebligatların elektronik ortamda yapılması posta ile yapılan tebligatların neden olduğu ulaşım süresini kısaltacağından, yargı sürecinde yaşanacak aksaklıkların engellenmesini sağlayacaktır.
  • Elektronik ortamda gönderim ücretleri daha az olacağından maddi rahatlık sağlayacaktır.
  • Tebligatların doğru kişiye doğru zamanda tebliğ edilmesi garanti altına alınmış olacaktır.
  • Kâğıt kullanımı olmayacağından kağıt atıkları nedeniyle çevre kirliliğine sebep olunmayacak ve çevreye verilecek zarar azaltılacaktır.

 

UETS nedir?

UETS, E-Tebligatların tebligat göndermeye yetkili merciler tarafından muhataplara gönderileceği, PTT tarafından hazırlanan ve işletilen yeni elektronik tebligat sistemidir. tarihinden itibaren e-tebligatlar UETS üzerinden gönderilecektir.

 

UETS’nin düzenleyici ve denetleyici kurumu neresidir?

PTT’nin elektronik tebligat hizmetini mevzuata uygun olarak verip vermediğini resen veya şikâyet üzerine her zaman denetleyecek kurum Adalet Bakanlığıdır.

 

Kimlerin e-tebligat alması zorunludur?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği madde 5’te belirtildiği üzere,

1)    10/12/ tarihli ve sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli

  • (I) genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri
  • (II) özel bütçeli idareler
  • (III) denetleyici ve düzenleyici kurumlar
  • (IV) sosyal güvenlik kurumları ve vakıf yükseköğretim kurumları

sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar

2)    sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler

3)    Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları

4)    Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri

5)    Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar

6)    Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları

7)    Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri (anonim şirketler, limited şirketler, komandit şirketler, dernekler, vakıflar, sendikalar, kooperatifler)

8)    Baro levhasına yazılı avukatlar

9)    Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler

10) İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerinin veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birimlerin

UETS üzerinden tebligat almaları zorunlu kılınmıştır.

 

UETS’den yeni e-tebligat adresimi nereden ve nasıl alabilirim?

Yeni e-tebligat adresi, UETS’yi kurmak ve işletmekle yükümlü PTT tarafından verilecektir.

sayılı kanun uyarınca UETS hesabı açması zorunlu olanlara ait bilgiler PTT ‘ye, bağlı oldukları kurum/kuruluş/birlik tarafından iletilmiştir. PTT bu bilgiler doğrultusunda hesapları oluşturacak ve yine bağlı olunan kurum/kuruluş/birlik kanalı ile ilgili kişilere bildirecektir. E-tebligat almak zorunda olan kişiler doğrudan PTT üzerinden başvuru yapamayacaklardır.

UETS üzerinden e-tebligat alması zorunlu olmayan kişiler adreslerini almak için PTT merkezlerinden, online ön kayıt sonrası gerekli evraklar ile PTT merkezine veya elektronik imza/mobil imza ile online başvuru yapabilirler. (seafoodplus.info)

 

UETS hesabı açılırken istenilecek belgeler nelerdir?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği madde 6’da belirtildiği üzere, e-tebligat adresi alma zorunluluğuna tabi olanlar için yapılacak başvuru için:

  • Kamu kurum ve kuruşları ile birlikler için: Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sisteminde (DETSİS) yer alan benzersiz numara ve sistem bilgileri; DETSİS’e kayıtlı olmayanlar için tabi oldukları sistem bilgileri.
  • Merkezi Sicil Kayıt Sistemine (MERSİS) kayıtlı tüzel kişiler için: MERSİS numarası ve sistem bilgileri;  MERSİS’e kayıtlı olmayan tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri.
  • Türk vatandaşı gerçek kişiler için: Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişiler için yabancı kimlik numarası da dâhil olmak üzere kimlik bilgileri.

Elektronik Tebligat Yönetmeliği madde 7’de belirtildiği üzere, e-tebligat adresi alma zorunluluğuna tabi olmayanlar için yapılacak başvuru için:

  • Türk vatandaşları için kimlik numarası bulunan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, pasaport, kanunen kimlik yerine geçen geçerli resmî belge veya güvenli elektronik imza.
  • Yabancılar için yabancı kimlik numarası, Mavi Kart numarası, pasaport veya güvenli elektronik imza.
  • Tüzel kişiler için tabi oldukları sistem bilgileri

istenmektedir.

Ayrıca tüzel kişiler, işlem yetkilisi olarak belirledikleri kişilerin kimlik bilgilerini gösteren bilgi ve belgeleri başvuru sırasında PTT&#;ye bildirir.

 

Hesap açma talebinden sonra e-tebligat hesabının açılması ne kadar sürer?

PTT, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren bir ay içinde elektronik tebligat adresini tek ve benzersiz olacak şekilde oluşturur ve UETS’ye kaydeder. E-Tebligat adresi, gerçek kişiler için kimlik bilgilerini, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgilerini esas almak suretiyle oluşturulacaktır.

 

UETS E-Tebligat adresi ücretli mi olacaktır?

Hayır, UETS e-tebligat adresleri ücretsiz oluşturulacaktır. PTT e-tebligat yönetmeliği doğrultusunda sadece UETS üzerinden sunduğu ilave hizmetlerden ücret alacaktır. (1 GB ve üzeri depolama alanı.)

 

UETS adresini hesap sahibi mi belirleyecektir?

Hayır. PTT tarafından belirlenecek olan adresler ilgili sisteme kayıtlı numaralar ile ilişkili, 15 haneli olarak oluşturulacaktır.

 

UETS üzerinden birde fazla e-tebligat adresi alınabilir mi?

Hayır. Adresler sistem numaralarından oluştuğu için birden fazla adres alınamamaktadır.

 

UETS hesabı kapatılabilir mi?

Tebligatın elektronik yolla yapılması zorunlu olanlar için zorunluğun ortadan kalkması durumunda ilgili kurum/kuruluş/birlik tarafından bir ay içinde PTT’ye gerekli bildirim yapılır. Bildirim tarihinden itibaren bir ay içinde adres PTT tarafından kullanıma kapatılır.

İsteğe  bağlı olarak e-tebligat adresi almış kişiler için ilgilinin talebi üzerine talep tarihinden bir ay içinde kullanıma kapatılır.

Ölüm, kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme, askerlik hizmeti ve iflas gibi hukuki ve fiili sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkânı ortadan kalkmış muhatabın elektronik tebligat adresi PTT tarafından kullanıma kapatılır. Bu kapatma işlemi ilgili kurum, kuruluş veya birlikler ile PTT’nin sistemi arasında sağlanacak entegrasyon çerçevesinde otomatik olarak da yapılabilir.

 

Kapatılan e-tebligat adresi tekrar kullanıma açılabilir mi?

Evet. Kullanıma kapatılan elektronik tebligat adresi, aynı hesap sahibin talebi doğrultusunda yeniden aktif edilebilir.

 

Elektronik tebligat adresi hangi durumlarda zorunlu olarak kapatılır?

Ölüm, kısıtlılık, ceza infaz kurumuna girme, askerlik hizmeti ve iflas gibi hukuki ve fiili sebeplerle elektronik tebligat hizmetinden yararlanma imkânı ortadan kalkmış muhatabın elektronik tebligat adresi PTT tarafından kullanıma kapatılır.

 

UETS üzerinden E-Tebligat aldığımı nasıl anlarım?

Tebligatı alacak olan muhatap UETS üzerinden e-tebligat aldığında bilgilendirilmek istiyor ise e-posta adresini veya SMS alma özelliği olan telefon numarasını PTT’ye bildirmelidir. Bildirimler e-posta ve/veya SMS ile ücretsiz yapılacaktır. Bilgilendirmelerin geç yapılması veya yapılamamış olması tebligatın geçerliliğini etkilememektedir.

 

UETS üzerinden gelen E-Tebligatlara nasıl erişilir?

Manuel – portal kullanımında

Web servis entegrasyonu olmayan muhataplar elektronik tebligat adreslerine elektronik imzalarını kullanarak, e-Devler kapısı üzerinden kimlik doğrulaması yaparak veya PTT tarafından verilecek şifre ile birlikte telefona gelecek doğrulama kodunu kullanarak, tebligatlarını görüntüleyebilecekleri portala erişebilirler.

 

UNIGateway / E-Tebligat modülü ile

Gerekli kimlik bilgileri siteme tanımlanır. Gelen e-tebligatlar otomatik olarak muhatabın kurum içi sistemine aktarılır. Giriş bilgileri (işlem yetkilisi, parola vs) değişmedikçe tekrar kimlik doğrulaması gerekmez.

 

Kurum avukatları çalıştıkları kurum adına gelen e-tebligatlara nasıl erişebilir?

Avukatların bulundukları ildeki Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı’na müracaat ederek e-tebligat adresini kurum e-tebligat adresi ile değiştirmeleri gerekmektedir. Bu sayede kuruma gönderilecek e-tebligatlar belirtilen adrese gelecektir. Görev ili değiştiği takdirde yeni görev yapılan ildeki Adalet Komisyonuna başvurularak, yeni görev birime ait e-tebligat adresini yazışma adresi yaptırılabilir.

 

Kurumsal E-Tebligat hesabına sadece bir kişi mi erişebilir?

Elektronik Tebligat Yönetmeliği 5. madde kapsamında kalan tüzel kişiler, e-tebligat adresiyle ilgili işlemleri yapmak üzere en az bir, en fazla on ana işlem yetkilisi belirleyerek PTT’ye bildirebilir.

Ana işlem yetkilisinin görev ve yetkileri şunlardır:

  1. Alt işlem yetkililerini belirlemek, bunları UETS’ye eklemek veya çıkarmak.
  2. UETS’de alt işlem yetkililerine rol tanımlamak.
  3. Gerektiğinde alt işlem yetkililerinin yapacağı tüm işlemler ile diğer teknik işlemleri yürütmek.

Alt işlem yetkilisi, ana işlem yetkilisince kendisine verilen yetki kapsamında verilere ulaşabilir.

 

Kurumsal E-Tebligat adresine kimler erişebilir?

E-Tebligat adresine en az 1, en fazla 10 adet işlem yetkilisi tanımlanabilir.

 

Ana işlem yetkilisi tanımı nedir?

Tüzel kişiliğin e-tebligat hesabına ilişkin işlemleri, tüzel kişi nam ve hesabına yapan yetkilendirilmiş gerçek kişi veya kişilerdir.

 

Alt yetkili tanımı nedir?

E-tebligat hesabına ilişkin bazı işlemleri tüzel kişi nam ve hesabına gerçekleştirmek üzere ana işlem yetkilisi tarafından kimlik doğrulaması yapılarak yetkilendirilmiş, kişi veya kişilerdir. UETS hesabına sınırsız sayıda alt işlem yetkilisi tanımlanabilir.

 

E-Tebligat alımları artık sadece UETS üzerinden mi olacak?

Evet, bugüne kadar KEP sisteminden alınan e-tebligatlar tarihinden itibaren sadece yeni e-tebligat sistemi olan UETS üzerinden alınacaktır.

 

Yeni E-Tebligat Sistemi (UETS), mevcuttaki gibi KEP altyapısı üzerinden mi çalışacaktır?

Hayır. UETS, KEP sisteminden farklı ve ayrı bir sistemdir.

 

UETS üzerinden gelen e-tebligatlara elektronik cevap vermek zorunlu mudur?

Hayır, UETS üzerinden alınan e-tebligatlara elektronik ortamdan cevap vermek zorunlu değildir. Kâğıtla posta üzerinden veya elektronik ortamda KEP sistemi kullanılabilir.

 

UETS’den gelen E-Tebligatların cevapları yine UETS üzerinden gönderilebilecek midir?

Hayır, UETS sadece e-tebligat almanızı sağlayan bir sistemdir. Diğer bir deyişle UETS, tebligat göndermeye yetkili mercilerin sadece e-tebligat göndermek için kullanacağı bir sistemdir. UETS’den gelen e-tebligatlara elektronik olarak cevap verilmek istenmesi durumunda KEP sistemi kullanılması gerekmektedir.

 

Gelen E-Tebligat yazıları hangi formatta olacaktır?

Gelen E-Tebligat yazıları EYP (Elektronik Yazışma Paketi) formatında  (EYP sürümü) olacaktır.

 

Resmi kurumlardan gelen tüm yazılar e-tebligat niteliğinde midir?

Hayır, tüm resmi yazışmalar,  adli ve idari tebligatların yürütüldüğü sayılı Tebligat Kanunu kapsamında tebligat veya e-tebligat değildir.

 

KEP ile e-tebligat cevaplamada herhangi bir değişiklik olacak mı?

Hayır, KEP ile cevaplamada herhangi bir değişiklik olmayacak. İsteyenler UETS’den gelen e-tebligatların cevapları, bugüne kadar olduğu gibi, KEP sistemi üzerinden ilgili kurumun KEP adresine gönderilecektir.

 

E-Tebligat almak ve cevaplamak için 2 farklı sistem, 2 farklı adres mi kullanılacaktır?

Evet, E-Tebligat alımları UETS’de tanımlanan yeni e-tebligat adresi üzerinden gerçekleştirilirken, elektronik ortamda cevaplamak için KEP adresi kullanılacaktır.

 

UETS’de e-tebligat alımları için kota var mıdır?

UETS’de hesap sahipleri için ayrılan alanlardaki iletiler için en az MB depolama alanı sağlayacak olup, hesap sahiplerinin talep etmeleri durumunda PTT ek posta alanı hizmeti sunabilir.

 

UETS’yi PTT işletecekse, KEPHS’ler devre dışı mı kalacaktır?

Hayır. UETS e-tebligatın ilgili kişiye sadece gönderilmesi için PTT tarafından KEP sisteminden bağımsız ve ayrı bir sistem olarak işletecektir. E-Tebligat cevapları UETS üzerinden verilemeyecektir. Gelen e-tebligata elektronik ortamda cevap vermek için KEP sistemi kullanılmaya devam edilecektir. Bu süreçte istenilen KEPHS’den hizmet alınabilir.

 

UETS üzerinde, KEP sisteminde olduğu gibi deliller olacak mı?

Evet, deliller olacak fakat UETS tek yönlü bir bildirim kanalı olduğundan dolayı, deliller sadece UETS’den tebligat gönderen kurumlara iletilecektir, alıcılara delil iletimi olmayacaktır. Böylelikle tebligatı gönderen kurumlar, e-tebligatın muhataba ulaşıp ulaşmadığını deliller sayesinde takip edebilecektir.

 

UETS delilinin saklanma süresi ne kadardır?

UETS’ne ait deliller PTT tarafından 30 yıl saklanacaktır.

 

E-Tebligat Sistemi ile gönderilen belgeler ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

E-Tebligat, alıcının adresine teslim edildikten 5 gün sonra tebliğ edilmiş sayılacaktır.

 

Verion Teknoloji çözümü UNIGateway ile UETS üzerinden E-Tebligat alabilecek miyiz?

Evet. UNIGateway / E-Tebligat çözümümüz ile UETS adresinize gelen E-Tebligatlarınızı otomatik olarak alıp kurum içi sisteminize doğrudan aktarabileceksiniz.

Ayrıca UNIGateway / KEP çözümümüz sayesinde elektronik ortamdan e-tebligat cevaplama sürecini de aynı sistem üzerinden takip edebileceksiniz.

UNIGateway çözümümüzün sunduğu raporlama ekranı ve servisleri sayesinde E-Tebligatlarınızı ve E-Tebligat cevaplarınızı rapor şeklinde görüntüleyebileceksiniz.

UNIGateway / KEP çözümümüzü kullanıyorsanız UETS’ye entegrasyonunuz, mevcut UNIGateway KEP entegrasyonunuzu etkilemeyecek şekilde gerçekleştirilecek, UETS’ye geçişiniz hızlı ve kolay şekilde sağlanacaktır.

 

UETS/E-Tebligat entegrasyon çözümünüz ile alacağımız E-Tebligatlar sistemlerimize doğrudan aktarılacak mı?

Evet, UETS üzerinden tarafınıza gelen E-Tebligatlar, kurumsal entegrasyon çözümümüz sayesinde, kurum içi sistemlerinize doğrudan aktarılır.

 

E-Tebligat Çözümleri

Elektronik Tebligat çözümlerimiz ile e-tebligat alımlarınızı hızlı ve güvenilir bir şekilde yönetebilirsiniz. Detaylı Bilgi

KEP Çözümleri

Kayıtlı Elektronik Posta çözümlerimiz ile gönderilerinizi hızlı ve güvenilir bir şekilde yönetebilirsiniz. Detaylı Bilgi

Blockchain

Blockchain çözümlerimiz ile dijital dünyanın yeni yüzüyle tanışabilirsiniz. Detaylı Bilgi

E-Kimlik Çözümleri

E-Kimlik çözümlerimiz ile kişisel bilgilerinizi dijital güvenliğinizi güvenle kullanabilirsiniz. Detaylı Bilgi

Eğitim Hizmetleri

Eğitim hizmetlerimiz ile profesyonel dünyada daha etkin hale gelebilirsiniz. Detaylı Bilgi

Danışmanlık Hizmetleri

Danışmanlık hizmetlerimiz ile uzmanlıklarımızdan en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Detaylı Bilgi

e-Tebligat Nedir? e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Tebligat (Elektronik Tebligat), tebliği gereken resmi belgelerin, fiziki ortam yerine elektronik ortamda oluşturularak, mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesine denir.

e-Tebligat, sayılı Vergi Usul Kanunu ve sıra seafoodplus.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır. e-Tebligat, tebligatı yapan birimlerce düzenlenir ve Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) aracılığı ile alıcılarına gönderilmektedir.

e-Tebligat başvurusunu kimler yapabilir?

e-Tebligat başvurusunu, mükellefler bizzat kendileri yapabileceği gibi yasal temsilcileri aracılığıyla da yapabilirler. Ayrıca e-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekaletnameyle vekil aracılığı ile de yapılabilir.

e-TEBLİGAT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

1- Bireysel e-Tebligat başvurusu

Bireysel e-Tebligat başvuruları, online olarak internet üzerinden veya PTT şubelerinden gerçekleştirilebilir. Bireysel başvurular, ön başvuru ve esas başvuru şeklinde 2 aşamadan oluşmaktadır.

Ön başvuru:

Gerçek kişiler tarafından yapılan ön başvuru, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerindeki seafoodplus.infoadresinde yer alan ön başvuru ekranından gerçekleştirilir. Ön başvuru ekranından alınan başvuru numarası ile başvuru sırasında kimlik bilgilerinin tespiti için geçerli olan bilgi ve belgelerle PTT merkezlerine müracaat edilerek başvuru gerçekleştirilir.

Online başvuru:

Sadece gerçek kişiler PTT merkezlerine gelmeden, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemindeki başvuru ekranından e-Devlet, elektronik imza veya mobil imza ile online olarak elektronik ortamda hesaplarını açabilirler.

PTT merkezleri aracılığı ile başvuru

Gerçek kişiler ve tebligatı dijital ortamda yapma mecburiyeti bulunmayan tüzel kişiler, e-Tebligat adresi almak için PTT merkezlerine başvuruda bulunabilir.

e-Tebligat için PTT tarafından istenen gerekli belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Başvuru sahibinin TCKN ile TC kimlik kartı, pasaportu, kanuni olarak kimlik yerine geçebilen resmi bir belge veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi T.C. vatandaşı değilse yabancı kimlik numarası, Mavi Kart numarası, pasaportu veya e-İmzası
  • Başvuru sahibi tüzel kişi ise bu tüzel kişinin tabi olduğu sistem bilgileri gereklidir. Tüzel kişiler, başvuru sırasında işlemler için yetkilendirdikleri kişilerin kimlik bilgilerini içeren belgelerde gereklidir.

2-Tüzel kişi ve kamu kurumları için e-Tebligat başvurusu

e-Tebligat oluşturma zorunluluğu olan kişi ve kurumlar için başvuru, bu zorunluluğun oluştuğu tarih itibarıyla 1 ay içerisinde gerekli kurumlarca PTT'ye yapılır. e-Tebligat başvuru işlemi esnasında talep edilen belgeler ise aşağıdaki gibidir;

  • Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi'ne (DETSİS) kaydı bulunmayanlar için tabi oldukları sisteme ait bilgiler, kamu kurum ve kuruluşları ile birlikler için ise DETSİS'de yer alan kuruma özel numara ve sistem bilgileri
  • Başvuruyu TC vatandaşı olan gerçek kişi yapıyorsa TCKN ve kimlik bilgileri; yabancı gerçek kişi başvuru işlemini gerçekleştiriyorsa yabancı kimlik numarası ve diğer kimlik bilgileri
  • MERSİS'e kayıtlı tüzel kişilerin MERSİS numarası ile sisteme ait bilgileri, MERSİS kaydı bulunmayan tüzel kişilerin ise tabi oldukları sisteme ait bilgileri, PTT'nin talep etmeyi uygun gördüğü diğer bilgi ve belgeler.

e-TEBLİGAT BAŞVURU SÜRESİ

e-Tebligat başvuru işlemi esnasında, yeni mükellefiyet kazanan kurumlar vergisi mükelleflerinin işe başladıkları tarihi takip eden 15 gün içerisinde e-Tebligat talep bildirimini, bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekir. Bu işlemi yasal temsilcileri aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.

Yeni mükellefiyet kazanarak e-Tebligat sistemini kullanmak zorunda olan gelir vergisi mükelleflerin ise mükellefiyetin oluştuğu esnada, söz konusu olan bildirimi gerekli vergi dairesine verebilir ya da İnternet Vergi Dairesi vasıtasıyla Elektronik Tebligat Talep Bildirimi verebilirler.

e-TEBLİGAT ZORUNLULUĞU

  • sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
  • sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
  • Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
  • Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
  • Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
  • Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları. (Odalar, barolar, bunların üst kuruluşu olan birlikler, federasyonlar, konfederasyonlar, vb.)
  • Kanunla kurulanlar da dâhil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri. (Anonim şirketler,Limited şirketler,Kollektif şirketler, Komandit şirketler, Dernekler, Vakıflar, Kooperatifler.)
  • Noterler.
  • Baro levhasına yazılı avukatlar.
  • Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
  • İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim." olarak belirlenmiştir.

e-TEBLİGAT HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) nedir?

Elektronik tebligat göndermeye yetkili Tebligat kanunu ve tarih ve sayılı yönetmelik uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemlerini yürütmek amacıyla PTT tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemdir.

e-Tebligat adresi nedir?

PTT tarafından, gerçek kişiler için kimlik bilgileri, tüzel kişiler için ise tabi oldukları sistem bilgileri esas alınmak suretiyle tek ve benzersiz şekilde oluşturulan ve UETS'ye kaydedilen tebligat adresidir.

e-Tebligat yapıldığından nasıl haberdar olurum?

e-Tebligat başvurusu yapıldığı zaman veya e-Tebligat gönderildiği zaman, SMS ya da e-posta yolu ile bilgilendirme yapılır.

e-Tebligat görüntüleme nasıl yapılır?

e-Tebligat'ı e-Devlet üzerinden görüntüleyebilirsiniz. e-Devlet şifreniz, mobil imzanız ve e-İmzanız ile sisteme giriş yaptıktan sonra GİB üzerinden e-Tebligat görüntüleme seçeneğini işaretleyerek e-Tebligatı görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca e-Tebligat sistemine e-İmza, e-Devlet şifresi veya şifre ile girişi sağlayarak e-Tebligatınızı görüntüleyebilirsiniz.

e-Tebligat Sistemi ile gönderilen belgeler ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?

e-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.

e-Tebligat bildirimindeki bilgilerimi değiştirebilir miyim?

Mükellefler, seafoodplus.info internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.

e-Tebligat Sisteminden çıkabilir miyim?

Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerin zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişilerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.

e-Tebligat Sisteminin faydaları nelerdir?

  • Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.
  • Hizmet kalitesini arttırır.
  • Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.
  • Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.
  • Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.
  • Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken e-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.
  • e-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.

e-Tebligat Sistemine dahil olmamanın cezası var mıdır?

e-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükellefler, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflere re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek e-Tebligat gönderimi başlatılır.

sgk-tesvik

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir