deprem ermenistan / Ermenistan depreminin üzerinden 34 yıl geçti | Agos

Deprem Ermenistan

deprem ermenistan

\n

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Türkiye'de meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gönderdiği yardımların olumu karşılık bulduğunu belirterek \"Bu adımın siyasi sonuçları da olacaksa daha iyi ancak insani yardım ilk motivasyonumuzdu.\" dedi.

\n

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, 59. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen bir panele konuşmacı olarak katıldı.

\n

Paşinyan, panelde Türkiye'de meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden bahsederek Türkiye'ye, yardım ile arama ve kurtarma ekiplerini sadece insani motivasyonlarla gönderdiklerini kaydetti. Paşinyan, \"Bu adımın siyasi sonuçları da olacaksa daha iyi ancak insani yardım ilk motivasyonumuzdu\" dedi.

\n

Aliyev: Azerbaycan ve Ermenistan olarak barış anlaşması üzerinde çalışıyoruz

\n

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, \"Azerbaycan ve Ermenistan olarak bir barış anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Bu, ciddi tarihsel anlaşmazlıkları olan ülkelerin bir araya gelerek, düşmanlık sayfasını kapatabileceğine güzel bir örnek olabilir.\" dedi.

\n

Aliyev, \"Dağları Devirmek? Güney Kafkasya'da Güvenlik İnşa Etmek\" başlıklı panelde, yaklaşık bir yıldır devam Rusya-Ukrayna savaşının ülkesi üzerinde doğrudan etkisi olmamasına rağmen, genel olarak jeopolitik durumun değiştiğini, muhtemelen de savaş öncesi duruma dönemeyeceğini söyledi.

\n

Savaş dolayısıyla ticari olarak bazı dezavantajlar ve avantajlarla karşılaştıklarını belirten Aliyev, kendilerinin de yaklaşık 2 yıl kadar önce bir savaş (İkinci Karabağ Savaşı) yaşadıklarını ve bunun 44 gün sürdüğünü ifade etti.

\n

Savaşın ne olduğunu, halklara ne tür acı ve yıkım getirdiğini bildiklerini dile getiren Aliyev, şunları kaydetti:

\n

\"Bu yüzden, Avrasya'da barışın sağlanmasını elbette istiyoruz. Azerbaycan ve Ermenistan'ın bunu, uzun süredir devam eden açmazdan bir geçiş olarak göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Karşılıklı nefret ve düşmanlık sona ermelidir. Azerbaycan ve Ermenistan olarak şu an bir barış anlaşması üzerinde çalışıyoruz. Umarım bunu en yakın zamanda gerçekleştireceğiz. Bence bu, ciddi tarihsel anlaşmazlıkları olan ülkelerin bir araya gelerek, düşmanlık sayfasını kapatabileceğine güzel bir örnek olabilir.\"

\n

Aliyev, Ermenistan ile barış görüşmelerine ilişkin dün Münih'te ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Paşinyan'ın da katıldığı 3'lü görüşmeye değinerek, bölgede \"Azerbaycan ile Ermenistan'ın barış görüşmeleri\" ve \"Azerbaycan'ın, Karabağ'daki Ermeni nüfusuyla görüşmesi\" gibi iki istikametli yaklaşım yönünde ortak bir anlayışın olduğunu ifade etti.

\n

Buna hazır olduklarının altını çizen Aliyev, bunu bölgede yaşayan Ermeni toplumunun temsilcileriyle gerçekleştirebileceklerini, Rusya'dan gelen kişilerle yapmayacaklarını ifade etti.

\n

Aliyev, Karabağ ve çevresindeki illerin 30 yıl Ermenistan işgali altında kaldığını hatırlatarak, bu konuda Ermenistan'a da bir yaptırım olmadığını sözlerine ekledi.

\n

\"Bölgemizde yönetilmesi gereken birçok risk var\"

\n

Paşinyan ise üç ülke liderinin böyle bir formatta ilk kez buluşmasının tarihi görüşme olabileceği fikrine katıldığını söyledi.

\n

Şu anda oluşturulmakta olan tarihin içeriğini belirlemenin önemine değinen Paşinyan, farklı çıktı ve sonuçlar elde etseler de sonuç odaklı olmaları gerektiğine değindi.

\n

Paşinyan, \"Küresel istikrarsızlık bölgemizde işleri daha iyi hale getiremez. Uzun bir süredir tüm uluslararası dikkatler Ukrayna üzerinde yoğunlaştı ve bu, bölgemiz için yeni riskler oluşturuyor. Uluslararası ilgiyi bölgemizde tutmak da çok önemli çünkü bölgemizde yönetilmesi gereken birçok risk var.\" diye konuştu.

\n

Demokratik reform gündemine bağlı kaldıklarına işaret eden Paşinyan, demokratik reformlar, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve bağımsız yargı gibi demokratik kurumların geliştirilmesinin bölgelerindeki genel durumu daha iyi hale getireceğine inandıklarını söyledi.

\n

\"Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması uluslararası durum açısından da çok olumlu olacaktır\"

\n

Paşinyan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Türkiye'ye, yardım ile arama ve kurtarma ekiplerini sadece insani motivasyonlarla gönderdiklerini kaydetti.

\n

Bu süreçte Türk hükümetinden çok olumlu tepkiler aldıklarını da belirten Paşinyan, \"Bu adımın siyasi sonuçları da olacaksa daha iyi ancak insani yardım ilk motivasyonumuzdu.\" diye konuştu.

\n

Paşinyan, depremlerden önce de Türkiye ile özel elçiler aracılığıyla diyalogları olduğunu belirterek, \"Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulması ve sınırların açılması, sadece bölgesel durum açısından değil, uluslararası durum açısından da çok olumlu olacaktır.\" dedi.

\n

(AA)

\n

Kahramanmaraş merkezli iki deprem nedeniyle bölgedeki Ermeni toplumunda da can kayıpları yaşandı. İskenderun'dan enkaz altındaki üç kişilik Balıkyan ailesi hayatını kaybetti. Depremin ilk günü hayatını kaybeden Tabaş ailesinden üç kişi ve Maryam Karataş toprağa verildi. Diyarbakır'da sanatçı Zilan Tigris'in cansız bedenine ulaşıldı. Johanna Carolina Kap için Salı günü Feriköy Surp Vartanats Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlenecek. Antakya Rum Ortodoks toplumundan da kayıplar var.

İskenderun’da Ermeni toplumundan Armig, Mesrob ve Takun Balıkyan'dan haber alınamıyordu.

Ailenin depremde hayatını kaybettiği öğrenildi. Ayrıca aynı bölgeden Baydzar Silahlı'nın da hayatını kaybettiği öğrenildi.

Diyarbakırlı ses sanatçısı Zilan Tigris ve eşi Çağdaş Çankaya'nın enkaz altındaki cesetlerine ulaşıldığı öğrenildi. Tigris ve eşi toprağa verildi. 

Tur rehberliği yapan ve Adıyaman'da hayatını kaybeden Johanna Carolina Kap için Salı günü Feriköy Surp Vartanats Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlenecek. 

Malatya'da Ermeni toplumundan üç kişi depremin ilk gününde hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybedenlerden ikisi Sami Tabaş ve Ayda Tabaş. Ailenin çocuklarından biri Aleks Tabaş da hastanede hayatını kaybetti. Üç kişinin cenazesi Malatya Ermeni  Mezarlığı şapelinde İstanbul'dan gelen Peder Krikor Damadyan'ın ayiniyle toprağa verildi. 

Malatya'da Ermeni toplumundan Maryam Karataş ikinci depreme yakalandı ve enkaz altından cesedi çıkarıldı. Karataş da Malatya Ermeni Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Antakya Ermenilerinden Antuan Horoz da depremde hayatını kaybetti. Antuan Horoz'un cenazesi toprağa verildi.

Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Fadi Hurigil Antakya Rum Ortodoks toplumundan enkaz altında  kalanlar ve kayıplar olduğunu bildirdi. Antakya Ortodoks kilisesi de depremde yıkıldı. 

Antakya Yahudi Cemaati Başkanı Şaul Cedioğlu ve eşi enkazdan kurtarılamadı. 

Halep Aziziye mahallesinde enkaz altındaki Süryani Papaz Imad Daher ve 3 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldığı belirtiliyor.

Halep'te ise Ermeni toplumundan 4 can kaybı olduğu belirtiliyor.

Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi hasar görmedi. Kilise dışarıda kalanların barınmaları amacıyla kapısını halka açtı. Vakıflıköy'de deprem şiddetli hissedildi, binalar hasar gördü, kilise sağlam durumda. 

Kategoriler

Güncel

Ermenistan sınır kapısı deprem için açıldı, 5 tır insani yardım geldi

Depremin hemen ardından bölgeye arama kurtarma ekipleri yönlendiren Ermenistan bugün de 5 TIR insani yardım malzemesi gönderdi. 30 yıldır kapalı olan Alican Sınır Kapısı’ndan TIR’lar Türkiye’ye giriş yaptı.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. 11 Şubat saat 07.30 itibariyle açıklanan resmi verilere göre 20 bin 665 yurttaş yaşamını yitirdi, 80 bin 88 yurttaş yaralandı. Depremin yıkıma neden olduğu kentlerde arama ve kurtarma çalışmaları sürüyor. Yurtiçi ve yurtdışından insani yardım gelmeye devam ediyor.

Depremin yaşandığı ilk günden itibaren Türkiye ile temas halinde olan ve arama kurtarma ekibi gönderen Ermenistan, son olarak 5 TIR insani yardım malzemesi gönderdi.

Türkiye-Ermenistan arasında olan ve 30 yıldır kapalı olan Alican Sınır Kapısı’ndan bugün Ermenistan’a ait yardım TIR’ları Türkiye’ye geçiş yaptı.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, “Ermenistan-Türkiye arasında 30 yıldır kapalı tutulan Alican Sınır Kapısı’ndan insani yardım malzemesi dolu 5 kamyon geçti. Bu büyük felaketten bir iyilikler çıkarmış olabiliriz. 30 yıldır kapalı tutulan kapının bu felaket vesilesi ile açılması tarihi, insani, vicdani bir adımdır. Bu adımların devam etmesini ve bu felaketlerin de daha farklı iyiliklere vesile olmasını diliyorum. Bu insani adım sınırın kalıcı olarak açılmasına vesile olmasını diliyorum” dedi.

Ermenistan’dan gelen arama kurtarma ekibinin Adıyaman’da çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Paylan, “Diğer tüm arama kurtarma ekipleri gibi canı pahasına bu çalışmalara devam ediyor. Ben de buna şahitlik ettim. Adıyaman halkı, Ermenistan’dan bir ekip gelmesine çok şaşırdı. Ama hep şunu söylediler, ‘Ne kadar birbirimize benziyoruz.’ Bunlar da tarihi buluşmalar. Birbirlerinden ulaşan halkların yeniden birbirleriyle kucaklaşmasına vesile olan dayanışma görüntüleri Adıyaman’da ve diğer deprem bölgelerinde var. Bu felaketin iyiliğe vesile olması hepimize teselli olsun” dileklerinde bulundu.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır