hamilelikte idrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer / İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Gebelik - İrfan Tarhan

Hamilelikte Idrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Geçer

hamilelikte idrar yolları enfeksiyonu nasıl geçer

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur Ve Belirtileri Nelerdir? Gebelikte Nasıl Ge&#;er Ve Ne İyi Gelir

Hamilelikte Sağlık

Haber Giriş: -    Son Güncelleme:

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur Ve Belirtileri Nelerdir? Gebelikte Nasıl Ge&#;er Ve Ne İyi Gelir

Gebelik sırasında çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Özellikle de idrar yolu enfeksiyonları çok sık görünmektedir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu neden olur ve belirtileri nelerdir? Gebelikte nasıl geçer ve ne iyi gelir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kadınlar hayatları boyunca çeşitli zamanlarda idrar yolu enfeksiyonu problemi yaşayabilirler. Bunun nedeni ise farklılık gösterebilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

Hamilelik sürecinde çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kadınlar hayatları boyunca idrar yolu enfeksiyonları ile çok sık karşılaşabilirler. Bunun için bazı doğru önlemler alınmalıdır. Hamilelikte üriner sistem enfeksiyonu diğer bir ismi ile idrar yolu enfeksiyonudur. Genellikle bakteri oluşumu ile birlikte idrar yolları iltihaplanabilir. Bu iltihaplanma da çeşitli rahatsızlıklara yol açar.

Hamileliğin altıncı haftasından sonra kişide idrar yolu enfeksiyonu görülebilir. Gebelik sırasında bebeğin karında büyümesi ile birlikte mesane kısmına çok fazla baskı uygulanır. Artan basınç nedeniyle mesane de tamamen boşalmaz. Bu kapsamda bebek karın bölgesine uyguladığı baskı sonucunda mesanenin tamamen boşalması da engellenir. Bu durumda ise idrar yollarında bakteriler sıkışabilir. Sıkışan bakteriler ise enfeksiyon oluşmasına neden olan etkenler arasında gösterilir. Hamilelik sürecinde anne adaylarında görülen fiziksel değişiklikler de idrar yolu enfeksiyonu yaşanmasına neden olabilir. Çeşitli faktörler ile birlikte idrar yolu enfeksiyonu oluşacaktır. Anne adaylarında hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları çok sık görülebilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Gebelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonlarının çeşitli nedenleri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonları belli başlı belirtiler gösterir. Özellikle bu rahatsızlığın ardından kişide bulantı ve kusma da görülebilir. Hamile anne adaylarında yüksek ateş görülebilir. Bunun yanı sıra anne adayları idrar yaparken yanma da yaşayabilirler. Gebelik sırasında çok sık bir şekilde idrara çıkılır. Bu idrarın rengi ise çoğunlukla koyu renkte görülür. Hamilelik döneminde anne adaylarında halsizlik ve yorgunluk da görülmektedir.

Anne adaylarının alt karın bölgesinde şiddetli ağrılar da oluşabilir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan anne adayları çoğu zaman yorgunluk ve halsizlik de yaşayabilirler. İdrar yolu enfeksiyonlarının ilerleyen süreçlerinde kanama da görülmektedir. Kanama varsa mutlaka uzman bir doktora gitmek gerekecektir. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına çok dikkat edilmelidir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Geçer?

Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonları yoğun olarak görülebilir. Hamileliğin ilerleyen zamanlarda idrar renginde değişimler yaşanabilir. Bunun yanı sıra idrar yaparken yanma ve renk değişimleri de gerçekleşebilir. İdrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekir. Hamilelik sürecinde idrar yolu enfeksiyonu tespit edilip tedavi edilemez ise sonuçları olumsuz olabilir. Özellikle de tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları doğum sırasında zorluk çıkmasına neden olabilir. Anne adayı doğum öncesinde idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi ettirmeliler. İlerleyen boyutlarda gerçekleşen gebelik döneminde idrar yolu enfeksiyonları çeşitli zorluklara yol açabilir. Bu rahatsızlığın da kısa bir zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Gebelikte İdrar Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisi için evde bazı önlemler alınabilir. Bu süreçte bol bol su tüketilmelidir. Her gün yeterli miktarda su tüketildiği takdirde idrar yollarındaki bakteriler de temizlenir. O nedenle günde en az 2,5 litre kadar su içilmelidir. Su kişinin daha hızlı iyileşmesini de sağlayacaktır. Su dışında anne adayları sebze ve meyve suları da tüketebilirler. Bu sayede idrar yolları da kısa bir sürede etkileyici biçimde temizlenecektir. Elma sirkesi tüketmek ise idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili bir yöntemdir.

False

İdrar Yolu Enfeksiyonu ve Gebelik

Gebelik bazı enfeksiyonların normalden daha sık geçirilmektedir. Bu enfeksiyonlar zaman zaman anne adayı ve gelişmekte olan bebekte problem yaratabilmektedir. Sık görülen enfeksiyonların başında idrar yolu enfeksiyonları gelmektedir. En önemli belirtisi idrar yaparken yanmadır. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu 6. haftadan itibaren haftaya kadar sık görülür. İdrar yollarındaki değişiklikten dolayı hamilelikte risk artar. Uterus büyüdükçe yaptığı baskıdan dolayı mesanenin tam boşalmasına engel olacağı için enfeksiyon artar.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulguları

İdrar yolu enfeksiyonunda aşağıdaki bulgulardan bazıları veya hepsi görülebilir.

  • İdrar yaparken ağrı yada rahatsızlık
  • Sık idrara çıkma
  • İdrarda kan yada mukus
  • Kasıkta ağrı ve kramp
  • İlişkide ağrı
  • Terleme, ateş titreme ve idrar kaçırma
  • Gece idrar yapma isteği ile tuvalete kalkma
  • İdrar miktarında değişiklik; azalma veya artma
  • İdrar torbası bölgesinde ağrı, baskı, ve hassasiyet
  • Eğer böbrek enfeksiyonu gelişirse sırt ve yan ağrısı, titreme, ateş, bulantı ve kusma

İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Etkisi

İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse böbrek enfeksiyonuna yol açar. Bunun sonucunda erken doğum ve düşük doğum ağırlığı görülür. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilirse bebeğe zarar vermez.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tanısı

Tanı gebelik boyunca idrar tahlili ve kültürü ile konur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik ile tedavi edilir. Antibiyotik seçimi gebelik haftası ve idrar yolu enfeksiyonunun derecesine göre değişir.

gebelikte idrar yolu enfeksiyonu

İdrar Yolu Enfeksiyonundan Korunma

Hamilelik süresince idrar yolu enfeksiyonu olmamak için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Günlük ,5 litre sıvı tüketilmeli (idrar rengi gün içinde sarı renkli olmamalı)
  • Enfeksiyonlarla mücadele için C vitamini ( mg), beta karoten ( ünite), ve çinko (mg) alınmalı
  • İdrar torbasını belli sürelerle boşaltmak alışkanlık haline getirilmeli
  • İlişki öncesi ve sonrası idrar yapılmalı
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi alırken ilişki olmamalı
  • İdrar yaptıktan sonra temizlik önden arkaya doğru yapılmalı
  • Her gün iç çamaşırı değiştirilmeli
  • Dar giyinmemeli

Kegel egzersizleri

Etiketler:böbrek enfeksiyonugece idrar yapma isteğiidrar yaparken ağrıidrar yolu enfeksiyonu tedavisiidrara yolu enfeksiyonuilişkide ağrıkasıkta ağrıkasıkta krampsık idrara çıkmaterleme

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte görülen üriner sistem enfeksiyonu yani alt idrar yoklu enfeksiyonu, bakterilerin oluşması ve idrar yollarının iltihaplanmasıyla ortaya çıkar. İdrar yolu enfeksiyonu genellikle hamileliğin altıncı haftasından sonra başlar. Bebeğin karında büyümesi mesaneye daha fazla baskı uygular, artan basınç mesanenin tamamen boşalmasını engeller ve bu durum idrar yollarında bakterilerin sıkışmasına neden olarak enfeksiyon yaratır.

Hamilelik döneminde görülen birçok fiziksel değişiklikler dışında çeşitli faktörler sonucunda idrar yolu enfeksiyonu da yaşanır.

İdrar yolu enfeksiyonu bağırsaktan gelen bakteriler, cinsel ilişki, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, meternal diyabet, orak hücreli anemi, böbrek rahatsızlıkları, önceden olunmuş üriner sistem ameliyatı gibi sebeplerden kaynaklı da görülebilir.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda idrar yaparken yanma hissi, sık sık idrara çıkma, yoğun idrar çıkışı, bulanık ve kötü kokulu idrar, ateş, kasıklarda ağrı veya rahatsızlık, mide bulantısı, kusma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. İdrar yolu enfeksiyonunu hemen tedavi etmek önemlidir. Tedavi edilmeyen enfeksiyon böbrek enfeksiyonuna dönüşebilir ve bu da erken doğumu tetikler. Erken doğum yaparsanız bebeğiniz ideal kilosundan daha zayıf doğacaktır.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarını tedavi etmek için antibiyotik kullanılır. Ancak antibiyotiklerin yanı sıra enfeksiyonları tedavi ederek güvenli bir şekilde hamileliğinizi korumaya devam edecek birçok yöntem var.

Hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonunu tedavi edecek yollar:

Su

İdrar yolu enfeksiyonu sorunu yaşayan hamileler her gün yeterli miktarda su içmeli. Su alımı sizi daha sık idrara çıkaracak ve böylece idrar yollarınızın bakterilerden temizlenmesine yardımcı olur.

Günde en az 8 ila 10 bardak su içmelisiniz. Su sizin daha hızlı iyileşmenizi sağlayacak. Su dışında taze meyve ve sebze suları içebilirsiniz. Yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeleri yiyerek vücudunuzu nemli tutabilir ve idrara çıkmanızı arttırabilirsiniz.

Elma sirkesi

Elma sirkesi idrar yolu enfeksiyonu olmak üzere hamilelikte birçok sorundan kurtulmak için yararlıdır. Elma sirkesi idrar yollarındaki bakterilerin çoğalmasını önleyebilen zengin bir enzim kaynağıdır.

Ayrıca elma sirkesi vücudun pH dengesini ayarlar. 1 bardak suya 2 çorba kaşığı elma sirkesi ekleyin, isteğe bağlı olarak, limon ve balla tatlandırabilirsiniz. Birkaç gün boyunca günde iki kez için.

Kızılcık suyu

Kızılcık suyunda bakterilerin üriner sisteme yapışmasını önleyen ve enfeksiyonu önleyen çeşitli bileşikler vardır.
Eşit miktarda şekersiz kızılcık suyu ve elma suyunu karıştırın. Bunu günde bir veya iki kez için. Eğer, kızılcık haplarını veya kapsülleri almak isterseniz doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Süzme yoğurdu

Hamilelik sırasında idrar yolları enfeksiyonundan muzdarip olduğunuzda günde kase süzme yoğurt yiyebilirsiniz.

Probiyotik bir besin olan süzme yoğurt idrar yolunda iyi bakterilerin gelişimini artırır ve bağırsakta sağlıklı bir bakteri dengesi oluşturur. Ayrıca, süzme yoğurt sindirim sağlığınızı ve bağışıklık sisteminizin işlevselliğini geliştirmesine de yardımcı olur.

Hint bektaşi üzümü

Hint bektaşi üzümü zengin bir C vitamini kaynağıdır ve idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan zararlı bakterilerin büyümesini engeller. Ayrıca, Hint bektaşi üzümü hamilelik süresince kabızlığı hafifletir, kan basıncını normalleştirir, sabah bulantılarını azaltır ve kanınızı arındırır.

Hint bektaşi üzümünü 1 çay kaşığı zerdeçal ve su ilave ederek kaynatın. Kaynayan karışım soğuyunca 3 ila 5 gün boyunca günde 3 kez için.

Yaban mersini

Yaban mersini, gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyon tedavisine yardımcı olur ve bakteriler engelleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca, yaban mersini bebeğinizin sağlıklı cilt hücreleri ve bağışıklık sisteminin gelişmesine yardımcı olacak C vitamini, beta-karoten, potasyum, folik asit ve antioksidanlar ile doludur.

En sevdiğiniz tahıllara taze yaban mersini ekleyerek kahvaltılarınızda tüketebilirsiniz. Sabah ve gece 1 bardak taze yaban mersini suyu da içebilirsiniz.

Sıcak su torbası

Karnınızın üzerine sıcak su torbası uygulayarak mesane basıncını veya rahatsızlığını en aza indirebilirsiniz. Sıcak su torbası iltihabın azalmasına yardımcı olur ve enfeksiyona neden olan bakterilerin gelişmesini engeller.

Sıcak küvet veya saunadan farklı olarak sıcak su torbası kullanmak ana vücut sıcaklığınız yükselmez ve bebeğinize zarar vermez.

Sıcak su torbanızı alt karnınıza kıyafetlerinizin üzerine koyarak 5 dakika boyunca uygulayın. 5 dakika ara verin ve tekrarlayın. 20 dakikadan fazla uygulamayın. Günde bir veya iki kez tekrarlayabilirsiniz.

İyi banyo alışkanlıkları

İyi banyo alışkanlıkları gebelik sırasında idrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve tedavisinde anahtar rol oynayabilir.

Hamileyseniz ve idrar yolu enfeksiyonu sorununuz varsa 5 dakikada bir idrara çıkmalısınız. Kulağa ne kadar sinir bozucu gelirse gelsin, asla idrarınızı tutmayın. İdrarınızı en kısa sürede ve tamamen boşalttığınızdan emin olun. İdrara çıktıktan sonra vajinanızı önden arkaya doğru düzgünce silin.

Cinsel bölgenizde kadın hijyen ürünlerinin yanı sıra sert sabunlar kullanmayın, vücudunuzun en zayıf yerlerinden biri olan vajinanın tahriş olmasına neden olabilirsiniz. Seks öncesinde ve sonrasında mutlaka idrar yapmak önemlidir. Bakteriler nemli yerlerde daha çok gelişir. Genital bölgenizi kuru tutmaya yardımcı olacak pamuk bir iç çamaşırı giyin.

C vitamini

Hamilelik sırasında C vitamini fazla gıdalar yemek hem sizin hem de bebeğiniz için sağlıklıdır. Ayrıca, C vitamini idrar yolu enfeksiyonuna karşı korur ve tedavi etmeye yardımcı olur.

C vitamini, enfeksiyona neden olan bakterileri yok etmeye yardımcı olan idrar asiditesini arttırır. Ayrıca, bu vitamin, bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasına da yardımcı olur.
Yapılan bir araştırmada, günlük mg askorbik asit alımının üriner enfeksiyonların azaltılmasında önemli bir rol oynadığını ve gebe kadınların sağlığını iyileştirdiğini bulundu.

C vitamininin bol olduğu kaynaklar kırmızı biber, portakal, greyfurt, çilek, maydanoz, lahana, brokoli ve kividir.

Sağlıklı beslenme

Sağlıklı ve dengeli beslenme hamilelik sırasında idrar yolu enfeksiyonu tedavisine çok yardımcı olabilir. Sağlıklı beslenme, içeride büyüyen bebeğin, sağlıklı bir gelişme için gerekli tüm besin maddelerini almasını sağlar.

Rafine edilmiş veya işlenmiş gıdalar yerine daha sağlıklı gıdalar tercih etmelisiniz. Yaban mersini, portakal, ıspanak, kiraz, domates ve kabak gibi daha antioksidan bakımından zengin yiyecekler tüketin.

Bakterilerin dengesini düzeltmek için beslenmenize probiyotik gıdalar içeren yoğurtları ekleyin. Bir süre şeker içeren gıdalardan uzak durun. Ayrıca, kafein ve çikolatadan da kaçının. Çünkü bunlar mesaneyi tahriş edebilir ya da iltihaba neden olabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir