köpeklere her yıl yapılan aşılar / Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Güncel Aşı Takvimi » Petibom

Köpeklere Her Yıl Yapılan Aşılar

köpeklere her yıl yapılan aşılar

Mutlaka Yaptırmanız Gereken 10 Köpek Aşısı

Sevimli, yumuşak tüylü küçük yavru köpeğinizi evinize getirdiğinizde tıpkı bir bebek gibi her şey size bağlıdır. Ona her gün ihtiyacı olan tüm bakımı vermek size kalmış. Liste biraz uzun gelebilir ama , en iyi köpek maması, bol ilgi ve dikkat, eğitim, güvenli oyuncaklar, sosyallik. Konforlu bir ev ortamı ve veteriner bakımına da ihtiyacı olduğunu unutmayalım.

İhtiyacı Olan Yavru Köpek Aşıları Nelerdir?

Aşılar ilk birkaç ay boyunca tekrar tekrar veterinere gitmek sureti ile yaptırılır. Sevimli dostunuzun hayatı boyunca da güçlendirici ve koruyucu aşılar yaptımanız gerekecek. Ancak evcil hayvanınızın koruyacağı hastalıklar tehlikeli, bazıları potansiyel olarak ölümcüldür. Neyse ki aşılar var ve bir çok hastalık bu sayede önlenebilir.

Bir çok farklı hastalık için farklı farklı aşılar var, köpeğinizin hangi aşıya ihtiyaç duyduğunu ve hangilerinin isteğe bağlı olduğunu bilmek bazen kafa karıştırıcı olabilir. 

1-Bordetella Bronchiseptica

Bu çok bulaşıcı bakteri şiddetli öksürük, boğmaca, kusma ve nadir durumlarda nöbet ve ölüme neden seafoodplus.infoe edilebilir ve nazal sprey aşıları mevcuttur. 

Köpeğiniz büyüdüğü zaman köpek gezdirme parklarına götürüp sosyalleştirmeyi düşünüyorsanız bu aşıyı yaptırmanız gerekebilir.

2-Köpek Distemperi(Gençlik Hastalığı)

Distemper, enfekte bir hayvandansolunum, gastrointestinal (GI) ve sinir sistemlerine saldıran bir virüsün neden olduğu ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktıseafoodplus.infoüs aynı zamanda ortak gıda ve su kapları ve ekipmanları ile bulaşabilir.Göz ve burun akıntısı, ateş, öksürük, kusma, ishal, nöbetler, seğirme, felç ve sıklıkla ölüme neden seafoodplus.info hastalık eskiden “sert ped” olarak biliniyordu çünkü ayak tabanının kalınlaşmasına ve sertleşmesine neden oluyor.

Distemper için bir tedavi seafoodplus.info, destekleyici bakım ve ikincil enfeksiyonları önleme, kusma semptomlarını kontrol etme, nöbetler ve daha fazlasından oluşseafoodplus.info semptomlardan kurtulursa, köpeğin bağışıklık sisteminin onunla savaşma şansı olması seafoodplus.infoe köpekler virüsü aylarca tutabilir.

3-Köpek Hepatiti

Bulaşıcı köpek hepatiti, karaciğeri, böbrekleri, dalağı, akciğerleri ve etkilenen köpeğin gözlerini etkileyen oldukça bulaşıcı bir viral seafoodplus.infoğerin bu hastalığına, insan hepatit formu ile ilgisi olmayan bir virüs neden seafoodplus.infomlar hafif ateş ve mukoza zarının tıkanıklığından kusma, sarılık, mide büyümesi ve karaciğer çevresindeki ağrıya kadar değişseafoodplus.infoçok köpek hastalığın hafif formunun üstesinden gelebilir, ancak şiddetli form öldüseafoodplus.infosi yok, ancak doktorlar semptomları tedavi edebilir.

4- Köpek Parainfluenza

Köpeklerde öksürüğe neden olan ve huzur bozan bir hastalıktır.

5-Koronavirüs

Köpek koronavirüsü,insanlardaCOVID'a nedenolan aynıvirüsdeğseafoodplus.info'un köpekler için bir sağlık tehdidi olduğu düşünülmemektedir ve köpekleri hasta ettiğine dair bir kanıt yoktur.Köpek koronavirüsü genellikle köpeklerin gastrointestinal sistemlerini etkiler, ancak solunum yolu enfeksiyonlarına da neden seafoodplus.infoiler arasında iştah kaybı, kusma ve ishal gibi bir çok semptomları seafoodplus.infolar bir köpeği sulu, sıcak ve rahat tutabilir ve bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak hiçbir ilaç koronavirüsleri öldürmez.

6-Köpeklerde Kalp Kurdu Hastalığı (Dirofilariyaz)

Yavru köpeğiniz yaklaşık hafta arasında olduğunda, veterinerinizlekalp kurdu önleyici tedavi başlatma hakkında konuşun .Bu durum için bir aşı olmamasına rağmen, veterinerinizin reçete edeceği düzenli ilaçlarla önlenebilir.

Adı açıklayıcıdır - bu solucanlar kalbin ve pulmoner arterlerin (akciğerlere kan gönderen) sağ tarafında kalır, ancak vücudun geri kalanından geçebilir ve bazen karaciğer ve böbrekleri istila seafoodplus.infonlar 14 inç uzunluğa kadar büyüyebilir ve birlikte kümelenirse organları bloke edebilir ve yaralayabilir.

7-Leptospirosis

Bu listedeki çoğu hastalığın aksine,Leptospirosisbakterilerden kaynaklanır ve bazı köpekler hiçbir belirti göseafoodplus.infopiroz dünya çapında toprakta ve suda seafoodplus.infoik bir hastalıktır, yani hayvanlardan insanlara yayıseafoodplus.infomlar ortaya çıktığında ateş, kusma, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık, şiddetli halsizlik ve uyuşukluk, sertlik, sarılık, kas ağrısı, kısırlık, böbrek yetmezliği (karaciğer yetmezliği olan veya olmayan) içseafoodplus.infoyotikler etkilidir ve ne kadar çabuk verilirse o kadar iyidir.

8-Köpeklerde Lyme hastalığı

Lyme hastalığınamaruz kalan insanlarınsıklıklagördüğü ünlü “boğa gözü” döküntülerinin aksine,köpeklerde böyle bir belirti belirtisi ortaya çıseafoodplus.info hastalığı (veya borreliosis), spiroket adı verilen bir bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı, kene kaynaklı bir hastalıktıseafoodplus.infor yoluyla bulaşan, enfekte bir köpek genellikle topallamaya başlar, lenf düğümleri şişer, sıcaklığı artar ve yemeyi bırakıseafoodplus.infoık, diğer şeylerin yanı sıra kalbini, böbreğini ve eklemlerini etkileyebilir veya tedavi edilmezse nörolojik bozukluklara yol açabilir.

9-Köpeklerde Parvovirüs

Parvo, tüm köpekleri etkileyen son derece bulaşıcı bir virüstür, ancak dört aylıktan küçük aşılanmamış köpekler ve köpek yavruları, bu hastalığa yakalanma riski altındadıseafoodplus.infoüs gastrointestinal sisteme saldırır ve iştah kaybı, kusma, ateş ve sıklıkla şiddetli kanlı ishal oluşturur.Aşırı dehidrasyon hızlı bir şekilde ortaya çıkabilir ve 48 ila 72 saat içinde bir köpeği öldürebilir, bu nedenle acil veterinerlik dikkati çok öseafoodplus.infosi yoktur, bu nedenle köpeği nemli tutmak ve ikincil semptomları kontrol etmek, bağışıklık sistemi hastalığı yenene kadar devam etmesini sağlayabilir.

kopeklerde ilk yıl aşıları

Kuduz

Kuduz, merkezi sinir sistemini işgal eden, baş ağrısı, anksiyete, halüsinasyonlar, aşırı salya akması, su korkusu, felç ve ölüme neden olan memelilerin viral bir hastalığıdır.Çoğu zaman kuduz bir hayvanın ısırığı yoluyla bulaşıseafoodplus.infoiyon saatler içinde tedavi önemlidir, aksi takdirde ölüm olasılığı yüksektir.

Köpek Aşı Takvimi

Yavruların YaşıÖnerilen Aşılarİsteğe Bağlı Aşılar
haftaDistemper, parvovirüsBordetella
haftaDHPP (distemper, adenovirüs [hepatit], parainfluenza ve parvovirus için aşılar)Grip, Leptospirosis, Bordetella, yaşam tarzı başına veteriner hekimin önerdiği şekilde Lyme hastalığı
haftaDHPP, kuduzİnfluenza, Lyme hastalığı, Leptospirosis, Yaşam tarzı başına Bordetella
ayDHPP, kuduzCoronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Lyme hastalığı
yılda birDHPPİnfluenza, Coronavirus, Leptospirosis, Bordetella, Yaşam tarzı başına Lyme hastalığı
yılda birKuduz (yasaların gerektirdiği gibi)Yok

Köpeklerin yaşı nasıl anlaşılır yazımızı da okumanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.

Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi

Yavru bir köpek sahiplenildiği andan itibaren birçok sorumluluk beraberinde gelir. En kaliteli mamalarla beslenmeleri sağlanır, eve uyum sağlaması için kendine ait bir alan planlanır ve onunla en keyifli anların yaşanabilmesi adına bol bol sevgi gösterilir. Köpeklerin sağlıklı gelişimlerinde tüm bu unsurlar önemli olsa da yeterli değildir, yavruluk döneminden itibaren sevimli dostlarımızın da tıpkı insanlar gibi aşılanmaları gerekir.

Irksal farklılıklar olsa da köpeklerin yavruluk dönemi ortalama olarak 1 yıl sürer ve bu dönemde hem yavruluk hem de sonrası dönemde daha sağlıklı olmaları adına bazı temel aşılarının aksatılmaması gerekir. Yavruluk ve yetişkinlik döneminde mutlaka yapılması gereken köpek aşıları ve zamanları hakkında hazırladığımız yazımızda tüm detayları bulabilirsiniz.

veterinerin aşılama yaptığı yavru köpek

Yavru Köpek Aşı Takvimi

Yavru köpeklere uygulanacak aşı takvimindeki bazı aşılar tüm köpeklere uygulanabilirken bazı aşıların uygulanması köpeğin yaşadığı yer, yaşadığı yerdeki riskler, herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığı gibi unsurlar doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bu nedenle yavru köpek aşı takvimi belirlenirken veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır.

6 - 8 Haftalık Süreçte

Yavruların ilk veteriner hekim muayenelerinin gerçekleştiği bu süreçte hem genel sağlık kontrolleri hem de bağışıklık sistemlerini güçlendirecek ve olası hastalıklara yakalanmaları riskini azaltacak aşı uygulamaları yapılır. İç ve dış parazit uygulamalarının yapılması dışında gerekli görülmesi halinde Puppy DP aşısı gerçekleştirilir. En önemli aşı uygulamalarından olan ve içeriğinde Distemper (köpek gençlik aşısı), Parvovirüs, Parainfluenza ve Leptospitosis'e karşı koruyucu özellikteki antikorlar barındıran karma aşının ilk dozu verilir. Karma aşının öneminin anlaşılabilmesi adına koruyuculuk sağladığı köpek hastalıkları özelinde kısaca bilgi aktarmak istiyoruz.

Köpeklerde gençlik hastalığı yani Distemper virüsler nedeniyle oraya çıkar. Kusma, ishal, nöbetler ve ateş gibi belirtilerle etkisini gösteren bu hastalık ölümcüldür. Dört aylıktan küçük yavruları ciddi şekilde etkileyebilen Parvovirüs; iştah kaybı, ateş ve şiddetli kanlı ishal şikayetlerine neden olabilir. Parainfluenza solunum şikayetlerine neden olan bir virüs olarak burun akıntısı, göz iltihabı, hapşırma, halsizli ve iştah kaybı gibi sorunlara yol açabilir. Leptospitosis; hem insanları hem de hayvanları etkileyen bir bakteriyel enfeksiyondur. Enfekte olan hayvanların idrarı ile suya ve toprağa geçebilen bakteri temas yoluyla bulaştığı için oldukça tehlikelidir.

9 - 12 Haftalık Süreç

İkinci rutin veteriner hekim ziyaretinde yavruların fiziksel muayeneleri yapılarak genel sağlık durumları değerlendirilir. Karma aşısının ikinci dozu uygulanır ve Bordotella'ya karşı aşılanma sağlanır. Bordotella çok bulaşıcı bir bakteridir. Patili dostlarımızda boğmaca, kusma, şiddetli öksürük ve nadir de olsa ölümle sonuçlanan etkilere yol açabilir. Köpeklerin dışarıda gezdiği bu süreçte Bordotella Bronchiseptica aşısının ihmal edilmemesi önerilir. 9. Hafta itibarıyla iç parazit uygulaması tekrarlanır ve ek olarak Bronşin-KC aşısı gerçekleştirilir. Hafta Corona virüs aşısının yapılması için ideal bir zaman dilimidir. Fakat dostlarımıza uygulanan Corona Virus aşısı ile insanlarda COVID hastalığına neden olan virüsün farklı olduğu bilinmelidir. Onları etkisi altına alan koronavirüs solunum yolu enfeksiyonlarına ve sindirim sistemine saldıran bir özellik taşır.

12 - 14 Haftalık Süreç

3. ayını bitiren dostlarımızı yeni bir veteriner hekim ziyareti beklemektedir. Her ziyarette olduğu gibi genel muayenelerinin de gerçekleştirildiği bu dönemde Bordotella bakterisine karşı aşı tekrarı gerçekleştirilir. Ek olarak köpek kuduz aşısı yapılır. Merkezi sinir sistemini etkisi altına alan, sudan korkulmasına yol açan ve ne yazık ki felç ya da ölümle sonuçlanma riski bulunan kuduz hastalığına karşı yapılan bu aşı, ilerleyen dönemlerde de tekrarlanacaktır. hafta itibarıyla yapılması gereken en önemli aşılardan biri de Lyme aşısıdır. Lyme hastalığı keneler yolu ile bulaşır ve enfekte olduğunda lenf düğümlerinde şişmeye, ateşe ve iştahsızlığa yol açar. Tedavi edilmediği takdirde böbrekleri, kalbi, eklemleri ve merkezi sinir sistemini etkisi altına alabilir.

veterinerin aşıladığı yetişkin köpek

Yetişkin Köpek Aşı Takvimi

Yavruluk dönemi aşıların koruyuculukları belirli sürelerle sınırlıdır. Dolayısıyla belli periyotlar dahilinde tekrarlanmaları gerekir. Örneğin iç parazit aşılarının her 3 ayda bir yinelenmesi gerekirken kuduz aşısının yılda bir tekrar edilmesi gerekir. Üstelik bu aşıların tekrar edilmesi gereken periyotlar hakkında da farklı uygulamalar mevcuttur. Kuduz aşısı birçok ülkede her 3 yılda bir yapılırken ülkemizde her yıl tekrar edilmesi istenmektedir. Yetişkin köpeklere yapılması gereken aşılar şu şekilde sıralanabilir:

Kuduz aşısı: Az önce de belirttiğimiz gibi kuduz aşılarının her sene tekrar edilmesi gerekir.

Karma aşı: Birçok bulaşıcı hastalığa karşı koruyucu nitelik taşıyan karma aşısının da her sene tekrar edilmesi gerekmektedir.

Bordotella aşısı: Bordotella Bronchiseptica aşısının koruyuculuğu da bir senedir, dışarı çıkan dolaşan köpeklere bulaşma ihtimali olan bu bakteriye karşı her sene aşı yapılması gerekir.

Koronavirüs aşısı: Koronavirüs bulaşı ile meydana gelebilecek sağlık sorunlarına karşı corona virüs aşısının her sene 1 kere yapılması gerekir.

Tüm bu aşılara ek olarak riskin yüksek olması ya da veteriner hekimler tarafından önerilmesi halinde Lyme hastalığına ve mikozis profilaksisi için de aşılama gerekli olabilir. Bu noktada dış parazit ilaçlarına da değinmek istiyoruz. Köpeklerde dış parazit uygulaması genel olarak iç parazit ile eş zamanlı olarak tekrarlanmalıdır. Dış ortamdaki parazitlerin bulaşmasını engelleyen bu uygulama farklı hastalıkların oluşmasını engeller. Bu nedenle dış parazit de diğer tüm aşılar gibi zamanında ve doğru şekilde uygulanmalıdır.

Köpek Aşı Takvimi Neden Önemli?

Köpek aşı takvimine uyulması dostlarımızın sağlıklı, mutlu ve uzun bir ömür sürebilmeleri açısından kritik öneme sahiptir. Yavruluk döneminde anne sütü sayesinde belirli oranda bağışıklık sistemleri korunsa da anne sütünü bırakmaları ve maruz kaldıkları risklerin çoğalması karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını çeşitlendirir. Aşıların önemini birkaç madde ile şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Aşıların en temel amacı ciddi hastalıkların önlenebilmesidir. Özellikle bağışıklık sisteminin savunmasız olduğu yavruluk döneminde yavru köpek aşı takvimine uyulması dostlarımızın sağlığının korunabilmesinin en temel gerekliliklerindendir.
  • Aşı takvimine uyulduğu takdirde yalnızca aşılanan köpek değil diğer canlılar da korunabilir. Dışarı çıktıklarında tehlike saçmamaları adına aşıların ihmal edilmemesi gerekir.
  • Aşılar dostlarımız kadar bizler için de faydalıdır. Onların sağlıklı olmasını ve onlardan bulaşabilecek bazı hastalıklara karşı bizlerin de güvende kalmasını sağlar.
  • Aşıların faydalarının maksimize edilebilmesi için köpek aşı takvimi oluşturulurken ve aşı uygulaması yapılırken mutlaka veteriner hekimlerin uzmanlığına başvurulmalıdır. Uygulama esnasında ya da program belirlenmesi sırasında yapılacak hatalar dostlarımızın ciddi sonuçlarla yüzleşmesine yol açabilir.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz ÖzTüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. yılından bu yana seafoodplus.info blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.

Köpeklerde Aşılama Takvimi

Köpeklerde Aşılama Takvimi

Köpeklerde Aşılama Takvimi

Köpekler dünyanın en popüler evcil hayvanları arasında bulunmaktadır ancak hem onların hem de sahipleriyle birlikte diğer insanların sağlığı için aşılama takvimlerine dikkat edilmelidir. Gerek hayvanların daha sağlıklı yaşamaları ve gerekse insanların hayvanlardan çeşitli hastalıklara maruz kalmamaları aşısından köpek aşılama üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir konudur.

Köpekler Neden Aşılanır?

Beslediğiniz evcil köpekleriniz için önlem almazsanız onların birçok hastalığa yakalanabilir olduklarını bilmelisiniz. Bu önlemler bazen köpekleri pansuman yapmak, soğuk veya sıcak havalarda dışarı çıkmamak, bazen de aşı yaptırmakla önlenebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpeklerin viral enfeksiyonlara yakalanma olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle köpeklerin aşılanması son derece önemlidir ve daha sağlıklı hayvan yetiştirmek için köpeklerinizi konya veteriner kliniğine güvenle emanet edebilirsiniz.

Yavrular İçin Aşılar

Yavru köpek aşılama döneminde dikkat edilmesi gereken birçok nokta vardır. Birçok köpek sahibinin kafasındaki sorularla ilgili olarak, yavru köpeklerde aşılama öncesi dikkat edilmesi gerekenler, köpek aşılama takvimi ve programı nasıl yapılır, yavru köpeklerde aşı sonrası dikkat edilmesi gerekenler, köpek aşıları hakkında bilinmesi gerekenler, aşıyı engelleyen köpek hastalıkları nelerdir gibi konuların detaylıca bilinmesi önemlidir.

Yavru Köpekler Ne Zaman Aşılanır

Yavru köpek kavramından çıkartılacak anlam köpeğin 1,5 yaşına kadar olan dönemidir ve birinci ayından itibaren aşılama başlanmalıdır. 3 hafta sonra, köpekler için yeni bir karma aşı dozu verilmelidir. Yavru köpek aşıları yavrunun bağışıklık sistemini oldukça güçlendirecek ve kısa sürede hastalanmasının önüne geçecektir. Yavru köpekler de 12 haftalık oluklarında kuduza karşı aşılanmalıdır. Diğer aşılardan sonra köpeğin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için her yıl yıllık aşılar yapılmalıdır.

Köpeklerin Aşılar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Köpeklerin aşılanması konusunda sahiplerin bilmesi gereken bazı konular vardır ve bunlara uyulması gerekir. Söz konusu bilgiler hem köpeğin sağlığını hem de diğer insanların sağlığını korumak adına önemlidir.

Köpeklerin aşılanması hakkında bilinmesi gereken konular şunlardır;

  • Köpekler için aşılar, köpeğin vücut ısısının yükselmesine ve bu da köpeğin ateşlenmesine neden olabilir böyle durumların normal olduğu bilinmelidir.
  • Son kullanma tarihi geçmiş olan ve soğuk zincir ile korunmamış olan köpek aşılarını kesinlikle köpeğinize vurdurmayın.
  • Köpek aşılarının da buz kalıpları içinde taşınması gerekmektedir dolayısı ile elde ya da normal çantada taşınan aşıları köpeklerinize vurdurmayın.
  • Köpeğin aşısının köpeğin aşı günlüğüne kaydedildiğinden ve aşıyı yapan veteriner tarafından imzalanıp onaylandığından emin olunmalıdır.
  • Aşılanmamış köpeklerle temastan kaçınmalı ve diğer köpeklerle de temas etmesine izin verilmemelidir.

Köpeklerin sağlığı açısından bu kurallara uyulmalı ve aşı takvimleri doğru bir şekilde takip edilmelidir.

Köpek Aşısı Nedir?

Köpekler, özellikle dost canlısı hayvanlardır ve insanlarla her zaman yakın temas halinde olurlar. Ancak onların birer canlı olduklarını ve onların da farklı virüslerden etkilenebilecekleri unutulmamalıdır. Hastalığa yakalanan ya da virüs kapan köpeklerin hastalılardan daha kolay kurtulmaları için aşılama oldukça önemlidir. Her köpeğin belli yaş ve ay aralığında yapılması gereken aşılar bulunmaktadır. Özellikle yavru köpekler doğduğunda tıpkı bebekler gibi çeşitli hastalıklara karşı korunmak için yapılması gereken aşılar vardır. Birçok köpek sahibi, köpeklerinin hangi aşıları ne zaman yaptırdığını öğrenmek için internette arama yapar. Köpekler için uygulanacak olan aşılama takvimi yavru köpekler için farklı yetişkin olan köpekler için ayrı olarak uygulanır ve takip edilir.

Yavru Köpek Aşıları Nelerdir?

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de çeşitli hastalıklar görülebilmektedir ve bu durum çok doğaldır. Bu gibi durumların önüne geçmek için köpeklerin aşı olmaları gerekir. Özellikle yavru köpeklerin bağışıklığı daha zayıf olduğu için dış etkilerden korunmak için temel aşıları yaptırmak gerekir. Bu nedenle aşılama, yavru köpeklere ve yetişkin köpeklerin aşılanmasına ayrılabilir.

Yavru köpeklerin aşı süreleri ve temel aşıları şu şekildedir;

  • İç ve dış parazitlere karşı hafta içinde aşı yapılmalıdır
  • Köpek yavrusu karma DP aşısı hafta içinde yapılmalıdır
  • İkinci karma aşısı hafta içinde yapılmalıdır
  • İç parazitin tekrarlaması durumunda hafta içinde aşı yapılmalıdır
  • Bronşiyal-KC aşısı hafta içinde yapılmalıdır
  • Tekrar karışık aşısı hafta içinde yapılmalıdır
  • Köpekler için kuduz aşısı hafta içinde yapılmalıdır
  • Lyme aşısı da hafta içinde yapılmalıdır

Bu aşıların tümü, 6 ila 14 haftalık yavrular için oldukça önemli olan aşılardır. Ancak bu aşılar arasında bazı aşılar köpeğin ikamet ettiği yere, cinsine ve hastalık riskine göre değişiklik gösterebilir.

Yetişkin Köpekler İçin Aşı Takvimi

Yetişkin köpekler, yavru köpekler kadar sık ​​aşılanmazlar. Zaman zaman tıpkı insanlarda olduğu gibi, yavru döneminde yapılan aşıların tekrarlanması ya da tutmaması söz konusu olmaktadır.

Yetişkin köpeklerin aşıları genel olarak şu şekildedir;

  • Kuduz aşısı: Diğer ülkelerde kuduz aşısı 3 yılda bir tekrarlanırken, ülkemizde yılda bir kez zorunludur.
  • Karma aşı: Birçok hastalığa karşı koruyucu olan karma aşı da her yıl yapılmalıdır.
  • Bordotella aşısı: Bir yıldır korunan bu aşı, özellikle dışarı çıkan köpeklerde her yıl tekrarlanmalıdır.
  • İç parazit aşısı: Aşıların iç parazitlere karşı koruyuculuğu düşük olduğu için 3 ayda bir tekrarlanması gerekebilir.
  • Ayrıca veteriner muayene sonuçlarına ek olarak köpeğin durumuna göre farklılık gösteren aşılarda farklı aşılar da yapılabilir.

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir